31 Ekim 2011, Pazartesi
Erdal GÜLMEZ
Erdal GÜLMEZ [email protected]
  • MİSAFİR YALAKALIK YAPMA
  • ERDAL HOCAMA VERDİĞİ BİLGİLER İÇN TEŞEKKÜR EDİYORUM. BİR ZİNCİR EN ZAYIF HALKASI KADAR GÜÇLÜDÜR.UÇUŞ EMNİYETİ DE ALDIĞINIZ RİSKLERLE DOĞRU ORANTILIDIR.NEKADAR AZ UÇARSANIZ UÇUŞ EMNİYETİNİZ OKADARGÜVENLİ VE YÜKSEKTİR.ASIL OLAN MÜMKÜN ENÇOK VE EN EMNİYETLİ SORTİLER GERÇEKLEŞTİREBİLMEKTİR BİZ ASKERİ HAVACILARIN DÜSTURU.ALINACAK RİSKLERİN İSE ALINABİLİRLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SEBEP VE SONUÇ KISTASLARI ÇOK İYİ ANALİZ EDİLMELİDİR. SELAMLAR SAYGILAR... ÖNDER GETBOĞA
  • hukukçu değilim,hukuk tartışması gereksiz olur. yazarın orjinal tespitleri ve makul çözüm önerileri var. hukuki kısmını kendisi ile görüşürsünüz ben yazarı tebrik ediyorum. hüseyin
  • Söylediğim durumlar şu an için geçerli degil. Havayolu tarafından eğitilerek, eğitimli yolcu olarak ve görevli olarak acil çıkış kapısı önüne oturtulan yolcu ile normal olarak oturan yolcuya "acil durumda kapıyı siz açacaksınız, açamayacaksanız yerinizi değiştirelim" denilmesi arasındaki hukusal nüansı yazar çok iyi bilmektedir. Bu durum da göz önünde tutularak öneriler getirilirse daha iyi olur düşüncesiyle yorumu gönderdim. İki durumdan bir tanesi havayolunu bitirir, diğeri ise fazla etkilemez.
  • yorumcu arkadaşım, yazdığınız durumlar şu an için de geçerli, yazarın önerisi durumu iyileştirmeye yönelik. hüseyin k.
  • Acil durum eğitimli ve kartlı yolcu öneriniz tam THY'na uygun. Temel Kotil ve Hamdi Topçu bu önerileri muhakkak değerlendirmeli.
  • Avukat bey güzel yazıyorsunuz acil durum kartlı yolcu önerinizi. Acil çıkış kapısı önüne oturtulacak yolcuya, havayolu tarafından eğitim verilmesi, bu küçük hizmeti için indirimli bilet verilmesi falan güzel de, acil çıkış kapısı görevlisi yolcunun, bu hizmeti vermekte gecikmesi veya yanlış yapması sonucu yolcular zarar görürse. Yaralanırsa.. Havayolu bu yolcunun hatası nedeniyle doğacak zarardan ne ölçüde sorumlu olacaktır? Antala'ya kaçırılan uçak alanda beklerken, yolcuların acil çıkış kapısını açarak uçaktan kaçması olayı yaşansa, bu kapıyı eğitimli yolcu açmış olsa, kaçan yolcuyu yerdeki güvenlik timleri terörist sanıp vursa veya terörist vursa, havayolu yolcuya veya ölümü halinde yakınlarına karşı sorumlu olur mu? winnn- winnnn mi?
  • Sayın yazar, bu sözü pilot eğitimlerinde uçuş öğretmenleri genelde kullanır. Sanırım uçuş operasyonu için söylenmiş bir söz olsa gerek. Uçuş operasyonu da "havacılık" içinde sadece bir bölümü oluşturur. Varşova, Montreal,Tokyo, Chicago Konvansiyonları, EASA kuralları özellikle FCL vs neleri kanla yazılmış? Ceza kanunu, Anayasa, Karayolları Trafik Kanunu da kanla yazılmış diyebiliriz. AB yolcu hakları, denied boarding, havayollarına yardımı yasaklayan mevzuatı, lisanslandırma, sigorta regülasyonları vs herhalde kanla yazılmamıştır.
  • Erdal hocam selamlar, İlk yorumu yapan okuyucu yüksek teknik bilgiye ve engin tecrübeye sahip sanırım, olabilir. Ancak genel kitle kendisi kadar her konuya vakıf değil; kimimiz pazarlama, kimimiz yolcu hizmetleri, kimimiz uçuş işletme vs farklı bölümlerde çalışan, veya havacılığı uzaktan seven insanlarız ve bu tür bilgiler bizler için çok farklı ve faydalı. Yazılarınızın her biri bir öncekinden daha değerli, sizden aynı çizgide devamınızı istirham eder, yorumcu arkadaşa da teknik bilgilerini daha da kuvvetlendirecek kitaplar ve yayınları takip etmesini tavsiye ederim.
  • Sayın Erdal Hocam tüm havayolu yolcuları ve personeli için çok önemli bir konuyu gündeme getirip çok mantıklı çözüm önerileri sunduğunuz için çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu durum tüm dünya havacılığında yankı bulur ve değişir. Görüşmek üzere. Saygılar. HARUN YILMAZ Mustafa Kemal Üniversitesi İskenderun Sivil Havacılık Yüksekokulu

