05 Eylül 2022, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Alturun da adı geçti ama bize birşey verilmedi .. verilip verilmeyeceğini öğrenmek istiyorum..
  • Neden sözünüzü tutmuyorsunuz...
  • Kimse size prim vermek zorunda değil heleki kendi şirketiniz vermiyo başka şirketten istiyorsunuz
  • Baskanimiza guveniyoruz. Prim + Kar payı + Banka promosyonu bekliyoruz.
  • Kral ile nöbetçinin hikayesi. Kral söz vermeseydi biz de niyetlenmeyecektik.
  • Bizde istiyoruz bu primi yaz kar kış gece gündüz yollardayiz
  • Tk için ay ortası ilk taksit için ödeme planlanıyor ( ekimde ikramiyeden ötürü) 3*75 bin lira hayırlı olsun.
  • DEĞERLİ ARKADAŞLAR KİMSE KİMSENİN KALBİNİ KIRMASIN HERKES RIZKINI YER KUL HAKKI YİYENLER ELBET HESAP VERECEKTİR.AIR CLINIC İÇİN VERİLEN SÖZ TUTULMADI BU KONUDA ARKADAŞLARA HAK VERİYORUM.NASİP DİYELİM RABBİM BİR YERDEN VERİR İNŞALLAH
  • THY başkanı ve sekreterleri yada ilgili birimleri bu yazılanları okumuyormu ? Ortada bir haksızlık var Bilgi kirliliği var , açıklanan primler ile yatan primler arasında sıkıntı var bunları nasıl duymazlar ? THY desinki kardeşim ben eksik yatırdım yada bu ay böyle yattı şöyle oldu böyle oldu ama açıklama yapmaları lazım ! Şirketler zaten sağır dilsiz, personellerin abuk subuk saçma sapan işlerine kırk tane açıklama yaparlar kaşının altında gözün var derler ama konu ödeme yapmaya gelince sağır dilsiz olurlar ! Ortada haksızlık var, şirketler çalışanını sömürdüğü yetmiyormuş gibi birde böyle haklarını gasp ediyorlar bunlara dur diyecek bir MERCİ yokmu ? Bu adamlar haksızlık üzerine şirket kurmuşlar milletin hakkını yiyerek iş yapıyorlar ama Allah bunun hesabını size sorar Siz hiç merak etmeyin bu işte çalışanları geçtim ah olarak o kadar kişinin çocuğunun Riziklari var size yedirmezler !!! Bu işe birileri el atsın açıklama yapılsin Yatmayan paraların işletildiği söyleniyor bu hukuksuzluğa nasıl göz yumulur ? Hakkımı helal etmiyorum Allah iki dünyadada sizden çıkarsın bunu
  • Hava yolları? Olay havada geçiyor yani. Yerdekilere prim iyi kotü tamam. Havadakilere bahsi geçmiyor ve bir açıklama da yok. Tarihte görülmemiş ikramiye. Ve duyulmamış da. Çünkü gören duyan yok... Saygılar

THY: YK BAŞKANI İŞE PRİM ÖDEMEKLE BAŞLADI. KAR PAYI ARKADAN GELECEK.

Bu haftanın yazısı hazırdı. Ancak dün THY Yönetim Kurulu Başkanının açıklamasını okuduk. Bu güzel gelişmenin üzerine içinde tenkitler bulunan bir yazıyı yayınlamak istemedim. İleri tarihlere kalabilir.

Evet, haber şöyle. “Türk Hava Yolları'nda (THY) uzun süredir beklenen prim konusu netleşti. THY Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, personele verilecek prim miktarını bizzat duyurdu. Ahmet Bolat, yaptığı konuşmada THY ve iştiraklerine bağlı taşeron firmalarda çalışan 7 Eylül'de 11 bin 706 personelin hesabına net 20000 TL yatırılacağını açıkladı. Böylece ilk prim ödemelerinin THY ve iştiraklerine hizmet veren taşeron firmaların tüm çalışanlarına yapılacağı kesinleşti. THY ve iştiraklerinin kendi bünyesindeki personele de yapılacak ödemeyle ilgili de kısa süre içerisinde duyuru yapılması bekleniyor”

PRİM NEDİR? İşveren tarafından iş yapanı isteklendirip verimini artırmak veya sonuca daha kolay ve çabuk ulaşmasını sağlamak amacıyla yapılan ek ödemedir.

