15 Ağustos 2022, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • Her Fırsatta Planlamaya Çamur Atmayın İşinizin Nevî ... Tabii İşe Başlarken Yüksek Maaş Bol Seyahâti Düşünmekten İşinizin Yüksek Risk ve Askeri Disiplin Gerektiğini Pek Çoğunuz Gözden Kaçırıyor ! Birde kendi başkanlıklarının getirdiği Yük ve Yükümlülükleri Ekip Planlamacıların Üzerine Atan sarışın bAyan başkanınız yok artık ELHAMDÜLLİLLÂH.
  • CİMER'İ okuyunca bende çok güldüm ... '' Çok gülen okur '' : Anlaşıldığı üzere değl pilot yolcu olarakta pek uçmamışsınız ?
  • 12 senedir bu şirkette çalışıyorum; kabin ve kokpit arasındaki ‘hostesler varoş, hiçbir işe yaramıyorlar, maaşları düşürülsün’ ve ‘kaptanlar paragöz, bıraksan uçağı yerler, maaşları düşürülsün’ muhabbet hep vardı ve olmaya da devam edecek anlaşılan. şurada kabinin kokpite, kokpitin de kabine ettiği laflardan insan olarak utanıyorum artık. ünvanlarımız düşündüğümüz kadar önemli değil, kendimizi komik duruma düşürüyoruz. umarım en kısa zamanda kendimi bu toksik, egoların havada uçuştuğu ortamdan kurtarabilirim.
  • Kaç pilot Emekli olduktan sonra kaç yıl yaşamış. Genelde erken ölürler. Gece 10 ile sabah 6 arası uyanık kalan bir mesleğiniz varsa ve ani stres seviyesinde yükselmeler yaşıyorsanız emekliliğiniz pek verimli geçmez. Bu sebeple hizmet sektörü gelişmiş ülkeler ile ağır işçiliğin olduğu ülkeler arasında emeklilerin yaşam kalitesinde ciddi farklılıklar mevcut. Bu Çinde, Pakistanda, Bangladeşte yakın zamanda.. Türkiye gibi ülkelerdede orta vadede sağlık harcamalarının artmasını sağlayacak. Neyse sgk nın olmadığı ve devlet hastanelerinin (etkisi yada sayısının) azaltıldığı ülkemizde özel sağlık sigortaları reddi yemeden yaşamanın yolunu buluruz umarım.
  • Korona zamani kabin %55’ler %80 oldu, 80’ler 100 oldu. 100’ler amir oldu yani ucus yapmamalarina ragmen kabin upgrade oldu bir de oradan maaslari artti. Fakat yine korona doneminde kaptanlik upgrade’leri durdu, p5’ten p4’e, p4’ten p3’e upgradeler durdu, dar govdeden genis govdeye upgrade’ler durdu. Salgin donemi kabin memurlarina yaradi. Kokpite tam tersine.
  • Önce THY de pilot olmak için atmadiginiz takla kalmıyor işe gidince de yatmak icin atmadiginiz takla kalmıyor...azıcık iş ahlakı lütfen...
  • Pilotların çalışma saatleri çokmuş ya beni en çok o güldürüyor. Otopilot uçursun. Crew restte uyusun en iyi otellerde kalsın. Dünyanın parasını alsın sonra yorgunmuş. Bu arada aldıkları maaşı hakediyorlar. ederi bu da. Şu yorgunluk kısmına gelince beni bir gülme alıyor. Hayır ne yapıyorsun? Aktif yarım saat çalışıyor musun? İnsanlar Uçak uçurmayı zor birşey sanıyorlar diye yediriyorsunuz işte… 10 yaşında çocular uçuruyor sizin uçurduğunuz uçağı simlerde, bilin istedim
  • Bu yorgunluk konusu biraz da motivasyon konusudur. Pandemide kırpılan maaşların eski seviyesine çekilmemesi, itibarın iyice yokedilmesi, kaptan maaşlarının cümlealeme hedef gösterilmesi, tahsisin düşmaca yaklaşımı, her yere uzak olan ulaşımı yorucu olan bir havalimanı vs vs... motivasyonu yok ettiler. Motivasyon düşük olunca da zihinsel yorgunluk fiziksel yorgunluğa dönüştü. Yoksa, bu şekilde yoğun uçulan zamanlar daha önce de oldu. Yöneticiler ekiplere yaklaşımlarını gözden geçirmeliler.
  • abd de fo adayiyiyim donucem ulkeme fo 62k kaptan 98k dıyorlar el ınsaf cok para buççbos bos yazmayın yazın maasları halkımız ogrensın korkmayın çç
  • İkram veremezsen açlıktan ölmezler. Ama kaptanın hatasında sonuç facia.