UÇUŞ EMNİYETİ

Merhaba,
 
Konuya   giriş yapmadan önce işin önemini göstermesi adına şu soruyu sorayım;
 
Uçuş emniyeti için yapılan tüm  eğitimler,harcamalar,geliştirmeler sonunda sadece bir kişinin hayatının kurtulacağını bilsek yapılan tüm bu çalışmalara  değer mi ?..........
 Hayatı kurtarılan kişi sizin yakınınız olsa cevabınız değişirmiydi ?
 
 Bir hayatın  ne kadar değerli olduğunu düşünürseniz herşeye değer diyeceksiniz….
 
Uçuş emniyeti  konusunda konuşmak veya yazmak için öncelikle emniyet kavramı üzerinde durmak  daha sonra , emniyet kavramının havacılık uçuş emniyeti açısından ne ifade ettiği ile devam etmek gerektiğini düşünüyorum.
 
Emniyet duygusu ;  emin olma , konu hakkında işlerin yolunda gittiğine güven duyma  ve buna yakın anlamlar içeriyor.Konuyu bir örnekle  belirginleştirelim;  
 
Arabanızda yangın çıkma ihtimaline karşı kendinizi emniyette hissediyormusunuz ? 
 
Yangın çıkmaması  için ne gibi tedbirler aldınız? 
 
Yangın çıkması durumunda aracınız üzerinde söndürme sistemi veya taşınabilir söndürücü var mı ?
 
Yangın çıkarsa en az zararla kurtulmak için eğitim aldınız mı ?
 
Bu soruları  artırmak mümkün ,dikkat edilirse  konuyu sadece yangın açısından  değerlendiriyoruz, araç ile seyahat sırasında meydana gelebilecek diğer kazalardan hiç bahsetmedik bile.
 
Bu sorulara vereceğiniz cevaplar uçuş emniyeti açısından da çok önem taşıyor çünki emniyet kavramına nasıl baktığınızı gösteriyor, eğer  aracınız için hiçbir tedbir  ve eğitiminiz yoksa işyerinde yaptığınız uçuş emniyet konuşmaları ve işlerini  göreviniz olduğu için yapıyorsunuz  kavramı içselleştirememişsiniz demektir. 
 
Oysa  bu tarz işleri yapanların; işine inanmış,konuyu özümsemiş ve hayat tarzları ile işlerinin tutarlı  olması beklenir aksi takdirde inanmadan yapılan işler,eğitimler,denetlemeler,  Nasrettin Hoca’nın ‘’dostlar alışverişte görsün’’ kıssasına benzer.
 
*Benim arabamda yangın çıkmaz
*Trafik muayenesi için arkadaşımın ihtiyacı varmış  yangın söndürücüyü ona verdim
*Kaç yıllık şoförüm bugüne kadar  hiçbirşey olmadı bugün mü olacak ?
 
Diyen bir havacılık sektörü çalışanı zinhar emniyet ile ilgili işlerden uzak tutulmalıdır.
 
Konu uçuş emniyeti olunca tüm  sektörün  zorunlu olarak uymaları gereken kurallar olduğunu  ve bunları denetleyen otoriteler olduğunu  görürüz. 
Peki bu kurallar yeterli mi ? geliştirilecek tarafları var mı ? 
 
