06 Ocak 2020, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • Bunun çözümü grevdir. Bigün birkaç uçak kalkmayınca tk yönetimi aklını başına alır yoksa sürünmeye devam ederiz !
  • Ya arkadaşlar ben inanmıyorum kabin ekibi yada kokbitin maaşının fazla olduğunu söyleyen teknik çalışanının olacağını.veya ben inanmıyorum teknik daha kötüsünü hakediyor diyecek kaptanimizin host hosteslerimizin olacağını.Bu sektörde çalışan bizler sizcede zaten aldığımız paradan daha fazlasını almayı haketmiyormuyuz.ucucu arkadaşlarımızın işinin ne kadar zor olduğu her gün basınç manyagi olduğunu bilmiyrmuyuz.teknik çalışan bizler sizce basit bir ismi yapıyoruz.bizim hatamizin telafisi mümkünmüdür.tgs ci kardeşlerim sizce yağmurda çamurda operasyonu yürütmek kargoları yüklemek vs çok mu kolay.Kisaca bizler bir geminin yolculariyiz.neden birlik olamıyoruz birbirimize laf sokuyoruz tabi laf sokan bizden biriyse.nasil olacak bilmiyorum ama gün Birlik olma günüdür.emekcinin hakkını yiyen her kimse hep beraber karşı çıkabilme günüdür.
  • Anlaşılan Bu sene İkramiye vermeyecek şirket.. İyileştirme zammı da yalan oldu. Şirket küçülmeye gidiyormus. durum felaket gibi yorumlar yapılıyor. umarım doğru doğru değildir.
  • Bşr sürü müdür nob.müd.var alenen torpilli oldukları belli onları azaltın kar edersiniz.Ya bide ukalalık yapmıyorlar mı pes müdürcükler ya
  • Saygıdeğer pilot arkadaşlarımız yüzde 60 zam alırken sesiniz çıkmıyordu. Yüzde 2 3lük tasarruf olunca hemen tepkiler. Dolar 7 tl iken zam aldınız, eğer çok hakkı gözetiyorsanız dolar 5.5e düşünce iade edin maaş farklarını.şaka gibisiniz yeminle. Şirket Yüzde 500 zam yapsa da yaranılamaz size. Hayatımda gördüğüm en aç gözlü grupsunuz. Ama bitti devriniz.
  • Uçağın kapısını tekme vurarak kapatan tuvalette sigara içen yolcunun arkasından küfür eden kabin ekibi aldığınız maaş zaten çok fazla THY çok doğru ve yerinde bi karar almış
  • Turkısh Technıc de o kadar çok yatan, işe yaramayan ve iş yapmayan insan var ki kabine dokunmak çok saçma..
  • Yeni Turkiye ye hos geldiniz. AKP ye oy verenler devam mi ?
  • hakkımı, paramı geri ver şirket. yolcuya daha az guluyorum aldığın kararla.
  • Ben artık yapmam gerekini yapar sonra geri çekilirim.Yok tuvaletleri bal dök yala yapmakmış,yok efendim yolcuyu mutlu etmekmiş,bir gülümsemekmiş sorarım size ben mutluyum ki mutlu edeyim??? Bundan sonra çay,kahve verir oturum oh misss sonuçta ben garsonmuşum psikolog değil

THY’nin aldığı kararlar ve Hava-İş’in tutumu

Geçtiğimiz hafta Türk Hava Yolları’nın çalışanlarına ve özellikle uçucu ekiplerine yönelik aldığı yeni kararların ortaya çıkmasıyla oldukça yoğun geçti.

Hafta boyunca THY’nin uçucularına yönelik tasarruf etmek adına kısıtlamaya gitme kararlarını AirportHaber’den takip ettiniz.

Neydi bunlar?

1- Mesai ücretinin kesilmesi: 6 gün üst üste çalıştıktan sonra 7'nci günde tatil yapılmayarak çalışılması durumunda mesai ödemesi yapılacak. (Onun dışında artık mesai ücreti verilmeyecek)

2- İstanbul Havalimanı’nın açılmasıyla birlikte verilen ilave yakıt ve otoban ücret ödemelerinin sonlandırılması

3- Personele sormaksızın bayram ya da resmi tatillerin hafta sonuna kadar uzatılması ve bunun da yıllık izin haklarından düşülmesi…

Bu kararlar İstanbul Havalimanı’na geçilmesiyle birlikte artan maliyetlerin karşılanması noktasındaki sıkıntılar, Boeing 737 MAX’lerden kaynaklı zarar, dövizin dalgalı hali ve benzeri sorunlardan kaynaklı tedbirler olarak açıklanabilir.

Bunları zaten dönem dönem uzun uzun yazdık.

