07 Şubat 2021, Pazar
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]

Geleceğin Meslekleri

3D Üretim Uzmanı/Mühendisi

Akıllı Bina Uzmanı

Aktüerlik

Alternatif Enerji Mühendisi/Teknisyeni

Artırılmış Gerçeklik (AR) Geliştiricisi

Beyaz Şapkalı Hacker

Bilgi Güvenliği Analisti

Bilişim Çalışmaları Yöneticisi

Biyomedikal Mühendisliği

Biyoteknolog

Blockchain Uzmanları/ Geliştiricisi

Çöp-Atık Mühendisi

Dijital Dedektif

Dijital Rehabilitasyon Danışmanı

Dijital Terzi

Dijital Yol Denetleyicisi

e-Hukuk Avukatı

Endüstriyel Tasarım Mühendisi

Enerji Sistemleri Mühendisliği

Etik Uzmanı

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı

Genetik Çeşitlilik Memuru

Genetik Uzmanı

Geriatri Uzmanı

Gerontoloji Uzmanı

Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı

Gömülü Sistemler Mühendisliği

Hiper Akıllı Ulaşım Mühendisi

İnsansız Hava Aracı Operatörü

Kentsel Tarım Uzmanı

Kişisel Eğitim Rehberi

Kişisel Veri Simsarı

Kullanıcı Deneyimi (UX) Tasarımcısı

Mesleki İşçiler

Nanoteknoloji Mühendisi

Okülarist

Online Eğitmen

Özel Vücut Parçası Üreticisi

Robot Mühendisi/Teknisyeni

Sanal Gerçeklik (VR) Geliştiricisi/Tasarımcısı

Satış Uzmanları

Tıbbi Danışmanlar

Uygulama Geliştirme Uzmanı

Veri Analizi Uzmanı

Veri Bilimcisi

Veri Güvenlik Uzmanlığı

Yapay Zeka (AI)/Robotik Mühendisliği

Yazılım Geliştirici

Yazılım Kalite ve Test Uzmanı

Yol Denetleyicisi

Türkiye’de gelecekte ne tür bir meslekten bahsediliyor araştırması yaptığınızda karşınıza böyle bir liste çıkıyor. Burada insan ile ilgili pek fazla meslek göremezsiniz. Hepsi de yüksek gelire odaklanmış meslekler. Bu listede işçi yok, bedeni ile çalışan (elleçleme yapan) yok. Hizmet sektörü ise hiç yok. Aslında insan yok, çünkü eğitim sektörü de yok.

Peki Avrupalı nelere odaklanmış bir de ona bakalım;

3D Baskı Mühendisi

Bakıcılar

Bilgi Güvenliği Analistleri

Bilgisayar kullanıcıları için destek uzmanları

Bilgisayar sistemleri analistleri

Bilgisayar ve bilgi sistemleri yöneticileri

Bilişim Teknolojileri (IT) Hizmet Aracısı

Bisiklet Tamircileri

Çocuk Eğitimcileri ve Eğitmenleri.

Dijital Rehabilitasyon Danışmanı

e-Avukatlar

Elektrikçiler

Endüstri mühendisleri

Endüstriyel makine mekaniği

Etik Kaynak Kullanımı Müdürü

Evde Sağlık Yardımcıları

Finans yöneticileri

Fiziksel Terapist Asistanları

Fiziksel terapistler

Genetik Danışmanlar

Göz doktorları

Güneş Enerjisi Tesisatçılığı

Hekim Asistanları

Hemşire; Lisanslı pratik ve lisanslı meslek

Hizmet satış temsilcileri

İhtisas doktorları

İlkokul öğretmenleri

İnsan kaynakları uzmanları

İnşaat yöneticileri (Kalfa)

İstatistikçiler

İş yönetim uzmanları

Kan alan sağlıkçılar.

Kişisel Bakım Yardımcıları

Konuşma dili patologları

Kullanıcı Deneyimi (UX) Tasarımcısı

Madde bağımlılığı, davranış bozukluğu ve akıl sağlığı danışmanları

Mali Müşavirler ve Muhasebeciler.

