10 Ocak 2022, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

David Schwarz



David Schwarz (20 Aralık 1850 - 13 Ocak 1897) bir Macar havacılık öncüsüydü. Schwarz’ın Keszthely'de doğduğu söylenir. Macaristan Krallığı, o zamanlar Avusturya İmparatorluğu'nun bir parçası idi.

Schwarz'ın özel bir teknik eğitimi olmamasına rağmen, ilk olarak 1880'lerde hava gemileriyle ilgilenmeye başladı. Bazı orman arazilerinin kesilmesini denetlerken karısı akşamları okuması için ona kitaplar gönderiyordu. Bunlar arasında bir mekanik ders kitabı da vardı. Schwarz heyecanlansa da bunun ona kendi zeplini inşa etmesi için ilham verdiği sanılmakta. Kereste işi takıntısı nedeniyle zarar gördü ve diğer havacılık öncüleri gibi projesi de alay konusu oldu. Yine de karısı Melanie onu destekledi. Schwarz, kasalı balon iskeleti için o zamanlar çok yeni bir malzeme olan alüminyumu önerdi. Tamamen metal bir kasalı balon tasarımı üzerinde çalışan Schwarz, fikirlerini Avusturya-Macaristan savaş bakanına sundu. Bir miktar ilgi gösterildi, ancak hükümet mali destek sağlamaya hazır değildi.

Teknik olarak eğitimli bir adam olan Rus askeri ataşesi, Schwarz'a projesini St. Petersburg'da sergilemesini tavsiye etti. 1892'nin sonlarında sanayici Carl Berg'in alüminyumu ve gerekli finansmanı sağlamasıyla projenin yapımına başladı.

Gaz doldurma sırasında sorunlar ortaya çıktı. Şişirirken iskelet çöktü. Görünüşe göre Schwarz, metal kaplamanın gazı doğrudan dahili gaz torbaları olmadan tutmasını amaçlamıştı. Rus mühendis Kowanko, balon olmamasının iniş ve çıkışlarda yüzeyde gerilime neden olacağına dikkat çekti. Ayrıca, yüzey hava geçirmez değildi.

1894'te Carl Berg, Kraliyet Prusya hükümetine kasalı balon üretmek için bir sözleşme yaptı ve fikrin yaratıcısı olarak Schwarz'a atıfta bulundu. Berg, o zamanlar yeni olan alüminyumla çalışma deneyimine zaten sahipti ve bu deneyimini kasalı balon denen ilk hava gemisi için bileşenler üretecekti. Berg ve firmasının mali ve teknik yardımı ile kasalı balon tasarlandı ve yapımına başlandı.

İnşaat, 1895'te Berlin'deki Tempelhof sahasında başladı. Bir süre için Prusya Hava Gemisi Taburu, arazisini ve personelini Schwarz'ın emrine verdi. Bileşenler Carl Berg'in Eveking Westphalia fabrikasında üretildi ve Schwarz'ın yönetimi altında Berlin'de bir araya getirildi. Yine alüminyumdan bir gondol çerçeveye sabitlendi. Gondola bağlı, alüminyum pervaneleri çalıştıran 12 hp (8,9 kW) Daimler motoru vardı. Pervanelerden biri gemiyi yönlendirmek için kullanıldı.

Hava Gemisi ilk olarak gazla dolduruldu ve gecikmeler nedeniyle 9 Ekim 1896'da test edildi, ancak sonuçlar tatmin edici değildi çünkü Leopoldshall'dan (Staßfurt'un bir parçası) Vereinigte Chemische Fabriken tarafından verilen hidrojen gerekli saflıkta değildi ve bu yüzden de yeterli kaldırma gücü sağlamadı. Ancak bazı kaynaklar 8 Ekim 1896'da bir test yapıldığını iddia ediyor.

Schwarz, kasalı balonunun uçtuğunu görecek kadar yaşamadı. 1892 ve 1896 arasında sık sık seyahat etti ve bu da sağlığını etkiledi. David Schwartz ikinci test uçuşunu göremeden, Alman Ordusu’nun projesini kabul ettiğini bildiren telgrafı okurken 13 Ocak 1897'de Viyana'daki "Zur Linde" restoranının önünde sevinçten kalp krizi geçirerek 47 yaşında öldü. Tarihsel kaynaklar blutsturz'den (hemoptizi veya hematemez anlamına gelen bir terim) söz eder. David Schwarz, Viyana Zentralfriedhof'a gömüldü.

Carl Berg, sırlarını satmak için kaçtığından şüphelenerek Schwarz'ın ölümünün onaylanmasını istedi. Yine de Berg, Schwarz'ın dul eşi Melanie ile çalışmaya devam etti ve Kasalı Balon Taburu ile birlikte bir gaz tahliye vanası ekleyerek hava gemisini tamamladılar.

