21 Mart 2011, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]
  • Yıllardır üzerinde değişiklik ve yenileme yapılması için ICAO internet sitesinde yer alarak teklif ve önerilere açık olan ICAO ATSEP 7192 Training Manuel dökumanı yenilendi. 2011 Şubat Ayında yeni ve ilk baskı olarak yayınlandı. Kaynak olarak gösterilen dökümanın yeni baskısı yapılmıştır. Döküman genel olarak aynı formasyon yapısına sahip olsada, teknik yapılanma açısından communications, navaıds, surveillance, data processing kısımlarına ek olarak (ENERJİ TEMİNİ VE DAĞITIMI) POWER SUPPLY kısmınıda ekleyerek yayınlamıştir.
  • Oktay bey Türk futbolu gelişsin diye takımlara yabancı futbolcu kotası uygulanıyor. Türk havacılığı gelişsin diye yabancı pilotlar içinde SGHM tarafından bir kora uygulanamaz mı.SGHM nin böyle bir yetkisi var mı acaba. Teşekkürler
  • Yazılarınızda çok önemli konulara değiniyorsunuz. Ama bunların gerçekleşmesi için sizin Bakanlıkta üst düzey yönetici olmanız lazım. Başka türlü bunlar sadece bu sayfalarda kalır.
  • Aşağıdaki iki yorum konuyu çok iyi özetlemiş. Sözün bittiği yer veya Zurnanın zırt dediği yer buna denir. Sertifikasyon konusuna nasıl baktığımız belli. Zor işleri görmemezlikten gelip kolay işlere atladığımız belli. Kolay işlerin adamıyız vesselam.
  • OKTAY BEY, DÜNYADA UÇAK ÜRETİCİSİ ÜLKELERİN SİVİL HAVACILIK OTORİTELERİNİN DEPARTMANLARINI İNCELEDİNİZ Mİ HİÇ? SERTİFİKASYON KONUSUNDA NELER YAYINLAMIŞLAR NELER? BİZ ONLARIN YAZDIKLARINI BİLE ANLAYAMAYIZ. BELKİ ANLARIZ DA ŞİMDİ BAŞLASAK ANLAMAYA, BİR ON SENE GEÇER DİYE DÜŞÜNÜYORUM. YANİ ÇOK KAFA YORMAK LAZIM ÇOK. BİZ ONLARIN SIRADAN BİR REGÜLASYONUNU BİLE TÜRKÇEYE ÇEVİRİP MİLLİ MEVZUAT YAPMAK İÇİN, EN AZ İKİ ÜÇ SENE ZAMAN HARCIYORUZ. HELİKOPTER KAZASI OLALI İKİ YIL OLMUŞ, DAHA HELİKOPTER İŞLETMELERİYLE İLGİLİ TASLAK TALİMAT YENİ ORTAYA ÇIKTI. ÖNCE GÜÇLÜ BİR SHGM OLMALI Kİ BUNLAR OLSUN. GÜÇLÜ SHGM=UÇAK ÜRETMEK DEMEK TİR. FORMÜL BUDUR.
  • YA OKTAY BEY, SİZ NE SERTİFİKASYONUNDAN BAHDEDİYORSUNUZ BEN ANLAMADIM. GAVURDAN TÜM SERTİFİKALARI ONAYLANMIŞ, HAZIR BOEING’LERİ, AIRBUS’LARI, GULFSTREAM’LERİ CESSNA’LARI VE ONLARIN KOMPONENTLERİNİ, YEDEK PARÇALARINI HATTA AKASESUARLARINI HAZIR ALMAK, GICIR GICIR ALMAK VARKEN, NE LÜZUM VAR BUNLARA. BENCE BU YAZIYI YAZARKEN KENDİNİ BOŞUNA YORMUŞSUN. HEM BAŞTA SENİN ÜLKENİN DEVLET ADAMLARI BİNMEZ, O YUKARIDA İSİMLERİ GEÇEN LÜKS UÇAKLAR VARKEN SENİN SERTİFİKASYONUNU VERECEĞİN TC TESCİLLİ BİR UÇAĞA. ARABALAR BİLE ÖYLE DEĞİL Mİ? HİÇ KİMSE MERSEDESTEN AŞAĞI BİR ARABAYA BİNMİYOR Kİ. GİT İŞİNE BE ABİ.
  • Bırak benim kafamla uğraşmayı be kardeşim, diyelim ki bende kafa yok, eğer sen de kafa varsa ve kafan çalışıyorsa sistemin çarpıklığı konusunda bir şeyler üretmeye çalış, kurtarır deyip işin içinden sıyrılma. İşte Türk toplumunun yapısı bu. Eleştiriğe açık değiliz, işimize gelmedi mi gözlerimiz görmez, kulaklarımız duymaz. Emercensiye düşen bu uçakta 200-300 kişi olacak ve onların hayatı söz konusu, bu iki kişilik savaş uçağı veya dört kişilik bir Cessna 172 değil. Allah korusun bu uçakta kendi anan baban, çoluk çocuğunun olduğunu ve onların hayatını kaybettiğini düşün. Bu iş kesinlikle bu kadar basite indirgenemez, akıllı insanlar tarafından tartışılması gereken çok ciddi bir konudur. Ama nerede akıl?
  • Sana ancak örümcek kafalı demekten başka bir şey gelmiyor. Bu kelimeyi kullandığım için Oktay başta szi olmak üzere herkesten özür dilerim. O pilot uçağı kurtarrır ama sen bu kafa ile ne yaparsın bilmemmmmmmmmmm
  • Sanıyorum Oktay bey daha çok JAR-21 konusunda SHGM'nin karşılıklı tanıma yetkisine sahip olması gerektiğinin üzerinde duruyor. Yani bir sertifikasyon kurumunun kurulmasının zorunlu olduğu ve bu kurulunda Türk Sivil Havacılık Otoritesi adına serifikasyon yetkisine sahip olarak bu işleri kendimizin yapmasının gerekliliğini vurgulamış.
  • Oktay beyin bahsettiği tüm bu olumsuz tabloya rağmen, TUSAŞ'ın EASA'dan onaylı üretim organizasyon belgesi ve A400M kapsamında tasarım organizasyon belgesi var ve HÜRKUŞ için de tasarım organizasyon onayı süreci devam ediyor diye biliyorum. Kaynak: http://www.tai.com.tr

