28 Ekim 2019, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • sen kendini biliyorsan bil ki:kendini bilmezlerin söyledikleri anlamsızdır.unutma gereksiz eleştiri sadece gizli hayranlıktır. Cengiz Aytmatov
  • Abd'de,avrupa'da 60 yaşında uçuş personeli var onlara ne diyeceksin peki? Adamlar aptal mı onları o yaşta çalıştırıyor? Gençlerin enerjisinden yaşlıların tecrübesinden faydalanıyorlar güçlerine güç katıyorlar. Ayrıca madem iddia edildiği gibi zenginleşmiş,güçlenmiş,ilerlemişsek 47 yaşında ve 25 yıllık emeği olanları emekli etmeyeceksin,tecrübe,bilgi birikiminden faydalanacaksın zira paranın satın alamadığı şeyler onlar bilmem anladın mı hayatta her işini emek vermeden,torpille yapmış,yaptırmış zeka yoksunu !
  • Sorunu,sorunu yaratanlarla nasıl çözebiliriz?
  • BURADAN SİZE EKMEK ÇIKMAZ DİYEN BİRİNE SİZDEN KİMSEYE EKMEK KALMAZ. HEPSİ SİZİN OLSUN DİYE CEVAP VERMEK AZARLAMAK MI ? BEN ANCAK YAZIDAKİ KONUYU BIRAKIP İŞİ ŞAHSİYATA DÖKENLERE SERT CEVAP VERMİŞŞ OLABİLİRİM. İYİ, KÖTÜ HER TÜRLÜ YORUMUDA YAYINLARIM. ( SİZİNKİ GİBİ). HAVACILIK ÜSTADI OLMAK BENİ AŞAR. BENİM BİLMEDİKLERİMİ SİZ BİLİYORSANIZ SORUN YOK. SEYDİ RUMUZLU YORUMCUNUN SÖYLEDİKLERİNDE ARAŞTIRACAK NE VAR, ANLAMIŞ DEĞİLİM. KENDİME GÖRE, GÖRÜŞÜME GÖRE DOĞRULARI YAZIYORUM. SİZ DEE İNANDIKLARINIZI YAZIYORSUNUZ. SORUN NE?
  • Teftiş kurulundan 15 kişiyi gönderiyorlarmış doğru mu acaba? İK süreci başlatmış deniyor.
  • BİRİNCİSİ OTUR ÖNCE DÜZGÜN YAZMAYI ÖĞREN. İKİNCİSİ THY' DE BENİM DÖNEMİ OLMADI. BU ANCAK YK BAŞKANLARI VE GN.MD.LER İÇİN SÖYLENEBİLİR.YER İŞLETMEDE ÇALIŞTIĞIM DÖNEMDEN BAHSETMEK İSTİYORSAN BU SENİ AŞAR.ESKİLERE SORMAN GEREKİR Kİ ONUDA SEN YAPAMAZSIN.SİZDEN KİMSEYE EKMEK KALMAZ CN. RAHAT ET.
  • SİZİNKİ DAHA İNSANCIL BİR YAKLAŞIM. GENÇLERİN ÖNÜ TABİİ AÇILMALI AMA LAYIK OLANLARIN. BUNU TARAFGİR OLMADAN DEĞERLENDİREBİLECEK YÖNETİCİ VAR MI?
  • Yaşı dolan emekliliği hak eden emekli olsun gençler işsiz ama malesef emekliliği dolmuş insanlar daha yeni sef müdür olarak atandı gençlerin önü açılması lazım .
  • Bu şirkette prensip, kural yok! Herşey adamına göre! Yandaşsa herşey mübah. Değilse tersi... Yaşı gelen tabi ki emekli olsun. Ama bu şirket 40-45 yaşında sektörle ilgisi olmayan adamı işe aldı, müdür yaptı sonra emekli oldu. Bkz. Kargo...Yada Rusaya müdürü 80 yaşında!? emekli oldu...kendi isteği ile..o nedenle bu şirkette kural yok. İktidar yandaşı isen sınav yok, kural yok, herşey mübah!
  • BU NEFİS YORUMUNUZU / İTİRAFINIZI 04 KASIMDA KONU OLARAK İŞLEYECEĞİM.O YAZIMI CEVAP OLARAK KABUL EDİN LÜTFEN BİLGİNİZE SUNUYORUM.

