28 Haziran 2021, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Sayın İlker Aycı hem Thy'nin hem de Sunex'in yönetim kurulu başkanı, Sunex'in 1/2'si Thy'ye ait.Sunex'te pandemi öncesi maaşlara dönülüyor, Thy'de ise bu konuda hiç bir hareket yok.Soruyorum sizlere, bu büyük bir adaletsizlik değil mi!?
  • zaten işin matematiği öyle değil mi? 1000tl maaşa yüzde 50 indirim uygularsan 500tl ye düşer, 500tl ye yüzde 50 zam yaparsan 750tl olur, aynı seviyeye gelmesi için yüzde 100 yapman lazım?
  • %50 kesik geldi diye agliyorlar ama bir tane yorum okumadim gercegi yazan..cunku pilot maaskari %50 dusmedi, maaslarinin bit kismi %50 dustu. Pilotlari durustluge davet ediyorum.
  • Bize mi sordun yabanciyla evlenirken
  • Yabancılar gönderilmelidir
  • Yabancılar çıkarılmasın sen işten çık sevgili hostes hanım
  • Ayda 500 tl kira yardımı almay değer mi onlardan? Yazık Türklüğüne
  • Bir FO olarak birkaç yabancı pilot kokpitte Türklerin arkasından ağır konusuyorkardı asıl ırkcılıgı onlar yapıyor. Raporladık atılanlar oldu hatta
  • E madem öyle git avrupada ispanyol italyan hollanda yunan sırp havayolu şirketlerine girmeyi dene alacaklar mı seni, ırkçılıksa en baba ırkcılıgı onlar yapıyor
  • Kiranı mı ödüyor yabancı pilotun biri?

Deve Kervanı

Eski çağlarda ulaşım kervanlarla sağlanırmış. Özellikle de sıcak bir yoldan yolculuk yapılacaksa at yerine develer kullanılırmış. 300 kg yük taşıyabilen develer saatte 5 km hız İle günde 10 saat yol gidebiliyorlarmış. Yakında ülkemizde de deve kervanları ile yolculuk başlarsa hiç şaşırmayacağız gibi...

TAVAN ÜCRET

Tavan ücret sınırlanması bilindiği üzere 2019 yılı sonunda 450 TL olarak belirlenmişti. Ancak Mart ayında bu uygulamanın kalkacağı yönünde haberler çıkmış olmasına rağmen resmî bir açıklama da yapılmadı. Dolayısıyla da havayolu şirketleri, yeni değerlendirmeler sonucunda bilet ücretlerini 499.99 liradan başlayan fiyatlara çekti (Ekonomi iç hat). Ehh yakında tutturan tutturduğu fiyata da yeni bir formül bulur uçurur. Belki bagaj limitleri 10 kilograma kadar düşürülür.. Ya da tavan bilet uygulaması bagajsız yolcularla sınırlı kalır... Ondan sonra da milli gururumuz diye övündüğümüz Türk Hava Yolları, kendi halkını değil de yabancıları uçurur durur.

YABANCI DEMİŞKEN...

Yabancı pilotlar halen aktif görevde...  Millilikten, yerlilikten bu kadar bahsederken ve onlarca işsiz Türk pilotlar varken neden onların yerine Türkler değerlendirilmez? Hakikaten neden? Bu işin de mi bir menfi yönü var yoksa? Birileri bazı şirketlere pilot bulur, pilot aracıyı görür, aracı ile de işe alımcı pay mı eder? Mesela yani... Aklıma başka birşey gelmiyor.

MAAŞLARA %100 ZAM ANCAK KURTARIR

Pandemi dolayısıyla milli bayrak taşıyıcı havayolu şirketi öyle bir indirime gitti ki şimdi %50 zam yapsalar, yine de eski maaşlara dönmek mümkün değil. %100 yapsalar bir nebze eski maaşlara dönülür. Tabiki bir nebze de derken enflasyon ve kur farklarını göz önünde bulundurduğumu belirtmek isterim.

Algı yönetimini birileri iyi beceriyor. Düşünsenize şimdi birileri kalkıp pilotlara %70 zam yaptık deseler ne büyük yankı bulur. Ama işin gerçeği eskiye bile dönülmeyecek olması. İnsanların akıllarıyla dalga geçmeye kalkan olursa şaşarım. Hani altı ayda bir değerlendirme vardı?

KABİN MEMURLARI DA SİZDEN MEMNUN MU?

29 bin yolcudan alınan geri bildirimlere göre kabin ekiplerinden memnuniyet oranı %90’ı bulmuş. Tabiki bu oranın sağlanmasında Kabin Hizmetleri Başkanı Nevin Çolak’ın başarısı konuşulmalıydı. Ama nedense konuşulmuyor. Gecenin körü, hafta sonu hafta içi demeden binlerce yolcu İle evinden uzakta onların memnuniyeti için çalışan kabin memurları da ,umarım THY üst yönetimden %90 oranında memnundur?

Edinilen başarılarda ve alınan ödüllerde en büyük faktör kabin ekipleri... Yolcuyla uzun bir süre birebir temas yalnızca onlarla sağlanıyor. Hep söyledim yine söylüyorum. Yolcu ödediği ücreti unutabilir, uçağın tipini unutabilir, gittiği destinasyonu ve hatta havayolu şirketinin adını dahi unutabilir ancak unutmayacağı tek husus o uçuşta kendini nasıl hissettiği olacaktır. Bu bakımdan kabin hizmetlerinin yükü ağır... Biraz empati yaparsanız eminim sempatilerini kazanırsınız sevgili üst yönetim!

