02 Haziran 2014, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • yazıyı dokturmussunuz gine. Bu arada face' de 7 Kocalı hürmüzün resimlerini gördünüz mü ?
  • çetin bey, bizler Engin Öktemer beyi tanımadık. Havalimanında çalıştımı hiç.
  • cetin bey sizthy'de yetkiliyken gençleri kolladınız mı?onlar duruken eski sendika başkanını mudur diye tayin etmedinizmi?
  • eski den atatürk havalimanında tgs de çalışıp ayrılmış biri olarak yazıyorum.. ben tgs de üç sene çalıştım kendi isteğimle ayrıldım .tgs de 3 sende gördüklerimi yazayım.tgs de işçi haklarını yoksayan en başta içinizdeki müdürler ..şefler.. yönetiici koltuk yalakacıları onlar.. kaç defa şahit oldum gördüm tgs aprondaki müdürler şefler yalakalar raporlu oldukları halde o alınteriyle çalışan emekçi insanları zorla - baskıyla korkutarak uçak altı dediğimiz bagaş taşıma işine gönderdiler.değerli eski çalışma arkadaşlarım sizler benim gözümde allah rahmet eylesin somada şehit olan kardeşlerimize.. onların sayesinde yeni yeni düzenlemer geldi sizlerede ağır sanayi çalışanı muamelesi yapmak zorundalar apronda çalışan kardeşlerimin %4o belinden rahatsızlar.bunları gören bilen yalaka müdürler şefler bu kardeşlerimizi zorla uçak altına götürdüler..arkadaşlar bu muamleye ezdirmeyin kendinizi haklarınız var bu ucuz insanlara yedirtmeyin.
  • Çok üzgünüm ki Türkiyemizde neyi tutsak elimizde kalıyor. Rüşvet , heryere öyle bir girmiş ki yok etmek mümkün değil adeta göz hakkı gibi olmazsa olmaz bir hale gelmiş. Dünyanın her yerinde rüşvet şüphesiz ki var ama ileri ülkelerde korkunç cezalar varken bizim gibi geri kalmışlarda ise yaptırım ya yok ya da göstermelik. Gelelim kısmetsiz gençlerimize. Genç olmak bambaşka bir şeydir. Gençler; istek,heves,arzu,enerji doludur, herşeyi yapmak isterler. Tabii ülkemizde onlara izin verilen ölçüde yapabilirler. İstedikleri kadar okusunlar,yetenekli olsunlar ya dayıları,amcaları vs olacak ya da şanslı olacaklar onun haricinde işleri zor. Hal böyle olunca da bir zaman sonra heves,hayal,şevk kırıklıkları başlar ister istemez. Çareyi de ya kaçmakta ya kadere boyun büküp herşeyi kabullenmekte ya da küsüp kabuklarına çekilmekte buluyorlar. Gençlerden ümitliyim diyorsunuz ne güzel ama gerçek böyle mi acaba ? Her çabası,isteği,hevesi ters tepen,değer verilmeyen,kıymet gösterilmeyen gençler nereye kadar sabırlı ve ümitli olabilirler ki ? Bir zaman sonra sabır,güç,şevk kalmıyor insanda. Her iktidar değişikliğinde kurumlar,şirketler vs de değişiyor her çalışan diken üstünde,stresle çalışıyor böyle bir zihniyetin olduğu bir ülkede profesyonellik,huzur,refah nasıl olabilir ki? Aklı başında herkes iş garantisi,hak,hukuk,huzur,iş barışı,liyakat,profesyonellik ister emeklerinin de maddi ve manevi karşılığını ister haklı olarak ,bizde bunların hangileri var ? Bizde tam tersi torpil,hak yeme, ayrımcılık,adaletsizlik,huzursuzluk,çıkar,kutuplaşma var. Suçlu kim ? Çalışanlar ve gençler olmadığı kesin. Peki bu toplumu oluşturanlar kimler ? Onlar. Bu zihniyetleri seçenler kimler? Yine onlar ! Kaç kişi şirketine,kurumuna,patronuna,yöneticisine,adalet ve emniyet mekanizmalarına vs güveniyor,inanıyor? Çok azı tahminen. Yöneticilerin hemen hepsi de bu kadar sorunu yaratıp insanları sorunlar girdabına sokabildiklerine göre muhteşem yetenekli insanlar ! Benim açıkçası umudum yok. Herşeyin bozulduğu ve giderek daha da kötüleştiği bir ülkede yaşıyoruz nereye kadar bu böyle gider bilinmez. Allah’tan sözüm ona dindar müslümanların çok olduğu bir ülkedeyiz ya olmasaymışız neler olurmuş kimbilir ?
  • epeydedir havalimanından uzak olmanıza ragmen halen ıcımızden bırı gıbısınız. yazılarınızda bu goruluyor.bızım adımıza doldurdugunuz anket dogru. maalesef durum bu ama nedense kimseyi ilgilendirmıyor. ne bajanklığı ne işverenleri nede yonetıcılerı. herkes kendı cıkarına bakıyor. ulkenın calısan takımı toptan yıtırdı umıdını. bu torpil ve yalakalaık meraklıları bızlerı ıs yerınden soguttu ıyıce. babam bu ne bıcım ıs , eskıden bız calıstıgımız sırket aleyhıne soz soylendıgı zaman delırırdık. sımdı calısanlar sırketlerinin aleyhınde konusuyoıor dıye bana kızıyor. anlattılarıma ıse ınanmıyuor. yazılarınızı zevkle takip edıyorum.
  • ülke 12 yıldır; eski o baskılanmış rejimi de katlayarak daha da dayanılmaz bir hale getirildi. İş yaşamı maalesef her zaman işveren odaklı oldu. öyle de olmaya devam edecek. sendikacılık bitirildi. insanlara bireysellik öğretildi buna zorlandı. 80darbesi bunun için yapıldı neredeyse. işveren devlet adamı gibi, işçi ise potansiyel suçlu gibi görüldü daima. iş kanunu detaylı bir inceleyin işçi ile memur haklarını işveren otoritesini net olarak görürsünüz. oysa baskı içeren hiçbir rejim sona eremeden kaybolacaktır. zamane gençliğine inancım tamdır. değiştirecekler bu ülkeyi. daha adil daha eşit ve daha özgür yaşayacaklar...her alanda...
  • Çetin bey, çok güzel bir yazı olmuş. Toplumumuzda gençlerimiz,yaşlılarımız hemen herkes ümitsiz, yarından beklentileri yok ya da az. Devletin hemen her kademesi çürümüş,kokuşmuş. Rüşvetsiz,dümensiz iş yok gibi.İşe alınmak için rüşvet verildiği haberlerini duyuyoruz. Şirketler,patronlar,yöneticiler vs zenginleşirken, insanları sömürerek,ezerek,hak,hukuk vermeyerek,3 kuruşa çalıştırmanın peşinde,torpil,adaletsizlik,haksızlık,eşitsizlik almış yürümüş ve insanlar bu şekilde çalıştırılısa onlarda şevk,işi severek yapma ve aidiyet olmayacağını da bilmelerine rağmen işlerine gelirse çalışırlar politikası gütmeleri de ayrı bir sorun.Çalışanı koruyan bir sistem de yok çünkü emeğe saygı yok. 10 sene önce 10 milyondan fazla sendikalı varken şimdi bu sayı 400.000 civarına düşmüş. Sendikaların çoğu da sarılaşmış, işveren güdümlü olmuş, yöneticiler sırf makam,para ve güç ile ağalaşmış, hiçbiri gerçekten çalışanı düşünmemiş.İnsanların,sistemden beslenenler,çıkarcılar,yandaşlar haricinde adalete,şirketlere,kurumlara,yöneticilere,eğitim sistemine,devlete en ufak inancı,güveni kalmamış.Anketinizden belli zaten.Birçoğu ülkeden kaçmanın ya da düzene uyup, yalakalık,yağcılık yaparak yaşamanın peşinde.Şeref,haysiyet,insanlık ayaklar altında herşey geçim ve para olmuş.Ne acı. Kendi vatandaşını ezen,sömüren,hakkını yiyen,adil olmayan zihniyetle mi kalkınacağız,muassır medeniyet seviyesine geleceğiz ? Hani ülkemiz güçlenmişti ? Güçlü ülkede bu kadar çok sorun olur mu? En önemli yatırım araba,ev,arsa,iş vs değil insana yapılandır bunu yapmadığımız müddetçe de herşey boş.
  • Harika bir yazi tebrikler. Ulkemizde sadece gencler degil herkes umitsiz,umutsuz,bezgin,yorgun,bikkin vs. Nasil olmasinlar ki ? Bu ulkede eger birinin adami,yegeni,oglu,kizi veya ozellikle iktidardaki partinin yandasi,hemsehrisi vs degilseniz hangi okulda okursaniz okuyun,egitiminiz,bilginiz,tecrubeniz,kisiliginiz ne olursa olsun dogru duzgun bir ise giremezsiniz girdiniz farz edelim isverence,yonetimce hakkiniz yenir,terfi,tayin alamazsiniz,fikir ortaya atarsiniz kabul gormez gorse bile mudurleriniz kendi fikriymis gibi sahip cikar siz havayi alirsiniz memur,isci vs olarak calisirsiniz,hakkiniz yenir,istediginiz zaman izne cikamazsiniz,hep hata yapmaniz kollanir,tehdit edilirsiniz vs. Hal boyleyken de insanda ne aidiyet ne sevk ne azim ne heves kalir, para bile sizi motive edemez hale gelir. Ulkemize yazik oluyor dogru ama sonucta bu insanlar bu zihniyetlere oy veriyorlar, herkes cebini,cikarini dusunuyor olan hepimize oluyor ama kimin umurunda ki ? Acinacak haldeyiz...Saygilar.
  • Çok muhteşem bir yazı olmuş, ilave yorum yapmamıza gerek kalmamış. çok teşekkürler üstadım...

