15 Ekim 2012, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • thk nun bakımına bakacağa,thk nun şimdi bakımını yapan tarkim bakım müdürlüğüne bakın.tarkim bakım da 4-5 teknisyenle jar-145 devam ediyor.koskoca 170 teknisyenli thk na laf yazıyorsunuz.denetlemede shgm nin tarkime vereceği kararı merakla bekliyoruz.
  • yazınızı inceledim ancak herhalde sadece bağışlar ve kurban derisi ile kurum yaklaşık 30.000 kişiye kurs açar iken şu an o fütursuzca arkasından laf söylediğiniz insanların çeşitli çabaları ile (siz buna ticaret diyorsunuz) 300.000 kişiye ulaştı havacılığı Türk insanına büyük Atatürk ün hedefleri doğrultusunda Türk gençlerine bedelsiz ve beklentisiz veren bu kurumun kurs miktarını tam 10 kat arttırmış beğenmediğiniz o askerlerin fedakarca gece gündüz çalışmalarına şahit olan bir insan olarak soruyorum siz 1 Türk gencine dahi karşılıksız havacılık uğruna bir çaba sarf edip ne yaptınız? uçulan saatlere yapılan işlerin çokluğuna bakarak istenmese dahi havacılığın doğasında olabilecek bu tür kazaları Türkiye ve Türk insanlarının havacılık konusunda geri kalmışlığını alkışlayanların üslubu ile dile getirmeniz bir Türk olarak beni bu tür yorumlara karşı daha uyanık olmam gerektiği konusunda bir kez daha silkelemişti saygılarımla
  • merakli arkdasa; evet saydiginiz nedenlerden ucak dusebilir, ancak 1) pilotaj hatasi oldugu ihtimaline pek kanaat getirmemissiniz, can hocanin tecrubesine dayanarak.lutfen ucak kazasi raporu adli programi merakla izleyin, nice kaptanlarin nasil olumcul hatalar yapabildigini goreceksiniz.2)haklisiniz hava gayet ucusa musait,sandy firtinasinin ortasinda degiller(suan floridada etkili)..3)ucak arizasi da tabiki ihtimaller arasinda.ama arizali bir cessna, usta bir pilot ile neden suzulerek tarlaya inmek yerine burun ustu agaca cakilir.kanat hucum kenarlarinda hic kirim yok gibi, yani suzulme ve agaclara vurma belirtisi yok.allah rahmet etsin, herkesin basina gelebilecek bir durum ya baslarina geldi yada kendileri yaratti.yani virilden cikamayip vurdular.cok uzucu ama ne oldugu ortaya cikacak elbet...
  • biri demis istihkamci cakma pilot, ee 20 yasindaki adam atpl alip, 200 saatle ve torpille boeing kullaninca problem yok, digerleri cakma!! adam 25 sene ucak bakimda calismis, ama tecrubeli degil diyorsunuz, ilginc. dogru tecrubeli genclerin!!! onunu acin..arkadas evet hakkiyla calismayan kim olursa olsun isine son ver ama asker dusmanligida yapmayin, yeter yyahu.
  • thk lağvedilse bu ülke kazanır bişey kaybetmez 22 yıl bu kurumda çalışmış biri olarak yıllardır yapılan yanlışlıkların üzerine gidilememesi ( Atatürk ün kurduğu müessese olarak) tepki çeker diye hep örtbas edilmiş yapılan yolsuzluk soygun arpalık olarak kullananlar hep Atatürk ün isminin arkasına sığınarak yollarına pardon dünyalıklarını kazanmaya devam ettiler
  • silahlı kuvvetlerden emekli olup THKda yönetici(!) olanların bu işi yapamadıklarını anlamanız için daha kaç tane kaza olmalı?kaç tane idari sorun olmalı?
  • emekli askerlerin (hepsi değil tabiki) havacılık ile ilgili göreve getirildikleri her yerde ölümlü ve traji komik kazaların var olduğu rakamlarla sabittir.diyebiliriz ki onlarda insan hata yapabilir.peki...neden hala bu hatada ısrar edilerek gelecekte tekrarlanması %100 olan yeni kazalara izin verilir?demekki ortada daha büyük bir sorun var.otoritenin bu olaylara müdahale etmek için hala ne beklediğini anlamak güç.yoksa hala şu taşınma işiylemi meşgul?kafanızı kumdan çıkarınız beyler.orda insanlar ölüyor.delilleriyle ortada olan suçlara müdahale etmiyorsanız siz de ona ortaksınız demektir.
  • Ali Bey, umarım bu yazıyı yazarken veya bir akşam önce alkol sınırını geçmemişken yazmışsınızdır. Zira sizin aklı başına bir kişi olduğunuza ve insanları aptal yerine bile koyabilecek bir zekaya sahip olduğunuza inancım sonsuzdur. Yazı başlığını atarken muhtemelen insanlarda bir algı yanılsaması oluşturmak istediğinizi düşünüyorum. İnsanlar yazıyı okudular okudular ama hırsızlıkla ilgili bir şey bulamadılar ve bir de ne görsünler yazının sonuna geldiklerinde aslında THK ne muhteşem insanlar tarafından yönetiliyormuş diyecekleri bir itibar yaratmaya çalıştınız. Emin ol başardın :) Ama sevgili Ali Bey adama sorarlar kaç paralık adamsın sen diye. Ayrıca bunun mahkemesi de sorar gel bakalım kardeşim kim bu hırsızlar diye! Cebine girecek paradan önce başına gelecekleri düşün biraz. Burası senin ekmek teknen insanları aptal yerine koyma bu tür aldatmacı yazılarla.
  • Erdal Hocam birçok kişinin bilip te cesaret edemediği konuyu yazmanızı öncelikle tebrik etmek lazım. Cesur bir adım atarak "kral çıplak" diyebildiğiniz için. Malum aynı sorun savunma sanayiimizde TAI'de, Havelsan'da da süregelmekte. Askeriyede emekliliği gelen tayfa kapağı atacak müdürlük, şeflik pozisyonlarını işgal etmekteler, üstüne üstlük kaldıkları askeri lomandan bu kurumların lojmanlarına taşınmakta, sivil gençler iş ararken askeri kökenliler sivil uçak projelerinde çalışmaya devam etmekteler. Umarım kısa sürede tecrübeli gençlere THK başta olmak üzere yol açılır, işinin ehli insanlar bu kurumların başına geçerler ve bu kurumlar layık oldukları mertebelere yükselirler. Saygılar
  • sayın Gençkan uçuş emniyetinden bi haber İSTİKAMCI sonradan olma çakma PİLOT ve hoca bide okul müdürü atanmış uçmadan her uçulandan cukkayı doğrultuyor, koltuğundan olmama uğruna ipleri ingiloğa bırakmış sanki uçuş emniyetinde otoriteymiş gibi. Ama ne emniyeti İngilokta uçkur derdinde okula bile uğramaz, uçuş okulunda uçuş emniyeti UKA da, o nerde çayda çorbada orda burda. Uçuş emniyetinin olmadığı bi yerde CAN ın hesabını kime sorucaz, hesap ver SGHM

