19 Mayıs 2014, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]

HER YER KARANLIK, PÜR-NÛR O MEVKÎ

Onlar uçağı buldular. Füze yaptılar. Kuşlar hayret içinde. Onlar denizaltı yaptılar. Balıkadam oldular. Balıklar hayret içinde. Biz ise yarı aç, yarı tok. Sürünüyoruz yüzyıllardır. Acelemiz yok. Yürüyoruz ağır ağır. Kaplumbağalar hayret içinde ( 1988 - Annemin not defterinden - Ümit Yaşar Oğuzcan)

Övünüyoruz hep. Ancak, övündüğümüz kadar ilerliyor muyuz? Özellikle insanlık konusunda fazla yol alamadığımız ortada. Son yaşadıklarımız gösterdi ki bir konuda daha çok ağırız. Soma’ da canlarımızı, kardeşlerimizi koruyacak tedbirleri alabilecek kadar bile ilerlememişiz.  

Abdülhak Hamit Tarhan’ın dediği gibi; “Dünya o kadar karanlık bir hale geldi ki, sadece oradaki mevki, parlak nurlar içinde ve aydınlık.” Evet; her yer karanlık, pür-nûr o mevkî.  

Evet;  bu hafta bu zifiri karanlık konu dışında bir şeyler yazma hakkım olmadığını düşündüm.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’miz en kara günlerinden birini yaşadı. Türkiye madencilik tarihinin en büyük kazasıydı yaşadığımız. İçimiz dâhil her yer kapkaraydı. Gözlerimizden kara elmas siyahında yaşlar döküldü. Ve 302 ailenin ufku karardı.  301 şehidimizin ailelerine başsağlığı ve sabırlar,  bu faciada yaşamını yitiren madencilerimize sonsuz rahmetler diliyorum. Eminim ki şu anda bu şehit kardeşlerimizin bulunduğu yerde içinde kayboldukları karanlığın yerini nur ışığı almıştır.

Soma madenini işleten firmanın beyanı  “ Kömürde ton maliyeti 140 USD olan kömürün maliyetini 24 USD’ ye düşürdük, dünya bize şaşırıyor.şeklindeydi.

Evet; bu söz aklıma,  sektörümüzün tepelerdeki bir insanının yaptığı görüşmede kendisine maliyetlerinin pahalı olduğunu ifade eden bir Havayolunun Yönetim Kurulu Başkanına “  Siz hizmeti bizim kadar ucuza mal edemezsiniz, size iki kişi göndereyim de sizin için maliyetleri düşürme çalışması yapsınlar.” deyişini getirdi. Gülümsemiştik.

Tabii ki madencilik sektörünün bütçe kalemlerini bilmediğimiz için bu yaklaşık 82 % ‘ ye yakın ( bana mantıksız gelen) bu büyük tasarrufun bütçenin hangi fasıllarından sağlandığı ile ilgili fikir belirtmemiz mümkün değil. Ancak bildiğim o dur ki, böyle büyük bir tasarrufu bizden önceki işletmeciler ( devlet ) har vurup harman savurmuşlar diyerek izah etmekte hayli zor ve beyan edilen yüzde mantık seviyesini çok fazla zorlayan bir boyutta. Daha açıkçası, hiç bir sektörde bu denli büyük bir tasarrufun çok önemli ve hayati bir takım hususlar ihmal ve bir adım öte göz ardı edilmeden sağlanabilmesi mümkün değil. Mantık böyle diyor. Tabii hemen sorumlu aranmasına başlandı. Sorumlu olması gerekenler ortada dururken bir zekâ sanal âlemde  “ bu özelleştirme bize neler kaybettirdi “ diye başladı. Konuyu genelleştirip dikkati ana konudan uzaklaştırma gayretiydi bu. Ama acemiceydi.

