24 Nisan 2023, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Bir gün de size hak vereçegimi hiç tahmin etmiyordum efkan ala nin bu zamana kadar ekinin oldugu tek bir orojenin zamaninda bittigini yazin, neyi sôylemek istedigimi anlamissinizdir tabiiki çukurova havalimanindan , adam tam bir kötü haber tellali sanki elini nere atarsa kuruyor maalesef
  • Kıbrısın bu kiraladığı uçaklarla kendi havayolumuzu kurduk reklamını yiyen yok. Esas oradaki önemli konu ercan havalimanı işletmesidir. Havalimanı işletme tecrübesi olmayan konut şirketine bu ihale verilmiştir. İktidar değişikliğinden sonra ne olacağını merakla bekliyoruz. Belki birileri gidip bu adamlar uluslararası terminal işletmeciliği eğitimi almış mı diye inceleme yapar
  • Çukurova siyasi bir havalimanıdır. Ve hiç açılamayacaktır. Bedava zenginlik devri kapanıyor
  • Uçuş ekiplerinin göçmenler(Suriyeli,Afgan,ıraklı) kadar değeri yok.Yıllardır yaşadığımız vatandaşı olduğumuz ülkede oy atıp seçmen hakkımızı kullanamıyoruz.Kaderimize göçmenler,gurbette yaşayan tuzu kuru Almancılar karar veriyor.Bit kadar değerimiz yok.Askerlik yapıyor,vergi veriyor,hukuka ve kurallara uyuyoruz ama ot kadar değer verilmiyor bizlere.Bir sene önce vatandaş olmuş göçmen yeşil pasaport taşıyor (nasıl mi ihracat yaşıyormuş)bize devletimiz fifi muamelesi yapıyor.Yazıklar olsun.O ekip terminaline oy sandığı koyduramayan idareciler,sendika,dernek ve vakıf yönetimleri ve hakkını arayamayan ,hesap soramayan biz uçuş ekiplerini kınıyorum.Yazıklar olsun.Rapor alıp uçuşa gitmeyeceğim.
  • Çukurova Bölgesel Havalimanı ile aslında ortada bir bilmece yok. K.Ö.İ. ihalesini kazanan Kozuva Grubu gerçek dışı ifadelerle, "hemen bitiriyoruz" tarzında gazlamalarla kamuoyunu doldurdu ve sektöre uzak kişilerde ister istemez bir beklenti oluştu. Neden böyle bir algılama operasyonuna ihtiyaç duyduklarını bilemem. Ancak burasının inşaat temposunu İstanbul Havalimanı'nı yapan IGA Konsorsiyumuyla asla mukayese etmeyiniz. Oradaki iş çok daha büyük ve zor idi (muazzam bir hafriyat, başta 2 büyük pistin yapılması, devasa bir terminal, ATC kulesi, vs. vs. vardı) ama konsorsiyumu oluşturan 5 ortağın hepsi de inşaatçı kökenliydi ve aralarında iyi bir iş paylaşımı yapabildiler. ÇBH inşaatında böyle bir altyapı yok... (üstelik yapılacak işler arasında pist de yok!...). Kozuva "adımız Hıdır, yapacağımız budur" demesini bilmeyenlerden. Bu havalimanı en iyi olasılıkla Temmuz 2023 sonu gibi (ama terminal içinde birtakım eksikliklerle) devreye alınabilir, olmadı 29 Ekim'e (ve o günkü iktidara) kalır
  • havacilikla ilgili kose yazisi yazip her hangi bir ic hat yolcusunun ucus ekiplerinden daha fazla uctugunu yazmak matematiksel istatiksel olarak bile dogru degil.kendi yazdiginiza inaniyor musunuz?
  • Gereksiz malzeme (karton&plastik) israfını önlemek adına kesinlikle eski kutulara dönülmemeli. Ayrıca yeniden kullanılabilecek ürünler de THY'nin çevreci anlayışını da yansıtıp lanse edecek şekilde tasarlanarak kullanıma bir an önce sunulmalı.
  • Bir uçuş ekibindem fazla seyahat eden kişiler mi ? Öyle biri var olamaz

MEMNUNİYET

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılında olduğumuz bu dönemde sivil havacılığımızda önemli gelişmelere şahitlik ediyoruz. Bu gelişmelerin bir kısmı sevindirici olsa da bir kısmı insanı derinden üzüyor.

