11 Ekim 2021, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Çetin Abi, sendikanın bu çıkışında samimi olduğuna, çileden çıkmış olduğuna gerçekten ihtimal veriyor musunuz? Neredeyse hepimiz bunun danışıklı bir kayıkçı kavgası olduğuna eminiz.
  • İsle ilgili tum kanunlar, duzenlemeler, yargitay ictihadlari isci lehinedir. Sendika olan-olmayan bir isyerinde isveren, iscisini sebep gostermeksizin isten cikartamaz. Gosterdigi sebep yargitayca gecerli bulunmaz ise hem issiz kaldigi zamanki kadar maasini vermek (yargitaya gidilirse yillarca maas) hem de isciyi ise geri almak zorundadir. Sence, thy binlerce calisanina bunu yapacak gucte midir? Kesinlikle hayir. Ne ucuslarin aksamasindan kaynaklanan zararini karsilayabilir ne de onca kisiye calismadigi zamanlarin maasini verme, sonra tekrar ise alarak onlara egitim verme maliyetine katlanabilir. Dayanisma aidati verirseniz hem maasinizdan kesinti yapilmaz, tum sendikal haklardan faydalanirsiniz hem de sari sendikayi kendi tarafiniza cekme ihtimalini arttirirsiniz. Bunu şu an yapmazsaniz, thy de bitmek tukenmek bilmeyen sari sendika sarmalindan asla cikamazsiniz.
  • Çetin Bey galiba, KM rumuzlu arkadaş anket sonuçlarını tek seferde yayınlamak yerine başlık şeklinde parça parça yayınlıyor olmamıza çemkirmiş. Her başlık ve sonucu birbirinden önemli. Bu nedenle Türkiye'nin bu yoğun gündeminde tüm sonuçları tek seferde yayınladığımızda ertesi gün unutulma ve beklenen etkiyi yapamama şansı çok yüksek. Yoksa amacımız takipçi kasmak değil. Bırakın değerlli THY yöneticilerimiz bu sefer de ne çıkacak diye beklesinler biraz.
  • Anonim anketimizin sendika başlığında sonuçları gördüğünüz zaman zaten kendiniz karar vereceksiniz. Biraz bekleyin bu haftasonu çok daha önemli başlıklar var. Çetin Bey anket sonuçlarını Twitter'da yayınlarken bilgi amaçlı sizi de Taglıyoruz. Umarım bizleri takip ediyorsunuzdur.
  • Çetin bey Ali beyden haber alabildinizmi özlettirdi kendini 5 nci gün
  • Muhtemelen nabız yoklandı ve Sendikaya olan güvenin neredeyse sıfırın altına düştüğü görüldü. Adeta siyasi partilerin seçim öncesi hilelerinde olduğu gibi iktidara bir iki sallayıp taraftar toplayacak sonrasında da yönetimin yapmayı planladığı icraate evet denilerek başarılı olduk havası verilecek. Sendikada kan değişikliği şart. Şimdiye kadar alınan kararlarda sanki başkaları mı vardı ? Ne değişti ? Hatalı uygulamalar yapılıyorsa yada yapıldıysa sendika tarafından çıkıp bir özür dilenecek mi ? Sendika kayıkçı kavgası çıkaracağına en makul şartların belirlenmesi hususunda bir çalışma yapsın. Pandemi insanları her açıdan vurdu. Maddiyat olarak, maneviyat olarak… Motivasyon düştü herkeste. Alınan kararlar şirket içi farklı birimleri birbirine düşürdü. Herkes yapılan ağır uygulamalara kızıp birbirinin işine, haklarına, maaşına laf etmeye başladı. Teknik ayrı, kargo ayrı, yer hizmetleri ayrı, uçuş ayrı sıkıntılarını dile getirirken artık birbirleri ile dalaşmaya başladı ki bu hepsinden daha da büyük bir problem.
  • YAZACAĞINI SÖYLEDİĞİ YAZI İLE İLGİLİ DOKÜMANLARI BEKLİYORDU SÖYLEDİĞİNE GÖRE.EVET BU GÜN ÜÇÜNCÜ GÜN. ACAK RAHATSIZLANMIŞ OLSA DUYARDIM. YARIN SABAH ARAR, SİZİN DE MERAKINIZI GİDERİRİM. İGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
  • Çetin bey sizden ricam; Ali bey rahatsızlandımı nedir durum iki gün sonra diye bir yazı yazdı bugün dördüncü tık yok hayırdır inşallah
  • Mevzu grev yapabilmek değil, mevzu neden grev yapmak istediğimizin erdoğanın kulağına gitmesi. Şuanda bilo’da aycı’da herşeyin yolunda olduğunu, çalışanların halinden mutlu olduğunu söylüyor ve üst makamda bizi öyle sanıyor. O yüzden grev grev grev
  • Meraktan soruyorum. Mevcut yönetim sistemi ile hiç bir sendikanın grev hakkı yoktur. NET... bakın iktidar partisi belediyelerine... Alınan tüm grev kararları saray tarafından iptal ediliyor. Hemde iki satırlık bir kararname ile. Hava iş bir grev kararı alsın anında iptal edilir. Saf olmayın. Sendikaya saklamadan önce başkanlık sistemi için evet derken düşünecektiniz hakkınızı hukukunuzu. Artık çok geç kuzucuklarim. Size verilene şükredin keyfinize bakın. Hadi Behlül kaçar.