Uçuş emniyeti için yapılan çalışmaların yeterli olduğunu ,herşeyin öngörüldüğünü ,tüm tedbirlerin alındığını söylemek mümkün değildir,Havacılık sürekli gelişen,emniyet seviyesini nasıl daha da artırabiliriz sorularına cevap arayan ve arayacak olan bir sektördür.
 
Bu  manada  doğru platformlarda ülkemiz / şirketimiz / şahsımız adına katılım saglayıp emniyet  çıtasının  yükselmesi,tezimizin uygulamada yer bulması için gayret göstermemiz  gerekir.
 
İşte şimdi ben de bu anlamda  acil durumlarda  yolcuların  tahliyesi  ile ilgili  görüşümü sizlerle  paylaşmak  istiyorum ; ( konu ,ülke ve şirketlerden bağımsız olup tüm dünya uygulamasını kapsamaktadır )
 
Buna da  yine –müsaadenizle-örnekle başlayayım; Nasrettin Hocanın türbe kapısında kocaman bir kilit olmasına rağmen  türbenin her tarafı açıktır,hemen herkesin aklına  lahana turşusu ve perhizli atasözümüz gelir.Unutmamak gerekir ki  Nasrettin Hocanın esprilerindeki en son maksat insanları güldürmektir.
 
Nasrettin Hocanın  türbesindeki  çelişkiyi uçuş emniyet konusuna  bağlamak  istiyorum,  uçuş emniyetini bütün olarak düşünmek ve zincirde zayıf halka bırakmamak gerekiyor yoksa  kapı kilitli pencereler  açığa benzer bir durum olur…
 
Uçaklarda kabin memurlarının ilk ve en önemli görevi uçuş emniyetini  temin etmektir.Hiç ikram olmayan bir uçuş bile olsa uçakta kabin memuru bulunmak zorundadır.
Kabin memurlarının uçuş emniyeti ile ilgili görevlerinin hepsini bu yazıda  değerlendirmek mümkün değil bu yazıda sadece acil durumlarda ki yolcuların tahliyesi  konusunu yazacağım.
 
Yolcuların acil durumlarda genel olarak 90 saniye içinde tahliyesi öngörülmüş olup bunu  için zeminde bulunan “path light” ların faal olmamasının “no go  item / uçuşa engel arıza “  olmasından  tutun   kaza ihtimaline karşı  gözlerin tahliye anında karanlık ortama uyumu için take off sırasında kabin ışıklarının karartılmasına kadar pek çok  ayrıntı vardır.
 
Bu tahliye için temel görev kabin memurlarına ait olup yolcuların emniyetli bir şekilde ve en kısa sürede uçaktan tahliyesi ni saglamaları gerekir.Normal operasyonda uçakların sadece sol kapıları yolcuların iniş ve binişi için kullanılırken  tahliyenin kısa sürede yapılabilmesi için acil durumda sag kapılar ve acil durum çıkış kapıları da kullanılır.( dikkat!! bazı uçakların sag kapıları sol kapılardan daha küçüktür. örnek: B 737 )
 
Uçak  için izin verilen yolcu sayısına göre uçakta bulunması zorunlu olan kabin memuru sayısı acil durumlarda kullanılacak çıkış sayısından azdır.Dar gövdeli bir uçakta ortalama 4 kabin memuru vardır acil durum çıkış sayısı ise ortalama 8’dir. ( 4 kabin kapısı + 4 acil çıkış kapısı -A 321 gibi - veya  4 kanat üstü çıkışı - B 737 gibi- ) 
Bu durumda her  çıkış için kabin memuru yoktur ve yolcuların yardımcı olması beklenir…
 
İşte hikaye burada başlıyor…
 
Uçuş öncesi yapılan hepinizin bildiği anons;  “…. acil çıkışlarda oturan yolcuların tahliye esnasında diğer yolculara yardımcı olması beklenir bu  sorumluluğu üstlenemeyecek yolcularımız lütfen kabin ekibine bildirsin…..”
 
Merak ediyorum bugüne kadar  kaç yolcu bu talepte bulunmuştur ?
 