EĞİTİMİN GÜCÜ-GÜÇLÜ EĞİTİM

ICAO DOC 7192 – ATSEP TrainingManual
(ATSEP approved in October 2004, updated August 2009)

11.4 PRACTICAL SECTION ENHANCED BY ON-THE-JOB TRAINING

11.4.1 Thepurpose of thissection is togivethetraineethepracticalskillsrequiredtoapplytheknowledgegained in theenvironmentandtheoreticalcourses. Theseskillswillenablethetraineetooperateandmaintaintheequipment.

11.4.2 Withinthissection, thetraineewillperformbasicoperations, troubleshootingexercises, replacementandtesting of faultymodulesandalignmentandcalibration (ifneeded). Thetraineewillalsoapplytheproceduresparticulartothemeasurement, testing, and re-starting of thesystem/equipment in ordertocertifythat it meetsthestandards.

11.4.3 Thissectionincludespracticalexercisesand OJT trainingwherethetraineeworks on liveequipmentunderthesupervision of an experienced ATSEP orinstructor.

13.4.3 On-the-jobtrainingandcoachingtraining

13.4.3.1 Thecourse is designedfor ATSEP whoarealready, orwill be, carryingout on-the -jobtrainingorcoaching at a technicalunit. The on-the-jobtrainingphaseandpracticalexercises on equipment (standbyorrealequipmentorspecialequipmentfordevelopmentandtrainingpurpose) is wellrecognized as critical in thetraining of an ATSEP. It is necessarytogivetheinstructor a series of teachingtechniquesandcoachingpracticeswhich, ifadopted, willincreasethequalityandtheefficiency of the OJT andwillalsoincreasethesafetyanddecrease risk whendealingwithequipment.

