08 Haziran 2008, Pazar
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

Krizden çıkmanın fantastik yolu

Havacılık sektörü yakıt fiyatlarındaki artıştan dolayı tüm dünyayı saran krizle yatıp krizle kalkıyor. Bu krizden etkilenmemek için şirketler ek tedbirler alırken, kendimce çözüm önerisi sunmak istedim. Bu çözüm önerisini bir fantezi olarak düşünüyorum. Çok tepki çekeceğini de biliyorum. Buna rağmen içimden geçenleri sizinle paylaşmaktan yanayım.

 

Airport Tv’nin program formatlarını oluştururken, geçmiş yıllarda yaptığım havacılık programı VIP’nin eski bölümlerini izledim. Bu bölümlerden birinde o zamanlar Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği Başkanı olan Safi Ergin’in basın toplantısı yaptığını ve o günlerde de yine yakıt fiyatlarından şikâyetçi olduğunu gördüm. Basın toplantısında devletin havayolu şirketlerine destek olması isteniyor. Demek ki, dünde aynı imiş bugün de aynı. Hep şikâyet, hep dert yanma hep devletten medet umma.

 

Eskiden ortaya çıkan kriz dönemlerinde ilk tasarrufa gidilen kalemlerden biri şirketlerin reklâm kampanyalarını durdurmaktı. Dünün tedbiri o idi. Bugünün tedbiri ise low-cost mantığı. Artık şirketler maliyeti azaltmak için uçak içindeki ikramları minimuma indirip mümkünse ikramları para karşılığı sunma yolunu tercih ediyor. Uçağın içindeki ön koltuklar ile acil çıkış kapılarının bulunduğu koltuklar da fazla ücret vererek oturmaları için tercihli koltuklar haline getirildi.

 

Yakında bagajlardan da ücret alınmaya başlanacak. Bu gidişle uçak içinde tuvalet ihtiyacını gidermek isteyenlerden de tuvalet ücreti alınır diye düşünmeden edemiyorum.

 

Havacılık hayatımızın vazgeçilmez en güvenli seyahat aracı. Böyle düşündüğümüzde havayolu şirketlerinin yaşamlarını sürdürmeleri için alacağı her türlü tedbiri makul olara görebiliriz.

 

Şimdi gelelim benim fantastik önerime.

 

Bu önerimin uçuş ekiplerinden çok büyük tepki alacağını da biliyorum. Ama baştanda söylediğim gibi bu fantastik bir öneri. Hep beraber bir göz atalım uçucu ekiplerimize. Bildiğim kadarı ile en düşük yardımcı kaptan maaşı 6 bin YTL civarında. Bu ücret yardımcı kaptanlar için geçerli. Ama kaptanların maaşlarının 20 bin YTL’ye kadar çıktığını biliyorum. Bu ücretler şirketlerin kendi iç dinamiklerine göre değişiyor. Ancak yakıt fiyatlarının bu artışı devam ederse kaptanların birçoğu işsiz kalacak gibi görünüyor. Şirketler kendi yaşamlarını sürdürmek için radikal çözümler üretmek zorunda. Bunun için filolarda küçülme yapabilirler. İşte bunun gibi tedbirlere gerek duyulmadan yapılması gereken pilot maaşlarında indirime gidilse ne olur diye düşünüyorum. Tüm şirketler kendi aralarında konuşup belli bir ücret aralığı oluşturup taban ve tavan fiyatları belirleyerek ücret politikası oluşturulması mantıklı olmaz mı? Bu politikayı yine yüksek maaş alan teknisyenlerde, hosteslerde uygulama yönüne gidilse pratik bir çözüm olmaz mı? Tabi bu önerinin içine astronomik rakamlar alan yöneticileri de dâhil etmek gerekir. Bu sayede şirketlerimizin yaşamaları daha sağlıklı olmaz mı?

