19 Temmuz 2021, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Şimdiye kadar etik kurullarına mağdur olan dahil kimsenin başvurduğunu görmedim. Aksine mümkün olduğunca kaçınılması tembihlenir hep çevre tarafından. Çünkü en nihayetinde yetki sahipleri ve ayrıcalıklılar korunacak ve iş kurban suçlamaya varacaktır. Hatta böyle başlayacaktır. Aksi gibi sevmedikleri çalışanlara iftira atma ve düzen kurmada, cadı avına dayanak olarak kullanılır bu tip kurullar güzel ve yalnız ülkemde. Ülkedeki kokuşmuşluğun derecesinden haberiniz yokmuş gibi yazmışsınız. Siz bu çağrıyı yapmakla bir ihtimal eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürebilirsiniz, ki etik kurullarını ne kadar büyük bir kitleye ne bahanelerle kullanacaklarını hayal gücünüze bırakıyorum.
  • Değerli üstad, sizin ve ailenizin bayramını kutlar, nice bayramları sevdiklerinizle beraber sağlık,huzur,mutlulukla kutlamanızı dilerim. Saygılar,hürmetler...
  • IBAN yollamanız durumunda 18,45 karşılığı doları hesabınıza iletirim.
  • Karikatür gereği yurt dışına kaçanların hepsi inek! TROLLER'e inanıp hareket edenlere gelince onlar inek bile olamaz, ineğe hakaret olur. Gidişat vahim. Neden peki! Mevcut sistemi destekleyenler sistemin her getirisine biatları gereği evet diyor, diğerleri karşı çıkıyor ve bu yüzden rayda mi gidiyoruz yoksa çıktık mi anlayamıyoruz. Tecavüz oluyor, ekonomi kötüye gidiyor, alakasız adaletsizlikler oluyor, üç kuruşluk zam oluyor vs gibi durumlara hiç ses çıkarmayanlar var! Acaba neden!
  • Yok
  • değerli trol kardeşlerimiz neredeler?. Söyleyecek bir şeyleri yok mu? Pilotlar için bunları yazan hayasız yine efelik yapsa ya.

TROLLER: Taciz ve Riya Odaklı Lafazanlar



Sosyal medyada açılan fake hesaplar, troll olarak nitelenir. Bu hesapların hedefi, kitlelerin düşüncelerini etkilemektir. Sosyal medyada bu hesaplar çok sayıda paylaşım yaparlar. Ve bazı fikirleri insanlara kabul ettirmeyi hedeflerler. Troll sözcüğü aynı zamanda İskandinav çocuk hikâyelerinde geçmektedir. Bu hikâyelerde troller, olağanüstü, canavar görünümlü yaratıklardır. Trollemek, sosyal medyada kullanılan bir kavramdır. Sosyal medyada açılan bazı hesaplardan insanları etkilemeye çalışmak şeklinde açıklanabilir. Bazı konularda insanları tartışmaya sevk etmek, insanları birbirine düşürmeye çalışmak Trollemek olarak kabul ediliyor. Troller genellikle çeşitli konularda aşırı fanatik düşünceler taşırlar. Evet, bizdekiler ( THY’ dekiler ) insanlara fikirlerini kabul ettirmek bir yana onları fikirlerinden uzaklaştırmak konusunda uzmanlar.

Bu durumda bizdekilerden esinlenerek TROL kelimesine bir anlam getirmek istedik. Ve de bunu Taciz ve Riya Odaklı Lafazanlar olarak belirledik. Daha iyi ve anlamlı bir yaklaşıma tabii ki açığız.

Gelelim şimdi esas konumuza ve Lafazanların bu konudaki görüşlerine.

Evet. THY Hava İşle anlaştı ve de çalışanların bu günkü maaşları üzerinden  % 18.45 artım uygulaması haberi sitelerde yer aldı. Belli bir kesim memnun, şirket ancak bunu yapabilir diyor, diğer bir bölüm ise tabii ki memnun değil. THY çalışan maaşlarındaki Pandemi kesinti yüzdelerini mi azalttı? Yoksa çalışanların maaşlarına zam mı yaptı? Kimine göre kesinti yüzdelerini azalttı,  diğerlerine göre zam yaptı.

