11 Temmuz 2022, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Pilot olmak isteyen arkadaşlara tavsiye, OLMAYIN! Kabin memurluğuna başvurun yaklaşık aynı ücretleri alırsınız ve 100-140 bin euro borcunuz olmaz.Duygusal hareket etmeyin analitik düşünün.
  • Sevgili Kaptan arkadaşım Adı Hava-İş olan sarı sendikanın asıl gelir kaynağının biz olduğumuz gerçeği ile yüzleşme zamanı geldi. (Her ay yaklaşık 3,5 milyon TL, yılda 40 milyon TL)Neredeyse tüm gelirini kokpitten sağlayan ama iş hak savunmak noktasına geldiğinde kokpit hakları ile ilgili hiçbir şey yapmayan, hatta TEHAYE ekibindeki arkadaşlarımızında belirttiği gibi bizi şu an dahi 2019 a göre -%1.7 maaşa mahkum eden Havaiş ten bahsediyorum. Bu sendikada hiçbir söz sahibi değilken, tüm yönetim ve karar vericiler aşamasında kaptanlar bertaraf edilmişken, hala nasıl bir beklentiyle bu sendikaya aidat ya da dayanışma aidatı ödüyorsun. HEPİMİZ DAYANIŞMA AİDATI DAHİL OLMAK ÜZERE ÖDEMEMELİYİZ. Ancak değerimiz bu şekilde anlaşılır. Bu sendika gerçek gelir kaynağını kaybettiğinde gerçek gelir kaynağının sahiplerine ancak o zaman değer vermeye başlar. Yıllardır şu; atılırsak eğer iş kanununa göre yargılanırız, sendikalı olursak; borçlar kanunu olur sendikalı olmazsak, ikilemi ile adeta aidat ödemek zorunda bırakıldık. Bu ikisi arasındaki farkı zaten şirket bizden çoktan kesti sevgili arkadaşım. Daha fazla kayıp istemiyorsan, sendika seni daha iyi temsil etsin, sendika içinde söz sahibi olayım diyorsan, dünyanın hiçbir şirketinde olmayan rapor alınca maaşım kesilir korkusuyla hasta hasta uçuşa gitmek istemiyorsan, mazeret izninden maaş kesintisi olduğu için mazeret almak yerine alternatif yollar seçmeye çalışmaktan sıkıldıysan lütfen sendikaya daha fazla para verme. Sendika senin için hiçbir şey yapmıyor. En son TİS aşamasında bile sadece zammı açıklayarak algı yapılmasına müsaade eden sendika senin için hiçbir hak kazanmadığı gibi hergün protokollerle senin çalışma şartlarını daha da zorlaştırıyor. Değerli meslektaşım bu sana yaptığımız bir çağrıdır, sadece sen değil, sadece bugün kokpitte beraber uçtuğun arkadaşın değil, sadece bugün dispatch ofiste karşılaştığın meslektaşların değil, hepimiz ama hepimiz aidat ödemeyi bırakmalıyız. İki aydır zamlı maaş alıyoruz diye sorunlarımız çözülmüş değil, iki aydır zamlı maaş alıyoruz diye uçuşlarımız daha adil planlanıyor değil, iki aydır zamlı maaş alıyoruz diye FTL nin limitlerini bırak protokollerle daha da uzatılmış uçurulmaktan vazgeçilmiş değiliz. Ayrıca sendika üyesi olmayan ve dayanışma aidatı ödemeyen herkes son zamlardan, senin gibi üye olan ya da dayanışma aidatı ödeyenler gibi faydalandı hiçbir hak kaybı olmadı. Dediğim gibi bu sana çağrımızdır; Tüm kokpit ekibini 30 Ağustos 2022 Zafer bayramımıza kadar yani 30.08.2022 tarihi son olacak şekilde Sendikaya ücret ödememeye davet ediyoruz, ne aidat ne de dayanışma aidatı. Bir şeyleri değiştiremiyorsak bile en azından bir duruşumuz olsun. Zafer bayramı ile birlikte huzur gelsin, birliğimiz gücümüz olsun. Artık bir değişim başlamalı…
  • Öncelikle bu zihniyetten kurtulduğum için şükürler olsun diyorum.
  • Sinoplu Diyojen...
  • Kimse keyiften calısmıyor herkes para kzanmak icin çalısıyor burada öyle bir emek sömürüsü var ki imkan verilen herkesin en az %50 si burada 1 dakik durmaz
  • Uçağın CRS 'ini yapan ve her türlü soru luluğu alan kişiden fazla maaş almak için illa ki would like to drink something mi demek lazım!..
  • EKI üstü full flap,40 nm kala gear down:-)
  • Thy kendinden ayrılan ve bir daha sizi "işe almayacağız" dediği kaptanların tamamına "bize geri dönün" diye mesaj attı!
  • Ulkeyi dingonun ahirina cevirdiler, artik hersey normal onlar icin...
  • Kesinlikle lise mezuniyeti kabul edilmemeli. Türkiye ile Avrupa ülkelerinin eğitim kalitesi kıyas götürmez. PİSA testleri eğitim kalitemizin durumunu gözler önüne seriyor. Türkiye’nin durumu da ortada. Kaliteyi yukarıya itmeliyiz aşağı çekmemeliyiz.

