21 Ekim 2021, Perşembe
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Vallahi de billahi de başvurdum, 3 arkadaşımla beraber
  • Tüm operasyon personelini delirtmek için uğraşıyorlar. Yeni yeni ofislerine gelmeye başlayan şanslı kesim harici havalimanı, kabin ekibi, pilotlar, bilet satış, operasyon herkes canını dişine taktı 1,5 yıldır.Herşeyi geçtim şu virüs ortamında ölüme kafa attı bu insanlar ölüme.Yazık günah allah için günah.Zamlar almış başını gitmiş,herşey zam istüne zam kiralar faturalar almış başını gitmiş hazıra dag mı dayanır nereye kdr birikmişler sagılan arabaların paraları harcanarak yaşanır?Ülkede her kurum tam maaşa geçmişken bizim kurumdan ses sedayı geçtim çıt yok.İntihar mektubu ile bi personelin vedası mı olması lazım seslerimizin duyulması için?Zaten çalışırken yaptığınız haksızlıklar adaletsizlikler ruhumuzu aşır yaralamış bide istiyorsunuz ki açlıktan ölelim.Gelen her haciz her veda her yokoluş her hatadan siz sorumlusunuz.Şimdi ayağa kalkın ve ülkenin en büyük en imrenilen havayolunun personelini ne hale düşürdüğünüz için kendinizi alkışlayın.Eserinizle gurur duyun.
  • Büyük hataya düştü, içinde debeleniyor. Sadece ve sadece şirketin sahip olduğu kaptanların 10 yıl önce ki 5 yıl önce ki ve günümüzde ki yaş ortalamalarına göz atsınlar. Ayrıca diğer birimlere tavsiyem; psikolojinizi hazırlayın. Maaşlarımız düzelecek sonra da yine bize özel bir zam olacak. Buna alışın, bununla mutlu olmayı öğrenin…
  • Sorunlarimiz anca bu kadar sığ anlatilabilirdi. Sadece genis govdede o da uzakdogu ucuslarini yapan bir meslektasimizin cektikleri.. Aylardir dar govdede, puugs lu, skpk lı, 40 45 bacak 90 saatlerde, gecesi ayrı, acik mesaisi ayrı, yatısı ayrı, her gun bol ucak ve kabin ekibi degistirmeli uçun ve otel odasina sikisip kalmis birinin yuzeysel sikayetlerini okuyun. Keske yillarini meslege harcamış bir kaptanin da dusuncelerini sorsaymissiniz..
  • Evet, THY voleybol takımı diye bir şey var. Sponsorluk falan değil, direk kadın voleybol takımı. Bu takımın işlevi nedir? Takımın çoğu oyuncusu yabancı, ne kadar para alıyorlar, şirkete yükü nedir? Bu yabancı voleybolcular çok mu gerekliydiler de pandemi dönemi besliyoruz? Yabancı pilotların suçu neydi aylardır ücretsiz izne ayrıldılar?
  • oy çokluğuyla oyunu sonlandırabilirsiniz
  • Ama sormadan edemiycem. Sizce pgs tk veya sxs 2022 de cadet programi acarmi ?
  • Sarı sendikadan acilen istifa etmeli herkes, pilot üyesi olmayan havacılık sendikası yok hükmündedir, korkmayın istifa edin ağlamanın faydası yok!
  • bize bu anlayışsız ve gaddar yaklaşımın sebebini çok iyi biliyoruz. bu günlerde adı ve yaptıkları ayyuka çıkan malum vakiflardan gelmediğimiz, yanı hakkımızla burada olduğumuz icin bu gareziniz. elbet devriniz bitecek
  • bizden zorla ne aldıysanız umarım yemek nasip olmaz ..

HAVACILIK CAZİBESİ

Pandemi sebebiyle durma noktasına gelen havacılık sektörü iyiden iyiye toparlandı. Ancak Türk Sivil Havacılığının baş aktörü Türk Hava Yolları’nda hala durumlar karışık. Geçen haftaki yazımda “Turkish Cargo kendi ekibini kurarak yeni bir oluşum içine mi girecek? (Tabi körfeze bütün kaptanları kaptırmazlarsa) Ya da ilerleyen dönemde şirketin bir kısmını satıp, altın yumurtalayan tavuğu mu kesecekler bunu hep birlikte göreceğiz” demiştim. Ve iki gün önce ilan açıldı. Umarım devamında şirkete bir ortak da alınmaz.

