16 Aralık 2021, Perşembe
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Evet maşlar ödenmiyo doğru ama para kazanmayan bi şirket nasıl para ödesin neden istifa etmiyorsunuz çok bahane üretiyorsunuz
  • Kaptana 150000 tl maas, fo’ya 90000 tl maas, amire 40000 tl maas, km’ye 20000 tl maas verilmelidir. Km ile pilot arasindaki maas skalasi her ulkede 5’tir. Kabin ile kokpit bir degildir. Alinan sorumluluklar ayni degildir. Sirket 40 bin calisana da %100 zam yapamaz kaynagi yeterli degil gercekci de degil…. Korona zamani servis bile yapmadilar. 1) kabin ekibi korona zamani kokpit kadar cok ucmadi 2) kabin ekibi kargo ucmadi 3) kabin ekibi %55’le baslayanlar korona zamani %80’e cikti, %80 olanlar %100’e cikti, ucus bile dogru duzgun yapmadan….. ve kabinle kokpite %100 zam istemek, oldu… hicbir kabin memuru da cikip sunlari kabul etmiyor ya da kokpit daha cok uctu daha fazla zammi hakediyor diyemiyorlar. NEDEN? Hani yigidin hakki yigideydi? Kabini kokpitle esdeger tutmak hangi ulkede varmis?
  • Tatlıbalı tadacaksınız....
  • Türk halkı için zerre üzülmüyorum zira her konuda her seviyedeki insanımıza çeşitli konularda özgürce ve akılcı secim yapmaları konusunda fırsat verildi mi? Evet verildi.İnsanımız seçimlerini akılcı yönde kullandı mı?Hayır.Bundan hala ders almamakta futbol takımı tutar gibi direnenler var mı? Evet var.Reelde %128'e ulaşan enflasyon ile ekilen biçilecek olup hasat zamanı gelmiştir ; hayrını görün.Aklını kiraya verip yaşayarak öğrenmeyi seçen Türk halkı...
  • Ya herkes herşey İlker de bitiyor zannediyor. O eskidendi her uçuşta Cumhurbaşkanı nın yanında olan gizli patrona bakın. Adam THY Nin tüm normlarını yerle bir etti. Öyle yerlere öyle çaylak adamları sırası gelmeden kaptan yapıp üstünede başkan olarak atadıki olaya vakıf olanlar küçük dillerini yutacaklar. Ha bide o atananlar da uçak kıran devrelerine ceza olarak ne yaptılar biliyormusunuz:))) VIP kaptanı olarak atadılar. İlker anca kendi keyfini kotarma ve hedef olarak asıl patronu korumada
  • Pilotlara 15 % kalmış iade edilmeyen öyle dedi, sanırım ilkokul terk
  • Ucus okulu fiyati yaklasik 1.3 milyon tl tip haric tabi. Hayallerimi yok eden bu hukumete hakkimi helal etmiyorum.
  • Doluluk oranlari hala ancak %60 iken , sirketin milyarlarca dolar borcu varken , evet eskisi gibi olmasada alttan binlerce yeni pilot gelirken ,en azindan bir isim var denilmesi gerekirken neden bu isyan ? Kimse zorla ucurtmuyor , serbest piyasa.Yaziyorlar iste neymis efendim Katarda su kadar dolar Emirates de bu kadar.Madem bu kadar kolay o zaman herkes giderdi ?Kimse bu datalara bakmadan yorum yapiyor.Hak ettigini degil pazarlik ettiginizi alirsiniz unutmayin . Saygilar.
  • YAZDIĞIM YORUM ASLINDA ZAM ORANLARI YORUMUNU YAZAN ATKADAŞAYDI,KOKPİTE YÜZDE 80 KABİNE 20 YER PERSONELİNE 10 DİYE ACIMASIZ VE BENCİLCE BİR YORUM YAPMIŞTI.BENDE AYRIM YAMADAN HERKESE EN AZ YÜZDE 80 ZAM YAPILMALI DİYE YAZMIŞTIM.HERKESE EN AZ YĞZDE 80 YAP SONRA KOKPİTİN KAÇIŞINI ENGELLEMEK İSTİYORSAN ONLARA AYRICA HAK TANIYABİLİRSİN,YÜZDE YÜZÜN ÜXERİNDE ZAM YAPMADIKÇA KOKPİTİN GİDİŞİNİ ENGELLEYEMEYECEKLER.
  • Şimdi son zam miktarı nedir bilen var mı?

