18 Ocak 2009, Pazar
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

THY ÖRNEK ALMALI

Hatırlar mısınız Türk Havayolları pilotu Nijerya’ya giderken yolunu kaybetmişti. Bu haberi ilk kez AirportHaber duyurmuş ve ertesi gün tüm gazeteler olayı manşetten duyurmuşlardı. Ama nasıl duyurdukları önemli tabi.

Bütün medya THY’nin pilotunu kahraman ilan etmişti. Oysa Türk Havayolları pilotunun yaptığı normal bir işti. Çünkü pilot uçağı sağ salim uçurmak ve yere indirmekle görevli idi. Her ne kadar biz aksini yazmış olsak bile konuyu kavrayamayan medya kendi istediği gibi yönlendirmişti haberi. Oysa daha sonra THY’de yaptığı araştırmada bizim gibi düşünerek pilotları cezalandırmıştı.

Uçaklar her ne kadar dünyanın en güvenli ulaşım araçları olsalar bile, elektronik yapılarından dolayı en küçük bir aksi durumda en yakın hava meydanına inilerek yolcuların sağlığını güvence altına almak zorundasınız. Tıpkı Amerika’da geçtiğimiz hafta yaşanan suya iniş olayı gibi. İşte kahraman o pilot.

THY’nin pilotlarının bir kaçının daha vukuatları olmuştu. Örneğin İngiltere’den İstanbul’a kadar oksijen maskeleri ile uçan pilot, kaptan koltuğuna 15 yaşındaki çocuğu oturtan pilot, sarhoş uçak kullanan pilot. Bunların hepsi THY pilotu.

THY’nin US Airways’in pilotunu örnek alması gerekir. Hatta kendi pilot okulunda bu iniş defalarca gösterilmeli. Bu olayda, iki pilot arasında mükemmel bir uyum, yine kokpit ile kabin arasında mükemmel bir iletişimin olduğu gerçek. Görüntüleri izlediğimde hem tüyler ürpertici geliyor hem de “İşte benim kahramanım” demek geliyor içimden.

CALL CENTER HİZMET PAYLAŞIMI NASIL OLACAK

Bilindiği gibi THY Call Center hizmeti şubat ayından itibaren tamamen özel sektör tarafından yapılacak. Call Center hizmetini iki firma ortak aldı.  Bu firmalar Vodatech ve Assist. Ancak bu iki firma arasında THY’nin istemi doğrultusunda bölgeler arası iş bölümü yapılmış. Hangi firma hangi bölgeye hizmet verecek THY belirlemiş. THY’nin bu ayrımı hangi kriterlere göre yaptığı belli değil. Benim düşünceme göre eğer gelir paylaşımı telefon yoğunluğun fazla olduğu bölgelere göre daha fazla ise Assist firması THY tarafından kayırılmış gibi görünüyor. Çünkü Vodatech firmasına Marmara Bölgesi hariç Türkiye’nin tamamı hizmet alanı olarak verilmiş. Ancak daha çok uçakla seyahat eden Marmara Bölgesi ile dünyanın diğer tüm ülkeleri ise Assist firmasının hizmet alanı olarak belirlenmiş.

Yukarıda da belirttiğim gibi ağırlıklı olarak Call Center hizmetinin büyük bölümü Assist firması tarafından üstlenilmiş. Bu paylaşımın ayrıntıları belki THY tarafından kamuoyuna açıklanabilir. Assist firmasının Arap sermayesi ile kurulduğu ifade ediliyor.

Anlayacağınız gibi Telekom’dan sonra THY’de Arapların eline geçiyor yavaş yavaş.

THY’nin mantıklı bir açıklamasını beklemekten başka çare yok.

Haftaya görüşmek dileğiyle…

THY ÖRNEK ALMALI

Yorumlar

helikopterçi ~ 15 yıl önce
sayın Ali Kıdık bey ben yazınızla ilgili yorum yapmak için değil en son yaptığınız açık oturumu geç açtığım için para motorun tamamınımı, yoksa bir kaç parçasınımı yapan aradaşın durumunu anlayamadım o arkadaşımızla görüşme yapmak için sizin aracılığınız ile adını ve telefon numarasını öğrenmek istiyorum. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum. Benim Adım Nuri İpekoğlu Mail adresim [email protected] cep telefonum 0533 414 36 82 dir. Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HASAN ~ 15 yıl önce
Türk Hava Yollarına kurban olun diyosun ama bunu acaba sarhoşluğunlamı sölüyorsun.Havacılık uzmanı diyerek bir mana uydurmuşsun bide boyunu ölçmüşsün içinide ölçebildinmi bari..Realisme teşekkürler tabii Babacan ve tarafsız yorumlarıyla uzmanlığını gösterdiği için Ali Kıdık a da teşekkürler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorumcu ~ 15 yıl önce
Sayın Ali Kıdık başkalarından duyduğunuz ya da size yanlış bilgi veren bazı kişilerin gazıyla yazdığınız bu yazı da açıkca görülüyor ki sizde medya da ki sözde 'havacılık uzmanları' gibi olayı araştırmayıp,boyuna yazmıssınız.. 1.THY nin kimseyi örnek almasına gerek yok 2.Hiçbir pilot uçagına sarhoş binmez,kaldı ki işten cıkarılan Kaptan hakkında hiçbir alkol testi de yapılmamıstır ve kendısının alkollu olmadıgı bılınmektedır 3.15 yaşında ki çocuga ucak emanet edılmemıstır..Kaptan içeri de yokken F/O kendi insiyatıfiyle içeri almıştır cocugu. 4.Lagos ta ki olay hakkında hiçbir sey bilmediğiniz belli.O Kpt lara ceza veren pilotları ve yönetim kadrosunu değerlendırmek gerekli acaba olayı inceliyebilecek kapasitedeler mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
REALİSME ~ 15 yıl önce
SEVGİLİ HOCAM FİRMALAR ARASINDAKİ İŞ BÖLÜMÜ ÇOK HASSAS VE İNCE KRİTERLERE GÖRE YAPILIR (!) .. -MANTIKLI- AÇIKLAMALARI ELBETTE VARDIR. YÜREĞİNİZE SAĞLIK . HEPİNİZE (AİRPORTHABER) İYİ HAFTALAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000