20 Ocak 2020, Pazartesi
İlknur Konak
İlknur Konak [email protected]
  • Özellikle uçucu personelin ve onlara yerden eşlik eden yer ekiplerinin bu tip sorunları yaşadığı aşikar. Yemek içmek kadar önemli olan uykuyu bireysel olarak en azından iş saatleri dışında olabildiğince düzenli yaşamaya özen göstermeliyiz. İş yerinde zaten yeterince zorladığımız sağlığımızı evlerimizde en azından koruyalım. Sadece bir abi-kardeş tavsiyesi.
  • Maalesef bazı yetersiz pilot ve atcler yüzünden gözümüz sürekli açık alarm haldeyiz. Aım ciler gibi değiliz. Kendimize ayıracak zamanda bile tedirgin oluyoruz. Saygılar..
  • Keşke kahraman arff dende bahsedseymişiniz. Biz alarım çalacak diye sürekli sitres yapıyoz ve kalp rahatsızlıgı yaşıyoz
  • Bu planlama sekliyle ne yapsan nafile. Bir gun gece bir gun sabah ucus yaziyorlar once bu konulara el atilmali. 4 gun boyunca gece 4 te ucusa gittiginizi dusunun
  • Çok para alıyorlar! Bi zahmet uyumasınlar!
  • Uyku için hesaplama yapılırken düzgün yapılmıyor. uçuş başlangıcı eksi bir saat uçak başı bir saat ulaşım ve uyanık geçirilen süre yarım saat toplam 2,5 saat dutye eklenmeli. Uçuş başlangıcı gece ortası 02:00-06:00 am kabul edilecek olursa bu saati içinde bırakacak 11 saatten fazla duty ol(ma)malı. Neden mi? 02:00 da inen 1 saat sonra evine gidebiliyor, 30 dakikada uyumak için geçen süre. 06.00 da kalkacak olan bir piot 03:30 da uyanıyor. indikten sonra 1.5 saat duty ye eklenmeli.
  • Hocam En Güzeli Buzsuz Jack Daniels viski. Başka Türlü olmuyor. Işığıda Kapatsan Kitapta Okusan Koyunlarda Saysan Bitkisel de kullansan Gelmeyince Gelmiyor Bu melet.
  • liyakatsız yönetim daha fazla uyku kaçırıyor
  • Sabah 4.30 da kalkış, servise bin saat 05.00 işe başla 07.00 akşam 17.00 de eve gir , huatımız yollarda geçiyor , ayrıca sağlıklı uyuyamıyoruz , ömür gidiyor..
  • İlknur Hanım, konuyu gündeme taşıdığınız için teşekkürler. Uçuş ekiplerinin uyku sorununu sizin gfibi deneyimleriyle bilen bir kabin memurundan okumak daha gerçekçi oluyor. Ben de bir uçuş doktoru olarak katkıda bulunmak isterim: Uykusuzluk (insomnia) ve Uykululuk (sleepiness) uyuşturucu bir ilaç kadar psikomotor performansı bozar. Jet lag nedeniyle uzak destinasyonlarda uyuyamayan uçuş ekiplerinin uyku ilacı veya alkol kullanmaları da uyandıklarında uyku mahmurluğu ve performans bozukluğu yapar. Daha doğal yöntemlerle uyku hijyeni sağlanmalıdır...

Havacıların ortak problemi: Uyku

“Kabin memurları ve pilotlar başta olmak üzere hava trafik kontrolörleri, uçuş harekat, yer görevlileri ve havalimanlarında görev yapan diğer tüm çalışanların hayat düzenleri olan düzensiz yaşamın onlara getirdiği belki de en büyük ve ortak problem UYKU”

Geriye dönüp kabin memuru olduğum zamanlara baktığımda gece uçuşum özellikle de gece er uçuşum olduğunda gündüz uyuyabilmek adına verdiğim mücadeleler, gece ev nöbetlerinde her an telefon çalabilir ya duymazsam endişesiyle uykuya dalamadığım zamanlar, sabaha karşı döndüğüm uzak doğu er uçuşlarından sonra eve gidip uçuşun verdiği yorgunluk ve uykusuzlukla bir kaç saat uyuyup gündüze adapte olma niyetiyle uyuduğum ama uyanamadığım ve sonrasında sanki hala uçuyormuş gibi bütün geceyi ayakta geçirdiğim zamanlar, Amerika uçuşlarında yaşadığım jet-lag lar ve daha niceleri. Çocuklarının uyanma saatlerinde gece mesailerinden geldikleri halde onlarla birlikte vakit geçirmek için uykularından vazgeçen anne ve baba olan uçucu arkadaşlarımı da unutmamak gerek.