Örneğin geçtiğimiz günlerde TALPA tarafından yayınlanan Yüksek Seçim Kurulu’nun cevabı beni ziyadesiyle üzdü. Aylar öncesinden havacı personelin oy kullanabilmesi için bir şeyler yapılması gerektiğini kaleme almaya başlamıştım. Ama çeşitli partilerin ve TALPA’nın girişimleri de yine sonuçsuz kaldı. Onlarca ülkede sandık açılırken, binlerce personel seçme hakkından mahrum bırakılıyor. Ne diyelim?

Hatay Havalimanı konusu da ayrı bir muamma. Bildiğiniz üzere pistin kısaltılması ile ilgili NOTAM’ı sizlere ilk duyuran Airport Haber olmuş, ardından da yaşanan gelişmeleri yine yakından takip etmiştik. Şu anda gidiş seferlerine yolcu kabul edilmese de dönüş bacaklarında yolcu kabulü sağlanıyor. Bunun anlaşılabilir bir sebebini resmi açıklama ile göremedim.

Hatay Havalimanı’nın daha hızlı bir şekilde onarılabileceğini ve hatta oradan taşınması gerektiğini de defalarca yazmıştım. Sanıyorum sorunlar halen devam ediyor. Ve yine öyle sanıyorum ki mevcut meydan başka bir yere taşınacak.

Gelelim milli değerimiz Atatürk Havalimanı’na… Her yıkım aşamasında inanın içim sızladı. Üç havalimanı birlikte çalışmaz dendi, pandemi hastanesi olacak dendi, millet bahçesi olacak dendi… Söylenen o kadar çok şey oldu ki, yine de ortadaki gerçeğin üstü örtülemedi.

27 Nisan günü de TEKNOFEST 2023 Atatürk Havalimanı’nda yapılacak. İnanın Atatürk Havalimanı’nın inşaat halini görmemek için içimden hiç gitmek gelmiyor.

İKRAM

Hiç kuşkusuz herkesin her durumdan ve her yapılandan memnun olması beklenemez. Birilerinin beğendiğini diğerleri pek tabi ki beğenmeyebilir.

Hatırlayacağınız üzere Türk Hava Yolları’nın ikram konusunda değişikliğe gitmesi gerektiğini defalarca yazmıştım. Ve en sonunda beklentim gerçekleşti. İkramlar değişti…

Tadına bakmadan elbette bir yorum yapmak yersiz olur. Ancak ne yalan söyleyeyim, ekonomide yine benzer bir sandviç resmi görünce hayal kırıklığına uğradım. Nerede o eski piknik sepetleri?

Menüler değişmişken, bir de Lounge’taki yemeklerinde ara sıra değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü, özellikle iç hatlarda bir uçuş ekibinden daha çok seyahat eden kişiler ağırlıkta. Sürekli aynı ürünleri ikram etmek… Sizce de biraz anlamsız değil mi?

MAAŞLAR ERİDİ

Özellikle son dönemlerde artan gıda ve kira fiyatları havacılık sektöründe çalışan binlerce kişiyi zora soktu. Göktürk başta olmak üzere havalimanından uzaklaşsanız dahi kiralar el yakıyor. Yer hizmetleri veya başka birimlerdeki çalışanların geçinmesi nasıl beklenebilir ki?

