02 Mayıs 2022, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Ahmet bolat bey görevi erkenden bırakmamalı. Uzun yıllar görevde kalmalı. Emeklilik felan Allah korusun. Biz tgs olarak memnunuz
  • NE BİÇİM TOPLULUK Bu Türk Hava Yollarının çalışanları çok antika. Sizi nasıl bir araya topladılar anlamıyorum. Sitede ki diğer yazıları da okudum. Yorumumu size gönderiyor ve bu konuda bu kendini bilmezlere bir iki laf edin istiyorum. Yerde çalışanlar uçucuların fazla para aldığını söyleyip duruyorlardı. Bu ara sesleri kesildi nedense.Hosteslerin aldığı maaşla da uğraşanlar var. Çay koymak iş mi diyorlar. Asgari ücret yeter diyorlar. Pilotlar ise yalnız kendi aldıkları ile meşguller. Konu ne olursa olsun bir şekilde bunu maaşları ile ilişkilendiriyorlar. Birisi çıkıyor THY’ nı senelerce geri götüren bir yönetimin ne kadar başarılı olduğunu söylüyor. Bakınca o yöneticilerin bu yorumcunun mensubu olduğu grubun üyelerinin beklentilerini karşıladıkları görülüyor. Netice olarak Türk Hava Yollarında herkes kendine Müslüman. Bir hava yolu böyle olmamalı.Herkes birbirine düşman.
  • NE BİÇİM TOPLULUK Bu Türk Hava Yollarının çalışanları çok antika. Sizi nasıl bir araya topladılar anlamıyorum. Sitede ki diğer yazıları da okudum. Yorumumu size gönderiyor ve bu konuda bu kendini bilmezlere bir iki laf edin istiyorum. Yerde çalışanlar uçucuların fazla para aldığını söyleyip duruyorlardı. Bu ara sesleri kesildi nedense.Hosteslerin aldığı maaşla da uğraşanlar var. Çay koymak iş mi diyorlar. Asgari ücret yeter diyorlar. Pilotlar ise yalnız kendi aldıkları ile meşguller. Konu ne olursa olsun bir şekilde bunu maaşları ile ilişkilendiriyorlar. Birisi çıkıyor THY’ nı senelerce geri götüren bir yönetimin ne kadar başarılı olduğunu söylüyor. Bakınca o yöneticilerin bu yorumcunun mensubu olduğu grubun üyelerinin beklentilerini karşıladıkları görülüyor. Netice olarak Türk Hava Yollarında herkes kendine Müslüman. Bir hava yolu böyle olmamalı.Herkes birbirine düşman.
  • sizi zorla emekli ettiler değil mi?
  • SAYIN CPT. BU YAZIDA SİZİNLE İLGİLİ TEK KELİME YOK. KALDI Kİ YAZIDAKİ KONULARI VE MADDELERİ LEHTE YORUMLAYANDA BEN DEĞİLİM. YAZININ BAŞLIĞINA BAKARSANIZ ZANNEDERİM Kİ DURUMU DAHA İYİ ANLAYACAKSINIZ. ŞİRKET BİR BÜTÜN. BELKİ DE SİZ AHMET BOLAT BEYİN İLK ÖNCE SİZİN AKÇELİ KONUNUZDAN BAŞLAMASINI TERCİH EDERDİNİZ? KONULARI ELE ALIŞINDAKİ ÖNEM SIRALAMASI KENDİ TAKDİRLERİDİR. İŞE PİLOTLARDAN, SİZDEN BAŞLASAYDI, BAŞARILI MI OLACAKTI? BEN PİLOTLARI VE TEKNİK PERSONELİ ŞİRKETİN EN ÖNEMLİ ÇALIŞANLARI, OLARAK GÖRÜRÜM. THY’ NA GİRDİĞİM 1971 YILINDAN BERİ BU GÖRÜŞÜM DEĞİŞMEDİ. AMA YİNE DE THY TEK SİZİN OMUZLARINIZDA DÖNMÜYOR. BU NOKTADA SİZDEN AYRILIYORUM. İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ SÜREÇTE BOLAT BEYİN KUCAĞINDA BULDUĞU ESKİNİN YIKINTILARININ TÜMÜNÜ BU KISA SÜREDE DÜZELTMELERİNİ BEKLEMEK PEK DÜŞÜNCELİ BİR TARZ OLMASA GEREK. TABİİ SİZ AKSİNİ DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ. ALİ BEYLE YAZACAĞIMIZ KONULARI HİÇ GÖRÜŞMEYİZ. BU GÜNE KADAR GÖRÜŞMEDİK VE MÜŞTEREK HAREKET ETMEDİK. HERHALDE AYNI ŞEYLERİ DÜŞÜNMÜŞ OLMAMIZ HATA OLMASA GEREK. NETİCETEN YK BAŞKANININ ELİNDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK. İNŞALLAH İYİ OLUR. VE DE BU TÜR NÖTR YAZILAR DEĞİL, ALKIŞ SESLİ YAZILAR YAZARIZ. TERSİ OLURSA SİZLERDEN BETER TENKİTKAR OLURUZ.
  • Çetin Bey, Babanızın yorumu ne kadar doğru. Biz eskiden toplum olarak had bilen, işinin ehline saygı duyan, okuyana eğitim alana inanan ve yücelten bir toplumduk. Genç arkadaşlarımız tabi hatırlamıyordur ama bizim orta direk insanımızın temel amacı çocuğunu okutup "büyük adam" yapmaktı. Fakat ne olduysa bu toplum son zamanlarda haddini bilmeyenlerin, her şeyi yapabileceğini zanneden cahil cesaretlilerin elinde oyuncak oldu. Bilen insana, liyakate saygı kalmadı, tam tersi herkes kısa yoldan, emek vermeden birşeyleri elde etmenin yolunu seçti. Ve geldiğimiz nokta işte burasıdır. O yüzden babanızın yorumu gerçekten çok hoşuma gitti ve çok haklı buldum. Rahmet dilerim amcamıza, belli ki kalender bir insanmış, hayatı algılayış biçimi bugün en eksik olan noktamız.
  • Çok yaşlandın Çetin bey çok. Yazın uzandıkça saçmalamıssın. Daha kısa yazılar yazmanı tavsiye ederim
  • Çetin Bey sizce uçuş işletmeye ve ucuş işletmeden sorumlu Gen Müd Yardımcılığına atanan zaatlar adalet anlayışına uyuyormu? Biri bürokrasinin b sinden anlamayan, karekteri dahi gelişmemiş bir çocuk, diğeri zamanında uçuş işletme başkanlığı yapmış hiç bir pilotun sevmediği, sendikal baskılara destek verebilecek kadar seviyesiz, donanımsız ve zavallı biri. Bunları görünce görünce A.Bolat Bey’in ne yapmak istediğne mana vermekte zorlanıyoruz.Sanki bazı atamalarda Koti’lin parmağı var gibi geliyor?
  • Ahmet Bolat Bey 211 konusunda gerekli araştırmayı yapmış olup, kısa zamanda siyah ve beyaz olmayacak şekilde, şirketin menfaatlerine uygun bir karar verceğini 211 den bazı arkadaşlarla paylaşmıştır.