 Ve de THY’nin en seçkin üyelerinden bir kısmı tüm nezaket ve insanlıklarını ortaya koyan yorumlar ile konu hakkındaki görüşlerini ortaya koydular. Bu saçmalıkları yazanlar bir tarafa beğenenlerin de olması dikkat çekici. Kitlenin en zihni evvelleri,  Taciz ve Riyaya Odaklı Lafazanlar( TROL) kendi gelirlerini bir kenara koyup pilotların bu konuda ortaya koydukları serzenişleri olabilecek en iğrenç şekilde yorumlayarak beğenilme peşine düştüler. Bu adamların kıratını anlayabilmek için işte yorumlarından size birkaç örnek.

Umuma hitap etme ahlakına sahip olmadıkları kesin olan bu Taciz ve Riya Odaklı Lafazanların sivil havacılık gibi nezaket gerektiren bir işkolunda görev yapmaları çok üzücü. Sektör dışı okurların bu tür yazıları okuyunca ne düşüneceklerini takdirinize sunuyorum. Birbirine güvenmeyen, birbirleri için en kötü sözleri sarf edebilen bir grubun emniyet ve güvenliğin en ön sırada yer aldığı bir sistemde çalışarak insanların yolcu olarak içinde bulundukları uçaklara hizmet vermelerinin Havayollarının önce güvenlik düsturunu ne denli zedelediğini anlamaktan bile yoksunlar.

20 Haziran 2020’ de Türk Hava Yollarının Yönetim Kurulu Başkanı çalışanlarını bu konuda şöyle uyarmıştı. “Bilindiği üzere, sosyal medyanın özellikle bu dönemde yoğun olarak kullanılmasıyla birlikte, kimi çalışanların kişisel hesaplarında zaman zaman iletişim amacının sınırlarını aşarak, çalıştıkları kurum ve kuruluşlar ile ilgili bilerek ve/veya bilmeyerek gizli bilgi mahiyeti taşıyan veya kurumsal kimliği zedeleyici paylaşımlarda bulundukları görülebilmektedir. Yine benzer şekilde, sosyal medya kullanıcılarının telif haklarına aykırı davranabildikleri; fikri ve sınai haklara uygun hareket etmedikleri gözlenebilmektedir.

İfade özgürlüğü başta olmak üzere tüm temel demokratik hak ve hürriyetlere bağlı olan Türk Hava Yolları A.O., çalışanlarının, Ortaklık değerleri ile itibarını ve üçüncü şahısların hukuki haklarını ihlal etmeyen paylaşım tercihlerine saygı duymakla beraber online mecrada yazılan hiçbir şeyin aslında silinmediği; yazılan her şeyin gün gelip bir şekilde karşımıza çıkabildiği de bilinen bir gerçektir. Bu sebeple, Türk Hava Yolları çalışanları sosyal ağlardaki profillerinde ya da online herhangi bir mecrada yazdıklarını yayımlamadan önce, kullanılan ifadelerin Ortaklığın herhangi bir paydaşı ya da müşterisi tarafından okunduğunda ne gibi etkiler bırakabileceğine dair empatik bir yaklaşım içerisinde olmalıdır.

Bu çerçevede, sosyal ağlar da dâhil olmak üzere, bulundukları her ortamda Ortaklığımızın birer temsilcisi ve marka elçisi olan Türk Hava Yolları çalışanlarının kurum kültürüne katkı sağlamaları; anlaşmazlıklara ve belirsizliklere yol açabilecek içerikleri paylaşmaktan kaçınmaları şarttır. Paylaşımlarının şahsi hesaplar üzerinden olsa da, özel alan çalıştıkları kurumun stratejik öneme sahip kuruluşlardan biri olduğunun bilincinde olmaları gereklidir. Çalışma arkadaşları Ortaklık yöneticileri ve müşterileri, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurum ve kuruluşları hakkında eleştiri sınırlarını aşan, kin ve nefret söylemleri içeren, toplumu ayrımcılığa sevk edebilecek siyasi içerikli ve etik olmayan paylaşımlardan kaçınmaları ve başkaları tarafından yapılmış bu tür paylaşımları ise desteklememeleri elzemdir. Ortaklığımızın gizlilik kurallarını ihlal edecek bilgi, belge ve fotoğraf paylaşımlarında bulunmamaları ve ekte yer alan Türk Hava Yolları A.O. Sosyal Medya Kullanımı Politikasına uyum hususunda hassasiyet göstermeleri büyük önem taşımaktadır

