30 Kasım 2008, Pazar
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • bu yazınızı yeni okudum teşekkürler size aylardır aynı sizin düşünceleriniz gibi bazı serzenişlerde bulundum hatta istese shgm isparta olayına mani olabirdi diye yazdım iran olayınnın üstüne gidin dedimirandaki olayı oktay arkadaşımız normal arıza gibi geçiştiriverdi çünkü kalite kontrol md eski shgm elemanı genel md ise arkadaşı çizmeci ise ağabeyi idi daha fazla söylemeye lüzum varmı?
  • Bu kazada Atlas Jet sonuna kadar sucludur ben biletimi nerden aldım Atlas Jetten senin kaptanın kiralıkmış değilmiş beni ilgilendirmez senin görevin yolcunu gideceği yere rahat ulaştırmaktır bütün arızalarını kaptanını çalışan personelini takip etmek zorundaydın Murat Ersoy bana kardeşimi geri getire biliyormusunuz sonuna kadar suclusunuz
  • SHGM de işi bilen teknisyen kökenli elemanlar olmadan her uçak tipi için eğitim almış elemanlar olmadan bu iş sağlıklı yürümez.SHGM alacağı elemanı tip kurslarına göndererek yetiştirecek zamanı yok.bu inat niye.İŞte size tecrübeli eleman yetişmiş eleman konusunda uzman eleman niye faydalanma yolu tercih edilmiyor.Gidin görün SAFA denetmcileri ve birde kendinizle kıyaslayın bakalım.Aklın yolu bir lütfen akıllı olun.
  • Paris uçuşunu reddeden bir kaptan vardı bilmem hatırlarmısınız..bi tarihte Antalyadan ..acaba bu kaptanımın akıbeti ne oldu bilen varmı ..o uçuşta uçağın değişmeyip devam etse kaza gerçekleşse ne olacaktı...suçlu o mu şirketmi kim...Ali bey rahmetli pilotların yapabileceği çok bişey yok öldüler ya nur içinde yatsınlar..tu kaka onlar ..ama ailelerinin yerinde olsam iadei itibar davası açarım..lütfen yaşayan ve arızalı uçağı uçurmayan andığım kaptanın durumunu inceleyin..yitirdiği ekonomik durumu yıkılan yuvasını işsizliğini vs... sonra ölmekmi iyi kalmakmı karar verelim...saygılarımla.
  • Bence yorumunuzu yaparken ve talihsizlik olarak adlandırıken bi düşünün... Kimleri kaybettik diye.Acı hatıralar kalmışmıdır Binali Yıldırımda. Ama bende ANNEM BABAM VE KARDEŞİMİ ACISI KALDI.Siz bu acılara dayanabilirmiydiniz.PEki devletin gösterdiği ilgi ve alaka anlatılamaz inanın suçlu biz olduk.İlgilenen o kadar çoktu ki?Anlatabiliyormuyum.
  • Ali Bey bu sektör aktörleri size cok kızmışlar herhalde övmediğiniz kimse kalmamış sektörden. Binali Yıldırım döneminde 3 tane uçak kazası, 3 tane tren kazası onlarca insan öldü demir yolları müdürü koltugunda SGHM müdürü koltugunda değişen hiçbir şey yok siz talihsizlik diyorsunuz!! uçulamaz denilen havalimanlarını hizmete sokmak marifetmi yarın bu havaalanlarından birinde daha teknik yetersizlik veya cografi kosullardan ucak duserse siz yine talihsizlik taktiri ilahimi diyeceksiniz. zaten bu hükümetin ve baglı bulundugu tum kurumların hep yaptıgı bu degilmi...taktiri ilahi!!! SGHM de işlerin nasıl yürüdüğünü siz sektördekiler daha iyi biliyorsunuz..bu world focus un bakımlarını aksatması en az bir, iki yıldır SGHM tarafından biliniyor muhtemelen Atlas Jet de biliyordu. ben world focusun sahiplerinin tüh keşke