Sn. Aycı ve Sn. Ekşi: Sonunda kendisini size yakın hisseden Hava-İş’i bile çıldırttınız. BRAVO.

Hava- İş zor günler geçirdi. Uzun bir süre birçok şeyi görüp görmezden geldi. Zor bir durum. Kendi tercihleriydi. Yaşadılar. Sendika tercihini yaşarken çalışanlar en büyük sıkıntıyı çekti.  

Evet, Hava-İş’ in çıldırması uzun sürdü. Sendikanın yöneticileri hayli dayanıklılarmış. “HAYAL BU YA. BİR GÜN TSHS ÇILDIRACAK, SİNİRLENECEK VE THY’NA ARTIK BU KADARI DA OLMAZ DİYECEK? başlıklı bir yazı yazmıştım. 2015 yılında. Ve demiştim ki, “Türk Hava Yolları çalışanlarının tek ümidinin işverenin çalışanlara yönelik hatalı uygulamalarının sizi bile bir gün çıldırtacağı ve taşıdığınız unvanın gereğini yapma durumunda bırakacağıdır. Sessiz çoğunluğun beklentisidir bu.” Kendimi takdir ettim. Bayağı Kibarmışım. Yapılanlara yazımda hatalı uygulamalar demişim o zaman. Baktım şimdi Sendika Başkanı “ İşçi düşmanı Uygulamalarınız” diye bahsediyor yapılanlardan. Onların tarifi daha realist ve de daha doğru. Hiç beklemediğiniz kurum veya kişiden gelen tenkit insana çok daha ağır gelir. Bu söz bahis konusu ikili için, Sn. İlker Aycı ve Ekşi Bey için değil tabii ki.

Seslenişinde bir hatırlatma yapıyor Hava İş Sendikası.  Bana göre acı bir hatırlatma. “2018 yılında işçi düşmanı politikalarınız yüzünden gruplar halinde şirketten ayrılan pilot üyelerimizi durdurmak üzere, kapımızı çaldığınız gibi tekrar geldiğinizde yapacağınız en büyük teklif bile üyelerimizin size karşı sarsılan güven ve aidiyetlerini kazanmaya yetmeyecektir.” diyor. Ve de çok doğru. Artık THY tepelerinin yapacakları hiçbir şey, ortaya koyacakları hiçbir teklif çalışanların bu ikiliye duyduğu güvensizliği onarmayacaktır.

Ne diyor Sendika. “Üyelerimizin maaşlarından feragat ederek sizlere kazandırmış oldukları milyon dolarlar bu süreci atlatmaya yetmiştir. Artık eski düzene dönme vakti gelmiştir. Zaman yaraları sarma ve hiçbir çalışanı kaybetmeden güçlenerek tekrardan zirveye çıkma vaktidir. Bu konuda yapılacak en ufak tereddüt çalışanları dayanılmaz hale gelen şartlardan kaçmaya sevk edecek ve şirketi Pandemi şartlarından daha zorlu bir çıkmaza sokacaktır. Bu tereddüdün failleri olarak THY tarihine adınız kara harflerle yazılacaktır.” Bu hiç unutulmayacaksınız demek oluyor.  Evet, yaşamımıza kötü dokundunuz. Parmak izleriniz hep üzerimizde kalacak. Ve deİNSAN, KENDİSİNİ KÖTÜ VE AŞAĞILANMIŞ HİSSETMESİNE NEDEN OLANLARI ASLA UNUTMAZ.”

