25 Kasım 2013, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Çok teksas tommiks okumuşsun keşke başka kitaplarada baksaydın
  • Çetin bey hazır sendikadan söz açılmışken Çelebide sendikalı olan, sendikali olma ihtimali olan, sendikaya sempati duyan vb herkes hakkında istihbarat yapıldığı ve çeşitli nedenlerle işten çıkarıldıklarını da yazsaydınız keşke.
  • Cetin bey, sendika baskanini secmeseydiniz diyorsunuz haklisiniz ve kultur,okumusluk vs bakimindan turkiye ortalamasinin ustunde olan ama buna karsilik cogunlukla, sorgulama,sorma gibi seylerden uzak olan aman canim bosverci iscilerin uye oldugu bir sendikanin baskaninin son 3 ve son secimi 1 oy farkla ki o da mahkeme karariyla nasil kazanabildigi ortada...Kendisi ciddi bir paraya hukmediyor ve bu paranin gucuyle de istediklerini yapabiliyor...Malumunuz para ve iktidar herseyi yapmaya muktedirdir ve bu insanlar beles hayati kaybetmemek icin ellerinden ne geliyorsa yaparlar...Dusunsenize yemege,benzine,arabaya,telefona vs para odemiyorsunuz ve turkiye'de cok farkli bir konumdaki iscilerin uye oldugu bir sendikadasiniz yani aldiklari maaslari ve sosyal haklari ust seviyede olan aman maasim yatsin ikramiyem odensin pass biletlerim var olsunda gerisi ne olursa olsun diyenlerin cogunlukta oldugu uyelerden bahsediyorum...Onlarin da hatalari cok ama hirsizin hic mi sucu yok???? Saygilarimla..
  • Atilay Ayçin Ulusal kanalda .....
  • anlamadın bu güne kadar. ortalık ve çalışanlar bölünmüş, parça parça. Böyle yazı olmaz. bir tarafı tutup öbür tarafa saldıracaksın. Sen saldırdıkça tuttuğun taraf seni destekleyecek. Okuyacak. Bravo aslanım vb yorumlar yazacak.
  • Bence yazı yazma
  • Sendika; çalışanların ortak ekonomik,sosyal,kültürel,mesleki hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek amacıyla kurulan tüzel kişiliğe denir. Bu sözlük tanımı. Türkiye'desendika denince sadece ücret sendikacılığı akla geliyor ki bundada ne kadar başarılı oldukları ayrı tartışma getirir, Kendilerini sosyal en önemlisi siyasal koşullardan soyutlamaları gerekmekte. En önemlisi demokrat olmaları. E buda ayrı tartışma konusu. Farklı görüşlere inanan ,farklı siyasi bakış açılarımızda olsa ortak bir nokta varki yaşamak için çalışmak zorundayız..Nerede çalışıyor olursak olalım en önemlisi iş güvencesi. Bunun sağlanmadığıda açıkça ortada.Kendi deneyimlerimden biliyorum.Benim bu sendika işlerine uzun zamandır pek güvenim kalmadı. Seçimler hayırlı olsun ama inşallah artık devrim olsun.
  • çetin bey, Sendika konusunda size böyle bir yazı yazmak yakışır.Helal olsun diyorum.

SENDİKAL DURUM VE BİR KIZILDERİLİ SÖYLEMİ

Sular yükselince, balıklar karıncaları,
Sular çekilince ise Karıncalar balıkları yer.
Kimse bugünkü üstünlüğüne ve gücüne güvenmemelidir.
Çünkü kimin kimi yiyeceğine "suyun akışı " karar verir.
Kızılderili sözü.

Hayat merdiveninin çeşitli basamaklarında yaşadığımız çeşitli olaylarda bu sözün dikkate alınmasının gerekli olduğunu bizlere anlatan örnekler o kadar çok ki. Buna rağmen asırlardır doğruluğu bilinen bu sözün yanlış olduğunu ortaya koyabilmek için yoğun bir çaba var etrafımızda.  Günümüzün insanları bu ve benzeri işlerde zaman harcama konusunda sonsuz kabiliyetliler. Haklarını teslim etmek gerekir.

Malum, yaşamda,  insanlar artık bir yere doluşan suyun kendiliğinden çekilmesini beklemiyorlar. Yapay kanallar açarak veya suyun akışını hızlandırmak için değişik düzenlemeler yapıyorlar.  Motorlarla atıyorlar suyu. Özetle suyun süratle çekilmesi için bayağı gayret sarf ediyorlar. Ve başarıyorlar da. Daha karıncalar suya ulaşmadan suyun eseri kalmıyor ortalıkta.

