16 Kasım 2020, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Önce hostesler yolculara sahte gülümsemeyi bırakıp doğal olmalıdırlar. Çok belli ediyorlar.
  • O kadar seviyesiz açıklamlar var ki şu yorum kısmına artık kişi belirleyici bir mail adresi telefon vb. bir şey yapılmalı. İstisnalar hariç hiçbir kabin kokpit çalışanı bu kadar aşağılık yorumlar yapamaz diye umuyorum. Yok hostes uçağı kullansın, pilot yolcuya su getirsin... yazıklar olsun
  • Bu sirketin problemi kabin memuru maaslarinin sandart uzeri olmasidir. Bu cozulmedikce ekonomik sikintilar devam edcektir. Verin 3000 tl maasa hicbiri cikmaz isten. Seve seve yapacaklar o isi. Thy yonetimi bunu firsata cevirmelidir
  • Ucan garson maasi 2684 tl’dir. ederi bu kadar. Onlar pilot degiller.
  • Thy turkiye de yaşama sebebimdi. Kaliteli yolcusu, çalışanları, şirket olanakları. Artık hepsi bitti. Her yer saçma sapan insanlarla doldu. İstanbul Arap çekik gözlü zenci memleketi haline geldi, dışarı çıkamaz olduk. Uçaklar mülteci taşır oldu. Sirketin olanakları günden güne 0 noktasına indi. Yarın er lar bile git gel olsa şaşırmam. Artık hiçbir yer yanacak gibi değil dostlar. Artık gitme vakti geldi bu diyarlardan. Herkes şunu alıyorsunuz, isten cikaracaklar vs vs diyiyor ya. Inanın artık bu noktada kimsenin umrunda olmaz, çeker gideriz. Çünkü eskiden eser yok...
  • Şirketin zor günlerinde her zaman personel elini taşın altına koydu.İyi günlerinde şirket de elini ensesine koydu insanlar ek iş yapmadan geçinemeyecek hale geldi hele borcu olanlar bi kulağımızın arkası kaldı hadi onu da yapın.Ne yapacaklar bu insanlar .... pazarlama mı yapsın biz bir aile değiliz aynı gemideyiz ama dikilen biz oluyoruz size aidiyet duygusu yok kalmadı mail atmayın birde adapdasyon seminer v.s giren şemsiye açılmıyor hayat eve sığmıyor yiyin yiyin ağalar doysun tıksırıncaya kadar yiyin zehir,zemberek ,zıkkım olsun gasp edilen hakkım Allah bizi size muhtaç etmesin hayırlı bi kapı açılır inşallah.
  • Bu sayfalara foto gönderip erkek arkadaş arama ilanı verenleri atmazlar, ama kendi halinde instagram bile kullanmaktan korkan gariban kızları atarlar bir çıkartma olsa. Her şirkette böyledir bu. Bu hep böyleydi ve böyle olacak.
  • kgbtden ayrılıp bekçi olacam bekçi 7bin lira maaş alıyor bekçiler :D
  • İşten çıkarma falan olmayacak olsa bile şirket mevcut durumu korumaya elinden geldiğince devam edecek buraya hayallerinizi yazmaktan vazgeçin artık!! Yok kaptanlar çıkarılacak yok hostesler çıkarılacak yok teknik yahu seni ne ırgalıyorrrr ki!!
  • Havacılık standartlarını bırakalım bi kenara;Kimsenin maaşında gözümüz yok ama 30 bordo günü çalışan bir teknisyene 3300 tl vermek nasıl vicdanınıza dokunmaz. Şirketi birilerinin arka bahçesi çifliğe çevirip emektar insanların parasını yatan insanlara yediriyorsunuz...

Kaptanlar, Hostesler, Teknisyenler…

Geçen hafta dikkatimi çeken en önemli olay Malezyalı bir kaptanın sokakta açtığı bir stand ile satış yapmaya başlaması oldu. Ne yalan söyleyeyim DO&CO şirketinde çalışan birkaç fly chef aynı düşünceyi paylaştı benimle. Hiç garip gelmedi. Aksine girişimcilik ruhlarına hayran kaldım.

