20 Eylül 2020, Pazar
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • LÜTFEN YAYINLAYIN PİLOT DÜŞMANI EZİKLER. SİZİN 3-4 ÖMÜR BOYU YAPAMAYACAĞINIZ BİRİKİMİ YAPMIŞIM ,BİR İKİ SENE MAAŞ DÜŞSE NE OLUR DÜŞMESE NE OLUR.EN FAZLA YENİ KASA MERCEDES İ 2-3 SENE SONRA ALIRIZ.ÖPÜLDÜNÜZZZZZZ:))
  • EVDEN %50 ÇALIŞIP PARA KAZANAN TROLLERDENSİN BELLİ.BU YORUMLARIN EKRAN GÖRÜNTÜSÜNÜ AL ,1,5-2 SENE SONRA EN GEÇ OKURSUN PİLOT MAAŞLARI NORMALE DÖNÜNCE.YİNE İÇ GEÇİREREK SEYREDERSİN BİZİ
  • Yıllarca eritilemeyecek kadar pilot fazlası oluştu. Pandemiden once bile pilot fazlası veren sektör pandemi sonrası boşta kalan pilotla doldu. Herhalde maaşlar düşecek, kovulmadıklarına şükretsinler bir zahmet.
  • thy' de bir tek pilotlar mı çalışıyor. Kimi kimle mukayese edelim. mesela ofis çalışanlarını veya yer personelini.
  • Kardesim falan yok.ogretmen de değilim..sadece kriz ve pandemi yokken Euro 9 değilken neler konusmussunuz bakın bı kere istedim..o zaman bile THY toplansin bu borcu odeyemiyoruz dolar çok arttı yazmışsınız..şimdi Corona varken hala mesleğimizin geleceğini ovuyorsunuz..bu sitede ne konuştuğunuza bakın anlarsınız..
  • bu muhabbeti kim açtı ise........konularımızla ne kadar ilgisiz. isterseniz pilotları tüm meslek erbabı ile karşılaştırın. daha renkli olur.
  • Ben bir öğretmenim kızkardeşini bir pilot talip olmus.fakat şok lardayiz suan..akademili olduğunu ogrenince bu borç ne menem birseydir diye Google a akademi borcu yazdık ve yine bu sitede akademililerin borcu 1 trilyonu aştı diye bir haberle karşılaştık altındaki yorumları okuyunca baygınlık geçirecektim...gerçekten 15 sene bin Euro odeyecekler mi biri lütfen bilgi versin..peki dolar Euro arttıkça ne yapacak bunlar..ben anlamadım bu isi..iki sene önce covid yoktu o zaman bile neler yazmışlar akademili pilot olmak risktir vs diye şuan düşünmek bile istemiyorum bu bir şaka mı
  • Ben özel bir şirkette yöneticiyim. Yani dışardan bakan biri olarak bir doktorun burada pilotların kazandığı maaşı ağzına dolayıp , sürekli laf yetiştirmeye çalışmasını çok aşağılık buluyorum. Aşağılık kompleksi... kimse pilottan alıp sana vermeyecek güzel kardeşim. Ben ülkemizdeki doktorların iyi yetişmiyor olmasına çok üzülüyorum. Asla eski kalite yok. Muayene etmekten yoksunlar ne yazık ki.. bu kafayla kusura bakma ama ancak buralarda meze olursunuz sevgili doktorlar. Sen zaten kendini yetiştirmiş , iyi bir doktor olsan buralarda ağlamazsın. Kedi ciğer meselesi..
  • HANİ BURDAN COK DIRDIR EDİYOSUNUZ YA ,YOK HASTANE KAPISI YOK HASTA FALAN DİYE. SENİN KULLANDIĞIN TIBBİ MALZEMELERİN BİR KISMINI PANDEMİNİN GÖBEĞİNE ÇİNDEN PİLOTLAR GETİRDİ HA MAAŞLARA GELİNCE DE ,PANDEMİ NORMALLEŞME SÜRECİNDEM SONRA BU MAAŞLAR ESKİ NORMALE DÖNMEZ İSE OTOBÜSLE GİDER GELİRSİN.ÇÜNKÜ PİLOTLAR GİDECEKKKK!!!
  • BURASI İŞ YERİNDE SUS PUS OLUP AMİRLERİNE HAKKINI ARAMAK İÇİN BİLE OLSA AĞZINI AÇAMAYANLARIN İÇLERİNİ BOŞALTACAKLARI VE KLAVYE DELİKANLILIĞI SERGİLEYECEKLERİ BİR YER DEĞİL. BIKTIK ARTIK SİZİN PİLOT DÜŞMANLIĞINIZ DAN, ŞUNUN MAAŞINI BU KADAR KESİN, ŞUNA BUNU YAPIN DEMENİZDEN.BIKTIK ARTIK KENDİ HAKKINI ARAMAK YERİNE BAŞKALARININ DAHA AZ PARA ALMASINDAN MUTLU OLAN BU TÜRLERDEN. SIKIYSA BUNU İLKER BEYİN AÇIK KAPI TOPLANTISINDA KENDİSİYLE KONUŞUN.

