02 Kasım 2020, Pazartesi
Serdar BAŞAĞAOĞLU
Serdar BAŞAĞAOĞLU [email protected]
  • Hayvan yetiştiriciliği yapanların kullandığı bir söz vardır. Yemine fazla arpa konan hayvanlar biribirine boynuz, çifte vs. ile zarar verirler. Tabi sahipleri de kızar “Sizin Arpanız bol mu geldi?” der. Çok enerji aldıklarındanmıdır neyse? Havacılığın doğası gereği ücretler diğer sektörlerden hayli yüksektir. Herhalde onlar da bol bol bulunca bol bolda yiyorlar, enerjileri yüksek oluyor, sürekli birbirine giriyorlar. Arpayı da parayı çok vermemek lazım demek ki.
  • Maşallah ne sektör ama. Herkes birbirinin kuyusunu kazma çabasında. Yöneticiler çalışanlarının, hocalar öğrencilerin, kokpit birbirinin ve kabindekilerin, kabin birbirinin ve kokpitin, ATC pas hakkı vermeyen şirketlerin ve sesine gıcık olduğu pilotların, dipatch kokpitin ve birbirinin... Yaz yaz bitmiyor. Sektör Havacılık sektörü değil, sanki Hasetlik ve Entrikalar sektörü...
  • Mantığın olmadığı herşeyi devlet(kendi ahalisi) koruma görevi ile yaparsan bundan başkası olmaz. Bu kadar para Para toplayıp da bu kadar müsrif bir devlet dünyada yoktur.
  • Her zaman ki gibi anlayana yazıyorsunuz, anlamayanı da bir zahmet yormlara koymayınız
  • Havacılık bitti. Nereden nereye. Gelecek çok kötü çok.
  • Oyleyse her ucus oncesi kabincilere safety ve emergency sorulari sorulsun bilemeyenlerin ucuslari alinsin. Yurtdisinda amiral havayolu sirketleri kabin memurlarina boyle yapiyor
  • Kaptana ve fo’ya farklı oranlarsa maaş zammı yapılırken kesintiye gelince ikisinden de %50 kesilmesi adaletli midir?
  • Bu biletlerde kaptan ve ailesi aynı kategoride sıralanırken fo ve kabin memurları aynı kategoride sıralanıyor. 2 yıllık eğitim almış ve bir ton sorumlulukla uçan fo ile kabin memuru aynı kategoride mi olmalıdır Serdar Bey? Fo’lar kabin memuru mudur? Kabin ekibiden midir??
  • Aynı iş yapılıyor hatta daha azı. Ama maaşları standart üzerinde. Yurtdışındaki amiral havayolları pilot maaşlarını 5’te 1’ini kabin memurlarına veriyor. Bir tek thy mi amiral havayolu şirketi?
  • Ayda ortalama 150 milyon tl. Ve uçuş yokken. Uçaklar yatarken. Servis yapmıyorlarken.

Umut

2020 yılının henüz başlamasına kısa bir zaman kala başlayan olaylar zincirinde, her yeni gün bir felaketle daha karşılaşıyoruz.

Öncelikle İzmir’de yaşanan deprem sonrası hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, geride bıraktıklarına başsağlığı ve yaralılarımıza acil şifalar dilerim. Bu olay karşısında seferber olan Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve Türk Sivil Havacılığında önde gelen havayolu şirketlerine gösterdikleri hassasiyet sebebiyle teşekkür ederim.

YURT DIŞI HARCI

Yaşanan depremler sonucunda herkesin gözü bir anda ödenen deprem vergilerine çevrilirken, bir anda TOKİ’ye ödenen yurt dışı çıkış harcı aklıma geldi. Bilindiği üzere 19 Temmuz 2019 tarih ve 30836 sayılı resmî gazete ile yurt dışı çıkış harcı 50 liraya çıkmış ve bunun 15 lirası TOKİ’ye aktarılmaya başlamıştı.

23.03.2007 tarih ve 26471 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan 5597 sayılı kanunun 1. Maddesince zorunlu hale getirilen yurt dışı çıkış harcının acaba başka bir ülkede örneği var mıdır? Ülkesinden ayrılan birinin bu ücreti ödemesi ne kadar mantıklı?

Hadi alınıyor bu vergi, bari deprem vergileriyle birleştirilip deprem konutları yapılamaz mı?

Hedef Tahtası

Hemen hemen her hafta bir konuyu eleştirdik. Kimi zaman personel lehine kimi zamanda şirket lehine bazı olayları gündeme taşıdım. Özellikle Türk Hava Yolları hakkındaki yazılarımda personelin her zaman tek vücut olarak hareket etmesinin gerektiğinin altını çizdim. Ancak görünen o ki; kimse kimsenin umrunda bile değil.

