31 Ağustos 2020, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • AMA KIZ ARKADASIN SENI BIRAKIR PILOTA KACAR, SENDE PILOT OLACAM DIYE AKADEMI KAPISINDA YATAR KALKARSIN:)))
  • Pilotlarla ilgili bir yazıda diğer arkadaşların ne işi olur. Kendi işinize bakın
  • Tabi ki pilotlar kabin memurlarindan fazla maas alacak zam farki fazla olacak. Acin bakin instagram turkishcabincrew sayfasina bir suru hostes hatta aralarinda evli olanlar var oraya fotograflarini gonderip manita ariyorlar. Business class’tan ekmek cikmadi herhalde korona donemi. Rezalet.
  • Ben istersem katara değil avrupanın gelişmiş ülkelerine de giderim, sonuç olarak adamların kalifiye insana (yazılım mühendislerine) ihtiyaçları var. Aşayukarı eski kazancıma yakın birşeyler de kazanırım. Benim burda olmam size karşı bir lutuf. Ama sen şimdi yine o bayağı uslubunla gitmezsen adam değilsin tarzı cevaplar yazacaksın. Hemen kızma, sen de gelebilirsin! sonuçta çocuklara bakacak birine ihtiyacımız olacak. Sevgiler ;)
  • Sirket tasarrufa gidecekse dunyada yapildigi gibi once yabanci pilotlari gondermelidir. Prosedur her ulkede ayni. Yabanci pilotlarla birlikte onlarin metresleei olan bazi hostesler de sirketten atilmalidir, zira onlarin amaci sirkette pilot bulmak, Turk olmazsa yabanciya kapak atmaktir. Yabanci da aptal degil ki giderken yaninda bunlari da gotursunler. Kisacasi yabanci pilotlar ve yabanciseverler gonderilirse sirket bayagi tasrrufa gecer ve boyle buyuk kesintiye de gerek kalmazdi
  • Hayirlatmakta fayda var. 1) pilot 2 seneye yetisir, kabin meuru 2 ay (24 kat fazla egitim) 2) pilotlarin cogu muhendis kokenlidir ve analitik zekalari gelismistir, kabin memurlarinin cogu lise mezunu ya da acikogretim, iktisat isletme 3) dunyada pilot/km maas farki 5 kattir en az, Turkiye’de 2 kat. .... yani durum soyle ki, br kabin memurunun kendini pilotla ve pilot zammiyla kiyaslamasi akilsizliktir. O yuzden pilot maasini ve zammini konusma hakkina sahip degiller. FLIGHT CREW = PILOTLAR —- CABIN CREW = KABIN EKIBI. Yani kabin ekibi flight crew DEGILDIR. Kabin ile kokpit br degildir.
  • Maaş konusunda bu kadar tartışmaya gerek yok, su an bu işin ederimi tr koşullarında pegasus veriyor. Herkese Pegasus maaşları verilsin. Adam özel şirket kimseye ederi üstü vermez. Pgs Kpt maaşı neyse tk daki Kpt onu alsın, km yer çalışanı ekip planlamacı herkese oradaki maaş verilsin bitsin bu tartışma. Yoksa yer çalışanına sor o da 100.000 ister, kimin ne istediği değil, ne hakettiği de piyasada belirlenir.
  • Sana kendimi isbat edicem diye uğraşmam. Bi gün yolun sinopa düşerse havalimanına uğra bi çayımı iç o zaman anlarsın gerçek mi troll mu ?
  • genel müdür, genel müdür muavinleri, başkanlar, müdürler, uçucular %50 teknik ve diğer personel %25
  • Eğer burada pilot yada pilot adayı ağzıyla kötü tehdidler yazanlar gerçekse,akıl sağlığı problemi yaşıyor demektir ve derhal uçuştan uzaklaşmalıdır.

Pilotu kazanmak zaman, kaybetmek ise an meselesidir

Milli bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları’nın, içinde bulunulan kriz ortamından çıkabilmek için pilotlardan %50 maaş kesintisi yapacağı öğrenildi.