Uyku problemi yaşayan bireyler hem bedensel hem de psikolojik birçok sorunla karşılaşabilirler bu nedenle uykusuzluk ciddiye alınması ve tedavi edilmesi gereken bir bozukluktur. Her insanın uykusu zaman zaman bozulabilir. Ruhsal sıkıntılar ve bedensel hastalıklar uykunun süresini, düzenini gelip geçici olarak bozabilir. Düzensiz yaşam ve çalışma saatlerinin de büyük etkisinin olduğu uyku bozuklukları aynı zamanda depresyon ve anksiyete gibi birçok ruhsal bozukluğun belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir.

Peki uyku bozukluğu yaşayanlar neler yapmalılar ?

Öncelikle psikolojik sorunlarınızı ertelemeyin. Stres bile başlı başına uyku kalitenizi etkileyebilir bu nedenle uyku bozukluklarının temelindeki psikolojik sorunları anlamak önemlidir.

Kabin memurları, pilotlar ve hava trafik kontrolörlerinin algılarının açık ve dikkatlerinin tümüyle yaptıkları işin üzerinde olması gerektiği için kafein içerikli içecekleri daha fazla tüketmektedirler ve bu da uyku problemlerini etkilemektedir bu nedenle mesai saatleri hariç günlük yaşamlarında tüketmemeleri faydalı olacaktır.

Uçuşa kalan saatleri hesaplayarak uyumak için şu kadar zamanım kaldı diyerek psikolojik olarak kendinizi zorlamayın çünkü bu kaygı düzeyinizin artmasına ve tam aksine uyuyamamanıza sebep olur bunun yerine meditasyon, kitap okumak gibi dinlendirici şeylerle vakit harcayarak uykunun kendiliğinden gelmesini bekleyin ve sadece uyumak için uykunuz geldiğinde yatağa gidin.

Uyuduğunuz ortamın karanlık ve loş olması önemli aynı zaman da ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamasına dikkat edin.

Düzenli egzersizi alışkanlık haline getirin böylelikle uyku kaliteniz artar ve uykuya dalışınız kolaylaşır. Düzenli egzersizler anksiyetenin azalmasını aynı zamanda zihninizin ve bedeninizin rahatlamasını sağlayan endorfin hormonunun salgılanmasını sağlar. Egzersiz konusunda küçük bir uyarı uyku öncesi olmamasına dikkat edin.