İkinci kasalı balon 3 Kasım 1897'de Almanya, Berlin yakınlarındaki Tempelhof'ta kısmi başarı ile test edildi. Hava Gemisi Taburu tamircisi Ernst Jägels gondola tırmandı ve öğleden sonra 3'te havalandı. Ancak, zeplin yer bağlantısından kurtuldu ve hızla yükseldiği için Jägels dikey eksenli 'kaldırma' pervanesini devre dışı bıraktı. Yaklaşık 130 m (430 ft) yükseklikte, tahrik kayışı sol pervaneden kayarak geminin "...rüzgara doğru dönmesine ve bunun sonucunda ön ipin serbest kalmasına neden oldu. Gemi 510 m'ye (1,670 ft) yükselirken, tahrik kayışı sağ pervaneden kaydı ve böylece zeplin tüm itiş gücünü kaybetti. Jägels daha sonra yeni takılan gaz tahliye vanasını açtı ve güvenli bir şekilde karaya çıktı, ancak gemi ters döndü ve çöktü ve onarılamayacak şekilde hasar gördü.

Bu arada Kont Zeppelin, kendi gemisi için alüminyum satın almak için Herr Berg'in firmasıyla pazarlık yaptı. Ancak firma, hava gemileri için alüminyum tedarik etmek üzere münhasıran Schwarz teşebbüsü ile sözleşme altındaydı. Kont Zeppelin'e alüminyum teslim etmeden önce Schwarz'ın varisleri ile anlaşması gerektiğini bildirdi.

Ferdinand Adolf Heinrich August Graf von Zeppelin; (8 Temmuz 1838 - 8 Mart 1917) Württemberg Bakanı ve Hofmarschall Friedrich Jerôme Wilhelm Karl Graf von Zeppelin (1807-1886) ve eşi Amélie Françoise Pauline (doğum Macaire d'Hogguer) (1816-1852) oğluydu. Ferdinand, çocukluğunu kız kardeşi ve erkek kardeşi ile Konstanz yakınlarındaki Girsberg malikanesinde geçirdi, burada özel öğretmenler tarafından eğitildi ve ölümüne kadar orada yaşadı.

1853'te Kont Zeppelin Stuttgart'taki politeknik okuluna gitmek için ayrıldı ve 1855'te Ludwigsburg'daki askeri okulda bir öğrenci oldu ve ardından Württemberg ordusunda bir subay olarak kariyerine başladı.

1858'de Zeppelin teğmenliğe terfi etti ve o yıl Tübingen'de bilim, mühendislik ve kimya okumasına izin verildi. Würtemberg'in Avusturya-Sardunya Savaşı için seferber olması, 1859'da Ulm'daki Ingenieurkorps'a (Würtemberg mühendislik birlikleri) çağrıldığında bu çalışmayı kesintiye uğrattı.

Zeppelin, Almanya doğumlu gezgin baloncu John Steiner ile karşılaştı ve onunla ilk uçuşunu 19 Ağustos'ta St. Paul şehir merkezindeki International Hotel yakınlarındaki bir bölgeden yaptı.

Ferdinand von Zeppelin, Amerikan İç Savaşı sırasında Birlik Ordusu'nda (Union Army) resmi gözlemci olarak görev yaptı. Yarımada Seferi sırasında, Lowe'un hizmetleri Ordu tarafından sonlandırıldıktan kısa bir süre sonra Thaddeus SC Lowe balon kampını ziyaret etti. Von Zeppelin daha sonra Almanya doğumlu eski Ordu baloncusu John Steiner'in bağlı uçuşlar sunduğu St. Paul, MN'ya gitti. Bu ziyareti sırasında Saint Paul, Minnesota'da yaptığı ilk balon tırmanışının, daha sonra havacılığa olan ilgisinin ilham kaynağı olduğu söyleniyor.

1896'nın başlarında, Zeppelin'in Alman Mühendisler Birliği'ne (VDI) verdiği yönlendirilebilir kasalı balon tasarımları üzerine verdiği ders onları o kadar etkiledi ki VDI, onun için mali destek için halka açık bir çağrı başlattı. Bu, Zeppelin'in test ettiği alüminyum alaşımlarını tedarik eden Carl Berg ile iletişime geçmesine yol açtı ve Mayıs 1898'de Philipp Holzmann, Daimler, Max von Eyth, Carl von Linde ve Friedrich Voith ile birliktelik oluşturdular. Hisse senedi şirketi Gesellschaft zur Förderung der Luftschiffart, Zeppelin’in toplam sermayenin yarısından fazlası olan 441.000 Mark yatırdı. Daha sonra ilk başarılı kasalı hava gemisi olacak olan kasalı balon LZ1'in yapımına başlandı.