THY İnsanları Projeye Rağbet Etmez ve Emekliliğe Sıcak Bakmazsa Ne Olacak?



Evet, neden personel emekliliğe teşvik edilir?  Tensikat yapmak yerine bu yönlendirmede bulunmak insancıl bir davranış değil mi? Tabii ki öyle. Emeklilik için müracaat edenler beklenilen miktara ulaşmaz ise şirket ne yapacaktır? Allah korusun!

Tabii ki bu durumda akla ilk gelen husus şirkette istihdam fazlalığının mevcut olduğudur. Bu olabilir mi? Bugünkü durumda mümkün. 2019 yılı uçuş programı 24 adet B-737 Max in mevcudiyeti üzerine kuruldu. 12 adet uçak uçuştan alındı ve THY tarafından parka çekildi. Diğer 12’si ise Boeing depolarında veya park yerlerinde beklemede. THY’nin Boeingde bekleyen 12 adet uçağı almaya mecbur olup olmadığı ise ayrı bir konu.  Sözleşme hükümlerini bilmediğimiz için bu konuda kesin fikir serdetmemiz mümkün değil. Ancak üç, beş ay önce bir Boeing üst yetkilisi uçakların iadesinin hukuken mümkün olamayacağını mı söylemişti? Yoksa bu durumlarda tazminat ödenmesinin mümkün olmadığını mı?  Yoksa ben mi yanlış hatırlıyorum? Her ne ise. şurası açık ki, THY’nin 2019 yılı başında ilan ettiği filo yapısına ve buna bağlı olarak yapılan uçuş programına uygun istihdam hazırlığını yapmış olması gerekir.

İnternette bulunan THY Faaliyet Raporlarının ( yatırımcı İlişkileri ) 11. sayfasında bulunan İnsan Kaynakları bölümüne baktığınız takdirde 2017-2018 ve 2019 yıllarında şirkette istihdam edilen pilot ve pilot adayları ile kabin memurlarının sayılarını görebilmek mümkün. Bu rakamlarda şirketin B-737 Max tipi uçakların operasyonu için gerekli istihdam hazırlığını yaptığını gösteriyor. Yanlış değerlendirmiyorsam eğer uygulamanın nedeni bundan kaynaklanan istihdam fazlalığının giderilmesi ise çalışanların emeklilik müracaatlarındaki sayısal beklenti haliyle ortada demektir..



Evet; bugün için Türk Hava Yollarında tensikat yapmak hayli zor.  Bunun nedeni ise basit. Türk Hava Yollarında 2003 yılı öncesi şirkete girmiş olanlar zaten ayıklandı. Kalanlardan ise THY’nin vazgeçemediği (fonksiyonları nedeni ile) ortada. Eğer vazgeçebilselerdi şu anda bu eski sicilliler çoktan uzaklaştırılmışlardı kurumdan.  Şimdi belki de eskilerin hepsini çıkarttıkları için üzgündürler. Bir köşede bir miktar eski çalışanı ihtiyat akçesi misali saklasalardı keşke.  Evet; bugünün geleceği belliydi çok önceden. Şimdiki THY Yönetimi,  2003 sonrası işe kendi aldıkları arasından ayıklama yapmak durumunda.  Son giren ilk çıkar yöntemini uygulayamazlar. Kimlerin zarara uğrayacağı belli olmaz.

Bir önceki yönetim döneminde  yani 5, 6 sene önce İnsan Kaynakları ünitesinin bir liste oluşturduğunu duymuştuk. Ve de bu listeyi güncel tuttuklarını. Şimdi bu konuda çok emeği geçmiş olan bir tepe yöneticinin İnsan kaynakları yetkilisine aşağıdaki talimatı verdiğini düşünelim.  Hem komiktir, hem de acı. Evet;  aşağıdaki satırlar bir kurgu. Ne bunu söyleyen, talimatı veren var, ne de talimatı alan mevcut.  Ancak her konuyu siyasetle ilişkilendiren saygıdeğer yöneticilerin oluşumu başka türlü programlamaları da olası değil.

