30 Eylül 2019, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Arkadaşlar konu dışı olacak belki ama, TGS işçi alımını durdurdu diye duydum. Sorduğumda ise İstanbul Havalimanında yeni bir bölüm açılacağı, bölüm açıldığında TGS’nin işçi alımına devam edeceğini, TGS’de büyük bir sıkışıklık olduğunu öğrendim. Sorun nedir? Ne zaman çözülür? İşçi alımları ne zaman başlar? Bilgisi olan yardımcı olabilir mi? Teşekkürlerimi sunuyorum.
  • DO&CO Çalışanları, bildiğiniz ve gördüklerinizi cesurca yazın, sesinizi duyurun, yer yerinden oynar..Sizler bir adim atın, gerisi buradaki okuyuculardan gelir.Çetin bey bu yolu size açar..
  • ASLINA BAKARSANIZ SENDİKANIN BÖYLE BİR ŞEY SÖYLEYECEĞİNE İNANMAK ZOR.CAHİLLİK BU. İNSANLARI KORKUTMAK İSTEYEN BİRİLERİNİN YAPTIĞI BİR ŞEY OLMASIN.
  • BEN YORUM YAZAANIN BİLGİLERİNİ İSTEMEDİM. ENGELLİ KARDEŞİMİZİN BİLGİLERİNİ İSTEDİM.GÜVENMEĞE FALAN GEREK YOK. YORUM YAZANLARLA İLGİLİ BİLGİLERİ KİMSE ELDE EDEMEZ. MAHKEME KARARI OLURSA BELKİ ARAŞTIRILIR. BULUNABİLİR Mİ BİLMİYORUM. SENDİKA SİZE DOĞRU BİLGİ VERMEMİŞ.
  • Konuyla ilgisi yok ama: APHaber'deki e-posta adresinize gelen mesajları okumuyor musunuz? Tşk'ler.
  • Avrupalıların hepsi uçak modellerine bakıyor. Maxlar geri dönerse kesin binmezler. Thy nin maxla devam etmesi çok zor olacak.
  • THY'de diğer bütün MAX operatörleri gibi Beoing'den zararını veya en azından bir kısmını tazmin etmek için görüşmelerini sürdürüyor. Bunu takdir edersiniz ki davul zurna ile duyurmuyorlar. Standart uçak alım sözleşmelerinde Boeing ve Airbus'a çok ciddi tazminatlar dayatma şansınız yok. Alınması muhtemel tazminat uçak satın alım anlaşmasından bağımsız tamamen tek seferlik bir karşılıklı anlaşma olacaktır.
  • yorum yazmak cok zor hep hata veriyor yazdığımız halde güvelik kodu istiyor hep sayfa yenilenmesi gerekiyor defalarca
  • thy teknik Engelli ellerinden ve ayaklarından sonradan hasta olan calışanını performanstan 39 yaşında işten attı
  • Serefiye adi altinda Havas'tan 100 milyon dolar talep edildi ve alindi. Lakin takdir edersiniz ki bu isleme iliskin ne yazili bir anlasma, ne makbuz vs. bir belge bulamayacaksiniz. Muhtemelen o para da, ulkedeki her buyuk finansal islemden alinan kayit disi %10 komisyonla beraber ayni noktaya gitmistir.

THY’nin 2019 Yılı 6 Aylık Finansal Sonuçları ve Daha Önceki Konuşmalar



Evet; IST Havalimanına taşınma ve b 737 MAX ‘ ler THY bilançosunu salladı. Her ne kadar Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Aycı İstanbul Havalimanına taşınma giderlerinin THY tarafından karşılanmayacağını ve de bu operasyondan ötürü muhtemelen kara bile geçeceklerini ifade ettilerse de kazı ayağını ifade edilen şekilde olmadığını kem kendileri, hem de bizler anladık. Daha sonra aynı yönetici tarafından yapılan açıklamada 2019 yılı 2 dönem üç aylık bilançosundaki THY zararının sebebi olarak ( tam hatırlayamıyorum belki de sebeplerinden biri olarak ) yeni havalimanına taşınma konusuna ilaveten MAX’lerin durumu da neden olarak gösterildi..