Sendika seslenişine devamla “ THY A.O, başta maaşlarından olmak üzere üyelerimizin yapmış oldukları fedakârlıklar sayesinde yaklaşık 1,5 Milyar Dolar (1.500.000.000 USD) seviyesinde tasarruf sağlamıştır. 2023 hesabı yapan koltuk sevdalısı üst yöneticiler şunu unutmasınlar ki üyelerimiz bu fedakârlıkları şirket ayakta kalsın diye yapmıştır. Üst yöneticilere daha parlak bir ikbal sağlamak için değil.” diyor.

İstenmedik ve beklenmedik olaylarla karşılaşan bireylerde önce şok durumu yaşanırmış. Ani bir şekilde meydana gelen bir olay karşısında şok ve şaşkınlık hâli oluşması tabii. En çok merak ettiğim husus Hava-İş’in yaptığı bu haklı ve doğru çıkışın bu beyefendilerde nasıl bir duygu yarattığı.

Bunları neden yaşıyoruz. Senelerini sadakatle şirkete vermiş olan yöneticilere itibar etmeyip, üst yönetim noktaları

için kurum dışı istihdamı tercih etmenin ve mülakat esnasında değerlendirilmesi gereken faktörlerin göz ardı edilerek yapılması şart olan soruşturmayı adayın CV’ sinde verdiği kontaklardan sağlamak gibi acemice bir uygulamanın bedelidir bu.  Ancak tabii ki kimse ne ödendiğinin farkında değildir. Biri gitmiş, başka biri gelmiş ve o da gitmiş. Senelerce önce böyle söylemiştim. Kaybeden hep bizlerdik.

Boşuna kimseyi suçlamayalım. Aycı ve Bilal beyleri de. Allah onları bildiği gibi yapsın. Yapılanlar, olup bitenler Yönetici hatası değildi. Bazılarının doğuştan defoludur yüreği. Bu beyler yüreklerini ortaya koydular. Lütfen bir şey söylemesinler. Telafisi olmayan şeylerin izahı gereksizdir. Ömrümüzden kaç sene yediler?

Sn. Mesut Varlık diyor ki,  “ Çıldırmak bazen iyidir. İnsana kendisini hatırlatır. Her çıldırmanın ardından, nasıl bir insan olduğumuzla yüzleşiriz ” Tabii ki bu kurumlar için de geçerlidir. Ve de benim görüşüme göre THY Hava-İş’i de çıldırmayı becermiş ki geçen haftaki sendika duyurusu kaleme alındı. Geç olmasına rağmen ben Sendikanın çıldırmasına sevindim.

Eğer bu seslenişte muhataplara bir şey anlatmıyorsa söyleyecek başka bir şey yok. Bilal beyin bunu anlaması için, bildiği lisandan konuşmak ve belki de ona bir tweet ile seslenmek gerekirdi.

PEGASUS İL İÇİNDE İLGİLİ YAZIDIKLARIMIN İÇİNDE HATALI BİR BİLGİ ÇIKTI. SORDUM, SORUŞTURDUM HAKİKATEN YAZDIĞIM DOĞRU DEĞİLDİ. YAZININ ÜST TARAFINA AYNI GÜN BİR ÖZÜR MESAJI KOYDUM. YÖNETİCİ OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜĞÜM BİR PGS İNSANI YAZIDA BAŞKA HATALARINDA OLDUĞUNU YAZDILAR. ÖZRE AMADE OLDUĞUMU BİLDİREREK NELER OLDUĞUNU SORDUMSA DA CEVAP YOK TABİİ Kİ. BARİ HATALARI KENDİM DÜZELTEYİM DEDİM.

