04 Kasım 2021, Perşembe
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Arkadaslar bulun baska bir is borcu da odemeden gidin, daha once bircok olan sey bu.Birakin senelerce ugrassinlar mahkemede o 140bin Euronun yarisini almak icin. Mahkeme bilir kisi atayacak, sirket yaptigi masraflari gosterecek, yillar gecer ustelik buyuk ihtimalle kur farkindan da kazanirsiniz. Simdilik saat doldurun, kendinizi gelistirin. Gelen ilk firsati da degerlendirin.
  • Türkiye’de yaklaşık 1000 yabancı pilot var, bunların ülkeye maliyeti yıllık 100 000 000 $. Bu para her yıl yabancının cebine gidiyor yani yurtdışına çıkıyor. Oysa ki Onur Air ve Atlas Global’den açıkta kalan yüzlerce Türk pilot var. Bunu da haber yapın Serdar Bey
  • Almanya'da benzin kuyrukları varmış. İnanmadınız biliyorum, o nedenle bu THY algı çabalarına ve trollerine de kimse inanmıyor. artık Allah utandırmasın, Hamdolsun, İnşallah diye diye bizlerin sizleri rızkını çaldılar ve çalanlara da çanak tutuyorlar. Sevgili trolcükler, millet artık yemiyor be. İnternet diye bir icat var. Açıyor ve görüyor. Örnek mi: Sizin trol maaşınızı verenler açıklamış bugün, biz en büyüğüz, pandemiden en karlı biz çıktık, devlet yardımı almadık. Lufthansa çok ziyan etti diye. Diyoruz ya internet icat oldu mertlik bozuldu. Google amcadan Lufthansa Profit diye bir arama yaparsan 2021 yılının 3. çeyreğinde 17 milyar Euro kar yapmış olduklarını okuyacaksın. THY de gasbettiği maaşlarla kar yapmış. Siz burada haklarını gasbettiğiniz kişilere yandan vurmaya devam edin. İşe yaramadığını göreceksiniz. Fırsatçılık ve haksız kazanç haberleriniz, yarın gazete ve dergilerde, Televizyonlarda Twitter da çıkmaya devam edecek. Siz Yavuz HIRSIZLAR ev sahibini bastırmaya devam edin
  • İyi ki bizi kıskanan ! ama oradan boyuna borç,kredi ve icat aldığımız,turistlerine,parasına,yatırımcısına muhtaç olduğumuz Almanya ve ürettiği arabaları var yoksa kerameti kendinden menkul,torpille makam sahibi olmasalar hayatlarında öyle arabalara binemeyecek, araba,uçak gibi şeyleri yüceltmeyi marifet sanan, aşağılık kompleksli, dertleri para,makam ve çıkar olan, sözde bir lokma bir hırkacı tosuncuklar ne yaparlardı? Olmayan prestijleri bozulurdu mazallah,utanmadan da insanlara azla yetinin,şükredin,tasarruf yapın derler kendileri herşeyin en lüksünü isterler. Bir de kendimize değil makama alıyoruz demiyorlar mı iş daha da kara mizah oluyor,makama alıyorsun da ne oluyor ülkenin ekonomik,sosyal vs sorunları çözülüyor mu? Uçakla,arabayla,sarayla kime neyin havasını atacaksın anca elalemi kendine acı acı güldürürsün tıpkı ülkesinin ürettiği daha lüks modeller dururken Audi A6'ya binen,kendi apartman dairesinde oturan,3 korumayla dolaşan Almanya şansölyesini güldürdükleri gibi...
  • Akademi mezunlarının ağlamaları artık dışarıdaki işsiz bizler için bile sinir edici olmaya başladı. Cebinizden nakit tek bir kuruş çıkmadan, iş garantili ve cpl eğitimi sırasında 2 asgari maaş (6.000 TL), type rating eğitimi sırasında ise daha fazlasını alacak şekilde pilot oldunuz. Dışarıdan lisans almanın bedeli 80.000 Euro + 20.000 Euro 2 yıl boyunca cebinizden çıkacak olan masraflar = 80.000 Euro. İmza attığınız sözleşmedeki 40.000 Euro type rating bedeli ve onu işe girince lisansını dışarıdan alan adam da ödüyor. Toplam dışarıdan lisans alıp işe girme masrafı = 120.000 Euro (hem de nakit) ödemek + yıllarca süren işsizlik, sinir, stres. Bankadan 120.000 Euro kredi çekip 10 + ilk 2 yıl geri ödemesiz = 12 yılda geri ödemeye kalkın ve bu ödemeyi de THY’ye yaptığınız geri ödeme ile karşılaştırın bakayım aradaki fark ne kadar olacak? THY sizleri seçip bu krediyi size kefil dışında hiçbir malvarlığı talep etmeden sunuyor. Biraz kafanızı çalıştırıp olaya bir de böyle bakın. Şimdi ama biz çok zor aşamalarla seçildik diyen tipler çıkacaktır eminim. Dışarıdan kendi lisansı alıp işe girmeye çalışanlarda aynı aşamalardan geçiyor rahat olun. İnsanlar 3 yıldır işsiz ve bu kadar ağlamıyorlar. Her yıl sadece lisansları güncel tutmanın bedeli 20.000 TL. 3 yıl 60.000 TL. İşsizlik, parasızlık ve buna bağlı problemler de cabası. Parayı toplu ödemek istedik kabul etmediler diyorsunuz. Madem toplu para ödeyip iş garantisi satın alabilecektik ben de o zaman öderdim paramı alırdım iş garantimi. Nasıl olsa dip toplamda sizinle yaklaşık olarak aynı parayı harcamış olacağız. Oyunun ortasında kural değiştirmeye mi çalışıyorsunuz? Ücret çok arttığı için imzadan dönen onlarca insan var. Çok şükür bazı insanların finansal okuryazarlığı varda sizin gibi sonradan gelip ağlamak zorunda kalmıyorlar böyle. Bir de şu imkanlarla utanmadan bazı gazetelere haber yaptırmışsınız. Umarım bu haberin arkasında olanları THY bulur. Size yaranılmaz, THY tarihindeki en gereksiz grup olabilirsiniz. Dışarıdan bin türlü emekle lisans alanların işsiz kalma sebebisiniz ve hala daha fazlasınız istiyorsunuz. THY altınıza araba de çeksin mi? İster misiniz paşalarım? Çoğunuz torpillisiniz zaten. 2016 sonrası sözleşmesi olanlar o borcu seve seve şu anki şartlarda ödeyeceksiniz. Bekleme yapmayın, oyna devam…
  • Heryonuyle siyasal islamin elinde arpalik olmus butik hale gelen sirketin ahlkai yapisi bozuktur, siradan charter sirketin durusu dahi daha dik ve erdemlidir, yoneticilerde Tugvaya baglilik haricinde vasif aramak bosuna cabadir
  • anlamadığım neden pilotlar havasen den çıktılar? para mıydı sebebi? havasen in kaç üyesi var aktif?
  • ALLAH hesabını sorar
  • Kaptanların da bir yere gittiği yok merak etme. Öyle kolay değil yurtdışında çalışmak. Şirketler el üstünde de tutmuyor kimseyi. Hee bir de sanki yurtdışındaki şirketler de bizim tüm pilotlarımızı alacakmış gibi bir hava var. Bugün şirkette bu firmaların radarına girebilecek 500 pilot ya var ya yoktur.
  • Banka promosyonlarindan milyonlarca lira gelir elde edecek. Kamu ve özel olmak üzere bu yatan para çalışanın hakkı olduğundan çalışana dağıtılmaktadır. THY her bu para yatisinda makam araçlarını yenilemektedir. Kendilerine makam aracı alacaklarına o paraları hak sahiplerine dağıtsinlar.

