15 Mayıs 2023, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Arada bir böyle yazı ile okurlara hitap etmek güzel. Eskileri de anmış oluyoruz. Ancak, her ne kadar yorumları kısıtmış olsanız da, serbest olsaydı da bu tür yazıların bundan fazla yorum alması mümkün görülmüyor. Biz göremiyoruz ama okur sayısının da konudan etkilendiğine eminim. Biz böyleyiz Çetin Bey. Bu durumlara üzülmeyecek kadar bizi tanımış olduğunuz mutlak. Saygılarımla.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • O günleri yaşamış ve görev nedeniyle çok yakın olmamızdan dolayı Sayın Özal ve Akbulut’un ünsani taraflarının öne çıkarılması nedeniyle teşekkürler sevgili Ali Kıdık, mekanları cennet olsun
  • Hatırlayabildiğim 80 ve 90'larda bilhassa iktidardaki siyasetçiler de ülkemizi iyi yönetemiyorlardı,o zamanlarda da geçim sıkıntısı,enflasyon,torpil vs gibi sorunlar vardı ancak saygı,hürmet,edep,adap gibi konularda hiçbir zaman şimdikiler hele iktidardakiler gibi olmamışlardı,vatandaşlara ve rakip siyasetçilere küfür,hakaret etmek gibi saygısızlıkları, kutuplaştırma gibi siyasetleri yoktu. İmam cemaat hesabı onları gören vatandaşlar da onlara uydu,zaman içinde her konuda daha iyi olacağımıza daha da kötüye gittik maalesef. Saygılar, hürmetler...
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • hepsine rahmetler diliyorum. Nur içinde yatsınlar.
  • SANSÜR BUTONUNA BASINCA OTOMATİK OLARAK "bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir" NOTU ÇIKIYOR. BU YORUMUN SANSÜRLENME NEDENİ " yorumun yazı konusu ile ilgili olmamasıdır. "Yanlış anlaşılmaması için belirtmek istedim.

TÜRK SİYASETİNİN EN ÇELEBİ İNSANLARINDAN BİRİ: TBMM BAŞKANI VE BAŞBAKAN (R) YILDIRIM AKBULUT



Epeycedir, siyasilerimizin seçim propaganda çalışmaları ve veciz konuşmaları çoğumuzu gerdi. Dolayısı ile bu seçim gününde, alışılagelen konuları yazmak insanlara sıkıntılarını tekrar anlatmak ve yaşatmak  yerine Çelebi bir insan olan, siyasi büyüğümüz rahmetli Yıldırım Akbulut’ un nükteleri ile sizleri, beni okuyanları gülümsetmek bana daha uygun geldi.

Eski Başbakanlarımızdan ve iki kez TBMM Başkanlığı görevini üstlenmiş olan Sn. Yıldırım Akbulut 14 Nisan 2021 tarihinde Ankara’da vefat etmişti. Hürriyet gazetesi yazarı Sn. Fatih Çekirge 17 Nisan 2021 günü onu anmak için aşağıdaki yazıyı kaleme almıştı.

Rahmetli Meclis Başkanımızı / Başbakanımızı, saygı ile anmak ve kendilerine tekrar rahmetler dilemek amacı ile Sn. Çekirge’ nin ve Sn. Uğur Dündar’ın anlatımlarını köşemde yayımlamak istedim.

ANAP’ın en tartışmalı günleriydi. Ara seçimler yapılacaktı. Genel Başkan ve Başbakan Yıldırım Akbulut neredeyse

iki ateş arasında kalmıştı...Muhalefet de parti içi muhalefet de kaybetmesini bekliyordu. Eğer kaybederse parti içi muhalefet, genel başkanlıktan düşürmeyi planlıyor, muhalefet de kaybedince genel seçimlere gitmeyi hedefliyordu.