Matematikçiler

Mesleki Terapi Asistanları

Muhasebeciler ve denetçiler

Orman Yangını Müfettişleri ve Yangın Önleme Uzmanları

Ortaöğretim sonrası sağlık uzmanlıkları öğretmenleri

Pazar araştırması analistleri ve pazarlama uzmanları

Pazarlama yöneticileri

Petrol ve Gaz İskele Operatörleri

Pratisyen hemşireler

Proje yönetimi uzmanları

Rüzgar Türbini Servis Teknisyenleri

Sağlık Hizmetleri Müdürü.

Sağlık Uzmanı Yetiştiricileri

Sanal Zeka (AI) Uzmanı

Tıbbi Asistanlar

Tıp ve sağlık hizmetleri yöneticileri

Uygulama ve Yazılım Geliştirme.

Veri Dedektifi

Yaşlılar İçin Arkadaş

Yazılım kalite güvence analistleri ve test uzmanları

Yazılım/Uygulama Geliştiricileri

Yöneylem Araştırması Analistleri

Burada altı çizili geleceğin önemli meslekleri ile bizdeki meslekler listesi arasında gördüğünüz en önemli fark, insana yapılan yatırım. Gelecekte insan elbet olacak ve tüm bu teknoloji insan için, insanın insanca yaşayabilmesi için geliştirilmiş teknolojiler olarak geliştirilecektir. İnsanımızı eğitmeden teknoloji üretemez ve teknoloji üreten insanımızın insanca yaşayabilmesini sağlayamayız.

Avrupalı teknolojiyi yaratacak ve geliştirecek olan insan için önce Çocuk Eğitimcileri ve Öğretmenleri, sonra İlkokul Öğretmeni, daha sonra da orta eğitimde Uzman ve teknisyen yetiştirip, bineceği bisikleti tamir edeni, sağlık ve zihinsel sorun yaşadığında ona yardımcı olacak sağlık uzman ve yaşlılar için arkadaş ihtiyacını düşünen bir yapı içerisinde geleceğe hazırlanıyor.

Geçenlerde Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi, 11 yeni akademisyen alımı için gazete ilanı verdi. Üniversite yönetimi, İslami İlimler Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü’ne aradığı yardımcı doçent için “Kur’an ve Sünnet rehberliğinde şeytanla mücadele edecek insan eğitimi üzerine çalışmaları olmak” şartını getirdi.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesindeki akademik kadro ilanının “akademik teamüllere ve kriterlere uymadığı” için hemen iptal edilmesi talimatını verdi.

Bundan şunu anlıyoruz. Geleceğimiz “teamüllere ve kriterlere” uymalı. Bu tavır ise başka sorunları ortaya çıkarıyor. Arapça “Teamüller” ve Fransızca “Critère”- Kriter, Türkçe söylersek “Gelenek ve Ölçüt” için değişim öngörülmüyor. İlerlemeye kapalı bir yapı. İleri değil önüne bakacaksın. İşte o zaman neleri kaçırdığını fark etmeyecek ve her söylenene inanarak rahat ve huzur içinde geçmişte yaşayacaksın. Ama gerçek öyle değil.

Artık gençlerimiz üniversite seçerken ülkemizdeki değil, yurt dışında öngörülen “geleceğin meslekleri” listesine bakarak okul seçiyorlar. Aslında biz daha orta öğretimde iken ailemiz bizi “bak okumaz, kırık not getirir, hele bir de sınıfta kalırsan, seni meslek okuluna veririm” diye korkuturlardı. Korkmamızın asıl nedeni ise “meslek okulu” nedir, “ne öğretir”i bilmediğimizdi. Şimdi ise daha orta öğretimde çocuklarımız kendi mesleklerini seçmeliler. Yüksek eğitim ise canları ne zaman isterse o zaman alabilecekleri bir eğitim.

Tyto Care, 2012 yılında İsrail'de Gilad ve Ofer Tzadik tarafından ortaklaşa kuruldu ve şu anda ABD New York City'de merkezi bulunuyor. Başlattığı girişim, Covid 19 süresince aralıksız kullanıldı. Sistem şöyle çalışıyor.