B-737 MAX ’lerin yurt dışında yaşanan iki trajik kazayı takiben filosunda bulunan bahis konusu uçaklar ile operasyon yapan havayollarının MAX’ lerin uçuşlarını durdurarak parka çekmeleri emsal havayolları gibi THY’nin bu seneki bilançosunu da menfi etkileyeceği zaten ortadaydı. Evet; THY’ nin 2019 yılının ilk ve 2 nci 3 aylık bilançolarını gördük. Zararın büyük bir bölümünün nedenini biliyoruz.  Her ne kadar bu iki unsurun toplam zararın içindeki paylarını tahmin etmek THY uzmanları için çok zor değilse de,  THY aşağıdaki basit sualleri cevaplar ise, kimsenin bu konuda sorgulama yapmasının bir mantığı olmayacaktır. THY’nın bu cevabı Airporthabere vermesini bekleyen yok. Ancak kamuoyunun aydınlatılmasında fayda var. Bu takdirde TİCARETTE KAR ETMEK DE ZARAR ETMEKTE VAR deyip takip eden bilançoların daha iyi sonuçlanmasını hep birlikte dileriz.

Evet; Max’ ler için yayınlanan son haber bu.”FAA (Federal Havacılık İdaresi) Başkanı Steve Dickson, dün Washington'da Boeing yöneticileriyle bir araya gelerek 737 MAX tipi uçaklar için tamamlanmış bir yazılımı simülatörde test etti. Başkan Dickinson’un gelecek hafta, Mart ayından bu yana uçuşu yasak olan 737 MAX’lerin durumunu görüşmek üzere Montreal'de yaklaşık 50 havacılık otoritesi temsilcisiyle bir araya geleceği ifade edildi. Boeing 737 MAX’lerın yeniden uçuşuyla ilgili belirsizlik hala sürüyor. Reuters’dan David Shepardson’un yazısına göre Başkan Dickson sertifikasyon test uçuşundan önce öngörülemeyen koşulların test edilmesi sürecinin olduğunu belirterek, “Kişisel olarak tatmin olana kadar imza atmayacağım” dedi. Dickson, 737 MAX’lerin yeniden uçuşu için tarih vermedi.”

Steve Dickson Bey konuya bir de havayolları ve müşterileri açısından baksa. Acaba onun kişisel tatmini insanların bu tip uçağa olan güvenini tekrar kazanmalarını olumlu yönde etkileyecek mi? Zannetmiyorum. Uçak Amerikan yapımı, kendisi bir Amerikalı Boeıng’in ekonomik açıdan sarsılması Amerika Ekonomisini de etkiler. ve de yurt dışındaki yolcuları bilmem ama bizim yolcuların büyük bir kısmı bilet aldıkları / alacakları uçuşun hangi tip uçakla yapılacağını soracaklardır? Zor iş. Hem Boeing için hem de Havayolları için. Her ne kadar Amerika ve Kanada B-737 Max’leri uçurmayı sürdürüyorlarsa da bunun diğer ülke insanlarını müspet etkilemesi mümkün değil. Uçakları parka çekip kendi bacaklarına sıkacak halleri yok ya. Bazen böyle düşündüğüm için utanıyorum ama konu Amerika olunca (?)

Bu konuda Sn. Aycı ne dedi.  24 adet Boeing 737 Max uçaklarının yerde olduğunu hatırlatan Aycı, "12 tanesi burada yerde, 12 tanesi de uçak üreticisinin fabrikasında bekliyor. Bu 24 uçağın bu yaz filomuzda uçması bekleniyordu. Ancak Max' lerin bütün dünyada uçuş yasağı olmasıyla birlikte bu uçakları uçuramayıp 339 uçak içinde 24 uçak eksik operasyon yapıyoruz.” Bunun THY’ na yüklediği zararı küçümsemek mümkün değil.

