01 Ağustos 2022, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • BİRAZ ÖNCE SRİF NİHAT SURSUN BEY' DE BİR MAİL ALDIM. SKYLIFE İLE İLGİLİ ( KENDİLERİ HK) YAZDIĞIM HUSUSLARIN HAKİKATİ YANSITMADIĞINI VE DOĞRULARI ANLATABİLECEKLERİNİ SÖYLÜYORLAR VE BİR ANLAMDA DÜZELTME İSTİYORLAR. TABİİ Kİ HATALI BİR ANLATIMDA BULUNDUMSA SİZ OKURLARA DOĞRULARINI DA ANLATMAYA BAŞKA BİR DEYİŞLE YAZIYI DÜZELTMEĞE MECBURUM. KENDİLERİ İLE GÖRÜŞTÜKTEN SONRA KONUYU SİZLERLE YENİDEN PAYLAŞACAĞIM.
  • Çetin bey yazılarınızın tümünü büyük bir dikkatle okuyorum ve çoğunlukla ders konusu olacak açıklık ve değerlere sahip ben şirkete 23 yıla yakın hizmet vermiş öğretmen pilot ve isimlerini yazdığınız sayın genel müdürler zamanında müdürlük görevine atanmış konusunda eğtimli yetişmiş bir kişiyim sizinle görevim nedeniyle tanıştık ve yakın destek ve yardımınızla ben ve birlikte çalıştığım arkadaşlarım güzel görevler yaptık emekli olurken şirkete ait bir bayrak tabak anı bile verilmedi geçtiğimiz yıllarda ciddi bir rahatsızlık geçirdim ve yeteneklerimin çoğunu kaybettim şimdi üniversitelerde eğitim ve konferanslara sunum yapmak üzere gidiyorum şirket büyüdükçe globalleşmenin etkisiyle insanî değerlerini korumak ve güçlendirmek adına sağlıklı adımlarlar atmalı ve bunu güçlendirmeli tedavim devam ederken bir gün gelen noter tebliği ile ilişkim kesildi tedavimiz sigortam kesildiği için son buldu kendi imkanlarımla tekrar sigortalandım insanlık nerde kaldı diye sormak lazım olayı kişisel olarak değerlendirmek istemiyorum şirkete çok doküman kazandırdım ve eleman yetiştirdim bunlar bir kalemde silindi gönüllerin Zengin bilgili doğru düşünüp kararlar alabilen ayırım yapmadan yönetim becerilerini geliştiren profesyonel yönetim kademesini kurmak yetiştirmek gerekli brn isimlerini yazdığınız sn gn müdürlerle beraber çalıştım sn Yusuf bolayırlı gün içinde bir telefona oğlum bir çayın ver mı? Diye hangardaki odama gelip ziyaret ederek sorunları dinler ve görüşme yaparak veya odasına davet ederek yönetirdi bir şey kaybetmedik hep uzun mesafeler kat ettik diğer sn merhum kpt Atilla Çelebi’nin cenazesine özel sağlık durumum nedeniyle katılamadım üzgünüm şirkete kendini doğru yolda geliştirmeli ve sağlıklı adımlar atmalı TİS 67 madde b bendi güncelleme yapılmalı evde tedavime devam ederken iş akdinin bir anda yılbaşına iki gün kala feshi sürpriz oldu kendi önlemlerimizi almıştık tüm görevlerimde şirket kültürünü birlikte güçlü olunmasına önem verdim bir A4 sayfasıyla dört imza atıp şirkete hizmet verilmesi zor açık insanî değerlerin korunmasına önem vermek doğru olur diye düşünüyorum yazılarınızın tümünü dikkatle okuyorum sağlık dileklerimle size her tümcenize gönülden katılıyorum sağlık dileklerimle saygılar sunuyorum çetin bey Sizinle de görevde yakın temasımız oldu ben ve birlikte çalıştığım arkadaşlarım desteğinizi aldık güzel işler yaptık Allah razı olsun teşekkür ederim bu satırlar İçin anlayana bu kadar koca THY hastanede yoğun bakımda yatan tedavi gören henüz sağ olan personelini ziyaret etmek diliyorum düşüncesinden uzak kişilikler doldurdu her kademeyi kaldı ki cenazesine katılmak dualar etmek teşekkür sn Özbey dost acı söyler umarım herkes nasibini alır yazılarınıza devam ediniz lütfen saygılarımla N . Emekli kaptan pilot SFI..:(((
  • Temsilde elbette 1. ama yönetimde 6. sırada gelir. 1.Şeker 2.Çay 3.Olmuştur 4.Akgül 5.Eş 6.Bolat
  • MERHABALAR SN CPT. MÜSAADENİZLE SİZİ YARIN CEVAPLAYACAĞIM. BEĞENİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.
  • Teşekkür ederim sn Özbey ben THY’de 20 yıldan fazla pilot Yönetim kademesinde md öğretmen pilot olarak görevlileri ekibimdeki arkadaşlarımla birlikte yürüttüm bu arada iş icabı sizin kadronuzdaki elemanlarınızla iş icabı eşgüdümlü çalıştık çok üzgünüm sn gn md gönüllerimizin yöneticisi Yusuf bolayırlı Ağabey edasıyla bir telefonla çocuğum gel bir çay içmeye deyip direktiflerini verirdi yıllar içinde bir cenazede birlikte saf tutmuştuk merhum çelebi kaptan ile de görevim nedeniyle temasım olmuştur Allah rahmet etsin huzur içinde istirahat etsin İsimlerini yazdığınız diğer gn md.ler zamanında şirkette görev yaptım emekli olurken bir şirket sembolü şilt / Anımız olmadı Üç sene önce geçirdiğim rahatsızlık nedeniyle uzun süren tedavi ve rehabilitasyon. aşamasında bir tebliği ile sağlık nedeniyle iş akdimi tek taraflı feshedildi yakınmayayım hlzmet yazdığınız dökümanlar kattığınız değerler bir tek sayfa İle Sağlık sebebiyle kapı önüne konulmuş oldum tedavim kesildi olumsuz yönde etkileyen karar şirketin büyümeye devam etmesi globalleşme şemsiyesi altında insanlığın vefanın bitmesi olmamalı küçük özel şirketler bile bu konuda daha ysrdımcı olmaktalar hani iş şirket güç kültür derken sahiplenme bitiyor koca THY bu Halen uçuş öğretmenliği görevini yaprak hizmet veren kolay yetişmeyen bir personelin ağırlığını taşımakla iflas mı ederdi? Acıdır şirket büyüdükçe çok daha tutarlı olması gerekiyor kanısındayım güzel yazınız ve ben görevdeyken şshsım ve birlikte çalıştığım arkadaşlarıma gösterdiğiniz ilgi ve beyefendi dost yaklaşımlarınız İçin teşekkür ederim sağlık dileklerimle yine lütfen katkı İçin yazmaya devam ediniz belki bu konuda ilgisi olan kişilere umut olursunuz ben yine büyümenin insanî değerlerin yitirilmesine neden olmamalı diyorum özel durumum nedeniyle çelebi kpt Cenazeye gelemedim bu arada mücadeleye devam yazılarınızı ilgiyle okuyorum sağlık dileklerimle kendinize çok dikkat ediniz emekli kpt plt uçuş em md . SFI
  • O sirket eski halinden cok kaybetti Cetin bey, iyice bayagilasti
  • Rehberi fetbaz olanın burnu b.ktan çıkmazmış!
  • Haklısın ama kim inceleyecek? hatta soruşturacak?
  • Aydın bey, gereğini yapınız lütfen.
  • Skylife ile ilgili ileri sürülen bu iddialar müfettişlik birimince incelenmelidir.