“ İşe alınan kim kimin yakını, kime kim tavassut etti işe girişte. Tüm bilgiler bu listede mevcut olmalı. Öncelikle işe girenlere kimler aracılık etmiş bir bakmamız gerek.  O dönemlerde bizden olup, yaşlılıktan ötürü kenara çekilenler, sistem tarafından unutulanlar,  tepedekilerin gözünden düşen ve vefat eden kimseler varsa onların aracılık ettikleri çalışanları önce alırız tensikat listesine. Malum, sistemin eskimişlerinin THY’ den dışlanmasının kimse üzerinde yıkıcı bir etkisi olmaz ne de olsa. Türkçesi, kuvvetliden zayıfa güncellenmiş bir tavassut listesi çıkartıp bakalım. Listenin ilk sırada tavassut edenlerin adı soyadı ve bu gün nerede ve ne iş yaptıkları olsun. Onların aracılığı ile işe alınanların isim ve soyadları ikinci sırada alabilir. Aslında başka bilgiye gerek yok.  El mecbur biz sıralamayı yalnız birinci sıraya bakarak yapacağız zaten. Başka çaremiz var mı?” 

Zordur bu iş. Allah kolaylık versin. Her ne kadar o yıllarda eski çalışanların işten çıkartılmalarına alkış tutulduysa da yine de bugünün çalışanları açısından dileğim, emekliliklerini isteyeceklerin THY’nin beklentilerini karşılayacak sayıda olması.

Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, düzenlediği basın toplantısında yazılım hatası nedeniyle aylardır yerde beklettikleri 24 Boeing 737 MAX tipi uçakların zararı için taksimetrenin çalıştığını söyledi. Aycı, “Bu beni çok rahatsız ediyor. Sözleşmeden doğan haklarımızı kullanmak için müzakerelerde bulunuyoruz” dedi. Evet;  Türk Hava Yolları bu konuda fazla bilgilendirme yapmadı bu güne kadar.  Kamuoyuna anlatımlarında net ve açık bilgi verdiği söylenemez. Yine de kamuoyuna sundukları en geniş bilgi İlker beyin son toplantıda söyledikleriydi. Ancak bir şey sormadan edemeyeceğim. Sözleşmeden doğan haklarımız neler? Bunlar şirket sırrı mı? Bu haklar sözleşmede belirtildiğine göre, kullanım için müzakerelerde bulunuyoruz’ sözünün anlamı ne?

Evet; keşke Boeıng 737 MAX’ ler THY’ye bu denli zarar vermeseydi konu bu denli uzayıp adeta bir krize dönüşmeseydi.  Keşke THY yönetimi ticari kuruluşların yalnız kriz dönemlerinde değil, her zaman tasarruflu hareket etmesinin gerekli olduğunu bilebilseydi.  Ve de bu gün THY yönetimi giderlerin istihdamla ilgili kısmından tasarruf sağlamak amacı ile ( çalışanların aklına doğal olarak başka şeyler getiren)  personeli emekliliğe davet etmek dışında başka uygulamaların da yapılabilirliğini düşünebilselerdi. THY’nin tepeleri başarıyı yönetmenin onu yakalamaktan zor olduğunun bilincinde olsaydı. Keşke.

Eğer konu B-737 Max tipi uçakların operasyon dışı kalmaları değilse ( ki öyle görünmüyor)  durum kötü.  Keşke, bizim çocukları işe koyuyoruz mantığı ile ihtiyaç fazlası personel istihdamı yapılmasaydı ve bizim çocukları işe koymanın güzel ve kolay, ancak işten çıkartmanın ise bir o kadar zor olacağını düşünebilselerdi. Bu durumda bu uygulama bilançoda gösterilen şirket zararının nedenlerinden biri olarak yorumlanırdı. Ne Devlet ne de Türk Hava Yolları bunu kaldıracak durumda değil. İnşallah böyle değildir.

THY İnsanları Projeye Rağbet Etmez ve Emekliliğe Sıcak Bakmazsa Ne Olacak?