Akbulut, sakin cevaplarıyla tanınırdı. Kolay kolay sinirlenmezdi. İşte o günlerde bir “Fıkra furyası” başlatılmıştı. “Akbulut fıkraları.” Her gün bir fıkra. Bir köşe yazarında, bir gazetede, bir haberde, kulislerde “Akbulut fıkraları eksilmiyordu. Dünyada ne kadar fıkra varsa, Akbulut’a göre uyarlanıyordu. Seçim meydanlarında, afişlerde Akbulut fıkraları. Amaç Yıldırım Akbulut’u seçmen gözünde çaresizleştirmekti.



Hürriyet’in Ankara temsilcisiydim. Hem rahmetli Özal’la hem de rahmetli Akbulut’la sık sık görüşüyordum. R. Özal, Akbulut aleyhinde tek kelime etmiyordu. Akbulut da yağmur gibi yağan bu fıkralara karşı susmakla yetiniyordu. Birkaç kez Yıldırım Bey’e, “Sayın Başbakanım bu fıkralara bir cevap vermeyecek misiniz?” diye sordum. Her defasında gülüp geçiyordu... Ama içten içe kızdığını da biliyordum.

Zaman geçti. Seçim günü geldi. Akşama doğru seçim sonuçları neredeyse netleşmişti. Yıldırım Akbulut seçimleri kazanmıştı...İç ve dış “Fıkracılar” şaşkındı Tabii İstanbul’da yazı işleri haber bekliyordu. En önemli haber de Akbulut’un ne söyleyeceğiydi... Gazetenin baskı saatine çok az kalmıştı. 

Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök aradı: “Ne yapalım?” Öyle gidip uzun uzun röportaj yapacak zaman da yoktu.  Aslında ben kafamda bir manşet kuruyordum... “Fıkracılara” cevap gibi bir manşet...

Başbakanlığı aradım. Akbulut’la ilgili “fıkra furyası’ na katılmadığım gibi iyi sohbetler de yapmıştık.  Zaten bir Ankara temsilcisi herkesle, her kesimle iyi geçinmek zorundadır. Çünkü görevi İstanbul’a en doğru kulisi ve haberi geçmektir.

Akbulut’la ilişkimiz de bu boyutta olduğu için özel kalem geri döndü: “Sayın Başbakan sizi bekliyor. Hemen Özkök’ü aradım: Şimdi aradılar, ben Başbakan’a gidiyorum... Kafamda da bir manşet var ama. Nedir kafandaki? Vallahi Akbulut’a şimdi “fıkra sırası bende” sözü yakışır...Özkök bu lafı duyunca “İşte bu!” diye bağırdı. Aslında Akbulut’un “fıkracılara” karşı “fıkra anlatmak” gibi intikamcı bir karakteri yoktu... Ama ben sohbet sırasında şöyle dedim: Sayın Başbakanım, size karşı uydurmadık fıkra bırakmadılar, hiç sesinizi çıkartmadınız. Evet... son gülen...” dedi ve gülümsedi...Vallahi ben ‘fıkra sırası bende’ diye düşünmüştüm. ” Yıldırım Bey güldü: O da aynı anlama gelir. Fıkra sırası bende ama ben onlar gibi anlatmam” dedi.

Ertesi gün Hürriyet Gazetesi; “Şimdi fıkra sırası bende” manşetiyle çıktı. Belki Akbulut fıkra anlatmıyordu ama bu sözü her şeyi anlatıyordu.

Siyasette negatif olmak, arkadan dolanmak, sinsice hesaplar yapmak belki kısa vadede sonuç getirebilir. Ama ahlaklı, samimi, sade ve dürüst olan hep kazanır. Akbulut’un bu sözü siyasi hayatımızda bin fıkraya bedeldi...

Ertesi sabah Başbakan Akbulut’la manşeti konuşup gülmüştük. Aynı zamanda bürodaki arkadaşlarla manşetin keyfini çıkartıyorduk.

