30 Eylül 2021, Perşembe
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Twitter hesabımızda ve tehaye.com sitemizde uçuşların artmasına ve eskisinden de daha çok çalışmamıza rağmen halen eski maaşların ödenmemesi ve 2019 rakamlarına ulaşmamış olmanın yanıltıcı gerekçesi ile ilgili bilgi ve bu konudaki anket sonuçlarını ekledik. 5-10 yıl tecrübeli bir THY kaptan maaşını USD bazında hem Türkiye hem de yurtdışındaki kaptan maaşları ile karşılaştırdık. Özellikle bu grafikte enflasyon ve sürekli artan kurların maaş üzerindeki etkisi çok net görülebilmekte.THY yönetiminine tabii ki bir cevap hakkı doğuyor. Uçuşların artmasına ve gelirlerin artmasına rağmen neden normal maaşlarımız ödenmiyor ve neden 2019 yılı rakamlarına odaklanmamız gerekiyor. Bugünün rakamları 2019 yılı rakamlarından daha karlı değil mi? %100 artan fiyatlarla taşıdığımız kargo 2019 yılından bu yana %25.7 artmış. THY yönetiminin eski maaşlara dönmek için sürekli öne sürdüğü 2019 rakamları iddiası ne kadar gerçekçi? Twitter hesabımızı ve sitemizi takip edin.
  • Kafasi dalgin ucus ekibi en son Airbus da inis takimini acmayi unutmus, dalginliktan landing checklisti ezberden yapmis, gelen uyarilari algilayana kadar devam etmis ve motorlari yere surtup pas gectikten sonra ucagi yere cakmisti. Siz pilotlarin bu maaslarda ucmasinin yanlis olmadigini dusunmeye devam edin..
  • "Kabinci kızlara para yedirmek mi"? Ula siz yatıda bütün menüyü söyleyip hadi hesabı bölüşelim diyen çorap üstü sandaletli tiplersiniz kime nasip olmuş sizin paranız. biraz destekli salla bari.
  • dünkü adam gelmiş, 25 yılını bu şirkete vermiş kedili purserla kendini bir tutuyor? haddinizi bilin be.
  • Evden yatarak çalışmak için evini taşıyanlara geri dönüş süresi için otel verecekmiş! Bizler bu virüsün ölüm saçtığı ortamda kuş kadar maaşlarla İstanbul pahalılığında geçinmeye çalışan tüm operasyon tüm yolcu ile yüzyüze çalışanların günahı neydi? O halde bizlerin maaşlarını tam verseydiniz? Yazık değil mi günah değil mi allahaşkına bunu içinize nasıl hangi inançla sindirebildiniz? Az personelle bir dünya işi yaptırmakla insanları fakirliğe mıhtaç etmekle aadece kendinizi düşünmekle hangi yöneticilkten bahsediyorsunuz? Ofise döneceklere bir de temizlik maili atılmış. Bi gidin bakalım havalimanı ofislerine şehir ofislerine personel kendisi temizliyor masasını sandalyesini. Gidin bi personellerle konuşun bakalım? Müdürlere sormayın bizzat personele sorun! Sizin önemsediğiniz sadece 4 ekimde geri dönecek olan gm personeli mi? Yazıktır günahtır KUL HAKKIDIR ayıptır
  • Yıllardık bekledik artık doğru vakit geldi. Kabin maaşlarını asgari ücrete çekmenin tam zamanı
  • Dolarla kazanan şirket, çalışanlarına tl ile maaş veriyor, hadi onu geçtim üstelik birçok personelin hakkını hala vermiyor. Ülkedeki ahlaksızlık, adaletsizlik heryere vurmuş durumda.Yazık.
  • "Rekabetse, bu rakip şirketlerin ücret politikalarıyla de olmalı. Döviz kuru karşısında maaşlar resmen eridi. Yakında korkarım ki THY pilotları, rakip şirketlerin kabin amirleriyle ile aynı maaşı alacak. Bu yanlıştan ivedi olarak dönülmesi gerekiyor. Aksi halde Türkiye’de tecrübeli bir tane pilot kalmaz." Artık ülkemizde bu düşük ücretlerle de uçmaya hazır, genç ve işsiz onlarca pilot mevcut... Eğer ki tecrübeli pilotlarımız kendilerine çok güveniyorlarsa yurtdışında korfez ülkesi havayollarında iş bulabilirler.. Hemde ülkemize döviz kazandırırlar... pilotluk mesleğinin bu şekilde sirkülasyon ile dinamizm kazanması ülkemiz SİVİL HAVACILIĞI açısından daha hayırlı olacağı açık değil mi..
  • Yapısal bir sorun var. Dünyanın herhangi bir yerinde ikinci pilot ile kabin amiri aynı maaşı alamaz. Sadece bu ülkede olabilir. Burada bu olay içselleştirilmiş. Normalleştirilmiş. İkinci pilotlar için 20 bin liraya 40 bacak devam gibi gözüküyor.
  • Sonunda beklediğimiz haber geldi. Yetmez ama hiç yoktan iyidir.

