28 Eylül 2008, Pazar
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

THY Call Center bedduası alıyor

Tarih 11 Şubat 2008. AirportHaber “THY’nin Müthiş Planı” başlığı adı altında bir haber yayınlıyor. Haber’de Call Center’in özelleştirileceği belirtiliyor. Bu karar henüz kesinleşmiş değil. Sadece düşünce aşamasında.

 

Bu haberimizden sonra Türk Havayolları Call Center hizmetlerini Erzurum, Eskişehir ve Erzurum’da kurulacak olan merkezlerde özel sektörden hizmet alma yolu ile gerçekleştireceğini açıklıyor. AirportHaber’in THY’deki gizli planı açıklamasının ardından medya ilgi duyuyor bu habere.

 

AirportHaber olarak gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Call Center’in özelleştirileceğine dair plan adım adım yaklaşırken, burada çalışanlar için umut kapısı olan sendikadan ses çıkmıyor. İlk haberimizin ardından tam üç ay geçiyor ve Hava-İş işçin ciddiyetini yeni anlıyor ve 8 Mayıs 2008’de cılız denilebilecek bir açıklama yapıyor.

 

Bu arada THY boş durmuyor ve Call Center’in kapatılmasına karşı çıkan üst düzey yöneticileri saf dışı bırakarak görevlerinden alıyor.  Sendika yine sessiz.

 

THY’nin Call Center’inde 600-700 kişinin çalıştığı ifade ediliyor. Her bir kişinin 4 kişiyi baktığı ifade edilirse yaklaşık 2400 kişi ekmek yiyor Call Center’dan.

 

Bu kişilerin geleceği belli değil. Belirsizlik hat safhada. THY yönetimin umurunda değil. Geçen hafta Ramazan Bayramı öncesinde THY Genel Müdürlüğü’nde bayramlaşma merasimi yapılıyor. Bayramlaşma sırasında iddiaya göre THY Genel Müdürü Temel Kotil çalışanların tepkisine “Yapacağımız bir şey yok Allah yardımcınız olsun” şeklinde cevap veriyor.

 

İnanmak istemiyorum Temel Kotil’in böyle söylediğine. Bir yanlış anlama vardır diye düşünüyorum.

 

Ama ortada bir gerçek var. Yüzlerce insan biçare. Ne yapacaklarını bilmiyorlar. Sendika sadece gürültü yapıyor. Çıkıp açıklama yapıyor. Bunun çalışanlar açısından ne tür bir çözümle neticelenmesi gerektiğine dair plan yok.

 

Çözümsüzlüğü çalışanlar açısından düşündüğümde ortada bayram öncesi tam bir perişanlık var. 700 çalışan mutsuz. Her evden, her dilden beddua yükseldiğini görüyorum.

 

Her gün çalan onlarca telefonumuzun çoğu THY Call Center çalışanlarının feryatları ile yankılanıyor.

 

THY’nin yaptığı örneklerine bakıldığında mantıklı gibi görünüyor. Dünyanın diğer ülkelerindeki bazı büyük havayolu şirketleri Call Center hizmetlerini uzak doğu ülkelerine taşıdılar. Ucuz iş gücü açısından şirketlerin işletme maliyeti düşürüldü bu sistemle.

 

THY’nin işletme maliyetini en aza indirmek için almış olduğu bu kararı eleştirmek haksızlık olur. Eleştirilmesi gereken durum THY’nin bu kararı verirken çalışanların geleceğini de düşünmesi gerekiyordu. Şimdi manevi değerlerin yoğun yaşandığı şu günlerde maneviyatı kuvvetli olan insanlardan kurulu THY yönetiminin 700 kişiyi ruhsal bunalıma sokacak bu kararı alırken iyi düşünmesi gerekmez miydi?

 

Hava-İş Sendikası’nın da bu ve buna benzer olaylarda THY yönetimi ile görüşüp çalışanları ortada bırakmayacak bir formüle aracılık etmesi gerekir diye düşünüyorum. Aksi taktirde iş işten geçtikten sonra feryat etmenin bir anlamı olmuyor.