İŞSİZLİK BİTMEZ. İTİBAR UNVAN VE PARA DA, RÜŞVET İSE DOĞAL

Ülkede işsizlik bitmez, rüşvet doğal, itibar unvan ve parada. Evet; bu sözler benim değil Biz gençlerden ümitliyiz ama onlar yaşadığımız bu ortamdan maalesef ümitli değiller Genç Türk girişimcisinin Türkiye’deki ve dünya’daki sesi olmayı ve Dünya’ya tanıtmayı hedefleyen TUGİAD’ın ( Türkiye Genç İş Adamları Derneği ) 2014 yılında yaptığı “ Gençlik Araştırması” sonucunda ortaya çıkanların satırbaşları. Nedenini bilmiyorum ama bu anket Ankara’da yapılmış. Türkiye’nin her bölgesinden birer yerleşim noktasından seçilmemiş denekler ile yapılmış olmasını tercih ederdim ama bu konuda uzman yarısı olan bir dostum aynı çizgideki deneklerle imkânların daha kısıtlı olduğu bilinen doğuya doğru gittikçe bu sonuçların daha da menfileşeceğine emin olabilirisin dedi. Mantık bu yaklaşımın doğru olabileceğini söylüyor.

Bu ankete iştirak eden gençlerin %53,3’ü erkek, %46,7’si ise kadın.  Bu deneklerin % 67,4’ü 18-24 yaş, %32,6’sı ise 25-30 yaş aralığında bulunuyorlar Çalışmaya iştirak edenlerin  %32,2’ si öğrenci,  % 30,5 ‘ işsiz ve  %29,5 oranındaki denek ise bir iş yerinde çalışıyor. Evet; gençlerin % 90’ dan fazlası ülkede işsizliğin sona ereceğine inanmıyor. Halen iş sahibi olanlarında işsizliğin sonlanmayacağına inanan % 90 üzerindeki grubun içerisinde olması dikkat çekici.

Araştırmanın “ Gençliğin gözünde itibar “başlıklı birinci bölümünde deneklere itibar kelimesi denince hangisini anlıyorsunuz diye soruldu. Deneklerin % 30,5’u “para” % 26,6’sı “ güç “,5 21,1’i “ mevki” ve %15,4’ü “ saygınlık cevabını verdi. İtibar sahibi olmak karşı cinsle olan ilişkilerin gelişmesi için önemlimidir sorusuna “ çok önemlidir” yanıtını verenlerin oranı %42,8 oldu.