THK'DA CAN'IN HESABINI KİMDEN SORALIM?

 

Birkaç örnek yazıp konuyu THK İzmir’de düşen uçağa ve kaybedilen hayatlara bağlamak istiyorum. Mühendis üst yönetici  ağırlıklı bir işyerinde insan kaynakları yöneticisi ,reklam yöneticisi neredeyse tüm kadro mühendis olabiliyor hatta imkan olsa işyeri hekimini bile mühendis atayacaklar.

Hastanelerde  kalorifer siteminden tutun bina boyasına  kadar her konuyla  doktor yönetici ilgileniyor, adliyede benzer işi hukukçular yapıyor   bu örnekler uzatılabilir. Özetle ameliyat yapması için eğitim almış , ülkenin kaynaklarını bunun için kullandığımız  doktor boya ile badana ile uğraşıyor hem bu işi berbat ediyor hem de hastalara vakit ayıramıyor  nerden baksanız tutarsızlık …  diğer mesleklerde de durum farklı değil maalesef tam bir  duble kaynak israfı.

                                                                          **

İki köylü  yakaladıkları balığın cinsi hakkında tartışıyorlarmış fakat bir türlü anlaşamamışlar ikisi de farklı tezler öne sürmüş en sonunda  biri diğerine  “ Bizim Osman ağa’ya soralım “ demiş. Diğer köylü ,sizin ağa  balık konusunu bilir mi ? diye sormuş. Bizim köylünün ibretlik cevabı :  Osman Ağa  balık konusundan hiç anlamaz fakat dediği dediktir.

**

6 Ekim 2012 tarihinde İzmir Selçuk Havaalanı'ndan 11:30’da kalkan THK’ya ait Cessna 172S tipi TC-CBI kuyruk tescilli eğitim uçağı Ödemiş yakınlarında  Beydağı'nın Çomaklar Köyü civarında  12:30 ‘da düştü. Sonuç : Bir ölü  ve  bir ağır yaralı....

