21 Mart 2022, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • PİLVAK ın dün yayınladığı iş ilanı ile aranan T.C. vatandaşı 14 tane A330 pilotunun ONUR AIR için olduğu söyleniyor. Malumat.
  • Lisansı aldıktan sonra 2 yıl işsiz kalan bir kardeşimiz, TK'ya girdikten sonra, "Abi buraya kapağı attım ya 10 yıl FO uçsam dert etmem" dedikten 3 yıl sonra, "biz profesyoneliz abi, kim emeğimize daha çok değer veriyorsa onla oluruz" diyerek körfezin yolunu tuttu. Pandemide yol verilince, Türkiye'deki yabancı pilot istihdamına verdi veriştirdi, sanki kendisi orada yabancı pilot değilmiş gibi. Şimdi geri aldılar keyfi yerinde "mesleğine saygısı olan Türkiye'de uçmaz" diyor. Sen profesyonelsin de şirketler değil mi, o da işine hangisi gelirse onu çalıştırıyor o zaman.
  • Uçacak pilotlar ruslar.hiçbir tahdit yok çünkü sadece türkiye rusya uçacaklar ve dolayısıyla türk pilotlara da kabine de istihdam YOK.
  • Ahmet Bolat insanlari ofise getirip tiktigin icin kac kisi covid oldu haberin var mi? Ofislerde hepa filtreler, ceo ofisleri genisligi yok....zulum etme, teknolojiyle inatlasma...uzaktan calismaya dön..
  • Dunya savasi geliyor hala havayolu hostes ucak :)
  • Tgs Ramazan ayında erzak yardımı yapacak mı.. Bilgisi olan var mı..
  • Müdürler ve yönetimler istifa
  • Bu şirketler için Türk personel istihdamı üzere haber ve kamuoyu çalışması yapılırsa ülke menfaatine olur.En kısa sürede müjdeli ve detaylı haberleri okumak isteriz...
  • Gidemiyoruz ki zaten? Kimse Türk lisansını tanımıyor. Üstelik halihazırda edinilmiş oturma ve çalışma izni istiyorlar. Ama onlar buraya gelmek istediklerinde Mevlana gibiyiz, "Ne olursan ol gel."
  • Ne hissettiğini sadece bunu yaşayan bizler anlar. Ben ve arkadaşlarım da aynı durumdayız. Hepimizin gardı düştü. Hayatımın hiç bir döneminde "tavsiye" adı altıyla kendi egosunu tatmin eden insana rastlamamıştım. Sektör tarihi boyunca bu denli bir krizi, bizim bulunduğumuz pozisyonda kalarak yaşamış bir tane yerli kaptan yok. Bu denli olmasa da 2001'de FO olmuş ABD'li ve günümüzde kaptan olanlar hariç, buradakilerin hepsi "Şu sınava gir, bunu yap, şöyle yap, ben olsam böyle yapardım; bak bu kadar yoğun uçuyoruz, bu sene kesin sıra sizde..." Evsiz olan birine "Bankaya git, kredi notunu öğren, kredi çek ve ev al." demek gibi bir şey bu. Ancak şunu biliyorum ki, empati yoksunundan CRM olmaz. Bu kriz bizim için çok kötü oldu. Fakat, biz kaptan olduğumuzda, sırası gelen yeni FO'lar için iyi oldu. Kendi egomuzu tatmin ederek, boş yere ümit pompalayarak, üstünkörü akıl vermeleri; yani yaşadığımızı yaşatmayacağımızı, şimdilerden daha iyi bir CRM'e sahip olacağımızı düşünüyorum.

İki Havayolu Hemen Kuruluyor…

Son yılların müjdesi diyebilirim. Çok fazla detay bilgilere sahip olmama rağmen ayrıntı vermek istemiyorum ama Mayıs sonu uçmak üzere önemli iki havayolu şirketi anında kuruluyor. Bu ne demek? İstihdam demek, havacılık adına iki önemli adım demek.