Evet açıklanır açıklanmasına ama şu soru da sorulur. Bu tedbirler neden sadece personeli kapsar? Mesela THY yönetimi kendi açısından ne tür tedbirler almış ya da hangi ekonomik kısıtlamalara gitmiştir?

Sektörde ses getiren bu kararlar sonrası eğer THY yönetiminin yurt içinde ya da yurt dışında yönetimi kapsayan bir tasarruf tedbiri varsa açıklaması doğru olmaz mıydı?

Yani “ben personelime yönelik tasarruf kararları aldım ama kendim de şu konuda kısıtlamaya gittim. İşte kalem kalem tedbirlerim bunlar” diyebildi mi?

Hayır diyemedi.

Nasıl olsa birazcık ses çıkaran biri mi var atarız işten olur biter mantığı cuk diye oturmuş kuruma. ‘Verimsizlik der göndeririz’ kuralı kayıtlara geçeli yıllar olmuş.

O zaman istediğin kararı al.

Gelelim işin sendika boyutuna…

Hava İş Sendikası ve Hava-Sen Sendikası bu kararların AirportHaber tarafından ortaya çıkarılması sonrası bazı açıklamalar yayınladı. Hava İş’in ilk açıklaması tatlı-sert, Hava-Sen’in açıklaması ise daha sert oldu.

Hava İş yaptığı ilk açıklamada ‘üyelerimizi bağlamaz Toplu İş Sözleşmesi’ne aykırı, mahkemeye gideriz’ minvalinde bir açıklama yaptı.

Arkasından Hava-Sen’in sert açıklaması geldi.

Öncelikle şunu söylemek istiyorum. Atilay Ayçin’in sendika başkanlığı yaptığı döneme de şahitlik etmiş biri olarak kaba ve sert üslubu hiçbir zaman benimsemiş biri olmadım. Bu yöntemi seçenleri de benimsedim.

Bana göre Atilay Ayçin çok iyi bir sendikacıydı ama üslubu doğru bir üslup değildi.

Açıklamaların ya da seslenişlerin sert ve kırıcı olması ancak günü kurtarır, eğer sonuç alınamazsa sonrasını ise sadece sorgulatır.

Hava İş’in mevcut yönetimi hakkında uzun zamandır Hava Sen tarafından yönetimci olduğu suçlamaları var biliyorsunuz. Bu suçlama için kendi açılarından çeşitli argümanlar da sunabilirler. Orasını kendileri bilir.

Ancak Hava İş’in yaptığı ilk açıklama gerçekten topu taca atmak değil de nedir?

‘Üyelerimizi bağlamaz’ diyorsunuz da ya THY bağlayıcı şekilde karar alırsa ne olacak? Mahkemeye gideceksiniz ve belki aylar belki yıllar sürecek. Peki bu süreçte hak kaybına uğrayan personelin durumu ne olacak? Elimizden geleni yaptık mı diyeceksiniz?

- Mesela THY yönetimiyle acilen görüşmek için bir randevu talebiniz oldu mu?

- Üst yönetimden birileri ile telefonla da olsa temasa geçtiniz mi?

- Toplu İş Sözleşmesi’nin ilgili maddelerinin devre dışı bırakılması konusunda yaptırımlarınız ne olacak?

Derken Cuma günü Hava İş Sendikası bu kez çok daha sert bir açıklama yaptı. Bu kez daha sorgulayıcı ve daha kapsamlı bir açıklama geldi. Hani Atilay Ayçin’in üslubundan bahsetmiştim ya; O’nu andıran bir metin kullanıldı.

Peki bu çözüm mü?

Asla değil. Dediğim gibi sizin sert açıklama yapıyor olmanız sorunları çözmüyor. Günün sonunda elinizde ne var buna bakılır.

Bu açıklama yukarıdaki sorulara ek olarak yeni sorular getirdi aklıma…

- Mesela; Hava İş açıklamasının Hava-Sen’in açıklamasından sonra böylesine sertleşmesi tesadüf mü?

- Bu sorunu nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz?

- Geçmişte THY yönetimin aldığı olumsuz kararları bu metinde toplamanızın nedeni ne?

- Bazı yöneticilerin THY’de ağır ekonomik yük oluşturduğunu ve haksız kazanç elde edenlerin bulunduğunu açıklıyorsunuz. Bunları neden hiçbir dönem gündeme getirmediniz?

- Yasal süreç zaruri, peki bu süreçte mağdur olanların hak kaybını nasıl telafi etmeyi düşünüyorsunuz?

Hava İş yönetimi samimidir değildir bunu zaman gösterecek. Ama eğer açıklamanızın çizgisinde ilerlemek istiyorsanız en kısa sürede THY’den birileri ile iletişime geçip aldığınız yanıtı ya da sonucu hemen çalışanlarınızla paylaşmalısınız.