Türk Hava Kurumu 16 Şubat 1925'de Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ün emirleriyle "Türk Tayyare Cemiyeti" adıyla kurulmuştur. 1935’de alınan kongre kararı ile adı Türk Hava Kurumu olan Cemiyetin kuruluş amaçları da bizzat  Ulu Önder Atatürk tarafından:
* Türkiye’de havacılık sanayisini kurmak,Havacılığın askeri, ekonomik, sosyal ve siyasal önemini anlatmak, Askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak,
Havacılık faaliyetleri için gerekli araç ve gereçleri hazırlamak,  Personel yetiştirmek ve uçan bir Türk Gençliği yaratmak olarak belirlenmiştir. ( kaynak : http://thk.org.tr/web2011/)

Devletimizin ve milletimizin manevi-maddi destekleriyle bu güne gelmiş THK bugün   maksadından epey uzaklaşıp değişik ticari  faaliyetler  yürütmektedir. Bağışlar ile yapılması gerekenler ile yapılanlar ne kadar örtüşüyor bilmiyorum fakat oy birliği ile seçilen bir başkan olunca   söyleyecek çok  şey kalmıyor.

**

Gelelim  bu yazının konusu olan  kaybedilen can’ın sorumluluğuna. Uçuş işletme tarafındaki sorumluluk zincirine   baktığımızda ;  THK genel başkanlığı , Gökçen Havacılık İktisadi işletmesi, Türk Kuşu Genel müdürlüğü, Uçuş okulları Genel Müdürlüğü, İstanbul uçuş okulu müdürlüğü ; yapılarının yöneticileri olarak   köken itibariyle sivil havacılık ile ilgisi olmayan neredeyse  hepsi emekli  asker  - çoğu   istihkam / inşaat  uzmanı -  kişilerin bulunduğunu görüyoruz.

Askeri havacılık tecrübesi bulunan insanların 40’lı yaşlarda emekliye ayrılması ve bu kadar bilginin atıl kalmasına gönlüm kesinlikle razı değil bu tecrübe mutlaka ülkemiz yararına değerlendirilmeli bunu yaparken devreci mantığı değil aklı-selim,liyakat  hakim olmalı.Sivil uçak tecrübesi olan Ankara 5. Bakım veya kayseri hava üssü gibi yerlerden emekli  olanların özellikle sivil sektöre kazandırılmalı diğerlerinden uygun alt yapısı olanlar sivil sektöre veya savunma sanayi gibi imalat sektörü gibi alanlara kazandırılmalı.

Karşı olduğumuz bu emeklilerin  çalışması değil karşı olduğumuz tecrübe alanı,ehliyet gibi kriterlerden ziyade hiyerarşinin korunduğu  ast-üst ilişkisinin devam ettiği ve ölümlere kadar giden zaafiyetlere yol açan yapı.

                                                                       **

SHGM,THY , DHMİ  yönetimini  nasıl eleştirebiliyorsak THK yönetiminde ki yapıyı da  eleştirebilmeliyiz. Çorlu’da diğer tüm okullar uçuş yaparken THK’nın niçin İzmir’e intikal ettiğini   ( intikal  bazı THK  yöneticilerinin  kendi ifadeleri  ve  sivil havacılığa ne kadar adapte olduklarının  kanıtı ) sorduğumuzda İzmir ikametgahı olan yöneticiler nedeniyle diyenlerden  tutun başka pek çok özel sebebi olanlar var diyenler oldu. Bu tarz bana uygun olmadığı için bu kısmı geçiyorum.

                                                                        **

Denetlemelerde ve ruhsat verilirken   teorik detaylara verilen önem kadar yapının bütünü de göz önünde tutulmalı ve operasyonu emniyetli şekilde yürütecek nosyon sahibi ve zinciri tamamlayanların bütünü için geçerli olacak şekilde konuya bakılmalı.  Kısaca Nasrettin Hoca’nın türbesi gibi olmamalı. (türbenin kapısı  kilitli  fakat tüm  pencereleri  açık ) 

                                                                        **                                      

THK uçuş emniyet kurulu aşırı sıcaklarda uçuşlarla ilgili olarak genelge yayınlamış, bu genelgeye göre :  12:00 - 15:00  saatleri arasında uçuş yapılmaması gerekiyor.6 ekim İzmir sıcaklık 29 derece gözüküyor bu sıcaklık limit içi ise sorun yok limit dışı ise  bu genelgeye rağmen  uçuşa nasıl müsaade edildi ? İlgili  yöneticilerin  yapılan her uçuş saati  için ilave  prim alması genelde yapılan bir uygulama bu nedenle bununla bağlantı  kurulmasını doğru bulmuyorum detaylı  kaza raporu  yayınlanana kadar  bu tarz iddialar muteber sayılmaz.