Sayın ve saygıdeğer Troll arkadaşlar. Yönetim Kurulu Başkanınız söylese bile, VPN kullanmanızdan ötürü bu söylenenlerin umurunuzda olmadığına eminim.  Dün de bu gün de aynı çirkinlikler devam ettiğine göre.

Duydunuz mu bilmem? Delhi’ de görev yapan bir arkadaşa mesaj çekip benim için araştırmasını ve teyidini istedim. Türk Hava Yollarının da Hindistan da istasyonları var. Oradaki arkadaşlarınıza sorum. Belki bilgileri vardır. Sizin için bir araştırsınlar. Hindistan da bir bilgisayar uzmanının 2000 USD mukabilinde yazışmalarda kullanılmış olan VPN numaralarının hakiki IP’lerini belirlediği konuşulmuştu bir ara. Sonradan aynı bilgi Amerika gazetelerinde de yer almış olduğu söylenmişti. Özellikle ücretsiz VPN kullananlar dikkatli olmalılar diye de bir ikaz yer almış gazete haberinde. İster misiniz bu doğru olsun. Fazladan iki veya dört bin dolarım olsa bu klavye soysuzları için harcar ve bunların isimlerini sivil havacılık camiasının tüm üyelerine duyururdum. Ha babam fazla para alıyorlar diye yazıp çizdikleri pilotlardan 50’ şer / 100’ er dolar talep edip bu çalışmayı birlikte yaptırıp onları, bu efeleri hak ettikleri şekilde meşhur etsek nasıl olur sizce. Cevap gelince sizlere duyuracağım.

THY bünyesinde 2012’ de Etik Kurulu İhdas Edilmişti.Bu Kurul Şimdi Ne Yapıyor?

Etik kurullarının genel amacı, kurumlarda etik kültürü yerleştirmek ve geliştirmek, personele etik davranış ilkeleri konusunda karşılaştıkları sorunlar ile ilgili olarak tavsiyelerde bulunmak ve kurumlardaki etik sorunları belirlemeye yönelik çalışmalar yapmak olarak belirlenmiştir. Bu arada şunu ifade etmek isterim. Personel ve çalışanlar kelimesi şirketin en tepe noktasından en alt seviyedeki görevlileri kapsar. Her türlü konuda sık sık ifade ettiğimiz İmam ve cemaatin ilişkisi bu konuda da aynen geçerlidir.

11.7.2021 günü Kamu Görevlileri Etik Kurulu’na atamalar yapıldı başlıklı bir haber okudum gazetenin birinde.  Kamu Görevlileri Etik Sözleşmesi mevzuatı da kamu çalışanlarına der ki; görev yaparken, “Dil, din, felsefi inanç, siyasi düşünce, ırk, yaş, bedensel engelli ve cinsiyet ayrımı yapmadan, fırsat eşitliğini engelleyici davranış ve uygulamalara meydan vermeden tarafsızlık içerisinde hizmet gereklerine uygun davranmak” mecburiyetindesin. Aslında ne güzel yazılmış. Peki ya uygulaması?

 Bu haber bana ne mi çağrıştırdı? Türk Hava Yolları Etik Kurulunun kuruluşunu tabii ki. 2012 yılıydı. Şirketin YK Başkanı Hamdi Topçu, Genel Müdürü ise Temel Kotil’di. Yazının bu başlığı benim yan yana koyduğum bir kelime dizisi değil.  2012 yılında bu konuda yazılan yazıya gönderilen okur yorumunda yer alıyordu bu cümle. Yazının başlığı “ THY'DA HER TÜRLÜ AHLAKSIZLIĞA KARŞI ETİK KURULU. “ Yazının altında yer alan yorumlara bakarken bunlardan biri beni gülümsetmişti. 27 Eylül 2012, Perşembe 15:00:04’ de yazılmış bir yorumdu bu. “ Bugünün En Komik Haberi Buydu Etiklikten Bihaber Olan Kişiler Etik Kurulu Açmış”. Yorumu yazan bitimine bir de gülücük kondurmuş.