MİSAFİR

Havacılık sektörü yakıt krizi, pandemi, savaş derken yeni bir çıkmaza girdi. Pandemi sebebiyle işten çıkartılan personelin yerine personel bulmakta zorlanan Almanya ise gözünü Türkiye’ye dikti.

Ülkemizde yeni açılan havalimanları için kalifiyeli personel zaten büyük bir ihtiyaç iken Almanya’nın yetişmiş personelimizi “MİSAFİR İŞÇİ” statüsünde alacağını açıklaması gündeme bomba gibi düştü.

Saatlik 14 Euro 25 Cent, aylık ise 2736 Euro yani yaklaşık 50.000 TL. Almanya’daki asgari ücretin 1584 Euro olduğunu ve bu rakamla bile insanların özgürce yaşayabildiklerini düşündüğümüzde ücretler gayet iyi diyebiliriz. Üzerine bir de tabi ki barınma şartlarının da ayarlanacağını düşündüğümüzde çok iyi bir teklif gibi duruyor.

Aynı işi yapan bu arkadaşlarımızın neden Türkiye’de sıkıntılı hayatlar yaşadığını düşünmeden edemiyor insan…

VE KEZA PİLOTLARIMIZ…

Yurt dışına çıkmış ve özellikle körfezdeki havayollarında uçuş hayatına devam eden pilotlarımız var. Ve tabi ki Türkiye’de çalışan yabancı pilotlar da…  Türk pilotların yabancı havayolu şirketlerini tercih etmelerinin başlıca sebebi maaş konusu gibi gözükse de çalışma hayatlarındaki farklılıklar ve şirketlerin personeline olan bakış açısı da önemli. İşte bu sebeplerle uçuş hayatına yurt dışında devam etmek isteyen pilotlarımız vardı. Ancak Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü öyle bir hamle yaptı ki hepimiz donduk kaldık.

Cebren bir pilot aynı şirkette uçurulmaya zorlanmaz! Ülkesinde çalıştırılması için türlü entrikalar çevrilmez. Fizyolojik olarak yorgun olan pilotlara bir de psikolojik yorgunluk eklediniz tam oldu. Bravo!

Yunanı, Sırpı, Almanı gelsin Türkiye’de Türk pilotlardan daha iyi şartlarda çalışsın, ama Türk pilotu bağla. Adamlardan yalnızca lise diploması iste, kendi pilotunu lise mezunu diye çalıştırtma. Adalet nerede? Türkiye’de bir pilot sıkıntısı olacağı zaten öngörülüyordu. Ancak pilot sayısını belirli bir seviyede tutmak için SHGM’nin attığı bu adım son derece yanlış.

