23 Aralık 2013, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Çark nasıl dönerse dönsün. Yeter ki,biz kararlı ve azim içinde olmalıyız. Birşeyleri başarmaya yönelik kararlı olmalıyız. Ben emekli olmazdan önce tek başıma bir daire başkanlığının tüm görevlerini kendim, isteyip kabul ederek çalıştım. Her şeye vakıf olduğumdan hiç bir şeyde zorlanmadan görevimi emekli oluncaya kadar sürdürdüm. Çalışmak bana en büyük zevk veriyordu. Ben de o zevkle çalışıyordum. Hedefim başarılı olmaktı. Oldumda. Teşekkürler.
  • Cahit bey çok güzel konuya değinmiş ve yerinde konular anlatmışsınız kaleminiz daim olsun. Devletimizin önemli yerlerinde görev yapanlar gerçekten ehli ve yaptığı işin Allah katında. sorumluluğunu bilerek dürüs çalışsa ülkemiz çok daha iyi yerlere geleceğini düşünüyorum.
  • İnsanı insan yapan akıl, duygu ve düşüncesidir. Düşünce insanı yol ayrımına taşır. Cahit Karaç
  • Böyle yürekli askerimiz, polisimiz, diğer güvenlik güçlerimiz olmasa bizi yamyam gibi parçalarlar.
  • Ben bu Yazımı bir Bakanın tavrı üzerine yazdım. Say'ın bakanda Yazımı üç kere okuyup, çok hoşun gittiğini söyleyip, teşekkür ederek böyle yazılarım olduğunda göndermemi istemişti. Iyi bir insan yada yönetici tesbit etmek öyle zor bir iş değil. Ben burada bakanlar kurulunun açıklanıp göreve başlamasından yedi ay sonra hangi üyelerin başarılı, hangilerinin başarısız olacağını yazmıştım. Şimdi isim vermem yakışık almaz. Ama onlar kendilerini zaten gösterdiler. Yalnız birisi başarısız OLMASINA rağmen, mevkini yükseltti. Ama ben hala onun başarısız OLDUĞUNU düşünüyorum. Nedeni de benim için Türkiye'min geleceği önemli. Bu konuda ben hala kaygılıyım. Bu günden Yarını düşünmeyenin geleceği olmaz. Insanın geleceğini geçmişteki yaptığı işlerden öğreniriz. Başarı yerinde saymak değil, ilerlemektir. Bu bağlamda şirket sahipleri de kurumsallaşıp isim sahibi olmak istiyorlarsa iyi bir insan olup yola devam etsinler. Sonunda mutlaka başarı onların olacaktır. Saygılar.
  • Dostlar, bu günlerde tüm değerlerimizin bir bir yıkılıp, insanlığın ayaklar atına alınıp onurların yıkıldığını görünce kendini insan gören herkese lazım olabilecek "BEN İNSANIM" adlı bir kitap yazmayı düşünüyorum. Herkese saygılar...
  • Herkese çok teşekkür ederim . Yalnız şunu da söylemeden edemeyeceğim. Herkesin bir değeri vardır. O da kendi içinde saklıdır. Saygılar.
  • Cetin bey; Yazinizda bahsettiginiz iyi yoneticileri mutlak suretle sistem disari atiyor.Siz kurumsal bir firmada kariyer yapmanin yazinizda bahsettiginiz sekilde ilerledigini sanarak safca bu yolda ilerlerken aslinda sistem tam bunun tersini destekliyor,yavsadigi personel yuz vermedigi icin personele ters davranan erkek yoneticilerden tutun,sektoru bilmeyen fakat genel mudurlukte bilmem kimin adami oldugu icin personellerinden aldigi bilgileri kendi hazirlamis gibi emegin ustune konan ve sadece kendi vasifsiz adamlarini bir yerlere getirmek icin pozisyonunu kullanan yoneticilerle calisirken bu durymdan rahatsizliginizi dile getirdiginiz sozum ona ik cilarla maalesef o kariyer hedefleri olan bizler heba oluyoruz.sayet birinin adami degilseniz emek bilgi durust olmak ve hatta yazinizda bahsedilen tum ozelliklere sahip olmak faso fiso..tek maneviyat var oda hayat boyu sizi seven personelleriniz oluyor iste bu en buyuk basari
  • Sn.ÖZBEY, çok güzel bir konuyu kaleme almışsınız.. Çok kıymetli insanlarımızın tecrübeleri ışığında fevkalade güzel ve yol gösterici tavsiyeler..Şahsım adına teşekkür ediyorum.
  • son 2 yil icerisinde zorunlu olarak hayatimiza malum sirket yoneticileri dahil oldular.yazinizla bu kisilerin hic alakasi yok buna patronlarda dahil.paranin gucune guvenip insanlari bertaraf edeceklerine sindirebileceklerine kendilerini oyle inandirmislarki.karsilarindaki insani kucumseyerek her yaptiklarinin gizli kalacagini dusunduler.fakat zaman ilac gibidir gun gectikce yalanlar sahtekarliklar hirsizliklar tek tek ortaya dokuler ve o zatlar yaprak gibi dokuluyorlar dokulecekte.durustluk insanlik makamda ve parada degil insanin genlerinde mevcuttur cetin bey 2 liralik hirsizkik yapan bir mudure nasil bir sifat yakistirilir .nasil bir aile terbiyesi almistir acaba bunlar.metak ettigim sey buyuk sirketler bu tarz insanlar tarafindanmi yonetiliyor yoksa istisnami.heryerde varmidir firsatlari hirsizlikla degerlendirmek maasi uce dorde katlamak