MUM IŞIĞI

Bir mum diğer bir mumu, o mum da binlerce mumu yakabilir... Sanıyorum o binlerce mumdan sonuncusunun aydınlığını yaşıyoruz.

Geçtiğimiz hafta açıklanan zam oranları hakkında hemen hemen herkes yorumlar yaptı. Sendika da ağır bir şekilde eleştirildi. Gel gelelim sendika başkanı tek aday olduğu seçimde yine koltuğunu korudu. Ancak merak ettiğim konu şu; seçimlerden hemen önce gelen iade haberi birilerinin önünü mü kesti? Sayın Tatlıbal’dan başarılı olabileceğine inanan yok mu? 

Bir de ücret iadesi hakkında şunu da çok merak ediyorum. 28. Dönem Hava-iş yönetiminde bulunan THY pilotlarından Sayın M. Afşin YELOK ve Sayın Erkan KAYHAN, oranların adaletsiz olduğunu yönetim kuruluna anlatamadılar mı? Sizler pilot olarak yönetimde bulunduğunuz sürece kimlerin haklarını savunabildiniz?

MATEMATİK

Maaş iadeleri konusunda öyle bir matematiksel oyun oynanıyor ki buna bu camiada inanan çıkmaz. Ama tekrar tekrar denemeleri ve farklı sonuçlar beklemeleri de hoş ve komik. %50 indirim yaptığında %100 zam yapacaksın ki eski rakama dönebilin. Her şey yolundaysa, 2021’in ilk dokuz ayında 734 milyon dolar kar varsa, bari toplu sözleşmeden önce iadelerin tamamını yapın. AUDI A6 peşinde koşulacağına, olur olmadık yerlere sponsor olunacağına, ücretsiz biletler dağıtılacağına yüzler personele çevrilsin, alın teri görülsün!

ÇOĞUNLUK

Görüştüğüm pilotların emekliliği yaklaşmış olanların dışındakilerin tamamına yakını durumlardan rahatsız. Kabin memurlarının ise bir kısmı rahatsız. Diğer kısmı ise piyasa şartlarında başka bir iş yapamayacaklarını, pilotlar gibi başka ülkelerdeki havayolu şirketlerine geçemeyeceklerini belirterek durumlarından memnunlar. Diğer müdürler ve yer hizmetlerinde olan liyakatsiz bir şekilde işe yerleştirilenler de memnun. Eee başka nerde böyle işler? Çoğunluk aynı fikirde diye yanlış bir şey, yanlış olmaktan kurtulmaz. Hak, hak edene gün gelir verilir. Ne demiş Tolstoy “En güçlü savaşçılar, sabır ve zamandır”.