BİRAZ DURUN

Geçtiğimiz haftaki yazıma gelen yorumlarda pek hoş olmayan atışmalar oldu. Pilvak seçimlerinde ortalığı bulandıran biri pilotlar arasında ayrımcılığa neden olmaya çalışıyor.  Aman bu oyuna kimse gelmesin. Pilvak’ta seçim bir hizmet yarışıdır. Herkes vakıfta eşit. Birilerini ezerek ya da karalayarak bir yere varılmaz. Yumurta gibi kırılıp ortalığı dağıtacağına kaya gibi sert dur da gelen sana toslasın. Ayıp!

%90 DELTA ÜSSÜ OLURUZ

Rusya’dan kafileler geliyor. Turizm cennetimize akın akın maşallah. Ancak Rusya’daki vakaların %90 ı delta varyantlı. Bunu hiç kimse düşünmüyor mu? Pandemi başında yapılan ateş ölçme saçmalığı gibi PCR testi de saçmalık. Biraz bu işin uzmanı kişilere kulak verilse keşke!

Serik kaymakamlığı otellerde çalışanların aşılanması, aksi halde çalıştırılmaması şeklinde bir karar açıkladı. Arkadaş herkesin aklı var herkesin bir fikri var. Henüz yan etkileri tam olarak görülmemiş bir aşı İçin bu kadar diretmek, konu ile ilgili karar almak ne kadar doğru? Hem de iş korkusuyla!

İnsanlık tek bir vücut olarak hareket etmeyi öğrenmezse bugün covid olur yarın morid olur. Tüm dünya aynı anda kapansın, bu iş bu kadar mı zor ? Neden milyonlarca dolar para şu anda aşılar İçin harcanıyor? Neden ekonomileri bu kadar zorluyorlar? Ömrümüzden ömür gitti!

PSİKOLOJİ

Yaşanan süreçte canını ortaya koyarak mesai yapan pilotların canları çok sıkkın. Bir pilotun uçuştan önce psikolojisinin iyi, enerjisinin yüksek ve algılarının tam olarak açık olması gerekir. Uçuş emniyetini sağlamanın başlıca yolu da budur. Kimse ama hiç kimse uçakta bir problemle karşı karşıya kalmak istemez. Çünkü sonuç bellidir. O bakımdan pilotların kafalarını biran önce sorunlardan uzaklaştırmak şirketlerin birinci vazifesi olmalı. Hiç kimsenin canı yanmadan...

Emniyetli uçuşlarınız olsun.

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

Deve Kervanı

Yorumlar Tüm Yorumlar (94)

Adalet ~ 3 yıl önce
Sayın İlker Aycı hem Thy'nin hem de Sunex'in yönetim kurulu başkanı, Sunex'in 1/2'si Thy'ye ait.Sunex'te pandemi öncesi maaşlara dönülüyor, Thy'de ise bu konuda hiç bir hareket yok.Soruyorum sizlere, bu büyük bir adaletsizlik değil mi!?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
? ~ 3 yıl önce
zaten işin matematiği öyle değil mi? 1000tl maaşa yüzde 50 indirim uygularsan 500tl ye düşer, 500tl ye yüzde 50 zam yaparsan 750tl olur, aynı seviyeye gelmesi için yüzde 100 yapman lazım?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vay Vay ~ 3 yıl önce
Maşallah sen ne zekiymişsin ya!
Pilotlarimiz durust degil ~ 3 yıl önce
%50 kesik geldi diye agliyorlar ama bir tane yorum okumadim gercegi yazan..cunku pilot maaskari %50 dusmedi, maaslarinin bit kismi %50 dustu. Pilotlari durustluge davet ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Konusma ~ 3 yıl önce
Cay kahve getir ucan garson
Evet aynen ~ 3 yıl önce
Kokpit ekibinden kesinti %50. Herkesin %50. Net bilgi kesin bilgi. Ya bilgi eksikliğin var, ya da algı yapmaya çalışıyorsun. Yüzde elli, yani şu an tam ve fazlası uç, yarım maaş. Tam ın yarısı. Herkese yarım.
777 Kaptan ~ 3 yıl önce
Meslektaşına bu şekilde hitap etmen sadece ne kadar saygısız olduğunu gösteriyor.
Bize neee ~ 3 yıl önce
Bize mi sordun yabanciyla evlenirken

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yanancı sorunu ~ 3 yıl önce
Yabancılar gönderilmelidir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
O zaman ~ 3 yıl önce
Yabancılar çıkarılmasın sen işten çık sevgili hostes hanım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Değer mi ~ 3 yıl önce
Ayda 500 tl kira yardımı almay değer mi onlardan? Yazık Türklüğüne

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FO ~ 3 yıl önce
Bir FO olarak birkaç yabancı pilot kokpitte Türklerin arkasından ağır konusuyorkardı asıl ırkcılıgı onlar yapıyor. Raporladık atılanlar oldu hatta

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Irkcılık mı ~ 3 yıl önce
E madem öyle git avrupada ispanyol italyan hollanda yunan sırp havayolu şirketlerine girmeyi dene alacaklar mı seni, ırkçılıksa en baba ırkcılıgı onlar yapıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Acaba ~ 3 yıl önce
Kiranı mı ödüyor yabancı pilotun biri?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000