21 Nisan 2008, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

Düşen uçak tescilden düştü mü?

Sivil havacılık sektöründe çok büyük homurdanmalar var. Homurdanmanın sebebi, Wordfocus Havayolları uçağının talihsiz bir kaza sonucu Isparta’da düşmesinin ardından geçen yaklaşık 5 aylık süre zarfında uçağın Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tescilinden hala düşmemiş olması. 

Wordfocus Havayolları uçağının tescilden düşmemesi bazı çevrelerde ciddi rahatsızlık yaratmış durumda.  Homurdanmanın kaynağı da zaten Wordfocus Havayollarının Isparta’da düşen uçağının henüz Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kayıtlarında tescilli olarak göründüğünü iddia edenler.  Onların bu itirazlarının sebebi de 3 uçaklı Wordfocus Havayollarının bir uçağının düşerek kullanım dışı olmasının ardından üçüncü uçağını getirmesinin Sivil Havacılık kanun ve yönetmelikleri açısından zorunlu olması gösteriliyor. Havayolu işletmecilerinin bazıları ise bu konudaki görüşünü, “Üç uçaklık filosu olan bir firmanın bir uçağının düşmesi ve kullanım dışı olmasının ardından yeni uçak getirilmesi için altı ay süre verilir” şeklinde.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü kurallarını en ince ayrıntısına kadar bilen bir başka kişi ise, “Bir uçak düşerek kullanım dışı olması halinde, uçakla ilgili resmi rapor hazırlanmadan tescilden düşürülemez” kuralı olduğunu ifade ediyor.

Ortada bir realite var. Bir uçak düşmüş ve kullanım dışı olmuş. O halde bunun kuralı ne ise o uygulanarak kafalardaki soru işareti hemen giderilmeli.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünün bu tür söylemlerle yıpratılmasının önüne geçilmeli.

“Korunuyor” iddialarının odağındaki eski adı Wordfocus yeni adı AnkAir olan Dünyaya Bakış Havayolu şirketinin sahibi Yavuz Çizmeci’de bu durumun farkında olmalı ki, AnkAir’e yeni bir uçak getirmek için çaba harcıyor. Aldığım duyumlara göre Yavuz Çizmeci yeni bir uçak anlaşması yapmak üzere.

Bu iddiaların hedefi olan Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de bir açıklama yaparak, dedikoduların önüne geçmiş olacak.

Hazır konu tescilden açılmışken bir haber de bizden verelim. Wordfocus Havayolları tescilden düştü mü düşmedi mi bilmiyoruz ama AirportHaber olarak biz sizlerle geçen hafta bir sevincimizi paylaşmıştık.

AirportHaber Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. Tüm dünyada marka olan AirportHaber bu tescille kurumsal kimliğini de pekiştirmiş oldu. Sadece AirportHaber değil, kurumsal üst kimliğimiz olan Airport Media Group da Türk Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. Airport Media Group’un diğer markaları da tescillendi.

Yakında yeni sürprizlerimizle karşınızda olacağız Tüm sektöre iyi haftalar dileğimizle..


Saygılarımla….

Düşen uçak tescilden düştü mü?

Yorumlar

aeromoderato ~ 16 yıl önce
SHY-6A bir havayolu işletmesinin filosunda en az 3 adet FAAL (AIRWORHTY) uçak bulundurmasını şart koşuyor. Kırıma uğrayan bir uçak Airworthy olamıyacağı için işletmenin tescilinde bulunsa da SHY-6A yükümlülüklerini yerine getirmiyor demektir. Tescilden düşmek için rapor bekleniyor olabilir ama bu filoya yeni uçak katmaya engel bir durum teşkil etmez SHGM gerekeni yapmalıdır. Aksi takdirde airworthy olmayan uçaklar ile minimum uçak sayısını sağlayabilen diğer şirketlere de müsamma göstermelidir. Taraf tutmamalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aeromoderato ~ 16 yıl önce
Ali Bey,teşhisiniz çok doğru. SHGM derhal gerekeni yapmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000