İtibarın en büyük simgesi sizce nedir sorusuna da gençlerin %20,8’i “ kuvvetli bir banka hesabı” yanıtını verdi. Araştırmanın “ Gençlik ve iş hayatı “ başlıklı ikinci bölümünde ise deneklerden %72,5’i “çok önemli bir şirkette yönetici olmak, konusunda uzman olmaktan daha önemlidir yorumuna katılıyor musunuz? Sorusuna “ evet “ yanıtını verdi.

Deneklerden % 75,7’si “ Geçimini sağlamak için rüşvet almak çok doğaldır, bu yoruma katılıyor musunuz sualine  “ Evet Doğaldır” yanıtını verdi.

İş yerinizin nasıl bir konumda olmasını istersiniz sualine ise gençlerin önemli bir bölümü “ Çok iyi maaşı olan bir iş “ yanıtını verdi.

Araştırmanın gençliğin geleceğe bakışı bölümünde ise gençlerin umutsuzluğu çok net bir şekilde ortaya çıktı. Deneklerde % 84,2’si Türkiye’nin önümüzdeki 15 yıl içerisinde AB’ giremeyeceğini dile getirirken ,% 87,2’si Türkiye’nin gelişmişlik ve refah düzeyinin önümüzdeki dönemde artmayacağını belirtiyor.  Denek gençlerin, % 85,3’ü eğitim sorunları ile ilgili olarak yaşanan sıkıntıların devam edeceğini, % 90,7’ si ise işsizlik sorununun çözümlenmesinden ümitli olmadıklarını söylerken, gençlerin % 81,9’u yine önümüzdeki 15 yılda siyasetin toplumun gerisinde kalacağı yönündeki düşüncelerini ortaya koydular. İş yerinin konumu ile ilgili olarak ifade edilen “ önemli bir bölümü “ sözünün bu tür bir ankette yer bulmamasının gerektiği noktasından hareketle TUGİAD’dan konunun geneli ile ilgili bilgi talep ettimse de, maalesef bir geri dönüşüm olmadı.

Evet, ana hatları ile gençlerimizin hissiyatı bu çerçevede. Bu anketin deneği olmayan ve şu anda bir işte çalışan çok mahdut sayıda görüştüğüm genç kardeşlerim bu sonuçları “ biz sizlere göre daha realistiz, etrafa iyi bakıyoruz ve gidişatı daha iyi değerlendiriyoruz vb sözlerle destekliyor ve paylaşıyorlar. Hatta çalıştıkları iş yerlerine göre bazılarının daha da karamsar olduğu net olarak görülüyor.

Haydi; Bakalım Gelin de Siz Ümitli Olun.

Evet; %15’i geçer mi bilemiyorum mutlu azınlık dışındaki sektörümüz gençlerinin bu güne kadar tüm APH sistemine yazdıkları yorumlardan çıkan sonuçlar daha daha iç karartıcı. Tabii ki şirketlerimiz tarafından düzenlenen çalışan memnuniyeti anketlerine bu görüşler aksetmiyordur.

1.   Çalıştığınız iş yerine güven duyuyor musunuz? Cevap Hayır.

2.   Yöneticilerinize güven duyuyor musunuz? Cevap Hayır.

3.   Şirketinizde yükselme ümidiniz var mı? Cevap Hayır.

4.   Şirketinizde tayin ve terfi işlemlerinde bilgi ve verimin ana tercih nedeni  mi? Cevap Hayır

5.   Şirketinizde torpil ve tavassut etkili oluyor mu? Cevap Evet.

6.   Şirketinizde size adaletli davranılıyor mu? Cevap Hayır.

7.   Çalışma şekliniz sosyal yaşantınızda dikkate alınarak hazırlanıyor mu? Cevap Hayır

8.   Şirketiniz size çalışmanızın karşılığını ödüyor mu? Cevap Hayır.

9.   Önümüzdeki süreçte maaşlarınızın artacağı konusunda ümitlenebiliyor musunuz? Cevap Hayır

10. İşyerinizin kalite politikasını destekliyor musunuz? Cevap Hayır.

11. Yaptığınız iş; aldığınız eğitim, yetenek ve becerilerinizle uyuşuyor mu?  Cevap Hayır.

12. İşinizi yürütürken verilen görev ile yetkiniz arasında denge var mı? Cevap Hayır.

13. Kendinizi bu işyerine ait hissediyor musunuz? Cevap Hayır.

14. Şirketinizin Yönetimi çalışanların görüş ve önerilerine önem veriyor mu? Cevap Hayır.

15. Şirketinizde alınan kararların zamanında uygulamaya koyuluyor mu? Cevap Hayır.

16. İşyerindeki fiziksel çalışma koşullarından memnun musunuz? Cevap Evet

17. Kurum içi iletişimin etkin olarak sağlandığını düşünüyor musunuz? Cevap Hayır.

18. Hizmet içi eğitimlere yeterince önem veriliyor mu? Cevap Hayır.

19. Mesleki eğitimlerin yanı sıra kişisel gelişim eğitimler uygulanıyor mu? Cevap Hayır.

20. Yöneticilerinizin sizi bir üst göreve hazırlıyorlar mı? Cevap Hayır

21. Şirketinizin İnsan Kaynakları uygulamaları çalışanları kucaklıyor mu? Cevap Hayır

Genel durum işte böyle. Tabii ki buna karşı çıkanlar olacaktır. Aynı görüşte olmadığını yorumları ile söyleyenler olursa ve de bunlar benim mutlu azınlık olarak isimlendirdiğim gruba dâhil olmayan kişilerse tabii ki bundan mutluluk duyarım.

Gelelim yazımızın konusuna. Çalışma hayatını sektörümüzde yaşayan gençler mutlu ve de şartların düzeleceğinden ümitli değiller. TUGİAD’ ın anketine bakılması halinde ise bu çalışmaya iştirak eden genç deneklerde yaşamın seyrinden ümitli değiller. Bu arada, gençlere ilişkin olarak yapılan birçok anketin sonuçları da birbirinden çok kopuk görülmüyor. Yolda yürürken kendisine uzatılan mikrofonda yöneltilen 2023 beklentileri suallerine ise gençlerin verdiği cevap, “ Adalet ve demokrasi bekliyorum, ülkeden gidebilirim,  2023’ den beklentim yok yeterki bu günden daha vahim bir duruma düşmeyelim. Umarım 2023’ de halen demokrasiyi  kutlar oluruz. Ben beş yıl sonrası ile ilgili olarak önümü göremiyorum şeklinde.” Peki, özetle gençler önlerindeki yaşam tablosuna karamsar ve ümitsiz gözlerle bakarken, önlerindeki resmin zeminini siyaha yakın gri tonda görürlerken acaba bizler gençlerimizden nasıl ümitli olabiliyoruz?

