26 Mayıs 2008, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]

THY’nin Trio’su ve Troya’sı

Türk Havayolları ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi 75 yılı geride bıraktı. Hem THY hem DHMİ 75. yıl ile ilgili çeşitli kutlamalar yaptı. THY’nin yaptığı kutlama organizasyonu ile DHMİ’nin yaptığı etkinlik arasında tam bir çelişki yaşandı. Biri mütevazı olayım derken fiyasko yaşattı, diğeri gösterişli olayım derken ipin ucunu kaçırdı.

 

Türk Havayolları ile Devlet Hava Meydanları İşletmesi 20 Mayıs 1933 yılında Devlet Havayolları İşletmesi olarak kurulmuştu. 5 uçaklık filo ile kurulan ve bugün iki ayrı dev kurumlar haline gelen Devlet Havayolları İşletmesi, iki adet King Bird (5 Koltuklu), iki adet Junkers F-13 (4 Koltuklu) ve bir adet ATH-9 (10 Koltuklu) uçaklarla hem havalimanı işletmeciliği hem de havayolu işletmeciliği yapacaktı. Ancak 1 Mart 1956 yılına gelindiğinde meydan işletmeciliği ile havayolu işletmeciliğinin birbirinden ayrılmasına karar verilerek THY ve DHMİ adı altında iki ayrı kuruluş haline gelmişti.

 

Devlet Hava Meydanları İşletmesi geride kalan yıllar içinde dev bir yapıya kavuşarak devletin en kârlı kurumlarından biri haline geldi. Türk Havayolları ise dünya çapındaki filosu ile gözde bir şirket haline geldi.

 

Her iki kurumun ortak yaş günü olan 20 Mayıs geçtiğimiz hafta çeşitli etkinliklerle kutlandı. 75 yılı geride bırakan THY Taksim’de Atatürk Anıtı’na çelenk koyulması ile başlattığı törenlerine Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda Macar Radyosu Senfoni Orkestrası ve İnce Saz Grubunun ortaklaşa hazırladığı müzik resitali ile devam etti.

 

THY bu gösteri ile yetinmeyerek 75. yıl anısına THY’nin geçmişten bugüne gelişimini anlatan tarihi kitabı ile süslediği kutlamalarını Mustafa Erdoğan önderliğinde gerçekleştirilen Troya gösterisi ile noktaladı.

 

Bu gösteriler için ne kadar para harcandı bilmiyoruz. Hem müzik resitali hem de Troya gösterisine gerek var mıydı tartışılır. Bu etkinliğin elle tutulur ve kalıcı olanı THY’nin çıkardığı kitap olacak. Diğerleri yaşandı bitti. Troya gösterisi büyüleyici idi ama izleyenler için anlaşılmazdı. Troya gösterisinin anlamını binlerce kişinin bilmediğine adım kadar eminim.

 

THY’nin Troya gösterisi aklıma THY’yi yöneten Trio’yu yani Candan Karlıtekin, Hamdi Topçu ve Temel Kotil üçlüsünü getirdi. Temennim o ki, THY’de Troya gösterisi kadar başarılı yönetilsin.

 

Biz THY’yi eleştirdiğimiz için eleştiriliyoruz. Ama unutulmasın ki, eleştirilmeyen bir kurum yanlış yapmaya mahkumdur. Biz eleştirerek THY’ye yardımcı olmaya çalışıyoruz. THY eleştirmeyenlerden korksun eleştirenden değil.

 

Gelelim THY ile aynı günde doğan Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne. DHMİ’de tıpkı THY gibi 75. doğum gününü kutladı. Gerek organizasyon gerekse tertip açısından fiyasko olan bu organizasyonun evlere şenlik olduğu ifade edildi. Sektörden hiçbir kimseye davetiye ulaşmamış. Organize edilen yemeğin saati değiştirilerek yeni davetiyeler bastırılmış. Kime sorsanız davetiye gitmemiş. Bu nedenle de sektörün çoğu DHMİ’nin gecesine katılamamış.

 

Bunlarda yetmezmiş gibi geceye gelen konukların oturma düzenleri önceden hazırlanmadığı için çok sayıda davetli ayakta kalmış. Deyim yerinde ise organizasyonu hazırlayanlar eline yüzüne bulaştırmış.

 

Profesyonel bir bakışla kutlama gerçekleştiren THY tam not alırken, DHMİ not verilmeye değer bulunmadı. Umarız bu organizasyon gelecek yıllarda yapılacak olan kutlamalar için ders olur.

 

Her iki kurumumuza da bol kazançlı günler diliyoruz.

THY’nin Trio’su ve Troya’sı

Yorumlar

Goldenzede ~ 16 yıl önce
Sayın Kıdık, Bu Golden ile ilgili haber yapmaz oldunuz. Nedir bu şirketin son durumu? A310 ile uçacağız diye turizmcilerden para toplamaya çalışıyormuş. İşletme Ruhsatı iptal edilmedi mi bunların? Biz hakettiğimiz paralarımızı nasıl alabiliriz. Lütfen bizi aydınlatın. SHGM ile bu konuyu görüşüp açıklama yapamazmısınız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
Yorumunuz...DHMİ YE NİCE BAŞARILAR SEHER

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
Yorumunuz... KUTLAMAMI VARMIŞ HAYRET

Yanıtla

Kalan karakter 1000
serkan ~ 16 yıl önce
Ali bey bence seyrettiği herşeyi anlar fakat orada vurgulanan ince noktayı anlayamamışsınız ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tahsin ~ 16 yıl önce
Ya kardeşim adam anlayamadım dememişki.İzleyenler anlamakta zorlanabilir diye yorumunu yapmış.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ao_tk ~ 16 yıl önce
Sn. Kıdık, T.H.Y. gibi 75 yılını başarı ile geride bırakan bir kuruluşa bu kutlama yakışırdı. Ayrıca Troya gösterisinin sizin için anlaşılamamış olması, diğer misafirler ve T.H.Y. personeli tarafından da anlaşılamadığı anlamına gelmiyor, eleştirelim derken lütfen ipin ucu kaçmasın, teşekkürler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000