Şimdi düşünün lütfen acil durum yaşandı,kaza,kırım,yangın gibi durumlar var koltuğunuz kanat üstü çıkışa yakın tahliyeniz buradan yapılacak  ve sizin hayatınız acil durum  çıkışını açıp sizi tahliye edecek diğer yolcuya bağlı. ( kabin kapılarına yakın oturan yolcuların tahliyesi ise eğitimli /tecrübeli  kabin  memurları tarafından  yapılacağından bu bölümler tercih nedeni olur mu  ? )
 
Bu yolcunun  acil çıkış kapısını açarken nasıl davranacağı,açtıktan sonra  uçak yapısından ayrı olan çıkış bölümünü nereye bırakacağı,kapı açılınca slide var mı yok mu  varsa ne yöne açılacak, tahliye straplarını kanat üstünde  nereye nasıl baglayacak gibi hemen hemen hiçbirşey bilmeme ihtimali oldukça yüksek.
 
Uçuş emniyet  zincirindeki  bu  zayıf  halka nasıl giderilebilir ? ya da bu durum nasıl iyileştirilebilir bunu sizinle paylaşmak ve yorumlar /mailler vasıtasıyla fikirlerinizi ögrenmek isterim.
 
Çorba da tuz misali benim de küçük bir katkım olması adına bir görüş  takdim edeyim;
 
(ben bu  satırları  yazarken delta’nın uçağında  uçuş sırasında acil çıkışı açmaya çalışan yolcu haberi  yayınlandı. http://www.airporthaber.com/hava-almaya-mi-cikacakti--35935h.html )
 
CCM’de ABP  ( able body person ) için öngörülen şartlar  baz alınarak Acil çıkış yanında seyahat edecek yolcular için bazı ön şartlar belirlenebilir ( yaş,eğitim  vb ) ve bu şartları karşılayan istekli yolcular için rutin eğitimler düzenlenerek bu yolcular acil tahliyeler için bilgilendirilebilir bu yolculara verilecek özel bir tanıtım / indirim kartı ile daha düşük fiyatla ve acil çıkış yanlarında seyahat etmeleri saglanabilir.
 
Bu yolcular sisteme kayıtlı olacaklarından  check in sırasında  acil çıkışlara uygun koltuklara atanırlar.
 
Bu şekile özellikle ögrenciler gibi bazı gruplar düşük ücretle seyahat avantajı yakalarken aynı zamanda uçuş emniyetini de artırmış oluruz.Moda tabiriyle, winnn-winnn.
( pazarlama açısından: acil durum kartlı yolcu ,sadık müşteri olur. Reklam açısından  : özellikli havayoluyuz  reklamı ,……….. ,)
 
Yazının başında söylediğimiz gibi tüm bunlar bir kişinin hayatını kurtarabilirse herşeye değer…
 
Uçak kazaları sonrası  acil durum ekiplerindeki  görevim  nedeniyle   bir hayatın ne kadar değerli olduğunu gördüğüm çok acı tecrübelerim oldu. Tüm ilahi kitaplarda yazılan “bir insanı haksız yere öldüren tüm insanlığı öldürmüş gibidir “ sözünün manasını anladığımı sanıyorum.
 
Tüm sektör çalışanlarının bildiği meşhur söz ile bitirelim “ havacılık kuralları kanla yazılmıştır” (warning / hayati tehlike  ikazları kırmızı ile belirtilir ) 
Bir sonraki yazı da ( insan faktörü )  buluşmak üzere,
 
Saygılarımla.
Av.Erdal GÜLMEZ
UÇUŞ EMNİYETİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (18)