Kabin memurları maaşlarının uluslararası normlar seviyesinde olduğunu varsayarak maaşları eleştirenlere yanıt vermeye çalıştım. Geçen haftaki yazımda ise B737 Max’lerin uçuştan çekilmesinin ardından, alımların devam ettiğini söyledim ve hedef tahtasına oturtuldum. Yeni alımlar pek tabi gereksiz. Halen alım yapılması sizlerin mevcut maaşını da etkiler, bunu neden hesaba katmıyorsunuz? Şirketin sınırsız bir kaynağı yok. Limitler içinde yapabileceklerini değerlendirip bir yol haritası çiziyorlar.

Kabin memurları konusundaki bir başka eleştiri de şirketler arasındaki maaş orantısızlığı. A şirketi X lira maaş verirken neden THY Y maaşı veriyor. Cevabı belli; amiral havayolu şirketi olması... Tecrübeli kabin memuru alımları yapılırken yetişmiş, iş bilen memurları almaktı amaç. Elbette ki şirket değiştirmelerinin sağlanması İçin pozitif bir şeylerin olması gerekli, maaş gibi... O yüzden eleştirdiğim nokta yalnızca ve yalnızca Mart 2019’dan sonra alım yapılmasıydı. Bunu ayırt edelim. Gönül ister bütün gençlerimiz şirkete girsin. 50.000 kabin memurumuz, 25.000 pilotumuz, 1500 uçağımız olsun...

İlave tedbirler şart

Türk sivil havacılığında ki tüm şirketlerin ilave tedbirler alması ve maliyetlerini daha da derinlemesine düşürmesi şart. Pandeminin yarattığı belirsizlik uzunca bir süre daha bizlerlerle gibi gözüküyor. Umarım yanılıyorumdur.

Unutmayın ki kralın ve soytarılarının rüyası halkı uyanınca biter...

Serdar BAŞAĞAOĞLU

Umut

Yorumlar Tüm Yorumlar (35)

Arpa ~ 3 yıl önce
Hayvan yetiştiriciliği yapanların kullandığı bir söz vardır. Yemine fazla arpa konan hayvanlar biribirine boynuz, çifte vs. ile zarar verirler. Tabi sahipleri de kızar “Sizin Arpanız bol mu geldi?” der. Çok enerji aldıklarındanmıdır neyse? Havacılığın doğası gereği ücretler diğer sektörlerden hayli yüksektir. Herhalde onlar da bol bol bulunca bol bolda yiyorlar, enerjileri yüksek oluyor, sürekli birbirine giriyorlar. Arpayı da parayı çok vermemek lazım demek ki.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haklisiniz ~ 3 yıl önce
Thy kabin memurlarina yuksek maas vererek simartti saygisizlastirdi.
Sektör ~ 3 yıl önce
Maşallah ne sektör ama. Herkes birbirinin kuyusunu kazma çabasında. Yöneticiler çalışanlarının, hocalar öğrencilerin, kokpit birbirinin ve kabindekilerin, kabin birbirinin ve kokpitin, ATC pas hakkı vermeyen şirketlerin ve sesine gıcık olduğu pilotların, dipatch kokpitin ve birbirinin... Yaz yaz bitmiyor. Sektör Havacılık sektörü değil, sanki Hasetlik ve Entrikalar sektörü...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ahmet şahin ~ 3 yıl önce
Mantığın olmadığı herşeyi devlet(kendi ahalisi) koruma görevi ile yaparsan bundan başkası olmaz. Bu kadar para Para toplayıp da bu kadar müsrif bir devlet dünyada yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tebrik ederim ~ 3 yıl önce
Her zaman ki gibi anlayana yazıyorsunuz, anlamayanı da bir zahmet yormlara koymayınız

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacılık bitti ~ 3 yıl önce
Havacılık bitti. Nereden nereye. Gelecek çok kötü çok.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Biten omu? ~ 3 yıl önce
Ulke bitti -birtek Camiler Yandas Muteahhitler ve Imamlar iyi durumda
Camiiler ~ 3 yıl önce
Tabi ki iyi durumda olacak beynamaz. Erdogan olmasa isten cikarilacaktinkz korona zamaninda. Zammi da alamayacaktiniz
Madem amiral havayolu ~ 3 yıl önce
Oyleyse her ucus oncesi kabincilere safety ve emergency sorulari sorulsun bilemeyenlerin ucuslari alinsin. Yurtdisinda amiral havayolu sirketleri kabin memurlarina boyle yapiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilmeden konuşma ~ 3 yıl önce
Yurt dışında uçuyorum - Emirates - ve böyle bir uygulama yok , bilmiyorsun konuşma !
Kafa gidik ~ 3 yıl önce
Egitimle kafayi yiyen biri daha sizin gibiler gider bu gidiste demedu deme
Emirates ~ 3 yıl önce
Emirates’te soruluyor sorular bilemeyen paket.
Maaş farkı ~ 3 yıl önce
Kaptana ve fo’ya farklı oranlarsa maaş zammı yapılırken kesintiye gelince ikisinden de %50 kesilmesi adaletli midir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Evet dogru ~ 3 yıl önce
Kaptanlar haketmiyor bence fo larin maaslari daha yuksek olmali
Atalim ~ 3 yıl önce
Kaptanlari atalim gereksizler bosa maas aliyorlar
Kaptanlari sevmiyorum ~ 3 yıl önce
Sade Ogretmenleri ve Mudurleri seviyorum
atın kaptanları ~ 3 yıl önce
fo'lar geyet güzel uçuruyor uçağı. Ne gerek var kaptan'a ? iki fo ortalama 500 saatle ver gitsin uçağı
Bir grup beyinsiz ~ 3 yıl önce
Bir araya toplanmışsınız, garip sesler çıkarıyorsunuz. Gerçekten havacılık konularıyla hiçbir mantık ölçüsünde konuşmamanız gerekiyor sizin. Gidin baştan başlayın bu hayata, abaküsle falan oynayın.
Pasa ced biletler ~ 3 yıl önce
Bu biletlerde kaptan ve ailesi aynı kategoride sıralanırken fo ve kabin memurları aynı kategoride sıralanıyor. 2 yıllık eğitim almış ve bir ton sorumlulukla uçan fo ile kabin memuru aynı kategoride mi olmalıdır Serdar Bey? Fo’lar kabin memuru mudur? Kabin ekibiden midir??