İNSAN(SA)



Genç Kardeşlerim,

Bir kısmımız şimdilik kaydı ile iş yerinden memnun değil. Herkesin çalışma hayatı şu anda bulunduğu iş yerinde sonlanacak diye bir şey yok tabii ki. İş yaşamı sürecinde birçoğunuz başka iş yerlerine taşınacak veya bulunduğunuz şirkette yükselip yönetici olacaksınız. Bu gün muhatabı ve hatta şikâyetçisi olduğunuz bir yönetim tarzının benzerini uygulamak sizi üzecektir mutlak. Bu nedenle hazır olmalısınız. Hazır olmak için de okumalısınız.

Pazar akşamı bu yazımın duyurusunu gönderdiğim binin üzerindeki arkadaşımıza “ Yönetim Bilimi “ isimli bir dosya gönderdim. Bir asır önceki Yönetim anlayışından başlıyor anlatmaya ve bu günlere geliyor. Bu konuda bizim nerelerde, hangi noktada durduğumuzu da görebilmek mümkün. Bu bilgiyi [email protected] adresine ( konu bölümünde Yönetim Bilimi yazan )  boş bir mail gönderen arkadaşlarımla paylaşmaktan mutlu olacağım.

Evet, malum geçen haftalarda konu ettiğimiz dava halen devam ediyor; Mecburen gittim Hâkim beye.  Sakıp Ağanın kitabını verdim kendilerine. Sonra’da Cahit Karaç beyefendinin dört buçuk sayfalık yazısını sundum. Eğer bu ikisi yetmez ise, toprağı bol olsun Üzeyir Garih beyin “ Yönetim İlkeleri “ kitabını da getireceğimi belirttim. Erteledi bu haftaki celseyi. Yorum yapmadan.

Güvenilir olun. / Çalışanlarınız size güvensin, sizde onlara güvenin / Her Başarı Öyküsü bir Çekirdek Kadronun eseridir. / Çekirdek Kadronuzu elden kaçırmayın, değiştirmeyin. / Çekirdek kadronuzu koruyun ve onlarla bütünleşin / Maddi ve manevi tatmin var ise, kimse takımdan ayrılmayı düşünmez. / Takım arkadaşlarınızın kişisel sorunlarına ilgi duyun ve huzurlu yaşamlarına yardımcı olun. / Çalışmayanı çalışana taşıttırmayın. /  Başarının her aşamasında, başarının mükâfatını takım arkadaşlarınızla paylaşın. / Adam yetiştirin. / Birlikte çalıştığınız insanları dinleyin. / Yağcılardan kaçının. / İşçiyi verimine göre ücretlendirin. / Dinin ve inancın önemini her zaman aklınızda bulundurun. / Başarınızı ve unvanınızı taşımayı iyi bilin. / Para ve unvan üstünlüğünü çalışanlara karşı güç üstünlüğü olarak kullanmayın.  