Yorumlar Tüm Yorumlar (60)

THY ~ 4 yıl önce
sen kendini biliyorsan bil ki:kendini bilmezlerin söyledikleri anlamsızdır.unutma gereksiz eleştiri sadece gizli hayranlıktır. Cengiz Aytmatov

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP THY ~ 4 yıl önce
YORUM ÇOK GÜZEL. SAAT ŞİMDİ 22.00 İKİ SAAT SONRA YAZI EKRANDAN KALKACAK. BU SAATE KADAR OKUYANLAR OKUDU ZATEN. BU SAATTEN SONRA YAZIMI VE YORUMUNUZU OKUSA OKUSA BİR İKİ KİŞİ OKUR. YORUMUNUZDA BANA YAPILAN BİR ELEŞTİRİ. BUNU DAHA FAZLA KİMSENİN OKUMASINI SAĞLAYACAĞIM. TEŞEKKÜRLER.
Husey ~ 4 yıl önce
İlkel bey mademki personeli zorla emekliliğe sevk ediyorsun kabul etmeyince işten atıyorsun neden bunu adil eşit bir şekilde diğer personele uygulamiyorsun kocası müdürlük yapmış maaşını almış vefat etmiş tazminatını almış daha sonra müdürlük kadrosundan yararlanıp yüksek maaşla şef yaptirmis müdürünün karısını da emekli etsene dışardan nereden bakılacak olsa yirmi senelik sigortası var kendisi 40yasinin üstünde botoksla geziyor lüks arabayla ise geliyor bölümdeki eski personelin ayağını kaydırmak için elinden geleni yapıyor iftiralar atıyor bunu da bölüme yenilik getirmek kendine prestij sağlamak için yapıyor. Şirket GENC istermiş yaşlı istemezmis o zaman herkesin genç olması gerekmiyor mu yöneticisinden çalışanına kadar kendisini de emeklilik sistemine dahil edin görsün genci yaşlıyı emeği ile geçinen gecesini gunduzune katan teriyle evine ekmek götürmek isteyen insanlar mı sadece tasarufu ilke edindiniz
Hte ~ 4 yıl önce
Tazminat cezaları az geliyor şirkette tazminat cezaları 3kat artsa görelim yapabileceklermi
Hft ~ 4 yıl önce
Eskisini atıyor yenisini alıyorlar maliyeti düşük tazminat cezaları sirkete az geliyor tazminat cezaları caydırıcı değil tazminat cezaları 3kat artirirsa Bakalim atabilecekler mi
Huu ~ 4 yıl önce
Tazminat cezaları kişinin kalan yılına göre verirse kişinin 15yili kaldıysa 15yilin ücreti birde sigorta ödemesi kararı verirse görelim atabilecekler mi tazminatlar az ve komik geliyor firmaya
Jyi ~ 4 yıl önce
İk çağırıyor zorla emekli olmani istiyor zorla belge imzalamani istiyor kabul etmeyince işten atıyorlar fakat emeklilik maaşı bağlanacak olanlar emekli edilmiyor uzatılıyor kocası MDR yapmış 20senelik sigortası olan ise alınıyor çalışıyor zorla emekli edilmiyor kimin kimden üstünlüğü var ilkel ayci bey
Hes ~ 3 yıl önce
Ilkel bey diyorsun ki max maliyetleri var o yüzden tassaruf etmek için personel atıyoruz diyorsunuz peki madem ki tassaruf işine gelmeyen sadece cuma günü 2 saat ligine göstermelik cuma namazı kılan ekip iletişim mdr leri gibi bütün zamanını evinde geçiren her bölümde şişirmiş müdürlerin ciddi bir tassaruf kalemi olmuyormu üst yönetim kaliteyi yakalama bilinci içerisinde olsalarmış muhteşem icra kurulunda işine gelmeyen müdürlerle muhteşem bilinç içerisindesin ancak eziyetin çalışan gecesine gündüzünü katan personele yonelik