Squawk 7700

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre ulaştırmada son on iki aylık dönemde %23.25’lik bir artış gerçekleşti. Ulaştırma başlığı içerisinde köprü, otoyol, yakıt, tren, otobüs ve uçak bileti gibi kalemler var. Ancak tüketicinin hissettiği oranlar ne yazık ki daha fazla. Bunun gerçekleşmesindeki nedenlerden biri de vergiler…

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl’ün, “Kontrolsüz Güç” adlı kitabında da bahsettiği üzere uçak biletlerinde %18’lik KDV ücretinin yanında iki vergi daha alınıyor. Bunlar alan vergisi ve yakıt harcı. Oysaki bu iki kalem devletin kasasına girmiyor. Yani aslında vergi değil. Hizmet bedeli adı altında alınan ücret doğrudan havalimanı işletmecilerine aktarılıyor. Bu bedeller de genellikle döviz üzerinden belirleniyor. Gelelim yakıt harcına… Havayolu şirketlerinin anlaşmalarına bağlı olarak değişen yakıt ücreti farkları yolcuya yansıtılıyor. Yani Yakıta ne kadar zam gelirse gelsin bu fark yolcu tarafından havayolu şirketine ödeniyor.  Bu bağlamda havayolu şirketlerinin ya da havalimanı işletmecilerinin dövizin artışından etkilenmedikleri gibi kâra geçmesi de söz konusu. Ne anladık bu işten?

Yurt dışındaki havayolu şirketlerinde çalışanlar ülkemizdeki çalışanlara neredeyse parmak ısırtır duruma geldi. Umarım geçtiğimiz haftalarda yazdığım gibi 1500 dolara bir pilotun çalıştığını görmeyiz. Tabi ki bunun gerçekleşmemesini sağlayacak olan sendikadır. Ama ne yazık ki gerekeni yapmadığını düşünenlerdenim. Şirketler karşısında dimdik duran bir sendikayı uzun zamandır görebilmiş değilim. Duruşların şirketler önünde dik olması gerekir. Hakkı ezdirmeden, kayıplar verdirtmeden... Aksi durumda aman dikkat, pilot istifaları sebep sefer iptalleri sonuç olmasın…

ONURLU BİR İNSANIN BABASI SORUYOR

Otoritelerin adeta kulaklarını tıkadıkları Onur Air problemi için onlarca gazeteci yazılar yazdı, seslerine ses olmaya çalıştı. Ancak halen bir adım atılmadı. Daha ne beklenir anlamak mümkün değil. Onur Air’de görevli bir personelin babası da benimle biraz dertleşerek şunları ifade etti.

Benim gibi bir memur olan aileden gelen Cankut Bagana, babasına zamanında turizm işi yapacağını söylemiş ve babasının gözünden bir damla yaş gelmiş. Şimdi anlayabiliyordur umarım bu yaş neden gelmiş. Şimdiki yaptıklarını görseler acaba haklarını helal ederler miydi? Sen halı satarak, turlar düzenleyerek buralara gelmiş bir insansın, yakışır mı sana 1700 kişinin ekmeği ile oynamak? Zor günler geçirdiğin dönemleri ne çabuk unuttun. İki yıla yakın bir zamandır maaş vermemek ne demek? Benim kızıma yaşattığın travmayı bir başkası senin üç kızına yaşatsaydı ne hissederdin acaba? Şimdi otur bir daha düşün. Git kızların Funda Gülkök’ün, Yasemin Yıldırım’ın ve Yonca Bagana’nın gözlerinin içine bak ve aynı durumun onların başına geldiğini hayal et.

Günümüz şartlarında ayakta durmak çok zor. Kızım artık ağır depresyonda. Yaşananların etkisinden ne zaman çıkabilir belli değil. Hayata küstü resmen. Ve unutma Bagana, bir insan evladına yapılacak en büyük kötülük O’nu muallakta bırakmaktır. Artık ne yapacaksan yap, bıçak kemiği de deldi.

Kul hakkına girdin. İnsanda biraz utanma, sıkılma olur. İnsanın adamında gurur olur ama her insandan adam olmaz. Sana söylemek istediğim o kadar çok şey var ki Cankut Bagana… Ama eminim yüzünü görsem bir kelime etmem, yapılacak şey belli ama ondan da anlar mısın bilmem.