Çünkü diğer gazetelerden çok farklı ve anlamlı bir manşet atmıştık. Yıldırım Akbulut’un rahmetine dönersek;

En fazla üzerine geldikleri günlerde, fıkra yağmuruna tutulduğu dönemde bile kimseyi kırmadı. Sesindeki sükûnet hiç eksilmedi. Aşırı hırs ile kadere inanmak arasındaki dengeyi hep özenle korudu.

Güle güle Sayın Başbakanım...

28 yıl sonra bugün rahmetle andığımız Özal’la birlikte mekânınız cennet olsun.

HAKKINDA SÖYLENENLERE KIZMAZ DALGA GEÇERDİ. SN. UĞUR DÜNDAR’IN ANLATIMI.

Başbakan olduğu dönemde çeşitli eleştiriler alsa da Türk demokrasi tarihine ve siyaset sahnesinde “Kibarlığı ve centilmenliği” ile geçti…Hatta, verdiği röportajlarda bazen öyle şeyler anlatıyordu ki öyle kendisiyle dalga geçebiliyordu. Sonra da anlattığı kişi ile birlikte gülüyordu kendisiyle ilgili olan konuya… Bunlardan biri Uğur Dündar’ın programında gerçekleşmişti. Ünlü Televizyoncunun programına çıkan dönemin Başbakan’ı kendisine sorulan soruları içtenlikle yanıtlamış. Programın kapanma saatine doğru Uğur Dündar’ın “Sizinle ilgili çok espriler yapılıyor, çok da komik şeyler üretiliyor. Ne diyorsunuz” minvalinde bir soruya, içtenlikle yanıt vermişti. “Evet, ben de duyuyorum bunları” diyerek cevap verince Uğur Dündar’ın “Bunlardan bir tanesini anlatır mısınız?” demesi üzerine kendisiyle ilgili bir fıkrayı canlı yayında içtenlikle anlatmıştı.

Şöyle Anlatmıştı Yıldırım Akbulut:

Biliyorsunuz ben Erzincan Hal Müdürüydüm. Hal Müdürüyken memurlardan biri odama girmiş ve ‘Efendim arşivde yer kalmadı’ demiş. Ben de ne yapmak lazım deyince, memur “Efendim zaman aşımına uğramış evrakları imha edelim, yakalım. Böylece arşivde yer açılır” deyince, ben de ona “Tamam öyle yapın ama ne olur ne olmaz, yakmadan önce hepsinden birer tane fotokopi alın” demişim… Tabi Uğur Dündar ve TV başındakiler gülme krizine girmişti. Bu çelebi siyasetçimizi ve kıymetli büyüğümüzü tekrar rahmet ve saygı ile anıyoruz.

TÜRK SİYASETİNİN EN ÇELEBİ İNSANLARINDAN BİRİ: TBMM BAŞKANI VE BAŞBAKAN (R) YILDIRIM AKBULUT

Yorumlar Tüm Yorumlar (17)