İnternette THY’’ nin uçak parçası satılıyormuş. Bizde pazarda ikram malzemeleri satıldığını görmüştük

Geçenlerde Murat Herdem kardeşimiz Airporthaber’ deki köşesinde İnternette yapılan uçak parçası satışını konu etmişti. Bu yazı aklıma senelerce önce pazarlarda THY’ nin ikram malzemelerinin satıldığını getirdi.

Hepimiz biliriz. Büyük otellerden ayrılırken misafirler otelin odalarında kullanımlarına sunduğu malzemelerden bazılarını hatıra olarak yanlarında götürürler. Bunları banyo malzemeleri, havlular vb. olarak saymak mümkün. Oteller her sene bütçe yapımlarında alınan bu tür malzemeleri fire olarak kabul eder ve bütçelendirirler. Havayollarının da catering bütçeleme çalışmalarında muhtemel fireyi göz önüne aldıklarını öğrenmiştim o sıralarda.

Maalesef bu gibi şeyler oluyor. Saha o kadar büyük ki kontrol altında tutabilmek çok zor. Kadıköy tarafında bir pazarda ( Yanılmıyorsam Salı Pazarıydı) THY’ nin ikram malzemelerinin satıldığını duymuştuk. Kalktık gittik.

Tabaklar, çatal bıçaklar, tepsiler her şey satılıyordu. Satılması bir tarafa pazarcı takip eden hafta teslim etmek üzere sipariş bile alıyordu. Uzaktan hayli seyrettik. Daha sonra bende bir hafta sonra teslim almak üzere kavuniçi renkli 12 adet küçük tabak siparişi verdim. Ve oradan ayrıldık. Ertesi hafta tekrar gittik aynı pazara. 12 adet tabağı aldım. Ne kadar ödediğimi hatırlamıyorum. Malzemeler salt plastik veya benzeri malzeme ile yapılmış ürünlerden oluşmuyordu.  Polise müracaat ettik. Meğer bu müteşebbisin Kadıköy tarafında deposu bile varmış. Adamlar depo içerisinde. Diğer pazarcılara da malı bu beyefendi verirmiş.

Bulaşıkhane bile kurmuşlardı. Polisle beraber gittik oraya. Sonra havalimanında kaçağın nereden olduğunu araştırdık. İçinde havalimanının çöp ihalesini almış olan ve içerideki çöpleri toplayıp İstanbul’ un bir yerdeki genel çöplüğüne taşıyan ve döken kuruluş da dâhil olmak üzere bu hususa ilişkin tüm belirlemeler yapıldı ve konu hukuka intikal ettirildi. Tabii içeriden destek alınmadan bu işin yapılabilmesi mümkün değildi. Detaya girmek gereksiz üzerinden yirmi beş sene geçti olayın. Her ne ise Genel Distribütörün pazardan çekilmesi işi durmuştu.

Sn. Aycı ve Sn. Ekşi: Sonunda kendisini size yakın hisseden Hava-İş’i bile çıldırttınız. BRAVO.

Yorumlar Tüm Yorumlar (93)