Pilot ve Teknisyenlere Sesleniş. Bu da Geçer Yahu

Defalarca söyledik. Bir o kadar da yazdık. Türk Hava Yollarında çalışanlarla oynamayın dedik. Hele hele bu uçakları havada tutan Pilot ve Teknisyenlerle hiç ama hiç oynamayın dedik. Uçağın bakım ve onarımını yaparken ve de arkasında 300 canı taşırken bu insanlar o anda yapmakta oldukları işten başka bir şey düşünmesinler dedikse de anlatamadık. Teknisyenler ile ilgili önümüzdeki hafta sizlere seslenmek istiyorum. Gelelim şimdi pilotlara. Para konusundan ziyade aldatılma duygusunun insanı yıprattığı ve de her meslekte olduğu gibi çalışanların birbirine karşı hissettikleri güven duygusunu yitirmenin iş görenin zihnini sürekli meşgul ettiği / edeceği açık.

Yakın geçmişte Türk Hava Yolları Hava İş’e pilotların maaşı 2018 yılı çizgisine döndürülmesi için öneride bulunmuştu. Buna ilaveten de ikramiyelerin de kaldırılması teklifte yer alıyordu. Hava iş bu teklife hayır diyerek masadan kalktığı zaman pilot zümresi “ Sendikamız bizi koruyor “  diye ne kadar da sevinmişti Üzerinde bir ay geçti ve sendika pilot maaşlarından % 50 kesintiyi kabullendi. Ve de üyelerine “ bakın daha güzel bir anlaşma imzaladık, ikramiyelerinizi de bu arada kurtardık dedi.

Şimdi konuya ve elde edildiği söylenen başarıya ( ? ) basit bir bakkal hesabı ile diğer pencereden bakalım. Örneğin 2018 yılında 10 TL Maaş alan kaptana % 50 zam yapıldı. Maaş oldu 15.TL. Şayet THY’nin teklifini Sendika kabul etseydi pilotların aldığı maaş 10 TL’ ye düşecekti. Buna hayır dendi. Sonradan sendika %50 kesintiyi kabul etti. Ve de pilotların aldığı maaş 7,5 TL’ye düştü. Başka bir deyişle 2018 yılında alınan zamsız 10 TL tutarındaki maaşın bile 2,5 TL / % 25 altına düştü. İkramiyeyi de aylara yayıp bu maaşın üzerine koyarsak imzalanan protokolle alacağımız maaş 8.7 TL gibi bir meblağ ediyor. THY zaten iki ay önce 10 TL tutarındaki 2018 yılının zamlanmamış maaşını pilotlar için telif etmişti.

Sonuçta pilotların sendikaya giderek “ imzalamayın “ dedikleri anlaşmadan daha kötü bir sözleşme imzalamakta bir sakınca görmemişti Hava İş. Verdikleri sözü hatırlıyor musunuz?

Sanex ve Pegasus ’un yaptıkları ödemelerinden bahsederek, örnekler verip ortalığı bulandırmak istemiyorum. Bu havayollarının Pandemi’nin ilk üç ayında % 50 kesintili maaş ödemesi yapıp, daha sonra normale döndükleri haberlerde yer almıştı. Türk Hava Yollarının İkinci pilotlarının akademi kesintisinden sonra kabin amirinden bile daha düşük maaş alacaklarını biliyor muydunuz?   