THY: KURUMLARDAKİ KARAKTERLER NE KADAR KUVVETLİYSE, KURUM VEFASIZLIĞA O KADAR KAPALI OLUR.



Türk Hava Yolları A.O 15 gün içinde bir eski Genel Müdürünü ve bir Eski Genel Müdür Yardımcısını kaybetti.  Her ikisi de Türk Hava Yollarına uzun seneler hizmet etmiş kimselerdi. Türk Hava Yolları tepe yöneticilerinin törene iştirak ederek eski çalışanların ve ailenin acısını paylaşmalarını beklemiyorduk. Ama Eski Genel Müdürümüz Atilla Çelebi Kaptanın cenaze törenine bir çelenk göndererek THY’ yalnız amblemi ile olsa da temsil ettiler. Bunun için teşekkürlerimizi sunuyoruz

Ben Türk Hava Yollarının 4 sene Tanıtma ve Halkla ilişkiler Başkanlığını yaptım. Bizim çalıştığımız dönemde de eski yönetici ağabeylerimizi yitirdiğimiz de oldu haliyle. Yönetim Kurulu Başkanlarımız veya Genel Müdürlerimiz mutlaka törenlere iştirak eder ve şirkete yıllarını vermiş olan yöneticilerine veda ederlerdi.  Kendileri törenin yapılacağı şehirde değillerse onları temsilen şirket yönetiminden biri törende bulunur ve şirket bir çiçek veya bağış çelengi ile THY mensuplarının ve üzüntülü ailenin acısı paylaşılırdı. Bizim gördüğümüz ve alıştığımız usul ve nezaket bunu gerektirirdi. Ve bunu organize etmek Tanıtma ve Halkla İlişkiler Başkanlığının göreviydi. Şimdi bu görevi kimler yapıyor bilmiyorum.

