03 Mart 2020, Salı 17:15:21

Pegasus pilotunun tutukluluğuna itiraz edildi

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 5 Şubat tarihinde pistten çıkarak 3 kişinin ölümüne 180 kişinin de yaralanmasına neden olduğu gerekçesi ile tutuklanan uçağın kaptan pilotu Mahmut Arslan'ın avukatı, müvekkilinin tutukluluğuna itiraz etti.
  • ya kaçarsa yı ciddiye almışlar koskocaman cevap vermişler değermi
  • http://m.airporthaber.com/havacilik-haberleri/act-kazasinin-sebebi-pilotaj-hatasi-mi-iste-o-rapor.html
  • Kimi kime sikayet ediyorsunuz?
  • Ülkemiz çok kıymetli makam sahiplerinin tek bildiği şey üst makamlardakilerin tansiyonunu ve gazını almak. Bunu yaparken de tribünlere oynamak. Pilotu, kontrolörü, teknisyenini kabinini, yer işletmesini kimse umursamıyor. Kime ne olursa olsun, bir onların kıymetli makamı zarar görmesin. Dikkat ettiniz mi kimse de çıkıp bunda benim de kusurum var dedi mi? Bir pilot suçlu, geri kalan herkes sütten çıkmış ak kaşık. Gazınıza pilotları hapse tıkmak, işlerinden etmek değil soda daha iyi gelir. Hem daha ucuz.
  • Pilotun kaçma ihtimali mi var? Kaza yapan pilot dünyada ilk defa tutuklanıyorsa şayet yanlış bir şeyler var demektir. Pilotu hapse atıp ıslah edip bir daha kaza yapmamasını garantileyecekseniz hep beraber gidelim hapse girelim. Pilot uçağı kasten düşürmeye çalışıp bir şekilde başarılı olamaz veya hayatta kalırsa tutuklanabilir. Bunun dışında tutuklama şartları oluşmaz. Lütfen ADALET.
  • Biz pilotlar hatalar zincirinin son duvariyiz herzaman bizlere kadar ulasan hatalar silsilesini engelleyebilecek son perdeyiz , insan faktoru her zaman hataya aciktir. Son perdeyiz diye sadece bizleri suclu bulmak en buyuk acizliktir. Uzerimizdeki psikolojik baski , evimizdeki huzursuzluklardan tutun ulkenin dis politikasindan kaybakli sinir gecislerindeki baskilardan evimizin sokaginda yolun acilacagina inandigi icin kufreder gibi kornaya basarak gecemizi gunduzumuze katarak gorev yapigimiz arada istirahatimizi bolenlere kadar diz boyu hata bulunur. Bu kadar ince dusunmeye ne gerek var diyeceksiniz sokaktaki adamin ne alakasi var diyeceksiniz ama empati ozelligimizi kaybetmis herseyi bilen kafalarla yasarken gorevimizi bile hakkiyla yapmamiza engel olunuyor. Dogru konusani sirketlerden 9 koyden kovuyor sivil havaciligimizdaki eksiklikleri dile getirsek bile bizi dinleyen olmuyor , havacilik ile alakasi olmayanlari universitelerde havacilik bolum baskanlari yapip doc. Dr. Unvanlari ile beslendiriliyor peki ya sonuc? Kacinilmaz sonuclara kendi kendimizi hazirliyoruz farkinda bile degiliz.. ne kadar aciz oldugumuzu once kabul etmemiz gerekir ki cozum arayisinda dogru adimlari atabilelim...
  • Hiçmi baskı yapan yöneticilerin suçu yok
  • inşallah tutuksuz yargılanır sakat arabasıyla tutuklanması ancak bizde olur heralde
  • Pas gecmemesini baskıyla sağlayan . Çalışanları parasını veriyorum benim dediğimi yapacaksın diyen yönetim hiç mi suçlu değil. Pilot şuan icerdeyse uçuş işletme baskanıda içerde olmalı
  • Pegasus Havayollarının değerli bir şirket olduğunun farkındayız. Son dönemlerde birbirine benzer kazalar yaşadı. Üzücü durumlar tabiki, fakat kazalar incelendiğinde Kaptan hatası dendi. Peki Kaptan hatası ne demek? Kaptan hatası demek kazanın insan faktörü nedeniyle yaşanmış olması demektir. Bu tarz durumları önlemenin en akılcı yolu, Kaptanlarla ilgili detaylı araştırmalar yapmaktır. Yorgunlar mı, şirket içinde huzurlu değillerimi, görev ve dinlenme süreleri ne kadar doğru planlı, en amatör haliyle bile ”kardeşim sizin dediniz ne” denmeli. Bunun yerine Pegasus havayolları tekrar Kaptanların kafasına binmeyi tercih ediyor. Simulatörlerde kafa kesme, Kaptanların aklının ucunda aman en ufak bir hata yapma işsiz kalırsın kaygısı, FO arkadaşlardaki kaygı “ aman gözlerini yum adam atmaya yer arıyorlar” düşüncesi. Pekala bu kadar insan faktörüne dayalı kazaların yaşandığı bu ortamda insanları kim yatıştıracak, onları ne motive edecek, yaptıkları işin şirkete sunduğu katmadeğerin ne kadar yüksek olduğunu kim hatırlatacak? Yaratılan bu huzursuz ortam yeni kazalara mahal vermeden lütfen şu tüccar mantığıyla havayolu işletmeciliğini bitirin. Tüm camiaya saygılarımla.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 5 Şubat tarihinde pistten çıkarak 3 kişinin ölümüne 180 kişinin de yaralanmasına neden olduğu gerekçesi ile tutuklanan uçağın kaptan pilotu Mahmut Arslan'ın avukatı, müvekkilinin tutukluluğuna itiraz etti.

