30 Eylül 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Air National Guard usulu bir surec Turkiyede surekli uygulanmalı. Yasadigimiz cografya buna mecburdur. Burada bilip bilmeden bos atanlara bakmayin.
  • Zorla guzellik olmaz, yasli fighter pilotu olmaz, simdiye yeni leri coktan yetisti, rant acmayin, Talpa uzak dur
  • gideceksiniz tabi formül falan uydurmayın, sivil havacılığı sivillere bırakın artık yeter sömürdüğünüz sizbittiniz şimdi macarasitanda eğitim alan astsubaylar çıktı. 6 ay uçalım 6 ay gidelim yatalım oh ne ala zormu geliyor artık hava yollarının yoğun programları. Pastam dursun karnım doysun istiyorsunuz ama nafile. Yolcu uçaklarına savaş uçağı muamelesi yapıyosunuz zaten, pistin üzerinde güm diye vuruyosunuz yere, bu uçaklar flare yapabiliyor anlayın artık f5 değil bunlar.
  • Helikopter pilotlarina ihtiyac yok heralde geri cagrilan duymadim!!!
  • Oyle sey mi olur, ya gitsin ya kalsin, ihtiyac da yok artik, durumdan nemalaniyorlar, Talpa sen ne qriyorsun orada
  • Ulke resmen cikmazda ve cikis yolu bulacagiz derken tam tersine iyice cikilmaz hale geliyor.Bakiniz,hicbir kanun geriye yurumez ve kazanilmis hak geri alinamaz bu ancak bir savas ilaninda soz konusu olabilir.SHGM ve Hava Kuvvetleri su anda durumu kurtarmak adina kanunlari hatta Anayasayi ihlal ediyor.Ve cok ilginc bir sey var 15.Temmuz kalkismasinda farkindamisiniz nerdeyse Hv.K nin 3/4 u ihrac edildi yani kas yapalim derken goz cikarildi,dogru duzgun arastirma sorusturma yargilama safhasi gecirilmeden onune gelen dogru yanlis denmedi ihrac edildi yani yargisiz infazlar yapildi ve gelinen sonuc bu.Ben de eski asker kokenli olmama ragmen,21 seneden eksik calismissin geri donmezsen lisansini askiya aliriz gibi kanunsuz tehditlere tek cevabim almazsaniz hatirim kalir olur,haaa savas cikar o zaman cagirmalarina gerek bile yok kosarak gider ucarim ama sokak agzi ile tehditleri yemem yemedigim gibi halen ortada duram.Anayasayi arkadaslarin eline verir okuturum.Saka gibiler yaa her yana fetoculeri kendileri yerlestirirken bana mi sordun ? Once Fetonun siyasi ayagini yurekleri varsa buyursun temizlesinler sonra ben gider ölene.kadar TSK da ucarim yok oyle isine geldi gel isine gelmedi git,Kanun var kitap var Anayasa var.
  • Biride demiyor ki kaza olursa sorumlusu Talpa mı olacak? Arada fafk varsa devlet zorla geri çağırdığı pilotlara parasını ödeyecek. Yok öyle yağma. İnsanları zaten mağdur ettiler. Hatta dışardakilerden bile fazla almaları lazım ki kafaları rahat olsun.
  • Bu fikir kimden cikmis anlamadim ben, talpa mi yoksa tsk mi? Bu isin tek cozumu var, geri donen pilotlarin maaslarini yuksek tutmak. Zaten kac kisi var bu durumda olan.. 6 3 5 7 ay nedir bu boyle cocuk oyuncagi mi. Pilot bu insanlar , bisiklet kullanmiyorlar. Ucus emniyeti acisindan cok sakincali . Sirketlerin kesinlikle bunu kabul etmemeleri lazim.
  • ACABA 25 temmuz 2016 khk sından kanun çıkmasına rağmen HİÇ FARKEDİLDİMİYORMU NEDEN 3.5 YILDIR HAVA KUVVETLERİ DIŞINDA HİÇBİR KUVVET MALUL JET VE HELİKOPTER PİLOTU MUAYENE EDİP GERİ ALIMI YAPMIYOR VEYA YAPAMIYOR.NEDEN??KONU SADECE ÖZLÜK HAKKIMI ACABA. YILLARCA MAĞDUR EDİLEN PİLOTLAR HAKKINDA SAHTE RAPORLAR DÜZENLEYEN, SÖZDE DEVŞİRME HEKİMLERİN YÜZLERCE PİLOTU BOŞU BOŞUNA VE YALANDAN MALUL EDEREK DEVLETİ ZARARA UĞRATTIKLARI ORTADA DEĞİLMİ?BU DEVŞİRME HEKİMLERİN İTİRAFLARI ORTADAYKEN MALUL EDİLEN DEVLET MALI MİLYON DOLARLIK BU PİLOTLAR NEDEN CLASS 1 UÇMAYA DEVAM EDİYOR. TSK YA YENİDEN MUAYENE EDİLİP GERİ ALINMIYORDA BAŞKA YOLLAR İLE BU İŞ SULANDIRILIYOR .NEDENN?? BU KONUNUN İNCELEMESİ GERÇEK CERAHATIN KESİLİP ATILMASI OLACAK. YAZIK YAZIK BU ÜLKEYE .
  • dönüşümlü askerlik, harika bir fikir. 6 ay sakal bırakabilirsin mesela. Noldu bu askeriyeye? Kaçan, atılan,hapse düşen, itilen, kakılan, ÜBD döngüsüne giren.... tüh tüh vah vah. Eskiden çok forslu bir meslekti.