Kimi pilot akademiye, kimisi bankalara, kimisi de çevresine borçlanarak, 18 ay eğitim sonucunda pilot oldu. Borçlar ne yazıkki dövizle! Şimdi hesaplar tekrar altüst oldu.

Ayrımcılık!

Alınan bilgilere göre yer hizmetleri ile kabin memurlarına  %30-35 kesinti yapılacak. Pilotlara %50 niye ? Niçin herkesin gözü pilot maaşlarında? Madem kesintiye gideceksin herkesten %35 kes.

An Meselesi!

Üzerine basa basa bir kez daha yazıyorum. Pilotların üzerindeki baskının kalkması gerekiyor. Zihni meşgul olan pilot hata yapar! Bu durumda CRM nerede kalır, uçuş emniyeti nerede kalır? Ayrıca hangi yolcu zihni problemlerle dolu pilotun uçağıyla yolculuk yapmak ister? Herhangi bir kaza kırımda şirketin marka değeri ve güvenilirliği düşer. Aman dikkat bir kazanın gelmesi an meselesi!

Yabancı pilotların işten çıkarılmasının doğru olacağını geçen hafta yazmıştım. Bu kararın da tebliğ edilmesi çok yakın. Zaten çıkartılmasalarda maaş indirimleriyle birlikte kur oranları yüzünden kendileri giderlerdi.

THY Pilot Sıkıntısı Yaşar

Kaptanların büyük bir bölümü ayrılmaya hazırlanıyor. Hali hazırda birikimini yapabilenler, zaten bu maaşı oturdukları yerden de kazanabiliyor. %50 kesinti yapacaksın, aidiyet duygusunu yok edeceksin, ondan sonra da pilotlardan verim bekleyeceksin? Yapabiliyorsanız uçuşlarında %50 ini programlardan çıkartın!

Yabancı pilotların ayrılmasıyla birlikte, Türk pilotlarında %50’si ayrılırsa ilerleyen dönemde pilot sıkıntısı da yaşanabilir. Yönetimin geleceği de düşünmesi gerekir.

Pandemi Uzarsa İşler Değişir

Pandemi hız kesmeden ülkemizde devam ederken, dünyanın birçok ülkesinde de ikinci dalga hızlı bir ivmeyle yaşanıyor. Bu bağlamda ülkeler tekrar sınırlarını kapatmaya başladı.

Pandeminin önümüzdeki yıl yaz aylarında da görülmesi halinde birçok şirket iflas bayrağını çekebilir. Bunun için şirketlerin risk analiz birimlerinin, önceden bir rapor hazırlaması elzem.

Vergi Muafiyetinde Neden Değişikliğe Gidilmiyor?

2019 yılında alınan karar ile pilot ve kabin memuru maaşlarına tanınan gelir vergisi muafiyet oranı yüzde 85’ten yüzde 70’e indirilmiş ve personelin cebinden daha çok vergi alınmaya başlanmıştı.

Maaşlardaki indirime benzer bir indirim vergilerde de pekala yapılabilir. Neden her kahrı personel çekmek zorunda?

Yeni oyuna yeni deste

Maaşlardaki indirimle ilk elde THY yönetimi galip geldi gibi gözüküyor. Yeni oyuna yeni koşullarla adapte olmanın zamanı. Kimin nerede oturduğu da artık ortaya çıktı. Çalışanlar, sendika, ve yönetim hangi koltuklarda herkes iyice baksın. Kimler neleri kaybetmeye hazır?