KAR PAYI NEDİR? Bir diğer değişle, şirketin hesap dönemi kapandıktan sonra, ilgili çalışanların performansına veya şirketçe önceden belirlenen ölçülere göre dönem sonunda oluşan kar üzerinden, esas ücret dışında, kâr payı vermesi temettü ikramiyesi olarak tanımlanır.

Kâr payı hakkının personel açısından alacak hakkına dönüşebilmesi, ancak kâr dağıtımı konusunda genel kurulun karar vermesi gerekir. Ancak böyle bir karardan sonra kâr payı hakkı anonim şirkete karşı ileri sürülebilecek bir alacak hakkına dönüşür. Sermaye piyasası kurulunun Kar Payı Rehberine ve ilgili kanunlara bakılması halinde işlemin “Ben verdim oldu” denilebilecek kadar kolay olmadığı görülecektir. Ancak bir Yönetim Kurulu Başkanı konuyu bu şekilde duyurduğuna göre uygulamanın alt yapısını bir şekilde hazırlamış olması gerekir ki buna inanmak gerek.

Bay Bolat Taşeron firma çalışanlarına verecekleri 20.000 TL’nin prim olduğunu ifade ettiler. Herhangi bir kavram karmaşasına sebebiyet verilmemesi açısından yukarıya prim ve kâr payının tariflerini yazıma aldım. Muhtemeldir ki Bay Bolat taşeron çalışanlara ödediği 20 şer bin TL’ nin toplamını 140 milyardan düşecek ve geri kalanını bölüştürecektir.

Bu günkü durumda vadedilen ödemeler, yapılacak mı? Yapılmayacak mı tartışmalarına son bulacaktır herhalde. Bir önceki yazımda da belirttiğim üzere çalışanlar nezdinde Bay Bolat’ın THY’ nin son yirmi senede gördüğü en iyi YK Başkanı unvanını almasına az kalmıştır. Bunu hak ederler mi? Bilemem. Ama paranın yüzü sıcak.

Düşünüyorum da bu kar paylarının söz verildiği şekilde dağıtılmasından sonra Bolat beyi ve icraatlarını zemmeden bir yazı kaleme alırsam 1000 çalışan yorumları ile beni dövecektir. Buna alışık bir bünye ne yapar? İnandığı doğruları yazmayı tabii ki sürdürür.

Evet, yine de YK Başkanının bu paylaşımı çok dikkatle yapmasının, planlamasının gerektiği açıktır. Yapılacak bu güzel icraata gölge düşürmemek amacıyla dağıtımı paylaşımı konusunu çok iyi düşünmek gerekir. Zaten çalışanlara göre maaş durumları itibarı ile hayli farklı durumda olan kıymetli Müdürler ile orta seviyedeki yöneticilerin bu paylaşımda ayrıcalık tanınmasının söz konusu olmayacağını ümit etmek istiyorum.

Uygulamayı toz kaldırmadan yapmanın bir yolu mutlak vardır. Belki de şirketi daha fazla düşündüklerini sık sık vurgulayan yöneticiler, pilotlar vb. bu konuda Bay Bolat’ ı rahatlatacak olan teklifi kendisine götürecek ve bir öneride bulunacaklardır. Bu ne olabilir? Bizlere diğer çalışanlardan fazla ödeme yapmayın, uzun süredir yaşanmayan bu güzellik bozulmasın gibi. Kim bilir (?). Olur mu olur(?) Oturup tek şekerli bir çay içip bu konuyu düşünmek gerek.

Kar paylaşımı havuzundaki parasal meblağın çalışanlar arasında hangi metoda bağlı kalınarak bölüneceği, sistemden faydalanacak olanları çok önemli şekilde ilgilendirdiği açıktır. Bu konuda yönetim gerekli özen ve dikkati göstermediği takdirde şirket içerisinde çekişmelerin çıkması kaçınılmazdır. Bölüşümde yaygın olarak üç farklı yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemlerden hangisinin tercih edileceği yöneticilerce belirlenmeli ve çalışanlara öncelikle duyurulmalıdır.

Her ne ise, tebrik ve teşekkürler Bay Bolat. Bu konuda sözünüzde şu anda kısmen durduğunuz ve uygulamaya taşeron çalışanlardan başladığınız için. Çok çok uzun zamandır, çalışanlar ve şirketi dışarıdan takip eden bizler sözünde duran yönetici görmeğe hasrettik. (Bu arada verdiğiniz diğer sözleri unuttuğunuzu zannetmiyorum)

Malumunuz olduğu üzere bir durumun iyi sonuçlanması dileğini ifade eden “Allah tamamına erdirsin” sözünü sık kullanırız. Uygulama başlamış olsa da bu sözü bu konumuz için de kullanmanın bir sakıncası yok. Evet, Allah tamamına erdirsin.