Yazıma başlamadan önce Kartal Özçakır kardeşimin vefatı üzerine üzüntülerimi aktarmam gerekiyor. Kartal benim dost hanemde yazılı, kıymetli ve bir o kadar da vazgeçilmez bir kişilik idi. Sayamadığım yıllara dayalı bir tanışıklığımız ve meslektaşlığımız vardı.

Belki o işin hizmet tarafında idi ama ne bana bir gazeteci gibi baktı ne ben ona bir yönetici olarak baktım. İkimizde işimizde iyi olmak için çabaladık ki o da anlayışla ben de anlayışla yaklaştık birbirimize.

Sorduğum hiçbir soruya yalan ya da yanlış bilgi vermedi. Çarpıtmadı, yamultmadı. Dosdoğruyu söyledi ama şirketimize zarar olur diye de “yazmasan iyi olur ama sana bıraktım” deyip bizi gönül evimizden yakaladı.

Doğruyu söyleyen korunmaz mı, doğruyu söyleyen eksikleri tamamlayacak demek değil midir, doğruyu söyleyen korunmaz mı? Biz de öyle yanaştık kendisine.

Aradığımız yönetici modeli de o idi.

Ve Kartal’ımız Özçakır’ımız geçen hafta kısacık ömrüne sığdırdığı kocaman sevgi ile, yüzlerce dost ile vedalaşarak ebedi aleme göç etti.

Biz razıyız kendisinden, Rabbim de razı olur inşaAllah. Eminin birlikte çalıştığı mesai arkadaşları da ondan razı idi. Zira ağlayarak arayanları oldu, sektörden de ağlayarak ağlayanlar oldu. Rakip firmalardan da aynı hüznü gördüm.

Daha ne olsun. Güzel insan, güler yüzlü insan unutulmayacaksın.

Ve dönelim hayatın devam eden gerçeklerine

Geçen hafta en çok ilgimi çeken haberlerden bir Malezya’da bir pilotun sokak ortasında çorbacılık yapması, alış veriş standı açması oldu.

Birkaç haftadır aynı düşünceyi THY ve iştiraklerinden çalışanlardan duyuyorum.

Şaka değil bu söylediklerim.

Eğer işten çıkarma engeli olmasaydı şimdilerde havacılık sektörü çalışanlarının fazlaca feryatlarını duyardınız. Kanaatimce bunu ileride yaşayacağız ve açıkçası kaçınılmaz diye düşünüyorum. Kimse yanlış anlamasın ama kaçınılmaz diye düşünüyorum. Tabi Covid denen illetin aşısı gerçek anlamda bulunup insanlara çare olur ve pandemik süreçten kurtulursak bu işten çıkartmaları az yaşarız diye tahmin ediyorum.

Ancak, sadece aşı yeter mi bilemem. Tedavi edici ilaçların da bulunup bir an evvel tüm dünyanın rahatlamasını diliyorum.

Durum böyle giderse eminim sokaklarda, caddelerde “Kaptanın yeri, hostesin kafesi, teknisyenin salonu” gibi tabelalarla karşılaşabiliriz.

THY’den çıkartılan bir dolu kabin memuru var. Kimi ülkeyi terk etti, kimi kaderi ile baş başa kaldı, kimi çiftlik kurmaya, kimi yabancı şirketlerde iş aramaya, kimi de ticarethane açmak için çare arıyor. Tabi sadece THY’den değil sektörün diğer oyuncularından da işten atılmalar oldu.

Bu arkadaşlar hayatlarını idame ettirmek zorundalar. Biliyorum ki hepsi ev geçindirmek, hepsi hayatlarını idame ettirmek zorundalar. O sebeple değişik alternatiflerle ticarete atılmak isteyen havacılık işsizlerinin varlığını biliyorum.

İşte Malezya’daki kaptan da onlara örnek olmuş oldu.

Ne diyelim.

Derdi veren Allah bir an evvel dermanı da verir de hiç kimse işsiz kalmaz.