Tabii ki bu durumda kimin kimi yiyeceğine suyun akışı karar vermiş olmuyor.

Bu kararı insanoğlu veriyor demek yalmış mı sizce?

Bunun da örneklerini gerek normal yaşamınızda ve gerekse iş yaşamında görebilmek tabii ki mümkün.

Kızılderililer teknolojik ilerlemeyi hesaba katmamışlar belli ki. Keşke suyu muyu karıştırmadan,

“Kuvvetli olan zayıf olanları boğar ” deselerdi, günümüz insanına uygun olanı daha kestirmeden tarif etmiş olurlardı.

Genelde yazdıklarımı beğenmeyenler, belki de bu konuda nasıl saçmalayacağımı merak ettiklerinden sürekli olarak   “ Neden Sendikal konuda yazmaktan çekindiğimi “ soruyorlar.  Konuya yaklaşmaktan çekindiğim falan yok. Tüm Air Port yazarları baştan beri bu konuyu izliyor ve kaleme alıyorlar.  Onların söylediklerinin tekrarı anlamındaki görüşlerimi ifade etmemin bir faydasının olmayacağını ve hiçbir şeye yaramayacağını düşündüğüm için bu konudan uzak durdum. Kaldı ki, arkadaşlarım benden çok konunun içindeler ve de güncel bilgilere sahipler. Uzak durmamın nedeni budur.

1.Atılay Ayçin uzun zamandır Sendikanın başında. Bu tür sistemsel çalışmaların uzun süre tek bir adam’a bağlı olarak yürütülmesi tabii ki yadırganabilir. Her şeyin tabii ki bir sonu olmalıdır ve de mutlak olacaktır.  Bunların hepsi tamam da, bu adam gelip yirmiyi aşkın sene cebren mi oturdu bu masaya? Seçildi, bir daha seçildi ve tekrar seçildi. Seçmeseydiniz.  Geçen seçimde Atılay Ayçin THY çalışanlarından  % 50 oy almadı mı?  Bu gün sistemin tek bir adamın elinde olduğunu söyleyenlere verilecek cevap bu değil mi? Benzeri cevabı gazetelerde siyasilerimizin ağzından çıkan beyanlar olarak sıklıkla okumuyor muyuz? Siyasi ağızlardan çıkan bu ifadeyi doğru olarak kabul ettiğimize göre bu konudaki yaklaşımda haliyle doğrudur.

2.Sendika yapısını işverenin veya hangi taraftan olursa olsun siyasi bir kuruluşun güdümünde olan bir kişiye / bir gruba teslim etmenin, çalışanlarca yapılabilecek en büyük hata olacağı açık. Ülkemizdeki Sendikal geçmiş araştırıldığı takdirde bu tür uygulamaların sakıncalarının sonuçta kime ne şekilde yansıdığını görebilmek mümkün.  Eğer THY çalışanının hakkını işveren’in gösterdiği / desteklediği bir aday ve ekibi sağlayacaksa, Sendikaya gerek olmadığını söylemek de yanlış olmayacaktır.

3. Tek adam sistemi kötüdür. Kabul. Aynı görüşteyiz. Kabul olmasına kabul de “ Tek adam olsun da bizden olsun ” yaklaşımı daha da kötü, belki de en kötüsüdür. Sendikanın yapısında ve Sendikanın çalışana bakışında sizden, bizden ayırımı bulunmamalıdır. Sendikacılık hiçbir ayırım yapmadan tüm çalışanları kucaklaması gereken bir sistemdir.  Çalışanın da Sendika sizden veya bizden şeklinde düşünmesi tabirimi mazur görün ama cehaletin, aymazlığın ta kendisidir. Sizden, bizden yoktur bu konuda. Üyelerine düzgün hizmet veren, onların hak ve hukukunu koruyabilen / koruyamayan ayırımı yapılmalıdır.

4.Muhalefet etmenin de bir adabının olmasının gerektiği açıktır. Aklımda kaldığı ve olması gerektiği kadarı ile Türk Hava Yolları, görgülü bir insanlar topluluğudur. Seçilerek gelenlere de tabii ki muhalefet edilecektir. Bu nedenle kimsenin kimseye kızma hakkı yoktur. Bu muhalefetin yapılışı esnasında özellikle APH yorumlarına bakıldığında asgari nezaket kaidelerine uyulmaması seçmen durumunda olan çalışanların konuya yaklaşımlarının “ takım tutan taraftar “ zihniyeti ile şekillendiğini göstermektedir. Sendika üyeleri bu havadan çıkmalı hatta kurtulmalıdırlar.