THY: YK BAŞKANI İŞE PRİM ÖDEMEKLE BAŞLADI. KAR PAYI ARKADAN GELECEK.

Yorumlar Tüm Yorumlar (272)

Rosster ~ 1 yıl önce
Alturun da adı geçti ama bize birşey verilmedi .. verilip verilmeyeceğini öğrenmek istiyorum..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sn.BOLAT ~ 2 yıl önce
Neden sözünüzü tutmuyorsunuz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ağlamayın ~ 2 yıl önce
Kimse size prim vermek zorunda değil heleki kendi şirketiniz vermiyo başka şirketten istiyorsunuz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sen kimsin ~ 2 yıl önce
TK babanın şirketimi bu hakkı tüm hizmet edenlere sundular hepimiz oraya hizmet ediyoruz tüm taşeronlara söz verildi parasını alanlar almıyanlara siz kimsiniz diyor terbiyesizler 3 kuruşa çalışanın alıcağı para size niye batıyo söz verildiyse milleti umitlendirdilerse ödemeyide yapmaları gerekiyor
kamil ~ 2 yıl önce
sanane brader babanın cebindenmi çıkıyo ne bu haset
Ahmet Baskanimız ~ 2 yıl önce
Baskanimiza guveniyoruz. Prim + Kar payı + Banka promosyonu bekliyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kral ~ 2 yıl önce
Kral ile nöbetçinin hikayesi. Kral söz vermeseydi biz de niyetlenmeyecektik.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Altur susmamalı ~ 2 yıl önce
Bizde istiyoruz bu primi yaz kar kış gece gündüz yollardayiz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hak ~ 2 yıl önce
Sadece altur değil kimse susmamalı tüm taşeronlara verilmiş bir haktır
Tk ~ 2 yıl önce
Tk için ay ortası ilk taksit için ödeme planlanıyor ( ekimde ikramiyeden ötürü) 3*75 bin lira hayırlı olsun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hemen inanıp ~ 2 yıl önce
Sana dua edecem .. gerizekali
TGS SAW ~ 2 yıl önce
DEĞERLİ ARKADAŞLAR KİMSE KİMSENİN KALBİNİ KIRMASIN HERKES RIZKINI YER KUL HAKKI YİYENLER ELBET HESAP VERECEKTİR.AIR CLINIC İÇİN VERİLEN SÖZ TUTULMADI BU KONUDA ARKADAŞLARA HAK VERİYORUM.NASİP DİYELİM RABBİM BİR YERDEN VERİR İNŞALLAH

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HARAM HARAM ! BİLİRSİNİZ ?? HARAMI ? ~ 2 yıl önce
THY başkanı ve sekreterleri yada ilgili birimleri bu yazılanları okumuyormu ? Ortada bir haksızlık var Bilgi kirliliği var , açıklanan primler ile yatan primler arasında sıkıntı var bunları nasıl duymazlar ? THY desinki kardeşim ben eksik yatırdım yada bu ay böyle yattı şöyle oldu böyle oldu ama açıklama yapmaları lazım ! Şirketler zaten sağır dilsiz, personellerin abuk subuk saçma sapan işlerine kırk tane açıklama yaparlar kaşının altında gözün var derler ama konu ödeme yapmaya gelince sağır dilsiz olurlar ! Ortada haksızlık var, şirketler çalışanını sömürdüğü yetmiyormuş gibi birde böyle haklarını gasp ediyorlar bunlara dur diyecek bir MERCİ yokmu ? Bu adamlar haksızlık üzerine şirket kurmuşlar milletin hakkını yiyerek iş yapıyorlar ama Allah bunun hesabını size sorar Siz hiç merak etmeyin bu işte çalışanları geçtim ah olarak o kadar kişinin çocuğunun Riziklari var size yedirmezler !!! Bu işe birileri el atsın açıklama yapılsin Yatmayan paraların işletildiği söyleniyor bu hukuksuzluğa nasıl göz yumulur ? Hakkımı helal etmiyorum Allah iki dünyadada sizden çıkarsın bunu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
lima lima lima ~ 2 yıl önce
Hava yolları? Olay havada geçiyor yani. Yerdekilere prim iyi kotü tamam. Havadakilere bahsi geçmiyor ve bir açıklama da yok. Tarihte görülmemiş ikramiye. Ve duyulmamış da. Çünkü gören duyan yok... Saygılar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000