Gel gelelim THY yönetimi kuruma senelerdir hizmet etmiş Genel Müdür Yardımcısı seviyesinde bir yöneticisi olan Vural Akgün için bu usul ve nezaketi uygulamadı. Cenaze törenin de sektör şirketlerinin çelenkleri mevcuttu. Her ne kadar Türk Hava Yollarını temsilen bir yöneticinin törene iştiraki beklenmediyse de gönül ve gözler tabii ki Sn. Akgün’ün senelerini verdiği THY’ nin bir gönderisini aradı.

Vural Beyin cenazesine eski Genel Müdürümüz Yusuf Bolayırlı ile birlikte gittik. Namaza yakın bir kez daha baktım Türk Hava Yollarından gelen bir çelengi görebilmek ümidi ile. Yoktu. Aklıma Türk Hava Yolları A.O adına ( ödeyen hanesine Çetin Özbey yazdırarak ) bir bağış çelengi yaptırmak ve daha sonra da o makbuzun resmini bu konuda yazacağım yazının bir yerine koymak geldi. Daha sonra düşündüm ki bu konu ile ilgili Sn. Bolayırlı’ yı zemmederler. O yaptırdı bile diyebilirlerdi. Kendilerinden görmedikleri eski bir Genel Müdürü yıpratmak bir türlü THY mensubu olduklarını düşünmediğim bu günün yönetici takımına daha cazip gelirdi mutlak. Bu düşünce ile vazgeçtim. Vural ağabey sağ olsa eminim ki buna gülerdi.

Evet, THY’ nin bu davranışına ayrımcılık vb. bir isim takmak istemiyorum. Ama gönül rahatlığı ile vefasızlık, ihmal vb. şeyler söyleyebilirim. Bu bir teamül ve nezakettir. Ve de kimse kimseyi, teamüllere uymaya, vefalı ve nezaketli olmaya zorlayamaz.

Başlıktaki söz çok şey söylüyor.”Kurumlardaki karakterler ne kadar kuvvetliyse, kurum vefasızlığa o kadar kapalı olur” Bu sözün Tersini söylemeğe gerek yoktur herhalde. Evet, tersi aynen bu günkü resimdir.

 Değerli ağabeylerimize, sayın yöneticilerimize  rahmetler diliyoruz. Onları hiç unutmayacağız.

SKYLIFE: ÜLKENİN EN BÜYÜK TURİZM NEŞRİYATININ İSTİSMARA AÇIK BİR TAHSİLÂTSİSTEMİ UYGULAMASI İLE ÇÖKERTİLMESİ (*)

SKYLIFE denince akla ilk gelen Türkiye’mizin en önde gelen en popüler Turizm yayını olduğudur.THY’ nin eskiçalışanlarının aklına ise söz konusu dergiyi Türk Hava Yolları Magazin ismi altında ilk kez yayımlayan THY Tanıtma ve Halkla İlişkiler eski Başkanı Uçal Dalgıç ve Basın ve Halkla İlişkiler eski Müdürü Engin Öktemer gelir. Malum her konuda verilen / alınan ilk nefes önemlidir. Konusu her ne olursa olsun bir şeyi yoktan var etmek zor iştir.Uçal ve Engin beylerin yanında çalıştığım dönemde ve de daha sonra ünitenin sorumlusu olduğum süre zarfında benim de çorbada bir fiske tuzum olmuştur herhalde.

O dönemlerde SKFLIFE reklamlarını THY bizzat alır, reklam bedelleri THY hesabına yatırılır ve bu konuyu Engin bey ve rahmetli duygu Tamer kardeşimiz takip ederdi. Uygulanan sistemi aşağıdaki görselde anlatmaya çalıştım.

SKYLIFE karda mıydı zarar damıydı? Bunu bulmak için uzun hesaplar yapmaya sayfalar dolusu müfettiş raporları hazırlatmaya gerek yoktu. Durumdan vazife çıkartan ve açık bulmakla görevlendirilen bir müfettiş bu konuda sayfalarca rapor hazırlamıştı. Her yılın her ayı için üretici kuruluşa ödenen meblağ tek kalem halinde  kayıtlarda haliyle mevcuttu, Tabii reklam gelirleri de. Gelir giderden fazla ise neşriyat hali ile zarar da değildi. Yaptıkları soruşturmanın amacı geçmişin açığını aramakla birlikte neşriyatın çalışma sistemini değiştirmekti. Değiştirdiler ve bu günlere geldiler. Artık SKYLIFE yok.

Skylife, JetLife ve Sunny Times gibi havayolu dergilerini 2003-2009 yılları arasında bünyesinde barındıran Cordis

Media Group’un başkanı Arif Nihat Dursun’un, ”Mezat”  isimli romanından bir pasaj.