QUATTRO

21.09.2021 tarihine kadar araç kiralama ihalesine gereken ilgi gösterilmemiş olacak ki, ihale tekrar edilecek. 2021 model sıfır araçlar isteniyor. THY, THY Teknik A.Ş. ve THY Hava Kargo Taşımacılık A.Ş. üst yönetim makam aracı olacak araçlar Audi A6 2.0 Motor. Yakıtı tabii ki kimse cebinden ödemeyecek. Aynı özelliklere ve motora sahip daha az yakıt harcayan başka bir araba tercih edilmez mi? Pardon pardon itibardan tasarruf olmazdı, değil mi!




EĞİTİM BORÇLARI KATLANIYOR

Kur arttıkça 140.000 Euro’yu bulan eğitim borcu da artıyor. 2015’te 360.000TL, 2018’de 750.000 lira olan eğitim borcu şu anda 1.500.000 TL’ye dayandı. Öde öde yine de artan bir borç. Buna kim dayanabilir? Akıl var mantık var. THY eğitim verdiği sürece aday için bir masrafa katlanıyor. Aday sonradan kokpite geçip uçuşunu icra ediyor. Bu dönemde zaten artık pilot olmuş adaya ne gibi bir masraf yapılıyor ki dövizle birlikte borçlarında katlanmasına seyirci kalınıyor?

Maaş konusunda yeterince iade yapmayan THY yönetimi bari eğitim borçlarında kuru sabitlesin. İllaki faiz alacaksa da makul ölçülerde alsın. Bu ne böyle! Borcu erken kapatmanın da önünü kesen yönetim, hem pilotu elinde tutmanın hem de haksız kazanç sağlamanın peşinde belli ki. Sonra da ciddi ciddi aidiyet duygusundan bahsediyorlar ya… İnanın gülmekten kırılıyorum.

THY’nin pilot eğitimlerinden alacağı ücretlerde son raporda gözler önüne serildi;



Haftalardır sanal bir sendika gibi çalışan anonim anketçiler (TEHAYE.COM) bakın bu duruma ne diyor;

Pilotluk zor, pahalı ve sürekli sağlıklı kalmanızı gerektiren riskli bir meslek. Meslek diye yazdığımıza bakmayın. Pilotluk Türkiye'de bir meslek olarak tanımlanmamıştır.

Türk Hava Yollarında pilot olmak isteyen pilot adayları çok zorlu sınavlardan ve seçmelerden geçmek zorunda. İngilizce yeterliliği için TEOFL veya İELTS sınavlarında belirli seviyeleri geçtikten sonra DLR olarak bilinen bir seri yetenek sınavları, karşılıklı mülakatlar ve psikolojik testleri de geçerseniz THY Havacılık Akademisine girmeye hak kazanıyorsunuz. Akademinin bu seçme sürecinde elenme oranı oldukça yüksek çünkü THY, pilotluğa elverişli en iyi adayları alıyor.

Pilot eğitimi 18 ile 24 ay arasında tamamlanıyor. Pilot adayı THY ile yaptığı sözleşmede 140 bin Euro olan eğitim borcunun 10 yıl boyunca maaşından kesileceğini bilir. Ancak burada çok küçük bir detay gözden kaçarken bu detay ilerleyen yıllarda Eğitim Borcunun Kaptan olduktan sonra dahi bitmemesine neden olur.

THY maaşları TL üzerinden ödemektedir ve THY eğitim borcunuzu siz uçamaya başladıktan sonra o ayın en yüksek Euro kuru üzerinden kesmeye başlar. Eğitim borcunuzun geri ödeme sözleşme kapsamında 10 yıl boyunca kesilmektedir ifadesi size ilk bakışta çok sempatik ve iyi niyetli gelebilir. Ancak Eğitim Borcu olarak 140 bin Euro'ya imza attığınız günkü Euro kuru her geçen gün arttığından borcunuz da artmaya devam eder. THY eğitim için gerekli tüm masrafları bu 18-24 aylık zaman zarfı içerisinde yaparken, 10 yıl olarak belirlenen geri ödeme sürecinde eğitim borç taksitini o ayın en yüksek Euro kurundan ödetmenin FIRSATÇILIK, HAKSIZ KAZANÇ VE ŞARK KURNAZLIĞINDAN başka hiçbir dayanağı yoktur.

Benim param var, arabamı satayım, evimi satayım, aileden eşten dosttan borç alayım, kredi alayım ve şu borcun tamamını Euro kurları daha fazla yükselmeden geri ödeyeyim deseniz size hemen şunu hatırlatırlar: Türk Hava Yolları tarafından eğitim hizmet satımı şeklinde değildir, bu sebeple Eğitim borcunuzun geri ödeme sözleşme kapsamında 10 yıl boyunca kesilmektedir.

