05 Haziran 2023, Pazartesi
Servet BAŞOL
Servet BAŞOL [email protected]
  • Emekliler, Ogretmenler, genclerimic aclik sinirinda yasarken dinimizde olmadigi soylenen Ruhban sinifa ait 150 bin imam cami gorevlisi 25-45 bin arasinda Dinayetten maas aliyor
  • Insanogluna soylenmis enbuyuk yalan Din dir
  • Daha yeni yeni kendime geliyorum. Henüz bilgisayar karşısına uzun süre oturamıyorum. Umarım Ağustos23 sonuna doğru yazılarıma başlarım. Hepinize sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Çok teşekkürler.
  • Çok güzel bir yazı. Emeğinize teşekkürler.
  • Sevgili yazar, Bilimi öveyim derken dinsel herşeye hakaret eder gibi döktürmüşsün. Anladığım kadarıyla müslümansın, unutma bilim sadece dünyada bir küçük meseledir, eğer bilimi Allah'ı bulmak veya tevekkül gayesi ile yapmıyorsan zaten anlamsızdır.
  • Arada girip okuyuorum bu sitede bazı yazıları bir havacı olarak. Ve ikinci kez bir yorum yapıyorum sanırım. Daha güzel ve anlamlı özetlenemezdi herhalde içinde bulunduğumuz düzenin ve şartların asıl sebebi... Elinize sağlık ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.
  • Temenni ederim ki sağlık sorununuz önemli bir şeyden kaynaklanmasın ve iki hafta için de çözümlensin. Yazılarınızı zevkle okumayı sürdürelim. Sağlıklar diliyorum.
  • Güzel bir yazı Ancak olay sadece osmanlı ile ilgili değil sanırım çok daha eskilere gidiyor. İyi bayramlar.
  • Elinize, emeğinize sağlık Çetin bey.
  • Yine çok güzel ve anlamlı bir yazı,anlayana,anlamak isteyene, elinize sağlık ve çok geçmiş olsun...

GELECEĞİNİ KARARTAN TEK CANLI...

Modern davranışlarına 50.000 yıl önce kavuşan insan; beyin ve zeka olarak genetik değişimine uygun hızla evrilseydi şu anda galaksiler arasında seyahat ediyor olurduk.

-.Mısır İmparatorluğu dönemi fizikçi ve gök bilimci Kamose-Menes,

anıt mezarların ve piramitlerin ölümden sonra kimseyi canlandırmayacağını söylediği için öldürüldü. Soyu devam etmedi.

-Antik Mısır'ın diğer bir filozofu Amentebat,

''insanları mumyalayarak öbür dünyaya gönderemezsiniz'' dediği için ailesi ile birlikte yok edildi. Soyu devam etmedi.

-Romalı Flavus Lucretius Claudius, matematikçi, gökbilimci ve filozof;

Roma Tanrı’larının masal olduğunu söylediği için katledildi. Soyu devam etmedi.

-Antik Yunanlı’lar, devrin en büyük filozofu Sokrates

2500 yıl önce Yunan tanrılarına inanmadığı için öldürdüler. Soyu devam etmedi.

-Giardano Bruno, italyan filozof.

Kapalı evren görüşünü ilk reddedenler arasında. Dünya güneş etrafında dönüyor dediği için Kilise tarafindan Roma'da diri diri yakıldı. Soyu devam etmedi.

-Sadece Avrupa engizisyon mahkemelerinde 50.000 aydın, düşünür, filozof, sanatçı yakıldı. Soyları devam etmedi.

-Paleolitik çağ'dan itibaren son 40.000 yılda istatistiksel olarak sayıları 143 milyon olarak hesaplanan üstün zekalı insan “Dinlere, Tanrı’lara, dogmalara, tabulara, masallara” inanmadığı için öldürüldü ve hiç birisinin soyu devam etmedi.

Soyları devam etseydi bugün dünya insan popülasyonunun %5’i değil %35'i üstün zekalı olacaktı.

Endülüs ve İskenderiye kütüphaneleri yanmamış, bilim, sanat, felsefe üreten değerli insanlarla birlikte fosil yakıt yakmadan, daha temiz bir dünyada yaşıyor olacaktık. Bizim de zeka seviyemiz bugünkü aptal halimizle kıyaslanmayacak kadar yüksek olacaktı.

Akşam sokağa çıkınca birbirinize bakın ve bilin ki hepimiz geride kalan düşük zekalı insanların torunlarıyız. Akıllı, üstün zekalı nesil tarih boyunca yobazlar tarafından öldürüldü. Akıllı ve zeki insanların genleri bize aktarılamadı...

Geçenlerde biri bir “tweet” atmış, şöyle diyor: “Cübbeli Ahmet ile Stephen Hawking aynı zaman diliminde yaşadılar, bizim hissemize Cübbeli düştü…”

Peki bu bir rastlantı mı? Asla değil!

"Ne ara bu kadar aptallaştık?" soruma bir öğrencimin cevabı;

"Doğum kontrolü negatif evrime yol açtı! Akıllı insanlar doğum kontrolü yaptığı için, daha da azalırken, aptallar kontrolsüz biçimde çoğaldı...!"

Olayı anlayabilmek için Antik Yunan’a dayanarak Rönesans’ı, Rönesans’a yaslanarak “Aydınlanma Hareketini” yaratan, ardından 1776 Amerikan Devrimi ve 1789 Fransız İhtilalini yapan Avrupalılar ve onların Amerika’ya göçenleri karşısında aynı zaman diliminde yaşayan, şu anda içimizden bazılarının pek özendiği Osmanlı ne yapıyordu, önce ona bakmak gerek.