Tyu ~ 3 yıl önce
Kankalara para vermek için personeli atiyor kankalara para var personele gelince 777 maliyeti
Bvs ~ 3 yıl önce
50 55 yaşında şirkette psikatrist getirdiler halen calisiyor sn dijan hanım efendi böyle kişilere zorla erken emeklilik olmuyor olan enayi gibi calusan Personele
7777 yazana ! ~ 4 yıl önce
Abd'de,avrupa'da 60 yaşında uçuş personeli var onlara ne diyeceksin peki? Adamlar aptal mı onları o yaşta çalıştırıyor? Gençlerin enerjisinden yaşlıların tecrübesinden faydalanıyorlar güçlerine güç katıyorlar. Ayrıca madem iddia edildiği gibi zenginleşmiş,güçlenmiş,ilerlemişsek 47 yaşında ve 25 yıllık emeği olanları emekli etmeyeceksin,tecrübe,bilgi birikiminden faydalanacaksın zira paranın satın alamadığı şeyler onlar bilmem anladın mı hayatta her işini emek vermeden,torpille yapmış,yaptırmış zeka yoksunu !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
7777 ~ 4 yıl önce
Nankörlük yapma o ağzını da bozma terbiyesiz. Ben zenginleştik, ilerledik diye birşey mi dedim ? 25 senedir olduğu yerde saydıysa gerekli kademelere gelemediyse bu şirketin değil o şahsın sorunu. Sen kendine birşey katma ama şirket ben emekli olana kadar beni çalıştırsın. O yöneticiler de o adamdan ne olacağını 10 sene sonra yine aynı yerde olacağını ve her yaş aldıkça performansını düşeceğini biliyor. Siz hayatınız boyunca bu kafada olduğunuz sürece dinazorlaşırsınız 1 gram da ileri gitmezsiniz. Zeka yoksunu !! O at gözlüklerini çıkar ve kendini kandırmayı bırak.
cvp 7777 ~ 4 yıl önce
ne kadar kibarsınız böyle. 7777' de 7777 yazana yorumunu döktürende.
7777'ye cevap ~ 4 yıl önce
Sen milletin niye 47 yaşına kadar çalıştığına,ne zaman emekli olacağına karışırken,uçak alırsın diye dalga geçerken terbiyelisin de millet sana tepki verince mi terbiyesiz oluyor? Sizin gibilere sahiplerine sadakat için her yol mübah. Tabii ki zeka yoksunusun öyle olmasan böyle abuk sabuk ahkam keserek yorum yapmazsın! Asıl at gözlüklerini sen çıkar sen kendi kendini kandırmayı bırak,sana kalsa şirketler insanları gençliklerini posa edercesine çalıştırsın sonra bir anda olgunluk çağlarında bir kenara atsın. Hangi gelişmiş ülkede 47 yaşında çalışan,üreten insan emekli edilir? Niye ileri ülkelerde emekli yaşı 65? Niye oralarda tecrübe en değerli şey? Aptal mı adamlar? Sana iş verenleri de gördük ne kadar ileri gittiğimizi de. Allah'tan senin gibiler oralarda yaşamıyor yoksa ne olurdu adamların hali?
eski bir thy'ci ye ~ 4 yıl önce
Sorunu,sorunu yaratanlarla nasıl çözebiliriz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP CVP ~ 4 yıl önce
BURADAN SİZE EKMEK ÇIKMAZ DİYEN BİRİNE SİZDEN KİMSEYE EKMEK KALMAZ. HEPSİ SİZİN OLSUN DİYE CEVAP VERMEK AZARLAMAK MI ? BEN ANCAK YAZIDAKİ KONUYU BIRAKIP İŞİ ŞAHSİYATA DÖKENLERE SERT CEVAP VERMİŞŞ OLABİLİRİM. İYİ, KÖTÜ HER TÜRLÜ YORUMUDA YAYINLARIM. ( SİZİNKİ GİBİ). HAVACILIK ÜSTADI OLMAK BENİ AŞAR. BENİM BİLMEDİKLERİMİ SİZ BİLİYORSANIZ SORUN YOK. SEYDİ RUMUZLU YORUMCUNUN SÖYLEDİKLERİNDE ARAŞTIRACAK NE VAR, ANLAMIŞ DEĞİLİM. KENDİME GÖRE, GÖRÜŞÜME GÖRE DOĞRULARI YAZIYORUM. SİZ DEE İNANDIKLARINIZI YAZIYORSUNUZ. SORUN NE?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ayaz ~ 4 yıl önce