Sen hem TL bazında maaş öde, eğitim borcu taksitini o ayın en yüksek kurundan geri iste, kurlar çok yükseldi bırakın hepsini ödeyeyim denildiğinde ‘Hayır ’diyerek kur farkını kendine bir kazanç kapısı yap.

Örnek vermek gerekirse 1 Kasım 2018 de eğitime başlayan bir pilot adayı 5.50 Euro/TL kuru ile 140 bin Euro karşılığı yaklaşık 770 bin TL'ye imza atmıştır. Bu pilot adayının Kasım 2020 de uçuşlara başladığını gün 9.25'e yükselen Euro/TL kuru ile eğitim borcu yaklaşık 1.3 milyon olmuştur. Pilotumuz Kasım 2021'de eğitim borcunun 12 bin Euro’sunu ödemiş olsa, bugün itibarı ile şirkete olan borcu 11.22'ye yükselen Euro/TL kuru ile 1.35 milyondur. Pilotumuzun bu eğitim borcu her ay geri ödeme yapmasına rağmen her geçen yıl azalacağına her geçen yıl daha da artacaktır.

6 Ekim 2018 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren, Türk Parasını Kıymetini Koruma Hakkında 32 sayılı Karara İlişkin Tebliğ’inde Türkiye’de yerleşik kişiler; kendi aralarında akdedecekleri, taşımacılık dâhil hizmet sözleşmelerinde, sözleşme bedelini ve bu sözleşmelerden kaynaklanan diğer ödeme yükümlülüklerini döviz cinsinden veya dövize endeksli olarak kararlaştıramazlar maddesi yer alsa da THY bu kanun maddesini kılıfına uydurarak geleceğin kaptanları olarak görmesi gerektiği pilotlarını adeta bir inek gibi sağmaya devam ederken THY yönetimi ne Türk parasının ne de çalışanın kıymetini koruyabiliyor…

Siz yıllar önce Euro 3, 4, 5 lira iken vermiş olduğunuz hizmetin borcunu bugün neden en yüksek kur üzerinden tahsil ediyorsunuz?

Pilot adaylarına yer eğitimi verdiğiniz eğitim binası Türkiye sınırları içerisinde İstanbul’da değil mi? Uçuş eğitimi verdiğiniz Aydın, Türkiye sınırları içerisinde değil mi? Burada çalışan hocalara Euro üzerinden mi maaş ödediniz ödüyorsunuz? Eğitim için aldığınız uçakları Euro veya USD ile almış olabilirsiniz, bu sizin riskiniz. THY’de geleceğin kaptanları olacak pilot adaylarından bu kadar kar yapmak zorunda mısınız?

Bir Lufthansa, bir KLM, bir Swiss, bir Air France kendi bünyesine alıp yetiştirdiği pilot adaylarını sağılacak bir inek olarak değil geleceğin kaptanları olarak görür. Bu nedenle de Avrupalı bayrak taşıyıcı bir şirketin ne yabancı pilota ihtiyacı vardır ne de bu şirketlerin kaptanları başka bir şirkete geçmek için can atarlar.

Vizyon eksikliği bugün yabancı pilot alımında da meyvelerini veriyor. Pandemi sürecinde ücretsiz izine ayırdıktan sonra geriye çağrılan 40 tan fazla yabancı pilotun lisanslarını THY simülatörlerinde yeniledikten sonra resmen kaçtığı söyleniyor. Şu an geri dönüp iş başı yapan yabancı pilotlar da diğer şirketlere yapmış oldukları müracaatlarına cevap alır almaz kaçacaklardır.

Pandemi başlangıcında pilot maaşlarından %50 kesinti yapılırken bu kesinti eğitim borçlarına yansıtılmadı. THY burada iyi niyetini ve çalışanlara karşı adil olduğunu pandemi süresince yapmış olduğu maaş kesintisini eğitim borçlarını aynı oranda yansıtıp azaltarak da gösterebilirdi.

Anonim Anketçiler olarak hazırladığımız anketimizin İyi Niyet başlığı sonuçlarında THY yönetiminin İyi Niyetten ne kadar uzak olduğu %90 ı geçen oranlarda uçuş ekipleri tarafından adeta tescil edilmiştir.

İyi Niyet sahibi bir yönetim eğitim borçlarını eğitimin verildiği yılın Euro kuruna sabitler ve pilotlara Eğitim Borçlarını geri ödemelerinde kolaylık sağlar. Eğitim borçları üzerinden kur fırsatçılığı yaparak kendisine yeni bir kazanç kapısı açmaz.

Anketimize katılan 1614 Pilot’un %75’inin, yani 1210 pilotun eğitim borcu vardır. Anketimize katılım oranının %38 olduğu gerçeğinden yola çıkarak THY’ye eğitim borcu olan pilotların sayısının büyük bir iyimserlikle 2500 üzerinde olduğunu tahmin ediyoruz.