2012 yılında Türk Hava Yolları, kurum içinde uyulması gereken kuralları düzenlemek, çıkar çatışmalarını ve ast üst ilişkilerini düzenlemek için etik kurulu oluşturmuş ve bir de etik kitabı yayınlamıştı. 14 sayfalık kitapta, dürüstlük, adil davranma, rüşvet ve yolsuzluk,  pazarlamada dürüstlük, kara para aklama faaliyetlerinin önlenmesi, çıkar çatışmaları, ayrımcılık ve taciz olayları ve bunların bildirilmesi, bağımlılık yaratan maddelerin kullanımı ve hediye, davet, kredi ve diğer ikramların kabulü gibi konu başlıkları altında THY çalışanlarının nasıl davranmaları gerektiği konusunda bilgiler veriliyordu. Hani sık sık halk arasında değişik birçok konuda söylenen bir söz vardır. “ İmam ve Cemaat.” Çalışan ve personel kelimesi kuruluşun en tepe noktasındaki yöneticiyi kapsadığı gibi ve de en alt seviyedeki çalışanı da kapsar. Ve de kurumdaki davranış ve uygulamaların etiğe uygunluğu konusunda imam ve cemaat sözündeki tarafların ilişkisi bu kalıba da uyar. Evet, tepeler etik kurallara uygunluk göstermez ise alt taraftan da etik davranışlar beklemek beyhudedir.

Örneğin eski bir yazımda ifade ettiğim üzere aldıkları hizmetten memnun olmayıp tepki koyan yolcuya, “ haddini bilmez terbiyesiz yolcu diye hitap ettiğini söyleyen kibar bir çalışanı var Türk Hava Yollarının. Yolculara İki ay öncesinde. 59 TL ödeyerek ucuz bilet aldınız tiplere bakın diyen bir ayna düşmanı personeliniz var. Yolculara, uçak neyinize kamyonla yolculuk yapın diye seslenen bir çalışan ve bu çirkinliği. Ağzına sağlık olsun arkadaş kamyon bile çok bu mahlûklara diye paylaşan bir kendini bilmez istihdam ediliyor şirkette.  100 liraya 2 ay önce bilet alanlar işte diyen sözüm ona bu yolcuları aşağılayan bir zihniyet var bu gariplerin arasında. Ben de uçaktaydım, 2 kişiyi dövdüm biri güzel artist gibi konuşan, biri bayandı dersini aldı şeklinde konuşan satan şakacı ( ? ) bir vahşi çalışıyor Havayolumuzda. Kardeşim artık 3 yılda kaptan yapıyorlar. Sonuç.( işte böyle olur ). Diye aklınca yorum yazan bir cahil var”. Bu yorumu ile şirketin güvenilirliğini lekelediğini düşünemeyen düşüncesiz ve birbirlerine seviyesiz sözler söyleyen hatalı istihdamın ürünleri var.

“Senelerce dinsiz, imansız, allahsız, kitapsızlara torpiller yapıldı, kurumlara bunlar dolduruldu, sonra düzen değişti.  Zamanında devran tersi ne döndü. Şimdi bu torpille giren zevat isyanlarda, gel de halimize gülme” diyerek bu muazzam yorumun sonuna bir de gülücük işareti eklemiş. Nasıl cevap verdim dercesine. Bunlar nasıl ve kimden cesaret alır bilmem ki? Ve de kullandıkları VPN onları iyice cesaretli ve küstah kılıyor. Evet, konulara yaklaşıma bakın. Bu densizlerin ifadelerinin yukarıdaki konu ile irtibatına bakın.

Etik Kurulu bu ifadelerde bulunan çalışanları araştırdı mı? Bulabildi mi? Buldularsa nasıl cezalandırdılar? Yoksa Etik Kurulu bizde de var diye kenar süsü gibi oturuyorlar mı?