Artık pilotlar biliyorlar ki, muhtemel bir krizde THY Yönetimi yine kendilerine dönük tasarruf tedbiri uygulamasına gidecek. Evet, “ İNSAN, KENDİSİNİ KÖTÜ VE AŞAĞILANMIŞ HİSSETMESİNE NEDEN OLANLARI ASLA UNUTMAZ ” Bunun ne anlama geldiğini umarım ki THY ve Hava İş’in saygıdeğer yöneticileri anlayacaklardır. Bu da Geçer Yahu. ( BU DA GEÇER YAHU’ hikâyesini ( http://biriz.biz/hikaye/dh63.htm ) linkinden okuyabilirsiniz.

Tüm pilot camiasına emniyetli uçuşlar diliyorum.

ÜMİTLENMEYİN. AYCI’NIN ŞAPKASINDAN ÇIKACAK KUŞ KİMİN OMUZUNA KONACAĞINI BİLİR.

Evet, bir Pandemi yaşıyoruz. Onu da takip eden bir ekonomik krizle uğraşıyoruz. Aslında öyle veya böyle tüm dünya aynı sıkıntıda. Birbirini takip eden bu iki kriz ortamında değişik türde yöneticiler gördük. Şanslı olan kuruluşların çalışanları krizin ağır şartlarından beklediklerinden fazla yıpranmadılar Bu boyuttaki iki krizin sarsıntılarını yaşadılar, yaşıyorlar. İşleri ile ilgili korkuları yok en azından. Gelelim THY’ ye. Yönetim personele olan güvensizliğini net bir şekilde ortaya koydu. Aslında ortada net olan bir tek husus var. O da bu. Teknik ayrı bir âlem. Hani derler ya. Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek. Aynen o hesap. Diğer yan kuruluşlardaki durumu sormayın. Zira fazla bilgi sahibi olan kimse yok. Gelelim günümüzün yaşananlarına. Konumuz malum.

Aşağıdaki resimde de belirttiğim gibi başta ben olmak üzere çoğumuz İlker Aycı beye atıp tutuyoruz. Sakın bu yaklaşımımı yanlı olduğunu değerlendirmeyin. Belki haddim değil ama kendilerini bir yönetici olarak takdir etmiyorum. Yaptığı birçok şeyi de tasvip etmiyorum. Göreve geldiği günden beri olup biteni, kendisine bakışımın nedenlerini anlatmaya kalksam bu yazı çok çok uzar. Detaya girmek istemiyorum ama 211’leri ve Sn. Aycı’nın bu arkadaşlarımıza davranışına değinmeden geçemeyeceğim. Tabii ki bu tek neden değil. Yalnız biri.

Hepimizin bildiği üzere Pandemi’nin en çok tarumar ettiği sektörler arasında sivil havacılık sektörü de var. Kime sorsan en çok bizi yıprattı diyor. Bu nedenle en çok yıprattığı sektörler arasında diyorum. Yalnız Türkiye’de değil tüm Dünya’da Sivil Havacılık sektörü alt üst oldu. Kısacası Corona Sivil Havacılık sektörünü bütünü ile türbülansa soktu.

Bazı havayolları bu krizi atlatabilmek, en azından ayakta durabilmek için destek aradılar. Ve de bu desteği devletleri sağladı onlara. Murat Herdem arkadaşımızın geçen haftaki yazısında belirttiği üzere; Fransa Air France’a 7 Milyar EURO tutarında bir destek vererek kuruluşun ve çalışanlarının bu krizi mümkün olan en az sarsıntı ile atlatmalarını sağladı. Hollanda Hükumeti KLM’ e 10 Milyar Euro tutarında bir destek sağlayarak sistemdeki ağılığın büyük bir

kısmını sırtına aldı. Uzun süre gazete haberlerinden takip ettiğimiz Lufthansa hisselerinin bir bölümünü devlete devretti mi bilemiyorum ama Avrupa Birliğinin de mutabakatı ile 9 Milyar EURO tutarındaki desteğin bu havayoluna nefes aldırma ötesi canlılık verdiği anlaşılıyor. Emirates’e ve Aeroflot’ a sağlanan destek bunların yanında devede kulak. Yine de el uzatıldı. Yapılanlar bununla da kalmadı Yapılan doğrudan finansal desteklere ilaveten, banka kredileri, vergi muafiyetleri adı geçen sivil havacılık kuruluşlarının krizin şu ana kadar olan sürecinde en kötüyü yaşamamalarına yardımcı oldu. Bizim devletimiz Dünya markası olmakla bizi gururlandıran en büyük bayrak taşıyıcımız için ne yaptı?