Kaza raporunu beklemek en doğrusu bu raporu  tatminkar bulmayanlar olursa konu yargıya taşınabilir. Kaza ile bağlantısı olanlardan ;  kusuru, kastı, ihmali , mesleki yetersizliği olanlar ve bunları atayanlar hatta bu atamaları onaylayanlar  dahi  sorumlu tutulabilir.

Genel müdür yrd istifa ettirilerek konu kapatılamaz. Konunun bir de bakım tarafı var. Uçuş işletmeye göre daha derli toplu gözükse de bakım tarafının da mercek altına alınması gerektiğini düşünüyorum.

                                                                                   **                                                                                 Bu vesile ile  Sevgili hocamız  CAN DAMARSARDI’ ya Allah’tan rahmet ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.  Ateş nereye düşerse orayı yakar’dan  ateş nereye düşerse düşsün bizi de  sorumlusunu da yakar  anlayışına terfi edeceğimiz günleri görmek dileğiyle...

Saygılarımla.

Erdal GÜLMEZ

THK'DA CAN'IN HESABINI KİMDEN SORALIM?

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

thk ve tarkim ~ 11 yıl önce
thk nun bakımına bakacağa,thk nun şimdi bakımını yapan tarkim bakım müdürlüğüne bakın.tarkim bakım da 4-5 teknisyenle jar-145 devam ediyor.koskoca 170 teknisyenli thk na laf yazıyorsunuz.denetlemede shgm nin tarkime vereceği kararı merakla bekliyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
r-44 ~ 11 yıl önce
yazınızı inceledim ancak herhalde sadece bağışlar ve kurban derisi ile kurum yaklaşık 30.000 kişiye kurs açar iken şu an o fütursuzca arkasından laf söylediğiniz insanların çeşitli çabaları ile (siz buna ticaret diyorsunuz) 300.000 kişiye ulaştı havacılığı Türk insanına büyük Atatürk ün hedefleri doğrultusunda Türk gençlerine bedelsiz ve beklentisiz veren bu kurumun kurs miktarını tam 10 kat arttırmış beğenmediğiniz o askerlerin fedakarca gece gündüz çalışmalarına şahit olan bir insan olarak soruyorum siz 1 Türk gencine dahi karşılıksız havacılık uğruna bir çaba sarf edip ne yaptınız? uçulan saatlere yapılan işlerin çokluğuna bakarak istenmese dahi havacılığın doğasında olabilecek bu tür kazaları Türkiye ve Türk insanlarının havacılık konusunda geri kalmışlığını alkışlayanların üslubu ile dile getirmeniz bir Türk olarak beni bu tür yorumlara karşı daha uyanık olmam gerektiği konusunda bir kez daha silkelemişti saygılarımla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
merakli arkdasa; evet saydiginiz nedenlerden ucak dusebilir, ancak 1) pilotaj hatasi oldugu ihtimaline pek kanaat getirmemissiniz, can hocanin tecrubesine dayanarak.lutfen ucak kazasi raporu adli programi merakla izleyin, nice kaptanlarin nasil olumcul hatalar yapabildigini goreceksiniz.2)haklisiniz hava gayet ucusa musait,sandy firtinasinin ortasinda degiller(suan floridada etkili)..3)ucak arizasi da tabiki ihtimaller arasinda.ama arizali bir cessna, usta bir pilot ile neden suzulerek tarlaya inmek yerine burun ustu agaca cakilir.kanat hucum kenarlarinda hic kirim yok gibi, yani suzulme ve agaclara vurma belirtisi yok.allah rahmet etsin, herkesin basina gelebilecek bir durum ya baslarina geldi yada kendileri yaratti.yani virilden cikamayip vurdular.cok uzucu ama ne oldugu ortaya cikacak elbet...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
biri demis istihkamci cakma pilot, ee 20 yasindaki adam atpl alip, 200 saatle ve torpille boeing kullaninca problem yok, digerleri cakma!! adam 25 sene ucak bakimda calismis, ama tecrubeli degil diyorsunuz, ilginc. dogru tecrubeli genclerin!!! onunu acin..arkadas evet hakkiyla calismayan kim olursa olsun isine son ver ama asker dusmanligida yapmayin, yeter yyahu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