MÖ 412 yılında Sinop’ta doğan filozof Diyojen gibi gece gündüz biz de elimizde fenerlerle adam arayacağız herhalde…

Unutmayın gerek makamlarda gerek görevlerde ve gerekse en başından beri bu dünyada misafiriz… Geldik gidiyoruz… En güzeli iyi hatırlanmak…

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

MİSAFİR

Yorumlar Tüm Yorumlar (68)

Tavsiye ~ 2 yıl önce
Pilot olmak isteyen arkadaşlara tavsiye, OLMAYIN! Kabin memurluğuna başvurun yaklaşık aynı ücretleri alırsınız ve 100-140 bin euro borcunuz olmaz.Duygusal hareket etmeyin analitik düşünün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
km ~ 2 yıl önce
yazık senin doğurup büyüten insalara yazık
Ek olarak ~ 2 yıl önce
Kabin memuru olup senegale gidin 2 siyahi ile fil in the blanks oynayin :)
Tavsiyeye ~ 2 yıl önce
Insanlari neden yanlis yonlendiriyorsun? Pilot olun borca morca bakmayin sonra sari partiye girip sari sendikayla anlasip mudur falan olun oradan buradan paket paket sigara falan getirin sonra ihya olursunuz zaten
Kapitano ~ 2 yıl önce
Sevgili Kaptan arkadaşım Adı Hava-İş olan sarı sendikanın asıl gelir kaynağının biz olduğumuz gerçeği ile yüzleşme zamanı geldi. (Her ay yaklaşık 3,5 milyon TL, yılda 40 milyon TL)Neredeyse tüm gelirini kokpitten sağlayan ama iş hak savunmak noktasına geldiğinde kokpit hakları ile ilgili hiçbir şey yapmayan, hatta TEHAYE ekibindeki arkadaşlarımızında belirttiği gibi bizi şu an dahi 2019 a göre -%1.7 maaşa mahkum eden Havaiş ten bahsediyorum. Bu sendikada hiçbir söz sahibi değilken, tüm yönetim ve karar vericiler aşamasında kaptanlar bertaraf edilmişken, hala nasıl bir beklentiyle bu sendikaya aidat ya da dayanışma aidatı ödüyorsun. HEPİMİZ DAYANIŞMA AİDATI DAHİL OLMAK ÜZERE ÖDEMEMELİYİZ. Ancak değerimiz bu şekilde anlaşılır. Bu sendika gerçek gelir kaynağını kaybettiğinde gerçek gelir kaynağının sahiplerine ancak o zaman değer vermeye başlar. Yıllardır şu; atılırsak eğer iş kanununa göre yargılanırız, sendikalı olursak; borçlar kanunu olur sendikalı olmazsak, ikilemi ile adeta aidat ödemek zorunda bırakıldık. Bu ikisi arasındaki farkı zaten şirket bizden çoktan kesti sevgili arkadaşım. Daha fazla kayıp istemiyorsan, sendika seni daha iyi temsil etsin, sendika içinde söz sahibi olayım diyorsan, dünyanın hiçbir şirketinde olmayan rapor alınca maaşım kesilir korkusuyla hasta hasta uçuşa gitmek istemiyorsan, mazeret izninden maaş kesintisi olduğu için mazeret almak yerine alternatif yollar seçmeye çalışmaktan sıkıldıysan lütfen sendikaya daha fazla para verme. Sendika senin için hiçbir şey yapmıyor. En son TİS aşamasında bile sadece zammı açıklayarak algı yapılmasına müsaade eden sendika senin için hiçbir hak kazanmadığı gibi hergün protokollerle senin çalışma şartlarını daha da zorlaştırıyor. Değerli meslektaşım bu sana yaptığımız bir çağrıdır, sadece sen değil, sadece bugün kokpitte beraber uçtuğun arkadaşın değil, sadece bugün dispatch ofiste karşılaştığın meslektaşların değil, hepimiz ama hepimiz aidat ödemeyi bırakmalıyız. İki aydır zamlı maaş alıyoruz diye sorunlarımız çözülmüş değil, iki aydır zamlı maaş alıyoruz diye uçuşlarımız daha adil planlanıyor değil, iki aydır zamlı maaş alıyoruz diye FTL nin limitlerini bırak protokollerle daha