bakımları yaptırsaydık dediklerini zannetmiyorum onlar sigortadan paralarını aldılar...kimbilir nerelerdeler bulmakta mümkün olmaz herhalde biliyorsunuz Tuncay Doganer söyleyeceğim cok sey var, en yeni uçaklar ile uçuyoruz diye sayfa sayfa ilan verirken bu eski bakımsız uçakları kiralayan murat ersoyun kendisidir diye açıklama yaptı!!! gördünüzmü bu kadar masum bu atlas jet!!! maaşlarını bile gününde alamayan world focus personeli niye başka bir havayolu şirketine geçmiyor?? geçemiyormu yoksa..pilot falpları arızalı EGPWS arızalı no go bir uçağı nasıl uçuruyor? kendini bile ölüme götüren bu kararı kesinlikle iş kaygısı ile veriyor. bu kazadaki tek masum kim biliyormusunuz...hiç birşeyden habersiz atlas jetten aldıkları biletle o bakımsız arızalı uçağa binen yolcular....Allah kimseye bu acıları bir daha yaşatmasın
  • Ali bey,öncelikle bu haftaki yazınızdan dolayı sizi tekrar tebrik etmek istiyorum.Çok önemli noktalara parmak basmışsınız.Size en çok destek verdiğim yerlerden birisi de SHGM nün İstanbula taşınması konusu. Gerek uçuş okulları,gerekse havayolları denetlemesi açısından en uygun yer burası.Bunun yanında hazırlanan raporda Pilotların eksik uçuş saatiyle uçtuklarını da altını çizerek belirtmek isterim. "Güneş balçıkla sıvanmaz!"World Focus Airlines da herşey dört dörtlük olmuş olsaydı,şuanda şirketin kapısında kilit olmazdı. Yorumumun sonuna gelirken uçmak her nekadar güvenli olursa olsun denetimi ve güvenligi asla elden bırakmamak gerekir.Türkiyenin en büyük şirketi de en ufak şirketi de bazı konuların üstesinden gelemeyebilir yahut bazı sorunlarla karşı karşıya gelebilir.Bunun tek çözümü de malesef yine SHGMnin denetimleri sıklaştırması olabilir diye dusunuyorum. Saygılar, Enis Durak...
  • Best de ne uçaklar ne arızalarla alındı uçaklar nasıl idare edildi bir bilseniz korkarsınız
  • THY normalde sorunuza kamuoyuna karşı sorumluluğu sebebiyle ve aydınlatması analamında cevap vermeliydi. Her ne kadar sizin soruş şeklinizde hesap sorar ve hafife alan bir tarzda olsa yinede cevap vermeliydi diye düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla 100 kusur uçak herhalde zevk için bir planlamaya, hat analizlerine ve stratejilere dayanmaksızın sipariş edilmez. Bunu soru olarak sormayı düşünmek bile eksikliktir, karşı tarafı ti ye almaktır. Planlar, planlamalar %100 istenen şekilde olmasada bazı kritik şartlar oluştuğunda bu planlamalarında geçerliliği kalmadığından bu durumda bazı riskleride göze almak gerektir. Çünkü işin ticari yönü, psikolojik yönü, piyasa değeri yönü de vardır ve uçak alımlarında erken davranmakta vardır. Ben bilinçli bir alımın sözkonusu olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye havacılık sektörü zaten olmak zorunda olduğu kapasitenin çok altında yıllarını tüketmiştir. Halen dünya havacılık pastasının %1 ine bile sahip değildir trafik açısından, ciro açısından, filo açısından.
  • Murat Bey, değerli yorumlarınız için teşekkürler. Gelişmelerden sonra bu konuda da bir yazı yazarsanız seviniriz. Saygılarımla