Emekli adamı sabahın köründe yollara döken, gençlerin alın terlerini hiçe sayan ve gelecek hayallerini yıkan biri olarak kendinle gurur duyuyor musun acaba? Seni tarih Onur’lu mu Onur’suz mu yazar bilmiyorum ama bizleri kesin ONURLU olarak yazacaktır.

Bu sayede Onur Air çalışanlarına destekleriniz için sizin aracılığınız ile tüm gazetecilere teşekkür ederim.


***

TRJ628

Uçtuk uçuyoruz diye elimizde kala kala birkaç fotoğraf kaldı. TRJ628 Milli uçak sözüm ona 2019’da göklerdeydi. 2022 yılına kadar da yıllık 40 adet üretim kapasitesine geçilecekti. Nerede bu uçak?

Milli Muharip Uçak MMU’da Mart 2023’de hangardan çıkacakmış. Şurada 15 ay kaldı ama elde tamamlanmış tek bir parçası var. Biz daha parasını verdiğimiz üretimde ortak olduğumuz F-35 ‘leri alamadık. Hadi uçakları alamadık, paramızı neden hala alamadık? Şu zor günlerde 1,25 milyar Dolar ekonomimize bir nebze de olsa iyi gelmez miydi?

Tunus Dinarı ile Türk Lirası 2011 yılına kadar dolar karşısında aynı paralelde giderdi. Aralık 2011 döneminde bir dolar 1.49 Tunus dinarı, 1.84 Türk Lirasına eş değerdi. Ne olduysa bu tarihlerde makas açılmaya başladı. Bugüne baktığımızda 1 dolar 2.89 Tunus Dinarına eş değer. Türk Lirasını yazamıyorum bile. Lakin yazıyı yazarken başka, yayınlanırken başka, okurken de başka bir değerle karşılaşılıyor.

Aya sert inişler, milli yolcu uçağı, savaş uçakları vs. Artık süslü sözlerin ardına gizlenmiş hayalperest tavırların bir tarafa bırakılması lazım. Uzaya gitmeyi falan bir tarafa koyun. Milletin artık değil uçağa dolmuşa binecek hali kalmadı. Ekonomi düzelmezse ne uçağı uçuracak pilotu, ne uçağı yapacak mühendisi ne de uçağın bakımını yapacak teknisyeni zor buluruz. Haberiniz olsun…

"Siyasal, askerî zaferler ne kadar büyük olursa olsunlar, ekonomik zaferlerle taçlandırılmazlarsa meydana gelen zaferler devamlı olamaz, az zamanda söner.

Bilirsiniz ki, ekonomisi zayıf bir millet fakirlik ve yoksulluktan kurtulamaz; toplumsal ve siyasal felâketlerden yakasını kurtaramaz. Memleketin yönetimindeki başarı da ekonomisindeki kazançların derecesiyle orantılı olur." Mustafa Kemal ATATÜRK

Emniyetli Uçuşlar.

Serdar BAŞAĞAOĞLU

[email protected]

Squawk 7700

Yorumlar Tüm Yorumlar (90)