Aycı haklı. Yatan 12 uçağın kokpit personeline ücretleri ödeniyor. Tarifeye bakarsanız bu uçakların uçtuğu bazı noktalarda mecburen frekanslar hayli azaltıldı. Planlanan operasyonu 24 uçak eksikle yürütmek zor iş.

Türk Hava Yolları bu güne kadar bu konuda sessiz kalmayı yeğledi. Boeıng’ den herhangi bir talebi olmadı veya bu kamuoyuna duyurulmadı. Airporthaber’ den Fatih Akdeniz arkadaşımızın ifade ettiği gibi MAX’ ler uçuşa hazırlanıyor olabilir mi? Mümkün. Ancak bunun için, uçakların operasyonlardaki yerlerini alıp dolu olarak uçmaları Steve Dickson’un kişisel olarak tatmin olmasına bağlı olabilir mi? Uçmaları için muhtemelen yeterli olabilir. Adam FAA Başkanı. Ama dolu olarak uçmaları tamamı ile ayrı bir konu.

Türk Hava Yolları Avrupa Birliği Havayollarının Max’leri operasyona almalarını beklemeli ve aynı gün sessizliğini bozmalı.  2019 yılında yaptığı en büyük basın toplantısını bu konu için organize etmeli ve son durumu halkın anlayabileceği bir lisanla ( Fazla teknik terim kullanmadan) anlatarak kamu oyunu ikna etmeli. Her ne kadar günümüzde herkes iletişim uzamanı ise de ve de Türk Hava Yollarının yöneticilerini bundan soyutlamak mümkün değilse de bu konuda uzman görüşüne başvurarak bu konuda kamuoyunun nasıl etkilenebileceği hususunda görüş alınmalıdır. Bu kadar yalanın dolanın döndüğü ve de insanların güvensizlik duyguların yoğunlaştığı bir yüzyılda bunu yapmanın gerekli olduğu kabulü zorunlu olan bir gerçek.

A. MAX’lerin yarattığı bu durumda mağdur olanların sessiz kalması insanların aklına çeşitli acabalar getirir. THY’ nın sessizliği de sözleşmedeki bir maddeden ötürü THY’ nin Boeıng’ den zararını talep edilmesini istemesinin mümkün olmadığı sözlerinin yazılmasına ve yayılmasına neden oldu. Tabii ki bir takım havayolları Boeıng’ den zararını talep etme hazırlığı içinde olduklarını duyururken THY’ nın sessizliğinin şirketin efendiliğine ve nezaketine bağlamak doğru bir yaklaşım olmayacaktır. THY Yönetiminin bu muhtemel zararın bir anlamda devletin zararı olduğu hususunu dikkate almasına mutlak gözü ile bakılmaktadır. THY ile BOEING sözleşmesinde böyle bir madde var mıdır? THY Zararını Boeıng’ den talep etmiş midir / edecek midir?