Resim ve heykel sanatında Avrupa’da Leonardo Vinci, Rafaella, Michelangelo gibi dâhiler yetişirken Osmanlı’da resim yapmak günah, heykeller ise put olarak kabul ediliyordu.

Dante, Shakespeare, Cervantes hümanist edebiyatın öncülüğünü yaparken Osmanlı’da tek edebiyatçı henüz yetişmemiş, daha sonraları bin bir zorlukla getirilen Makyevel’in Prens adlı eseri bazı yöneticiler tarafından gizlice okunuyordu.

Bilim dünyasında Kopernik dünya merkezli evren kuramını çürütüp, dünyanın güneşin etrafında döndüğünü açıklamasıyla oluşturduğu bilimsel devrimden otuz yıl sonra Takiyüddin Efendi’nin Tophane sırtlarına kurduğu zamanın en büyük rasathanelerinden biri, III. Murat’ın emri, Şeyhülislamın fetvası ile “Tanrı’nın işine karışmak” gerekçesiyle kıyıdan top ateşine tutuluyordu.

Galileo, Kepler ve Newton’u sadece anımsatarak geçiyorum.

Felsefede Francis Bacon, Thomas Hobbes, John Locke, Rene Descartes, Spinoza gibi isimler dünyayı algılamak için çaba sarf edip, birlikte yaşamanın kurallarını koyarken, biz çoktan felsefecileri zındık ilan etmiş, felsefe ile de uğraşmayı yasaklamıştık.

Sanat, edebiyat, bilim ve felsefe alanında yaya kalıp, matbaayı bile üç yüz sene sonra kurarak bilginin yayılmasını önlersen, senin topraklarına Hawking düşecek değil ya!

Velhasıl bu toprakların bahtsızlığı çok öncelerden yazılmaya başlanmıştır.

Mustafa Kemal 1923 aydınlanması ile bunu kırmak istemiş, okuma yazma bilmeyen, cahil bıraktırılmış bir toplumda aydınlanma olamayacağını anlamış ve önce okuma yazma seferberlikleri oluşturulmuştu.

Köy enstitüleri bu aydınlanma kavgasının başlangıcıydı, toprak ağaları izin vermediler.

Seksen senedir yeniden karanlık bir çukura çekilmekte bu ülke.

Bugünün YÖK Denetleme Kurulu Üyesi bir “Profesör”ün, “ben cahil halkın ferasetine güveniyorum” sözü ile özetlenebilecek sona doğru koşar adım gidiyoruz.

Rabbim,

Bana değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etme dinginliği;

Değiştirebileceğim şeyleri değiştirme cesareti;

Ve bilgelik ile farkı bilme yeteneği bağışla.

PS: Bazı sağlık sorunları nedeniyle ile iki hafta kadar yazı yazamayacağımı düşünüyorum. Sağlıcakla kalın.

www.servetbasol.com

GELECEĞİNİ KARARTAN TEK CANLI...

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Dunyada Yok ~ 9 ay önce
Emekliler, Ogretmenler, genclerimic aclik sinirinda yasarken dinimizde olmadigi soylenen Ruhban sinifa ait 150 bin imam cami gorevlisi 25-45 bin arasinda Dinayetten maas aliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
En buyuk ~ 9 ay önce
Insanogluna soylenmis enbuyuk yalan Din dir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Servet BAŞOL ~ 9 ay önce
Daha yeni yeni kendime geliyorum. Henüz bilgisayar karşısına uzun süre oturamıyorum. Umarım Ağustos23 sonuna doğru yazılarıma başlarım. Hepinize sevgi ve saygılarımı iletiyorum. Çok teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Geçmiş olsun ~ 9 ay önce
Çok güzel bir yazı. Emeğinize teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hakikat ~ 10 ay önce
Sevgili yazar, Bilimi öveyim derken dinsel herşeye hakaret eder gibi döktürmüşsün. Anladığım kadarıyla müslümansın, unutma bilim sadece dünyada bir küçük meseledir, eğer bilimi Allah'ı bulmak veya tevekkül gayesi ile yapmıyorsan zaten anlamsızdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hadi ordan ~ 9 ay önce
Laf soyledi bkabagi
Ö. ~ 10 ay önce
Arada girip okuyuorum bu sitede bazı yazıları bir havacı olarak. Ve ikinci kez bir yorum yapıyorum sanırım. Daha güzel ve anlamlı özetlenemezdi herhalde içinde bulunduğumuz düzenin ve şartların asıl sebebi... Elinize sağlık ve geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çetin Özbey ~ 10 ay önce
Temenni ederim ki sağlık sorununuz önemli bir şeyden kaynaklanmasın ve iki hafta için de çözümlensin. Yazılarınızı zevkle okumayı sürdürelim. Sağlıklar diliyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hımm ~ 10 ay önce
Güzel bir yazı Ancak olay sadece osmanlı ile ilgili değil sanırım çok daha eskilere gidiyor. İyi bayramlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İrfan Benli ~ 10 ay önce
Elinize, emeğinize sağlık Çetin bey.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Servet bey ~ 10 ay önce
Yine çok güzel ve anlamlı bir yazı,anlayana,anlamak isteyene, elinize sağlık ve çok geçmiş olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SB ~ 10 ay önce
Çok teşekkürler. Sağlıklı günler dilerim.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000