“‘Bana destek olun,’ dedi. Bu kadar para yatırıp medya grubu kurduk. Kendilerini rahatsız edecek, hatta etme ihtimali olan hiçbir şeyi onaylarını almadan yayınlamadık. Bir sürü dosya geldi, hasıraltı ettik. Askerlerle bunlar için ters düştük, göğüs gerdik. Muhalefet aleyhinde hafiyelik yapıp yayınlamakla tehdit ettik. İhalelerde ‘girin’ dediler girdik, ‘ yok, girmeyin buna,’ dediler, girmedik. O da olmadı ‘yardım’ adı altında gösterdikleri banka hesaplarına rüşvetler yatırdık. İsviçre’ye para transferlerini kendi özel jetimizle yaptık. Daha ne yapmamızı istiyorlar? Anlamıyorum! BKNZ : http://www.babil.com/urun/mezat-kitabi-arif-nihat-dursun

Evet, konuşan 3 ncü adam üstü kapalı bir şekilde iktidarın/şirketin ihale düzenini eleştirmiş ve bu sisteme her türlü hizmet etmesine rağmen söz konusu dergilerin yayın haklarının kendisinden alınmasına duyduğu kızgınlığı dile getirmiş. Bu da işbirliği yapılan insanın kalitesini göstermez mi?

Skylife dergisinin 2003 yılından günümüze kadar kamuoyundan saklanan gerçeklerinin mevcudiyeti biliniyor. Diğer yandan ise Arif  Nihat  Dursun’un şirketin ihale düzeni hakkında, romanında konuşturduğu 3.cü şahsa yaptırdığı itiraf niteliği taşıyan konuşma bunu teyit ediyor. Evet,  asıl mesleği doktorluk olan ve o tarihte dergicilik piyasasında esamisi bile okunmayan bu kişinin,  2003-2009 yılları arasında bu çalışmadan aslan payını aldığını açıkça ortaya koyuyor.

2002 yılı sonunda el değiştiren THY  üst yönetimi ayağının tozuyla  Skylife dergisinin 2001 yılındaki ihalesinin saydamlıktan uzak, taraflı ve ayrımcı yapıldığı iddiasıyla soruşturma başlatmıştı. Zaten sadece ortalığı toza dumana bulamak ve bu karmaşada SKYLIFE’ ın yapım sistemini değiştirme  maksadıyla yapılan soruşturma neticesinde düzenlenen rapor, dönemin Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu tarafından İşleme konulmamıştı. Zira amaç hasıl olmuş ve o karmaşada sistem değiştirilmişti. Soruşturmadan konu edebilecekleri geçmiş yönetimi suçlayacak bir bulguya rastlanmamıştı.

THY’nin, o tarihlerde yılda bir milyon iki yüz bin adet (ayda 100 bin) basılan dergisi Skylife’in basım, ciltlenme ve dağıtımı işi ücret karşılığı ihale ediliyor,  reklam gelirleri ise yukarıda yer alan görselde belirtildiği üzere THY de kalıyordu.

Yeni THY yönetimi bu sistemi tamamen değiştirmiş ve istismara imkân veren bir sistem ile çalışmayı yürütmeğye başladı. Sonuç ortada.

Evet, THY  Ağustos 2003 de, derginin hazırlık ve basım işini 3 yıllık bir süre için İhale sonrası ismi değiştirilen  “And Danışmanlık Eğitim Yayıncılık ve Organizasyon Ltd. Şirketine” yani Doktor Arif  Nihat  Dursun’a ihale etmişti. Yani Skylife’i  hazırlayıp basacak  olan And Danışmanlık,  THY na, 12 taksitte yıllık 3 milyon 612.000 dolar (KDV hariç) ödeyecek,  karşılığında da derginin bütün reklam gelirleri And Danışmanlık Şirketine kalacaktı.

THY Genel Müdürü Abdurrahman Gündoğdu’ nun, yıllık 2 milyon dolar net karı, 6 milyon dolar cirosu olduğunu açıkladığı Skylife dergisinin,  o tarihlerde bir sayfasının bir aylık reklam geliri yaklaşık 30.000 dolardı ve aylık basılan herbir sayıda, en az 60-65 reklam sayfası vardı. Kaba bir hesapla, Skylife’in 1 yıllık reklam geliri (cirosu) yaklaşık olarak 23-25 milyon dolar tutuyordu. Böylece THY ilk zenginlerinden birinin yaratılmasına yardımcı olmuştu. Acaba ganimetin ne kadarı Arif Nihat Dursun’a bırakılmıştı? Ve ne kadarı Dursun’un kitabındaki belirttiği hususlar için sarf edilmişti. Orası meçhul. Tabii kitaptaki ifadeler doğruysa.

Bu mutlu birliktelik, ikinci 3 yıllık dönemde de devam etti. Artık kimse Skylife ihalesinin saydamlıktan uzak, taraflı ve ayrımcı bir ihale olduğunu söyleyemiyordu ve bu rahatlıkla Arif  Nihat  Dursun, 2006 yılındaki ihalede, 2006-2009  dönemi için THY’ye ödediği parayı 500.000 dolar/ ay’a çıkarmıştı.