Thecourseshouldprovideappropriatetrainingforthoseinvolved in coachingandpracticaltraining on equipment, suggestingtheappropriatemeans of carryingoutthistraining. Itshouldalsoprovideandrecommend a code of practisefortheinstructor.

ECAC :

ESARR 5 gereğinin yerine getirilmesinin temel şartı olarak EUROCONTROL, öncelikle ECAC üyelerinin eğitimine yoğunlaşmaya karar verir.

EUROCONTROL:

Guidelinesfor a CommonBasicLevel of TechnicalTrainingforAirTrafficSafetyElectronicsPersonnel (EUROCONTROL, 2004b-T2, Ed.2.0)

Guidelinesfor a CommonQualificationLevel of TechnicalTrainingforAirTrafficSafetyElectronicsPersonnel (EUROCONTROL, 2003-T32)

Guidelinesfor a CommonSystem/EquipmentRatingTrainingforAirTrafficSafetyElectronicsPersonnel (EUROCONTROL, 2006a-T43)

Bu arada EUROCONTROL yeni bir Tanım (Terminology) gündeme getirir.

OST : On Site Training

Guidelines for the Competence Assessment of ATSEP

1.3 Terminology
In order to be consistent with other EUROCONTROL documents on ATSEP training, this document uses the term On-Site Training (OST) and not the ICAO term On-the-Job Training (OJT). The reason for this difference is that the European view is that OJT implies training on “live” operational systems and equipment. However, ATSEP operational training is normally carried out on “off-line” systems and equipment and therefore OST is a more appropriate term.

İşte EUROCONTROL, ICAO DOC 7192-11.4.2 ve 3 de bahsi geçen "applytheproceduresparticulartothemeasurement, testing, and re-starting of thesystem/equipment" kısmından dolayı OST tabirini kullanmıştır.

Düşünün, uçaklar ILS yapıyor ve siz "haydi ILS'i kapatalım, sadece 7 saniye sonra açalım ve etkilerini görelim” diyemez ve bu işlemi canlı bir ortamda yapamazsınız.

EUROCONTROL üyeleri için 2005 Nisanında zorunlu bir uygulama haline dönüşen bu sistem, bizde 2007 yılında uygulamaya konmuş ve geçenlerde ulaştırma bakanı işin önemini; "İster uluslararası konvansiyonlar olsun, ister başka ticari kaygılar olsun, bizim hiçbir zaman havacılık seyrüseferinin emniyeti bakımından yapmamız gerekenleri geciktirmemize vesile olamaz. Çünkü insan hayatı bizim için her şeyden daha önemlidir" diye ifade etmiştir (01.02.2011). Hava Trafik Emniyeti Elektronik Personeli Sertifika ve Lisans Yönetmeliği (SHY-5) ise 24.02.2010 tarihinde yürürlüğe konmuştu.

EUROCONTROL belgelerinde şu düzenlemeyi yapar.

OJT, canlı işletimlerde geçerli olan bir terimdir.
İş Üzerinde Eğitim. Yani sistem çalışmakta ve eğitim canlı sitem içerisinde yapılmaktadır.
OST ise canlı ortamlarda yapılmaz.
Sistem dışı eğitimdir. Cihazı kapatırsınız, voltajı değiştirirsiniz, etkilerini incelersiniz, tekrar açar, tekrar kaparsınız. Çünkü cihaz ile görev değil deney yapılmaktadır.
Yerinde Eğitim bu nedenle İş Üzerinde eğitimden farklıdır ve bu fark belgelenmiş ve tanımlara girmiştir.

SHY-5, Hava Trafik Elektronik Personeli Sertifika ve Lisans Yönetmeliği, çeviri açısından da bazı eksikleri gidermekte geri kalmış, konuya hakim olmayan ama verilen görevi yapmak zorunda olan personel tarafından hazırlanarak-çevrilerek yasalaşması gerçekleşmiş gibi görünmektedir.

Md.4: Tanımlar

r) İşbaşı eğitimi: Çalışma ortamında, yeterli şartları haiz işbaşı eğitmeni nezaretinde, önceden belirlenmiş program dahilinde yürütülen eğitimi,
OST, Sistem dışı eğitimtanımı ise mevcut değildir.