Karne Dönemi: Bir Prof. Doktor’ a not vermek beni çok aşar. Ben anlatayım, Notu sizler verin.



AYNI YERE BAKIP FARKLI ŞEYLER GÖRMEK.
Evet, bu durumdayız. Çaresini ben de bilmiyorum. Herhalde gördüğünü yorumlamakla ilgili bir fark olsa gerek.”

Ayakkabı üreticisi bir firma Pazar araştırması çalışmaları yaparken bir elemanını geri kalmış bir bölgeye gönderir. Bu bölgede teknoloji adına hiçbir gelişme olmamıştır. İnsanlar yalın ayak dolaşmaktadırlar. Eleman merkeze şu raporu gönderir.” Burada hiç kimse ayakkabı kullanmıyor. Burada satış yapamayız “ Firma bir süre sonra başka

bir elemanını yine aynı bölgeye gönderir. Eleman incelemelerini yapar ve raporunu merkeze gönderir. “Bu bölgede müthiş bir potansiyel var. Hiç kimse ayakkabı giymiyor. Derhal buraya 40.000 çift ayakkabı gönderin. Ve de o bölgede rekor satış yapılır. Aynı yerden aynı noktaya bakan iki kişi arasındaki görüş fark işte böyle..

Yazıya başlamadan önce temenni ederim ki Prof. Dr Ahmet Bolat Bey bölgeye son giden pazarlamacı gibi olsun. O baktığı her şeyi doğru görsün. Baktığını doğru göremeyen biz olalım. Sonuçta THY için iyi olan her şey bizi mutlu eder.   

EVET, KARNE ZAMANI: 26 Ocak 2022 tarihinde THY Yönetim Kurulu Başkanlığına atanan Prof. Dr. Ahmet Bolat’ın 29 Nisan 2022 günü bu görev de 3 ayı doldu. Ülkeyi yöneten hükümetler bile göreve başladıktan sonraki ilk 3 aylık planlarını ve ne yaptıklarını açıklıyorlar. Evet, 3 ay geçti ve sizlere YK Başkanı işe başladığı zaman söz verdiğim üzere benim görüşlerim aşağıda. Her ne kadar Sn. Bolat böyle bir bilgilendirme yapmadılarsa da durumdan vazife çıkartıp bu dönemde THY’ de neler yapıldığını / yapılmadığını büyüteç altında sizlere sunmak istedim.

MÜSLÜMANLIĞIN ŞARTI: Rahmetli babam, Müslümanlığın şartı altıdır. Altıncısı haddini bilmek sözünü sık sık tekrar ederdi. Sayın okurlar, bu yazıyı haddimin sınırlarını aşmadan sizlerle paylaşmak isterim. Dokunmadığım konular mutlak beni aşıyordur. Lütfen okurken bu çerçevede değerlendirmeğe gayret ediniz.

BAY BOLAT THY’ DE’ DE 17 SENE GÖREV YAPMIŞ.  ADAPTASYON SÜREÇ HAKKI YOK: Evet, Sn. Ahmet Bolat 2005 tarihinden beri THY çatısı altında. Strateji Geliştirme, Filo Planlama, Yatırım Yönetimi ve Ar-Ge' den sorumlu başkan olarak görev yapmış. 2012 yılından bu yana Türk Hava Yolları' nda Genel Müdür (Yatırım ve Teknoloji) Yardımcısı. Başka bir deyişle 17 senedir THY mensubu. Dolayısı ile Prof. Dr Ahmet Bolat’ın 17 sene aynı şirkette görev yapmış bir üst yöneticinin şirkete adaptasyon süreci diye bir mefhumu olmamalı diye düşünürüm.

BAY BOLATIN 17 SENELİK SESSİZLİĞİ: Ben Ahmet Bolat Beyi YK Başkanı olunca tanıdım. CV’ sini okuyunca şaşırmıştım. 2005 yılı nere 2022 yılı nere. Tam 17 sene. Hiç tanımadığım, hiç bir icraatını bilmediğim, bu bir yana adını bile duymadığım bu beyefendiyi göreve gelir gelmez tenkit etmiştim. Tenkidim “ Bu kadar sene THY yaşamında çok hata yaptığı söylenen ve görevden ayrılan bir tepe yönetici ile birlikte çalıştınız, Yapılan bu kadar hataya nasıl sessiz kaldınız diye sormuştum. Tabii ki cevap beklemiyordum. İşin tuhafı hiç kimse bu tenkidi yadırgamadı. 2012’ den bu yana Genel Müdür Yardımcısı koltuğunda oturmak için belirli özellikler gerekir. Başka bir deyişle arkanızın, dayandığınız yerin, kimsenin sağlam olması şart. Buna rağmen nasıl itiraz etmediniz yapılanlara? Bu husus Sn. Bolat’ la ilgili ilk kuşkumdu. Bu olguyla ilgili gerçeği bilememekten kaynaklanan kuruntum buydu. Bu kuşkum halen devam ediyor.  Bu sessizliğin ve de sakinlğin sonunda bu kademe atlayışı bana manidar gelmişti. Ne mi düşünmüştüm? Ya ete süte dokunmayacak bir tepe yönetici aranırken Bay Bolat hatırlandı. Bu beyefendinin 17 senedir niye düşünülmediğini iyi değerlendirmek gerek. Yoksa geçici olarak ( örneğin 2023 Mart ayına kadar) bu makamı dolduracak biri olarak seçilmiş olmasın? Yerine geçecek olan zat,  şirketi biraz tanışın, pişsin buna daha sonra bakarız diye düşünülmüş olabilir mi?  Öyle ya Sn. Bolat’ ın şirketteki 18 senesi bitecek ve de THY’ nin en tepe görevinden ayrılıp emekli olacak. Kötü bir öneri değil bu. Aslında herkesin kabul edebileceği bir görevlendirme. Genel Müdür maaşı ile emekli olmanın sağlığa bir zararı yok. Geçiş döneminin sonunda, kime ne olacak göreceğiz. Sene nedir ki? Çabuk geçer.  İlkyazımda bu konuya hafiften dokunmuştum. Dikkati çekmedi.