Bu arada fısıltı gazetelerinde sabotaj ihtimali söz konusu edilmeye başladı. Hatta bunun altından falan ve filan partisi çıkarsa şaşırmayın şeklinde tweet atan profesör unvanlı politikacılar gördük. Sayın Ahmet Hakan bu hususu bir yazısında teyit ediyor.( ? ) “ Evet; bu olayda bir sabotaj var. Bu sabotajın unsurlarını sayıyorum. Tedbirsizlik, ihmal, işçinin canını hiçe sayma, güvenlik için gerekli yatırımı yapmama, cehalet, kar hırsı, para hırsı” diyor. Aslına bakarsanız işin özeti bu denli kısa. Kimi benim gibi iki sayfada anlatmaya çalışır.. Kimi ise 2,5 satırda özetler tüm yaşananı..

Evet; çalışanın emeğini sömürenlerin kendileri kazanırken ülkeye ve canlara verdiği bir zarardır bu. Çalışanın emeğini sömürenlere engel olmayan gelmiş geçmiş tüm hükümetlerin zararıdır bu.  Ton başına 140 USD olan kömür maliyetini 24 dolara düşürdük, dünya bize şaşırıyor diye övünerek beyanat veren patronların ve onlardan bunun hesabını sormayanların, bu mantıksız tasarrufun nasıl, hangi kalemlerden yapıldığını araştırmayanların canlara verdiği zarar bu. Bakanlık denetimlerini ahbap çavuş ilişkisi ile yapan görevlilerin canlarımıza verdiği zarar bu. Kömür artık mekanize olarak çıkartılıyor diyerek kamuoyunu aldatanların insanlığa verdiği zarar bu. Cumhurbaşkanlığı Denetleme Kurulunun düzenlediği raporda belirtilen eksikliklerin gereğini yapmayan görevlilerin tüm sektöre verdiği zarar bu. 07 Ocak 2013 tarihinde vuku bulan maden kazasını ve o olaydaki kayıplarımızı neden verdiğimizi hatırlamayanların madenlerimizi olduğundan da beter bir zifiri karanlığa boğmasıdır bu. Madenlerde kaçış koridorlarının ve yaşam odalarının yapılmasını zorunlu kılmayan Bakanlığın 300’ ü aşkın madencimize verdiği zarar bu.  İki kilometre derinliğe insanları madene tek kapıdan sokan ve aynı kapıdan çıkış yapmalarını bekleyen zihniyetin şekillendirdiği zarar bu. Maliyetin yükseleceği noktasından hareketle ve muhtemelen işletmelerin isteği doğrultusunda konu ile ilgili uluslararası sözleşmeleri imzalamaktan kaçınan ve ILO denetimlerinin ancak bu şekilde engellenebileceğini düşünen tüm hükümetlerin Türk Madenciliğine verdiği zarar bu. Madene çalışmak için inen işçiye yetersiz teçhizat veren işverenlerin ve bunları kontrol etmeyen denetçilerin verdiği büyük bir zarar bu. Madende kullanılan malzemelerin ortama uygunsuzluğunu bilen yöneticilerin ve buna ses çıkartmayan tüm görevlilerin müştereken ortaya koydukları bir zarar bu. Madene bir erken uyarı sistemi ve yeterli miktarda ikaz aparatı konulması için yapılan işe oranla büyük olmayan bir yatırımı esirgeyen para düşkünü mantığın hatası bu. Eğitim giderinin fazlalığı nedeniyle bu faaliyeti sürekli ihmal eden kazanç tutkunlarının verdiği zarar bu.

Telafi edilmesi mümkün olmayan bu büyük zararın,  can kayıplarımızın oluşmasındaki faktörleri sıralamaya devem edilmesi tabii ki mümkün. Uzmanların bu konu ile ilgili kitap yazmaları da olası. Bize gelince beş gündür okuya okuya, dinleye dinleye ve de sora sora az da olsa bir şeyleri yorumlayabilecek kıvama geldik.

Hepsi bir tarafa, bir Allahın kulu Cumhurbaşkanlığının 2013’de yaptırdığı denetimin raporu ile, 2013 sonunda Bakanlık tarafından yapılan gözlemin tutanağını ve de maden yönetiminin yaptırdığı iç denetimin raporunu yan yana koysalar sistemdeki çarpıklığın net bir şekilde ortaya çıkacağına ilişkin bir inancım var.

