09 Haziran 2013, Pazar 09:35:42

AVRUPA'DA 6. DÜNYA'DA 18. HAVAYOLU ŞİRKETİ...

Düşük maliyetli havayollarının 2012 verilerine göre Pegasus Avrupa’da altıncı sıraya yerleşti. Toplam 13,1 milyon yolcu taşıyan Pegasus büyümeye devam ediyor.
  • Şirket sahiplenmek çok güzel ancak bazı arkadaşlar olayı abartıyor. Ya anlamıyorum biri diğerine "beygir" diyor öbürü diğerine "takunyalılar" yada "globally foss". Ben şüphe ediyırum cidden bu arkadaş bulundukları şirketlerin hissedarı ortağı falan mı acaba. Yani şirketim başarılı olmuş 10 milyon dolar kar elde etmiş eeee ?? sen yine enflasyon oranında zam aldıktan sonra sana ne oluyor kardeşim. İki emekçi birbirini rencide ediyor saçma şekilde holdingler büyümeye devam ediyor. İlk durgunlukta bak zarar değil karın azalmasında dahi personel çıkarır öyle can siperhane savunduğun şirketin seni kapı önüne koyar sonra o kırdığın emekçi arkadaşına dersin havacılık sektöründe birlik yok diye :) şirketlerimiz büyüsün daha çok istihdam olsun ancak şirket sahibi gibi de heyecan yaratmayın arkadaşlar biraz sakin :)
  • Haydi borsaya. Pegasus hissesi almaya. Iyi reklam
  • şu beygir muhapbetlerini bırakıpta adamgibiyorum yapın takım tutargibi şirket tutuyorsusunuz insanlar kimin nasıl oldugunu cok iyi biliyor sadece pegasus karşıtları ucuyor zannetmeyin sözm sadece peygirlakap takanlar icin sizinicin sorun değil binmezsiniz binmezsinizolur ülkemde başka hava yolu şirketimi yok
  • yönetimden bu güzel gelişmelerin çalışanlarada iyi şekilde tıpkı pilotlara olduğu gibi iyi bir zamla yansımasını bekliyoruz.bir havayolu şirketi unutmayalım kokpit teknik kabin vs den oluşmakta onun için dengeleri eşit tutmalıyız.
  • Ben henüz çiçeği burnunda bir Pegasus çalışanı olarak şirketimden oldukça memnunum. Kesinlikle çalışanına karşı saygılı, işinde profesyonel bir ekip tarafından yönetiliyor. Eğitimi ve emniyet kurallarına gösterdiği önemle kalitesini ortaya koyuyor. Benim anlayamadığım, şirketi kötülemeye çalışanlar. Unutmamalı ki, özellikle yurtiçinde sivil havacılığın yaygınlaşması Pegasus sayesinde oldu. İnsanlar beğeniyor ve tercih ediliyor ki büyüdü. Kimseye zorla bilet satılmıyor. Şerefsizlik bunun neresinde anlamıyorum. Suyu parayla satıyor diyeceksiniz. Bilet fiyatlarına ikram ücreti konsun, ikram yapsın, o zaman da biletler pahalı denmeye başlar. 1 saatlik yolculukta bir şey yesen içsen ne olur? Olumsuz yorum yapanlar, o kadar memnuniyetsizler ise bilet almasınlar, sektörden insanlar ise şirkette çalışmasınlar. Şu gün itibariyle Pegasus sektörden çekilse, şu an piyasada olan hangi şirket aynı fiyatlara bu hizmeti devam ettirebilir acaba? Beygir diyenlerin ne alıp veremediği var acaba?
  • Senın kafa karaborsaya calısıyor olmalı. Nıtelıklı ış gucunu sen sağla her turlu ederını bulursun ve karaborsaya dusmezsın. Ama bu biraz emek ve nıtelıklerı geliştirme gibi şeyler ister. Senin gibiler karaborsa mantığı ile bu mesleğin de ...
  • Tebrik ediyorum Pegasus camiasını sektörde güçlü özel şirketler olması denge için şart. İstanbul hava yolları iflas ettiğinde Thy tek kalmıştı ve ücretler iyice düşmüştü şimdi Pegasus var sunexpress var onur var piyasada denge var ( teknisyen karaborsa) inşallah dahada büyürler bir çok insan ekmek yer.
  • düşük fiyatlı havayolu mu? pegasusun en ucuz bileti 150tl hangi düşük biletten bahsediliyor burada.
  • ne o hükümet yanlıları hemen karalamış pegasus'u? sizin tehaye ye benzemez pegasus. takunyalılar sizi:)) yolun açık olsun, allah kazadan beladan korusun, bir de kem gözlerden.
  • Birader beğenmiyorsanız binmezsiniz veya bu firmada çalışmassınız.Ama böyle de abuk subuk yorumlarda yapamazsınız.Zira varsa bir iddaanız,bunu söyler,sonrada her şerefli insan gibi ispatlamak zorunda olursunuz.yoksa anaokulu kapasitesinde takma adlar ile,yok şerefsiz büyüme gibi laflar ile komik duruma düşersiniz