BAY BOLAT KENDİNDEN ÖNCEKİ YK BAŞKANINDAN KAYNAKLANAN AVANTAJI KULLANDI MI? Çalışanlar tarafından benimsenmeyen, güvenilmeyen ve icraatlarına kuşku ile bakılan ve de kendini bu göreve atayanlar tarafından istifası istenen yöneticilerin yerine atanan tepe yöneticiler göreve büyük bir avantaj ile başlarlar. Düşünün ki bir YK Başkanı görevden alınıyor ve de THY’ nin en tepelerinde oturan şahıslar bile bu ayrılışı pasta kesip kutluyor. Ve de bu insanlar ayrılan YK Başkanı ile uzun seneler aynı çatı altında çıt çıkartmadan çalıştılar. Demek ki şirkette düzeltilecek çok şey var. Sn. Bolat duvara iki çivi çaksa insanlar onun çivi çakmakta çok usta olduğunu konuşmaya ve buna inanmaya fikren hazırlardı. Dünyada ondan iyi çivi çakan kimse yok diyenler bile çıkacaktı. Prof. Dr Ahmet Bolat bu avantajdan istifade edebildi mi? Kanaatimce hayır. Etmesi gerekirimiydi? Onu ben bilemem. Şahsa göre değişen bir olgu. Ve de bazı durumlarda uygulanamaz. Acaba o durum, bu durum mu?

BAY BOLAT YÖNETİMİ,  GÖREVDEN AYRILAN AYCI YÖNETİMİN BİR DEVAMI MI? Sn Aycı göreve atandığı zaman açıklıkla biz giden yönetimin devamıyız demişti. Ve de giden Başkanın adamlarına dokunmamıştı. Sn Bolat böyle bir beyanda bulunmadı ama böyle olduğunu biliyoruz. Ve de galiba öyle hareket ediyor. Sn. İlker Bey uygulamalarını yalnız mı yaptı. Hayır. Üst yöneticileri ile birlikte yaptı her şeyi. O gitti. Tabii ki başta o vardı ve de tüm hata onundu.

Tüm bu hataların ortakları şu anda koruma altında gibiler. Bay Bolat düşünmelidir ki, THY yaşamını menfi etkileyecekler şirketten kovulanlar değil, bugün o çatının altında bulunup, yanınızda yer aldıklarını zannettiğiniz, başka bir deyişle Türk Hava Yollarından kovulmamış olanlardır. Sakın boş bulunup geçen dönemin devamıyız demeyin. Siz bilirsiniz tabii ki.

İKİ BASİT KONU BU KADAR NEDEN UZAR Kİ: Görevden ayrılmış ( işten çıkartılmış ) personelin pass bilet haklarının iadesi Türk Hava Yollarına 35 kuruş zararı olmayacak bir talepti, Yargıtayın bile buna ilişkin kararı vardı. Bu Bay Bolat’ a duyuruldu. .En son Genel Kurul’da da konuşulduğunu duyduk. Geçen üç ay içerisinde neden sonuçlanmadı? Hele hele bu personele emeklilik kartı verilmesine ilişkin talebe en anlaşılmaz şekilde bu güne kadar dönüp neden bakılmadı. Bu denli uzun bir sürede bu iki basit konunun sonuçlanmaması konuların sahiplenilmediğini gösteriyor. Aslında bunları sahiplenenler var. Kimler mi? Bu ötekileştirmeci yasaklamaları kendi kafalarından koyan kötülük üstatları. İlker Aycı Beye de bunlar olmaz, prosedüre aykırı masalını okuyanlar.  Şimdi de bilet mi istiyorlar? Diyenler tabii ki. Genel Kurul günü Bay Bolat’ın buna bizzat şahit olduğunu kendilerine nasıl yanlış bilgi verildiğini gördüğünü ve öğrendiğini duymuştum. Yargıtay kararının farklı olduğunu söylemişler. Yargıtay kararının aynı durumu yaşayan bütün emekli personel için emsal teşkil  edeceği ortada.  Yanılmıyorsam karar da bu husus belirtiliyor. Pass bilet hakkının şirkete mali açıdan külfet getirmediğini, kuruma yıllarca hizmet etmiş insanlara emekli kartı verilmemesinin ise ötekileştirici bir anlayışın ürünü olduğunu, bu haksız uygulamalara son verilmesinin gerekliliğini ve aslında zamanı gelince bu sığ anlayışa sahip olanları da koruyacağını daha ne kadar anlatmamız gerekiyor? Kaç sene çalışmış olurlarsa olsunlar onlar, bu zihniyete sahip tortular THY mensubu değiller. Emeklilik kartı onlar için bir şey ifade etmez. Ben yazdım, çizdim. O bir tarafa, tüm bu konuların THY’ nin eski Başmüfettiş’ lerinden Bilal Yıldız Bey tarafından Sn. Bolat’ a da anlatıldığını biliyorum.