THY Pilotları Ayıla-Bayıla Uçuyor…

Aslına bu hafta bu köşeyi başka bir konuya ayırmıştım. Çok tartışılan ve fakat az gerçeği bilinen Zafer Havalimanı’nı konu edecektim. Lakin bizim sektörün en önemli değişimi anlık gelen bilgileri önemine göre değerlendirmektir. Zafer Havalimanı’ndan da bahsedeceğim ama THY pilotlarının söylemleri öncelik konumuz oldu.

Durum şu; THY ekip planlama ve tahsis tam bir bocalama halinde. İşler arapsaçı, uçuşlar tehlike çanları çalıyor. Sezon en pik döneminde, pilot sayısı uçuşu kotaracak seviyede değil.

THY, uçan pilota ekstra maaş verecek derecede sıkışık.

Söylediklerine imza atacak kadar inandığım bir pilot “Bizim üstümüzden geçiyorlar. Elim ayağım titriyor yorgunluktan. Kokpitte bir ben bayılıyorum bir yanımdaki” diyerek yorgunluğun hat safhaya ulaştığını ve uçakta değişe, değişe uyuduklarını aktarıyor.

Çok ama çok vahim bir durum. “Bize uçuş yazan kişiler bir hafta bizimle uçsunlar, insanlıktan istifa ederler” diyerek vahametin derecesini ortaya koyuyor.

Devamla diyor ki pilot kardeşimiz; “1000 pilotun yapması gereken işi 300 pilota yaptırıyorlar. Kimseden de korkudan dolayı ses çıkmıyor. Tek yazılan platform da sizin Airporthaber’in yorum kısımları”

O halde iyi ki Airporthaber varmış diyorum.

Esneye, esneye uçak başına gittiklerini anlatan pilot kardeşimiz, dinlenme saatlerinin yetersiz olduğunu, es kaza bir olumsuz durumda kimin sorumlu olacağını kamuoyunun bilmesini istiyor.

Bakın size bir örnek vereceğim. Pilot kardeşimizin söylemlerinin ne kadar gerçekçi olduğunu anlamanız adına olan biteni yazmam lazım.

Diyelim bir pilot Beylikdüzü civarında oturuyor. Bu pilota Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan uçuş yazıldı. Uçuşa gitmek için önce kendi imkanlarınızla İstanbul Havalimanı’na gideceksiniz. Buradan Altur’a ait servis aracına bineceksiniz ve Sabiha Gökçen’e gideceksiniz. Sabiha Gökçen Havalimanı’na geldiğinizde sizin mesainiz başlamış oluyor.

Sonra bir iç hat git-gel yaptınız bir de Avrupa git-gel yaptınız ve dört bacak uçuşunuzu tamamladınız. Tekrar evinize gitmek üzere Altur otobüsüne binip İstanbul Havalimanı’na yola koyuldunuz. İşte servis aracına bindiğinizde sizin istirahat saatiniz başlıyor.

İstanbul Havalimanı’ndan evinize giderken, trafik mi var, kaza mı var bilemezsiniz ama evinize ulaşana dek istirahat saatinizin yarısı yollarda geçiyor.

Bir başka örnek daha verelim.

Malum Antalya turizmin en önemli ayağı. THY buradan önemli uçuş yapıyor ve işte o yapılan kar açıklamalarının da ana kaynaklarından bir uçuş noktası. Ancak yatıya kalan personelin konforu THY’nin açıkladığı kar oranı ile aynı değil.

Ekiplerin havalimanına yakın bir noktada olması gerekirken ta Kemer’de anlaşılan Armas adlı otelde kalmaları tam bir çile yoluna dönüşmüş. Ayrıca, otelin hizmeti de yerlerde sürünüyor. İddia o ki THY bu oteli komple kapatmış. THY’nin diğer personeli de bu otelde indirimli tatil yapıyormuş.  Bu otelin sahibi de tam bir yandaş. E otelin sahibi yandaş olunca THY’nin oteli kiralaması da normal artık.

Benim THY yönetimine uyarımdır. Bu şikayetleri dikkate alın. Dışarıda binlerce pilotumuz işsiz. Canı çıkana kadar uçurma yerine, can veren bir yol seçin.

Havacılıkta “Geç olsun güç olmasın” tabiri geçersizdir.

Bir cümle ile Zafer Havalimanı…

Yazılıp-çiziliyor. Ben de zaman zaman konuşuyorum, yazıyorum.