Talihsizliğin bu kadarına pes…

Tarih 30 Kasım 2007. Saatler 01.50 civarındaydı yanlış hatırlamıyorsam. Telefon bu saatlerde aranmazdı. Acı acı çalarken bir şeylerin kötü habercisiyim diyordu adeta.  Keşke o telefon çalmasaydı ve keşke o haberi almasaydım.

 

Telefonun öbür ucunda bulunan Antalya’dan bir dostum AtlasJet Havayolları adına uçan World Focus Havayolları’na ait uçağın Isparta’da düştüğünü söylüyordu. Bu yazıyı kaleme aldığım gün de ne tesadüftür ki yine bir 30 Kasım günü. Buradan bir kez daha söylemek isterim ALLAH böyle acıları tekrar hiçbir şirketimize yaşatmasın.

 

Elbet bu acıyı yakınlarını kaybedenler bizlerden kat be kat daha fazla hissettiler.

 

Ben bu olayın ardından geçen 1 yıllık süreçten sonra açıklanan kaza raporunu fazla değerlendirmek istemiyorum. Kaza raporunu elbet otoriteler değerlendirecektir. Ben bu olayı insani açıdan değerlendirerek psikolojik açıdan tahlil yapmaya çalışacağım.

 

Önce Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın penceresinden değerlendirmek istiyorum. Bu hükümetin şüphesiz en çalışkan bakanı Binali Yıldırım. Yaptığı hizmetleri saymakla bitiremezsiniz. Yazımın başlığından da anlayacağınız gibi talihsizliğin bu kadarına pes demek gerekiyor. Binali Yıldırım döneminin ilk aylarında Diyarbakır’da THY uçağı düşmüştü. Yanlış hatırlamıyorsam 8 Ocak 2003’te meydana gelen uçak kazası Binali Yıldırım’ın ilk talihsizliği idi. 22 Kasım 2002’de seçimler olmuş aradan bir buçuk ay geçmeden bu talihsizlik yaşanmıştı. Binali Yıldırım’ın yaşadığı talihsizlik bununla da kalmadı Adapazarı Pamukova’da yaşanan tren kazası da yine Binali Yıldırım’ın yaşadığı talihsiz büyük olaylardan birisi.

 

Adana’dan havalanıp Irak’ta yaşanan uçak kazası da Binali Yıldırım’ın yaşadığı talihsizliklerden birisi.

 

Son olarak Isparta’da yaşanan uçak kazası da hafızalardan silinmeyecek olaylardan biri. Bütün bunlar Binali Yıldırım’ın yaptığı hizmetlerin acı hatıraları olarak hem hafızalara kazınacak hem de kayıtlara geçmiş olacak. Türk Sivil Havacılığı’na çağ atlatmış, çığır açmış, ulaşılamaz, uçulamaz denilen havaalanlarını hizmete sokmuş bu bakanın böyle talihsizliklerle karşılaşmasını tek izahı olabilir. Takdiri ilahi…

 

Isparta kazasını Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü açısından değerlendirdiğimizde havacılık sektörünün en önemli duayenlerinden birisi olan Cankut Bagana’nın sözleri aklıma geliyor. Ne demişti Bagana Sefa İnan’ın Kara Kutu Programı’nda. “Sivil Havacılık bizi her gün dövüyor” demişti. Bunun anlamı ne? Uçuş emniyetini aksatacak en küçük hataya bile göz yummuyorlar. Peki, o halde ne oldu da World Focus’ta böyle teknik hatalara rastlandı. Bu kadar SAFA ve SANA denetimleri hiçbir işe yaramadı mı? Elbet yaramıştır.

Ancak SHGM’nin de yetişemediği yerler var gibi geliyor. Zira halen yeterli elemana sahip değiller. Fiziki demetim yapacak personel yok demek yerinde olur. Türkiye’de sadece yolcu taşımasında 250’den fazla uçak var. SHGM’nin personel sayısı uçak sayısından bile az. İşte bu kaza SHGM’nin yeniden yapılanmasına yol açan son kaza olsun diyorum. Mutlaka özerk hale getirilmeli ve SHGM derhal havacılığın kalbi İstanbul’a taşınmalı. SHGM havayolu şirketlerine bir nefes kadar yakın olması halinde hatalar daha da azalacaktır.

 

Şimdi gelelim World Focus Havayolları’na. Bu şirketin hatası uçağın teknik bakımını yeterince yapmadığı yada yaptırmadığı ortaya çıkıyor. Şimdi sanırım “Keşke o uçağa yeterli bakım yaptırsaydık” diyorlardır. Ama iş işten geçti. Şunu biliyorum ki, havacılık hata kabul etmez. Kum tanesi kadar bir hata telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurabilir.

 

AtlasJet Havayolları’na gelindiğinde rapora göre en masum şirket olduğu açık. Raporda Atlasjet’e atfen bir kusura rastlanmıyor. Şimdi AtlasJet’in de “Keşke kiralamasaydık” dediğini düşünüyorum.

 

Son olarak pilotlara değinmek istiyorum. Hepsini rahmetle anıyorum. Ancak bu pilotların uçaktaki teknik arızaya rağmen uçuş yapmalarına anlam veremiyorum. Rapor açıklandıktan sonra eski TALPA Başkanı Nemci Ekici ile telefon görüşmesi yaptık. Dediği şu. “Pilotlar iş kaygısı yüzünden uçmak zorundalardı” Ben bu görüşe katılmıyorum. Eğer durum böyle ise bile bile ölüme gidildi.