Berg'in projeye dahil olması daha sonra Zeppelin'in David Schwarz'ın 1897 tarihli zeplin patentini ve tasarımlarını kullandığı yönündeki iddialara neden olacaktı. Berg, Schwartz ile bir sözleşme imzalamıştı ve bu şartlar altında başka herhangi bir kasalı hava gemisi üreticisine alüminyum tedarik etmemeyi taahhüt etmişti. Kont Zeppelin, bu anlaşmayı feshetmesi için Schwartz'ın dul eşine ödeme yaptı.

2 Temmuz 1900'de Kont Zeppelin, güney Almanya'daki Friedrichshafen yakınlarındaki Konstanz Gölü üzerinde LZ 1 ile ilk uçuşunu yaptı. Kasalı balon, yeni adıyla “Zeppelin” yerden yükseldi ve 20 dakika havada kaldı, ancak iniş sırasında hasar gördü. Onarım ve bazı değişikliklerden sonra, Ekim 1900'de LZ 1 tarafından iki uçuş daha yapıldı.

Prusya'dan 50.000 marklık bir katkı alındı ve Kont Zeppelin, karısının mülklerini ipotek ederek gerekli paranın geri kalanını topladı. Daimler ve Carl Berg tarafından desteklenen, ikinci zeppelin LZ 2'nin inşaatına Nisan 1905'te başlandı. 30 Kasım'da tamamlandı ve ilk defa hangarından çıkarıldı, ancak bir yer hizmetleri kazası, baş tarafının suya çekilerek ileri kontrol yüzeylerine zarar vermesine neden oldu.

Bir fırtına sırasında yüzer hangarın demirlemesinden ayrılması sonucu hasar gören LZ 3, onarıldı: aynı zamanda 8 m uzatıldı. 21 Ekim 1908'de yeniden şişirildi ve bir dizi kısa test uçuşundan sonra 27 Ekim'de Kaiser'in kardeşi Amiral Prens Heinrich ile 5 saat 55 dakikalık bir uçuş gerçekleşti. 7 Kasım'da Veliaht Prens William yolcu olarak Kayzer'in kaldığı 80 km (50 mil) uzaktaki Donaueschingen'e uçtu. Kötü hava koşullarına rağmen, uçuş başarılı oldu. İki gün sonra LZ 3 Hükümet tarafından resmen kabul edildi ve 10 Kasım'da Zeppelin, Kaiser tarafından Friedrichshafen'e resmi bir ziyaretle ödüllendirildi, bu sırada Konstanz Gölü üzerinde kısa bir gösteri uçuşu yapıldı. Zeppelin, Kara Kartal Nişanı ile ödüllendirildi.

Zeppelin LZ 4, 5 Ağustos 1908'de Stuttgart yakınlarındaki Echterdingen’e düştüğünde, bir yardım dalgası oluştu. Belirleyici faktör, yeni bir zeplin yaratmak için Alman halkını birlikteliğe davet edildiği bir konuşmaydı. Ulusal bir bağış olarak yapılan “Alman halkının zeplin bağışı”, Zeppelin'in Luftschiffbau Zeppelin GmbH ve Zeppelin Vakfı'nı kurmasını sağlayan altı milyonun üzerinde para topladı. Kaiser'in kardeşi Amiral Prince Heinrich, Zeppelin zeplinle uçtuktan sonra, LZ 5 inşa edildi ve L II olarak Ordu hizmetine kabul edildi. 1914 yılına kadar Alman Havacılık Birliği, 37.250 kişiyi 1.600'den fazla uçuşta olaysız bir şekilde taşıdı. Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesiyle LZ 11, LZ 13 ve LZ 17 daha sonra Alman ordusuna teslim edildi. 1914'ten itibaren Birinci Dünya Savaşı için savaş hava gemileri inşa edildi. İlk başta, hava gemileri, bombardıman uçakları ve keşif uçakları olarak savaşın önemli bileşenleriydi. Daha sonra gelişen uçaklar, giderek zeplinin yerini aldı.

Bugün bile böyle lüks bir ticari uçuş yapmanız olası değil.

Zeppelin’i tanıyalım.

Mühendislik zekası, düzgün bir irade, sabır ve çalışma ile gelişir.

Bilimsel yaklaşım için, bilimsel eğitim, süreklilik, ARGE ve yatırım desteği gerekir.

Scientia non habet inimicum nisp ignorantem

Bilimin tek düşmanı cehalettir.

www.servetbasol.com

 

David Schwarz

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000