Gerçek şu ki, Zafer Havalimanı devlete kazık değil yapana kazıktır. Sağlık turizmi denilip dikilen havalimanı Eskişehir’in uyduruk baraka okul pisti ile eşdeğer görülmemeli.

Afyon’da yıllık 2 milyon misafir ağırlayacak tesis var. Hadi burayı pazarlayın ve havalimanı çalışsın. Siz de eleştirilmekten kurtulun.

THY Pilotları Ayıla-Bayıla Uçuyor…

Yorumlar Tüm Yorumlar (289)

NEVÎ ~ 2 yıl önce
Her Fırsatta Planlamaya Çamur Atmayın İşinizin Nevî ... Tabii İşe Başlarken Yüksek Maaş Bol Seyahâti Düşünmekten İşinizin Yüksek Risk ve Askeri Disiplin Gerektiğini Pek Çoğunuz Gözden Kaçırıyor ! Birde kendi başkanlıklarının getirdiği Yük ve Yükümlülükleri Ekip Planlamacıların Üzerine Atan sarışın bAyan başkanınız yok artık ELHAMDÜLLİLLÂH.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
: D : D : D ~ 2 yıl önce
CİMER'İ okuyunca bende çok güldüm ... '' Çok gülen okur '' : Anlaşıldığı üzere değl pilot yolcu olarakta pek uçmamışsınız ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
12 sene ~ 2 yıl önce
12 senedir bu şirkette çalışıyorum; kabin ve kokpit arasındaki ‘hostesler varoş, hiçbir işe yaramıyorlar, maaşları düşürülsün’ ve ‘kaptanlar paragöz, bıraksan uçağı yerler, maaşları düşürülsün’ muhabbet hep vardı ve olmaya da devam edecek anlaşılan. şurada kabinin kokpite, kokpitin de kabine ettiği laflardan insan olarak utanıyorum artık. ünvanlarımız düşündüğümüz kadar önemli değil, kendimizi komik duruma düşürüyoruz. umarım en kısa zamanda kendimi bu toksik, egoların havada uçuştuğu ortamdan kurtarabilirim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Giden gitsin kalanlar W: Ramp dir ~ 2 yıl önce
Kaç pilot Emekli olduktan sonra kaç yıl yaşamış. Genelde erken ölürler. Gece 10 ile sabah 6 arası uyanık kalan bir mesleğiniz varsa ve ani stres seviyesinde yükselmeler yaşıyorsanız emekliliğiniz pek verimli geçmez. Bu sebeple hizmet sektörü gelişmiş ülkeler ile ağır işçiliğin olduğu ülkeler arasında emeklilerin yaşam kalitesinde ciddi farklılıklar mevcut. Bu Çinde, Pakistanda, Bangladeşte yakın zamanda.. Türkiye gibi ülkelerdede orta vadede sağlık harcamalarının artmasını sağlayacak. Neyse sgk nın olmadığı ve devlet hastanelerinin (etkisi yada sayısının) azaltıldığı ülkemizde özel sağlık sigortaları reddi yemeden yaşamanın yolunu buluruz umarım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Upgrade ~ 2 yıl önce
Korona zamani kabin %55’ler %80 oldu, 80’ler 100 oldu. 100’ler amir oldu yani ucus yapmamalarina ragmen kabin upgrade oldu bir de oradan maaslari artti. Fakat yine korona doneminde kaptanlik upgrade’leri durdu, p5’ten p4’e, p4’ten p3’e upgradeler durdu, dar govdeden genis govdeye upgrade’ler durdu. Salgin donemi kabin memurlarina yaradi. Kokpite tam tersine.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İceride ve dışarıda ~ 2 yıl önce
Önce THY de pilot olmak için atmadiginiz takla kalmıyor işe gidince de yatmak icin atmadiginiz takla kalmıyor...azıcık iş ahlakı lütfen...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çok gülüyorum ~ 2 yıl önce
Pilotların çalışma saatleri çokmuş ya beni en çok o güldürüyor. Otopilot uçursun. Crew restte uyusun en iyi otellerde kalsın. Dünyanın parasını alsın sonra yorgunmuş. Bu arada aldıkları maaşı hakediyorlar. ederi bu da. Şu yorgunluk kısmına gelince beni bir gülme alıyor. Hayır ne yapıyorsun? Aktif yarım saat çalışıyor musun? İnsanlar Uçak uçurmayı zor birşey sanıyorlar diye yediriyorsunuz işte… 10 yaşında çocular uçuruyor sizin uçurduğunuz uçağı simlerde, bilin istedim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cvp ~ 2 yıl önce