Bu tür sözleri söylemek beni aşar. Kütüphanemi karıştırırken Rahmetli Sakıp Sabancının bir kitabını buldum. Baktım aynı kitaptan iki tane vardı. O tarihlerde Sayın Sakıp Sabancı beyin kitaplarını okuyordum. Hem öğretici hem de eğlenceliydi onları okumak. Yanılmıyorsam 11 tane kitap yazmıştı rahmetli.  Hatırladım ki  “ Başarı Şimdi Aslanın Ağzında “ kitabından 8-10 adet almış ve birilerine hediye etmiştim. Kitabın geliri “ Spastik Çocuklar Vakfına “ bağışlanıyordu. Bu kitabı tekrar karıştırdım ve de bazı bölüm başlıklarını not ettim.  Not aldıklarımı bir kez daha okuyunca bunların bölüm başlığı olmaktan ziyade rahmetlinin nasihatleri gibi algılamanın daha doğru olacağını düşündüm. Sizlerden ricam,  yukarıdaki bölüm başlıklarını bir zahmet tekrar okumanızdır. Ümit etmek isterim ki, bizim tepelerin insanları bu nasihatleri Sakıp ağa söyledi diye değil de, iyi bir insan ve iyi bir yönetici olmalarından ötürü zaten uyguluyorlardır. Eğer bunları uyguluyorlarsa bir takım söylediklerimin yanlışlığını kabul edeceğim. Ama inanınız ki bu durumdan kesinlikle üzüntü duymayacağım. Eğer bunlar uygulanıyorsa çalışan arkadaşlarımız mutlular demektir. Bir Adana seyahatinden sonra kalbimde kurmuş olduğum “ İnsan-SA ” ismini verdiğim şirketin Onursal Başkanı, saygın yönetici Sakıp Sabancı beyefendiyi rahmet ve hürmetle ile anıyorum.

Evet; rahmetli Sakıp Ağa’dan esinlenerek bu haftaki yazı konumu “ İyi İnsan & İyi Yönetici “ Başlığı altında şekillendirmeyi düşünmüştüm. Sağı, solu biraz karıştırınca Şair, Yazar ve Düşünür Cahit Karaç beyin bu konuyu benzer bir başlık altında işlediğini gördüm. ”İyi bir insan ya da iyi bir yönetici nasıl olmalı Okudum, bir daha okudum. Bu konuyu bu kadar güzel ve açık bir şekilde anlatmamın mümkün olmayacağını gördüm. Yazının kendilerinden müsaade talep edip bu köşede sizlere sunulması uzunluğundan ötürü mümkün değil. Ancak sizlerle alıntıları paylaşmak için izin istedim. Sayın Karaç yöneticiyi 4,5 sayfalık bir yazı ile bir anlamda tarif etmişler. Bu tarifin, yağına tuzuna fazla dokunmadan bazı yerlerini çekip aldım ve minik ilaveler yaptım. Bu yazının tamamını okursanız çok daha çarpıcı bölümlerin bulunduğunu göreceksiniz. Size C. Karaç beyi sitesinden okumanızı ve takip etmenizi önermek isterim

İyi bir yönetici;

 

·  Her şeyden önce iyi bir insan olmalı

·  Karşısındaki her insanı en azından tanımadan önce kendisi gibi bilip, kendisi gibi görmeli,

·  İş arkadaşlarının yaratılışına saygı duyup, onu yaratandan ötürü sevmeli,

·  Kişiye kazanım ve yetenekleri ölçüsünde değer vererek o kişiye öncelikle güven verip, yeteneklerini ortaya çıkartmasını sağlamalı ve yardımcı olmalı, 

·  Kendisi ve kendisine yakın çalışanlar için her şeyin en iyisini hak görürken, diğerlerini bunlardan mahrum edip haksızlık yapmamalı,

 

İyi bir yönetici;

·  Verimi artırmak için personelinin hep iyi ve olumlu yönünü görüp ortaya çıkarmalı ve herkese yeteneği ölçüsünde görev verip sorumluluk yüklemeli,

·  Hiç kimseye yeteneğinin üstünde ya da altında görev verip sorumluluk yükleyerek onu hak etmediği kadar büyültüp veya onu ezip, küçümseyip alçaltmamalıdır.