Bizim önce ICAO sonra da EUROCONTROL üyesi olduğumuz düşünülürse, bu gelişmeyi takip ederek son güncellemeler ile birlikte doğruları da ayıklayarak, kendi Ulusal Kanunumuzu hazırlayabilmemiz gerekliydi.

Bunu yapabilecek güce ve bilgiye sahibiz.

Gelecek nesilleri bir plan çerçevesinde yetiştiremiyor olmamız ise ayrı bir aymazlık. Neden yapamadığımızı ise ilgilileri araştırsın.

Bizler ancak gördüklerimizi ve bildiklerimizi anlatmaya, daha güvenli yarınlar oluşturmak için eksik ve yanlışları ortaya koymaktayız.

Yinelemekte yarar var.

Devlet memuru zihniyeti ile ancak buraya kadar.

Bir tarafta sayfalar dolusu iş, bu işi yapabilmek için sayısız gerekler ve uzun süren eğitimler, deneyim için geçmesi gereken seneler, iş üzerinde 15 seneye varan çalışıyor olma şartı, diğer tarafta hiçbir eğitimi, yeteneği ve bilgisi belgelenmemiş, o iş ile ilgili hiç bir deneyim sahibi olmayan bir devlet memuru.

Üstelik seni denetleme bilgi, deneyim ve (Doc.8335’e göre) yetkisine sahip olmadığı halde böyle birilerini görevlendirmeye devam eden bir SHGM.
Devlet ne zaman bilgiye, eğitime ve insana önem vermeye başlayacak?