Son yıllarda başarıyla istikrarlı bir şekilde büyüyen ülkemizin bir numaralı düşük maliyetli havayolu (DMH) Pegasus, geçtiğimiz haftalarda yayınlanan 2012 havacılık verilerine göre, taşıdığı yolcu sayısı sıralamasında, toplam 13,1 milyon ile Avrupa’da DMH’ler arasında altıncı sıraya yerleşti.

2012 yılının Aralık ayında Pegasus, opsiyonlar dâhil olarak toplam 100 adetlik A320 ve A321 NEO modellerinden sipariş vererek herkesi şaşırtmıştı. Önümüzdeki 10 yıl süresince kademeli olarak teslim alınacak bu uçakları da hesaba katarsak Pegasus’un birkaç sene içinde çok rahatlıkla yıllık 20 milyon yolcu taşıyan bir havayolu olacağını öngörmek mümkün. Aynı listede THY’nin alt markası Anadolu Jet, taşıdığı 7 milyon yolcuyla Avrupa’da dokuzuncu sırada gözüküyor. Türk bayrağı taşıyan bu havayollarımızı en önlerde görmek hiç şüphesiz bizleri gururlandırıyor.
Son yıllarda olduğu gibi listenin taşınan yolcu sayısına göre birinci sırasında Ryanair, ikinci sırasında Easyjet ve üçüncü sırasında Pegasus’un ana şirketi Esas Holding’in ortak olduğu Almanya merkezli Air Berlin yer alıyor. Gerçi DMH’ler listesinde iş planı tam olarak DMH sayılamayacak Air Berlin’in olması da ayrı bir tartışma konusu. Zira Air Berlin yönetimi bile kendilerini kısa mesafede DMH, orta-uzun mesafe uçuşlarda ise network havayolu kabul ederek, ‘hybrid’ havayolu olarak tanımlıyorlar.

CİROSU 1 MİLYAR DOLARI AŞKIN

Halka arzı çok yeni gerçekleştirilen Pegasus, 2012 yılı verilerine göre ciro bazında DMH’ler arasındaki dünya sıralamasında 1,073 milyar dolar ile 18. sırada bulunuyor. Tabii ki yine her yıl olduğu gibi dünya DMH sıralamasında gerek ciro gerekse yolcu sayısı olarak ABD’li mega DMH Southwest birinci sırada. 2012 yılsonu verilerine göre toplam 134.1 milyon yolcu taşımış ve 17.1 milyar dolar ciro elde etmiş durumdalar. Bilindiği üzere havayolu işletmeciliği cirosu çok yüksek bir sektör olsa da net kâr marjları o kadar büyük olmayan bir sektör. Zira Southwest havayolunun elde ettiği 17 milyar dolar ciroya rağmen vergi öncesi kârı sadece 421 milyon dolar. Yani cironun sadece yüzde 2,5 civarı.

Pegasus havayollarının 2012’de sadece 40 uçaklık bir filo ile 13 milyondan fazla yolcu taşıması gerçekten takdir edilmesi gereken bir sonuç. Şayet çok arzu ettikleri Rusya pazarına da uçma hakkı elde ederlerse istikrarlı büyümelerini daha da perçinlemiş olacaklar. Hiç şüphesiz, bu başarının altında Ali Sabancı’nın liderliği, vizyonu, bilgiye-tecrübeye saygısı ve ekip kurabilme becerisi yatıyor.