THY yönetimi; emek, bilgi ve yetenekleri ile şirketlerini en yükseklere taşıyan pilotlardan nefret etmekten ve her fırsatta art niyetlerini göstermekten vazgeçip geleceğin kaptanlarının eğitim borçlarını eğitimin yapıldığı dönemdeki Euro/TL kuruna fiksleyerek Türk Lirası üzerinden yeniden yapılandırmalıdır. Bir bayrak taşıyıcı şirkete ve yönetimine de bu yakışır.

Havacılık Çalışanları Sendikası, Hava-Sen Türkiye'de işsiz pilotların olduğunu ve öncelikle de 'İşsiz Pilot' kavramının acilen tanımlanmasını ve düzenlenmesini ön görmektedir. Atlas ve Onur Havayollarından aylardır maaş alamamış işsiz pilotların da bulunduğu gerçeğini göz önüne alarak THY'nin işe alımlarda önceliği yabancılara değil Türk pilotlarına vermesi gerekmektedir. Anketimize katılan 1614 THY pilotun büyük bir çoğunluğu, sektörde işsiz kalan Türk pilotlarının kıdem listesini etkilememek şartıyla THY'de işe alınması fikrini desteklemektedir.

Hava-Sen'in İşsiz Türk Pilotları ve Yabancı Pilotlar ile ilgili SHGM'ye göndermiş olduğu resmi yazıya buradan ulaşabilirsiniz.

ULU ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’Ü ANMAK ÜZERE 10 KASIM’DA ANITKABİR’DE ATAMIZIN HUZURUNDA BULUŞMAK DİLEĞİYLE…

Emniyetli uçuşlarınız olsun.

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

MUM IŞIĞI

Yorumlar Tüm Yorumlar (136)

F/o ~ 2 yıl önce
Arkadaslar bulun baska bir is borcu da odemeden gidin, daha once bircok olan sey bu.Birakin senelerce ugrassinlar mahkemede o 140bin Euronun yarisini almak icin. Mahkeme bilir kisi atayacak, sirket yaptigi masraflari gosterecek, yillar gecer ustelik buyuk ihtimalle kur farkindan da kazanirsiniz. Simdilik saat doldurun, kendinizi gelistirin. Gelen ilk firsati da degerlendirin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yabancı pilot sorunu ~ 2 yıl önce
Türkiye’de yaklaşık 1000 yabancı pilot var, bunların ülkeye maliyeti yıllık 100 000 000 $. Bu para her yıl yabancının cebine gidiyor yani yurtdışına çıkıyor. Oysa ki Onur Air ve Atlas Global’den açıkta kalan yüzlerce Türk pilot var. Bunu da haber yapın Serdar Bey