5.THY’ de çalıştığım ve üye olduğum dönemde Sendikaya nedense hiç yakın olamadım. Üst yönetici olunca ise kazın ayağının pek anlatıldığı gibi olmadığını gördüm. O dönemde sendikayı ziyaret eden, kendileri ile görüşen bir yönetici olmanın daha akılcı olacağını değerlendirdim. Ayrıca, yapmayı düşündüğüm bir iş için de Sendikanın desteğine ihtiyaç duyacağımı biliyordum. Düşüncemi uyguladım. Onların konuya yaklaşımı da bana o konuda büyük destek oldu. Sonuçta kavga ederek yönetmek ve takip edilen işi sonuçlandırmak mümkün değildi. Benim ki, biraz pragmatist bir yaklaşım oldu ama bu şekilde de doğru olan noktaya da gelmiş oldum. İşverenin veya sendikanın birbirleri ile sürekli didişme halinde olmalarının zararını sonuçta çalışanlar çekiyor. Bu açık. Tüm yaşananlara rağmen halen zihinlerinde Sendikacılığı İşveren ile çekişme/ kavgalaşma platformu olarak şekillendiren ve ya bu düşünce ile ortalığı kızıştıranlara pek rağbet etmemek gerekir diye düşünüyorum.

Bu konuda söyleyecek veya yazacak fazla bir şey yok artık.

THY personelinin vereceği kararın kendileri, THY ve ülkemiz sendikacılığı için hayırlı olmasını dilemekten öte. Hayırlı olsun şimdiden.

Sendikal bir anı

Şubat 1980’ de Sendikaya açık muhalefet ettiğim dönemde yaşanmakta olduğumuz grevin tırmandığı günlerin birinde arkadaşlarımız Sendikaya gidelim ve durumu ilk ağızdan öğrenelim dediler. Grev hayli uzayacağa benziyordu ve de çalışanların çok büyük bir bölümü zor durumdaydı. Sendika çalışanlara maddi destekte de bulunamıyordu. Ve de dedikodu mekanizması sistemli olarak çalışıyordu. Sendikaya gittik. Toplantı veya bekleme salonunda 50-50 kişi vardı. En arkalarda bir yerde durduk ve dinlemeye başladık. Uzun anlatımları ve cevaplamaları dinledik. Teknikten bir arkadaşımız elindeki reçeteyi uzatarak “Bu reçete çocuğumun ve şu kadar TL tutuyor, bunu nasıl alacağım” diye sordu.  O ana kadar kendisini tutan ( yanılmıyorsam TSHS Genel Başkan Yardımcısıydı ) konuşmacı  “Televizyonunu sat kardeşim” türü bir cevap verdi.  Beklenen ve duyulmak istenilen bir cevap değildi. Ancak bu söz bizi çıldırtmaya yetmişti. Aklımız başımıza gelince görevlinin de o sözü isteyerek söylemediğini değerlendirmiştik. Dayanamadım ve bu sözü sarf eden TSHS görevlisine “ Sendikanın tüm hesaplarının üyelere de açık olup olmadığını sordum “. Aldığım cevap “ Tabii ki açık “şeklindeydi. Herkes sustu. Devam ederek “Peki Sendikamızın mali kayıtlarını görmek istiyoruz, eğer siz profesyoneller, bizler grevdeyken maaşlarınızı almadınız ise buradan ayrılacağız, eğer sizler maaşlarınızı çektiniz ise tüm üyeleri  size karşıt konuma getirebilmek için bu argümanı kullanacağız “ diyerek konuşmamızı noktaladık. Birinci sual yanlış değildi de,  ikinci kısmındaki beyanım ise çok  hatalıydı. Grev var ve üç beş kişilik bir grup personeli Sendika Yönetimi aleyhine kışkırtacağını söylüyor. Hatamızı geri plana itip bekledik ve Sendika Profesyonellerinin de THY grevi itibarı ile içeriden maaşlarını çekmediğini gördük. Kimseyi kışkırtmamıza da gerek kalmadı.

Allahtan ki kalmadı. Zira o an için bunu nasıl yapacağımızı bilmiyorduk. Zorda kalınca mutlak bir şeyler bulurduk ama iyi ki böyle bir şey yaşamadık. Tabii ki salonda bulunanlar içinde bize kötü kötü bakanlarda vardı. Dışarı çıkınca arkadaşlarım yönelttiğim sual üzerine bazılarının bizim üstümüze yürümemelerini Başkan İbrahim Öztürk’ün asker arkadaşım olmasına bağladılar. Oysaki daha ben konuşmaya başlarken İbrahim Öztürk salonda Yardımcısını bırakıp yan odadan kendi ofisine geçmişti.