Ancak, son sene yani, 2009 yılı geldiğinde,  işteki karlılık piyasada fark edilmiş ve bunun doğal sonucu olarak

başka kuruluşlar da konuya eğilmişlerdi. Bu kuruluşları tanıyan ve ilişkileri hakkında bilgi sahibi olan Arif  Nihat  Dursun, ihalenin artik kendisine verilmeyeceğini anlamıştı. Ve son yılın taksitleri olan kimilerinin 1,5 milyon USD

Kimilerinin ise 4 milyon dolar olarak bahsettiği meblağı Türk Hava Yollarına ödemeden ortalıktan tebahhur etti Amerika yolunu tuttu.

Bu kapkaç o tarihte derginin gelirlerini takip etmekten sorumlu olan bölümün Başkanı Hamdi IRMAK ile THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi TOPCU’nun,  makamında tekme tokat kavga etmelerine neden oldu. Herhalde birileri Hamdi Irmak’a telaşlanmamasını AND’ ın bu meblağı ödeyeceğini söylemişti önceleri.  Tersi olunca ne yapsın Hamdi Irmak? YK Başkanı ile yapılan bu kavganın başka ne tür bir nedeni olabilir ki?  Ve de tabii kaybeden, küçük Hamdi oldu. Hamdi TOPÇU’nun  el-ensesini yiyen Hamdi IRMAK, THY den kovuldu.

Arif Nihat Dursun’a kaptırılan paraların geri alınıp alınmadığı  bilinmiyor. Ancak, THY’nin kütüphanecilik mezunu, kerameti kendinden menkul,  Erzincanlı eski belediyeci Kurumsal İletişim Başkanı Zeki CUKUR, Hamdi IRMAK’ tan boşalan  koltuğa oturtulduktan sonra yapılan Skylife ihalesine ilişkin olarak yaptığı açıklamada:

İhaleyi kazanan (?)  İnfomag şirketinin, THY’ye bu 3 dergi için KDV hariç aylık 605 bin TL bedel ödeyeceğini, bunun da Türkiye şartlarında çok önemli bir meblağ olduğu  hususlarını kamuoyu ile paylaştı. Evet, kırk yıllık Kurumsal İletişim uzmanı  (?)   Zeki ÇUKUR böyle dedi.

Infomag’ın o tarihte uyguladığı reklam tarifesine  göre; daha pahalı olan kapak dışında, Skylife da bir sayfa reklamın fiyatı 30 ila 40 bin TL arasında değişiyordu.. Bu fiyatlar, Skylife Business ve Anadolu jet Magazine dergilerinde biraz daha ucuzdu. Sonuç olarak,  önceki ihalede aylık 500.000 dolar (yaklaşık 1,5 milyon TL) gelir getiren ve o günlerde aylık 250-300 bin adet basılan, yani baskı sayısı aradan geçen 10 yılda 3 kat artan Türkiye’nin en büyük dergisi Skylife ile kardeşlerinin  ucuza gidip gitmediğini siz hesaplayın artık.Ya da en iyisi Zeki Beye sorun.

Aslında, en iyisi,  İnfomag Şirketi Genel Yayın Yönetmeni Serdar Turan’ın  da  ilk  romanını yazmasını  bekleyelim.

Daha sonra Skylife dergisinin hazırlık ve basımı çok ilginç bir ittifaka verildi. Airporthaberin yazdığına göre, daha önce Infomag şirketinin tek başına aldığı ihaleyi, Gürsoy Holding’e bağlı Müessese, Ethem Sancak’a ait Türk Medya ve Doğan Ofset kazanmışlar. Haberde ihale detayları yok. Bir ihaleyi kazanan 3 firma. Başka bir deyişle SKYLIFE pastasının üçe bölünmesi.

Her ne ise takip eden senelerde Skylıfe’ ın gidişatı pek farklı olmadı ki; çalışanlar 15 milyon dolarlık bir kayıptan bahsediyorlar. Doğrumu, yanlış mı bilmem. Dört Milyon USD 15’in içinde mi onu da bilmem.  Bu ne zaman mı belli olur? Türk Hava Yolları “ Tahsil edilemeyen alacaklarının detaylarını açıklamaya mecbur olunca. THY’ nı buna kim mecbur edecek? Adamlar hissedarlarına bile açıklama yapma mecburiyeti hissetmiyor.  Bildiğim tek şey var ki; bu konuda Türk Hava Yollarının imdadına Pandemi yetişti ve SKYLIFE’ ın yayınına bu bahaneyle son verildi. Sebep oldukları karmaşayı akılları sıra böylece ortadan kaldırdılar. Ve de Türkiye’mizin en büyük turizm dergisi yayın hayatından sessiz sedasız çekildi. Doğru dürüst haber bile olmadı.