Hiç bu kadar umutlanmamıştım. Geçtiğimiz ay bizim Haber Koordinatörümüz Murat Herdem “14 yıl sonra ilk havayolu şirketi kuruluyor” başlığı altında İzmir’de kurulan ve işe alım süreçleri devam eden kargo havayolu şirketinden bahsetmişti.

Ve şimdi ben iki ayrı yolcu taşımacılığı üzerine kurulacak iki ayrı havayolu şirketinden bahsedeceğim.

Tahmin edebilirsiniz aslında. Rusya-Ukrayna savaşının getirdiği sonuç bu. Edindiğim bilgi Rusya pazarı boş kalmasın Türkiye’de Antalya Merkezli iki ayrı şirket kuruluyor.

Şirketler tarifeli charter mantığı ile kurulacak.

Bu hafta itibari ile Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne başvurular tamamlanıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de bu anlamda ülkemizin pazar payının düşmemesi için yardımcı olduğu söyleniyor. SHGM ilk kez doğru bir iş için önderlik yapıyor diyebilirim.

Şirketin birisi Anex tarafından diğeri de bir başka operatör tarafından kurulacak.

Şirketlerin Türkiye’de olması yüzlerce kişiye ekmek kapısı demek anlamı taşıyor, Türkiye’ye daha fazla döviz girdisi anlamı taşıyor.

Türkiye havacılık anlamında geçmiş yıllara geri dönemez ama en azından bir umut diyebiliriz. Zira 2011 yılından sonra yerlerde sürünen havacılık sektörüne yeni bir soluk getirecek olan havayolu şirketlerinin Antalya ayağındaki ofisleri de tutuldu.

Zaten alt yapısı bulunan bu grupların hızlı bir denetim ve şirket kuruluş gereklerini yerine getirmeleri halinde Mayıs sonuna kadar uçma planları hayal olmayacaktır.

Ben bu havayolu şirketleri ile ilgili bu kısıtlı bilgiyi okuyucularımla paylaşmış olayım.

Onur Air cephesinde enteresan işler…

Şu kanayan yaraya merhem bulunamadı henüz. Kapı duvar; Onur Air’den ses seda çıkmıyor. Haklı olarak çalışanlar yaşam kaygısı, işsizlik sebebiyle dayanakları tek nokta Airporthaber aracılığı ile öğrenmek istiyor.

Kaç oldu sayısını hatırlamam ama Teoman Tosun’un çeyrek asır kadar tanırım. Ama bu kadar vurdumduymaz kaldığını da hiç görmedim.

Çıkıp ortaya “Kardeş durum budur” demesini çok bekledim. Ama ne ondan ne de Cankut Bagana’dan ses seda yok.

Şunu öğrendim; Onur Air çalışanların sigortalarını ödüyor. Doğruluğunu bile sormak için bir yetkili bulamadım. Bu bilgiyi Onur Air çalışanı bir kişiden öğrendim. Ödüyor mu yoksa devlete beyan mı ediyor onu bile neteleştiremedim.

Anladığım kadar beyan ediliyor. Bu ne anlama geliyor?

Hala umut var mı!

Anka kuşu olabilirler mi? Göreceğiz.

İyi haftalar diliyorum.

İki Havayolu Hemen Kuruluyor…

Yorumlar Tüm Yorumlar (54)