Bu hafta THYAO’da görevli ikinci pilot arkadaşımızla biraz sohbet ettik. Bakın neler dedi;

Ne kadar maaş alıyorsun?
Almanya’da çalışan bir valiz yükleyici kadar almıyorum. Yani 2200 €
Pilotlar çok maaş alıyor diye herkes 140.000 € borç senedine imza atıyor. Ayrıca, 2 sene eğitim, sınavlar ve pek çok testler sonucu pilot olunuyor. Yaşadığımız süreç öyle kolay değil. Tüm o sıkıntılı günlere bugün yaşadığımız problemli uçuşlara değer miydi? Son zamanda ciddi ciddi sorguluyoruz.

Uçuşlarda sıkıntı mı yaşanıyor?
Pandemi başlangıcıyla birlikte inanılmaz zor uçuşlar yapılıyor. Buradan Çin’e Amerika’ya aynı uçakla gidip dönüldü. Pilotlarımız 36 saat aynı uçaktan inmeden uçuş yaptı.

Amerika’ya uçan pilot orada otele gitmedi mi? Dinlenmedi mi?
Evet, buna benzer uçuşlar Sivil Havacılık izniyle hala devam ediyor. Pandemi tahliyesi veya Pandemi malzemeleri taşınıyor söylemiyle uçuş onayı alınıyor. Buna insan fizyolojisi dayanır mı? Uçaktan inip eve gidince tükendiğimi hissettim ve iki gün yataktan çıkmadan dinlendim.

Uçuşlarınızda artış oldu mu?
Evet pandemi öncesi daha az uçuyordum. Şimdi daha fazla uçuyorum. Çünkü son iki senedir ayrılanlar yerine hala pilot alımı yapılmadı. Doğal olarak görevdeki pilotlara fazla yük biniyor. Diğer taraftan, uçuşa devam eden pilotların; Aylık uçuş saatleri artmasına rağmen maaşları yine de yarım ödeniyor.

Maaşların eski haline dönmesi yönünde bir çalışma var mı? % 10 iyileştirme yapıldığını duymuştuk.
Biliyorsunuz, pandemi olunca ilk önlem ücretsiz izinler verilmeye başlandı sonra da maaşlar yarı yarıya azaltıldı. Yaz aylarında uçuşlar yoğunlaşınca tüm personele %10 artış yapıldı. Ama bu %5 artış anlamına gelir. % 50 düşen maaşa % 10 ilave etmek gerçekte esas maaşın % 5’i olur. Buna artış denilir mi?

Şirkete uçuş eğitim borcun var mı?
Evet var. Bir de aldığımız maaştan uçuş eğitim borçlarını ödememiz gerekiyor. 140 bin € borcu bitirmemiz bekleniyor. Ödüyoruz ödüyoruz değişen hiçbir şey yok. Euro arttıkça uçuş eğitim borçları azalmıyor, aksine artmaya devam ediyor.

Sizce maaş Türk Lirası borç neden Euro?
Bunu bir türlü anlatamıyoruz. Kendi alacaklarına Şahin’ler, bize gelince işler kötü zarardayız, deniyor.
Böylesi bir ortama kimse pilot olmak istemez.

Peki, Uçuş okullarının durumu nedir? Yeni pilot yetiştiriliyor mu?
Pandemi öncesinden planlı olanlar devam ediyor. Son zamanda yeni pilot adayı bulmakta sıkıntı çekiliyor, diye duyuyoruz. Bir kısım genç arkadaş, bir iki sene içerisinde her şey düzelir umuduyla uçuş okullarına devam ediyor. Uçuşlarda canlanma olmasına rağmen, gelecekte ne olacağı net olmadığı için şirketler yeni pilot alımı yapmıyor. Öyle ki uçuş okulunu bitirmiş pilot olmuş insanlar dahi tip eğitimine başlayamadılar. Düşünün tüm imkanlarınızı harcamışsınız, iki sene eğitim sonucu pilot olmuşsunuz şirkete kabul edilmişsiniz dolayısıyla evimizi düzeninizi buna göre borç harç kurmuşsunuz o noktada “siz şöyle bekleyin” deniliyor. Evet bu insanlar yani eğitimi yarım bırakılmış tüm pilot adayları iki senedir çaresizlik içinde bekliyor.

Pilotların genelinde bir huzursuzluk olduğunu biliyorum. Bu ortamda beklentiniz nedir?
Büyük bir umutla maaşların pandemi öncesi şartlara getirilmesi ve yarım kalan pilot eğitimlerinin devamı haberlerini bekliyoruz. Zannederim şirket, elindeki pilotları diğer havayolu şirketlerine kaçırmadan harekete geçmeyecek.