Yoksa bu açıklama amiyane tabirle gaz alma açıklaması olarak kayıtlara geçecek.

Merak ettiğim bir diğer husus da son 15 günde Hava-İş’ten Hava-Sen’e ya da Hava-Sen’den Hava-İş’e üye geçişi oldu mu?

Herkese iyi haftalar…

THY’nin aldığı kararlar ve Hava-İş’in tutumu

Yorumlar Tüm Yorumlar (66)

Grev ~ 4 yıl önce
Bunun çözümü grevdir. Bigün birkaç uçak kalkmayınca tk yönetimi aklını başına alır yoksa sürünmeye devam ederiz !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Teknik ~ 4 yıl önce
Ya arkadaşlar ben inanmıyorum kabin ekibi yada kokbitin maaşının fazla olduğunu söyleyen teknik çalışanının olacağını.veya ben inanmıyorum teknik daha kötüsünü hakediyor diyecek kaptanimizin host hosteslerimizin olacağını.Bu sektörde çalışan bizler sizcede zaten aldığımız paradan daha fazlasını almayı haketmiyormuyuz.ucucu arkadaşlarımızın işinin ne kadar zor olduğu her gün basınç manyagi olduğunu bilmiyrmuyuz.teknik çalışan bizler sizce basit bir ismi yapıyoruz.bizim hatamizin telafisi mümkünmüdür.tgs ci kardeşlerim sizce yağmurda çamurda operasyonu yürütmek kargoları yüklemek vs çok mu kolay.Kisaca bizler bir geminin yolculariyiz.neden birlik olamıyoruz birbirimize laf sokuyoruz tabi laf sokan bizden biriyse.nasil olacak bilmiyorum ama gün Birlik olma günüdür.emekcinin hakkını yiyen her kimse hep beraber karşı çıkabilme günüdür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tk SAW ~ 4 yıl önce
Anlaşılan Bu sene İkramiye vermeyecek şirket.. İyileştirme zammı da yalan oldu. Şirket küçülmeye gidiyormus. durum felaket gibi yorumlar yapılıyor. umarım doğru doğru değildir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Müdürcükler ~ 4 yıl önce
Bşr sürü müdür nob.müd.var alenen torpilli oldukları belli onları azaltın kar edersiniz.Ya bide ukalalık yapmıyorlar mı pes müdürcükler ya

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şaka gibi ~ 4 yıl önce
Saygıdeğer pilot arkadaşlarımız yüzde 60 zam alırken sesiniz çıkmıyordu. Yüzde 2 3lük tasarruf olunca hemen tepkiler. Dolar 7 tl iken zam aldınız, eğer çok hakkı gözetiyorsanız dolar 5.5e düşünce iade edin maaş farklarını.şaka gibisiniz yeminle. Şirket Yüzde 500 zam yapsa da yaranılamaz size. Hayatımda gördüğüm en aç gözlü grupsunuz. Ama bitti devriniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şaka gibi'ye ~ 4 yıl önce
Hedef aldığınız meslek grubunun maaşlarını global pazar belirler. O nedenle low cost firma olmasına rağmen Pegasus şirketi bugün için THY'dan daha yüksek ödeme yapmakta. Eğer yeterli iseniz siz de kokpitte yer almayı deneyebilirsiniz. Ama öncelikle uslubunuzu gözden geçirmenizi tavsiye ederim.
Çokmu önemli ~ 4 yıl önce
Uçağın kapısını tekme vurarak kapatan tuvalette sigara içen yolcunun arkasından küfür eden kabin ekibi aldığınız maaş zaten çok fazla THY çok doğru ve yerinde bi karar almış

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tekme ~ 4 yıl önce
Uçağın kapısını tekme ile kapatabilen kimmiş ya. O kapının ağırlığından haberin yok. O kapıyı tekme ile kapatıyorsa dikkat et sana tekme atarsa uçarsın maazallah.
YorumsuzYorumlu ~ 4 yıl önce
Turkısh Technıc de o kadar çok yatan, işe yaramayan ve iş yapmayan insan var ki kabine dokunmak çok saçma..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yeni Turkiye ~ 4 yıl önce
Yeni Turkiye ye hos geldiniz. AKP ye oy verenler devam mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
geri ver ~ 4 yıl önce
hakkımı, paramı geri ver şirket. yolcuya daha az guluyorum aldığın kararla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Solan Gül ~ 4 yıl önce
Ben artık yapmam gerekini yapar sonra geri çekilirim.Yok tuvaletleri bal dök yala yapmakmış,yok efendim yolcuyu mutlu etmekmiş,bir gülümsemekmiş sorarım size ben mutluyum ki mutlu edeyim??? Bundan sonra çay,kahve verir oturum oh misss sonuçta ben garsonmuşum psikolog değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000