Kpt ~ 2 yıl önce
Çetin Abi, sendikanın bu çıkışında samimi olduğuna, çileden çıkmış olduğuna gerçekten ihtimal veriyor musunuz? Neredeyse hepimiz bunun danışıklı bir kayıkçı kavgası olduğuna eminiz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP KAPTAN ~ 2 yıl önce
SİZCE DANIŞIKLI DÖĞÜŞTE TARAFLAR BİRBİRİNİN EN CAN ALICI NOKTALARINA VURURMU? BİLMİYORUM. İÇİNDE BULUNDUĞUMUZ BU KÖTÜ DURUMDA DAHA İYİ NİYETLİ OLMAK GEREK. ÇOK İSTİSMAR EDİLDİNİZ BU İSTİSMARIN BİR KEZ DAHA TEKRARLANMASI DURUMU DAHA KÖTÜTYE GÖTÜRMEZ. BOZUK SAAT BİLE BİR GÜN DE İKİ KEZ ZAMANI DOĞRU GÖSTERİR DERLER YA. İŞTE O HESAP..
Cvp ~ 2 yıl önce
Inşallah dediğiniz gibidir abi
Hırbo ya bir hukukcu cevabi.. ~ 2 yıl önce
İsle ilgili tum kanunlar, duzenlemeler, yargitay ictihadlari isci lehinedir. Sendika olan-olmayan bir isyerinde isveren, iscisini sebep gostermeksizin isten cikartamaz. Gosterdigi sebep yargitayca gecerli bulunmaz ise hem issiz kaldigi zamanki kadar maasini vermek (yargitaya gidilirse yillarca maas) hem de isciyi ise geri almak zorundadir. Sence, thy binlerce calisanina bunu yapacak gucte midir? Kesinlikle hayir. Ne ucuslarin aksamasindan kaynaklanan zararini karsilayabilir ne de onca kisiye calismadigi zamanlarin maasini verme, sonra tekrar ise alarak onlara egitim verme maliyetine katlanabilir. Dayanisma aidati verirseniz hem maasinizdan kesinti yapilmaz, tum sendikal haklardan faydalanirsiniz hem de sari sendikayi kendi tarafiniza cekme ihtimalini arttirirsiniz. Bunu şu an yapmazsaniz, thy de bitmek tukenmek bilmeyen sari sendika sarmalindan asla cikamazsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
@TeHaYe6 ~ 2 yıl önce
Çetin Bey galiba, KM rumuzlu arkadaş anket sonuçlarını tek seferde yayınlamak yerine başlık şeklinde parça parça yayınlıyor olmamıza çemkirmiş. Her başlık ve sonucu birbirinden önemli. Bu nedenle Türkiye'nin bu yoğun gündeminde tüm sonuçları tek seferde yayınladığımızda ertesi gün unutulma ve beklenen etkiyi yapamama şansı çok yüksek. Yoksa amacımız takipçi kasmak değil. Bırakın değerlli THY yöneticilerimiz bu sefer de ne çıkacak diye beklesinler biraz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TeHaYe6 ~ 2 yıl önce
Merak uyandırması açısından uygulamanız doğrudur kanaatimce. kolay gelsin
CVP TeHaYe6 2 ~ 2 yıl önce
bir şey belirtmeyi unuttum. en sonunda uygum bir formatta hepsini bir arada da yayınlamanız gerekir.
@TehaYe6 ~ 2 yıl önce
Çetin Bey desteğiniz için size ve AirporHaber ailesine teşekkür ederiz. tehaye com sitemizde en sağ başta bulunan Blog linkine tıkladığınızda 3. sayfada 'Anket Sonuçlarına Toplu bakış' bilgilerine ulaşabilir veya Anket sonuçları linkine tıkladığınızda bugüne kadar yayınlanan tüm anket sonuçlarımızın detaylı açıklaması ile görebilirsiniz. Anket sonuçları yayınlandıkça sonuçları sitemize eklemeye devam edeceğiz.
@TeHaYe6 ~ 2 yıl önce
Anonim anketimizin sendika başlığında sonuçları gördüğünüz zaman zaten kendiniz karar vereceksiniz. Biraz bekleyin bu haftasonu çok daha önemli başlıklar var. Çetin Bey anket sonuçlarını Twitter'da yayınlarken bilgi amaçlı sizi de Taglıyoruz. Umarım bizleri takip ediyorsunuzdur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Km ~ 2 yıl önce
Cılkını çıkardınız takipçi kasıyorsunuz başka derdiniz yok açıklayın bir kerede işte
CVP KM ~ 2 yıl önce
KASILMAK İSTİYORSANIZ KEYFİNİZ BİLİR. OLANA BİTENE KASILMIYORSUNUZ DA BENİM YAZDIKLARIM MI SİZİ KASIYOR. SİZ YAZIYI BİR KEZ DAHA OKUYUN.
Km cevabı ~ 2 yıl önce
Çetin beyciğim size demedim. Tehaye6 rumuzuyla yorum yapan anketçilere dedim onu :):):)
Meraklı ~ 2 yıl önce
Çetin bey Ali beyden haber alabildinizmi özlettirdi kendini 5 nci gün