KARA KIŞ

Son zamanlarda yaşanan Türk lirasındaki değer kaybı, alım gücünü iyiden iyiye düşürdü. Gelen zamlar da cabası. Elektriğe, doğalgaza, gıda fiyatlarına, benzine akıl almaz zamlar geliyor. Haliyle bu zamlardan uçak bileti ücretleri de etkileniyor. Ancak etkilenmeyen tek şey maaşlar. Kara kış kapıda, bizleri bekler...  

Hemen hemen her hafta dile getirmeye çalıştığım personel maaşlarında ne yazık ki bir değişiklik olmadı. Sadece üst yönetim tarafından umut aşılanmaya çalışıldı. Sayın Bilal Ekşi personele gönderdiği mailde “Şirket iyi oldukça çalışanlar, çalışanlar iyi oldukça şirketimiz daha iyi günlere erişecektir”, dedi. Personelin bir nebze de olsa umutlandıran bu mail elbette takdir edilebilir. Ancak hibrit çalışma duyurusunun yer aldığı mailde dikkatimi çeken husus, kargoda başarının 2019 yılından da iyi olduğu ve yolcu oranlarında %70’e yaklaşıldığının duyurulması oldu. Madem göstergeler iyi, neden personele yalnızca %18.45 zam yapıldı? Siz, 18.960 valiz ihalesi ile istihkaklara hazırlanacağınıza personelin biraz nefes alması için adımlar atsanız daha iyi olur sanki. Ne dersiniz?

Sayın Bilal Ekşi mailinde, “Pandemi şartlarında tüm arkadaşlarımız, ailemizin iş imkânını korumak için sektörde görülmeyen maddi fedakârlıklarda bulundu. Tekrar hepinize teşekkür ederim. Henüz operasyonel performans olarak 2019 şartlarına dönmemiş olsak da fedakârlıkta bulunduğunuz ücretlerinizde kısmı iyileştirmelerde bulunuldu. Bildiğiniz gibi geçtiğimiz yıllarda şirketimiz iyi performans gösterdiğinde tüm çalışanları memnun edecek kararlar alınmıştı” şeklinde bir ifadede bulunurken atlamış olduğu nokta, kimse isteyerek fedakârlıkta bulunmadı, zorlanıldı!

Ayrıca, “Şirketin iyi performans gösterdiğinde çalışanları memnun edecek kararlar alınmıştı” hatırlatması da çok yanlış. Özellikle pilotlar için geçmiş dönemde yapılan zamlar, pilotları şirkette tutabilmek içindi. Yapılan zamlara rağmen elbette haklı olarak gidenler de oldu. Aynı uçuş saati ile daha yüksek ücreti kim almak istemez ki? Rekabetse, bu rakip şirketlerin ücret politikalarıyla de olmalı. Döviz kuru karşısında maaşlar resmen eridi. Yakında korkarım ki THY pilotları, rakip şirketlerin kabin amirleriyle ile aynı maaşı alacak. Bu yanlıştan ivedi olarak dönülmesi gerekiyor. Aksi halde Türkiye’de tecrübeli bir tane pilot kalmaz.