Yanıtla

Kalan karakter 1000
@TeHaYe6 ~ 2 yıl önce
Almanya'da benzin kuyrukları varmış. İnanmadınız biliyorum, o nedenle bu THY algı çabalarına ve trollerine de kimse inanmıyor. artık Allah utandırmasın, Hamdolsun, İnşallah diye diye bizlerin sizleri rızkını çaldılar ve çalanlara da çanak tutuyorlar. Sevgili trolcükler, millet artık yemiyor be. İnternet diye bir icat var. Açıyor ve görüyor. Örnek mi: Sizin trol maaşınızı verenler açıklamış bugün, biz en büyüğüz, pandemiden en karlı biz çıktık, devlet yardımı almadık. Lufthansa çok ziyan etti diye. Diyoruz ya internet icat oldu mertlik bozuldu. Google amcadan Lufthansa Profit diye bir arama yaparsan 2021 yılının 3. çeyreğinde 17 milyar Euro kar yapmış olduklarını okuyacaksın. THY de gasbettiği maaşlarla kar yapmış. Siz burada haklarını gasbettiğiniz kişilere yandan vurmaya devam edin. İşe yaramadığını göreceksiniz. Fırsatçılık ve haksız kazanç haberleriniz, yarın gazete ve dergilerde, Televizyonlarda Twitter da çıkmaya devam edecek. Siz Yavuz HIRSIZLAR ev sahibini bastırmaya devam edin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
itibar !!! ~ 2 yıl önce
İyi ki bizi kıskanan ! ama oradan boyuna borç,kredi ve icat aldığımız,turistlerine,parasına,yatırımcısına muhtaç olduğumuz Almanya ve ürettiği arabaları var yoksa kerameti kendinden menkul,torpille makam sahibi olmasalar hayatlarında öyle arabalara binemeyecek, araba,uçak gibi şeyleri yüceltmeyi marifet sanan, aşağılık kompleksli, dertleri para,makam ve çıkar olan, sözde bir lokma bir hırkacı tosuncuklar ne yaparlardı? Olmayan prestijleri bozulurdu mazallah,utanmadan da insanlara azla yetinin,şükredin,tasarruf yapın derler kendileri herşeyin en lüksünü isterler. Bir de kendimize değil makama alıyoruz demiyorlar mı iş daha da kara mizah oluyor,makama alıyorsun da ne oluyor ülkenin ekonomik,sosyal vs sorunları çözülüyor mu? Uçakla,arabayla,sarayla kime neyin havasını atacaksın anca elalemi kendine acı acı güldürürsün tıpkı ülkesinin ürettiği daha lüks modeller dururken Audi A6'ya binen,kendi apartman dairesinde oturan,3 korumayla dolaşan Almanya şansölyesini güldürdükleri gibi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yettiniz ~ 2 yıl önce
Akademi mezunlarının ağlamaları artık dışarıdaki işsiz bizler için bile sinir edici olmaya başladı. Cebinizden nakit tek bir kuruş çıkmadan, iş garantili ve cpl eğitimi sırasında 2 asgari maaş (6.000 TL), type rating eğitimi sırasında ise daha fazlasını alacak şekilde pilot oldunuz. Dışarıdan lisans almanın bedeli 80.000 Euro + 20.000 Euro 2 yıl boyunca cebinizden çıkacak olan masraflar = 80.000 Euro. İmza attığınız sözleşmedeki 40.000 Euro type rating bedeli ve onu işe girince lisansını dışarıdan alan adam da ödüyor. Toplam dışarıdan lisans alıp işe girme masrafı = 120.000 Euro (hem de nakit) ödemek + yıllarca süren işsizlik, sinir, stres. Bankadan 120.000 Euro kredi çekip 10 + ilk 2 yıl geri ödemesiz = 12 yılda geri ödemeye kalkın ve bu ödemeyi de THY’ye yaptığınız geri ödeme ile karşılaştırın bakayım aradaki fark ne kadar olacak? THY sizleri seçip bu krediyi size kefil dışında hiçbir malvarlığı talep etmeden sunuyor. Biraz kafanızı çalıştırıp olaya bir de böyle bakın. Şimdi ama biz çok zor aşamalarla seçildik diyen tipler çıkacaktır eminim. Dışarıdan kendi lisansı alıp işe girmeye çalışanlarda aynı aşamalardan geçiyor rahat olun. İnsanlar 3 yıldır işsiz ve bu kadar ağlamıyorlar. Her yıl sadece lisansları güncel tutmanın bedeli 20.000 TL. 3 yıl 60.000 TL. İşsizlik, parasızlık ve buna bağlı problemler de cabası. Parayı toplu ödemek istedik kabul etmediler diyorsunuz. Madem toplu para ödeyip iş garantisi satın alabilecektik ben de o zaman öderdim paramı alırdım iş garantimi. Nasıl olsa dip toplamda sizinle yaklaşık olarak aynı parayı harcamış olacağız. Oyunun ortasında kural değiştirmeye mi çalışıyorsunuz? Ücret çok arttığı için imzadan dönen onlarca insan var. Çok şükür bazı insanların finansal okuryazarlığı varda sizin gibi sonradan gelip ağlamak zorunda kalmıyorlar böyle. Bir de şu imkanlarla utanmadan bazı gazetelere haber yaptırmışsınız. Umarım bu haberin arkasında olanları THY bulur. Size yaranılmaz, THY tarihindeki en gereksiz grup olabilirsiniz. Dışarıdan bin türlü emekle lisans alanların işsiz kalma sebebisiniz ve hala daha fazlasınız istiyorsunuz. THY altınıza araba de çeksin mi? İster misiniz paşalarım? Çoğunuz torpillisiniz zaten. 2016 sonrası sözleşmesi olanlar o borcu seve seve şu anki şartlarda ödeyeceksiniz. Bekleme yapmayın, oyna devam…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kek o ~ 2 yıl önce