RAMBO ~ 9 yıl önce
MİSAFİR YALAKALIK YAPMA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ERDAL HOCAMA VERDİĞİ BİLGİLER İÇN TEŞEKKÜR EDİYORUM. BİR ZİNCİR EN ZAYIF HALKASI KADAR GÜÇLÜDÜR.UÇUŞ EMNİYETİ DE ALDIĞINIZ RİSKLERLE DOĞRU ORANTILIDIR.NEKADAR AZ UÇARSANIZ UÇUŞ EMNİYETİNİZ OKADARGÜVENLİ VE YÜKSEKTİR.ASIL OLAN MÜMKÜN ENÇOK VE EN EMNİYETLİ SORTİLER GERÇEKLEŞTİREBİLMEKTİR BİZ ASKERİ HAVACILARIN DÜSTURU.ALINACAK RİSKLERİN İSE ALINABİLİRLİĞİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ SEBEP VE SONUÇ KISTASLARI ÇOK İYİ ANALİZ EDİLMELİDİR. SELAMLAR SAYGILAR... ÖNDER GETBOĞA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
hukukçu değilim,hukuk tartışması gereksiz olur. yazarın orjinal tespitleri ve makul çözüm önerileri var. hukuki kısmını kendisi ile görüşürsünüz ben yazarı tebrik ediyorum. hüseyin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Söylediğim durumlar şu an için geçerli degil. Havayolu tarafından eğitilerek, eğitimli yolcu olarak ve görevli olarak acil çıkış kapısı önüne oturtulan yolcu ile normal olarak oturan yolcuya "acil durumda kapıyı siz açacaksınız, açamayacaksanız yerinizi değiştirelim" denilmesi arasındaki hukusal nüansı yazar çok iyi bilmektedir. Bu durum da göz önünde tutularak öneriler getirilirse daha iyi olur düşüncesiyle yorumu gönderdim. İki durumdan bir tanesi havayolunu bitirir, diğeri ise fazla etkilemez.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
yorumcu arkadaşım, yazdığınız durumlar şu an için de geçerli, yazarın önerisi durumu iyileştirmeye yönelik. hüseyin k.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Acil durum eğitimli ve kartlı yolcu öneriniz tam THY'na uygun. Temel Kotil ve Hamdi Topçu bu önerileri muhakkak değerlendirmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Avukat bey güzel yazıyorsunuz acil durum kartlı yolcu önerinizi. Acil çıkış kapısı önüne oturtulacak yolcuya, havayolu tarafından eğitim verilmesi, bu küçük hizmeti için indirimli bilet verilmesi falan güzel de, acil çıkış kapısı görevlisi yolcunun, bu hizmeti vermekte gecikmesi veya yanlış yapması sonucu yolcular zarar görürse. Yaralanırsa.. Havayolu bu yolcunun hatası nedeniyle doğacak zarardan ne ölçüde sorumlu olacaktır? Antala'ya kaçırılan uçak alanda beklerken, yolcuların acil çıkış kapısını açarak uçaktan kaçması olayı yaşansa, bu kapıyı eğitimli yolcu açmış olsa, kaçan yolcuyu yerdeki güvenlik timleri terörist sanıp vursa veya terörist vursa, havayolu yolcuya veya ölümü halinde yakınlarına karşı sorumlu olur mu? winnn- winnnn mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sayın yazar, bu sözü pilot eğitimlerinde uçuş öğretmenleri genelde kullanır. Sanırım uçuş operasyonu için söylenmiş bir söz olsa gerek. Uçuş operasyonu da "havacılık" içinde sadece bir bölümü oluşturur. Varşova, Montreal,Tokyo, Chicago Konvansiyonları, EASA kuralları özellikle FCL vs neleri kanla yazılmış? Ceza kanunu, Anayasa, Karayolları Trafik Kanunu da kanla yazılmış diyebiliriz. AB yolcu hakları, denied boarding, havayollarına yardımı yasaklayan mevzuatı, lisanslandırma, sigorta regülasyonları vs herhalde kanla yazılmamıştır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Erdal hocam selamlar, İlk yorumu yapan okuyucu yüksek teknik bilgiye ve engin tecrübeye sahip sanırım, olabilir. Ancak genel kitle kendisi kadar her konuya vakıf değil; kimimiz pazarlama, kimimiz yolcu hizmetleri, kimimiz uçuş işletme vs farklı bölümlerde çalışan, veya havacılığı uzaktan seven insanlarız ve bu tür bilgiler bizler için çok farklı ve faydalı. Yazılarınızın her biri bir öncekinden daha değerli, sizden aynı çizgide devamınızı istirham eder, yorumcu arkadaşa da teknik bilgilerini daha da kuvvetlendirecek kitaplar ve yayınları takip etmesini tavsiye ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Sayın Erdal Hocam tüm havayolu yolcuları ve personeli için çok önemli bir konuyu gündeme getirip çok mantıklı çözüm önerileri sunduğunuz için çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu durum tüm dünya havacılığında yankı bulur ve değişir. Görüşmek üzere. Saygılar. HARUN YILMAZ Mustafa Kemal Üniversitesi İskenderun Sivil Havacılık Yüksekokulu

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000