Evet; biz ne mi yaptık? Hava yolu ile yolcu taşımacılığı hizmetlerine yüzde 18 olarak uygulanan Katma Değer Vergisi (KDV) yüzde 1'e indirdik. Resmi Gazete' de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre, hava yolu ile yolcu taşımacılığı hizmetlerine 30 Haziran 2020 tarihine kadar yüzde 1 KDV uygulandı. Evet;  biz Cumhurbaşkanımızın geçenlerde Hava-İş ve THY görüşmelerine iştiraklerini dikkate almazsak tüm yaptığımız bu kadar gibi. Cumhurbaşkanımız Mart ayında THY’ ye destek olunacağını söylemişlerdi. Ne kadar mümkün bilmiyorum ama belki de yapılanlardan haberimiz yok

Tüm bunlar yetmezmiş gibi bir de başlıkta belirtilen sorun var. Ayırımcılık. THY insanları halen kriz boyunca çalışana az, çalışmayana fazla ödeme yapıldığını konuşuyor. Ve de haklı. Şu Corona’nın bu açıdan bir faydası olur da THY yöneticileri bu ayırımcılık huyundan vazgeçerler mi diye düşünmüştüm başlarda. Ancak gördük ki, krizin en civcivli döneminde Türk Hava Yolları yerde yatarken Müdür atamaları yaptılar. Farklı ödemelerdeki kıstas neydi anlayamadık. Aslında hak edişlerin nasıl hesaplandığını kimse anlamadı. Her ne ise başlık doğru. Aycı’nın şapkasından kuş çıksa bile nereye, kimlerin omuzuna konmasının gerektiği ona söylemişlerdir. Daha şapkanın içindeyken. Emir demiri keser. Kuş ne yapsın ki?

Pilot ve Teknisyenlere Sesleniş. Bu da Geçer Yahu

Yorumlar Tüm Yorumlar (130)

EZİKLERE CEVAP ~ 4 yıl önce
LÜTFEN YAYINLAYIN PİLOT DÜŞMANI EZİKLER. SİZİN 3-4 ÖMÜR BOYU YAPAMAYACAĞINIZ BİRİKİMİ YAPMIŞIM ,BİR İKİ SENE MAAŞ DÜŞSE NE OLUR DÜŞMESE NE OLUR.EN FAZLA YENİ KASA MERCEDES İ 2-3 SENE SONRA ALIRIZ.ÖPÜLDÜNÜZZZZZZ:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2018 Normallerine ~ 4 yıl önce
EVDEN %50 ÇALIŞIP PARA KAZANAN TROLLERDENSİN BELLİ.BU YORUMLARIN EKRAN GÖRÜNTÜSÜNÜ AL ,1,5-2 SENE SONRA EN GEÇ OKURSUN PİLOT MAAŞLARI NORMALE DÖNÜNCE.YİNE İÇ GEÇİREREK SEYREDERSİN BİZİ