·  Her şeyden önce herkese eşit mesafede durmasını bilmeli ve cinsiyetine, fiziğine kendine yakınlığına, benzerliğine vs. bakıp seçim yapıp kişiyi haksız yere öne çıkarıp güç verip ilerleterek personel arasından haksız rekabete neden olmamalıdır.  

İyi bir yönetici;

·  Yakınımız, eşimiz, dostumuz, hemşerimizdir diye herkese olur olmaz görev ve sorumluluk vermemeli.  İşi ehline vermeyen yöneticinin Allah katında bu sorumluluktan kurtulamayacağını aklından çıkartmamalı. Bu konuda kendine emanet edilen Hak’a riayet etmeyip çevresindekilere haksız görevlendirmeler yaparsa işte o zaman ileride kendisini yargılayıp ateşe atacak birçok sahte yönetici yetiştirmiş olacaktır. Ve sonunda devleti ve şirketlerimizi kemiren kene türleri üretilmiş olacaktır. 

İyi bir yönetici;

·  Akıl ile yüreğini birleştirmeli ve görevini yaparken de aklıyla hareket etmelidir. Unutmamalıdır ki, dünyada öğretmeni Allah olan tek ilahi okul vicdandır. 

·  Kibir ve gururdan uzak durmalıdır. Kibir ve gurur bir anlamda insanın ayağına bağdır. Bu bağ başarıyı engelleyecektir. Personeli yanında olur olmaz zamanlarda bilgiçlik yapıp, bilgisiyle övünüp karşısındakini utandırıp mahcup etmemeli. Karşısındakinin dünyasını karartmamalıdır.  

·  Aşırı sertlik ve yumuşaklıktan uzak olup, davranışlarındaki tatlı ve sertliği ince bir çizgide korurken sevecen ve hoşgörü içerisindeki davranışıyla mütevazı olup anlayışlı bir davranış biçimi sergilemelidir. Çünkü bu davranış biçimi ile yönetici çalışanın zekâsını parlatıp ufkunu açacaktır.

·  Şahsi çıkar peşinde koşmaz. Zaten konumu onu bulunduğu her yerde koruyup gözetecektir. Bulunduğu yerde şahsi menfaatine yönelik işlerle uğraşan üst düzey yönetici ya da personel varsa onları fark edince sistemden dışlamayı mutlak bilmelidir. Yoksa iyi bir personel, ilerisi için iyi bir yönetici değil, iyi bir hırsız yetiştirmiş olacaktır.

İyi bir Yönetici,

·  Astlarını korurken onun kişiliğine özen gösterip zarar vermemelidir. Aşırı korumacılık kişiyi gölgede bırakır. Büyültmeyip küçültür. Kişiliksiz yapar. 

·  Her ortamda kendisine yönelik eleştiriye katlanmalıdır. Buna fırsat vermemek için de daha eleştirilmeden kendi kusurlarını bulup düzeltmesi onu büyütecektir.

·  İyi bir yönetici dinlemeyi bilmeli. Hiç kimseyi anlamadan ulu orta kararlar alıp yanlış şeyler yapmamalı.  Bunun için aklı ile yüreğini birleştirmeyi bilmelidir. Çok iyi bir dinleyici, açık yürekli ve doğru sözlü bir insan olmalıdır 

İyi bir yönetici,

·  Nazik, kibar ve centilmen olmalı. Bunu, doğal hayat yaşamı olarak kabullenip içselleştirerek özden göstereceği güzel davranış biçimindeki incelik ve zarafetiyle personeline yansıtmalıdır.

·  Hal ve hareketlerinde ölçülü olmalı ve ölçüsünü astlarına yansıtacağı davranış biçimine bağlı nezaketiyle göstermelidir.

·  Hayata ve olaylara karşı duruşu, tavrı ve davranışı tecrübesiyle ölçülü olmalıdır. Bulunduğu ortamda acıyı küçültüp, sevinci büyültüp paylaşmayı, tatlı dilli olup, güler yüzüyle gönül almayı, mutlu etmeyi, sözün en güzeliyle konuşup, insanları soğukluktan, kinden, nefretten, düşmanlıktan uzak tutmayı bilmelidir.