Şu anda NTV’ de ( 17 Mayıs saat 13.25 )  kurulan bir komisyonun konunun geneli ile tartışılan yaşam odalarının kullanımının mecburi hale getirilmesi hususunu ele alacaklarını söylüyor. Beyler, bu husus Cumhurbaşkanlığı denetleme Kurulu Raporunda yer almıyor muydu? 300 canı kaybetmeden, ailelerini anne ve babalarını perişan etmeden bunları yapamaz mıydınız? Verilecek bir cevap yok tabii ki. 2010 ve 2013 yılında bu konuda yaşadığımız üzüntülerden ders çıkartmamış olmamız ne kadar üzücü değil mi? İşte bu ihmalde yalnız 3001 Somalı kardeşimize değil Türk Madenciliğine verdiğiniz bir zarar. Hem de ne zarar.

Eğer ILO Sözleşmesi imzalanarak Cumhurbaşkanlığı Denetim Kurulun verdiği raporda zikredilen aksaklıkların giderilmesi sağlansaydı ne bu acıyı yaşardık nede diğer sıkıntıları.

Bir Allahın Kulu Cumhurbaşkanlığının 2013’de yaptırdığı denetimin raporu ile, 2013 sonunda Bakanlık tarafından yapılan gözlemin tutanağını ve de maden yönetiminin yaptırdığı iç denetimin raporunu yan yana koysalar sistemdeki çarpıklığın net bir şekilde ortaya çıkacağına ilişkin bir inancım var.

Bu arada gazete sayfalarına Çalışma Bakanı Faruk Çelik beyin “ Patrondan Korkmayın, doğruları söyleyin” sözleri yer aldı. Sayın Bakanın bunu genel anlamda söylemediği malum. Burası Türkiye ve patrondan korkmayan taş olur. Değil patrondan onların kişiliksiz çömezlerinden bir çekiniyor insanlar. Doğruyu söyleyenlerin yaşadıkları kitap olur bu ülkede. Somada oturun. Tarım yok, sanayi yok, Başka bir iş imkânı yok hiç bir şey yok kısacası. Ve de siz siz olun patrondan korkmayın.

Konuyu tahkikle görevlendirilen Savcının  “ifadelerine başvuracağımız tüm ilgililer maden de vefat etti “ sözü yapılacak soruşturmaya duyulması gereken güveni daha başlamadan zedeledi. Bu ifade bir anlamda sorumluların hepsi öldü demekle aynı anlamı taşır. Umarım ki bu savcının yerine başka bir hukuk adamı görevlendirilir.

Özelleştirme ile başlamıştık söze. Evet; özelleştirmeyi yapanların, devletin özelleştirme politikasını belirleyen ve yürütenlerin sisteme verdiği zarar bu. Yaptıkları özelleştirme sözleşmelerinde çalışanları, haklarını ve çalışma şekil ve şartlarını garantiye almayan ve onları mağdur ederek özelleştirme işlemine karşıt bir zümre oluşmasına sebebiyet verirken tüm sistemi tartışılabilir hale sokan tüm hükümetlerin ülke iş gücüne ve ülke ekonomisine verdiği genel zararın bir şekilde yansıması bu.

Zararı kim verdiyse verdi, 300’ü aşkın kardeşimizi yitirdik. Söylevlerle, nutuklarla onları geri getirip evlerini, ana ve babalarını, çocuklarını ve eşlerini içinde bulundukları karanlıktan çıkartıp, aydınlığa çekebilmek artık mümkün değil. Şu anda çok loş, belli belirsiz bir ışık sağlayabiliriz onlara.  O ışık, babasız kalan küçüklere destek olup madenci olma kaderinden uzaklaştırabilmemiz halinde,  gerek onlar ve gerekse anneleri için daha parlak hale gelebilecektir.

Evet; bu da bizim görevimiz. Şu anda ise bizler, hepimiz “ Konuştukça Batıyoruz”. Tabii ki yanlarında olalım. Bir ihtiyaçlarını karşılamak, destek olmak ve onları dinlemek için. Bırakalım da acılarını yaşasınlar. Bizler saygı ile duralım yanlarında. Sessizce.