SENDİKAL DURUM VE BİR KIZILDERİLİ SÖYLEMİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Çok ~ 10 yıl önce
Çok teksas tommiks okumuşsun keşke başka kitaplarada baksaydın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çelebili ~ 10 yıl önce
Çetin bey hazır sendikadan söz açılmışken Çelebide sendikalı olan, sendikali olma ihtimali olan, sendikaya sempati duyan vb herkes hakkında istihbarat yapıldığı ve çeşitli nedenlerle işten çıkarıldıklarını da yazsaydınız keşke.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
baskan ve uyeler... ~ 10 yıl önce
Cetin bey, sendika baskanini secmeseydiniz diyorsunuz haklisiniz ve kultur,okumusluk vs bakimindan turkiye ortalamasinin ustunde olan ama buna karsilik cogunlukla, sorgulama,sorma gibi seylerden uzak olan aman canim bosverci iscilerin uye oldugu bir sendikanin baskaninin son 3 ve son secimi 1 oy farkla ki o da mahkeme karariyla nasil kazanabildigi ortada...Kendisi ciddi bir paraya hukmediyor ve bu paranin gucuyle de istediklerini yapabiliyor...Malumunuz para ve iktidar herseyi yapmaya muktedirdir ve bu insanlar beles hayati kaybetmemek icin ellerinden ne geliyorsa yaparlar...Dusunsenize yemege,benzine,arabaya,telefona vs para odemiyorsunuz ve turkiye'de cok farkli bir konumdaki iscilerin uye oldugu bir sendikadasiniz yani aldiklari maaslari ve sosyal haklari ust seviyede olan aman maasim yatsin ikramiyem odensin pass biletlerim var olsunda gerisi ne olursa olsun diyenlerin cogunlukta oldugu uyelerden bahsediyorum...Onlarin da hatalari cok ama hirsizin hic mi sucu yok???? Saygilarimla..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP BŞK VE ÜYELER ~ 10 yıl önce
DEĞERLİ ARKADAŞIM. ATİLAY BEY 1 OY FARKLA KAZANMAMIŞ OLSA DİĞER EKİP %50 + 01 OY ALMIŞ OLMAYACAK MIYDI.BU DEFA DA BU YÖNETİMİN ÜYELERİN YÜZDE ELLİSİ BİZDEN DEME HAKKI OLACAKTI TABİİ Kİ. PARA KONUSUNA GİRMEK İSTEMEM.ANCAK BEN HİÇ BİR GELENİN GİDENDEN BU HESABI STANDART DIŞINDA SORDUĞUNU GÖRMEDİM.BUNA İNANIN LTF. SENDİKANIN HESAPLARI BU GÜN AÇIKTIR.YARIN DA AÇIK OLACAKTIR.İBRAZA MECBURLAR.TESPİT VE BELİRLEME YAPILMADAN HIRSIZ DAMGASI VURMAK HOŞ DEĞİL. YETER Kİ HESABI SORAN OLSUN. KAÇ SENELİK ÜYESİNİZ BİLEMİYORUM. SİZ HİÇ GİDİP HESAP SORDUNUZ MU ? BİZ SORDUK. YAZIMIN ALTINDA OKUDUNUZ MU BİLMİYORUM.ELİNİZE SENDİKANIN BİLANÇOSUNU ALIP TETKİK ETTİNİZ Mİ? EN SON BİRİSİNE SANA DA ÇALDI DİYECEKLER DEDİM, ÇOK BOZULDU. ŞÖYLE YAPARIM, BÖYLE YAPARIMI DİNLEDİM. DEMEKLE KALMADILAR,MAHKEMEYE BİLE VERDİLER. İNSAN AĞZI TORBA DEĞİL.ÜYE TAKDİRİ TABİİ Kİ ÇOK ÖNEMLİ. MÜSPET VEYA MENFİ. SEÇİMLERDE İYİ DÜŞÜNMENİZ GEREKİR. KOLAY GELSİN VE HAYIRLI OLSUN.
lives ~ 10 yıl önce
Atilay Ayçin Ulusal kanalda .....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
anlamadın mı? ~ 10 yıl önce
anlamadın bu güne kadar. ortalık ve çalışanlar bölünmüş, parça parça. Böyle yazı olmaz. bir tarafı tutup öbür tarafa saldıracaksın. Sen saldırdıkça tuttuğun taraf seni destekleyecek. Okuyacak. Bravo aslanım vb yorumlar yazacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ANLAMADIN MI? ~ 10 yıl önce
TEŞEKKÜR EDİYORUM. BİRAZ DAHA BÜYÜYÜNCE BUNLARI ÖĞRENECEĞİM.
Sen ~ 10 yıl önce
Bence yazı yazma

