Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 2014 yılında ihalesi yapılan ve 2017 yılında hizmete açılması planlanan Tavşantepe-Havalimanı arasındaki 9 kilometrelik metro projesi ile, metro projesinden bir yıl sonra ihalesi yapılan ikinci pistin kaderleri neredeyse birbirinin aynı...
Her iki proje de Sabiha Gökçen Havalimanı için yarım kalan aşk hikayesi gibi...
Geride bıraktığımız 6 yıllık süre içerisinde, iki proje için de, “Önümüzdeki yıl sonu hizmete giriyor” şeklindeki sözler yüzlerce kez kullanıldı ama gelin görün ki, ortada ne ikinci pist var ne de metro ulaşımı.
Metro ihalesi yapıldığında, bitiş tarihi için ilk olarak 2017 yılı planlanmıştı. Ancak bu tarihten sonra, “Sabiha Gökçen metrosu 2018 yılında bitiyor”, “ Sabiha Gökçen metrosu 2019 yılında bitiyor”, “Sabiha Gökçen metrosu 2020 yılında bitiyor” ve “Sabiha Gökçen metrosu 2021 yılında bitiyor..” başlıklarıyla onlarca kez haberler yapıldı, erteleme üzerine ertelemeler oldu. Şimdi yeni tarih 2021 yılı sonu... O tarihte de projelerin bitip bitmeyeceği koca bir soru işareti...
İşin ilginç tarafı, “Neden bitmiyor, neden sürekli erteleniyor?”, adam akıllı bir açıklama da yapılmıyor.
İkinci pist inşaatı sırasında, tünelin toprakla örtülmesi sırasında iki kez çökme yaşandığı için pistin hizmete alınma tarihinin sürekli ertelendiğini duyuyoruz. Peki ya metro neden hizmete girmiyor?
2018 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin kaynak sıkıntısı dolayısıyla Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na devredilen metro projesinde bugünkü sorun eğer mali konular değilse bitmeme sebebi nedir?
Her iki projenin de bundan üç yıl önce teslim edilmesi gerekirken nedendir bu gecikme?
Ani bir kararla THY'nin Sabiha Gökçen Havalimanı'ndan çekilmesinden ve hemen akabinde, İstanbul Havalimanı'nın açılmasıyla yıldızı giderek parlayan bir havalimanına, yüzde 70 kapasitesini kullanıyor olmasına rağmen Ankara noteri Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün “Kapasite kısıtı” koymasından, bir nebze olsun ikinci pistin bitirilmemesine ilişkin fikir yürütebiliyoruz. (Şu anda kapasite yüzde 50 ama kapasite kısıtı kararı halen geçerli) Onlar, “ Tünel çöktü, yan yattı, çamura battı” diyor olsa bile, asıl nedenlerin az çok farkına varabiliyoruz. Peki metroda neler çöküyor?
Çin'de geçen yıl açılan yıllık 45 milyon kapasiteli Daxing Havalimanı açılışına birkaç ay kala metro bağlantısını tamamlamasına rağmen, yıllık 40 milyon yolcunun kullandığı Sabiha Gökçen Havalimanı'na 20 yıldır neden metro götürülemiyor?
2016 yılında inşaatı başlayan, Sabiha Gökçen metrosunun dört katı uzunluğundaki, 36 kilometrelik Gayrettepe-İstanbul Havalimanı'nın bitimine çok az bir süre kalmış olmasına rağmen, 9 kilometrelik Sabiha Gökçen metrosu neden bitmiyor?
42 ayda koskoca İstanbul Havalimanı iki pistle sıfırdan inşa edilirken, Sabiha Gökçen Havalimanı'nda, 2017 yılında açılacak denilen ikinci pist ortada yok... Hazır yeri gelmişken...Şimdi demezler mi, madem pist yapmak bu kadar zordu, neden Atatürk Havalimanı'ndaki pistleri bir gecede kırıp talan ettiniz?
36 kilometre uzunluğundaki İstanbul Havalimanı metrosu bitmek üzereyken, 4 duraklı 9 kilometre uzunluğundaki Sabiha Gökçen bağlantı metro hattı neden ortada yok?
Sizce de bu gecikmeler, inşaat ve mali gerekçelerle açıklanacak kadar basit mi?
Ve en önemlisi, aynı gecikmeler İstanbul Havalimanı bağlantı metrosunda ve pistlerinde olsa, herkes bu kadar sus pus olur muydu?
Facebook Yorum