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arz talep ~ 4 yıl önce
Yıllarca eritilemeyecek kadar pilot fazlası oluştu. Pandemiden once bile pilot fazlası veren sektör pandemi sonrası boşta kalan pilotla doldu. Herhalde maaşlar düşecek, kovulmadıklarına şükretsinler bir zahmet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mukayese ~ 4 yıl önce
thy' de bir tek pilotlar mı çalışıyor. Kimi kimle mukayese edelim. mesela ofis çalışanlarını veya yer personelini.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İroni yaptım tabiki ~ 4 yıl önce
Kardesim falan yok.ogretmen de değilim..sadece kriz ve pandemi yokken Euro 9 değilken neler konusmussunuz bakın bı kere istedim..o zaman bile THY toplansin bu borcu odeyemiyoruz dolar çok arttı yazmışsınız..şimdi Corona varken hala mesleğimizin geleceğini ovuyorsunuz..bu sitede ne konuştuğunuza bakın anlarsınız..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot- doktor ~ 4 yıl önce
bu muhabbeti kim açtı ise........konularımızla ne kadar ilgisiz. isterseniz pilotları tüm meslek erbabı ile karşılaştırın. daha renkli olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Merhaba herkese ~ 4 yıl önce
Ben bir öğretmenim kızkardeşini bir pilot talip olmus.fakat şok lardayiz suan..akademili olduğunu ogrenince bu borç ne menem birseydir diye Google a akademi borcu yazdık ve yine bu sitede akademililerin borcu 1 trilyonu aştı diye bir haberle karşılaştık altındaki yorumları okuyunca baygınlık geçirecektim...gerçekten 15 sene bin Euro odeyecekler mi biri lütfen bilgi versin..peki dolar Euro arttıkça ne yapacak bunlar..ben anlamadım bu isi..iki sene önce covid yoktu o zaman bile neler yazmışlar akademili pilot olmak risktir vs diye şuan düşünmek bile istemiyorum bu bir şaka mı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saçmalık ~ 4 yıl önce
Borcu varsa eğer konuşmasınlar mı diyeceksiniz. Umarım o pilot bu yazınızı rastgele de olsa görür de vazgeçer bu sevdadan.
Doktor'a ~ 4 yıl önce
Ben özel bir şirkette yöneticiyim. Yani dışardan bakan biri olarak bir doktorun burada pilotların kazandığı maaşı ağzına dolayıp , sürekli laf yetiştirmeye çalışmasını çok aşağılık buluyorum. Aşağılık kompleksi... kimse pilottan alıp sana vermeyecek güzel kardeşim. Ben ülkemizdeki doktorların iyi yetişmiyor olmasına çok üzülüyorum. Asla eski kalite yok. Muayene etmekten yoksunlar ne yazık ki.. bu kafayla kusura bakma ama ancak buralarda meze olursunuz sevgili doktorlar. Sen zaten kendini yetiştirmiş , iyi bir doktor olsan buralarda ağlamazsın. Kedi ciğer meselesi..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eminim yoneticisindir ~ 4 yıl önce
pilot değilsin evet..doktor değildir yazan doktorun kızıdır abisidir annesidir babasıdır bı şekilde pilot ailesinden zamanında parasını ovmesinden rahatsız olmuş biridir
Sende kesin pilot değil, yöneticisindir ~ 4 yıl önce
Ezik senin ta kendindir ki bu yola tevessül etmişsin.
Herkesin bildiği tek şey ~ 4 yıl önce
Hiç bir doktor buraya girip yazı yazmıyor.Adam zaten üst level zekasıyla dr olmuş.Buraya gelip pilot maaşına mı göz dikecek,daha fazla kazanıyorlar kendinize gelin.
DOKTOR CİVANIM ~ 4 yıl önce
HANİ BURDAN COK DIRDIR EDİYOSUNUZ YA ,YOK HASTANE KAPISI YOK HASTA FALAN DİYE. SENİN KULLANDIĞIN TIBBİ MALZEMELERİN BİR KISMINI PANDEMİNİN GÖBEĞİNE ÇİNDEN PİLOTLAR GETİRDİ HA MAAŞLARA GELİNCE DE ,PANDEMİ NORMALLEŞME SÜRECİNDEM SONRA BU MAAŞLAR ESKİ NORMALE DÖNMEZ İSE OTOBÜSLE GİDER GELİRSİN.ÇÜNKÜ PİLOTLAR GİDECEKKKK!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Güle güle ~ 4 yıl önce
Selametle.
Komedi ~ 4 yıl önce
Onzaman otobüsle gidersin demek, hastalanınca hastaneye gelmezsin demekle aynı.
2018 normallerine ~ 4 yıl önce
Bile on seneden önce donemezsiniz dostum ben de sektörün içindeyim ayıptır hala tehdit..pilot kayniyo tüm dünya.
MUHTEREM BEYLER ~ 4 yıl önce
BURASI İŞ YERİNDE SUS PUS OLUP AMİRLERİNE HAKKINI ARAMAK İÇİN BİLE OLSA AĞZINI AÇAMAYANLARIN İÇLERİNİ BOŞALTACAKLARI VE KLAVYE DELİKANLILIĞI SERGİLEYECEKLERİ BİR YER DEĞİL. BIKTIK ARTIK SİZİN PİLOT DÜŞMANLIĞINIZ DAN, ŞUNUN MAAŞINI BU KADAR KESİN, ŞUNA BUNU YAPIN DEMENİZDEN.BIKTIK ARTIK KENDİ HAKKINI ARAMAK YERİNE BAŞKALARININ DAHA AZ PARA ALMASINDAN MUTLU OLAN BU TÜRLERDEN. SIKIYSA BUNU İLKER BEYİN AÇIK KAPI TOPLANTISINDA KENDİSİYLE KONUŞUN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000