THY Uçuş Ekipleri Memnuniyet Anketi

Türk Hava Yolları çalışanlarının hazırlamış olduğu memnuniyet anketi için yönetime bir zeytin dalı uzatılmıştı. Ancak kulaklarını personelin taleplerine ve rahatsızlıklarına kapalı tutanlar yine olayı görmezden geldi. Anketi hazırlayan değerli arkadaşlarımız geçtiğimiz gün internet siteleri tehaye.com adresi üzerinden yeni bir açıklama yaparak bu anketi neden hazırladıklarını yayınladılar. O kadar detaylı ve anlaşılabilir yazmışlar ki herkesin bu yazıya şapka çıkartacağına eminim. Umarım sonuçların açıklanmasıyla tüm dünyaya rezil olmadan bir an önce personelin yaptığı ve 2 ekimde sonuçlarının duyurulmaya başlanacağı bu ankete gereken önem verilir.

3600 EK GÖSTERGE

Son dönemde gündemden düşmeyen 3600 ek gösterge tartışmalarında hükümet yetkilileri bunun seçim vaatleri olduğunu ve hayata geçireceklerini duyurdu. Mayıs 2006'da yapılan yeni bir halka arz ile yeniden değişen ve hisselerin %50,88'lik kısmı Borsa İstanbul'da işlem görür hale gelen Türk Hava Yolları’nda da emekli sandığına bağlı az sayıdaki personelin ek göstergeleri dondurulmuş vaziyette. Ümit ederim ki THY çalışanlarının da içinde olduğu ek gösterge bekleyen herkese bir an önce müjdeli bir haber verilir.

SON KEZ

Son kez belirtmekte yarar var. Özellikle pilotlar çok yorgun. Çalışma saatlerindeki artış ve mantık dışı planlamalar sebebiyle uçuş emniyeti riske atılıyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli…

Türk Havacılık Tarihine adını altın harflerle yazdıran ve 30 Eylül 1930’da ilk Sivil uçuşunu Kadıköy’den Yeşilköy’e yapan, düşman uçağını düşüren ilk Türk Pilotu Vecihi Hürkuş’u bir kez daha rahmetle anıyorum.

Emniyetli uçuşlarınız olsun.

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

KARA KIŞ

Yorumlar Tüm Yorumlar (95)