 

Biliyorum, bu satırları okuyan başta pilotlar olmak üzere ilgili her çalışan bana kızacak, belki de daha da öteye giderek hakaret edecek. Ben böyle olsun istemem. Benim istediğim tüm şirketlerimizin yaşamlarını sürdürmelerinden yana. Şirketler yaşarsa sizler çalışma imkanı bulursunuz. Bu şirket olmazsa diğer şirket olur mantığı ile düşünmek, diğer şirketinde zor durumda kalabileceğini düşünemeyene hazin bir son hazırlar.

 

Benimkisi fantastik bir öneri idi. Düşünüp ortak karar almak size kalmış durumda. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım havacılık sektörünün önünü açarak tarihi bir atılım yapılmasına önderlik etmişti. Bu atılımın sürdürülebilir olması için havayolu şirketlerinin de kendi aralarında tarihi kararlar alabilmelerinin zor olmadığını düşünüyorum.

 

Haftaya görüşmek dileğiyle.

Krizden çıkmanın fantastik yolu

Yorumlar

ukala ~ 16 yıl önce
75kg'nin uzerinde olan pilotlardan da ucus basina fuel surcharge alinsin. Ayrica yemek ve icecek pilotlara da satilsin. Nerelere para vermiyoruz ki.. super tasarruf olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gamzeli ~ 16 yıl önce
her kaptana bir uyku tulumu verilsin, parklarda, bahcelerde uyku tulumlarinin icinde rest lerini tamamlasinlar. otel masrafindan kurtulabilir boylece sirketler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dinç ~ 16 yıl önce
Ali bey benim aklıma daha ilginç bir fikir geldi. Nasıl fazla bagajdan fazla ücret alınıyorsa kilolu yolcularla zayıf yolcuların bilet fiyatlarıda farklı olabilir ne dersiniz:)) nacizane bir öneri hem birazda tebessüm edelim istedim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ozkan ~ 16 yıl önce
Maaslarda indirime gidelim eyvallah, zaten yonetimlerin bu gibi durumlari firsat kullandigi bir donem... ancak bu hesabi yapan arkadaslar sirketlerin toplam giderleri icinde personel giderinin % kac oldugunu da aciklasalar da toplam tasarrufumuzu bir gorsek?? O tasarruf sirketi kurtarmaya mi yoksa calisani kusturmeye mi yeter?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bayrak ~ 16 yıl önce
Gerçekten alınteriyle kafasını yorarak kazanan insanlara kimsenin sözü olmaz ama o kadar basit iş yapıp bedavadan kazananlarada dur denmeli.Devletin malı deniz değil.Her işin belli ederi olmalı ve özel ve THY arasında 3 aşağı 5 yukarı farketmelidir.Kendimce yorumumdur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mech ~ 16 yıl önce
zaten bu yapılmamış bir uygulama değil.atlasjet bunu yaptı. özellikle THY nin şişirilmiş maaş uygulaması sektörü zora soktu. bu yüzden özel sektör çok sayıda personelini THY ye kaptırdı. Daha dün sokakta aylak aylak dolaşanlar, hiçbir eğitim ve diplomaya sahip olmayanlar, adını söyleyemeyecek kadar ingilizce bilmeyenler hostes olup yaklaşık ayda 4000 ytl kazanmaya başladılar. lüks , en konforlu otellerde konaklama istirahat edecekleri yerine sırf gezip tozsunlar diye harcırahlara sahip oldular.şurda 5 sene öncesinde 2.pilot maaşı 1000 dolardı.ama şimdi buda uçuşa geçti. sizin söylediğiniz gibi kesinlilke taban ve tavan fiyat belirlenmeli ki şimdiki maaşlar kesinlikle şişme maaştır. canı pahasına savaşan bir subay/astsubayın,yıllarını bilime vermiş profesörün,asistan doktorun,dağda yol yapan mimar mühendisin maaşlarına bakın bi. aradaki uçurumu görün. sizin bu önerinize THY personeli isyan edecektir. ama şu gerçekki özel havayolunda çalışanla aralarındaki uçuruma ne diyecekler. saltanat hayatı sürüyorlar. bugün itibariyle petrol 137 dolar.150 dolara çıkması ihtimal.seneye 200 dolar deniliyor. bu maliyetin altından kimse kalkamaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000