 

İşte tam bu noktada şunu yazmak istiyorum. Biz Airporthaber olarak sektördeki aksaklıkları, bakım atlamalarını, yada ertelemelerini yazarken sektör aktörleri bizlere kızıyorlar. Yazmamızın sebebi bu tür kazaların yaşanmamasına yöneliktir.

 

Diliyorum böyle kazalar bir daha yaşanmaz.

 

Haftaya görüşmek dileğiyle…

Talihsizliğin bu kadarına pes…

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 15 yıl önce
bu yazınızı yeni okudum teşekkürler size aylardır aynı sizin düşünceleriniz gibi bazı serzenişlerde bulundum hatta istese shgm isparta olayına mani olabirdi diye yazdım iran olayınnın üstüne gidin dedimirandaki olayı oktay arkadaşımız normal arıza gibi geçiştiriverdi çünkü kalite kontrol md eski shgm elemanı genel md ise arkadaşı çizmeci ise ağabeyi idi daha fazla söylemeye lüzum varmı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
Bu kazada Atlas Jet sonuna kadar sucludur ben biletimi nerden aldım Atlas Jetten senin kaptanın kiralıkmış değilmiş beni ilgilendirmez senin görevin yolcunu gideceği yere rahat ulaştırmaktır bütün arızalarını kaptanını çalışan personelini takip etmek zorundaydın Murat Ersoy bana kardeşimi geri getire biliyormusunuz sonuna kadar suclusunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 15 yıl önce
SHGM de işi bilen teknisyen kökenli elemanlar olmadan her uçak tipi için eğitim almış elemanlar olmadan bu iş sağlıklı yürümez.SHGM alacağı elemanı tip kurslarına göndererek yetiştirecek zamanı yok.bu inat niye.İŞte size tecrübeli eleman yetişmiş eleman konusunda uzman eleman niye faydalanma yolu tercih edilmiyor.Gidin görün SAFA denetmcileri ve birde kendinizle kıyaslayın bakalım.Aklın yolu bir lütfen akıllı olun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
GEÇMİŞİ HATIRLAYAN.. ~ 15 yıl önce
Paris uçuşunu reddeden bir kaptan vardı bilmem hatırlarmısınız..bi tarihte Antalyadan ..acaba bu kaptanımın akıbeti ne oldu bilen varmı ..o uçuşta uçağın değişmeyip devam etse kaza gerçekleşse ne olacaktı...suçlu o mu şirketmi kim...Ali bey rahmetli pilotların yapabileceği çok bişey yok öldüler ya nur içinde yatsınlar..tu kaka onlar ..ama ailelerinin yerinde olsam iadei itibar davası açarım..lütfen yaşayan ve arızalı uçağı uçurmayan andığım kaptanın durumunu inceleyin..yitirdiği ekonomik durumu yıkılan yuvasını işsizliğini vs... sonra ölmekmi iyi kalmakmı karar verelim...saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaza Yakını ~ 15 yıl önce
Bence yorumunuzu yaparken ve talihsizlik olarak adlandırıken bi düşünün... Kimleri kaybettik diye.Acı hatıralar kalmışmıdır Binali Yıldırımda. Ama bende ANNEM BABAM VE KARDEŞİMİ ACISI KALDI.Siz bu acılara dayanabilirmiydiniz.PEki devletin gösterdiği ilgi ve alaka anlatılamaz inanın suçlu biz olduk.İlgilenen o kadar çoktu ki?Anlatabiliyormuyum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu yakını ~ 15 yıl önce
Ali Bey bu sektör aktörleri size cok kızmışlar herhalde övmediğiniz kimse kalmamış sektörden. Binali Yıldırım döneminde 3 tane uçak kazası, 3 tane tren kazası onlarca insan öldü demir yolları müdürü koltugunda SGHM müdürü koltugunda değişen hiçbir şey yok siz talihsizlik diyorsunuz!! uçulamaz denilen havalimanlarını hizmete sokmak marifetmi yarın bu havaalanlarından birinde daha teknik yetersizlik veya cografi kosullardan ucak duserse siz yine talihsizlik taktiri ilahimi diyeceksiniz. zaten bu hükümetin ve baglı bulundugu tum kurumların hep yaptıgı bu degilmi...taktiri ilahi!!! SGHM de işlerin nasıl yürüdüğünü siz