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP Meraklı ~ 2 yıl önce
Maalesef telefonunu açmıyor. size bilgi vereceğim.
Meraklı cvp ~ 2 yıl önce
Ali bey grip olmuş ( Corona değil ) bu gün kendisine gelmiş. Size bunu yazarken aradı. Evde istirahat ediyormuş. Sorun yok. Tekrar teşekkürler
Sendikal Oyunlar ~ 2 yıl önce
Muhtemelen nabız yoklandı ve Sendikaya olan güvenin neredeyse sıfırın altına düştüğü görüldü. Adeta siyasi partilerin seçim öncesi hilelerinde olduğu gibi iktidara bir iki sallayıp taraftar toplayacak sonrasında da yönetimin yapmayı planladığı icraate evet denilerek başarılı olduk havası verilecek. Sendikada kan değişikliği şart. Şimdiye kadar alınan kararlarda sanki başkaları mı vardı ? Ne değişti ? Hatalı uygulamalar yapılıyorsa yada yapıldıysa sendika tarafından çıkıp bir özür dilenecek mi ? Sendika kayıkçı kavgası çıkaracağına en makul şartların belirlenmesi hususunda bir çalışma yapsın. Pandemi insanları her açıdan vurdu. Maddiyat olarak, maneviyat olarak… Motivasyon düştü herkeste. Alınan kararlar şirket içi farklı birimleri birbirine düşürdü. Herkes yapılan ağır uygulamalara kızıp birbirinin işine, haklarına, maaşına laf etmeye başladı. Teknik ayrı, kargo ayrı, yer hizmetleri ayrı, uçuş ayrı sıkıntılarını dile getirirken artık birbirleri ile dalaşmaya başladı ki bu hepsinden daha da büyük bir problem.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MERAKLI ~ 2 yıl önce
YAZACAĞINI SÖYLEDİĞİ YAZI İLE İLGİLİ DOKÜMANLARI BEKLİYORDU SÖYLEDİĞİNE GÖRE.EVET BU GÜN ÜÇÜNCÜ GÜN. ACAK RAHATSIZLANMIŞ OLSA DUYARDIM. YARIN SABAH ARAR, SİZİN DE MERAKINIZI GİDERİRİM. İGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Meraklı ~ 2 yıl önce
Teşekkür ederim Çetin Bey ilginiz için
Meraklı ~ 2 yıl önce
Çetin bey sizden ricam; Ali bey rahatsızlandımı nedir durum iki gün sonra diye bir yazı yazdı bugün dördüncü tık yok hayırdır inşallah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mevzu ~ 2 yıl önce
Mevzu grev yapabilmek değil, mevzu neden grev yapmak istediğimizin erdoğanın kulağına gitmesi. Şuanda bilo’da aycı’da herşeyin yolunda olduğunu, çalışanların halinden mutlu olduğunu söylüyor ve üst makamda bizi öyle sanıyor. O yüzden grev grev grev

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çalışan ~ 2 yıl önce
şirkette tam bir kıskaç durumu var, kimseyi kaybetmeyip kalanları kolelestirme amacindalar. umarım ellerinde patlar bu planları
Hâlâ grev hakkımız olduğunu düşünen kač Cahil var ~ 2 yıl önce
Meraktan soruyorum. Mevcut yönetim sistemi ile hiç bir sendikanın grev hakkı yoktur. NET... bakın iktidar partisi belediyelerine... Alınan tüm grev kararları saray tarafından iptal ediliyor. Hemde iki satırlık bir kararname ile. Hava iş bir grev kararı alsın anında iptal edilir. Saf olmayın. Sendikaya saklamadan önce başkanlık sistemi için evet derken düşünecektiniz hakkınızı hukukunuzu. Artık çok geç kuzucuklarim. Size verilene şükredin keyfinize bakın. Hadi Behlül kaçar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sahtekar ~ 2 yıl önce
Çok fazla merak etme bilirsin çok merak edenlerin başına neler geldiğini
İktidar ne alaka? ~ 2 yıl önce
Sen önce seçimden önce şeref namus sözü verip hiç kimse işten çıkarılmayacak diyen genelbaşkanı ve sonrasında 15 bin kişiyi ihtiyaç fazlası diyerek işten çıkardıktan sonra 45 bin kişiyi işe alan belediye başkanını eleştir ondan sonra aynı dili konuşuruz biz senle paşam
Anhola ~ 2 yıl önce
45 000 sayısı yalan kokuyor, büyük yalana herkes inanır masalı bitti aslanım, başka kapıya.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000