www.servetbasol.com
EĞİTİMİN GÜCÜ-GÜÇLÜ EĞİTİM

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Misafir ~ 13 yıl önce
Yıllardır üzerinde değişiklik ve yenileme yapılması için ICAO internet sitesinde yer alarak teklif ve önerilere açık olan ICAO ATSEP 7192 Training Manuel dökumanı yenilendi. 2011 Şubat Ayında yeni ve ilk baskı olarak yayınlandı. Kaynak olarak gösterilen dökümanın yeni baskısı yapılmıştır. Döküman genel olarak aynı formasyon yapısına sahip olsada, teknik yapılanma açısından communications, navaıds, surveillance, data processing kısımlarına ek olarak (ENERJİ TEMİNİ VE DAĞITIMI) POWER SUPPLY kısmınıda ekleyerek yayınlamıştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Oktay bey Türk futbolu gelişsin diye takımlara yabancı futbolcu kotası uygulanıyor. Türk havacılığı gelişsin diye yabancı pilotlar içinde SGHM tarafından bir kora uygulanamaz mı.SGHM nin böyle bir yetkisi var mı acaba. Teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yazılarınızda çok önemli konulara değiniyorsunuz. Ama bunların gerçekleşmesi için sizin Bakanlıkta üst düzey yönetici olmanız lazım. Başka türlü bunlar sadece bu sayfalarda kalır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Aşağıdaki iki yorum konuyu çok iyi özetlemiş. Sözün bittiği yer veya Zurnanın zırt dediği yer buna denir. Sertifikasyon konusuna nasıl baktığımız belli. Zor işleri görmemezlikten gelip kolay işlere atladığımız belli. Kolay işlerin adamıyız vesselam.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
OKTAY BEY, DÜNYADA UÇAK ÜRETİCİSİ ÜLKELERİN SİVİL HAVACILIK OTORİTELERİNİN DEPARTMANLARINI İNCELEDİNİZ Mİ HİÇ? SERTİFİKASYON KONUSUNDA NELER YAYINLAMIŞLAR NELER? BİZ ONLARIN YAZDIKLARINI BİLE ANLAYAMAYIZ. BELKİ ANLARIZ DA ŞİMDİ BAŞLASAK ANLAMAYA, BİR ON SENE GEÇER DİYE DÜŞÜNÜYORUM. YANİ ÇOK KAFA YORMAK LAZIM ÇOK. BİZ ONLARIN SIRADAN BİR REGÜLASYONUNU BİLE TÜRKÇEYE ÇEVİRİP MİLLİ MEVZUAT YAPMAK İÇİN, EN AZ İKİ ÜÇ SENE ZAMAN HARCIYORUZ. HELİKOPTER KAZASI OLALI İKİ YIL OLMUŞ, DAHA HELİKOPTER İŞLETMELERİYLE İLGİLİ TASLAK TALİMAT YENİ ORTAYA ÇIKTI. ÖNCE GÜÇLÜ BİR SHGM OLMALI Kİ BUNLAR OLSUN. GÜÇLÜ SHGM=UÇAK ÜRETMEK DEMEK TİR. FORMÜL BUDUR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
YA OKTAY BEY, SİZ NE SERTİFİKASYONUNDAN BAHDEDİYORSUNUZ BEN ANLAMADIM. GAVURDAN TÜM SERTİFİKALARI ONAYLANMIŞ, HAZIR BOEING’LERİ, AIRBUS’LARI, GULFSTREAM’LERİ CESSNA’LARI VE ONLARIN KOMPONENTLERİNİ, YEDEK PARÇALARINI HATTA AKASESUARLARINI HAZIR ALMAK, GICIR GICIR ALMAK VARKEN, NE LÜZUM VAR BUNLARA. BENCE BU YAZIYI YAZARKEN KENDİNİ BOŞUNA YORMUŞSUN. HEM BAŞTA SENİN ÜLKENİN DEVLET ADAMLARI BİNMEZ, O YUKARIDA İSİMLERİ GEÇEN LÜKS UÇAKLAR VARKEN SENİN SERTİFİKASYONUNU VERECEĞİN TC TESCİLLİ BİR UÇAĞA. ARABALAR BİLE ÖYLE DEĞİL Mİ? HİÇ KİMSE MERSEDESTEN AŞAĞI BİR ARABAYA BİNMİYOR Kİ. GİT İŞİNE BE ABİ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bırak benim kafamla uğraşmayı be kardeşim, diyelim ki bende kafa yok, eğer sen de kafa varsa ve kafan çalışıyorsa sistemin çarpıklığı konusunda bir şeyler üretmeye çalış, kurtarır deyip işin içinden sıyrılma. İşte Türk toplumunun yapısı bu. Eleştiriğe açık değiliz, işimize gelmedi mi gözlerimiz görmez, kulaklarımız duymaz. Emercensiye düşen bu uçakta 200-300 kişi olacak ve onların hayatı söz konusu, bu iki kişilik savaş uçağı veya dört kişilik bir Cessna 172 değil. Allah korusun bu uçakta kendi anan baban, çoluk çocuğunun olduğunu ve onların hayatını kaybettiğini düşün. Bu iş kesinlikle bu kadar basite indirgenemez, akıllı insanlar tarafından tartışılması gereken çok ciddi bir konudur. Ama nerede akıl?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sana ancak örümcek kafalı demekten başka bir şey gelmiyor. Bu kelimeyi kullandığım için Oktay başta szi olmak üzere herkesten özür dilerim. O pilot uçağı kurtarrır ama sen bu kafa ile ne yaparsın bilmemmmmmmmmmm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sanıyorum Oktay bey daha çok JAR-21 konusunda SHGM'nin karşılıklı tanıma yetkisine sahip olması gerektiğinin üzerinde duruyor. Yani bir sertifikasyon kurumunun kurulmasının zorunlu olduğu ve bu kurulunda Türk Sivil Havacılık Otoritesi adına serifikasyon yetkisine sahip olarak bu işleri kendimizin yapmasının gerekliliğini vurgulamış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Oktay beyin bahsettiği tüm bu olumsuz tabloya rağmen, TUSAŞ'ın EASA'dan onaylı üretim organizasyon belgesi ve A400M kapsamında tasarım organizasyon belgesi var ve HÜRKUŞ için de tasarım organizasyon onayı süreci devam ediyor diye biliyorum. Kaynak: http://www.tai.com.tr

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000