@TeHaYe6 ~ 3 yıl önce
Twitter hesabımızda ve tehaye.com sitemizde uçuşların artmasına ve eskisinden de daha çok çalışmamıza rağmen halen eski maaşların ödenmemesi ve 2019 rakamlarına ulaşmamış olmanın yanıltıcı gerekçesi ile ilgili bilgi ve bu konudaki anket sonuçlarını ekledik. 5-10 yıl tecrübeli bir THY kaptan maaşını USD bazında hem Türkiye hem de yurtdışındaki kaptan maaşları ile karşılaştırdık. Özellikle bu grafikte enflasyon ve sürekli artan kurların maaş üzerindeki etkisi çok net görülebilmekte.THY yönetiminine tabii ki bir cevap hakkı doğuyor. Uçuşların artmasına ve gelirlerin artmasına rağmen neden normal maaşlarımız ödenmiyor ve neden 2019 yılı rakamlarına odaklanmamız gerekiyor. Bugünün rakamları 2019 yılı rakamlarından daha karlı değil mi? %100 artan fiyatlarla taşıdığımız kargo 2019 yılından bu yana %25.7 artmış. THY yönetiminin eski maaşlara dönmek için sürekli öne sürdüğü 2019 rakamları iddiası ne kadar gerçekçi? Twitter hesabımızı ve sitemizi takip edin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilotlarımız değerlidir. ~ 3 yıl önce
Kimse pilotlara laf etmesin.Cok biliyorsanız siz uçak kullanın görelim?Acil THY den çürükler atılmalı.Gidin önce insan olun bırakın para kazanmayı.
Pilot maaslari dussun, ingilizce bilmiyorlar ve yaslilar.. ~ 3 yıl önce
Kafasi dalgin ucus ekibi en son Airbus da inis takimini acmayi unutmus, dalginliktan landing checklisti ezberden yapmis, gelen uyarilari algilayana kadar devam etmis ve motorlari yere surtup pas gectikten sonra ucagi yere cakmisti. Siz pilotlarin bu maaslarda ucmasinin yanlis olmadigini dusunmeye devam edin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çok korktuk. ~ 3 yıl önce
Tedarik zinciri önümüzdeki yıllar için tehlikeye girmiş vaziyette. Türk ekonomisi perişan halde. Alman Federal Hükümeti yok bu şirketin arkasında. Eminim araban da Alman markalıdır. Telefonun da Amerikan. Başka çare yok kardeşim. Yiyorsa çak bir A320 namın yürüsün.
Korkma ~ 3 yıl önce
Ben korkmuyorum tedarik zincirinin yeniden kurulmasında benim rolüm daha önemli olacak sen kendini düşün
Km ~ 3 yıl önce
"Kabinci kızlara para yedirmek mi"? Ula siz yatıda bütün menüyü söyleyip hadi hesabı bölüşelim diyen çorap üstü sandaletli tiplersiniz kime nasip olmuş sizin paranız. biraz destekli salla bari.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km’ye ~ 3 yıl önce
Kendi parani kendin kazan da harca, baskasinin uzerinden gecinme
oldu paşam ~ 3 yıl önce
dünkü adam gelmiş, 25 yılını bu şirkete vermiş kedili purserla kendini bir tutuyor? haddinizi bilin be.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hademe ~ 3 yıl önce
hangi şirkette 25 yıllık hademe kendini genel müdür yardımcısı ile bir tutar acaba
Şirket ~ 3 yıl önce
Evden yatarak çalışmak için evini taşıyanlara geri dönüş süresi için otel verecekmiş! Bizler bu virüsün ölüm saçtığı ortamda kuş kadar maaşlarla İstanbul pahalılığında geçinmeye çalışan tüm operasyon tüm yolcu ile yüzyüze çalışanların günahı neydi? O halde bizlerin maaşlarını tam verseydiniz? Yazık değil mi günah değil mi allahaşkına bunu içinize nasıl hangi inançla sindirebildiniz? Az personelle bir dünya işi yaptırmakla insanları fakirliğe mıhtaç etmekle aadece kendinizi düşünmekle hangi yöneticilkten bahsediyorsunuz? Ofise döneceklere bir de temizlik maili atılmış. Bi gidin bakalım havalimanı ofislerine şehir ofislerine personel kendisi temizliyor masasını sandalyesini. Gidin bi personellerle konuşun bakalım? Müdürlere sormayın bizzat personele sorun! Sizin önemsediğiniz sadece 4 ekimde geri dönecek olan gm personeli mi? Yazıktır günahtır KUL HAKKIDIR ayıptır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çünkü ~ 3 yıl önce