Tabii ki ben bu hususu ancak kendi adıma, konuya kendi basit zaviyemden bakarak cevaplayabilirim. Son işyerimde gördüğüm bir iki genç çalıştıkları şirketle ilgili mevcut şikâyetlerine rağmen yaratıcı risk almaya hazır,  iş üreten kişiliklerdi. Gerektiğinde proaktif olabilen yani iş verilmesini beklemeden yeni projeler üretebilme özellikleri vardı. Aidiyet duyguları fazla gelişmemiş olmasına rağmen, salt bu çatı altında bulundukları ve de bu şirketten bir gelir sağlamaları nedeni ile günlük görevlerinin ifası dışında kuruma artı bir şeyler katmaya mecbur görüyorlardı kendilerini. Bu yüzden üstlerden iş beklemek yerine yaratıcı yeni fikirler oluşturarak onları şekillendirmeye uğraşırlardı. Tabii ki gerektiğinde risk ve sorumluluk alabilmenin çalışma yaşamında başarıya ulaşmanın anahtarı olduğuna da inanıyorlardı. Bunun da yönelimlerinin ana nedenlerinden biri olduğunu ifade etmem gerekir. Şirkete tutkun değillerdi ama iş yaşamının ahlaki sorumluluklarının da fazlası ile bilincindeydiler. Biri hislerine yenildi ve ayrıldı iş yerinden, diğeri halen boğuşuyor Onlar kendilerine hangi gözle baktığımı, bilmezler. Zaman zaman kendilerini tenkit etmemim nedenlerini de. Evet, ben bu gençlerden ümitliydim. Halen de öyle.  Şimdi bu yazıyı yazarken bu gençlere TUGİAD anketindeki sualleri yönelttiğimi düşündüm. Rüşvet hariç aynı cevapları vereceklerinden ve yukarıda yer alan 21 suali de ( + -) bir iki farkla benzeri şekilde cevaplayacaklarından eminim. Ben iş ahlakına sahip oldukları kuşkusuz olan bu gençlere inanıyordum.

Bu örneği genelleştirmek mümkün mü? Tabii ki bu oldukça zor. Ancak o grupta benim bilmediğim, tanımadığım aynı evsaf ve karakterde başkalarının da olduğu kuşkusuz. Ve de çoğunluğun bu duruma gelmeleri için fazla çalışmak  gerekir.. Fedakârlık ister. İşverenler tarafından takdir edilip üst makamlara getirilen ve de imkânlarından ve gelirlerinden mutlu olan yöneticilerinizin işi ne? Tabii ki şu an için görevde bulunan yöneticilerinizin yukarıda belirtilen bu karakteristik vasıflara sahip olup olmadıkları önemli. Eğer sahip değillerse insanları doğruya yönlendirmeleri mümkün olmayacaktır.

Neticeten gençlerin her konuda örnek alacağı insanlar olmalı yöneticiler. Bir yöneticinin asıl görevi, olmaz ise olmaz görevi “ yerine adam yetiştirmek ” Bunu yapan var mı ? Bunun neden yapılmadığını sorgulayan var mı? İkisine de net cevap hayır. Yılını tam hatırlamıyorum. THY’ de Basın ve Halkla İlişkiler Müdür Muavini oldum. Müdürüm Engin Öktemer arkadaşımızdı. Başkan da Uçal Dalgıç. Benim ise doğrusunu isterseniz konu ile fazla ilgim yoktu. Engin’ de Uçal’ da bildiklerini benden esirgemediler. Bana konuyu öğrettiler. Uçal ağabey gidince rahmetli bir pilot arkadaşımız atandı Başkanlığa, daha sonra da ben. Enginin yerinde başkası olsaydı, o süreçte benim o üniteden ayrılmam mutlak olurdu. Beni zorlamadı, önümde set oluşturmadı.  Her ne ise, Engin eli ile beni Başkan yaptı demem yanlış olmaz. Hadi bakalım, şimdi sizlerde arayın da şirketinizde bir Engin bulun. Tabii ki varsa. Kaldı ki o da gençti o zamanlar. Benim şansım mı? Evet şanslıydım. Allah beni iyi insanlarla karşılaştırdı hep. Daha büyük bir şans olur mu?

Sayın Yöneticiler;

Evet,  pekte uzakta olmayan bir gün gelecek, tüm ilerlemiş ülkelerde olduğu üzere, Türkiye’mizde de bu gün çağın peşinde tıknefes koşan iş yaşamının tüm kesitleri, sistemi salt işverenin menfaatlerine uygun çalıştırmanın bu noktadan sonra mümkün olmayacağını anlayacaklardır. Zamanı geriye götürmek imkânsız olduğuna göre, iş yerlerindeki tüm motifler bu tarzı anlamak zorunda kalacak ve çalışanların hak ve hukukuna saygı göstereceklerdir. Patronlar ve yöneticiler de dâhil.

Tabii ki ülkemizde ve sektörümüzde çağı yakalamış olan kuruluşlarda var. Onları tenzih ediyorum.

Evet, gençler gidişatla ilgili ümitli değiller. Resmin bütününü gri görüyorlar. Ümitsizler. Eminim ki bazılarınıza bakınca tablo daha da kararıyor onların gözünde. İlk beklentileri daha fazla bir gelir değil. En azından çalıştığınız sektörde bu böyle. Paradan önce adil bir yönetim ve huzurlu bir ortam arıyorlar. Onlara daha rahat çalışma imkânı sunmak için kuvvet sarf edin, biraz uğraşın. Riske girin gerekirse. Bir şeyleri göze alın. İnanın ki sonuçta buna değecektir.

Ben iyi veya ortanın üzerinde bir yönetici olabildim mi? Tabii ki bu konuda benim fikrim önemli değil. Eğer bu işi becerebildimse birlikte çalıştığım yöneticilerin bunda büyük hatta çok büyük etkisi vardır. Sonuçta onlardan gördüğümü yaptım. Onlar iyilerdi.