Bu arada ülkemizdeki kömür ve linyit çıkartan 740 işletmede toplam 49.000 kardeşimiz daha çalışıyor. Uzmanlar Somadaki madenlerden çok daha kötü durumda olan işletmelerin var olduğunu söylüyor. Hükümet mutlak konuya genel olarak eğilecektir. Bu bizim de dileğimizdir. Allah bu madenlerde çalışan insanlarımızı korusun

Sanal medyada ise konunun cılkını çıkartmak için uğraşanları gördük. Rağbet ettik veya etmedik. Sonuçta acıyı siyasete katık yapacak kadar dengesiz davranışlar sergiledik hep birlikte demek yanlış olmayacaktır.. Bu hepimizin ayıbıydı bana göre.

Dün Zonguldak madenlerinden birine 115 maden işçisi alınacaktı. Soma kazasının açtığı derin yaraya rağmen bu iş için 4000 kişinin müracaat etmiş olması yörelerdeki işsizliğin ne boyutta olduğunu göstermiyor mu?

Bu dramın kısa anlatımından sonra sözü sektörümüze bağlamak içimden gelmiyor. Evet;  sektörümüzde hizmeti çok çok ucuza mal etmenin ustası olmakla övünenler var. Ve de bu konudaki engin birikimlerini başkaları da istifadesine sunmak isteyenler var.  Tabii ki bu tasarrufu neleri göz ardı ederek sağladıklarını söylemeden.

Tıpkı Soma ‘daki madenin yöneticilerinin   “ Maliyeti o denli düşürdük ki, dünya bize şaşırıyor “ dediği gibi.

Evet, sayın yönetici. Dünya size esas şimdi şaşırıyor. Türkiye’mize ise çok ama çok şaşkın bakıyorlar.

Not: Somadaki Acil Durum Merkezinde üst yönetici olarak bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sn. Taner Yıldız’a bu beş gün zarfında gerek kazazede kardeşlerimizin aileleri ve gerekse basın mensuplarınca yöneltilen tüm sualleri karşısındakilerin ruh halinin bilincinde olarak kendisine ve makamına yakışır bir şekilde cevapladığı için teşekkür ediyorum. Ve bu süreç zarfında acılı ailelere büyük sabır ve saygı ile muhatap olması nedeni ile ( Bakanlığının yaşanan bu faciadaki olası sorumluluğunu ayrı bir konu olarak değerlendiriyorum ) mukabil saygılarımı sunuyorum.