Bir mecmuanın kalitesini ve okunabilirliğini muhafaza edebilmesi için içerisindeki toplam reklam sayfasının neşriyatın toplam sayfa adedinin  %30’ nu geçmemesi şarttır. Bunu tüm yayıncılar doğrulayacaktır. Takdir edersiniz ki neşriyatın her sağ sayfasında bir reklam bulunmasının, neşriyatta işlenecek konuları nasıl kısıtlayacağını ve de bunun okur açısından ne denli sevimsiz olacağını takdir edeceğinize eminim. Evet, şayet elinizde mevcutsa 2002 -2003 yıllarına ait bir Skylıfe dergisi ile daha sonraki yıllara ait herhangi bir SKYLIFE’ ı karşılaştırabilir ve daha fazla reklam alabilmek için derginin kalitesi ile oynanıp oynanmadığını anlayabilirsiniz.

2003 yılında THY tarafından tertip edilen ihaleye iştirak etmek için şartname alan bir kuruluşun sahibi ile görüşmüştüm o senelerde. Şartnameyi gördükten sonra ihaleye iştirakten vazgeçmişti.  Nedeni ise istenilen teminatları karşılamasının mümkün olmadığıydı. Benim anlayamadığım ise bu denli ağır teminatlarla şekillendirilen bir ihaleyi kazanan firmanın THY’ nin 1,5 veya 4 milyon Dolarını ödemeyip nasıl sırra kadem basabildiğiydi? Türk Hava Yolları Yöneticileri bu formatta yapılan ihalede SKYLIFE’ ın birim fiyatını bilseler ve muhtemel reklam gelirini hesaplayabilseler bu ihaleyi bağıtlamaya çekinirlerdi. Her ne kadar Türk Hava Yollarının Saygın Yöneticileri, itham edilmekten korkmuyorlar ve de soruşturulmaktan çekinmiyorlarsa da bu tablo çok netti.

Her ne ise, olan olmuş biten bitmiş. Hepimiz oturup Türk Hava Yollarının her yıl artan şüpheli alacak detaylarının açıklanmasını bekleyeceğiz. Mutlak o gün bir şekilde gelecektir. Belki o zaman SKYLIFE konusu da netlik kazanır, AND’ nin kaç milyon Dolarla ortadan kaybolduğu da. Ve de bu meblağın yüklenici kuruluşun teminatına el konularak şüpheli alacağın neden tahsil edilemediği.(?) hususu ile birlikte. En önemli nokta budur. Gerisi kendiliğinden çorap söküğü gibi gelir.

Türkiye’ nin en mükemmel, sesi en çok çıkan ve her kıtada duyulan bu Turizm yayınının çöküşü işte böyle şekillendi. O yayını bu hale getirmek özel bir kabiliyet isterdi.

Bu güzel neşriyatın çöküşünde kimin katkısı varsa, ihmali ve kibar bir deyimle hüsnüniyetsizliği (?) mevcutsa bir gün onlardan hesap sorulmasını temenni ediyor ve diliyorum.

(*) Bilal Yıldız beyin notlarından faydalanılmıştır.

THY: KURUMLARDAKİ KARAKTERLER NE KADAR KUVVETLİYSE, KURUM VEFASIZLIĞA O KADAR KAPALI OLUR.

Yorumlar Tüm Yorumlar (38)