Sizden bunu görürlerse, onlar da öyle devam edecektir. Sistemin düzeleceği belki o zaman düşünülebilir hale gelir. Ve de insanların ümidi artar. 

Türkiye’mize yazık. Şirketlerimize yazık. Ve de bu gençlere çok yazık.

İŞSİZLİK BİTMEZ. İTİBAR UNVAN VE PARA DA, RÜŞVET İSE DOĞAL

Yorumlar Tüm Yorumlar (23)

7 koca ~ 10 yıl önce
yazıyı dokturmussunuz gine. Bu arada face' de 7 Kocalı hürmüzün resimlerini gördünüz mü ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP 7 KOCA ~ 10 yıl önce
ARKADAŞIM. BEĞENİ İÇİN TEŞEKKÜRLER. 7 KOCALI HÜRMÜZ'ÜN RESİMLERİNİ GÖRDÜM. ÇOK GÜZEL. ANCAK AİRPORTHABER YÖNETİMİNİN YORUM KÖŞELERİNİN YAZI KONULARI DIŞINDA KULLANILMASINA SICAK BAKMADIĞINI SÖYLEMELİYİM.ÇELEBİ TİYATRO FAALİYETLERİ APH' DA YAYINLANMADIĞINA GÖRE O KONUYU BURADAN YAZIŞMAMAK DAHA İYİ OLACAK. KUSURUMA BAKMAYINIZ LTF.
kim ki? ~ 10 yıl önce
çetin bey, bizler Engin Öktemer beyi tanımadık. Havalimanında çalıştımı hiç.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP KİMKİ? ~ 10 yıl önce
HAVALİMANINDA ÇALIŞAN GENÇLER TANIMAYABİLİR. BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRÜYDÜ ENGİN BEY. BELİRLİ GÜNLERDE ATA. ESKİ DIŞ HAT TERMİNALİNDEKİ BASIN ODASINA UĞRARDI. ALLAH SAĞLIK VE SELAMET VERSİN.
siz yaptınızmı? ~ 10 yıl önce
cetin bey sizthy'de yetkiliyken gençleri kolladınız mı?onlar duruken eski sendika başkanını mudur diye tayin etmedinizmi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SİZ YAP.. ~ 10 yıl önce
ARKADAŞIM. BU ÖRNEĞİ NEREDEN HATIRLADIN Kİ.BENİM ÇALIŞTIĞIM DÖNEMDEKİ GENÇLERİN KOLLANMAYA İHTİYAÇLARI YOKTU. ANCAK ONLARA NASIL DAVRANDIĞIMIZI YİNE ONLARA SORSANIZ İYİ OLUR.SENDİKA ESKİ BAŞKANINI TANIDIĞINIZA GÖRE O DÖNEMİN GENÇLERİNDEN DE TANIDIKLARINIZ VARDIR. SENDİKANIN PROFESYONEL YÖNETİCİLERİNİN BU GÖREVİN HİTAMINDA THY' YE GÖREVE DÖNEBİLECEKLERİ O DÖNEMDE YÜRÜRLÜKTE OLAN TIS HÜKMÜDÜR.SN. BAŞKAN THY' YE DÖNME İSTEĞİNİ ORTAYA KOYUNCA YAKIŞAN YAPILMIŞTIR. THY ÇALIŞANLARINA HİZMET VEREN SENDİKA ESKİ YÖNETİCİLERİNİN PRESTİJLERİNİN KORUNMASI YÖNETİCİNİN GÖREVİDİR. BU ATAMA STRATEJİK BİR TERCİHTİR. KALDI Kİ SN. BAŞKAN BİR SÜRE BİZLERLE ÇALIŞTIKTAN SONRA GÖREVDEN AYRILARAK THY ÇALIŞMASINI NOKTALAMIŞTIR. BU UYGULAMANIN BUNDAN ÖNCE VEYA SONRA Kİ SÜREÇLERDE BİR ÖRNEĞİ DAHA YOKTUR. BİLMEM BU SİZE BİR ŞEYLER ANLATIR MI? YİNE DE TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
eski cii ~ 10 yıl önce
eski den atatürk havalimanında tgs de çalışıp ayrılmış biri olarak yazıyorum.. ben tgs de üç sene çalıştım kendi isteğimle ayrıldım .tgs de 3 sende gördüklerimi yazayım.tgs de işçi haklarını yoksayan en başta içinizdeki müdürler ..şefler.. yönetiici koltuk yalakacıları onlar.. kaç defa şahit oldum gördüm tgs aprondaki müdürler şefler yalakalar raporlu oldukları halde o alınteriyle çalışan emekçi insanları zorla - baskıyla korkutarak uçak altı dediğimiz bagaş taşıma işine gönderdiler.değerli eski çalışma arkadaşlarım sizler benim gözümde allah rahmet eylesin somada şehit olan kardeşlerimize.. onların sayesinde yeni yeni düzenlemer geldi sizlerede ağır sanayi çalışanı muamelesi yapmak zorundalar apronda çalışan kardeşlerimin %4o belinden rahatsızlar.bunları gören bilen yalaka müdürler şefler bu kardeşlerimizi zorla uçak altına götürdüler..arkadaşlar bu muamleye ezdirmeyin kendinizi haklarınız var bu ucuz insanlara yedirtmeyin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ESKİ Cİİ ~ 10 yıl önce
ARKADAŞIM, BİR HAFTA GERİDEN GELİYORSUNUZ. YORUMUNUZU CPYXXX PASTE İLE BURAYA ALMAYA MECBUR OLDUM. SÖZ KONUSU YAZIYI GEÇEN HAFTA YAYINLAMIŞTIK. TGS İLE İLGİLİ OLARAK MAALESEF İYİ ŞEYLER DUYMUYORUZ. KALDI Kİ, DÜZGÜN YÖNETİLSE ÇOK FARKLI OLABİLİR. İÇLERİNDE ÇOK DÜZGÜN İNSANLAR, YÖNETİCİLER VAR AMA NEDENSE ONLAR ÖN PLANA ÇIKMAK İSTEMİYOR VE DE YÖNETİMİN DE ONLARDAN FAYDALANMAYA NİYETİ YOK. EVET İŞ ZOR, BEL BÜKÜYOR AMA O İŞTE OLMASA BU KEZ DE BELİ İŞSİZLİK VE GELİR OLMAMASI BÜKECEK. BİRİNİ TERCİH ETMEYE MECBURLAR. YÖNETİCİLERE GELİNCE YALNIZ TGS'NİN DEĞİL SİSTEMİN YÖNETİCİLERİNİN BÜYÜK BÖLÜMÜ MAALESEF İFADE ETTİĞİNİZ GİBİ. EVET ONLAR TONLARCA YÜK ATMIYORLAR AMA TERS BİR TUTUMDA İŞSİZLİK ONLARIN DA BELİNİ BÜKER.BU İNSANLAR BİR OLUP MÜŞTEREKEN BİR PLAN DOĞRULTUSUNDA HAREKET EDEBİLSELER MESAFE ALINACAĞINA İNANIRIM. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