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SEN ~ 10 yıl önce
OLUR. YAZMAM. SİZDE OKUMAKTAN VAZGEÇİN. ZİRA OKUMAKTA BELİRLİ ÖZELLİKLER İSTER.
Ayşegül Öztopuz ~ 10 yıl önce
Sendika; çalışanların ortak ekonomik,sosyal,kültürel,mesleki hak ve çıkarlarını korumak ve geliştirmek amacıyla kurulan tüzel kişiliğe denir. Bu sözlük tanımı. Türkiye'desendika denince sadece ücret sendikacılığı akla geliyor ki bundada ne kadar başarılı oldukları ayrı tartışma getirir, Kendilerini sosyal en önemlisi siyasal koşullardan soyutlamaları gerekmekte. En önemlisi demokrat olmaları. E buda ayrı tartışma konusu. Farklı görüşlere inanan ,farklı siyasi bakış açılarımızda olsa ortak bir nokta varki yaşamak için çalışmak zorundayız..Nerede çalışıyor olursak olalım en önemlisi iş güvencesi. Bunun sağlanmadığıda açıkça ortada.Kendi deneyimlerimden biliyorum.Benim bu sendika işlerine uzun zamandır pek güvenim kalmadı. Seçimler hayırlı olsun ama inşallah artık devrim olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HELAL OLSUN ~ 10 yıl önce
çetin bey, Sendika konusunda size böyle bir yazı yazmak yakışır.Helal olsun diyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP HELAL OLSUN ~ 10 yıl önce
TEŞEKKÜR EDERİM ARKADAŞIM. UZUN BİR SÜRE YHY'Lİ ARKADAŞLARIN YAPTIKLARI YORUMLAR KAPSAMINDA MEVCUT SENDİKA YÖNETİMİNDEN ZİYADE BİRBİRLERİNE KARŞI SÖZLER SARF ETTİĞİNİ GÖRMEK ÜZÜCÜYDÜ.SENDİKA YÖNETİMİNİN İSE MÜSPET VEYA MENFİ BU TÜR YAZIŞMALARA MÜDAHİL OLMAMASI İSE GÜZELDİ. HAYIRLISI İSE ŞU SEÇİM BİTSİN BELKİ BU TÜR SATAŞMALARDA BİTER. THY'Lİ BİR YÖNETİCİ BİR KONUŞMADA BİZ SİZİN GİBİ BURADA DOĞMADIK. TEPEDEN GELDİK VE ORADAN EMİR GELİR GİDERİZ, BİR FARKLA ARKAMIZA BAKMAYIZ DEMİŞTİ. GİTTİ VE BAKMIYOR. DOĞRU SÖYLEMİŞ. ESAS KONU HAKİKATEN THY'Lİ OLANLARLA İLGİLİ.ÇALIŞANLAR BİRBİRİNE YAZIK EDİYOR. BÖYLE HAYATİ VE ÖNEMLİ BİR İŞ YAPAN THY' NİN ÇALIŞANLARI BİRBİRLERİNE BU DENLİ KARŞI OLMAMALI. TEMENNİ EDİYORUM Kİ, İŞVEREN VE SEÇİMİ KAZANACAK SENDİKA YÖNETİMİ BUNA BİR ÇÖZÜM BULABİLSİN. HEP BİRLİKTE OLMANIN GEREKTİĞİ BİR GÜN YAŞANIRSA AYRI KUTUPLARDA GİBİ HAREKET EDENLER NASIL BİR ARAYA GELEBİLİRLER BİLEMİYORUM.BU TARZ TOPLUMUN GÜVENİNİ SARSAR.SENDİKA SEÇİMLERİ HERKESE HAYIRLI OLSUN.
CVP ÖZTOPUZ. ~ 10 yıl önce
BU GÜN ORTAK NOKTAYA SAYGI GÖSTERENLER AZ. İNSANLAR AYNI GÖRÜŞÜ PAYLAŞMAYANI MECAZİ ANLAMDA DÖVÜYORLAR. SEKTÖRDE SENDİKANIN BİR TEK THY' DE YER BULMUŞ OLMASI DA AYRI BİR SORUN. DEVRİM'DEN KASTIN ŞU ANDA YÖNETİMİN DEĞİŞMESİ İSE ALT YAPI AYNI KALDIKÇA NEYİ DEĞİŞTİRİR BİLEMİYORUM. HER ZAMANKİ TEŞEKKÜRLERİMİ TEKRARLIYORUM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000