İKALE NASIL UYGULANIYOR: Bu konuda uzun anlatımlara girmeğe gerek yok. Borçlar kanunundaki madde açık. Türk Hava Yollarının bunu kimlere uyguladığı ise net bir şekilde bilinmiyor. Zira THY çalışanlarının bu konudaki görüşleri yönetimin bazı şahıslarının kollanması için işlem yaptıkları yönünde. Ve de birçok şey gibi, o da gizli.  Türk Hava Yolları İnsan Kaynaklarının başındaki zat, bunu kimlere uyguladığını isim, unvan, işe giriş ve ayrılış tarihlerini de belirterek açıklayarak, bu konuda çalışanlara eşitlik ilkesine ters düşmeyen uygulamalar yapıldığını ortaya koyabilme cesaretini gösterirse kimseye bir şey söylemek düşmeyecektir. Efendim,  bu şirkete iyi hizmet verenlere ayrılırken bir teşekkür babında + ödemeyi öngören bu uygulamanın ne sakıncası olabilir ki şeklindeki açıklamayı kim yaparsa yapsın geçerli değil. Buna kargalar bile güler.  Yapılan bu işlemi bu şekilde savunmakta tuhaf. Teşekkür etmek isteniyorsa, herhalde Yönetim Kurulu başka bir yöntem bulabilirdi. Sahi Bay Bolat döneminde de bu uygulama devam ediyor mu? IK’ nın her şeyi gizli ya.  Ben bilmiyorum ama çalışanlar bilir.

ŞİRKETTE YAPILAN ATAMALAR VE ORGANİZASYONEL DEĞİŞİKLİKLER. Şirkette birçok organizasyonel değişiklik yapıldı. Yönetimin yaptığı bu uygulamalara doğru veya yanlış demem mümkün değil. Yine de doğru olan bir husus var. Oda işlemlerin hemen hemen hepsinin kadro tadili yöntemi ile yapılmış olması ve de esasen fazla olduğu söylenen / bilinen yeni yönetici kadroları ihdas edilmemesi. Bu arada kuşkusuz doğru yapılan işlemlerden biri ise Hukuk ünitenin yeniden yapılandırılması. Hukuk ünitesinin THY’ nin davalarındaki başarısızlıkları malum. Özellikle istihdam ile ilgili davalarda. Ancak kanaatim bu hatadaki en büyük payın başta IK olmak üzere tepe yönetimlerde olduğu yönünde. Evet, esas hata bu konularda sürekli yanlış kararlar verip, çalışanların şirketi mahkemeye vermeleri halinde hukukçularına “ hadi gidip bizim yanlışlarımızı savunun” diyen tepe yöneticilerde. Bu durumda hukukçular haliyle işverene karşı kendilerini koruma yöntemini seçtiler. Yeni yapılandırma ile dilerim ki onlarda rahata ersin ve mesleklerini icra etsinler. Bu konuda Bay Bolat’ a müteşekkir olacaklardır.

DUYUM MU? HAKİKAT Mİ: Bu bir duyum. Duyum deyince teyide muhtaç bir bilgi olabileceğini de düşünmek gerek.  Bunun bu sütunlarda yeri olmalı mı? Bilemedim. Bir ara doğru olsaydı açıklarlardı diye düşündümse de sizlerle paylaşmak da sakınca görmedim. Kötü olan şeyleri teyidini almadan paylaşmakta sakınca görmeyiz ama iyileri nedense saklarız.  THY filosundan bu dönemde kullanım sürelerinin dolması nedeni ile çıkartılarak Airbus’a iade edilecek olan 4 adet A-330 tip uçak mevcuttu. Airbus ile yapılan görüşmeler sonunda bu uçakların. İlk kiralama ücretinin neredeyse 1/3 ü gibi bir meblağla THY filosunda uçuşa devamı konusunda anlaşılmış. Buna ilaveten yine hayli düşük bir leasing ücreti ile kiralanan 5 adet de Airbus 350 tip uçakta önümüzdeki süreçte THY filosuna katılacakmış. Bu bilgi tabii ki THY açısından çok güzel bir gelişme.  Şimdi hepimizin dilemesi gerekir ki THY filosundaki uçakları doldurabilecek miktarda yolcu bulabilsin. Düşünüyorum da bu kararlar mutlak (ve de inşallah) belli bir pazar araştırma sonucuna dayanıyordur.

TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ BİR ÖDÜL: Bay Bolatın personele ilk seslenişi çok güzeldi Sn. Aycının yaptığının tersine hamasetten uzak durmuş ve bir tepe yöneticinin ifade etmesi gerekenleri gerektiği kadar söylemişti.  Daha sonra Bay Bolat personeline bir kez daha seslendi. Bu kez çalışanlarına sizler için “TARİHTE GÖRÜLMEMİŞ BİR ÖDÜL DÜŞÜNÜYORUZ” diyordu. Ve devamla Pandemi döneminde hiçbir çalışma arkadaşlarını kaybetmediklerini söyleyen YK Başkanı: "Bu dönemde bazı kesintiler yapılmıştı. Son dönemde bu kesintileri geri verip yüzde 80'in üzerinde artış yaptık. İki maaş ikramiye verdik. 2022 yılı ile birlikte tarihte görülmemiş bir ödül düşünüyoruz. Bunun için yönetim kurulu ile çalışanlarımız adına pazarlığı ben yapacağım." diye de ilave ediyordu? Acaba hangi tarihten bahsediyordu? Her ne ise bu duyuru personel üzerinde beklenilen etkiyi yapıp onları coşturmadı. Bu beyanattan sonra bu konu fazla gündeme bile gelmedi. Ancak Bay Bolat Pilotlar günün de yaptığı konuşmada yılsonu hedefini açıkladı. Bolat; 'Şirketin yılsonu karlılık hedefini 1,4 milyar dolar olarak belirledik. Eğer bu rakama ulaşırsak yüzde 10'ununu, yani 140 Milyon Dolarlık kısmını personele dağıtmak istiyorum. Tabi bu karar sadece benim verebileceğim bir karar değil. Yönetim Kurulu kararı gerekiyor. Bunun için elimden geleni yapacağım' dedi ve böylelikle dünyada görülmemiş ödülün ne olduğunu öğrenmiş olduk. Bu arada çalışanlar ne düşünür? Bu aralar dünyanın hali malum. Turizmin nasıl gelişeceği belli değil. Nasıl dağıtılır.? Vb. Yine de güzel bir düşünce. Bunu düşünen insan dağıtım şeklini de doğru düşünür. Hele denizi görmeden paçalarımızı sıvamayalım da. 2023 seçim yılı olduğu için Cumhurbaşkanımızda buna sıcak bakar ve de bu durumda YK’ ya da bunu onaylamak düşer. Tabii biz buna  YK’ ya karşı personeli savunan avukatın başarısı deriz.  İnşallah işler iyi gider. Ve de çalışanlar Bolat beye müteşekkir kalırlar. 