Şirketi arıyorsunuz ve ilk görüşmeden sonra doktorlar bu cihazın sizin rahatsızlığınıza yetip yetmeyeceğine karar veriyorlar. Yeteceğine inandıklarında bir kurye, kapınızın önüne bir paket bırakıp zili çalıyor ve gidiyor. Siz de bu paketi alıp, yatağınızın yanında bir yere koyuyor ve fişe takıyorsunuz. Hazır olduğunuzda sistemi açıyor ve doktora bağlanıyorsunuz. Artık gerisini, sizin de yardımınızla doktor yürütüyor. Covid 19 testinden tutun da kulak enfeksiyonları, boğaz ağrısı, ateş, soğuk algınlığı ve grip gibi akut bakım durumlarının uzaktan teşhisini sağlamak için kalbi, akciğerleri, deriyi, kulakları, boğazı ve karnı inceleyebilen ve vücut sıcaklığını ölçebilen bölümlere sahip el tipi bir muayene cihazı ile hizmet sunulmakta. Alerji, karın ağrısı, üst solunum yolu enfeksiyonları ve deri döküntüleri de bunlara dahildir. Evde yapılan tıbbi muayenelerin ardından kullanıcılar, ele geçirilen muayene bilgilerini bir telefonla sağlık platformu aracılığıyla teşhis için birinci basamak sağlık hizmeti sunucusuna gönderiyorlar.

Burada elleçleme yapan işçinin, getiren şoförün, laboratuvarda çalışan teknisyenin, zilinizi tamir eden elektrikçinin, yaşlandıklarında ve bakıma muhtaç olduklarında onlara bakacak ve tedavi edecek eğitimli birilerinin olması için, önce onları eğitecek kadronun yetiştirilmesi lazım. Yani insan için insan gerek. Hata insana özgüdür, ancak hata yapmakta direnmek şeytancadır.!

Errare humanum est, perseverare diabolicum.

Lucius Annaeus Seneca

www.servetbasol.com

Geleceğin Meslekleri

Yorumlar

Astronot ~ 3 yıl önce
Benim mesleğimi unutmuşsunuz Uzaya gidiyoruz ama Astronotluğu bu kapsama almamışsın. Üzüldüm. Ayrıca uzaktan kumanda pilotluk mesleği. Bu son günlerde gündemde. Ama bu DRONE gibi değil, insan taşıyan uçaklar için olacak. Bir de ev hanımı yardımcılığı. Şimdilik bu kadar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Önemli ~ 3 yıl önce
Kişilerden ve isimlerden bağımsız şirketin personel politikasını anlamakta fazlasıyla zorluk çekiyorum. Sosyal medya paylaşımları yüzünden veyahut asla işsiz kalmaya sebep olmayacak sebepler yüzünden işten çıkarılan insanlar var. Ben bizzat son olaydan bağımsız yine bir çarpık ilişki ağı ve darp durumundan dolayı bir aya yakın uçuşa gelemeyen personel biliyorum kabin-kokpit. Anlayamadiğım şirketin personelin yanında ya da karşısında yer alma kriteri nedir? Hakarete varmayan şekilde hükümet aleyhinde twitterdan rt yapan bir amir işten atıldı. Eğer burda ki sebep 'bayrak taşıyıcı firmanın personelinin şirketi küçük duruma düşürmesi' ise ekşi sözlük ve birkaç haber sitesi dahil toplum tarafından asla kabul görmeyecek çarpık ilişki halleri, müstehcen halleri ile gündem olan her yerde 'thy personeli' diye anılan kişiler neden kollanıyor? Bunun sebebini gerçekten merak ediyorum. Kişilerden bağımsız bir şirket çalışanın uygunsuz konuşmaları, görüntüleri herkes tarafından bilinir bir hale gelmişken şirketin bu kişinin arkasında durma motivasyonu nedir? 'Şirket özel hayata müdahale etmez' ise kendi aramızda hükümet aleyhinde yaptığımız bir konuşma bir şekilde basına sızdırılsa ve herkes parmağıyla 'thy personeli hükümete hakaret ediyor' dese şirket yine özel hayat diyip personeli mi koruyacak? Neden ekşi sözlük gibi bir platformda dahi 'sızdırılmasına rağmen' müstehcen videoları dolanan kişi veya kişiler hakkında bir şey yapılmıyor? THY markasını, amblemini seven birisi olarak soruyorum. Teşekkür ederim. Umarım yayınlarsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000