Dedi dlr sınavında 50 kere fail olan akabinde de baba parasıyla pilot olan keko :)
Yoktersi ~ 2 yıl önce
İmzada sizin gibi tipleri görüp imzadan dönen bir adam olmasın o ;) Akademililerin karakterini merak ediyorsanız bir önceki mesajda görebilirsiniz. Hadi git çalış sen o borç bitmez.
Tk ~ 2 yıl önce
Hadi ordan benim bayramlik agzimi actiracan simdi, sen kendini niye benimle bir tutarsin?? Ayni sartlarda mi pilot olduk kardes?? Daha bunu anlamayacak kadar toysun herkesin derdi kendine daha bunu anlamayacak kadar empati bile yapamiyorsun kalkip sukurden sundan bundan bahsediyorsun? Biz olan birseyi soylerken sana niye bu kadar batiyor bir aciklasana varmi seni alakadar eden birsey? Sirketmisin sen? Imzayi sana mi attimda kalkip konusuyon? Thy bulsa bi yerlere kina mi yakacaksin senin gibi bos adamlar sayesinde bu meslek bu hallere dustu iste kraldan cok kralcilik yapan adam sensin iste!! Sen o paralari vermis olabilirsin , isssiz de olabilirsin VERMESEYDIN kardes o zaman. Kalkip birde hesap yapmissin surda be laftan anlamaz o hesaplar oyle tutmuyor sen kendi hesabini yapmissin gel ben sana hesap yapiyimda hesabi gor utanmaz herif seni.
Ahahaa ~ 2 yıl önce
Ben son derece basit bir sıvan olan dlr-1 i geçip sonra pahallı diye süreci bırakıp kendi parası ile pilot olan birisiyim. İşi bilmeyenlere söker ancak DLR şu bu demeniz. Ana mesajı yazan kişiye katılıyorum. Keko değilim ve konuşma hakkım var mı acaba? Akademili arkadaşların kalitesinin özeti olmuş ilk yorum. Yazık.
5 yilda ~ 2 yıl önce
Hesabina senin 5 yilda 700 bin lira borcum artmis ustune ne kadar artacagida belirsiz,kalkmis bana yok 2 asgari ucret yok cpl parasi diyorsun neyin hesabini yapiyorsun sen!! 700 bin yetmedimi bir o kadar daha mi istiyorsun 700 bin dedigin bir extra atpl daha parasi git hesabini oyle yap.
320capt ~ 2 yıl önce
Üzgünüm akademili arkadaşlar ama bu işlerin içinde olanlar ilk mesajı yazan arkadaşın ne kadar doğru yazdığının farkında. Bir akademi mezunu arkadaş ise kendisi ile kaba bir biçimde dalga geçmiş ama yüksek ihtimalle 3-4 yıl sonra ilk mesajı yazan arkadaş 5 kat maaşla kendisine yurtdışından mesaj gönderecek. Sektör kötü evet arzu ettiğiniz o “zengin yaşam tarzı için binbir dalavere ile girdiğiniz” meslek size şu anda bunu sunmuyor diye sesiniz çok çıkıyor ama yakında düzelir. Bu kadar kasmayın şu anki işinizden de olmayın. Bir abi tavsiyesi. THY’yi bu kadar kötülemeye devam ederseniz sonunuzu iyi görmüyorum.
Issiz ~ 2 yıl önce
Issiz kalmista icindeki zehiri nasil kusuyor akademililere, icindeki kini daha fazla biriktir. Arada gazini sal hazimsizlik yapar.
5yıla ~ 2 yıl önce
140.000 euro’yu bankadan borç alsan 5 yıllık faizini yazsana bir buraya. Yok borcu bir lisans parası kadar artmış da şu bu. THY hayrına mı dağıtıyor o parayı? Kafanız ekonomiye çalışmıyor anlaşılan.
Konustu ~ 2 yıl önce
Su ucan garsonlar bir islerine baksinlar once
Yazara ~ 2 yıl önce
Sen galiba baba parasiyla pilot oldun. Neden kendi emeginle maasinla pilotaj alamadin paran yetmedi mi?
Sen ~ 2 yıl önce
Sen kesin ya kabincisin ya baba parasiyla pilot olan beceriksizlerdensin
Sirket ~ 2 yıl önce
Sirkette senin gibi babasi pilot olanlari postalasak rahata kavusuruz. Fazlaliksiniz
Tony Montana ~ 2 yıl önce
Alma gardaş sana kim dedi EURO yla eğitim al diye...Herşeyin bir bedeli vardır.Aglamayin artık bu kadar ...
tony montana'ya ~ 2 yıl önce
Şirket euro veya döviz harici ödeme kabul edilmiyor demişse,başka seçenek de yoksa ne yapacaklardı onu niye söylemiyorsun da olmayan aklınla boşa ahkam kesiyorsun?
Kek o 2 ~ 2 yıl önce
Dlr 1 i geçmişte sonra kendi bırakmışmış da:) Bir anda vahiy geldi herhalde sürecin ortasında ben çekiliveriym özele gideyim dedin :) ah ahh kekosunuz işte babanızın parasıyla anca özel okulu bitirip sonra iş bulamayınca -ki çok doğal- sağda solda ağlarsınız.
Auto ~ 2 yıl önce
Bu zavalli kabinci autoclicker kurmus kendi msjina like vermek icin, bu kadar zavallisiniz iste
Keko2ye ~ 2 yıl önce