Kaptanlar, Hostesler, Teknisyenler…

Yorumlar Tüm Yorumlar (80)

Önce ~ 3 yıl önce
Önce hostesler yolculara sahte gülümsemeyi bırakıp doğal olmalıdırlar. Çok belli ediyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir dost ~ 3 yıl önce
O kadar seviyesiz açıklamlar var ki şu yorum kısmına artık kişi belirleyici bir mail adresi telefon vb. bir şey yapılmalı. İstisnalar hariç hiçbir kabin kokpit çalışanı bu kadar aşağılık yorumlar yapamaz diye umuyorum. Yok hostes uçağı kullansın, pilot yolcuya su getirsin... yazıklar olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Problem ~ 3 yıl önce
Bu sirketin problemi kabin memuru maaslarinin sandart uzeri olmasidir. Bu cozulmedikce ekonomik sikintilar devam edcektir. Verin 3000 tl maasa hicbiri cikmaz isten. Seve seve yapacaklar o isi. Thy yonetimi bunu firsata cevirmelidir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Garsonlara ~ 3 yıl önce
Ucan garson maasi 2684 tl’dir. ederi bu kadar. Onlar pilot degiller.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Thy ~ 3 yıl önce
Gecmis yillarda kac slide patlattilar arastirilmali ve cezalandirilmali
Thy ~ 3 yıl önce
Thy turkiye de yaşama sebebimdi. Kaliteli yolcusu, çalışanları, şirket olanakları. Artık hepsi bitti. Her yer saçma sapan insanlarla doldu. İstanbul Arap çekik gözlü zenci memleketi haline geldi, dışarı çıkamaz olduk. Uçaklar mülteci taşır oldu. Sirketin olanakları günden güne 0 noktasına indi. Yarın er lar bile git gel olsa şaşırmam. Artık hiçbir yer yanacak gibi değil dostlar. Artık gitme vakti geldi bu diyarlardan. Herkes şunu alıyorsunuz, isten cikaracaklar vs vs diyiyor ya. Inanın artık bu noktada kimsenin umrunda olmaz, çeker gideriz. Çünkü eskiden eser yok...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik thy ~ 3 yıl önce
Şirketin zor günlerinde her zaman personel elini taşın altına koydu.İyi günlerinde şirket de elini ensesine koydu insanlar ek iş yapmadan geçinemeyecek hale geldi hele borcu olanlar bi kulağımızın arkası kaldı hadi onu da yapın.Ne yapacaklar bu insanlar .... pazarlama mı yapsın biz bir aile değiliz aynı gemideyiz ama dikilen biz oluyoruz size aidiyet duygusu yok kalmadı mail atmayın birde adapdasyon seminer v.s giren şemsiye açılmıyor hayat eve sığmıyor yiyin yiyin ağalar doysun tıksırıncaya kadar yiyin zehir,zemberek ,zıkkım olsun gasp edilen hakkım Allah bizi size muhtaç etmesin hayırlı bi kapı açılır inşallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Turkish Cabin Crew 2 ~ 3 yıl önce
Bu sayfalara foto gönderip erkek arkadaş arama ilanı verenleri atmazlar, ama kendi halinde instagram bile kullanmaktan korkan gariban kızları atarlar bir çıkartma olsa. Her şirkette böyledir bu. Bu hep böyleydi ve böyle olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kgbt ~ 3 yıl önce
kgbtden ayrılıp bekçi olacam bekçi 7bin lira maaş alıyor bekçiler :D

Yanıtla

Kalan karakter 1000
C.C ~ 3 yıl önce
İşten çıkarma falan olmayacak olsa bile şirket mevcut durumu korumaya elinden geldiğince devam edecek buraya hayallerinizi yazmaktan vazgeçin artık!! Yok kaptanlar çıkarılacak yok hostesler çıkarılacak yok teknik yahu seni ne ırgalıyorrrr ki!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Neden ~ 3 yıl önce
ilgilendirmesin ki vatandaşı? Varlık fonu? Milli şirket? Ödenen vergiler? Oturarak para kazanan hosteslere, uçmadan maaşı devam eden akademiliye, bir dünya müdüre kusura bakma kaptan da vatandaş da tepki gösterir ve bu çok normal!!
Teknik ~ 3 yıl önce
Havacılık standartlarını bırakalım bi kenara;Kimsenin maaşında gözümüz yok ama 30 bordo günü çalışan bir teknisyene 3300 tl vermek nasıl vicdanınıza dokunmaz. Şirketi birilerinin arka bahçesi çifliğe çevirip emektar insanların parasını yatan insanlara yediriyorsunuz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabin ~ 3 yıl önce
Kabin cok aliyor, sizden az almali, cok adaletsiz

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000