Şimdi isterseniz bir düşünün. Kendi yöneticilerinizi gözünüzün önünden geçirin. Bu vasıflara sahip oldukları mutlak da, hani belki onlarda mevcut olup, bu yazılarda belirtilmesi sehven unutulmuş olan bazı ilave vasıfların bulunması da  mümkün. Rahmetli Sabancıya duyuramayız ama Cahit Karaç beyefendiye ulaşabilir ve yazılarına yöneticilerimizin bu vasıflarının da ilave edilmesi ricasında bulunabiliriz. 

İNSAN(SA)

Yorumlar Tüm Yorumlar (20)

Cahit Karaç ~ 6 yıl önce
Çark nasıl dönerse dönsün. Yeter ki,biz kararlı ve azim içinde olmalıyız. Birşeyleri başarmaya yönelik kararlı olmalıyız. Ben emekli olmazdan önce tek başıma bir daire başkanlığının tüm görevlerini kendim, isteyip kabul ederek çalıştım. Her şeye vakıf olduğumdan hiç bir şeyde zorlanmadan görevimi emekli oluncaya kadar sürdürdüm. Çalışmak bana en büyük zevk veriyordu. Ben de o zevkle çalışıyordum. Hedefim başarılı olmaktı. Oldumda. Teşekkürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yaşar Cengiz ~ 6 yıl önce
Cahit bey çok güzel konuya değinmiş ve yerinde konular anlatmışsınız kaleminiz daim olsun. Devletimizin önemli yerlerinde görev yapanlar gerçekten ehli ve yaptığı işin Allah katında. sorumluluğunu bilerek dürüs çalışsa ülkemiz çok daha iyi yerlere geleceğini düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cahitkarac@ ~ 6 yıl önce
İnsanı insan yapan akıl, duygu ve düşüncesidir. Düşünce insanı yol ayrımına taşır. Cahit Karaç

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cahitkaraç ~ 6 yıl önce
Böyle yürekli askerimiz, polisimiz, diğer güvenlik güçlerimiz olmasa bizi yamyam gibi parçalarlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cahit karaç ~ 9 yıl önce
Ben bu Yazımı bir Bakanın tavrı üzerine yazdım. Say'ın bakanda Yazımı üç kere okuyup, çok hoşun gittiğini söyleyip, teşekkür ederek böyle yazılarım olduğunda göndermemi istemişti. Iyi bir insan yada yönetici tesbit etmek öyle zor bir iş değil. Ben burada bakanlar kurulunun açıklanıp göreve başlamasından yedi ay sonra hangi üyelerin başarılı, hangilerinin başarısız olacağını yazmıştım. Şimdi isim vermem yakışık almaz. Ama onlar kendilerini zaten gösterdiler. Yalnız birisi başarısız OLMASINA rağmen, mevkini yükseltti. Ama ben hala onun başarısız OLDUĞUNU düşünüyorum. Nedeni de benim için Türkiye'min geleceği önemli. Bu konuda ben hala kaygılıyım. Bu günden Yarını düşünmeyenin geleceği olmaz. Insanın geleceğini geçmişteki yaptığı işlerden öğreniriz. Başarı yerinde saymak değil, ilerlemektir. Bu bağlamda şirket sahipleri de kurumsallaşıp isim sahibi olmak istiyorlarsa iyi bir insan olup yola devam etsinler. Sonunda mutlaka başarı onların olacaktır. Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cahit Karaç ~ 10 yıl önce
Dostlar, bu günlerde tüm değerlerimizin bir bir yıkılıp, insanlığın ayaklar atına alınıp onurların yıkıldığını görünce kendini insan gören herkese lazım olabilecek "BEN İNSANIM" adlı bir kitap yazmayı düşünüyorum. Herkese saygılar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP C.KARAÇ ~ 10 yıl önce
İYİ GÜNLER CAHİT BEY. BEN İNSANIMI MERAKLA BEKLEYECEĞİZ.İŞLENMESİNE İHTİYAÇ DUYULAN BİR KONU.BU KONUDA EKSİĞİZ. SAYGI İLE.ÇETİN ÖZBEY
Cahit Karaç ~ 10 yıl önce
Herkese çok teşekkür ederim . Yalnız şunu da söylemeden edemeyeceğim. Herkesin bir değeri vardır. O da kendi içinde saklıdır. Saygılar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Cetin bey; Yazinizda bahsettiginiz iyi yoneticileri mutlak suretle sistem disari atiyor.Siz kurumsal bir firmada kariyer yapmanin yazinizda bahsettiginiz sekilde ilerledigini sanarak safca bu yolda ilerlerken aslinda sistem tam bunun tersini destekliyor,yavsadigi personel yuz vermedigi icin personele ters davranan erkek yoneticilerden tutun,sektoru bilmeyen fakat genel mudurlukte bilmem kimin adami oldugu icin personellerinden aldigi bilgileri kendi hazirlamis gibi emegin ustune konan ve sadece kendi vasifsiz adamlarini bir yerlere getirmek icin pozisyonunu kullanan yoneticilerle calisirken bu durymdan rahatsizliginizi dile getirdiginiz sozum ona ik cilarla maalesef o kariyer hedefleri olan bizler heba oluyoruz.sayet birinin adami degilseniz emek bilgi durust olmak ve hatta yazinizda bahsedilen tum ozelliklere sahip olmak faso fiso..tek maneviyat var oda hayat boyu sizi seven personelleriniz oluyor iste bu en buyuk basari