Yanıtla

Kalan karakter 1000
.... ~ 3 yıl önce
Sen hala yaşıyor musun dostum? Korona keşke sana uğrasa da hic ayrilmasa senden
Bi bitmediniz ~ 3 yıl önce
Millet ne derdinde siz hala pas bilet sıralaması!
Ex havaci ~ 3 yıl önce
Kardes bos konusmussun. Ben isi biraktim yurtdisinda senden daha cok para kazaniyorum. Sende fo yum diye beynince hava atiyorsun. Thy de fo olarak seni sallayan yok. Kucuk beyinli dunyanda mutluluklar sana ...
Ex havaci’ya ~ 3 yıl önce
Oldu, yurtdisinda calisiyorsun ve halen havacilik sitesi yorumlarinda goruyoruz seni :) seni gidi ucan garson
Ex Havaciya ~ 3 yıl önce
Yurtdisinda ne yapiyorsun? Hadi anlatsana heyecanli oluyor
777 FO ~ 3 yıl önce
Böyle bir dönemde bu kadar önemsiz bir derde sahip olman tam bir sorumsuzluk örneği.
Amiral havayolu mu? ~ 3 yıl önce
Aynı iş yapılıyor hatta daha azı. Ama maaşları standart üzerinde. Yurtdışındaki amiral havayolları pilot maaşlarını 5’te 1’ini kabin memurlarına veriyor. Bir tek thy mi amiral havayolu şirketi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kabinci maaşları ~ 3 yıl önce
Ayda ortalama 150 milyon tl. Ve uçuş yokken. Uçaklar yatarken. Servis yapmıyorlarken.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
. ~ 3 yıl önce
O parayı veremeyecekse kapatsın dükkanı. Ona buna sponsorluk için ödediği paraların yanında hiç birşey bu para, azıcık düzgün beslenin de beyniniz çalışsın
Yakinda ~ 3 yıl önce
Yakında bir düzenleme daha olacak. Kabin icin sadece. Çünkü kokpit bu durumdan çok rahatsız. Kendi aramızda konuşuyoruz sadece ama yakında kokusu çıkar.
Asgucret almalilar ~ 3 yıl önce
Kabin cok cok fazla kazaniyor , bu iste bir bit yenigi var neden?
Kaslı bekar kpt ~ 3 yıl önce
Yıllardır uçarım, bu kabine gösterilen değeri hiç anlayamadım. Sanırım birilerinin elinde kaset vs var ama emin değilim. Başka açıklaması olamaz, mümkün değil. Dünyanın hiç bir havayolu şirketinde olmayacan ve olmayacak olan gariplikler mevcut.
Beyinsiz fo lara ~ 3 yıl önce
Uçkurunuz yüzünden o kabinci diye itham ettiğiniz km lerin peşinden koşuyorsunuz ama hacı abi o nasıl olacak? Bu arada ben 3-4 defa ucuyorum. Sen 10 kere mi ucuyorsun? Akademiye olan borçların karşısında euro 10 olunca senin olmayan beynin yanmış benden söylemesi ;)
Beyinsiz diyene ~ 3 yıl önce
Halan teyzen amcan her akraba ziyaretinde sana ‘pilot bulabildin mi evlenecek’ diye sormuyor mu? Sen de sana bakmadigimizi soyleyebiliyor musun :)
Beyinsiz ucan garsona ~ 3 yıl önce
Kabindeki arkadaslarina sor her seferinde pilotlarin gozlerinin icine nasil bakiyorlar diye ;) steward’lari da kotuluyorlar kalitesiz diye. Ama pilot adam hostese kalmaz.
Kaset ~ 3 yıl önce
Kesin kaset var katılıyorum.Yoksa pegasus onur air gibi 2 kabinci aynı 1+1 evde yaşamaları gerekirdi.Yoldan geçeni cevir üniforma giydir 15 günde kabinci yaparsın.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000