Zafer Bayramı

Büyük Taaruz’da işgalci Yunan Krallığı’na ait 50 savaş uçağına karşı Türk Ordusu’nun elinde yalnızca 10 uçak bulunuyordu. Buna rağmen 25 Ağustos 1922 günü Batı Cephesi Komutanlığı’ndan Cephe Tayyare Bölüğü’ne tebliğ edilen emirde;

“26 Ağustos 1922 tarihinden itibaren orduların genel taarruza başlayacağı ,26 Ağustos günü saat 06.00-08.00 arasında düşman ihtiyat gurubunun ve Afyonkarahisar’ın güney bölgesindeki düşman birliklerinin durumunun keşfedileceği, avcı uçaklarını özellikle Afyonkarahisar ve batı bölgesinde uçarak düşmanın keşif faaliyetlerine mani olması, saat 10.00 da aynı vazifenin tekrar edilmesi” bildirilmiştir. Hava durumunun elverişsiz olmasına karşın verilen emirler harfiyen yerine getirildiği gibi seçilen bölgelerde bombalanmıştır.

Türk Milleti’nin kaderini değiştiren ve bize 30 Ağustos’ta Zaferimizi kutlatan başta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, değerli komutanlarımızı, korkusuz tayyarecilerimizi ve kahraman mehmetçiklerimizi rahmet, minnet ve özlemle anıyor hepinizin Zafer Bayramını kutluyorum.

“Göklerde bizi bekleyen yerimizi almak zorundayız. Yoksa o yeri başkaları istila eder ve işte o zaman bu ülke ve millet elden gider” Mustafa Kemal Atatürk.

Saygılarımla.

Serdar BAŞAĞAOĞLU

Pilotu kazanmak zaman, kaybetmek ise an meselesidir

Yorumlar Tüm Yorumlar (338)