NİHAT DURSUN (AND) ~ 2 yıl önce
BİRAZ ÖNCE SRİF NİHAT SURSUN BEY' DE BİR MAİL ALDIM. SKYLIFE İLE İLGİLİ ( KENDİLERİ HK) YAZDIĞIM HUSUSLARIN HAKİKATİ YANSITMADIĞINI VE DOĞRULARI ANLATABİLECEKLERİNİ SÖYLÜYORLAR VE BİR ANLAMDA DÜZELTME İSTİYORLAR. TABİİ Kİ HATALI BİR ANLATIMDA BULUNDUMSA SİZ OKURLARA DOĞRULARINI DA ANLATMAYA BAŞKA BİR DEYİŞLE YAZIYI DÜZELTMEĞE MECBURUM. KENDİLERİ İLE GÖRÜŞTÜKTEN SONRA KONUYU SİZLERLE YENİDEN PAYLAŞACAĞIM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Emekli THY kaptanı N ~ 2 yıl önce
Çetin bey yazılarınızın tümünü büyük bir dikkatle okuyorum ve çoğunlukla ders konusu olacak açıklık ve değerlere sahip ben şirkete 23 yıla yakın hizmet vermiş öğretmen pilot ve isimlerini yazdığınız sayın genel müdürler zamanında müdürlük görevine atanmış konusunda eğtimli yetişmiş bir kişiyim sizinle görevim nedeniyle tanıştık ve yakın destek ve yardımınızla ben ve birlikte çalıştığım arkadaşlarım güzel görevler yaptık emekli olurken şirkete ait bir bayrak tabak anı bile verilmedi geçtiğimiz yıllarda ciddi bir rahatsızlık geçirdim ve yeteneklerimin çoğunu kaybettim şimdi üniversitelerde eğitim ve konferanslara sunum yapmak üzere gidiyorum şirket büyüdükçe globalleşmenin etkisiyle insanî değerlerini korumak ve güçlendirmek adına sağlıklı adımlarlar atmalı ve bunu güçlendirmeli tedavim devam ederken bir gün gelen noter tebliği ile ilişkim kesildi tedavimiz sigortam kesildiği için son buldu kendi imkanlarımla tekrar sigortalandım insanlık nerde kaldı diye sormak lazım olayı kişisel olarak değerlendirmek istemiyorum şirkete çok doküman kazandırdım ve eleman yetiştirdim bunlar bir kalemde silindi gönüllerin Zengin bilgili doğru düşünüp kararlar alabilen ayırım yapmadan yönetim becerilerini geliştiren profesyonel yönetim kademesini kurmak yetiştirmek gerekli brn isimlerini yazdığınız sn gn müdürlerle beraber çalıştım sn Yusuf bolayırlı gün içinde bir telefona oğlum bir çayın ver mı? Diye hangardaki odama gelip ziyaret ederek sorunları dinler ve görüşme yaparak veya odasına davet ederek yönetirdi bir şey kaybetmedik hep uzun mesafeler kat ettik diğer sn merhum kpt Atilla Çelebi’nin cenazesine özel sağlık durumum nedeniyle katılamadım üzgünüm şirkete kendini doğru yolda geliştirmeli ve sağlıklı adımlar atmalı TİS 67 madde b bendi güncelleme yapılmalı evde tedavime devam ederken iş akdinin bir anda yılbaşına iki gün kala feshi sürpriz oldu kendi önlemlerimizi almıştık tüm görevlerimde şirket kültürünü birlikte güçlü olunmasına önem verdim bir A4 sayfasıyla dört imza atıp şirkete hizmet verilmesi zor açık insanî değerlerin korunmasına önem vermek doğru olur diye düşünüyorum yazılarınızın tümünü dikkatle okuyorum sağlık dileklerimle size her tümcenize gönülden katılıyorum sağlık dileklerimle saygılar sunuyorum çetin bey Sizinle de görevde yakın temasımız oldu ben ve birlikte çalıştığım arkadaşlarım desteğinizi aldık güzel işler yaptık Allah razı olsun teşekkür ederim bu satırlar İçin anlayana bu kadar koca THY hastanede yoğun bakımda yatan tedavi gören henüz sağ olan personelini ziyaret etmek diliyorum düşüncesinden uzak kişilikler doldurdu her kademeyi kaldı ki cenazesine katılmak dualar etmek teşekkür sn Özbey dost acı söyler umarım herkes nasibini alır yazılarınıza devam ediniz lütfen saygılarımla N . Emekli kaptan pilot SFI..:(((

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP EMEKLİ THY.. ~ 2 yıl önce
BEĞENİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM SN.CPT. ÇALIŞIRKEN SİZLERE BİR FAYDAMIN DOKUNMUŞ OLMASI BENİ MUTLU EDER.ŞİRKETİMİZİN GEÇİRDİĞİ BU DÖNEMİ İBRETLE İZLİYORUM. VE DE FAZLASI İLE ÜZÜLÜYORUM. ŞİMDİLİK BU GÜNKÜ THY'LİLER BEĞENMESE DE YAZILARIMI SÜRDÜRECEĞİM. NİYET BU.SİZE TEKRAR TEŞEKKÜR EDİYOR SAĞLIK DİLEKLERİMLE SAYGILAR SUNUYORUM.
Bolat ~ 2 yıl önce
Temsilde elbette 1. ama yönetimde 6. sırada gelir. 1.Şeker 2.Çay 3.Olmuştur 4.Akgül 5.Eş 6.Bolat