Bay Kpt. ~ 11 ay önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Niteliksiz Prof. ~ 11 ay önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çetin bey, ~ 11 ay önce
Arada bir böyle yazı ile okurlara hitap etmek güzel. Eskileri de anmış oluyoruz. Ancak, her ne kadar yorumları kısıtmış olsanız da, serbest olsaydı da bu tür yazıların bundan fazla yorum alması mümkün görülmüyor. Biz göremiyoruz ama okur sayısının da konudan etkilendiğine eminim. Biz böyleyiz Çetin Bey. Bu durumlara üzülmeyecek kadar bizi tanımış olduğunuz mutlak. Saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇETİN BEY ~ 11 ay önce
ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM.EVET THY İNSANLARINI GENELDE ÇOK İYİ TANIYORUM. AMA ANLAMAM MÜMKÜN DEĞİL. SAYGI BENDEN
Korsanpilot ~ 11 ay önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KORSAN PİLOT'A ~ 11 ay önce
İSMİ İYİ SEÇMİŞSİNİZ.SİZ HER NE İSENİZ ANCAK ONUN KORSANI VEYA ÇAKMASI OLABİLİRSİNİZ.BU ÜLKEYE HİZMET ETMİŞ ESKİ SİYASİLERİ AŞAĞILAMAK HER KARAKTERİN YAPABİLECEĞİ BİR HUSUS DEĞİL.BU YORUMUN YAYINLANMAYACAĞINI BİLE BİLE YAZMANIZ HİTABIN BANA YÖNELİK OLDUĞUNU DÜŞÜNDÜRÜYOR. EZİK SÖZÜNÜZÜ DAHA DA AĞILAŞTIRARAK SİZE İADE EDİYORUM. BİZLER ESKİ SİYASİLERİMİZİN KONUŞMALARININ SATIR BAŞLARINI HATIRLATMA NOTU OLARAK ELLERİNDE ELLERİNDE TAŞIDIKLARINI VE BU NOTLARA BAKTIKLARINI HATIRLIYORUZ. MALUM O ZAMANLAR PROMTER DENİLEN ALET YOKTU. BİLMEM ANLADINIZMI? NOTA BAKIP KONUŞMAYI TAMAMLARLADI. BİLMEM ANLATABİLDİM Mİ
THY A.O. ~ 11 ay önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Taziye ~ 11 ay önce
O günleri yaşamış ve görev nedeniyle çok yakın olmamızdan dolayı Sayın Özal ve Akbulut’un ünsani taraflarının öne çıkarılması nedeniyle teşekkürler sevgili Ali Kıdık, mekanları cennet olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TAZİYE ~ 11 ay önce
BENİM YAZIMA YORUM OLARAK GÖNDERİLEN MESAJLARI ALİ KIDIK BEY GÖRMEZ. YORUMUNUZU KENDİSİNE İLETECEĞİM.
Sn Çetin Bey ~ 12 ay önce
Hatırlayabildiğim 80 ve 90'larda bilhassa iktidardaki siyasetçiler de ülkemizi iyi yönetemiyorlardı,o zamanlarda da geçim sıkıntısı,enflasyon,torpil vs gibi sorunlar vardı ancak saygı,hürmet,edep,adap gibi konularda hiçbir zaman şimdikiler hele iktidardakiler gibi olmamışlardı,vatandaşlara ve rakip siyasetçilere küfür,hakaret etmek gibi saygısızlıkları, kutuplaştırma gibi siyasetleri yoktu. İmam cemaat hesabı onları gören vatandaşlar da onlara uydu,zaman içinde her konuda daha iyi olacağımıza daha da kötüye gittik maalesef. Saygılar, hürmetler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ÇETİN BEY ~ 12 ay önce
HAKLISINIZ RAHMETLİ 1980-91 YILLARI ARASINDA BAŞBAKANDI. TÜRKİYEDE TORPİL HER DÖNEMDE VARDI. ANCAK SN. AKBULUT'UN BU TÜR KONULARDA TARAF OLMADIĞINI BİLİYORUM. RAHMETLİYİ BU KONUDA BU GÜNKÜLERLE KIYASLAMAK HAKSIZLIK OLUR.
fatih ünv. ~ 12 ay önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP FATİH Ü..... ~ 12 ay önce
Bu tür mailleri yorum formatında airporthabere göndermeyin. Yayımlamayacağımı yazının altında belirtmiştim. Özel mailim açık.
rahmetler ~ 12 ay önce
hepsine rahmetler diliyorum. Nur içinde yatsınlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OKURLARA ~ 12 ay önce
SANSÜR BUTONUNA BASINCA OTOMATİK OLARAK "bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir" NOTU ÇIKIYOR. BU YORUMUN SANSÜRLENME NEDENİ " yorumun yazı konusu ile ilgili olmamasıdır. "Yanlış anlaşılmaması için belirtmek istedim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000