EN FIRSATÇI HAVAYOLU ALLEGIANT

Havacılığın beşiği ABD’de, en fazla şikâyeti alsa da son yılların en kârlı havayolunun Allegiant olması tüm uzmanları şaşırtıyor. Las Vegas merkezli havayolunun filo yaş ortalaması 16 civarında ve ağırlıklı olarak eski teknolojiye sahip MD-80 modellerinden oluşuyor. Uçuşlarının yüzde 30’u gecikmeli kalkıyor. Uçuşlarının yüzde 90’ını sadece pazar, pazartesi, perşembe ve cuma günleri gerçekleştiriyor. Salı günleri neredeyse tüm filo LasVegas  havalimanında yerde ve iflas etmiş bir havayolunu andırıyor.

Son yıllarda diğer havayolları ABD iç hat uçuşlarında yüzde 14 oranında kapasite azaltırken Allegiant akıllıca davranarak diğer havayollarının çekildiği ikincil ve üçüncül pazar olarak adlandırılan küçük orta nüfuslu şehirlere uçmayı tercih ediyor. Her ne kadar eski teknoloji bir filoya sahip olsa da, uçakları çok ucuz maliyetle aldığı ve sadece yüksek doluluk yakaladığı günlerde uçtuğu için müthiş kârlı bir havayolu. Kendilerini ABD’nin ultra düşük maliyetli havayolu olarak tarif ediyorlar. Zira uçuşlarda su dâhil her şey ücret karşılığı satın alınıyor. Bilet satışlarında kesinlikle acente gibi bir aracı kullanmadıkları gibi neredeyse hiç reklam yapmıyorlar. Uçtukları şehirlerin havalimanlarından promosyon desteği alıyor sadece ‘kulaktan kulağa’ reklama dayanıyorlar. İlaveten uçuş bileti sattıkları yolculara otellerden, helikopter turlarına, Elvis temalı düğün törenlerine kadar aklınıza gelebilecek her hizmette aracı olarak gelir yaratıyorlar. Bir nevi acente, tur operatörü gibi hareket ediyorlar. LasVegas merkezli uçmanın ve yolcu profillerini iyi analiz etmenin meyvelerini yiyorlar. Uçuş harici hizmetlerde yolcu başı elde ettikleri gelirler neredeyse averaj uçuş biletinin yarısı kadar. Açıkçası ben İrlandalı Ryanair dahi olmak üzere bu kadar uçuş harici ek gelir averajına sahip başka havayoluna henüz rastlamadım.

Kendine göre oldukça başarılı bir ‘niche’ yaratmış olan ve ödünsüz bir iş planı uygulayan Allegiant, 2012 yılı verilerine göre vergi öncesi yüzde 18.5 kâr elde ederek herkesi şok etti. Ayrıca halka açık olan havayolu hissedarlarına son beş yılda yüzde 361 kazandırarak ayrı bir rekorun da sahibi. Bu örnekten de anlaşılacağı üzere şayet iş planınız doğru analizlere dayanır, müşteri kitlenizi doğru tanır ve mükemmel bir zamanlamanız olursa en temel hizmetleri sağlayarak en kârlı havayolu olabilirsiniz…

Tolga TURGUT
AKŞAM

AVRUPA'DA 6. DÜNYA'DA 18. HAVAYOLU ŞİRKETİ...