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP N.S ~ 2 yıl önce
MERHABALAR SN CPT. MÜSAADENİZLE SİZİ YARIN CEVAPLAYACAĞIM. BEĞENİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
N..S ~ 2 yıl önce
Teşekkür ederim sn Özbey ben THY’de 20 yıldan fazla pilot Yönetim kademesinde md öğretmen pilot olarak görevlileri ekibimdeki arkadaşlarımla birlikte yürüttüm bu arada iş icabı sizin kadronuzdaki elemanlarınızla iş icabı eşgüdümlü çalıştık çok üzgünüm sn gn md gönüllerimizin yöneticisi Yusuf bolayırlı Ağabey edasıyla bir telefonla çocuğum gel bir çay içmeye deyip direktiflerini verirdi yıllar içinde bir cenazede birlikte saf tutmuştuk merhum çelebi kaptan ile de görevim nedeniyle temasım olmuştur Allah rahmet etsin huzur içinde istirahat etsin İsimlerini yazdığınız diğer gn md.ler zamanında şirkette görev yaptım emekli olurken bir şirket sembolü şilt / Anımız olmadı Üç sene önce geçirdiğim rahatsızlık nedeniyle uzun süren tedavi ve rehabilitasyon. aşamasında bir tebliği ile sağlık nedeniyle iş akdimi tek taraflı feshedildi yakınmayayım hlzmet yazdığınız dökümanlar kattığınız değerler bir tek sayfa İle Sağlık sebebiyle kapı önüne konulmuş oldum tedavim kesildi olumsuz yönde etkileyen karar şirketin büyümeye devam etmesi globalleşme şemsiyesi altında insanlığın vefanın bitmesi olmamalı küçük özel şirketler bile bu konuda daha ysrdımcı olmaktalar hani iş şirket güç kültür derken sahiplenme bitiyor koca THY bu Halen uçuş öğretmenliği görevini yaprak hizmet veren kolay yetişmeyen bir personelin ağırlığını taşımakla iflas mı ederdi? Acıdır şirket büyüdükçe çok daha tutarlı olması gerekiyor kanısındayım güzel yazınız ve ben görevdeyken şshsım ve birlikte çalıştığım arkadaşlarıma gösterdiğiniz ilgi ve beyefendi dost yaklaşımlarınız İçin teşekkür ederim sağlık dileklerimle yine lütfen katkı İçin yazmaya devam ediniz belki bu konuda ilgisi olan kişilere umut olursunuz ben yine büyümenin insanî değerlerin yitirilmesine neden olmamalı diyorum özel durumum nedeniyle çelebi kpt Cenazeye gelemedim bu arada mücadeleye devam yazılarınızı ilgiyle okuyorum sağlık dileklerimle kendinize çok dikkat ediniz emekli kpt plt uçuş em md . SFI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP N.S ~ 2 yıl önce
SN.KAPTAN. BİZLERDE ESKİLERİ SİZİN GİBİ ANIYORUZ. SAĞLIK NEDENİ İLE İŞ AKDİNİN HEMEN FESHİ OLDUM OLASI BANA İNSAFSIZ BİR UYGULAMA OLARAK GELİR. TABİİ Kİ BUNUN BİR MAKUL VE İNSANİ BİR SÜRESİ OLMALI Kİ BUNUN SONUNDA YAPILAN İŞLEME KİMSENİN İTİRAZI OLMAYACAKTIR. EVET KURUMDA MAALESEF VEFA DUYGUSU SIFIR. KANAATİMCE BUNUN ŞİRKETİN BÜYÜMESİ İLE İLGİSİ BULUNMUYOR KANAATİMCE. TAMAMI İLE TEPEDEKİ ZATIN TUTUMU İLE İLGİLİ.EĞER İNSANİ DUYGULARI YOĞUN BİRİ İSE, ÇALIŞANLAR ONU TAKİP EDECEKTİR.İNSANLAR KENDİ FİKİR VE GÖRÜŞLERİ YOKMUŞ GİBİ DAVRANIYORLAR.BEN ÇELEBİDE ÇALIŞTIM. PATRONLARLA ARAMIN ÇOK ÇOK İYİ OLDUĞUNU SÖYLEYEMEM AMA, 60 SENE ÖNCE ŞİRKETİN KURULUŞUNDA KENDİLERİNE DESTEK OLANLARA VEFAT ETMİŞ İSE AİLELERİNE DAVRANIŞLARINI HİÇ UNUTMAM. YAŞLARI, RAHATSIZLIKLARI ÖNEMLİ DEĞİLDİ HEPSİ AYNI SAYGIYI GÖRÜRDÜ VE ONLARA AYNI İMKANLARI SUNARLARDI.BU BAKIMDAN GÖRDÜĞÜM, ÇALIŞTIĞIM EN İYİ ŞİRKETTİ. SENELERİMİZİ VERDİĞİMİZ THY'NİN DURUMU BİZİ DEÜZÜYOR. SN.CPT. SİZE SAĞLIKLAR DİLİYORUM. SAYGILARIMLA
Bayagilasti ~ 2 yıl önce
O sirket eski halinden cok kaybetti Cetin bey, iyice bayagilasti

Yanıtla

Kalan karakter 1000
fetbaz.cvp ~ 2 yıl önce
Rehberi fetbaz olanın burnu b.ktan çıkmazmış!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
inceleme.ye ~ 2 yıl önce
Haklısın ama kim inceleyecek? hatta soruşturacak?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teftiş başkanı ~ 2 yıl önce
Aydın bey, gereğini yapınız lütfen.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teftiş Başkanı ! ~ 2 yıl önce
Güldürmeyin adamı!
Yanılıyorsunuz. ~ 2 yıl önce
Teftiş başkanı aydın bey gerekli çalışmalara başlamıştır bile.
İncelenme ~ 2 yıl önce
Skylife ile ilgili ileri sürülen bu iddialar müfettişlik birimince incelenmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000