YENİ GİRESUN İNTERNET SİTESİ VE THY SPOR KULÜBÜ:  Bir habere göre Yönetim Kurulu eski Başkanı İlker Aycı' nın talimatı üzerine, Pandemi döneminde Yeni Giresun isimli bir internet sitesine aylık 200 bin TL, "içerik bedeli" adı altında ödeme yapıldığı söylenmişti. Bu sitenin sahibi olan Mustafa Temel Bozbağ’ a THY Spor Kulübü Başkanlığı da verilmiş ve de bu hizmeti için de 40-50 Bin Tl / ay gibi bir meblağ ‘ da ayrıca kendilerine ödenmiş. Haberin tarihi 29 Haziran 2021. Daha sonra bu haber sanal medyada birçok yerde yayımlandı. THY bunu yalanlayamadı. Nasıl Yapsın ki, konuyu haber yapan altına bu ödeme için düzenlenen faturayı da koymayı ihmal etmemişti. Yapılan bu işleme, bu ilişkiye ne isim verilir sizlerin takdirine bırakıyorum. 7 Şubat 2022 Tarihinde ise İlker Aycı’ nın yakın arkadaşı olan Mustafa Temel Bozbağ ‘ ın görevden alınma kararı sessizce verildi. Reklamları da kesilmiştir tabii. THY Giresun’daki Yeni Giresun isimli internet sitesine kaç ay reklam verdi? Bay Bozbağ THY Spor Kulübünün Başkanlığı kaç ay veya ne süre ile yaptı? Olan oldu, biten bitti. Atı alan Üsküdar’a geçti

Yapılan bu işlemi, Bay Bozbağ’ın iş ilişkisinin kesilmesini Bolat Bey’in doğru yaptığı bir husustur. Bu tür işleri emir doğrultusunda yerine getiren diğer yöneticilerin yaptıkları diğer işlemlere de kuşku ile bakmak kaçınılmaz. Galiba, İlker Aycı Bey döneminde yapılanlara sessiz kalmak THY Yöneticilerinin müşterek özelliğiymiş. Bay Bolat bu nedenle kimseyi suçlayamaz. Eminin suçlamamıştır da.

BU KONUYU İŞLEMEMDE 211’ LER NEDEN TEŞKİL ETTİ Mİ? Bu yazımı tepelerin aleyhinde olarak yorumlayıp 211’ ler ile yazdığım sayısını bilmediğim yazılardan bir sonuç çıkmaması nedeni ile böyle davrandığımı düşünenler olacaktır. İnanırsınız, inanmazsınız bilemem ama planlamacı ve uygulayıcı ekip halen yerinde otururken o işten bir sonuç çıkacağını düşünmüyorum / düşünmüyordum. Sizlere de söylediğim gibi grupta iki kişi ile iş akitleri feshedildikten sonra tanıştım / konuştum. Biri 211’listesinden Sn Kotil’ in müdahalesi sonucunda çıkartılıp, iki ay sonra THY’ ye resmi olarak bildirilen Fetö ile ilişkili çalışanlar arasında bulunan zatı muhterem’in yerine kim vurdu ya gidip listeye ilave edilen bir mühendis, diğeri ise Türk Hava Yollarının reklam yüzü olarak tanınan bir kabin amiri. Bizim mühendis tam kimvurduya gitmiş. Allah var mı? Tabii ki var. Ama bu işlere karışmıyor. O Müslümanlığın özelliklerini, nasıl olması gerektiğini tarif etmiş. İster uyar, ister uymazsınız. Daha sonradan da bir pilot arkadaşımız ile tanıştım.  

Peki, 211 listesi ilk düzenlenip 2016’nın malum ayında kendisine sunulduğu zaman Bay Temel Kotil’ in müdahalesi ile listeden çıkartılan zat şimdi nerede çalışıyor?  02 Mayıs 2018 tarihi itibariyle Bay Bolatın Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttüğü, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi’nde çalıştığı söyleniyor. Bu doğruysa Tusaş’ın Genel Müdürü Sn. Temel Kotil Beyin okul arkadaşına ve de Genel Müdürlüğünü yapmakta olduğu kuruluşun Yönetim Kurulu Başkan Vekiline bu husustan bahsetmemiştir? Öyle ya Bay Bolat bu çalışanı Türk Hava Yollarından tanımamaktadır? Şayet bilseydi ve Fetö ilişkisine de vakıf olsaydı Bay Bolat bu çalışanı derhal Tusaş’ da ki işinden uzaklaştırırdı?  ( Soru işaretlerini sizler değerlendirin veya cümle sonlarına birer kelime kendiniz ilave edin lütfen.)

Ancak 211’ lerle ilgili sesimi kısmamın nedeni bu grupta bulunan tanımadığım insanların ( VPN kullanıyorlar) yapılan tüm ikazlara / ikazlarıma rağmen sağa sola saldıran ve insanları suçlayan yorumları ölçüyü kaçırarak herkese göndermeleri.  Ve de bir THYli , eski bir yönetici olduğumu düşünerek ( herhalde ) bunlardan birini bana gönderip, siz olsanız bunları yazan birini işe alır mısınız diye sordu. Cevabım Tabii ki hayır oldu. Verdiğim bu cevaptan sonra bahis konusu yaşanmış için yazacağım her yazının “ siz böyle söylemediniz mi “ şeklinde cevaplanacağı açık. Evet; ben de yetkili olsam, bu notu okusam ve yazanı tanısam o kalemşoru kesinlikle THY’ ye geri almazdım.

Aslına bakarsanız hiç birimizin 211’le konusunda Sn. Bolat’ a kızma hakkımız yok. Birincisi bu işi o kurgulamadı ve düzelteceğim hepsini geri alacağım diye söz de vermedi. Ancak, Bolat Bey bunu kurgulayanlarla şimdi yan yana diyeceksiniz?  O da kendisinin bileceği bir iş. Bu kendilerinin tercihi mi acaba? Sizlerde iyi biliyorsunuz ki, bu konuda yapabileceği bir şey yok.  Takdir hakkını kullanıp iki kişiyi geri almış. Alır ya takdir hakkını böyle kullanmayı uygun görmüş. Dolayısı ile bu konuda gelmesi muhtemel yorumları cevaplamayacağım. Vereceğim tüm cevap bundan ibaret. Yine de Üzgün müyüm diye soracak olursanız fazlası ile üzgünüm. 21’leri böyle davranmamaya ikna edemediğim için üzgünüm.