Bir şirketin kendi pilotunu başka bir şirkete itmesini nasıl karşılıyorsunuz?
Pilot yıllarca uçtuğu şirketinin kurallarına ve standartlarına uygun yetişir. Uzun süre uçtuğu için, şirket tarafından sınav, test, kontrol gibi pek çok denemeden geçirilir. Yeni bir pilota göre, şirket kültürüne sahip, şirketin hassasiyetlerine duyarlı, masrafsız ve problemsiz bir insan kaynağı halini alır. Böyle bir değerin elinden kayması, yeni pilot yetiştirilmesi ile mukayese edildiğinde şirketi ilave masrafa sokacaktır.

Önemli bir nokta; Kaliteli Pilot eğitimi kadar, tecrübeli şirketin kendi bünyesinde yetişmiş pilot da bir şirket için çok değerli. Peki yetişmiş bir ikinci pilot olarak, ne yapmayı düşünüyorsun?
Çevremdeki diğer pilot arkadaşlarım gibi, ilk fırsatta daha iyi şartlarda uçmak için çaba gösteriyorum. Ufak tefek hareketlenmeler duyuyoruz. Fırsat yakalayınca, ben de giderim diye ümit ediyorum.

Sizlerin ayrılmasıyla şirket ne şekilde bir pozisyon alır?

Bunu birkaç sene önce yaşadık. Şirkette uçan Avrupalı ve Kuzey Amerikalı iyi yetişmiş yabancı Pilotlar ile yine şirkette yetişmiş kaliteli pilotlarımız daha iyi şartlarda uçmak için ayrıldılar. Sıkıntı yaşayan şirket derhal maaşlarda iyileştirme yaptı. Ancak eldeki kaliteli Pilotlar gitmişti. Yerine daha az profesyonel daha hiyararşik yapıda olan Asyalı Pilotlar gelmeye başladı. Şimdi onların dahi uçmaktan vazgeçip şirkete geri dönmediğini duyuyoruz.

Sonuçta yetişmiş pilotların gitmesi toplam kalitede düşmeye sebep olur. Bu da bir yönetici için, arzu edilmeyecek bir durum olsa gerek. Peki şirkette kalıp şartların iyileştirilmesi yönünde gayret gösterseniz, daha iyi olmaz mı?

Maaşların yarıya indirilmesi kararına Sendikamız imza attı. Bu konuda tek dayanağımız sendika. O da tamamen şirket paralelinde yürüyor. Sendikanın iyileştirme yapacağına umudumuz yok. Bu sendikanın bizim menfaatimize hizmet etmesi mümkün değil.

Daha konuştuğumuz birçok şey var. O bölümü de haftaya sizlerle paylaşacağım.

MEMNUNİYET ANKETİ

Lafı hiç uzatmadan özenle Anonim Anketçiler tarafından hazırlanmış İyi niyet anket sonuçlarını paylaşmak istiyorum. Umarım artık THY üst yönetimi bu çığlığı duyar!














SERDAR BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

HAVACILIK CAZİBESİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (219)