Havacıların ortak problemi: Uyku

Facebook Yorum

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Tk, Pgt, Ohy, Fhy, Atlas, Cnd, Dhmi, ... ~ 4 yıl önce
Özellikle uçucu personelin ve onlara yerden eşlik eden yer ekiplerinin bu tip sorunları yaşadığı aşikar. Yemek içmek kadar önemli olan uykuyu bireysel olarak en azından iş saatleri dışında olabildiğince düzenli yaşamaya özen göstermeliyiz. İş yerinde zaten yeterince zorladığımız sağlığımızı evlerimizde en azından koruyalım. Sadece bir abi-kardeş tavsiyesi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uyuyamama sorunu arff ~ 4 yıl önce
Maalesef bazı yetersiz pilot ve atcler yüzünden gözümüz sürekli açık alarm haldeyiz. Aım ciler gibi değiliz. Kendimize ayıracak zamanda bile tedirgin oluyoruz. Saygılar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aaa ~ 4 yıl önce
way arkadaş birinizde yan gelip yatıyoruz demiyo ya
Arif ~ 4 yıl önce
Keşke kahraman arff dende bahsedseymişiniz. Biz alarım çalacak diye sürekli sitres yapıyoz ve kalp rahatsızlıgı yaşıyoz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Araç ~ 4 yıl önce
Aynen geçen bir tane arff aracı takla atmıştı kalp krizinden
37 ~ 4 yıl önce
Bu planlama sekliyle ne yapsan nafile. Bir gun gece bir gun sabah ucus yaziyorlar once bu konulara el atilmali. 4 gun boyunca gece 4 te ucusa gittiginizi dusunun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uyku yok! ~ 4 yıl önce
Çok para alıyorlar! Bi zahmet uyumasınlar!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çok para alıyoruz ~ 4 yıl önce
Ne oldu kıskandınmı evet çok para alıyoruz ama uyuyoruzda hemde paraların üstünde çok da güzel oluyoy
Türk Pilotu ~ 4 yıl önce
Uyku için hesaplama yapılırken düzgün yapılmıyor. uçuş başlangıcı eksi bir saat uçak başı bir saat ulaşım ve uyanık geçirilen süre yarım saat toplam 2,5 saat dutye eklenmeli. Uçuş başlangıcı gece ortası 02:00-06:00 am kabul edilecek olursa bu saati içinde bırakacak 11 saatten fazla duty ol(ma)malı. Neden mi? 02:00 da inen 1 saat sonra evine gidebiliyor, 30 dakikada uyumak için geçen süre. 06.00 da kalkacak olan bir piot 03:30 da uyanıyor. indikten sonra 1.5 saat duty ye eklenmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hacı ~ 4 yıl önce
Hocam En Güzeli Buzsuz Jack Daniels viski. Başka Türlü olmuyor. Işığıda Kapatsan Kitapta Okusan Koyunlarda Saysan Bitkisel de kullansan Gelmeyince Gelmiyor Bu melet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atc ~ 4 yıl önce
liyakatsız yönetim daha fazla uyku kaçırıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ah ah ~ 4 yıl önce
Sabah 4.30 da kalkış, servise bin saat 05.00 işe başla 07.00 akşam 17.00 de eve gir , huatımız yollarda geçiyor , ayrıca sağlıklı uyuyamıyoruz , ömür gidiyor..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Muzaffer Çetingüç ~ 4 yıl önce
İlknur Hanım, konuyu gündeme taşıdığınız için teşekkürler. Uçuş ekiplerinin uyku sorununu sizin gfibi deneyimleriyle bilen bir kabin memurundan okumak daha gerçekçi oluyor. Ben de bir uçuş doktoru olarak katkıda bulunmak isterim: Uykusuzluk (insomnia) ve Uykululuk (sleepiness) uyuşturucu bir ilaç kadar psikomotor performansı bozar. Jet lag nedeniyle uzak destinasyonlarda uyuyamayan uçuş ekiplerinin uyku ilacı veya alkol kullanmaları da uyandıklarında uyku mahmurluğu ve performans bozukluğu yapar. Daha doğal yöntemlerle uyku hijyeni sağlanmalıdır...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saygılar ~ 4 yıl önce
Sizin gibi değerli iki bilim insanının böyle önemli bir konuya katkı sağlamanız çok sevindirici. Shgm ile yapılacak olan görüşmeler bu konu da çok daha etkili olacaktır. Sizlerden ricamız bu konularda ki tecrübelerinizi daha fazla sahada görmektir.
Uykusuz yatılar ~ 4 yıl önce
Hangi yöntemler?spor yapan bir insanım haftada en az 2 gün sadece erda yapmıyorum ama uyku problemi yaşıyorum alkolde çok kullanmıyorum crewrestte uyuyamıyorum,bazen hatta çoğu gece uçuşu önceside,birsürü şey denedim meditasyon,dua,kitap okumak,uyku müziği açmak ama olmadı.Dua etkisiz oldu diyemem Allaha şükürler olsun o uykusuz halde 12 saat uçuşları geçirmem belkide o duaların hatrına
Limitless ~ 4 yıl önce
Şirketler hala limit dahilinde diye umursamıyor. Ne zaman anlaşılacağız?
Arkadaşımın ~ 4 yıl önce
Dediği gibi dua çok önemli, Aksi takdirde tk ya giremezdim ben de. Herkese söylemeliyim, içten yaşayınca işe yaramıyor. Saygılar.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000