Pilotların TSK'ya dönüşünde yeni formül

Son 3 yıldır zaman zaman gündeme gelen asker pilotların durumu, bu kez çok daha ilginç bir konuyla gündeme geldi. Daha doğrusu bundan sonraki süreçte gündemi epey meşgul edecek.

Nasıl mı?

Biliyorsunuz 15 Temmuz hain darbe girişimin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri’nden birçok pilot görevden ihraç edilmiş, kimisi tutuklanmış kimisi de kaçmıştı.

Bu da TSK’da bir anda pilot açığına neden olmuş ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ni arayışa itmişti. İlk akla gelen de haliyle özel sektörde görev yapan pilotların geriye dönüşlerini sağlamak olmuştu.

Bu durum epey tartışıldı, pilotların geriye dönüşleriyle ilgili çeşitli görüşler ortaya atıldı. Peki net bir çözüm bulundu mu? Hayır.

Şimdiki konu ise yukarıda da yazdığım gibi tartışmaları beraberinde getirecek.

Şöyle ki; Habertürk’ten Mahir Kılıç bir haber yaptı. Haberde şu detaylar var; Özel sektörde görev yapan pilotlardan geriye dönenlerle ilgili bir plan üzerinde çalışılıyor. Habere göre 6 ay TSK  6 ay da özel sektörde görev yapılmasına ilişkin bir formül düşünülüyor.

Ben de bu konuyu hem ilgilenenler arasından hem de dışarıdan bazı önemli isimlere sordum. Bu tam olarak nasıl mümkün olabilir, neler yapılabilir şeklinde sorular sordum.

Aldığım cevaplar elbette gerektiğinde vatan için her türlü fedakarlığın yapılabileceği yönünde oldu.

Ama tabi ki, işin bir de reel tarafı var.

Öncelikle şunu söyleyeyim. Bu konuda TALPA ile TSK arasında bir görüş alışverişi olmuş. Çalıştay yapılmış. TSK kendi fikrini sunmuş ve TALPA’dan da ne düşündüğü konusunda fikrini almış. TALPA da bu konu hakkında ilk görüşünde olumlu olmamakla beraber üzerinde çalışacağını söylemiş.

Şunu da söyleyelim. TALPA resmi olarak  karar verici değil. Ancak üzerinde çalışıp fikrini söyleyecek.

TALPA demek pilotların görüşü demek aslında. TALPA mutlaka pilotlarla görüşecek ve ona göre ne yapılabileceğini söyleyecek.