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP IPHONE ~ 10 yıl önce
MAALESEF ÇARK BÖYLE DÖNÜYOR ARKADAŞIM. BELİRTİLEN ÖZELLİKLERE SAHİP OLMAYI FASA FİSO ŞEKLİNDE YORUMLAMAMAK GEREKİR. EĞER O VASIFLARA SAHİP OLUNMAZ İSE İŞİN MANEVİ TARAFINDAN DA, YAŞAM BOYU SEVECEK VE SAYACAK İŞ ARKADAŞLARINDAN DA YOKSUN KALMAK KAÇINILMAZ. BİLMEM HAKSIZ MIYIM. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
YBA ~ 10 yıl önce
Sn.ÖZBEY, çok güzel bir konuyu kaleme almışsınız.. Çok kıymetli insanlarımızın tecrübeleri ışığında fevkalade güzel ve yol gösterici tavsiyeler..Şahsım adına teşekkür ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP VBA ~ 10 yıl önce
BEĞENDİĞİNİZ VE BENİ TAKİP ETTİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. BU TÜR İNSANLARIN YOL GÖSTERİMLERİNDEN FAYDALANMAK GEREK. SEVGİ İLE KALIN.
misafir ~ 10 yıl önce
son 2 yil icerisinde zorunlu olarak hayatimiza malum sirket yoneticileri dahil oldular.yazinizla bu kisilerin hic alakasi yok buna patronlarda dahil.paranin gucune guvenip insanlari bertaraf edeceklerine sindirebileceklerine kendilerini oyle inandirmislarki.karsilarindaki insani kucumseyerek her yaptiklarinin gizli kalacagini dusunduler.fakat zaman ilac gibidir gun gectikce yalanlar sahtekarliklar hirsizliklar tek tek ortaya dokuler ve o zatlar yaprak gibi dokuluyorlar dokulecekte.durustluk insanlik makamda ve parada degil insanin genlerinde mevcuttur cetin bey 2 liralik hirsizkik yapan bir mudure nasil bir sifat yakistirilir .nasil bir aile terbiyesi almistir acaba bunlar.metak ettigim sey buyuk sirketler bu tarz insanlar tarafindanmi yonetiliyor yoksa istisnami.heryerde varmidir firsatlari hirsizlikla degerlendirmek maasi uce dorde katlamak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MİSAFİR ~ 10 yıl önce
YALANLARI BİLEMEM AMA HIRSIZLIK VE SAHTEKARLIKLARI BİLENLERİN BUNLARI ORTAYA KOYMAMALARI, BANA GÖRE FİİLE İŞTİRAKTEN FARKLI BİR OLGU DEĞİL. BU AÇIDAN YÖNETİCİLERİNİZİ SİZİN ADINIZA TENZİH ETMEM GEREKİR. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000