Teftiş kurulundan 15 kişiyi gönderiyorlarmış doğru mu acaba? İK süreci başlatmış deniyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP AYAZ ~ 4 yıl önce
BU GÜN BANA YARIN SANA, BU İŞ BÖYLE.
İK ~ 4 yıl önce
Murat Başkan işini bilir. Başkanlığın röntgenini çekti. Hiç iyi durumda olmadıklarını gördü. Temizlik yapmadan olmayacak bu iş.
CVP SEYDİ ~ 4 yıl önce
BİRİNCİSİ OTUR ÖNCE DÜZGÜN YAZMAYI ÖĞREN. İKİNCİSİ THY' DE BENİM DÖNEMİ OLMADI. BU ANCAK YK BAŞKANLARI VE GN.MD.LER İÇİN SÖYLENEBİLİR.YER İŞLETMEDE ÇALIŞTIĞIM DÖNEMDEN BAHSETMEK İSTİYORSAN BU SENİ AŞAR.ESKİLERE SORMAN GEREKİR Kİ ONUDA SEN YAPAMAZSIN.SİZDEN KİMSEYE EKMEK KALMAZ CN. RAHAT ET.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cvp ~ 4 yıl önce
Önce şunu söylemek istiyorum.Seydi rumuzlu kişinin avukatlığını yapmıyorum.Yazdıklarını da tasvip ettiğim anlamına gelmesin.Fakat Çetin Özbey nedir bu savunma refleksi.Herşeyi sen bilir herşeyi en doğru senmi yazarsın?Eleştiriye açık ol biraz.Madem ki 70 yaşıma geldim diyorsun yaşın gibi olgun davran.Evet ben eskilerdenim.Ve senin Yer işletmede görev yaptığın dönemi de biliyorum.Havacılık üstadıymış gibi çıkıp ahkam kesiyorsun.Birçok yazını okudum.Öncelikle sabitsin.Yazıyorsun,eleştiriyorsun,eleştirenlere dönüp kızarak azarlayarak cevap veriyorsun ama hiç araştırmıyorsun.Yav Kardeşim bu adam bir eleştiride bulunmuş dur bakayım şunu bir araştırayım der insan.Yav neyse sen bildiğini oku ama hiçbirşey bildiğin gibi değil artık Çetin Özbey.
CVPO Tk ~ 4 yıl önce
SİZİNKİ DAHA İNSANCIL BİR YAKLAŞIM. GENÇLERİN ÖNÜ TABİİ AÇILMALI AMA LAYIK OLANLARIN. BUNU TARAFGİR OLMADAN DEĞERLENDİREBİLECEK YÖNETİCİ VAR MI?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tk ~ 4 yıl önce
Yaşı dolan emekliliği hak eden emekli olsun gençler işsiz ama malesef emekliliği dolmuş insanlar daha yeni sef müdür olarak atandı gençlerin önü açılması lazım .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adaletsizlik!! ~ 4 yıl önce
Bu şirkette prensip, kural yok! Herşey adamına göre! Yandaşsa herşey mübah. Değilse tersi... Yaşı gelen tabi ki emekli olsun. Ama bu şirket 40-45 yaşında sektörle ilgisi olmayan adamı işe aldı, müdür yaptı sonra emekli oldu. Bkz. Kargo...Yada Rusaya müdürü 80 yaşında!? emekli oldu...kendi isteği ile..o nedenle bu şirkette kural yok. İktidar yandaşı isen sınav yok, kural yok, herşey mübah!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ALPARSLAN ~ 4 yıl önce
BU NEFİS YORUMUNUZU / İTİRAFINIZI 04 KASIMDA KONU OLARAK İŞLEYECEĞİM.O YAZIMI CEVAP OLARAK KABUL EDİN LÜTFEN BİLGİNİZE SUNUYORUM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000