28 Ekim 2019, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Arkadaşlar birinizde çıkıp yer hizmetlerini anlatın yaa arkadaşlarımız 0030 dan çıkarılıp servis 01de 3 te eve varıp tek servis dolanıyor saba 11 mesaisine 0930 servisi ile geliyor insanlar resmen uyutulmadan ise getiriliyor ve kimse bu konuyu gündeme taşımıyor!
  • O kadar insanin ahini aldin hakkini yedin eeeyyy THY.Hala haksizliklar arkadas akraba tarikat poltikasi suruyor,ne zaman ve kim dur diyecek? Insallah sizden gelenlerde baskalari tarafindan bu muameleyi gorur.
  • MAX'ler ölü doğdu! Bu kadar zarara uğrayana kadar yapılacak en temiz iş elden çıkarıp alternatif bakmaktı. Uçaklar yerde kaldıkça, teslim edilmedikçe para kaybı devam edecek. Diğer taraftan yolcunun da tekrar güvenmesi lazım. Keza bir kesim pilotların bile bu uçaklara endişeli baktığı yabancı havacılık sayfalarında yer alıyor. Bizimkiler maalesef konuşamıyor.
  • Max'ler yakında uçacak. Testleri bitti hiç bir sorun yaşanmadı. FFA yakında uçabilir diye onay verecek. Tüm Max pilotlarına da 20 saatlik bir eğitim verecekler. Muhtemelen şubat-mart gibi uçmaya başlar. Aralık-Ocak ta en az 700 kişilik daha km alımı yapacak Thy.
  • Tgs çalışanları cok zor durumda dünkü yağmurda ayaklar su içinde kaldi hala tgs bot vermedi çalışanlara
  • C planı demek, b planımiz yoktu. Biryerimizden plan uydurduk adını da c planı koyduk demek
  • Bu ucaklarda problem var kafaniz almiyormu?
  • Yolcu sayısı sadece yüzde 5 azalırken gelir beklentisi nasıl yüzde 10 yakın azalmış. Yoksa savurganlığımızı bahane arkasına mı saklıyoruz?
  • Üstelik bu yüzden 20 adetin üzerinde uçak kiralanacak. Birde bunların tazmini var. TUI^de aynı sıkıntıdan muzdaripti o da tazminat demişti ama onun da sesi kesildi. Artı Çin'de tazminat diyordu bir kaç ay önce onunda sesi kesildi...
  • Mecbur olduğun şirkete dava açıp tazminat iste sonra senden misli misli çıkarsınlar. Tüm filoyu Airbus'a çevirmeyeceksen Boeing'den 10 kuruş alsan Boeing senden 15 kuruş geri alır.

THY Boeing’e davayı açıyor mu?

‘Bu durumdan çok rahatsızız’

Boeing’in bu problemi çözmesi gerekiyor’

Uçakları uçuramadığımız için ciddi kayıplarımız var’

‘Yolcu hedefini 80 milyondan 76 milyona, kapasite artışını yüzde 7,5-8’den 4’e, yıllık gelir hedefini de 14,1 milyar dolardan 13,6 milyar dolara düşürdük.’

‘Boeing’den 25 uçak daha alacağız ama belirsizlik var’

‘Bazı hatlarda yurt dışı operasyonlarında yüzde 60,  yurt içinde yüzde 40 daralma yaşadıK’

Çok kritik ve önemli açıklamalar bunlar. Peki bu sözler kime ait? Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’ya…

Bu açıklamalar bana göre çok önemli. Nedeni de şu ki; Mart ayından bugüne kadar Boeing ile ilgili ilk kez bu kadar net açıklamalar yaptı Aycı.

Daha önce birkaç kez MAX ile ilgili konuştu ama daha çok ‘beklemedeyiz’ cinsinden açıklamalardı. Bu sefer çok daha etkili cümleler kurdu. Peki yeter mi; bence Hayır!

Aslında mesele konuşmak ya da ses getirecek ifadeler değil. Mesele harekete geçmek.

Türk Hava Yolları’nın 12’si İstanbul’da olmak üzere 24 adet 737 MAX uçağı var. Ancak bunları uçuramıyor. Bu da planlamaların büyük oranda değişmesine, kapasite daralmasına ve zarar etmesine yol açıyor. Müsebbibi kim peki; Boeing.

İlker Aycı’nın açıklamasında önemli bir ayrıntı var. Diyor ki; ‘şu anda B planımızı devreye aldık. Yani uçak kiralama yoluna gittik. Boeing’den sonuç alamazsak C planını devreye alırız’.

C planı hakkında ayrıntı vermiyor İlker Aycı.

Ama C planından kastının dava açmak olduğu sonucunu çıkarmak zor değil. Boeing ile yeni görüşmeler yapılacak ve tatmin edici bir sonuç alınmazsa dava açılacak belli ki.

Bundan 4 ay kadar önce yazmıştım. THY milli havayolu olduğu için ve muhatap da ABD’li olduğu için biraz frene basıyor olabilir demiştim. Ama THY de kâr etmek zorunda olan ve marka değeri çok güçlü olan bir havayolu olduğu için konu ticari olarak ele alınmalı da demiştim.

Yavaş yavaş oraya doğru gidiliyor gibi.

Sorun şu ki; bu uçağın tekrar gökyüzüne çıkacağı tarih belli değil!