HER YER KARANLIK, PÜR-NÛR O MEVKÎ

Yorumlar

denetim ve devlet ~ 10 yıl önce
Maalesef bu tarz trajediler hep ülkemiz gibi geri kalmış,insana değer verilmeyen, hak,hukuk,adalet,eşitlik kavramlarının olmadığı ya da çok az olduğu ve sömürü düzeninin tavan yaptığı yerlerde oluyor. Böyle yüzlerce insanın vefat ettiği maden facialarının vb hiç gelişmiş ülkelerde olduğuna şahit oluyor muyuz ? Olmuyoruz, olmayalım da... Ama böyle olaylar ülkemiz ve ülkemiz gibi geri kalmış ülkelerin kaderi olmamalı. Bizleri yönetenler, geçmişleri ve ataları ile övünüyorlar iyi ama Şeyh Edebali’nin söylediği o eşsiz ‘’insanı yaşat ki devlet yaşasın’’ sözünü ya unutuyorlar ya işlerine gelmiyor. Denetim eksikliği heryerde. 1,5 milyon işyerini 1100 uzman denetliyormuş ! Mesela ‘’1. Derece afet ulaşım yolu park edilmez’’ tabelasının olduğu yerlere park edenleri denetleyen polisler bile ortada yokken madenlerin nasıl olur da denetlenmediğini tv lerde vs soruyoruz ki ? Devlet en basit denetimleri bile yapmazken madenleri nasıl denetlesin ki ? ? Ayrıca taşeronlaşma denen beladan da en kısa sürede her sektörde kurtulmamız gerekli. İnsanları sömürmekten,ucuza,haksız,hukuksuz çalıştırmaktan ve patronların uşağı sendikalardan da...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP DENETİM VE D.. ~ 10 yıl önce
DEĞİ KONUSUNDA AKLIM İYİCE KARIŞTI.DEVLETİN NEYİ NASIL DENETLEYECEĞİ KONUSUNDA BENİM İYİCE AKLIM KARIŞTI. HAZIRLAMAKTA OLDUĞUM BİR YAZI İÇİN İŞKOLLARININ TEHLİKE DERECESİ KONUSUNDA BİR ŞEYLER ARAŞTIRMAM GEREKTİ. KARŞIMA ÇIKAN LİSTE 265 SAYFA. BU KONUDA GALİBA HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEMEK GEREK DEMEK İÇİNDEN GELİYORSA DA YİNE DE EKSİKSİZ ÖNLEM FORMATI HAZIRLAMAK VE MÜMKÜN OLDUĞUNCA KONTROL ALTINDA TUTMAK HERHALDE DEVLETİN GÖREVİ.PATRON SINIFININ PARA KADAR İNSANI, ÇALIŞANLARI SEVER OLMASI GEREKLİ GALİBA. BU ÇOK ÖNEMLİ BİLMEM YANILIYOR MUYUM. BELKİ DE VERİLECEK OLAN CEZALARIN ÇOK BÜYÜK ÖLÇÜDE CAYDIRICI OLMASI GEREKİR. DEVLET DAHA AZ CEZA VERME EĞİLİMİNDE DE OLMAMALI TABİİ Kİ. BİZLER, İNSANLAR İSE YASAKLARA RİAYET KONUSUNDA ÜSTÜN GAYRET GÖSTERMELİYİZ. BİZLERDE DE BU AHLAKIN EKSİK OLDUĞU ORTADA. SONUÇTA HER ŞEYDE BİR KOLEKTİF HATA BULABİLMEMİZ MÜMKÜN. SOMA FELAKETİNDE DE TABİİ Kİ. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
once insan ! ~ 10 yıl önce
Maalesef ulkemizde insana verilen deger sifir,her sektorde hayatin her aninda bu boyle. Bu ulkede degerli olmaniz icin iktidar yakini,zengin,guclu,nufuzlu adam olmaniz gerek. Mevcut iktidar doneminde sendikali calisan sayisi 13 milyondan 400 bine dusmus, sendikalar hizla sarilasmis, taseronlasma cig gibi buyumus ama akli basindaki azinlik haricinde kimseden cit yok ! Halkimiz korkunc bir sukur ve biat kulturunun esiri olmus, sorgulama,hak arama unutulmus ! Iscisine kotu kalitede kiyafet,yemek vermek ,az maas ve sifir sosyal hakka talim ettirmek marifet olmus ! Eloglu insanini daha iyi kosullarda calistirmak ve yasatmak icin elinden geleni yaparken biz tam tersini yapiyoruz ! Denetim sadece madenlerde degil hicbir yerde yok! Bir ulkenin prestiji ilime,bilime,spor,sanata yaptigi yatirim ve vatandasina verdigi deger ve onlarin refah duzeyini,yasam standartlarini yukseltmek icin yaptiklariyla olur, yoneticilerinin kullandiklari ozel ucaklarla,makam arabalariyla,luks kiyafetlerle olmaz !!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÖNCE İNSAN. ~ 10 yıl önce