PEKİ, BAY BOLATIN KARNE NOTUNU ETKİLEYECEK BAŞKA BİR KONU YOKMU? Vardır tabii ki. Ancak bunlar dışındaki bildiklerim, duyduklarım beni aşar. Malum Müslümanlığın şartı beş değil, altı.  Ve de altıncısı diğer beşi kadar önemli. Hep aklımızda olmalı. Haddini bilmek. O konuları karıştırıp rahmetli babamı kızdırmayayım şimdi.

BAY BOLAT BU YÖNÜYLE ÖNCEKİLERDEN MÜSPET YÖNDE ÇOK FARKLI. Bay Bolat’ın gönderilen e-postaları okuduğunu ve yazanları cevapladığını, hatta bazılarını davet ederek görüştüğünü duydum. Bu şimdiye kadar bir tepe yöneticiden görmediğimiz alışık olmadığımız çok olumlu bir yönetici özelliği olmalı diye düşünüyorum. Bazen Bay Bolat’ın çevresini kuşatan diğer yöneticilerin aşırı korumacı ve sansürcü ablukasını kırmak için sorunları ve çözüm önerilerini doğrudan birinci elden dinlemek bence iyi bir yönetici özelliği.  Ancak ve maalesef çevremizde bu olumlu yaklaşımı istismar etmeye yeltenecek bencil insanlar da mevcut.

Yazımı girişteki dileğim ile sonlandırmak istedim. Prof. Dr. Ahmet Bolat Bey anlatımda bölgeye son giden pazarlamacı gibi olsun. O baktığı her şeyi doğru görsün. Baktığını doğru göremeyen biz olalım. Sonuçta THY için iyi olan her şey bizi mutlu eder.”  Değerlendirme ve takdir sizin.                   

Karne Dönemi: Bir Prof. Doktor’ a not vermek beni çok aşar. Ben anlatayım, Notu sizler verin.

Yorumlar Tüm Yorumlar (57)