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

saçma ~ 11 yıl önce
Şirket sahiplenmek çok güzel ancak bazı arkadaşlar olayı abartıyor. Ya anlamıyorum biri diğerine "beygir" diyor öbürü diğerine "takunyalılar" yada "globally foss". Ben şüphe ediyırum cidden bu arkadaş bulundukları şirketlerin hissedarı ortağı falan mı acaba. Yani şirketim başarılı olmuş 10 milyon dolar kar elde etmiş eeee ?? sen yine enflasyon oranında zam aldıktan sonra sana ne oluyor kardeşim. İki emekçi birbirini rencide ediyor saçma şekilde holdingler büyümeye devam ediyor. İlk durgunlukta bak zarar değil karın azalmasında dahi personel çıkarır öyle can siperhane savunduğun şirketin seni kapı önüne koyar sonra o kırdığın emekçi arkadaşına dersin havacılık sektöründe birlik yok diye :) şirketlerimiz büyüsün daha çok istihdam olsun ancak şirket sahibi gibi de heyecan yaratmayın arkadaşlar biraz sakin :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Adam Haklı Beyler ~ 11 yıl önce
Dağılabilirsiniz..
Misafir ~ 11 yıl önce
Haydi borsaya. Pegasus hissesi almaya. Iyi reklam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
reklam ~ 11 yıl önce
evet satılmayan hisseler kaldı kesin :)
406 ~ 11 yıl önce
şu beygir muhapbetlerini bırakıpta adamgibiyorum yapın takım tutargibi şirket tutuyorsusunuz insanlar kimin nasıl oldugunu cok iyi biliyor sadece pegasus karşıtları ucuyor zannetmeyin sözm sadece peygirlakap takanlar icin sizinicin sorun değil binmezsiniz binmezsinizolur ülkemde başka hava yolu şirketimi yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
havacı ~ 11 yıl önce
yönetimden bu güzel gelişmelerin çalışanlarada iyi şekilde tıpkı pilotlara olduğu gibi iyi bir zamla yansımasını bekliyoruz.bir havayolu şirketi unutmayalım kokpit teknik kabin vs den oluşmakta onun için dengeleri eşit tutmalıyız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
flypgs ~ 11 yıl önce
Ben henüz çiçeği burnunda bir Pegasus çalışanı olarak şirketimden oldukça memnunum. Kesinlikle çalışanına karşı saygılı, işinde profesyonel bir ekip tarafından yönetiliyor. Eğitimi ve emniyet kurallarına gösterdiği önemle kalitesini ortaya koyuyor. Benim anlayamadığım, şirketi kötülemeye çalışanlar. Unutmamalı ki, özellikle yurtiçinde sivil havacılığın yaygınlaşması Pegasus sayesinde oldu. İnsanlar beğeniyor ve tercih ediliyor ki büyüdü. Kimseye zorla bilet satılmıyor. Şerefsizlik bunun neresinde anlamıyorum. Suyu parayla satıyor diyeceksiniz. Bilet fiyatlarına ikram ücreti konsun, ikram yapsın, o zaman da biletler pahalı denmeye başlar. 1 saatlik yolculukta bir şey yesen içsen ne olur? Olumsuz yorum yapanlar, o kadar memnuniyetsizler ise bilet almasınlar, sektörden insanlar ise şirkette çalışmasınlar. Şu gün itibariyle Pegasus sektörden çekilse, şu an piyasada olan hangi şirket aynı fiyatlara bu hizmeti devam ettirebilir acaba? Beygir diyenlerin ne alıp veremediği var acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Karaborsa ~ 11 yıl önce
Senın kafa karaborsaya calısıyor olmalı. Nıtelıklı ış gucunu sen sağla her turlu ederını bulursun ve karaborsaya dusmezsın. Ama bu biraz emek ve nıtelıklerı geliştirme gibi şeyler ister. Senin gibiler karaborsa mantığı ile bu mesleğin de ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aviator ~ 11 yıl önce
Tebrik ediyorum Pegasus camiasını sektörde güçlü özel şirketler olması denge için şart. İstanbul hava yolları iflas ettiğinde Thy tek kalmıştı ve ücretler iyice düşmüştü şimdi Pegasus var sunexpress var onur var piyasada denge var ( teknisyen karaborsa) inşallah dahada büyürler bir çok insan ekmek yer.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
serdar ~ 11 yıl önce
düşük fiyatlı havayolu mu? pegasusun en ucuz bileti 150tl hangi düşük biletten bahsediliyor burada.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hükümet ~ 11 yıl önce
ne o hükümet yanlıları hemen karalamış pegasus'u? sizin tehaye ye benzemez pegasus. takunyalılar sizi:)) yolun açık olsun, allah kazadan beladan korusun, bir de kem gözlerden.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vatandaş ~ 11 yıl önce
Birader beğenmiyorsanız binmezsiniz veya bu firmada çalışmassınız.Ama böyle de abuk subuk yorumlarda yapamazsınız.Zira varsa bir iddaanız,bunu söyler,sonrada her şerefli insan gibi ispatlamak zorunda olursunuz.yoksa anaokulu kapasitesinde takma adlar ile,yok şerefsiz büyüme gibi laflar ile komik duruma düşersiniz

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000