Burada önemli olan pilotların özlük hakları; Bu da ne demek?

Bir pilotun özel sektörde kazandığı para TSK’da kazandığı paranın yaklaşık 3 katı. İşte bu nedenle 6 ay TSK 6 ay THY formülü üzerinde duruluyor. Benim öğrendiğim kadarıyla pilotlar açısından bu formül çok olumlu karşılanmıyor.

Pilotların fikri ise 3 ay TSK 3 ay özel sektör şeklinde. Hatta 1 ay-1 ay formülüne bile razılar. Çünkü arada yaşayacakları mağduriyeti mümkün olduğunca en az indirmek istiyorlar.

İşin bir de uçuş süreci var. Yani 6 ay TSK’da uçan bir pilotun current (mesleki eğitim) durumu ne olacak? 6 ay TSK’da uçan bir pilot 6 ay sonra hop diye kokpite geçemiyor. Simülatörle de belki bu durum halledilebilir ama zor bir süreçten bahsediyoruz.

Bu konuyla ilgili çok fazla soru işareti var.

- Aile durumu
- Maaş durumu
- Eğitim durumu
- Zorunlu görev süresi

Bu başlıklar uzayıp gider. Umalım da hem TSK hem pilotlar hem de şirketlerin kârlı çıkacağı bir formül bulunur.

Zamanla detayları ortaya çıkacaktır. Bekleyip göreceğiz.

Pilotların TSK'ya dönüşünde yeni formül

Yorumlar Tüm Yorumlar (14)

Air National Guard ~ 5 yıl önce
Air National Guard usulu bir surec Turkiyede surekli uygulanmalı. Yasadigimiz cografya buna mecburdur. Burada bilip bilmeden bos atanlara bakmayin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olmaz ~ 5 yıl önce
Zorla guzellik olmaz, yasli fighter pilotu olmaz, simdiye yeni leri coktan yetisti, rant acmayin, Talpa uzak dur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
paşa paşa ~ 5 yıl önce
gideceksiniz tabi formül falan uydurmayın, sivil havacılığı sivillere bırakın artık yeter sömürdüğünüz sizbittiniz şimdi macarasitanda eğitim alan astsubaylar çıktı. 6 ay uçalım 6 ay gidelim yatalım oh ne ala zormu geliyor artık hava yollarının yoğun programları. Pastam dursun karnım doysun istiyorsunuz ama nafile. Yolcu uçaklarına savaş uçağı muamelesi yapıyosunuz zaten, pistin üzerinde güm diye vuruyosunuz yere, bu uçaklar flare yapabiliyor anlayın artık f5 değil bunlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Helikopter ~ 5 yıl önce
Helikopter pilotlarina ihtiyac yok heralde geri cagrilan duymadim!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yavvv get ~ 5 yıl önce
Oyle sey mi olur, ya gitsin ya kalsin, ihtiyac da yok artik, durumdan nemalaniyorlar, Talpa sen ne qriyorsun orada