Kiralar on bin ve üstünden başlıyor. Etin kilosu 350 peynirin kilosu 150 lirayı geçmiş. Bir de çocuk sahibiyse vah haline… Kargoda ve yolcu sayılarında gözle görülür bir artış varsa bunu sağlayanlar birim çalışanlarının tamamına aittir. Yöneticilerin biraz daha empati yaparak çok geçmeden maaşlarda bir revize yapmaları elzem. Çünkü artık bıçak kemiğe dayandı.

FLY KIBRIS HAVA YOLLARI

Geçtiğimiz hafta Fly Kıbrıs Hava Yolları görkemli bir açılışla seferlerine başladı. İzmir, İstanbul ve Ankara’ya karşılıklı sefer düzenleyecek olan Fly Kıbrıs Hava Yolları, bu hatlarda rekabeti kızıştıracak. Uzun soluklu bir şirket olacağına inandığım Fly KHY’nin yakın bir zamanda filosunu genişleteceğine inancım tam. Hayırlı, uğurlu ve emniyetli uçuşları olsun.

ÇUKUROVA HAVALİMANI

Mersin’in Tarsus ilçesinde yapımına devam eden Çukurova Havalimanı için yap-işlet-devret yöntemiyle 15 Aralık 2011’de ihaleye çıkılmıştı. Tüm etapların sabit yatırım bedeli ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından 196 milyon 815 bin Euro olarak açıklanmıştı. Ve yine devletin kasasına 25 yıl içinde 297 milyon 100 bin Euro kira bedelinin devlet hazinesine kazandırılacağı bildirilmişti.

Mersin ticaret açısından önemli bir şehrimiz. Bugüne kadar havalimanı yapılmaması zaten ilginçti. Ancak benim anlamadığım nokta 2011 yılında ihalesi tamamlanan sonrasında Mart 2022’de yapımının tamamlanarak 29 Ekim 2022’de açılacağı söylenen havalimanı tarih revizeleri ile gün geçtikçe gecikti.

Son açıklamalarla Şubat sonu Mart başı gibi bir beklenti oluşmuştu. Eee Nisan sonu geldi. Hala bildiğim kadarıyla bir açılış programı mevcut değil. Devasa İstanbul Havalimanı’nın 4 yılda bitirildiğini düşününce ister istemez gecikmenin sebebini merak ediyorum. Çünkü gecikilen her gün milletimizin ticaretine bir darbe. Umarım tez zamanda şu bilinmezlik ortadan kalkar ve Çukurova Havalimanı açılır.  

Serdar BAŞAĞAOĞLU
[email protected]

MEMNUNİYET

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Akilli olun ~ 11 ay önce
Bir gün de size hak vereçegimi hiç tahmin etmiyordum efkan ala nin bu zamana kadar ekinin oldugu tek bir orojenin zamaninda bittigini yazin, neyi sôylemek istedigimi anlamissinizdir tabiiki çukurova havalimanindan , adam tam bir kötü haber tellali sanki elini nere atarsa kuruyor maalesef