HAYDAR ~ 2 yıl önce
PİLVAK ın dün yayınladığı iş ilanı ile aranan T.C. vatandaşı 14 tane A330 pilotunun ONUR AIR için olduğu söyleniyor. Malumat.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk pilot - Yabancı pilot ~ 2 yıl önce
Lisansı aldıktan sonra 2 yıl işsiz kalan bir kardeşimiz, TK'ya girdikten sonra, "Abi buraya kapağı attım ya 10 yıl FO uçsam dert etmem" dedikten 3 yıl sonra, "biz profesyoneliz abi, kim emeğimize daha çok değer veriyorsa onla oluruz" diyerek körfezin yolunu tuttu. Pandemide yol verilince, Türkiye'deki yabancı pilot istihdamına verdi veriştirdi, sanki kendisi orada yabancı pilot değilmiş gibi. Şimdi geri aldılar keyfi yerinde "mesleğine saygısı olan Türkiye'de uçmaz" diyor. Sen profesyonelsin de şirketler değil mi, o da işine hangisi gelirse onu çalıştırıyor o zaman.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
RUS PİLOTLAR ~ 2 yıl önce
Uçacak pilotlar ruslar.hiçbir tahdit yok çünkü sadece türkiye rusya uçacaklar ve dolayısıyla türk pilotlara da kabine de istihdam YOK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Magdur edilenler ~ 2 yıl önce
Ahmet Bolat insanlari ofise getirip tiktigin icin kac kisi covid oldu haberin var mi? Ofislerde hepa filtreler, ceo ofisleri genisligi yok....zulum etme, teknolojiyle inatlasma...uzaktan calismaya dön..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sadece bir katta ~ 2 yıl önce
Ayni gun 10un uzerinde covid cikti...var olan imkandan mahrum birakan yonetime yaziklar olsun..uzaktan calisma haktir
ağlama ~ 2 yıl önce
hybrid miş ya! uçucularda evden çalışsın mı bre davar?
oldu. ~ 2 yıl önce
peki mesela sen istifa edip evinden freelance calıssan?? bu kadar vazgeçilmez olduğunu düşünüyorsan sana ihtiyaç olduğunda "ev telefonundan" arayıp ulaşırlar zaten. YK başkanına, CEO ya bu tarzda hitabedebiliyorsan herhalde kimsede olmayan bir yeteneğin/sertifikan var ki mutlaka istifade ederler freelance de olsan.
Tabiki geleceksiniz ~ 2 yıl önce
herkes uçarken deniz kenarında yatmak gibi olmaz tabi
Savas ~ 2 yıl önce
Dunya savasi geliyor hala havayolu hostes ucak :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs binası Erzak ~ 2 yıl önce
Tgs Ramazan ayında erzak yardımı yapacak mı.. Bilgisi olan var mı..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TGS ADANA ~ 2 yıl önce
Müdürler ve yönetimler istifa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk çalışan istihdamı ~ 2 yıl önce
Bu şirketler için Türk personel istihdamı üzere haber ve kamuoyu çalışması yapılırsa ülke menfaatine olur.En kısa sürede müjdeli ve detaylı haberleri okumak isteriz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fatih'e ~ 2 yıl önce
Gidemiyoruz ki zaten? Kimse Türk lisansını tanımıyor. Üstelik halihazırda edinilmiş oturma ve çalışma izni istiyorlar. Ama onlar buraya gelmek istediklerinde Mevlana gibiyiz, "Ne olursan ol gel."

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kader Ortağın ~ 2 yıl önce
Ne hissettiğini sadece bunu yaşayan bizler anlar. Ben ve arkadaşlarım da aynı durumdayız. Hepimizin gardı düştü. Hayatımın hiç bir döneminde "tavsiye" adı altıyla kendi egosunu tatmin eden insana rastlamamıştım. Sektör tarihi boyunca bu denli bir krizi, bizim bulunduğumuz pozisyonda kalarak yaşamış bir tane yerli kaptan yok. Bu denli olmasa da 2001'de FO olmuş ABD'li ve günümüzde kaptan olanlar hariç, buradakilerin hepsi "Şu sınava gir, bunu yap, şöyle yap, ben olsam böyle yapardım; bak bu kadar yoğun uçuyoruz, bu sene kesin sıra sizde..." Evsiz olan birine "Bankaya git, kredi notunu öğren, kredi çek ve ev al." demek gibi bir şey bu. Ancak şunu biliyorum ki, empati yoksunundan CRM olmaz. Bu kriz bizim için çok kötü oldu. Fakat, biz kaptan olduğumuzda, sırası gelen yeni FO'lar için iyi oldu. Kendi egomuzu tatmin ederek, boş yere ümit pompalayarak, üstünkörü akıl vermeleri; yani yaşadığımızı yaşatmayacağımızı, şimdilerden daha iyi bir CRM'e sahip olacağımızı düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000