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dogrucu ~ 5 yıl önce
Ulke resmen cikmazda ve cikis yolu bulacagiz derken tam tersine iyice cikilmaz hale geliyor.Bakiniz,hicbir kanun geriye yurumez ve kazanilmis hak geri alinamaz bu ancak bir savas ilaninda soz konusu olabilir.SHGM ve Hava Kuvvetleri su anda durumu kurtarmak adina kanunlari hatta Anayasayi ihlal ediyor.Ve cok ilginc bir sey var 15.Temmuz kalkismasinda farkindamisiniz nerdeyse Hv.K nin 3/4 u ihrac edildi yani kas yapalim derken goz cikarildi,dogru duzgun arastirma sorusturma yargilama safhasi gecirilmeden onune gelen dogru yanlis denmedi ihrac edildi yani yargisiz infazlar yapildi ve gelinen sonuc bu.Ben de eski asker kokenli olmama ragmen,21 seneden eksik calismissin geri donmezsen lisansini askiya aliriz gibi kanunsuz tehditlere tek cevabim almazsaniz hatirim kalir olur,haaa savas cikar o zaman cagirmalarina gerek bile yok kosarak gider ucarim ama sokak agzi ile tehditleri yemem yemedigim gibi halen ortada duram.Anayasayi arkadaslarin eline verir okuturum.Saka gibiler yaa her yana fetoculeri kendileri yerlestirirken bana mi sordun ? Once Fetonun siyasi ayagini yurekleri varsa buyursun temizlesinler sonra ben gider ölene.kadar TSK da ucarim yok oyle isine geldi gel isine gelmedi git,Kanun var kitap var Anayasa var.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hatrım kalır ~ 5 yıl önce
Savaş çıkar da uçmazsan hatrım dayı. Savaş çıkarsa derken hangi olası savaşta pilotluk yapmaktan bahsediyorsun sen? Gidip nerede, neyle uçacaksın? Ne görev yapacaksın? Hayal bunlar hayal. Size ihtiyaç falan yok gerçekte. Boşuna önemli adam pozlarına giriyorsunuz. Önemli olsaydınız salmazlardı zaten.
6 Ay mı? ~ 5 yıl önce
Biride demiyor ki kaza olursa sorumlusu Talpa mı olacak? Arada fafk varsa devlet zorla geri çağırdığı pilotlara parasını ödeyecek. Yok öyle yağma. İnsanları zaten mağdur ettiler. Hatta dışardakilerden bile fazla almaları lazım ki kafaları rahat olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yok daha neler ~ 5 yıl önce
Bu fikir kimden cikmis anlamadim ben, talpa mi yoksa tsk mi? Bu isin tek cozumu var, geri donen pilotlarin maaslarini yuksek tutmak. Zaten kac kisi var bu durumda olan.. 6 3 5 7 ay nedir bu boyle cocuk oyuncagi mi. Pilot bu insanlar , bisiklet kullanmiyorlar. Ucus emniyeti acisindan cok sakincali . Sirketlerin kesinlikle bunu kabul etmemeleri lazim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MALUL JET PLT ~ 5 yıl önce
ACABA 25 temmuz 2016 khk sından kanun çıkmasına rağmen HİÇ FARKEDİLDİMİYORMU NEDEN 3.5 YILDIR HAVA KUVVETLERİ DIŞINDA HİÇBİR KUVVET MALUL JET VE HELİKOPTER PİLOTU MUAYENE EDİP GERİ ALIMI YAPMIYOR VEYA YAPAMIYOR.NEDEN??KONU SADECE ÖZLÜK HAKKIMI ACABA. YILLARCA MAĞDUR EDİLEN PİLOTLAR HAKKINDA SAHTE RAPORLAR DÜZENLEYEN, SÖZDE DEVŞİRME HEKİMLERİN YÜZLERCE PİLOTU BOŞU BOŞUNA VE YALANDAN MALUL EDEREK DEVLETİ ZARARA UĞRATTIKLARI ORTADA DEĞİLMİ?BU DEVŞİRME HEKİMLERİN İTİRAFLARI ORTADAYKEN MALUL EDİLEN DEVLET MALI MİLYON DOLARLIK BU PİLOTLAR NEDEN CLASS 1 UÇMAYA DEVAM EDİYOR. TSK YA YENİDEN MUAYENE EDİLİP GERİ ALINMIYORDA BAŞKA YOLLAR İLE BU İŞ SULANDIRILIYOR .NEDENN?? BU KONUNUN İNCELEMESİ GERÇEK CERAHATIN KESİLİP ATILMASI OLACAK. YAZIK YAZIK BU ÜLKEYE .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ÜBD döngüsü ~ 5 yıl önce
dönüşümlü askerlik, harika bir fikir. 6 ay sakal bırakabilirsin mesela. Noldu bu askeriyeye? Kaçan, atılan,hapse düşen, itilen, kakılan, ÜBD döngüsüne giren.... tüh tüh vah vah. Eskiden çok forslu bir meslekti.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000