çirkin bir topluluk ~ 2 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
adb ramp ~ 2 yıl önce
Ahmet bolat bey görevi erkenden bırakmamalı. Uzun yıllar görevde kalmalı. Emeklilik felan Allah korusun. Biz tgs olarak memnunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çirkin topluluk ~ 2 yıl önce
NE BİÇİM TOPLULUK Bu Türk Hava Yollarının çalışanları çok antika. Sizi nasıl bir araya topladılar anlamıyorum. Sitede ki diğer yazıları da okudum. Yorumumu size gönderiyor ve bu konuda bu kendini bilmezlere bir iki laf edin istiyorum. Yerde çalışanlar uçucuların fazla para aldığını söyleyip duruyorlardı. Bu ara sesleri kesildi nedense.Hosteslerin aldığı maaşla da uğraşanlar var. Çay koymak iş mi diyorlar. Asgari ücret yeter diyorlar. Pilotlar ise yalnız kendi aldıkları ile meşguller. Konu ne olursa olsun bir şekilde bunu maaşları ile ilişkilendiriyorlar. Birisi çıkıyor THY’ nı senelerce geri götüren bir yönetimin ne kadar başarılı olduğunu söylüyor. Bakınca o yöneticilerin bu yorumcunun mensubu olduğu grubun üyelerinin beklentilerini karşıladıkları görülüyor. Netice olarak Türk Hava Yollarında herkes kendine Müslüman. Bir hava yolu böyle olmamalı.Herkes birbirine düşman.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çirkin topluluk ~ 2 yıl önce
NE BİÇİM TOPLULUK Bu Türk Hava Yollarının çalışanları çok antika. Sizi nasıl bir araya topladılar anlamıyorum. Sitede ki diğer yazıları da okudum. Yorumumu size gönderiyor ve bu konuda bu kendini bilmezlere bir iki laf edin istiyorum. Yerde çalışanlar uçucuların fazla para aldığını söyleyip duruyorlardı. Bu ara sesleri kesildi nedense.Hosteslerin aldığı maaşla da uğraşanlar var. Çay koymak iş mi diyorlar. Asgari ücret yeter diyorlar. Pilotlar ise yalnız kendi aldıkları ile meşguller. Konu ne olursa olsun bir şekilde bunu maaşları ile ilişkilendiriyorlar. Birisi çıkıyor THY’ nı senelerce geri götüren bir yönetimin ne kadar başarılı olduğunu söylüyor. Bakınca o yöneticilerin bu yorumcunun mensubu olduğu grubun üyelerinin beklentilerini karşıladıkları görülüyor. Netice olarak Türk Hava Yollarında herkes kendine Müslüman. Bir hava yolu böyle olmamalı.Herkes birbirine düşman.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çanakçiya. ~ 2 yıl önce
sizi zorla emekli ettiler değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP CPT ( 2 YORUM) ~ 2 yıl önce
SAYIN CPT. BU YAZIDA SİZİNLE İLGİLİ TEK KELİME YOK. KALDI Kİ YAZIDAKİ KONULARI VE MADDELERİ LEHTE YORUMLAYANDA BEN DEĞİLİM. YAZININ BAŞLIĞINA BAKARSANIZ ZANNEDERİM Kİ DURUMU DAHA İYİ ANLAYACAKSINIZ. ŞİRKET BİR BÜTÜN. BELKİ DE SİZ AHMET BOLAT BEYİN İLK ÖNCE SİZİN AKÇELİ KONUNUZDAN BAŞLAMASINI TERCİH EDERDİNİZ? KONULARI ELE ALIŞINDAKİ ÖNEM SIRALAMASI KENDİ TAKDİRLERİDİR. İŞE PİLOTLARDAN, SİZDEN BAŞLASAYDI, BAŞARILI MI OLACAKTI? BEN PİLOTLARI VE TEKNİK PERSONELİ ŞİRKETİN EN ÖNEMLİ ÇALIŞANLARI, OLARAK GÖRÜRÜM. THY’ NA GİRDİĞİM 1971 YILINDAN BERİ BU GÖRÜŞÜM DEĞİŞMEDİ. AMA YİNE DE THY TEK SİZİN OMUZLARINIZDA DÖNMÜYOR. BU NOKTADA SİZDEN AYRILIYORUM. İÇİNDE YAŞADIĞIMIZ SÜREÇTE BOLAT BEYİN KUCAĞINDA BULDUĞU ESKİNİN YIKINTILARININ TÜMÜNÜ BU KISA SÜREDE DÜZELTMELERİNİ BEKLEMEK PEK DÜŞÜNCELİ BİR TARZ OLMASA GEREK. TABİİ SİZ AKSİNİ DÜŞÜNEBİLİRSİNİZ. ALİ BEYLE YAZACAĞIMIZ KONULARI HİÇ GÖRÜŞMEYİZ. BU GÜNE KADAR GÖRÜŞMEDİK VE MÜŞTEREK HAREKET ETMEDİK. HERHALDE AYNI ŞEYLERİ DÜŞÜNMÜŞ OLMAMIZ HATA OLMASA GEREK. NETİCETEN YK BAŞKANININ ELİNDE SİHİRLİ DEĞNEK YOK. İNŞALLAH İYİ OLUR. VE DE BU TÜR NÖTR YAZILAR DEĞİL, ALKIŞ SESLİ YAZILAR YAZARIZ. TERSİ OLURSA SİZLERDEN BETER TENKİTKAR OLURUZ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çanakçı ~ 2 yıl önce
Burada zorla emekli etmesi meselesi değil, yapılan kötü davranışlar duyarsızlıklar ben yaşadım benden sonraki engelli arkadaşlar yaşamazsın. Kendi liyakatsızlıklarla kendi dar bakışlarını bizimle uğraşarak geçirdiler. Bizimle uğraşarak, bizi ötekileştirerek, müdürlük Şeflik yaptılar.
Müslümanlığın Şartı ~ 2 yıl önce
Çetin Bey, Babanızın yorumu ne kadar doğru. Biz eskiden toplum olarak had bilen, işinin ehline saygı duyan, okuyana eğitim alana inanan ve yücelten bir toplumduk. Genç arkadaşlarımız tabi hatırlamıyordur ama bizim orta direk insanımızın temel amacı çocuğunu okutup "büyük adam" yapmaktı. Fakat ne olduysa bu toplum son zamanlarda haddini bilmeyenlerin, her şeyi yapabileceğini zanneden cahil cesaretlilerin elinde oyuncak oldu. Bilen insana, liyakate saygı kalmadı, tam tersi herkes kısa yoldan, emek vermeden birşeyleri elde etmenin yolunu seçti. Ve geldiğimiz nokta işte burasıdır. O yüzden babanızın yorumu gerçekten çok hoşuma gitti ve çok haklı buldum. Rahmet dilerim amcamıza, belli ki kalender bir insanmış, hayatı algılayış biçimi bugün en eksik olan noktamız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MÜSLÜMANLIĞIN ~ 2 yıl önce
TEŞEKKÜR EDİYORUM.SAĞLONUZ.
çanakçıya ~ 2 yıl önce
yk başkanı geçen hafta covitten yattı. bu hafta cevaplar sizi
Murteza ~ 2 yıl önce
Çok yaşlandın Çetin bey çok. Yazın uzandıkça saçmalamıssın. Daha kısa yazılar yazmanı tavsiye ederim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MURTEZA ~ 2 yıl önce
YAŞLANMIŞ OLDUĞUM ORTADA. SAÇMALADIĞIM KONUYU SÖYLEYEBİLSENİZ İYİ OLACAK. BANA BU TÜR HİTAP EDEN BİRİNİN TAVSİYESİNİ DİKKATE ALMAM. OKUMAMANIZI TERCİH EDERİM.
Çanakçı ~ 2 yıl önce