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fly ~ 11 ay önce
Kıbrısın bu kiraladığı uçaklarla kendi havayolumuzu kurduk reklamını yiyen yok. Esas oradaki önemli konu ercan havalimanı işletmesidir. Havalimanı işletme tecrübesi olmayan konut şirketine bu ihale verilmiştir. İktidar değişikliğinden sonra ne olacağını merakla bekliyoruz. Belki birileri gidip bu adamlar uluslararası terminal işletmeciliği eğitimi almış mı diye inceleme yapar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çukurova ~ 11 ay önce
Çukurova siyasi bir havalimanıdır. Ve hiç açılamayacaktır. Bedava zenginlik devri kapanıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Üçünbiri ~ 11 ay önce
Uçuş ekiplerinin göçmenler(Suriyeli,Afgan,ıraklı) kadar değeri yok.Yıllardır yaşadığımız vatandaşı olduğumuz ülkede oy atıp seçmen hakkımızı kullanamıyoruz.Kaderimize göçmenler,gurbette yaşayan tuzu kuru Almancılar karar veriyor.Bit kadar değerimiz yok.Askerlik yapıyor,vergi veriyor,hukuka ve kurallara uyuyoruz ama ot kadar değer verilmiyor bizlere.Bir sene önce vatandaş olmuş göçmen yeşil pasaport taşıyor (nasıl mi ihracat yaşıyormuş)bize devletimiz fifi muamelesi yapıyor.Yazıklar olsun.O ekip terminaline oy sandığı koyduramayan idareciler,sendika,dernek ve vakıf yönetimleri ve hakkını arayamayan ,hesap soramayan biz uçuş ekiplerini kınıyorum.Yazıklar olsun.Rapor alıp uçuşa gitmeyeceğim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mafaky ~ 11 ay önce
Çukurova Bölgesel Havalimanı ile aslında ortada bir bilmece yok. K.Ö.İ. ihalesini kazanan Kozuva Grubu gerçek dışı ifadelerle, "hemen bitiriyoruz" tarzında gazlamalarla kamuoyunu doldurdu ve sektöre uzak kişilerde ister istemez bir beklenti oluştu. Neden böyle bir algılama operasyonuna ihtiyaç duyduklarını bilemem. Ancak burasının inşaat temposunu İstanbul Havalimanı'nı yapan IGA Konsorsiyumuyla asla mukayese etmeyiniz. Oradaki iş çok daha büyük ve zor idi (muazzam bir hafriyat, başta 2 büyük pistin yapılması, devasa bir terminal, ATC kulesi, vs. vs. vardı) ama konsorsiyumu oluşturan 5 ortağın hepsi de inşaatçı kökenliydi ve aralarında iyi bir iş paylaşımı yapabildiler. ÇBH inşaatında böyle bir altyapı yok... (üstelik yapılacak işler arasında pist de yok!...). Kozuva "adımız Hıdır, yapacağımız budur" demesini bilmeyenlerden. Bu havalimanı en iyi olasılıkla Temmuz 2023 sonu gibi (ama terminal içinde birtakım eksikliklerle) devreye alınabilir, olmadı 29 Ekim'e (ve o günkü iktidara) kalır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
km ~ 11 ay önce
havacilikla ilgili kose yazisi yazip her hangi bir ic hat yolcusunun ucus ekiplerinden daha fazla uctugunu yazmak matematiksel istatiksel olarak bile dogru degil.kendi yazdiginiza inaniyor musunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
böyle yolcular var ~ 11 ay önce
her gün mesaisi için ankara istanbul git gel yapan insanlar var, basit bir örnek.
Eski kahvaltı kutuları ~ 11 ay önce
Gereksiz malzeme (karton&plastik) israfını önlemek adına kesinlikle eski kutulara dönülmemeli. Ayrıca yeniden kullanılabilecek ürünler de THY'nin çevreci anlayışını da yansıtıp lanse edecek şekilde tasarlanarak kullanıma bir an önce sunulmalı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İç hatlarda ~ 11 ay önce
Bir uçuş ekibindem fazla seyahat eden kişiler mi ? Öyle biri var olamaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ankaralı ~ 11 ay önce
Hafta içi her gün İstanbul-Ankara, hafta sonu İstanbul-İzmir ya da İstanbul - Kıbrıs . Yetmez mi ?
Angaralı seniii ~ 11 ay önce
Millet her gün 4( dört ) bacak uçuyo annadınmı canım, - bacak ne bilmezki cahil- hadi git az ötede oyna,
C1 ~ 11 ay önce
Kabin üstüne alınmış :) çok alemsiniz walla.
C1'e ~ 11 ay önce
Uçağı zaten tgs dolduruyor fo kapıyı kapatip haydee diyip devam ediyorlar :) sadece yolculwrla pilotlar ucuyo ;) alemsin

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000