Üzgün ~ 10 yıl önce
Çok üzgünüm ki Türkiyemizde neyi tutsak elimizde kalıyor. Rüşvet , heryere öyle bir girmiş ki yok etmek mümkün değil adeta göz hakkı gibi olmazsa olmaz bir hale gelmiş. Dünyanın her yerinde rüşvet şüphesiz ki var ama ileri ülkelerde korkunç cezalar varken bizim gibi geri kalmışlarda ise yaptırım ya yok ya da göstermelik. Gelelim kısmetsiz gençlerimize. Genç olmak bambaşka bir şeydir. Gençler; istek,heves,arzu,enerji doludur, herşeyi yapmak isterler. Tabii ülkemizde onlara izin verilen ölçüde yapabilirler. İstedikleri kadar okusunlar,yetenekli olsunlar ya dayıları,amcaları vs olacak ya da şanslı olacaklar onun haricinde işleri zor. Hal böyle olunca da bir zaman sonra heves,hayal,şevk kırıklıkları başlar ister istemez. Çareyi de ya kaçmakta ya kadere boyun büküp herşeyi kabullenmekte ya da küsüp kabuklarına çekilmekte buluyorlar. Gençlerden ümitliyim diyorsunuz ne güzel ama gerçek böyle mi acaba ? Her çabası,isteği,hevesi ters tepen,değer verilmeyen,kıymet gösterilmeyen gençler nereye kadar sabırlı ve ümitli olabilirler ki ? Bir zaman sonra sabır,güç,şevk kalmıyor insanda. Her iktidar değişikliğinde kurumlar,şirketler vs de değişiyor her çalışan diken üstünde,stresle çalışıyor böyle bir zihniyetin olduğu bir ülkede profesyonellik,huzur,refah nasıl olabilir ki? Aklı başında herkes iş garantisi,hak,hukuk,huzur,iş barışı,liyakat,profesyonellik ister emeklerinin de maddi ve manevi karşılığını ister haklı olarak ,bizde bunların hangileri var ? Bizde tam tersi torpil,hak yeme, ayrımcılık,adaletsizlik,huzursuzluk,çıkar,kutuplaşma var. Suçlu kim ? Çalışanlar ve gençler olmadığı kesin. Peki bu toplumu oluşturanlar kimler ? Onlar. Bu zihniyetleri seçenler kimler? Yine onlar ! Kaç kişi şirketine,kurumuna,patronuna,yöneticisine,adalet ve emniyet mekanizmalarına vs güveniyor,inanıyor? Çok azı tahminen. Yöneticilerin hemen hepsi de bu kadar sorunu yaratıp insanları sorunlar girdabına sokabildiklerine göre muhteşem yetenekli insanlar ! Benim açıkçası umudum yok. Herşeyin bozulduğu ve giderek daha da kötüleştiği bir ülkede yaşıyoruz nereye kadar bu böyle gider bilinmez. Allah’tan sözüm ona dindar müslümanların çok olduğu bir ülkedeyiz ya olmasaymışız neler olurmuş kimbilir ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÜZGÜN ~ 10 yıl önce
ÇALIŞTIĞIMIZ İŞ YERLERİNDEKİ KOŞULLARIN TÜRKİYE'MİZİN GENEL ŞARTLARINDAN SOYUTLAMAK MÜMKÜN DEĞİL.SÖYLEDİKLERİNİZİN TÜMÜ DOĞRU.ANCAK HER ŞEYE RAĞMEN ÜMİDİ YİTİRMEMEK GEREK. BİZDEN GEÇTİ AMA, GENÇLERİN ÖNÜNDE BİR ÖMÜR VAR. ONU DA BU KIRGINLIK VE ÜMİTSİZLİKLE GEÇİRMEK İNSANI İYİCE YIPRATIR. BU DÖNEMİ BİLEMİYORUM AMA, BİR TEK YÖNETİCİNİN BİLE BİR ŞEYLER YAPABİLDİĞİNE ŞAHİT OLDUM GEÇMİŞTE. BU GÜN KİMSE BAŞKALARI İÇİN KENDİNİ EK KÜÇÜK BİR RİSKE ATMIYOR. YÖNETİCİLER DE TABİİ Kİ.HİÇ BİR ŞEY DURDUĞU YERDE, KİMSE BİR ŞEY YAPMADAN DÜZELMEZ. ŞARTLARI ZORLAMAK GEREKİR.ZORLAYAN VAR MI DERSENİZ. MAALESEF YOK. İNSANLARDA GÜVEN DUYGUSU SIFIR ARTIK. AMA YAŞANACAK BİR ÖMÜR VAR ÖNÜNÜZDE.BİR ŞEYLERİ DÜŞÜNMEK, PLANLAMAK VE DENEMEK GEREKİR. GENÇLERDE BU SÜRECİ PLANLAYABİLECEK KAFA MEVCUT. EN AZINDAN GÖRÜŞTÜKLERİN ÖYLE. KORKU ŞU Kİ, BİR GRUP OLUŞTURMAYA KALKILSA ANINDA YALAKALAR DEVREYE GİRİP DAĞITILMASINI SAĞLAYACAKTIR O GRUBUN. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER EDİYORUM.
CVP ÜZGÜN ~ 10 yıl önce
