Havacılık sektörü; pilotu, kabin memuru, teknisyeni, mühendisi, kontrolörü, dispeçeri, müşteri hizmetleri memurları, rampi, itfaiyesi ile bir bütündür. İş tanımları ve görevleri farklı olsa da havacılık operasyonunun tümüne bakıldığında, bir meslek grubunun bir diğerinden daha önemli olduğunu söylememiz mümkün değil...
İsimlerinin önlerinde farklı meslek isimleri yer alabilir ancak her bir meslek grubunun amacı, havacılığın emniyetli, konforlu ve operasyonun optimum seviyelerde akışına devam etmesidir.
Havacılığın bütünlüğünden ve emniyetinden bahsederken, uçağın aviyonik, gövde, motor olmak tüm yapısal ve elektronik aksamından sorumlu olan teknisyenleri; uçak ve uçak bileşenlerini planlamak ve geliştirmek gibi rolleri üstlenen mühendisleri; uçakla taşınan kargoların yükleme ve boşaltılmasını planlayan ve koordine eden load masterları; uçuş rotalarını, yoldaki rüzgarları, fırtına ve türbülans tahminlerini, hava sahası kısıtlamalarını ve havaalanı koşullarını en ince ayrıntısına kadar uçuş ekibine rapor eden dispeçerleri; ramp adını verdiğimiz geniş organizasyon ağındaki her biri farklı görev üstlenen ve onlar olmadan, uçağa yolcu alınamayacağını, yük konulamayacağını, check-in yapılamayacağını bildiğimiz ramp çalışanları; gökyüzünün gözleri olarak tanımladığımız, aynı anda onlarca uçağı yerde ve havada koordine eden, dünyanın en stresli mesleklerinden hava trafik kontrolörleri; acil durumda uçaklara müdahale eden itfaiye ve sağlık ekipleri; havaalanlarındaki olası güvenlik sorunlarına müdahale etmesi için gözümüzün aradığı emniyet çalışanları; havaalanı girişlerinde güvenliği sağlayan ve herhangi bir saldırı olasılığına karşı önleyici görevindeki güvenlik memurları; uçakların kalkış noktasından varış noktasına kadar emniyetle uçurulması görevini üstlenen pilotları; o uçuşta seyahat eden yolcuların emniyeti ve konforu için elinden geleni yapan kabin ekipleri; uçakların ve çalışanların maksimum optimizasyonla planlanması görevini yürüten filo ve ekip planlama çalışanları; pazarlama, satış ve diğer burada sayamadığım tüm destek birimleri; nasıl birbirinin önünde ve öncelikli tutulabilir...
Havacılıkta emniyet yerde başlar, havada devam eder... Yukarıda saydığım tüm meslek gruplarının öncelikli amacı da, uçakların emniyetli ve kârlı şekilde operasyonunu yürütebilmesidir.
Emek yoğun bir sektörde, her bir çalışanın katkısı diğerine göre küçümsenemeyecek derece önemlidir. Ve en önemlisi, çalışma şartlarının iyi ya da kötü olmasına göre, bir mesleğin diğer mesleğe göre önemli ya da daha az önemli olması gibi bir durum söz konusu dahi olamaz. Her fırsatta diğer meslek gruplarının şartlarını, iyi ya da kötü olarak dile dolamak yerine her bir meslek grubunu bütünü tamamlayan bir lego parçası gibi düşünüp tüm bileşenlerin iyi şartlara kavuşması için uğraşmak havacılık için de isabetli olur.
Bu vesile ile tüm sivil havacılık sektörünün 7 Aralık Dünya Sivil Havacılık gününü kutlarım...
Facebook Yorum