HOBI DERSINIZ ~ 4 yıl önce
AMA KIZ ARKADASIN SENI BIRAKIR PILOTA KACAR, SENDE PILOT OLACAM DIYE AKADEMI KAPISINDA YATAR KALKARSIN:)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Flight crew ~ 4 yıl önce
Pilotlarla ilgili bir yazıda diğer arkadaşların ne işi olur. Kendi işinize bakın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Zam farki ~ 4 yıl önce
Tabi ki pilotlar kabin memurlarindan fazla maas alacak zam farki fazla olacak. Acin bakin instagram turkishcabincrew sayfasina bir suru hostes hatta aralarinda evli olanlar var oraya fotograflarini gonderip manita ariyorlar. Business class’tan ekmek cikmadi herhalde korona donemi. Rezalet.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bak sevgili dostum ~ 4 yıl önce
Ben istersem katara değil avrupanın gelişmiş ülkelerine de giderim, sonuç olarak adamların kalifiye insana (yazılım mühendislerine) ihtiyaçları var. Aşayukarı eski kazancıma yakın birşeyler de kazanırım. Benim burda olmam size karşı bir lutuf. Ama sen şimdi yine o bayağı uslubunla gitmezsen adam değilsin tarzı cevaplar yazacaksın. Hemen kızma, sen de gelebilirsin! sonuçta çocuklara bakacak birine ihtiyacımız olacak. Sevgiler ;)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 4 yıl önce
Lütuf mu, aklın yerinde mi?
Km7 ~ 4 yıl önce
Transport yapıyorsun lütuf derken, görende cerrah sanar ya. Laflara bak.
Km7’’ye ~ 4 yıl önce
Cerrah bir pilottan daha onemsiz is yapiyor. Hasta kaybedilince kimse sorgulamiyor cerrahi fakat pilotun bastigi her tus kaydediliyor. Senin cerrah dediklerin kac kisinin olumune sebep oldu da sorgulanmadi ucan garsoncum
Digerlerinı ne yapicaz ~ 4 yıl önce
Diğer pek yuksek mesleklerden gelen paylıtları ne yapacagız (meslek ismi belirtmeyimde alinganlik olmasin)
Km ~ 4 yıl önce
Hasta kaybedilince kimse sorgulamıyor mu, bir arastır istersen, adamların yaptırmaları gereken zorunlu mesleki sigortaları var. Hangi meslekte bunu gördün. Uçak olmasa kime ne olur. Dünya mı çöker. Ama kalp damar cerrahı, ortopedist, genel cerrah vs vs. olmazsa sen, hastalar çökersin. Buradan atıp tutma. Sanki metrobüs süren adam kaza yapsa millet ölmeyecek. İşinin onemının ondan farkı yok.
Army ~ 4 yıl önce
Cerrahın elinin altında piyano tuşu yok kardeş. Can var. Bastığı nota değil. Aklın tam yerinde değil sanırım. Biri adamı ipten alır. Pilot ise taşıma yapar. Olmazsa kimseye birşey olmaz. Geçmiş ülkede kıyas kabul etmez, dr la pilot. Anca burada size verilen paralarla gerçeklik algınız şaştı. Dünyada hangi ülkede cerrahtan fazla kazanıyor, yazsana bi bana.
Guzel bir yazi, tebrik ederim ~ 4 yıl önce
Sirket tasarrufa gidecekse dunyada yapildigi gibi once yabanci pilotlari gondermelidir. Prosedur her ulkede ayni. Yabanci pilotlarla birlikte onlarin metresleei olan bazi hostesler de sirketten atilmalidir, zira onlarin amaci sirkette pilot bulmak, Turk olmazsa yabanciya kapak atmaktir. Yabanci da aptal degil ki giderken yaninda bunlari da gotursunler. Kisacasi yabanci pilotlar ve yabanciseverler gonderilirse sirket bayagi tasrrufa gecer ve boyle buyuk kesintiye de gerek kalmazdi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gerçekten ~ 4 yıl önce
Thy kabin çok kalitesizleşti
Yabancı pilotmuş!!! ~ 4 yıl önce
Tıtturmuşsunuz yabancı pilot, adamlar geldi bizimkilerden az paraya çalıştı, %85'i lise mezunu ve züppelik alınganlık kaprisleri hiç yok. Her mesleğe saygıları var. Teknisyeni kokpitte ayakta karşılıyorlar. Havacılık kurallarını öğrettiler bazılarına. Yer personeli uçak altında çalışırken insana zararlı herşeyi kapatıyorlar saygıları düşünceleri var. Çoğu kokpitte diğer insanlardan farklı business tepsi istemiyor ve iade edip ekip yemeği yiyor, bilen bilir.. Ne farkı var bizimkilere verdiğin o kadar maaşı bizimkiler yine yurtdışında yiyorlar. İster yabancı ister bizimkiler yani para ülkede kalmıyor. Yabancı pilotlar Türkiyeye sevdiğinden yabancılara anlatıyor ve sayelerinde bir miktar turistte geliyor.. Yabancı pilot gitsin diye kraldan çok kralcılar biraz daha düşünüp yazsın bence...
Puhahaha ~ 4 yıl önce