sektördekiler daha iyi biliyorsunuz..bu world focus un bakımlarını aksatması en az bir, iki yıldır SGHM tarafından biliniyor muhtemelen Atlas Jet de biliyordu. ben world focusun sahiplerinin tüh keşke bakımları yaptırsaydık dediklerini zannetmiyorum onlar sigortadan paralarını aldılar...kimbilir nerelerdeler bulmakta mümkün olmaz herhalde biliyorsunuz Tuncay Doganer söyleyeceğim cok sey var, en yeni uçaklar ile uçuyoruz diye sayfa sayfa ilan verirken bu eski bakımsız uçakları kiralayan murat ersoyun kendisidir diye açıklama yaptı!!! gördünüzmü bu kadar masum bu atlas jet!!! maaşlarını bile gününde alamayan world focus personeli niye başka bir havayolu şirketine geçmiyor?? geçemiyormu yoksa..pilot falpları arızalı EGPWS arızalı no go bir uçağı nasıl uçuruyor? kendini bile ölüme götüren bu kararı kesinlikle iş kaygısı ile veriyor. bu kazadaki tek masum kim biliyormusunuz...hiç birşeyden habersiz atlas jetten aldıkları biletle o bakımsız arızalı uçağa binen yolcular....Allah kimseye bu acıları bir daha yaşatmasın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Enis Dura ~ 15 yıl önce
Ali bey,öncelikle bu haftaki yazınızdan dolayı sizi tekrar tebrik etmek istiyorum.Çok önemli noktalara parmak basmışsınız.Size en çok destek verdiğim yerlerden birisi de SHGM nün İstanbula taşınması konusu. Gerek uçuş okulları,gerekse havayolları denetlemesi açısından en uygun yer burası.Bunun yanında hazırlanan raporda Pilotların eksik uçuş saatiyle uçtuklarını da altını çizerek belirtmek isterim. "Güneş balçıkla sıvanmaz!"World Focus Airlines da herşey dört dörtlük olmuş olsaydı,şuanda şirketin kapısında kilit olmazdı. Yorumumun sonuna gelirken uçmak her nekadar güvenli olursa olsun denetimi ve güvenligi asla elden bırakmamak gerekir.Türkiyenin en büyük şirketi de en ufak şirketi de bazı konuların üstesinden gelemeyebilir yahut bazı sorunlarla karşı karşıya gelebilir.Bunun tek çözümü de malesef yine SHGMnin denetimleri sıklaştırması olabilir diye dusunuyorum. Saygılar, Enis Durak...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot ~ 15 yıl önce
Best de ne uçaklar ne arızalarla alındı uçaklar nasıl idare edildi bir bilseniz korkarsınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ILS ~ 15 yıl önce
THY normalde sorunuza kamuoyuna karşı sorumluluğu sebebiyle ve aydınlatması analamında cevap vermeliydi. Her ne kadar sizin soruş şeklinizde hesap sorar ve hafife alan bir tarzda olsa yinede cevap vermeliydi diye düşünüyorum. Bildiğim kadarıyla 100 kusur uçak herhalde zevk için bir planlamaya, hat analizlerine ve stratejilere dayanmaksızın sipariş edilmez. Bunu soru olarak sormayı düşünmek bile eksikliktir, karşı tarafı ti ye almaktır. Planlar, planlamalar %100 istenen şekilde olmasada bazı kritik şartlar oluştuğunda bu planlamalarında geçerliliği kalmadığından bu durumda bazı riskleride göze almak gerektir. Çünkü işin ticari yönü, psikolojik yönü, piyasa değeri yönü de vardır ve uçak alımlarında erken davranmakta vardır. Ben bilinçli bir alımın sözkonusu olduğunu düşünüyorum. Çünkü Türkiye havacılık sektörü zaten olmak zorunda olduğu kapasitenin çok altında yıllarını tüketmiştir. Halen dünya havacılık pastasının %1 ine bile sahip değildir trafik açısından, ciro açısından, filo açısından.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
THY-IC ~ 15 yıl önce
Murat Bey, değerli yorumlarınız için teşekkürler. Gelişmelerden sonra bu konuda da bir yazı yazarsanız seviniriz. Saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000