B.  THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ile  Do&Co ’nun sahibi Atilla Doğudan arasında yapılan görüşmede, Aycı’nın Üçüncü Havalimanında yatırım yapması için, Do&CO’ dan  istekte bulunduğu; ancak Atilla Beyin, bu isteğe olumlu yaklaşmadığı ifade ediliyordu.  Bu nedenle, Turkish Do& Co’ nun alternatifini oluşturmak isteyen THY yönetiminin, Singapur Havayollarının ikram şirketi SATS ile görüşmelere başladığı hususu da verilen bilgiler arasındaydı. Evet; İlk haber buydu ve de büyük bir ihtimal ile bu bilgi THY YK Başkanı tarafından verilmişti. Daha sonra bu ilk söylenenle farklı bir söylem sayfalarda yer aldı.  Türk İlk bilgilendirmede Hava Yolları ile Do&CO’ arasında İstanbul Havalimanına taşınma öncesi yaşanan anlaşmazlığın nedeninin firmanın yatırım yapma isteksizliği olduğunu belirten THY YK Başkanı yaptığı bir başka ayrıntılı açıklamada; anlaşmazlığın esas olan bu nedenini ortaya koydu. “ THY'nin Turkish-DO&CO ile mevcut kontratının 2018 sonunda biteceğini, Üçüncü Havalimanındaki operasyonlarının, en muhafazakâr hesapla Turkish-DO&CO ya yılda 45-50 milyon dolar EBİTDA ( faiz, yıpranma payı ve vergi öncesi kâr) sağlayacağını belirtti.  DO&CO’ ya sunulan böyle bir iş fırsatına karşın  " şerefiye bedeli ” isteme haklarının olduğunu, THY kontratı olmasa, Turkish DO&CO’  nun önemli varlık gösteremeyeceğini, zira THY dışındaki işlerinin çok küçük olduğunu, Üçüncü Havalimanı için yapılacak kontratın 10 yıl artı 5 yıllık opsiyonu içerecek şekilde olacağını ifade etti. Bu durumda. DO&CO AG nin payına düşecek 10 yıllık EBİTDA karının 200-250 milyon doları bulacağını, Bunu dikkate alıp DO&CO AG ye "THY'ye şerefiye bedeli olarak ne ödersin?" diye sorduklarını söyledi. ( Verilen rakamlar sn. Aycının beyanından alınmıştır) THY haklıydı. Esasen DO&CO’ nun İstanbul Havalimanına yatırım yapma konusundaki isteksizliğine pek inanılmamıştı. Zira firma THY ile % 50-50 ortaktı ve bu konudaki gidere payı nispetinde iştirak etmesi kaçınılmazdı.

Evet; Aycı beyin ikinci beyanatındaki sözler kesindi. Do&CO bunu kabul etmedi ve THY, SATS ile görüşmelere başladı. Şu veya bu nedenle SATS ile anlaşma tesis edilemedi. THY SATS ile anlaşacağına emindi bu nedenle İstanbul Havalimanı İkram tesislerinin yapımına da başlanmadı. O da bekletildi. İşte bu nedenle ( anlaşma tesis edilebilseydi kurulacak olan yeni şirketin % 25 hissesi hangi kuruluşa, kime sunulacaktı. Bunu sormuyoruz. )

 Evet; neticeten THY çark ederek Do& CO ile yeniden anlaştı. Ve de bu nedenle İstanbul Havalimanında İkram ( mutfak vb..) bulunmaması nedeni ile  Atatürk Havalimanında yapılan üretim İstanbul Havalimanına 14 adet soğutma tesisatlı araçlarla taşınarak hizmet yürütüldü. Bu maliyeti kimin karşıladığını ve İstanbul Havalimanı İkram tesislerinin inşaatının bitirilip bitirilmediğini de bilemiyorum. . 12 yıl önce, DO&CO AG den talep edilmeyen şerefiye-hava parasının THY’nin   Gate Gourmet / USAŞ dan almış olduğu hatırlardadır.  Hem de hisse senedi olarak.

Buraya kadar İyi de THY’nin bu konudaki olmaz ise olmaza yakın şartı olan, şerefiye bedelinin tahsis edilip edilmediğine ilişkin olarak bilançolarda bir kayıt yok. Tabii ki THY’ den konuya ilişkin bir açıklama da yok. Her ne kadar bu gelirin ilerideki 9 ve 12 aylık bilançolarda yer alması mevzuata ters değilse de, bu bedelin alınıp alınmadığını bilmek en azından sivil havacılık kamuoyunu rahatlatacaktır.

C. Her ne kadar THY yetkilileri bu konuda herhangi bir konuşma yapmamış olsalar bile THY’ nin DO&CO için yaptığı benzeri hesaplamayı TGS için de yapmış olduğunu düşünmek yanlış bir yaklaşım olmasa gerek. Onu düşünen yöneticiler bunu da düşünmüşlerdir mutlak.  TGS’ nin kuruluşu aşamasında bunun neden düşünülmediğini de sormuyoruz. TGS’ nin patronu olan Havaş’tan veya Havaş’ ın patronu olan kuruluştan bu tür bir şerefiye bedeli talep edildi veya tahsil edildi mi?