Mehmet cevdet ~ 2 yıl önce
Evet maşlar ödenmiyo doğru ama para kazanmayan bi şirket nasıl para ödesin neden istifa etmiyorsunuz çok bahane üretiyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Maas ~ 2 yıl önce
Kaptana 150000 tl maas, fo’ya 90000 tl maas, amire 40000 tl maas, km’ye 20000 tl maas verilmelidir. Km ile pilot arasindaki maas skalasi her ulkede 5’tir. Kabin ile kokpit bir degildir. Alinan sorumluluklar ayni degildir. Sirket 40 bin calisana da %100 zam yapamaz kaynagi yeterli degil gercekci de degil…. Korona zamani servis bile yapmadilar. 1) kabin ekibi korona zamani kokpit kadar cok ucmadi 2) kabin ekibi kargo ucmadi 3) kabin ekibi %55’le baslayanlar korona zamani %80’e cikti, %80 olanlar %100’e cikti, ucus bile dogru duzgun yapmadan….. ve kabinle kokpite %100 zam istemek, oldu… hicbir kabin memuru da cikip sunlari kabul etmiyor ya da kokpit daha cok uctu daha fazla zammi hakediyor diyemiyorlar. NEDEN? Hani yigidin hakki yigideydi? Kabini kokpitle esdeger tutmak hangi ulkede varmis?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Berlin kaplanı ~ 2 yıl önce
Tatlıbalı tadacaksınız....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Senegal? ~ 2 yıl önce
Yapmayın buralarda böyle
Yapılan yanlış seçimler ~ 2 yıl önce
Türk halkı için zerre üzülmüyorum zira her konuda her seviyedeki insanımıza çeşitli konularda özgürce ve akılcı secim yapmaları konusunda fırsat verildi mi? Evet verildi.İnsanımız seçimlerini akılcı yönde kullandı mı?Hayır.Bundan hala ders almamakta futbol takımı tutar gibi direnenler var mı? Evet var.Reelde %128'e ulaşan enflasyon ile ekilen biçilecek olup hasat zamanı gelmiştir ; hayrını görün.Aklını kiraya verip yaşayarak öğrenmeyi seçen Türk halkı...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Evet ~ 2 yıl önce
Bende üzülmüyorum. Kaymağını yiyenlerin sebeplerini anlıyoruz da diğerlerine (esas çoğunluğa) müstehak! Biz bir şekilde kendimizi yetiştirmişiz ve devam ediyoruz da,birileri sürünüyor ve gene de inat ediyorsa sürünmeye devam etsinler,beter olsunlar.
İlker kim ya asıl ~ 2 yıl önce
Ya herkes herşey İlker de bitiyor zannediyor. O eskidendi her uçuşta Cumhurbaşkanı nın yanında olan gizli patrona bakın. Adam THY Nin tüm normlarını yerle bir etti. Öyle yerlere öyle çaylak adamları sırası gelmeden kaptan yapıp üstünede başkan olarak atadıki olaya vakıf olanlar küçük dillerini yutacaklar. Ha bide o atananlar da uçak kıran devrelerine ceza olarak ne yaptılar biliyormusunuz:))) VIP kaptanı olarak atadılar. İlker anca kendi keyfini kotarma ve hedef olarak asıl patronu korumada

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İlker çaycı ~ 2 yıl önce
Pilotlara 15 % kalmış iade edilmeyen öyle dedi, sanırım ilkokul terk

Yanıtla

Kalan karakter 1000
An itibari ile ~ 2 yıl önce
Ucus okulu fiyati yaklasik 1.3 milyon tl tip haric tabi. Hayallerimi yok eden bu hukumete hakkimi helal etmiyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Serbest Piyasa - ik ~ 2 yıl önce
Doluluk oranlari hala ancak %60 iken , sirketin milyarlarca dolar borcu varken , evet eskisi gibi olmasada alttan binlerce yeni pilot gelirken ,en azindan bir isim var denilmesi gerekirken neden bu isyan ? Kimse zorla ucurtmuyor , serbest piyasa.Yaziyorlar iste neymis efendim Katarda su kadar dolar Emirates de bu kadar.Madem bu kadar kolay o zaman herkes giderdi ?Kimse bu datalara bakmadan yorum yapiyor.Hak ettigini degil pazarlik ettiginizi alirsiniz unutmayin . Saygilar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ucan garsona ~ 2 yıl önce
Bu donemden hic sikayetci olmayan sadece kabincilerdir cunku %92 maas ile ucuyorlar ve 55 olan 80 oldu 80 olan 100’e upgrade oldu yattiklari yerden ucus bile yapmadan. Kargo ucusu da yapmiyorlar zaten. Tabi thy’yi ve sendikayi severler
Hadi ~ 2 yıl önce
Kısa kes
Pazarlık ~ 2 yıl önce
Ediyoruz , şampiyon sen hayırdır .
B777 kaptan ~ 2 yıl önce
YAZDIĞIM YORUM ASLINDA ZAM ORANLARI YORUMUNU YAZAN ATKADAŞAYDI,KOKPİTE YÜZDE 80 KABİNE 20 YER PERSONELİNE 10 DİYE ACIMASIZ VE BENCİLCE BİR YORUM YAPMIŞTI.BENDE AYRIM YAMADAN HERKESE EN AZ YÜZDE 80 ZAM YAPILMALI DİYE YAZMIŞTIM.HERKESE EN AZ YĞZDE 80 YAP SONRA KOKPİTİN KAÇIŞINI ENGELLEMEK İSTİYORSAN ONLARA AYRICA HAK TANIYABİLİRSİN,YÜZDE YÜZÜN ÜXERİNDE ZAM YAPMADIKÇA KOKPİTİN GİDİŞİNİ ENGELLEYEMEYECEKLER.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sivamak ~ 2 yıl önce
Yaptigina sivamak deniliyor
Dr peşinde koşan hostes ~ 2 yıl önce
Şimdi son zam miktarı nedir bilen var mı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000