Biz imzada bıraktık bebeğim. Neden mi? Çünkü kafamız çalışıyor. Gittik hem FAA lisans aldık üstüne onu EASA’ya çevirdik bunu yaparken DLR1’in üstüne PESTA’ya bile girdik mecburiyetten. O kadar kafanız uçmuş ki kalitenizin ne kadar düşük olduğunun farkında değilsiniz. Ben 2.5 yıldır iş ilanı olmadığı için işsizim, yetersiz olduğum için değil. İlk ilanda da torpilsiz işe girerim senin gibi akademi için de işe girmek için de torpile ihtiyacım yok. Sonra aynı işi yaparken 10 yıl boyunca benden aylık bu günün parası ile 15 bin TL az alırken ben çok iyiyim diye ağlamaya devam edebilirsin. Finansal bilginin kıt olduğu için gittin kötü bir yatırım yaptın şimdi de cezanı çekiyorsun. Az ileride ağla, boş yapma.
Issiz pilota ~ 2 yıl önce
belli ki akademiyi kendin kazanamamissin simdi akademilileri kiskaniyorsun :) eski kabincilerden misin?
Oxford OAA akademili ~ 2 yıl önce
Sen agliyorsun baba parasiyla pilot olup acikta kalan sahis. Surecin pahali oldugunu DLR ortasinda mi anladin? Neredeydin DLR’a kadar? Yoksa DLR’dan kalma bahanesi mi bu ‘surec pahaliydi vazgectim’ konusu. Demek ki basarisizmissin ki DLR’da kalmissin. Ne yapalim kavak altinda yellenecegine ders calissaysin. Ama korkma bak baba parasi seni kurtardi yine
Kafasi calisan(!) issiz pilota ~ 2 yıl önce
Sen agliyorsun baba parasiyla pilot olup acikta kalan sahis. Surecin pahali oldugunu DLR ortasinda mi anladin? Neredeydin DLR’a kadar? Yoksa DLR’dan kalma bahanesi mi bu ‘surec pahaliydi vazgectim’ konusu. Demek ki basarisizmissin ki DLR’da kalmissin. Ne yapalim kavak altinda yellenecegine ders calissaysin. Ama korkma bak baba parasi seni kurtardi yine
Anlatsana ~ 2 yıl önce
DLR hangi modulden kaldin? Yilan oyunundan mi? :D e bir zahmet pilot yapmasinlar seni de zaten
Kek o 3 ~ 2 yıl önce
evet YETERSİZ OLDUĞUN İÇİN HALA İŞSİZSİN . Sen bunu bir kaç kez oku hatta çıktı al yatağının tavanına as her gece bakarsın ;)
fo ~ 2 yıl önce
akademide mülakatlardan elenip bir de üzerine 80k euro bayıldıktan sonra işsiz kalınca, insan bu kadar doluyor işte kendi hak etmediği için giremediği pozisyona emekleriyle gelenlere karşı. üzülme dostum yaşın geçmezse sen de işe girersin "şu olaylar bi düzelsin" :)
acisi olana ~ 2 yıl önce
neden bu kadar cadetlere doldugunu anlayabiliyorum, belli ki sistemin bir noktasinda sutlanmissin. cadetlere torpilli diyerek kaliteni de belli ediyorsun, neden elendiginize sasirmamali. yallah forum airporta hadi
Kıtlar ~ 2 yıl önce
100 binden 140 bine çıktığı için imzadan döndük gençler. Sadece imzadan döndüm yazdığımda anlayacak kapasitede değilsiniz ki saçmalamaya devam etmişsiniz. Açık açık yazmak istedim. Hadi borcu ödemek için çok çalışın siz civciv pilotlar.
Hadi ~ 2 yıl önce
Yuru git. Borc 140’a cikinca birakmismis :) DLR’dan fail aldim, sonra ozel pilotaj aldim ama thy beni almadi demiyor da :))
km ~ 2 yıl önce
güldüren nokta: bu cadetlerin hepsi birbirine saksafon hediye edenlere üyeler. anlayan anlar. bir de paylaşamıyorlar ya:)
Bitik ~ 2 yıl önce
Heryonuyle siyasal islamin elinde arpalik olmus butik hale gelen sirketin ahlkai yapisi bozuktur, siradan charter sirketin durusu dahi daha dik ve erdemlidir, yoneticilerde Tugvaya baglilik haricinde vasif aramak bosuna cabadir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hayır ~ 2 yıl önce
anlamadığım neden pilotlar havasen den çıktılar? para mıydı sebebi? havasen in kaç üyesi var aktif?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tgs ~ 2 yıl önce
ALLAH hesabını sorar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilotçu ~ 2 yıl önce
Kaptanların da bir yere gittiği yok merak etme. Öyle kolay değil yurtdışında çalışmak. Şirketler el üstünde de tutmuyor kimseyi. Hee bir de sanki yurtdışındaki şirketler de bizim tüm pilotlarımızı alacakmış gibi bir hava var. Bugün şirkette bu firmaların radarına girebilecek 500 pilot ya var ya yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dedi ~ 2 yıl önce
Bilir kisi
bb ~ 2 yıl önce
şuursuz kardeşim 500 pilot gitse operasyon dönmez thyde zaten
Dedi ~ 2 yıl önce
Ucan garson
Kpt ~ 2 yıl önce
Yuzde 10 pilot ayrılsın, sen tantana yı gör bakalım, o programlar çıkabiliyormu. Ekip eksikliğinden sefer iptalleri sayısını tahmin bile edemezsen sevgili troll…
Promosyon ~ 2 yıl önce
Banka promosyonlarindan milyonlarca lira gelir elde edecek. Kamu ve özel olmak üzere bu yatan para çalışanın hakkı olduğundan çalışana dağıtılmaktadır. THY her bu para yatisinda makam araçlarını yenilemektedir. Kendilerine makam aracı alacaklarına o paraları hak sahiplerine dağıtsinlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maas ~ 2 yıl önce
Maas yatar yatmaz ben yapi kredi’den maasimi baska bankama transfer ediyorum 1 kurus bekletmiyorum yapi kredi’de

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000