TROLLER: Taciz ve Riya Odaklı Lafazanlar

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Etik Kurulları ~ 3 yıl önce
Şimdiye kadar etik kurullarına mağdur olan dahil kimsenin başvurduğunu görmedim. Aksine mümkün olduğunca kaçınılması tembihlenir hep çevre tarafından. Çünkü en nihayetinde yetki sahipleri ve ayrıcalıklılar korunacak ve iş kurban suçlamaya varacaktır. Hatta böyle başlayacaktır. Aksi gibi sevmedikleri çalışanlara iftira atma ve düzen kurmada, cadı avına dayanak olarak kullanılır bu tip kurullar güzel ve yalnız ülkemde. Ülkedeki kokuşmuşluğun derecesinden haberiniz yokmuş gibi yazmışsınız. Siz bu çağrıyı yapmakla bir ihtimal eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürebilirsiniz, ki etik kurullarını ne kadar büyük bir kitleye ne bahanelerle kullanacaklarını hayal gücünüze bırakıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sn Çetin bey ~ 3 yıl önce
Değerli üstad, sizin ve ailenizin bayramını kutlar, nice bayramları sevdiklerinizle beraber sağlık,huzur,mutlulukla kutlamanızı dilerim. Saygılar,hürmetler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Merhaba ~ 3 yıl önce
IBAN yollamanız durumunda 18,45 karşılığı doları hesabınıza iletirim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cvp merhaba ~ 3 yıl önce
bu nedir?
İnsan ~ 3 yıl önce
Karikatür gereği yurt dışına kaçanların hepsi inek! TROLLER'e inanıp hareket edenlere gelince onlar inek bile olamaz, ineğe hakaret olur. Gidişat vahim. Neden peki! Mevcut sistemi destekleyenler sistemin her getirisine biatları gereği evet diyor, diğerleri karşı çıkıyor ve bu yüzden rayda mi gidiyoruz yoksa çıktık mi anlayamıyoruz. Tecavüz oluyor, ekonomi kötüye gidiyor, alakasız adaletsizlikler oluyor, üç kuruşluk zam oluyor vs gibi durumlara hiç ses çıkarmayanlar var! Acaba neden!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ???? ~ 3 yıl önce
BEN SİZİN GİBİ ANLAMADIM. BİLİYORUM DEDİĞİNİZ İÇİN GÖRÜŞÜMÜ ORTAYA KOYMAYACAĞIM. ESASEN DEDİĞİNİZ GİBİ, SÖZ ÖNEMLİ. KİME SÖYLENDİĞİ ÇNEMLİ DEĞİL.
İnsanlık bitiyer bu iş artık nefred ediyom ~ 3 yıl önce
Yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Nerdeler? ~ 3 yıl önce
değerli trol kardeşlerimiz neredeler?. Söyleyecek bir şeyleri yok mu? Pilotlar için bunları yazan hayasız yine efelik yapsa ya.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
otopark c16 ~ 3 yıl önce
konuyla pek alakası yok ama pilotlar askeri kışla kafasından bi an önce kurtulmalılar, benden önce ekip aracına binemezsin inemezsin benden önce sigara içemezsin izin alman lazım falan da filan uçuş biter herkes her istediğini yapar özgürlüğü bidir ha bu şekil içer öteki o şekil eyyorlamam bu kadar hadi hayırlı işler
Ak Trol: IQ 30 ~ 3 yıl önce
İşte seçmen kitlesi bunlar. Dindar ve kindar hedef varya aynı zamanda soylemedikleri IQ seviyesi de 30. Yani embesil, dangalak, moron kıvamında yobaz kitle. Bunların ülkeye 20 yıldaki tahribat en az 30 yıl sürecek.
???? ~ 3 yıl önce
O yorumları bende okudum onlar pilotlara karşı yazılmadı tam aksine pilotları şiddetle eleştiren insanlara karşı yazıldı diye biliyorum ortada ciddi bir yanlış anlaşılma var gibi. Tabi bu yazılanlar kime yazılırsa yazılsın hiç hoş değil.
Öhö öhö ~ 3 yıl önce
Senin baban asker ama sen bilmiyorsun galiba
CVP OTOPARK C10 ~ 3 yıl önce
ÇOK ANLAMLI BİR YORUM. İYİ Kİ BU KADAR.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000