ÇALIŞTIĞIMIZ İŞ YERLERİNDEKİ KOŞULLARIN TÜRKİYE'MİZİN GENEL ŞARTLARINDAN SOYUTLAMAK MÜMKÜN DEĞİL.SÖYLEDİKLERİNİZİN TÜMÜ DOĞRU.ANCAK HER ŞEYE RAĞMEN ÜMİDİ YİTİRMEMEK GEREK. BİZDEN GEÇTİ AMA, GENÇLERİN ÖNÜNDE BİR ÖMÜR VAR. ONU DA BU KIRGINLIK VE ÜMİTSİZLİKLE GEÇİRMEK İNSANI İYİCE YIPRATIR. BU DÖNEMİ BİLEMİYORUM AMA, BİR TEK YÖNETİCİNİN BİLE BİR ŞEYLER YAPABİLDİĞİNE ŞAHİT OLDUM GEÇMİŞTE. BU GÜN KİMSE BAŞKALARI İÇİN KENDİNİ EK KÜÇÜK BİR RİSKE ATMIYOR. YÖNETİCİLER DE TABİİ Kİ.HİÇ BİR ŞEY DURDUĞU YERDE, KİMSE BİR ŞEY YAPMADAN DÜZELMEZ. ŞARTLARI ZORLAMAK GEREKİR.ZORLAYAN VAR MI DERSENİZ. MAALESEF YOK. İNSANLARDA GÜVEN DUYGUSU SIFIR ARTIK. AMA YAŞANACAK BİR ÖMÜR VAR ÖNÜNÜZDE.BİR ŞEYLERİ DÜŞÜNMEK, PLANLAMAK VE DENEMEK GEREKİR. GENÇLERDE BU SÜRECİ PLANLAYABİLECEK KAFA MEVCUT. EN AZINDAN GÖRÜŞTÜKLERİN ÖYLE. KORKU ŞU Kİ, BİR GRUP OLUŞTURMAYA KALKILSA ANINDA YALAKALAR DEVREYE GİRİP DAĞITILMASINI SAĞLAYACAKTIR O GRUBUN. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER EDİYORUM.
bizdenmisin. ~ 10 yıl önce
epeydedir havalimanından uzak olmanıza ragmen halen ıcımızden bırı gıbısınız. yazılarınızda bu goruluyor.bızım adımıza doldurdugunuz anket dogru. maalesef durum bu ama nedense kimseyi ilgilendirmıyor. ne bajanklığı ne işverenleri nede yonetıcılerı. herkes kendı cıkarına bakıyor. ulkenın calısan takımı toptan yıtırdı umıdını. bu torpil ve yalakalaık meraklıları bızlerı ıs yerınden soguttu ıyıce. babam bu ne bıcım ıs , eskıden bız calıstıgımız sırket aleyhıne soz soylendıgı zaman delırırdık. sımdı calısanlar sırketlerinin aleyhınde konusuyoıor dıye bana kızıyor. anlattılarıma ıse ınanmıyuor. yazılarınızı zevkle takip edıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BİZDEN MİSİN? ~ 10 yıl önce
EVET BİR SENEDİR ÇOK UZAKTAYIM AMA, BU BİR SENEDEN ÖNCE 40 YILI AŞKIN YAŞANMIŞ VAR. BABANIZ HAKLI BİZDE ÜZÜLÜRDÜK ŞİRKET ALEYHİNDE KONUŞULDUĞU VEYA BİR GAZETEDE ALEYHTE BİR YAZI ÇIKTIĞI ZAMAN. ANCAK O DÖNEMLERDE HİÇ BİR ŞEY BU GÜNKÜ GİBİ DEĞİLDİ. EVET ANLATINCA DA İNANMAZLAR, DAHA DOĞRUSU İNANAMAZLAR. ONLAR BÖYLE ŞEYLER YAŞAMADILAR Kİ. KURUMLARINI SEVDİLER,ÇALIŞTILAR YALNIZ. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
aynen ~ 10 yıl önce
ülke 12 yıldır; eski o baskılanmış rejimi de katlayarak daha da dayanılmaz bir hale getirildi. İş yaşamı maalesef her zaman işveren odaklı oldu. öyle de olmaya devam edecek. sendikacılık bitirildi. insanlara bireysellik öğretildi buna zorlandı. 80darbesi bunun için yapıldı neredeyse. işveren devlet adamı gibi, işçi ise potansiyel suçlu gibi görüldü daima. iş kanunu detaylı bir inceleyin işçi ile memur haklarını işveren otoritesini net olarak görürsünüz. oysa baskı içeren hiçbir rejim sona eremeden kaybolacaktır. zamane gençliğine inancım tamdır. değiştirecekler bu ülkeyi. daha adil daha eşit ve daha özgür yaşayacaklar...her alanda...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP AYNEN. ~ 10 yıl önce
SİZİN GİBİ DÜŞÜNDÜĞÜM ORTADA. BENDE GENÇLİĞE İNANIYORUM. DAHA İYİYİ YAPACAKLARINA DA EMİNİM.BUNDAN KUŞKUM YOK. İŞVERENLERİN ÇALIŞANA BAKIŞ AÇILARININ DA BİR GÜN DEĞİŞMEYE MAHKUM OLACAĞI MUTLAK.ŞU İŞSİZLİK SORUNU BİRAZ GERİLESE ONLARDA BİR ŞEYLERİ ANLAYACAKLARDIR.SABRETMEK GEREK. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
gerçekler ~ 10 yıl önce
Çetin bey, çok güzel bir yazı olmuş. Toplumumuzda gençlerimiz,yaşlılarımız hemen herkes ümitsiz, yarından beklentileri yok ya da az. Devletin hemen her kademesi çürümüş,kokuşmuş. Rüşvetsiz,dümensiz iş yok gibi.İşe alınmak için rüşvet verildiği haberlerini duyuyoruz. Şirketler,patronlar,yöneticiler vs zenginleşirken, insanları sömürerek,ezerek,hak,hukuk vermeyerek,3 kuruşa çalıştırmanın peşinde,torpil,adaletsizlik,haksızlık,eşitsizlik almış yürümüş ve insanlar bu şekilde çalıştırılısa onlarda şevk,işi severek yapma ve aidiyet olmayacağını da bilmelerine rağmen işlerine gelirse çalışırlar politikası gütmeleri de ayrı bir sorun.Çalışanı koruyan bir sistem de yok çünkü emeğe saygı yok. 10 sene önce 10 milyondan fazla sendikalı varken şimdi bu sayı 400.000 civarına düşmüş. Sendikaların çoğu da sarılaşmış, işveren güdümlü olmuş, yöneticiler sırf makam,para ve güç ile ağalaşmış, hiçbiri gerçekten çalışanı düşünmemiş.