Çok uzun sürecek bir test sürecinden bahsediyoruz. Kaldı ki bu sürecin olumlu sonuçlanacağını da kimse söyleyemiyor zaten.

Operasyonel maliyetler bir tarafa, bakım maliyetleri var. Bunu pek konuşan yok ama bu uçakların periyodik olarak bakıma girmesi, tekrar uçacak olması halinde ağır bakım yapılması gibi ciddi maliyete neden olabilecek bir karşılığı da var.

Uçaklar İstanbul Havalimanı’nda bekletiliyor. Karadeniz iklimi hakim, önümüz kış. Uçaklarda korozyon riski oluştuğu için park yerleri değiştirildi. Bu kalıcı bir çözüm de değil üstelik.

C planı eğer dava açmaksa bu plan bir an önce devreye alınmalı artık. Bu yolu seçen çok sayıda havayolu şirketi de var üstelik.

Tersten düşünelim; Bir ABD şirketi, Türkiye’deki büyük bir şirketten kaynaklı ciddi bir zarara uğrasaydı eğer sizce ne olurdu? Bence toplarıyla tüfekleriyle üstümüze gelirlerdi.

THY uğradığı zararı, planlarındaki aksamaları, değişen bilanço, yolcu ve kapasite tahminlerinden kaynaklı oluşan zararı tazmin etmek için artık mutlak suretle dava açmalı. Geç kalındı, daha fazla kalınmamalı.

ABD’li havayolu olan ve filosunun tamamı Boeing uçaklarından oluşan Southwest bile ‘Geleceğimizi Boeing’e verdik ama sanırım yanlış yaptık’ diye açıklama yaptı. Şimdi filosunu Airbus ile değiştirmeyi düşünüyor. Onlar kendi içlerinde bile bu kadar gerçekçi iken biz neden böylesine yumuşak ve gereğinden fazla anlayışla bakıyoruz olaya?

İlker Aycı C Planının içini açmadı ama ben açmış olayım.  Ama zaman yine belli değil. Daha fazla beklenirse iş işten geçmiş olabilir.

İş başka dostluk başka demeli ve tazminat davası bir an önce açılmalı. Finansal konularda kararlı olmak kazandırır, kararsız olmak kaybettirir.

THY Boeing’e davayı açıyor mu?

Yorumlar Tüm Yorumlar (11)

Yer hizmetleri! ~ 4 yıl önce
Arkadaşlar birinizde çıkıp yer hizmetlerini anlatın yaa arkadaşlarımız 0030 dan çıkarılıp servis 01de 3 te eve varıp tek servis dolanıyor saba 11 mesaisine 0930 servisi ile geliyor insanlar resmen uyutulmadan ise getiriliyor ve kimse bu konuyu gündeme taşımıyor!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haranli ~ 4 yıl önce
O kadar insanin ahini aldin hakkini yedin eeeyyy THY.Hala haksizliklar arkadas akraba tarikat poltikasi suruyor,ne zaman ve kim dur diyecek? Insallah sizden gelenlerde baskalari tarafindan bu muameleyi gorur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ölü doğdu ~ 4 yıl önce
MAX'ler ölü doğdu! Bu kadar zarara uğrayana kadar yapılacak en temiz iş elden çıkarıp alternatif bakmaktı. Uçaklar yerde kaldıkça, teslim edilmedikçe para kaybı devam edecek. Diğer taraftan yolcunun da tekrar güvenmesi lazım. Keza bir kesim pilotların bile bu uçaklara endişeli baktığı yabancı havacılık sayfalarında yer alıyor. Bizimkiler maalesef konuşamıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
7777 ~ 4 yıl önce
Max'ler yakında uçacak. Testleri bitti hiç bir sorun yaşanmadı. FFA yakında uçabilir diye onay verecek. Tüm Max pilotlarına da 20 saatlik bir eğitim verecekler. Muhtemelen şubat-mart gibi uçmaya başlar. Aralık-Ocak ta en az 700 kişilik daha km alımı yapacak Thy.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Samet ~ 4 yıl önce
Tgs çalışanları cok zor durumda dünkü yağmurda ayaklar su içinde kaldi hala tgs bot vermedi çalışanlara

Yanıtla

Kalan karakter 1000
C planı ne demek? ~ 4 yıl önce
C planı demek, b planımiz yoktu. Biryerimizden plan uydurduk adını da c planı koyduk demek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Almayin len boeingden ucak ~ 4 yıl önce
Bu ucaklarda problem var kafaniz almiyormu?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yemez ~ 4 yıl önce
O biraz Yürek ister
İst. ~ 4 yıl önce
Yolcu sayısı sadece yüzde 5 azalırken gelir beklentisi nasıl yüzde 10 yakın azalmış. Yoksa savurganlığımızı bahane arkasına mı saklıyoruz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Göklerdeyiz ~ 4 yıl önce
Üstelik bu yüzden 20 adetin üzerinde uçak kiralanacak. Birde bunların tazmini var. TUI^de aynı sıkıntıdan muzdaripti o da tazminat demişti ama onun da sesi kesildi. Artı Çin'de tazminat diyordu bir kaç ay önce onunda sesi kesildi...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
beyin bedava ~ 4 yıl önce
Mecbur olduğun şirkete dava açıp tazminat iste sonra senden misli misli çıkarsınlar. Tüm filoyu Airbus'a çevirmeyeceksen Boeing'den 10 kuruş alsan Boeing senden 15 kuruş geri alır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000