 

THY 700 çalışan ve onların ailesinin bedduasını alıyor.

 

Hava-İş Sendikası da bu bedduadan nasibini alıyor.

 

Haftaya görüşmek dileğiyle

THY Call Center bedduası alıyor

Yorumlar

BOB MARLEY ~ 16 yıl önce
SÖZLERİME SEVGİ VE SAYGILARIMI İLETEREK BAŞLIYORUM.SEVGİLİ MURAT ABİ TAV HOLDİNGİN (DİKKAT EDERSEN HOLDİNG DİYE VURGULAYARAK SÖYLEDİM) ZARAR ETMESİ GİBİ GİBİ BİR DURUM SÖZ KONUSU BİLE OLAMAZ.ÇÜNKÜ BENDE HAVAŞ TA ÇALIŞIYORUM.ABİCİM ALLAH MUHAFAZA EĞER TAV ZARAR EDERSE BİZEDE DOKUNUR UCU...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ESKİ HAVACI ~ 16 yıl önce
Yazan ve mağdur olan arkadaşlara üzülmemek elde değil.Ancak 2003 yılından beri yüzlerce yöneticiyi işten çıkarırken onların aileleri de varken bu arkadaşlar neredeydi? ilk defa mı oluyor? bu yönetim sanki bugüne kadar hiç kimseye kıymadı da ilk defa mı yapıyor bunları? kendine dokunana kadar susanlar şimdi kendine ucu dokununca bağırıyor,beddua ediyorlar.Geçmişte herkesi işten çıkarırken bir gerekçe yoktu ama şimdi bir de maalesef tüm dünyanın uyguladığı bir ticari gerekçe ile yapılıyor üstelik.THY de çalışan herkes geçmişte olanlardan ders alıp başına gelenlere feryat etmemeli artık..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yorumsuz ~ 16 yıl önce
bir insanin bedduaya kul hakkina itibar göstermesi icin öncelikle Yaradan'a inanması gerekir.Yaratılısımızın dogadan degil Yüce Allah tarafından oldugunu bilmesi gerekir.Müslümanlar icin kutsal sayılan bu günlerde coluguyla cocuguyla insanlara bu haksızlıgı yasatanlar ne kadar inanclı acaba.Hatırlarsanız amerikada saddamı bayramdan önce asmıstı.Ben bir fark göremiyorum.Ya siz ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kara bayram ~ 16 yıl önce
satyın ali bey derdımıze vesıle oldugunuz için tes ederım evet anneannem soyl der beddua etme beddua iki baslıdır ben beddua etmıyorum alı bey onları o agızlarından dusurmedıklerı bızede ne olacagız bızede allah yardımcınız olsun dıyorlar o agızlarından dusurmedıklerı allahlarına havale edıyorum bıze buruk bı bayram yasattınız kara bayram yasattınız yazıklar olsun gece gunduz demeden calıstık bılet gkestık bı yolcuyla 1,saat 50 dakıka konustum gecenın 3 unde sız sıcak yatagınzıda uyurken sayın yonetım sayın sendıka baskanı bizim kımseye guvenımiz kalmadı artık sayın yoneticiler biz iş buluruz işçiyiz ama unutmayın siz yonetıcıler bızım gıbı ıkı dıl bılen kalifiye personel bulabılecekmısınız ???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Murat Önder Öztürk ~ 16 yıl önce
Bu ilk yarı yıl zararları muhtemelen sezonsallıkla ilgilidir Sevgili Murat. Yoğun dönem bilirsin Haziran ile başlar. Yarı yıl bilançosu ise 30/6 itibarı ile çıkar. İkinci yarı yılda muhtemelen bu zararlar kapanır ve kar oluşur. Sezonsallık bizim havacılığımızın kaderi malesef. Sevgiler

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000