Kendileri orda çalışıyor, kendileri için para saçıyorlar saçma sapan. Yatmaya doyamadılar özel şirket mi, devlet mi ne olduğu belirsiz bir yönetim şekli. Çoğu memur gibi yatarlar iş sahaya gelince "Ticari şirketiz arkadaşlar " Pardon da hafta sonu niye çalışmıyorsunuz siz , işe girdiğim günden beri çözemedim bu durumu, ben sahada çalışan personelsem muhattabım niye vardiyalı hafta sonucu, işinin başında ol, benim gecem gündüzüm yok da sen neden kendini memur sınıfına soktun 8-17 çalışıyorsun? Hatta 11 de iş başı anca yapılır,kışın kar yağarsa da 14.00 de evlere...ne komiksiniz ya.
Sendikalı ~ 3 yıl önce
Yıllardık bekledik artık doğru vakit geldi. Kabin maaşlarını asgari ücrete çekmenin tam zamanı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tamam ~ 3 yıl önce
Kabini asgariye ceksinler!yerdeki part time asgari bile vermesinler,pilotlarda asgari carpi 5:15000 alsinlar ok?yer mi?!
Üşenmiyor ~ 3 yıl önce
Adam üşenmiyor ya, osuruktan teyyare
Aynen ~ 3 yıl önce
Hicbiri isi birakip cikmaz ciksa da yeri kolay dolar
Vicdan ~ 3 yıl önce
Dolarla kazanan şirket, çalışanlarına tl ile maaş veriyor, hadi onu geçtim üstelik birçok personelin hakkını hala vermiyor. Ülkedeki ahlaksızlık, adaletsizlik heryere vurmuş durumda.Yazık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eskilerden ~ 3 yıl önce
"Rekabetse, bu rakip şirketlerin ücret politikalarıyla de olmalı. Döviz kuru karşısında maaşlar resmen eridi. Yakında korkarım ki THY pilotları, rakip şirketlerin kabin amirleriyle ile aynı maaşı alacak. Bu yanlıştan ivedi olarak dönülmesi gerekiyor. Aksi halde Türkiye’de tecrübeli bir tane pilot kalmaz." Artık ülkemizde bu düşük ücretlerle de uçmaya hazır, genç ve işsiz onlarca pilot mevcut... Eğer ki tecrübeli pilotlarımız kendilerine çok güveniyorlarsa yurtdışında korfez ülkesi havayollarında iş bulabilirler.. Hemde ülkemize döviz kazandırırlar... pilotluk mesleğinin bu şekilde sirkülasyon ile dinamizm kazanması ülkemiz SİVİL HAVACILIĞI açısından daha hayırlı olacağı açık değil mi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Amir maaşı ~ 3 yıl önce
Kendi şirketimizdeki amir maaşıyla didişmek bitti, rakip şirketin amir maaşıyla savaş mı başladı. Amir maaşlarıyla veya amirlerle ne derdiniz var sizin açıkca bir yazsanıza. Hak ettiğine inandığın ücret başka bir personelin maaşının katına göre mi belirlenecek yoksa kendi dinamiklerine göre mi ? Vizyonsuzsunuz.
Emirates,qatar ~ 3 yıl önce
Amir maasi 4500$,bizde 2000$.Neyi ,daha nekadar nereye cekeceksiniz cok merak ediyorum.Bu arada kaptan orda 13-14000$ aliyor bizde 6-7000$.GECNIMIYORUZ!!!
Nee? ~ 3 yıl önce
Bizde nerede 2000 dolar amir maaşı, ben niye görmüyorum?
Kabin amiri ile ikinci pilota aynı maaş ~ 3 yıl önce
Yapısal bir sorun var. Dünyanın herhangi bir yerinde ikinci pilot ile kabin amiri aynı maaşı alamaz. Sadece bu ülkede olabilir. Burada bu olay içselleştirilmiş. Normalleştirilmiş. İkinci pilotlar için 20 bin liraya 40 bacak devam gibi gözüküyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aynı maaş? ~ 3 yıl önce
Daha yeni kadın fo ile bu konuyu konuştuk uçuşta. Bana aynı maaşı alıyoruz dedi bende çıkart telefonu dedim, bende çıkarttım açtım bordroyu,maaşların yarı yarıya olduğunu görünce kendisine sağda solda yazılanlara inanmamasini kimsenin gazına gelmemesini söyledim . Sizde gelmeyin gençler
Kadin fo ~ 3 yıl önce
Kadin oldugunu neden belirttigini merak ettim. Zihinsel olarak bir rahatsizligin mi var?
Aynı maaş ?? Amirim ~ 3 yıl önce
Çıkar göster telefonunundan sonrasını okumadım.
Kadın fo ~ 3 yıl önce
Cinsiyetçilik mi yapiyosun ne var kadın fo dediysem?neyse onu yazdım nedir kasintin? En azından o senden daha realist yaklaştı
Çok şükür ~ 3 yıl önce
Sonunda beklediğimiz haber geldi. Yetmez ama hiç yoktan iyidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000