eysedo ~ 12 yıl önce
thk lağvedilse bu ülke kazanır bişey kaybetmez 22 yıl bu kurumda çalışmış biri olarak yıllardır yapılan yanlışlıkların üzerine gidilememesi ( Atatürk ün kurduğu müessese olarak) tepki çeker diye hep örtbas edilmiş yapılan yolsuzluk soygun arpalık olarak kullananlar hep Atatürk ün isminin arkasına sığınarak yollarına pardon dünyalıklarını kazanmaya devam ettiler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
silahlı kuvvetlerden emekli olup THKda yönetici(!) olanların bu işi yapamadıklarını anlamanız için daha kaç tane kaza olmalı?kaç tane idari sorun olmalı?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
suç ~ 12 yıl önce
emekli askerlerin (hepsi değil tabiki) havacılık ile ilgili göreve getirildikleri her yerde ölümlü ve traji komik kazaların var olduğu rakamlarla sabittir.diyebiliriz ki onlarda insan hata yapabilir.peki...neden hala bu hatada ısrar edilerek gelecekte tekrarlanması %100 olan yeni kazalara izin verilir?demekki ortada daha büyük bir sorun var.otoritenin bu olaylara müdahale etmek için hala ne beklediğini anlamak güç.yoksa hala şu taşınma işiylemi meşgul?kafanızı kumdan çıkarınız beyler.orda insanlar ölüyor.delilleriyle ortada olan suçlara müdahale etmiyorsanız siz de ona ortaksınız demektir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cin Fikirli ~ 12 yıl önce
Ali Bey, umarım bu yazıyı yazarken veya bir akşam önce alkol sınırını geçmemişken yazmışsınızdır. Zira sizin aklı başına bir kişi olduğunuza ve insanları aptal yerine bile koyabilecek bir zekaya sahip olduğunuza inancım sonsuzdur. Yazı başlığını atarken muhtemelen insanlarda bir algı yanılsaması oluşturmak istediğinizi düşünüyorum. İnsanlar yazıyı okudular okudular ama hırsızlıkla ilgili bir şey bulamadılar ve bir de ne görsünler yazının sonuna geldiklerinde aslında THK ne muhteşem insanlar tarafından yönetiliyormuş diyecekleri bir itibar yaratmaya çalıştınız. Emin ol başardın :) Ama sevgili Ali Bey adama sorarlar kaç paralık adamsın sen diye. Ayrıca bunun mahkemesi de sorar gel bakalım kardeşim kim bu hırsızlar diye! Cebine girecek paradan önce başına gelecekleri düşün biraz. Burası senin ekmek teknen insanları aptal yerine koyma bu tür aldatmacı yazılarla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
çiftlik mi? ~ 12 yıl önce
Erdal Hocam birçok kişinin bilip te cesaret edemediği konuyu yazmanızı öncelikle tebrik etmek lazım. Cesur bir adım atarak "kral çıplak" diyebildiğiniz için. Malum aynı sorun savunma sanayiimizde TAI'de, Havelsan'da da süregelmekte. Askeriyede emekliliği gelen tayfa kapağı atacak müdürlük, şeflik pozisyonlarını işgal etmekteler, üstüne üstlük kaldıkları askeri lomandan bu kurumların lojmanlarına taşınmakta, sivil gençler iş ararken askeri kökenliler sivil uçak projelerinde çalışmaya devam etmekteler. Umarım kısa sürede tecrübeli gençlere THK başta olmak üzere yol açılır, işinin ehli insanlar bu kurumların başına geçerler ve bu kurumlar layık oldukları mertebelere yükselirler. Saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hesap ver SGHM ~ 12 yıl önce
sayın Gençkan uçuş emniyetinden bi haber İSTİKAMCI sonradan olma çakma PİLOT ve hoca bide okul müdürü atanmış uçmadan her uçulandan cukkayı doğrultuyor, koltuğundan olmama uğruna ipleri ingiloğa bırakmış sanki uçuş emniyetinde otoriteymiş gibi. Ama ne emniyeti İngilokta uçkur derdinde okula bile uğramaz, uçuş okulunda uçuş emniyeti UKA da, o nerde çayda çorbada orda burda. Uçuş emniyetinin olmadığı bi yerde CAN ın hesabını kime sorucaz, hesap ver SGHM

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000