İnsanların,sistemden beslenenler,çıkarcılar,yandaşlar haricinde adalete,şirketlere,kurumlara,yöneticilere,eğitim sistemine,devlete en ufak inancı,güveni kalmamış.Anketinizden belli zaten.Birçoğu ülkeden kaçmanın ya da düzene uyup, yalakalık,yağcılık yaparak yaşamanın peşinde.Şeref,haysiyet,insanlık ayaklar altında herşey geçim ve para olmuş.Ne acı. Kendi vatandaşını ezen,sömüren,hakkını yiyen,adil olmayan zihniyetle mi kalkınacağız,muassır medeniyet seviyesine geleceğiz ? Hani ülkemiz güçlenmişti ? Güçlü ülkede bu kadar çok sorun olur mu? En önemli yatırım araba,ev,arsa,iş vs değil insana yapılandır bunu yapmadığımız müddetçe de herşey boş.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP GERÇEKLER ~ 10 yıl önce
O KADAR DÜZGÜN TOPARLAMIŞSINIZ Kİ, MAALESEF HAKLISINIZ GERÇEKLER BUNLAR. İŞLERİNE GELİRSE ÇALIŞSINLAR DEDİKLERİ DOĞRU. MEMLEKETTE O KADAR İŞSİZ VAR Kİ, YENİSİNİ BULMAK SORUN OLMUYOR. SENDİKALARIN DURUMU AYRI BİR SIKINTI.YÖNETİCİLER İSE ÇALIŞANLAR İÇİN HİÇ BİR RİSKE GİRMİYOR. SONUÇTA HERKES KENDİ ÇIKARININ PEŞİNDE. GALİBA KALKINMA DENİLEN MEFHUM İÇİN DE BİZLER, POLİTİKACILAR VE İŞ SAHİPLERİ AYNI DÜŞÜNMÜYORUZ. ÜLKEMİZ GÜÇLENDİ DENİYOR DA HANGİ KONUDA GÜÇLENDİĞİMİZİ BEN ANLAYAMIYORUM.ÖNCE İNSAN SÖZÜ MAZİDE KALDI İNSANIN ÖNDE GELDİĞİ FALAN YOK. AMA TÜM BUNLARA NASIL OLSA DÜZELMEZ DİYE İLGİSİZ KALMAK NE KADAR DOĞRU BİLEMİYORUM. BÖYLE DÜŞÜNE DÜŞÜNE KENDİMİZİ MAHKUM EDİYORUZ BÖYLE KALMAYA.BANA TERS GELEN DE BU.TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
YAZIK... ~ 10 yıl önce
Harika bir yazi tebrikler. Ulkemizde sadece gencler degil herkes umitsiz,umutsuz,bezgin,yorgun,bikkin vs. Nasil olmasinlar ki ? Bu ulkede eger birinin adami,yegeni,oglu,kizi veya ozellikle iktidardaki partinin yandasi,hemsehrisi vs degilseniz hangi okulda okursaniz okuyun,egitiminiz,bilginiz,tecrubeniz,kisiliginiz ne olursa olsun dogru duzgun bir ise giremezsiniz girdiniz farz edelim isverence,yonetimce hakkiniz yenir,terfi,tayin alamazsiniz,fikir ortaya atarsiniz kabul gormez gorse bile mudurleriniz kendi fikriymis gibi sahip cikar siz havayi alirsiniz memur,isci vs olarak calisirsiniz,hakkiniz yenir,istediginiz zaman izne cikamazsiniz,hep hata yapmaniz kollanir,tehdit edilirsiniz vs. Hal boyleyken de insanda ne aidiyet ne sevk ne azim ne heves kalir, para bile sizi motive edemez hale gelir. Ulkemize yazik oluyor dogru ama sonucta bu insanlar bu zihniyetlere oy veriyorlar, herkes cebini,cikarini dusunuyor olan hepimize oluyor ama kimin umurunda ki ? Acinacak haldeyiz...Saygilar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP YAZIK ~ 10 yıl önce
BEĞENİ VE TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. YORUMUNUZDA BENİM SÜREKLİ KAÇINDIĞIM SİYASİ UNSURLAR FAZLA. MAALESEF HAKLISINIZ. İŞ YERLERİMİZİN DURUMUNU ÜLKEMİZİN GENEL DURUMUNDAN SOYUTLAMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL. SİYASİ İKTİDARIN OY VEREN YÜZDENİN ARADIĞI, GÖRMEYİ ÖZLEDİĞİ VASIFLARA SAHİP OLDUĞUNU SÖYLEMEK YANLIŞ MI? HATIRLARMISINIZ İLK BAŞLARDA BAŞBAKANIMIZA DEVLET KURUMLARINA KENDİ TARAFTARLARINIZI DOLDURUYORSUNUZ DEMİŞLERDİ. CEVAP BU GÜNKÜ TABLONUN BİR ŞEKİLDEKİ İFADESİYDİ " ONLARDA BAŞA GELİNCE BİZİMKİLERİ ATIP VE KENDİ TARAFTARLARINI YERLEŞTİRSİNLER " DEMİŞLERDİ. KONU BUNDAN ÖTE DEĞİL. YİNE DE ÜMİDİ YİTİRMEMEK GEREK. DİSRAELİ NİN İFADE ETTİĞİ GİBİ ÜMİTSİZLİK SERSEMLERİN ELDE ETTİĞİ BİR SONUÇ. AMA BEN GENÇLERİMİZDEN HALEN ÜMİT VARIM. YETER Kİ DOĞRU YÖNETİLSİNLER.
tebrikler ~ 10 yıl önce
Çok muhteşem bir yazı olmuş, ilave yorum yapmamıza gerek kalmamış. çok teşekkürler üstadım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TEBRİKLER ~ 10 yıl önce
TAKİP VE BEĞENİNİZ İÇİN BEN TEŞEKKÜR EDİYORUM. SGLNZ.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000