da uzatılmış uçurulmaktan vazgeçilmiş değiliz. Ayrıca sendika üyesi olmayan ve dayanışma aidatı ödemeyen herkes son zamlardan, senin gibi üye olan ya da dayanışma aidatı ödeyenler gibi faydalandı hiçbir hak kaybı olmadı. Dediğim gibi bu sana çağrımızdır; Tüm kokpit ekibini 30 Ağustos 2022 Zafer bayramımıza kadar yani 30.08.2022 tarihi son olacak şekilde Sendikaya ücret ödememeye davet ediyoruz, ne aidat ne de dayanışma aidatı. Bir şeyleri değiştiremiyorsak bile en azından bir duruşumuz olsun. Zafer bayramı ile birlikte huzur gelsin, birliğimiz gücümüz olsun. Artık bir değişim başlamalı…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Purser ~ 2 yıl önce
Öncelikle bu zihniyetten kurtulduğum için şükürler olsun diyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OPS ~ 2 yıl önce
Sinoplu Diyojen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sevgili yazar ~ 2 yıl önce
Kimse keyiften calısmıyor herkes para kzanmak icin çalısıyor burada öyle bir emek sömürüsü var ki imkan verilen herkesin en az %50 si burada 1 dakik durmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CRS yapan ~ 2 yıl önce
Uçağın CRS 'ini yapan ve her türlü soru luluğu alan kişiden fazla maaş almak için illa ki would like to drink something mi demek lazım!..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Daha ~ 2 yıl önce
Bir yerlerden bakıp, çalışıp, hazırlanıp yazdığın İngilizce cümle hatalı; gelmişsin burada bık bık. İşte bu yüzden fazla alıyor kabin personeli. Şirketin yolcu önündeki yüzü, iletişime geçtiği kişiler oldukları için senden daha fazla alıyor ve almaya devam edecekler
Would like ~ 2 yıl önce
Peki kime? Kim içer mi? Ne içer? Mesela ..... Like to have your ...... Olur mu? Hocam cevaplarsan belki bizlerin maaşını alırsın biraz da göbeği erit
wwe superstar ~ 2 yıl önce
arkadas elalemin aldigi maas sana niye dert? sen kendi maasinin hesabini .otun yiyorsa ustlerine sor…
Adam ~ 2 yıl önce
EKI üstü full flap,40 nm kala gear down:-)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaptan ~ 2 yıl önce
Thy kendinden ayrılan ve bir daha sizi "işe almayacağız" dediği kaptanların tamamına "bize geri dönün" diye mesaj attı!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Akademili ali ~ 2 yıl önce
Kaptanim 97k maas mi teklif ediolar mevcutta 90k diolar maaslara fo ya da 55k duydum .biz de beklioz hizmet icin maaslar iyi cok sukur.
Mehmet kaptan ~ 2 yıl önce
Guzel para var donenler ekmegini yesin insallah.akademili arkadas yolum acik olsun..bir kac seneye guzel kazanirsin
Can can ~ 2 yıl önce
Ulkeyi dingonun ahirina cevirdiler, artik hersey normal onlar icin...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Lise mi? ~ 2 yıl önce
Kesinlikle lise mezuniyeti kabul edilmemeli. Türkiye ile Avrupa ülkelerinin eğitim kalitesi kıyas götürmez. PİSA testleri eğitim kalitemizin durumunu gözler önüne seriyor. Türkiye’nin durumu da ortada. Kaliteyi yukarıya itmeliyiz aşağı çekmemeliyiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Air ~ 2 yıl önce
Üniversite mezunlarının eğitimi sanki süper
Airci ~ 2 yıl önce
Lise mezunundan iyi olduğu kesin
Ya hahha ~ 2 yıl önce
Keis gozluklu sisko ve kokan bir insansin

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000