Emirates ~ 2 yıl önce
Vallahi de billahi de başvurdum, 3 arkadaşımla beraber

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrik ediyorum ~ 2 yıl önce
Tüm operasyon personelini delirtmek için uğraşıyorlar. Yeni yeni ofislerine gelmeye başlayan şanslı kesim harici havalimanı, kabin ekibi, pilotlar, bilet satış, operasyon herkes canını dişine taktı 1,5 yıldır.Herşeyi geçtim şu virüs ortamında ölüme kafa attı bu insanlar ölüme.Yazık günah allah için günah.Zamlar almış başını gitmiş,herşey zam istüne zam kiralar faturalar almış başını gitmiş hazıra dag mı dayanır nereye kdr birikmişler sagılan arabaların paraları harcanarak yaşanır?Ülkede her kurum tam maaşa geçmişken bizim kurumdan ses sedayı geçtim çıt yok.İntihar mektubu ile bi personelin vedası mı olması lazım seslerimizin duyulması için?Zaten çalışırken yaptığınız haksızlıklar adaletsizlikler ruhumuzu aşır yaralamış bide istiyorsunuz ki açlıktan ölelim.Gelen her haciz her veda her yokoluş her hatadan siz sorumlusunuz.Şimdi ayağa kalkın ve ülkenin en büyük en imrenilen havayolunun personelini ne hale düşürdüğünüz için kendinizi alkışlayın.Eserinizle gurur duyun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnsan Kaynakları ~ 2 yıl önce
Büyük hataya düştü, içinde debeleniyor. Sadece ve sadece şirketin sahip olduğu kaptanların 10 yıl önce ki 5 yıl önce ki ve günümüzde ki yaş ortalamalarına göz atsınlar. Ayrıca diğer birimlere tavsiyem; psikolojinizi hazırlayın. Maaşlarımız düzelecek sonra da yine bize özel bir zam olacak. Buna alışın, bununla mutlu olmayı öğrenin…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TK da kalacak profil ~ 2 yıl önce
Herhalde yazıda bahsedilen TK da kalacak kalitesiz insan profilini temsil ediyorsun. TK için çok üzücü
Pfff ~ 2 yıl önce
Ya ne kazanırsan kazan, herkes hak ettiğinin derdinde..gelmişsin ben çok kazanacaam ağlayın nidaları ediyorsun, mahalle kavgacısı gibi çığırtkan ve bir o kadar itici. İnsan kaynaklarının en büyük hatası birilerinin adamlarını sağa sola yerleştirip şimdi çıkarmak istiyor olsa da çıkaramamasıdır. Önce her birimin torpilli yatalakları atılmalı, gittiler gittiler...son seneleri topluca gidecekler zaten. Sonrakiler de aynı kafada giderse bu ülkeden yetişmiş kişilerin göçü artık durdurulamaz.
Peh ~ 2 yıl önce
Demiştim ayrı zam alacaz diye
Yuzeysel ~ 2 yıl önce
Sorunlarimiz anca bu kadar sığ anlatilabilirdi. Sadece genis govdede o da uzakdogu ucuslarini yapan bir meslektasimizin cektikleri.. Aylardir dar govdede, puugs lu, skpk lı, 40 45 bacak 90 saatlerde, gecesi ayrı, acik mesaisi ayrı, yatısı ayrı, her gun bol ucak ve kabin ekibi degistirmeli uçun ve otel odasina sikisip kalmis birinin yuzeysel sikayetlerini okuyun. Keske yillarini meslege harcamış bir kaptanin da dusuncelerini sorsaymissiniz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY voleybol ~ 2 yıl önce
Evet, THY voleybol takımı diye bir şey var. Sponsorluk falan değil, direk kadın voleybol takımı. Bu takımın işlevi nedir? Takımın çoğu oyuncusu yabancı, ne kadar para alıyorlar, şirkete yükü nedir? Bu yabancı voleybolcular çok mu gerekliydiler de pandemi dönemi besliyoruz? Yabancı pilotların suçu neydi aylardır ücretsiz izne ayrıldılar?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cak cek ~ 2 yıl önce
Hişşşşşi ticari sır..... bi duyan olur, kör tuttuğunu ......
nesquik games ~ 2 yıl önce
oy çokluğuyla oyunu sonlandırabilirsiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Evet biraz iyimiser ve mantiksiz ~ 2 yıl önce
Ama sormadan edemiycem. Sizce pgs tk veya sxs 2022 de cadet programi acarmi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hayır ~ 2 yıl önce
2025’e kadar hiçbir firmanın cadet planı yok çünkü dışarıda 2026 yılına kadar yeterli işsiz pilot stoğu bulunmakta.
Ökkeş Aygır ~ 2 yıl önce
Bunun cevabını kimse veremez, tk da her şey bir günde değişir. İlanı bekliyorsan çalışmaya devam et kardeşim, buradaki toksik yorumlara kulak asma.
Kpt ~ 2 yıl önce
Sarı sendikadan acilen istifa etmeli herkes, pilot üyesi olmayan havacılık sendikası yok hükmündedir, korkmayın istifa edin ağlamanın faydası yok!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
737ng ~ 2 yıl önce
bize bu anlayışsız ve gaddar yaklaşımın sebebini çok iyi biliyoruz. bu günlerde adı ve yaptıkları ayyuka çıkan malum vakiflardan gelmediğimiz, yanı hakkımızla burada olduğumuz icin bu gareziniz. elbet devriniz bitecek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hasan baba ~ 2 yıl önce
bizden zorla ne aldıysanız umarım yemek nasip olmaz ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cak cek ~ 2 yıl önce
İntizar yok istifa var, e devlete gir istifanı bas sendikadam ayrıl kaptAn, ağlama tarafını belli et.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000