ÖNCE İNSAN ANLAYIŞI BİR KÜLTÜR KONUSU ARKADAŞIM. VE MAALESEF BİZDE ÇOK KURULUŞ BU KÜLTÜRE SAHİP DEĞİL. BU EKSİKLİĞİN UYGULAMALARA AKSEDEN SONUCUN DA MAALESEF YORUMUNUZDA BELİRTTİĞİNİZ HUSUSLAR OLUŞUYOR.ÜZGÜNÜM Kİ TÜM SÖYLEDİKLERİNİZ DOĞRU. BU YÖNTEMLE KAZANILAN PARANIN HAYR ETMEDİĞİNİN SON ÖRNEĞİNİ YAŞADIK. ŞİRKETLERİMİZİ ÜLKEMİZİN GENEL KONUMUNDAN SOYUTLAMAK TABİİ Kİ MÜMKÜN DEĞİL.İNŞALLAH BİR ŞEYLER DÜZELİR. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
İsim / Rumuz ~ 10 yıl önce
Hayatini kaybeden madenci kardeslerimize Allahtan rahmet diliyorum uzucu bir olay.Buna kaza demek akil isi degil.gozunu para hirsi burumus patron bozuntusu yaratiklar ve onun koltuk sevfalisi yalakalar var oldikca daha cok insan uc bes kurus ugruna can verecrk veya yaralanma sonucu kalan omrunu sakat kalarak birilerinin yardimiyla gecirecektir.Ceyin bey Havacilik sektorunde yasanan olumlu ve yaralanmali katliamlara neden hep sessiz kaliniyor bir bilginiz varmi apronda calisirken olenler sakat kalanlar patronlarin elinde oyuncak olanlar insan degilmi bu memleketin vatandasi degilmi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP İSİM ~ 10 yıl önce
KAZA KONUSUNDA ÜLKENİN ÇOĞUNLUĞU SİZİNLE AYNI FİKİRDE. HEPİMİZ KAHROLDUK. ÇOK ÜZÜLDÜK. TEKRAR RAHMETLER VE BAŞSAĞLIĞI DİLİYORUM. HAVA LİMANLARINDAKİ KAZALARI TABİİ Kİ HATIRLIYORUM.TABİİ ONLARDA CANIMIZ, KARDEŞLERİMİZDİ.SİZE BİR ŞEY SORMAK İSTERİM, SOMADAKİ KAZADA 2 MADENCİYİ YİTİRSEYDİK BU DENLİ GÜRÜLTÜ KOPAR MIYDI? BANA GÖRE HAYIR. 1995' DEN BU YANA 8 MADEN KAZASI YAŞANDI. SOMA HARİÇ KAYIP 144 CAN. ŞÖYLE BİR SORDUM. 1995' DEN 2000' DEN VAZGEÇTİM.2013'ÜN SON MADEN KAZASINI HATIRLAYAN AZ. TABİİ Kİ SÖYLEDİĞİM İYİ BİR ŞEY DEĞİL.BUNU BİLİYORUM AMA MAALESEF TÜRKİYE'NİN GERÇEĞİ BU. BU İFADEMİN DOĞRULUĞUNU GÖSTEREN BİR ŞEYLER DAHA SÖYLEYEBİLİRİM AMA, NE YERİ NEDE ZAMANI. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
günün tek konusu ~ 10 yıl önce
Sizin ve Safa beyin yazılarını konu başlıklarını görünce okudum. Doğru demişsiniz. Bu hafta başka bir konu yazılmazdı. Bu hafta başka ne konuda yazarsanız yazın zor okunurdu. Hepimiz o kadar dağıldık ki. İkinize de teşekkür ediyorum. Elinize sağlık. Size de başsağlığı diliyorum. Her ikinizinde göstermelik olmayan, samimi ve kalpten üzüntü duyduğunuz görülüyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP GUNUN TEK K.. ~ 10 yıl önce
TEŞEKKÜR EDİYORUM. SAFA BEYİN YAZISINI BEN DE OKUDUM. MİLLETÇE ÇOK ÜZGÜNÜZ. HİÇ BİR ŞEYİN GİDENLERİ GERİ GETİRMEYECEĞİ VE BU ÜZÜNTÜYÜ HAFİFLETMEYECEĞİ MALUM DA YİNE DE YAPILACAK HER ŞEYİN, ALINACAK HER TEDBİRİN AYNI İŞİ DEĞİŞİK MADENLERDE YAPAN 49.000 KARDEŞİMİZ İÇİN DAHA GÜVENLİ BİR ÇALIŞMA ORTAMI SAĞLAYACAK OLMASI NEDENİYLE MEMNUN OLMAMAK ELDE DEĞİL.TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000