Sen ne boş bir varlıksın ya!
Çok gülüyoruma ~ 2 yıl önce
Yani bir insan nasıl cahil olabilirin zirvesine ulaşmışsın. Cehaletin diz boyu. Sen aç da kendine gül bence.
Business Pilot ~ 2 yıl önce
Surekli değişen basincin insan vücudu üzerinde bıraktığı etkiyi ve yorgunluğu bilmiyorsun. Mental yorgunluğun vücut yorgunluğundan daha ağır olduğunu bilmiyorsun. Vücut yorgunluğunun uyku ile geçtiğini ancak mental yorgunluğun günlerce geçmediğini bilmiyorsun. Bilmemen sorun degil de, bilmeden biliyormuş gibi sallıyorsun işte orası sorun. Uza şimdi kamil.
çavdark ~ 2 yıl önce
150-200bin alıyorlar üstüne şikayet
Bende gülüyorum ~ 2 yıl önce
Gel sende pilot ol hep birlikte gülelim
Bir hostesin drami ~ 2 yıl önce
Biz mi zorladik pilotla sevgili ol pesinden kos diye?
Seni ~ 2 yıl önce
Tek kişi yapmış olamaz, muhtemel bir ekip çalışmasının ürünüsün.
Çok gülüyorum'a ~ 2 yıl önce
Sen daha çok gülersin.. gül gül gülmek iyidir. Kendi kendine gülerken dikkat et bakırköy yada manisada bulma kendini
Soru ~ 2 yıl önce
Şahsen, yaptığım işin sonucunda sorumluluk bukadar ağır olmasa bende böyle geniş geniş konuşurdum. 2. Herkes bedeni ile çalışacak değil,2 saat matematik anlat ev taşıyandan mental olarak daha çok yorulursun. Ama yorgunluk tanımı farklı olduğundan. Herkes kendi meslegi ile kıyaslıyor. Siz bedenen çok yorulanlardansınız anlaşılan. Allah kurtarsın sizi de.
Efo ~ 2 yıl önce
Gül kardeşim sadece gül yorum yapma ama
hulk ~ 2 yıl önce
gel sen uçur o zaman..10 yaşındaki çocupun yaptığını yapamıyorsun senin aklına göre.zaten okumuş meslek grubu içerisinde doktor&öğretmen&mühendisi&avukat hepsi ya öldürülüyor ya darp ediliyor...ayaklarla başlar yer değiştirdi o yüzden bu yoruma şaşırmıyorum..siz ancak neyi yaptığına bakmadan altındaki arabayla giydiği ayakkabısına göre insanlara değer verin...
Hey yavrum hey ~ 2 yıl önce
Her uçuşun farklı dinamiklerini anlayamamışsın...uzun yazmaya gerek yok .bigün gelipte uç benle :))don kişot ...
Konu motivasyon ~ 2 yıl önce
Bu yorgunluk konusu biraz da motivasyon konusudur. Pandemide kırpılan maaşların eski seviyesine çekilmemesi, itibarın iyice yokedilmesi, kaptan maaşlarının cümlealeme hedef gösterilmesi, tahsisin düşmaca yaklaşımı, her yere uzak olan ulaşımı yorucu olan bir havalimanı vs vs... motivasyonu yok ettiler. Motivasyon düşük olunca da zihinsel yorgunluk fiziksel yorgunluğa dönüştü. Yoksa, bu şekilde yoğun uçulan zamanlar daha önce de oldu. Yöneticiler ekiplere yaklaşımlarını gözden geçirmeliler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
maas kac fo kaptan ~ 2 yıl önce
abd de fo adayiyiyim donucem ulkeme fo 62k kaptan 98k dıyorlar el ınsaf cok para buççbos bos yazmayın yazın maasları halkımız ogrensın korkmayın çç

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Soru ~ 2 yıl önce
Hostes misin dogruyu soyle? Surekli gozun pilot maaslarinda
Keko ~ 2 yıl önce
Olm orada kalsana. Asıl sebep 5 kat maaş almaya tu kaka olmayacağına göre, senin durum “ben anca torpille iş bulurum” gibi duruyor…
Troll ~ 2 yıl önce
Sen bu kafayla pilot olma abicim
Fo ~ 2 yıl önce
Kaptan 240 Fo 170 neyinden korkucaz alınteri ,baba parası değil
TK ~ 2 yıl önce
İkram veremezsen açlıktan ölmezler. Ama kaptanın hatasında sonuç facia.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000