Yazınız çok güzel Çetin bey Türk hava yollarını eski üretimde çok güzel analiz etmişsiniz, ben de şu düşüncelerimi dile getirmek istiyorum, o biz görme engelli personeller olarak, hamdi bey temel Kotil bey zamanında, gerekli erişilebilir cihazlarımız alıp bizim de şirkete faydalı olmamız sağlanmıştır. Yalnız temel bey, ve hamdi beyten sonra gelen yönetim, olaylara farklı bakmış çok şükür elhamdülillah kelimelerini aklı sıra dindarız diye göstermeye çalışan müdürler ve şefler bizi ötekileştirmiş, hatta kendi liyakatsızlıklarına bakmayın kendi liyakatsızlıklarına bakmayıp, size verdiğimiz işleri, layıkıyla yapsaydınız deyip aklı sıra bize iş vermiş gibi gösterip yukarıya farklı farklı bilgiler verdiler ve bizi kenar ve köşelerde oturdular, ekip iletişimin şefi oraya gelen bir tane hat açmaz, biz görme engellerle uğraşmıştır, uçuş, plan bilmez kimin torpili ile geldi onu da bilmem ama bildiğim bir hikayesi var, ekip iletişimi müdürü ben zaten bu işten anlamıyorum diyip kaçmaya çalışan o departmanı terk etmek isteyen bir müdür, ama görme Engellilerle uğraşan bir müdür oldu bunu neden yaptı bilmem Bir kere bize farklı departmanlara git diyen bir müdür bizi normal personelle karıştırmış olmalı bence, oda liyakatsızlığındandır neden, bizim erişilebilirliğini sağlanması gerekiyor ki biz farklı departmanlara gidelim bize ekip iletişimde hat dinleyip performansı yükseltelim dediler, biz hatları dinleyip şurada şu hata yapıldığı delilimiz zaman hiçe sayıldık, ve tamam biz farklı departmanlara gidelim, ve ekip iletişimi müdürü, bizim normal normal personel lesen bir mi tuttun bizim erişilebilirliğinin sağlanması gerekiyor ki farklı departmanlara gidelim senin yaptığın İnsanlık ayıbı ve psikolojik mobbing baskı olduğunu düşünüyorum,. Bize hiçe sayarak, iyi. K.L almadan bizi iş yerinden attılar. Biz de Bad dualarımızı attık maddi kısmını unutan manevi kızımla inşallah karşılaşır. Maddi kısmını utanç, maneviyatı ile inşallah karşılaşır bunun bir de manevi kısmı var, tabii ki oranın müdürü bizimle dalga geçer gibi konuştu ama gün ola harman ola diye biz ona hatırlattık. Bunun bir de, manevi kısmı var inşallah onunla karşılaşır. Bir kere görme engelli personel başka departmana gönderilecekse, bunu şirket ayarlar kendinize başka departman bulun diyip sağa soldaki müdürlere sormakta bu olmaz, yukardan gelen bir talimatla engelli personel farklı departmanlara kendine uygun yerlere yerleştirilir hamdi bey ve temel Kotil zamanında Allah onları yolunu açık etsin bu böyle yapılmıştır onun için inşallah iki bilet işi müdürüne ve liyakatsız şefine de sıra gelir bir incelense zaten liyakatsız oldukları ortaya çıkacak kimseyi rencide etmek niyetinde değilim eyri otur doğru konuş derler teşekkürler Zaten gerçek manada bir incelense gerçek manada bir incelense ekip iletişimi müdürü ve liyakatsız şefi gerçek yüzler ortaya çıkar arkadaşlar, bunları düşmanlığından dolayı değil eyri otur doğru konuş niyetiyle söylemekteyim.
Ramço ~ 2 yıl önce
Buradan ekip iletişimin dışardan gelen şefine sesleniyorum, biz kulaklarımızda, şirkete faydalı olmaya çalıştık, kulaklarımızda hat baktık kulaklarımızda hat dinledik, KPS sınavına girdik eğitimlerden geçtik mülakata girdik, siz bir tane hat açıp çözüme ulaştırdınız mı Şaziye hanım, ikincisi diş neden departmandaki arkadaşlar planlama sorularını başka şefleri başka departmandaki şefleri soruyorlardı siz işinizi layıkıyla yaptığınız bir ki görme engellileri eleştiriyorsunuz.
çanakcı ya ~ 2 yıl önce
bende engelliyim 3 yıl oldu thy teknik ten atıldım 39 yaşımda işsiizm thy yi aradım ahmet bolat beyden randevu istedim [email protected] mail at 2 gündür cevap gelmedi ama gelirse ahmet bolat beye sizi tanımasamda anlatıcam tüm atılan engellileri işe geri dönmemiz için yardım isteyeceğim bazı hırslı genç yöneticilerin ekmeğimizle oynadını hakısızca nasıl işten atıldığımızı sizde randevu isteyin mail aton Allah büyük merhametli birini çıkaracaktır karşımıza
Liyakat ~ 2 yıl önce
Çetin Bey sizce uçuş işletmeye ve ucuş işletmeden sorumlu Gen Müd Yardımcılığına atanan zaatlar adalet anlayışına uyuyormu? Biri bürokrasinin b sinden anlamayan, karekteri dahi gelişmemiş bir çocuk, diğeri zamanında uçuş işletme başkanlığı yapmış hiç bir pilotun sevmediği, sendikal baskılara destek verebilecek kadar seviyesiz, donanımsız ve zavallı biri. Bunları görünce görünce A.Bolat Bey’in ne yapmak istediğne mana vermekte zorlanıyoruz.Sanki bazı atamalarda Koti’lin parmağı var gibi geliyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP LİYAKAT ~ 2 yıl önce
SÖZ KONUSU ETTİĞİNİZ GÖREVLİLERİ TANIMADIĞIM İÇİN FİKİR YÜRÜTEMİYORUM. HER HALDE SİZ BİR UÇUCUSUNUZ. KARAKTERİ GELİŞMEMİŞ BİR ÇOCUK, SEVİYESİZ, DONANIMSIZ ZAVALLI BİRİ SÖZLERİNİZ FAZLASI İLE HAKARETHAMİZ.KEŞKE DAHAA BAŞKA İFADELER KULLANSAYDINIZ. HIRSINIZA HAKİM OLMANIZ GEREKİR DİYE DÜŞÜNÜYORUM (?) KOTİL İLE AHMET BEYİN YAKIN OLDUĞUNU BİLİYORUM AMA AHMET BEY KOTİLİN ETKİSİ ALTINDAMI ONU BİLMİYORUM
Çetin Bey ~ 2 yıl önce
Hırs ve hakaret vari sözler konusunda haklısınız ama bu iki zaat okadar can yaktılarki inanın bu sözler solda sıfır kalır.Son günlerde kendilerinin başarı kılan en büyük çözdükleri pilot sorununu ballandıra ballandıra anlatıyorlar.Çözülen sorunu söylesem sizinde tebessim edeceğinizden eminim
Çetin Bey 2 ~ 2 yıl önce
Teknik bir sıkıntı nedeniyle yorumu tamamlayamadım.Sayıın!! Uçuş İşletme başkanı Sayıın!! Uçuşdan Sorumlu Genel Müd. Yrd cısı 10 yılın üstünde kaptanlara tekrardan yıldızlarının ünüformaya takılmasını, yönetime kabul ettirtmeyi bayram havasında lanse etmeye çalışıyorlar.Bu zihniyete zavallı demek iltifattır…
Çetin Bey ~ 2 yıl önce
Liyakat diye yazan arkadaş belki hattini aşmış ancak şöyle bir bürakratik densizliğe Talpa Başkanı iken imza atmış şimdiki Uçuş İşletme Başkanına ben nasıl hitap edebileceğimi bilemiyorum.Kendisi Hava İş başkanıyla bir randevusunda pilotların sorunları için sendikaya gittiğinde Hava İş Başkanı randevusuna gelmemiş, yerine yolladığı bir şahışla müzakere yapmıştır.Bürokrasi dilinden anlamadığı için bir çay içip randevuyu nezaketen ileri tarihe atıp Sendikadan geri dönmeyi dahi akıl edememiş bir şahıs şu anda Uçuş İşletme Başkanı.Kendisine bürokrasi bilmiyor, çocuk deyince beyfendi bozuluyor.
211 ~ 2 yıl önce
Ahmet Bolat Bey 211 konusunda gerekli araştırmayı yapmış olup, kısa zamanda siyah ve beyaz olmayacak şekilde, şirketin menfaatlerine uygun bir karar verceğini 211 den bazı arkadaşlarla paylaşmıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
211 ~ 2 yıl önce
İNŞALLAH. HAYIRLISI

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000