Bunların cevaplanması zor olmasa gerek.

THY’nin 2019 Yılı 6 Aylık Finansal Sonuçları ve Daha Önceki Konuşmalar

Yorumlar Tüm Yorumlar (36)

TGS HAKKINDA BİLGİSİ OLAN? ~ 5 yıl önce
Arkadaşlar konu dışı olacak belki ama, TGS işçi alımını durdurdu diye duydum. Sorduğumda ise İstanbul Havalimanında yeni bir bölüm açılacağı, bölüm açıldığında TGS’nin işçi alımına devam edeceğini, TGS’de büyük bir sıkışıklık olduğunu öğrendim. Sorun nedir? Ne zaman çözülür? İşçi alımları ne zaman başlar? Bilgisi olan yardımcı olabilir mi? Teşekkürlerimi sunuyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Insan ilişkilerinde daha iyi olması lazim tgsnin ~ 5 yıl önce
Yolculardan tgs kontuar ve cip salonlarındaki calisanlarin çoğunun güleryüzsuz somurtkan yardım icin alternatif sunmayan çözüm aramayan gibi şikayetlerini cok duyuyoruz. Tgs ise alim yaparken ve yaptıktan sonra bian cok değer vermesi lazim. Doco çalışanlari gibi güleryüzlü ve insan ilişkilerinde basarili personel almalilar
Vatandaş ~ 5 yıl önce
DO&CO Çalışanları, bildiğiniz ve gördüklerinizi cesurca yazın, sesinizi duyurun, yer yerinden oynar..Sizler bir adim atın, gerisi buradaki okuyuculardan gelir.Çetin bey bu yolu size açar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SENDİKA ~ 5 yıl önce
ASLINA BAKARSANIZ SENDİKANIN BÖYLE BİR ŞEY SÖYLEYECEĞİNE İNANMAK ZOR.CAHİLLİK BU. İNSANLARI KORKUTMAK İSTEYEN BİRİLERİNİN YAPTIĞI BİR ŞEY OLMASIN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP THY ~ 5 yıl önce
BEN YORUM YAZAANIN BİLGİLERİNİ İSTEMEDİM. ENGELLİ KARDEŞİMİZİN BİLGİLERİNİ İSTEDİM.GÜVENMEĞE FALAN GEREK YOK. YORUM YAZANLARLA İLGİLİ BİLGİLERİ KİMSE ELDE EDEMEZ. MAHKEME KARARI OLURSA BELKİ ARAŞTIRILIR. BULUNABİLİR Mİ BİLMİYORUM. SENDİKA SİZE DOĞRU BİLGİ VERMEMİŞ.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sendika ~ 5 yıl önce
Çetin bey, aşağıdaki iddaa bence ciddi bir iddaa ve araştırılması gerekir. Bu ne demek şimdi sendika insanları fişliyor mu demek? THY eleştirenlerin kellesi mi gidecek? Neler yazılmış böyle inanılır gibi değil. Aslinda geldiğimiz dönemde bu tür bir iddaa atiliyorsa şaşırmamak gerek demek ki dediklerinde gayet ciddiler. O zaman bekliyorum ben ben de thy eleştirenlerdenim ve vpn de kullanmadım. Buyurun gelsinler alsınlar beni de hain mi olduk THY eleştirdik diye. İnanılır gibi değil. Bunu kim yazdıysa asıl o ortaya çıksın iddaayi doğruların. Saygilar
thy ~ 5 yıl önce
ahpap cavus ilşkisi reklam gelirleri ile bilgi edinmek zor olmasa gerek abi
mafaky ~ 5 yıl önce
Konuyla ilgisi yok ama: APHaber'deki e-posta adresinize gelen mesajları okumuyor musunuz? Tşk'ler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP MAFAKY ~ 5 yıl önce
HAKLISINIZ BAKMIYORUM. KÖŞEDE KENDİ MAİLİMMİ UMUMA VERDİĞİM İÇİN BELKİ.
mafaky ~ 5 yıl önce
Güzel ama size (burasını rahatsız etmeden) ulaşmanın yöntemi nedir?
CVP MAFAKY ~ 5 yıl önce
Yolcu ~ 5 yıl önce
Avrupalıların hepsi uçak modellerine bakıyor. Maxlar geri dönerse kesin binmezler. Thy nin maxla devam etmesi çok zor olacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MAX Tazminat ~ 5 yıl önce
THY'de diğer bütün MAX operatörleri gibi Beoing'den zararını veya en azından bir kısmını tazmin etmek için görüşmelerini sürdürüyor. Bunu takdir edersiniz ki davul zurna ile duyurmuyorlar. Standart uçak alım sözleşmelerinde Boeing ve Airbus'a çok ciddi tazminatlar dayatma şansınız yok. Alınması muhtemel tazminat uçak satın alım anlaşmasından bağımsız tamamen tek seferlik bir karşılıklı anlaşma olacaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MAX TAZMİNAT ~ 5 yıl önce
YORUM VE HİTAP STİLİNİZDEN BİR ŞEYLER ANLADIM.TEMENNİ EDERİM Kİ SÖYLEDİKLERİNİZ DOĞRU ÇIKSIN.
tk ~ 5 yıl önce
yorum yazmak cok zor hep hata veriyor yazdığımız halde güvelik kodu istiyor hep sayfa yenilenmesi gerekiyor defalarca