Lutufla mi is yapiyorsun da seni ayakta karsilayacak oldu olacak kirmizi hali da sersin gerci sen teknik degilsindir %90 kabinsindir sorsak cok okumus profesor doktor 100 dil konusan birisindir
Pilot ve kabin memuru arasindaki farklar ~ 4 yıl önce
Hayirlatmakta fayda var. 1) pilot 2 seneye yetisir, kabin meuru 2 ay (24 kat fazla egitim) 2) pilotlarin cogu muhendis kokenlidir ve analitik zekalari gelismistir, kabin memurlarinin cogu lise mezunu ya da acikogretim, iktisat isletme 3) dunyada pilot/km maas farki 5 kattir en az, Turkiye’de 2 kat. .... yani durum soyle ki, br kabin memurunun kendini pilotla ve pilot zammiyla kiyaslamasi akilsizliktir. O yuzden pilot maasini ve zammini konusma hakkina sahip degiller. FLIGHT CREW = PILOTLAR —- CABIN CREW = KABIN EKIBI. Yani kabin ekibi flight crew DEGILDIR. Kabin ile kokpit br degildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hangi havayolu? ~ 4 yıl önce
10 senedir şirketteyim kabinde lise mezunu yok denecek kadar az, al şimdi bu bilgiyle ne yaparsan yap.
Enginner ~ 4 yıl önce
Diğer ülkelerde öğretmen pilot farkı da yaklaşık 2-3 kat, yani öğretmen yaklaşık 4-6 arası kazanıyor, o zaman pilot da 8-18 arasında kazanır. Yeni maaslar normal.
Maşalllah ~ 4 yıl önce
Masallah kafa hesap makinasi. 2 ayın 24 katı 2 sene diyor bu kardes. Başka yorumum yok.
Sivil havacılık mezunu ~ 4 yıl önce
5 yıl lisans eğitim, demek ki senin iki uçuk katın eğitim alıyor ama çoğu senin uçağının bakımını yapıyor. İki yıl dediğinde süre doldurmak için sertifika programı zaten ve 3 ayda biten bir eğitim aslında. Pilotajın içinde lise ve ön lisans mezunu çok fazla onları da gör biraz. Mühendis isen biraz matematiği ve Türkçeyi iyi kullanman gerekir. Gerçekten kepçe operatörü el melekesi ve iş disiplini açısından siz gibilerden üstün. Biraz iklim azıcık tarzanca İngilizce öğrensinler mesleğinizi elinizden alır emin olun. Ayda maaş olatak 5 bine düşer o erişilmez mesleğiniz...
SIVIL HAVACILIK MEZUNU TAMIRCIYE CEVAP ~ 4 yıl önce
SEN ANCA BIZIM UCAGIN LASTIGININ HAVASINA BAKARSIN,BENZINCIDE/SANAYIDE CALISANDAN TEK FARKIN YALANDAN INGIILIZCE BILMEN ZATEN COGUNUZ AKADEMIYE GIRMEK ICIN TAKLA ATIYO,GIREMEYEN EZIKLERDE BURADA YAZIYOR
Bir ~ 4 yıl önce
Pilotlar nükleer reaktörde çalışan işçilerden daha çok radyasyon alır, adam başkasının değil en başta kendi hayatını tehlikeye atıyor. Pilotlar neden daha çok maaş alıyor diyorsan işte cevabı. Ayrıca pilotaj puanları...
Relax ~ 4 yıl önce
Maaş konusunda bu kadar tartışmaya gerek yok, su an bu işin ederimi tr koşullarında pegasus veriyor. Herkese Pegasus maaşları verilsin. Adam özel şirket kimseye ederi üstü vermez. Pgs Kpt maaşı neyse tk daki Kpt onu alsın, km yer çalışanı ekip planlamacı herkese oradaki maaş verilsin bitsin bu tartışma. Yoksa yer çalışanına sor o da 100.000 ister, kimin ne istediği değil, ne hakettiği de piyasada belirlenir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Troll arffye ~ 4 yıl önce
Sana kendimi isbat edicem diye uğraşmam. Bi gün yolun sinopa düşerse havalimanına uğra bi çayımı iç o zaman anlarsın gerçek mi troll mu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsbat eden adam ~ 4 yıl önce
İspat olmasin
MÜSTEHAK ~ 4 yıl önce
genel müdür, genel müdür muavinleri, başkanlar, müdürler, uçucular %50 teknik ve diğer personel %25

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Değerlendirme Dr.Gökhan ~ 4 yıl önce
Eğer burada pilot yada pilot adayı ağzıyla kötü tehdidler yazanlar gerçekse,akıl sağlığı problemi yaşıyor demektir ve derhal uçuştan uzaklaşmalıdır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sivil ~ 4 yıl önce
Yalandan işte gireriz lafları, komik görünen tehditler. Hadi gitsenize, kuru blöf. Biraz elinizi taşın altına koyun. Dünyada bir sürü pilot işsiz.
Kabinciler ~ 4 yıl önce
Bayagi kiskanc. Neden? Pilot olacak zekaya sahip olmadiklarindan mi?
Kabincilere cevap ~ 4 yıl önce
Kolayı var. Herkesi IQ testine alirsin. Kimin zekasi kimden yukarida çikar ortaya. Yani kokpitte okmakla kabinde olmak arasindaki farkın zekadanmı yoksa paradan ve hayat şartlarındanmı oldugu çıkar meydana

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000