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cvp tk ~ 5 yıl önce
İLETECEĞİM.
thy ~ 5 yıl önce
thy teknik Engelli ellerinden ve ayaklarından sonradan hasta olan calışanını performanstan 39 yaşında işten attı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP THY ~ 5 yıl önce
ADI, SOYADI ÇALIŞTIĞI ÜNİTE VE THY GİRİŞ VE ÇIKIŞ TARİHİNİ VERİRSENİZ ÇALIŞA BÖLGE MÜDÜRLÜĞĞÜNDEN SORABİLİRİZ. BUNLARI VERMEZSENİZ BİR DAHA AYNI MEALDEKİ YORUMLARINIZIN YAYINLANMAYACAĞINI BİLGİNİZE SUNUYORUM.
thy ~ 5 yıl önce
atılan engelli bu bilgiler kime lazım siz kimsiziniz yalanmı sanıyorsunuz bu yazılanları
thy ~ 5 yıl önce
thy teknik insan kaynaklarınada sorabilirsiniz son 1 sene içinde engelli 39 yaşında işten cıkardınızmı kimi cıkardınız ( burda yalan yok )
THY ~ 5 yıl önce
SİZ KİİNİZ DİYE SORUYORSANIZ HER HAFTA BU NOTU YAZMAMANIZ GEREKİR. ZATEN VPN KULLANIYORSUNUZ, İSİM VERMEKTEN NEDEN ÇEKİNİYOSUNUZ Kİ? SİZVE TEKNİK ÜNİTENİN İNSAN KAYNAKLARI BANA BU BİLGİYİ VERİR Mİ?NOTUNUZUN BİR DAHA YAYINLANMAYACAĞI BİLGİSİNŞİ ZATEN VERMİŞTİMÇ
thy ~ 5 yıl önce
kim yazar buraya ismini bilgilerini ben arkadaşıyım engellin - sendikadan biri söyledi istediğimiz zaman ip nolarını alıyoruz sitelerdeki kötü yorumlarını yazanların alabiliyoruz - bunu duyduktan sonra nasıl kime güvenecez
TGS serefiye ~ 5 yıl önce
Serefiye adi altinda Havas'tan 100 milyon dolar talep edildi ve alindi. Lakin takdir edersiniz ki bu isleme iliskin ne yazili bir anlasma, ne makbuz vs. bir belge bulamayacaksiniz. Muhtemelen o para da, ulkedeki her buyuk finansal islemden alinan kayit disi %10 komisyonla beraber ayni noktaya gitmistir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000