24 Şubat'ta çıkarıldığı mahkeme tarafından, "Taksirle birden çok kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak" suçundan tutuklanan uçağın kaptan pilotu Mahmut Arslan'ın avukat Melih İhsan Şahin, müvekkilinin tutukluluğuna itiraz etti.

Avukat Şahin, müvekkili hakkında tutuklama kararını veren İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne sunduğu dilekçe ile müvekkilinin tutuksuz yargılanmasını talep etti. 

Pegasus pilotunun tutukluluğuna itiraz edildi

Yorumlar Tüm Yorumlar (48)

Salih ~ 4 yıl önce
ya kaçarsa yı ciddiye almışlar koskocaman cevap vermişler değermi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tek sebep!?! ~ 4 yıl önce
http://m.airporthaber.com/havacilik-haberleri/act-kazasinin-sebebi-pilotaj-hatasi-mi-iste-o-rapor.html

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haranli ~ 4 yıl önce
Kimi kime sikayet ediyorsunuz?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gaz Alma ~ 4 yıl önce
Ülkemiz çok kıymetli makam sahiplerinin tek bildiği şey üst makamlardakilerin tansiyonunu ve gazını almak. Bunu yaparken de tribünlere oynamak. Pilotu, kontrolörü, teknisyenini kabinini, yer işletmesini kimse umursamıyor. Kime ne olursa olsun, bir onların kıymetli makamı zarar görmesin. Dikkat ettiniz mi kimse de çıkıp bunda benim de kusurum var dedi mi? Bir pilot suçlu, geri kalan herkes sütten çıkmış ak kaşık. Gazınıza pilotları hapse tıkmak, işlerinden etmek değil soda daha iyi gelir. Hem daha ucuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Keşke ~ 4 yıl önce
Keşke aynı tepkiyi bir şöför taksirle ölüme sebebiyet verdiğindede gösterseniz. Daha inandırıcı olur.
Tutuklama şartları ~ 4 yıl önce
Pilotun kaçma ihtimali mi var? Kaza yapan pilot dünyada ilk defa tutuklanıyorsa şayet yanlış bir şeyler var demektir. Pilotu hapse atıp ıslah edip bir daha kaza yapmamasını garantileyecekseniz hep beraber gidelim hapse girelim. Pilot uçağı kasten düşürmeye çalışıp bir şekilde başarılı olamaz veya hayatta kalırsa tutuklanabilir. Bunun dışında tutuklama şartları oluşmaz. Lütfen ADALET.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ya kaçarsa !!! ~ 4 yıl önce
Evet kaçma ihtimali var hemde çok yüksek ihtimal çünkü kendi hatasınında olduğunu ve bunun ortaya çıkacağını biliyor. İsteyerek yaptı demiyorum asla çünkü kendi hayatıda söz konusu fakat bilgi eksikliğinden, dikkat dağınıklığından, yanlış yapmaktan vs her ne sebeptense artık pilotunda hatası var ve maalesef kaybedilen hayatlar söz konusu ortada elbette cezasını çekecek şunu mu bekliyordunuz: gel bakalım ne oldu anlat -işte böyleydi şöyle oldu da yıldırım düştü uçağa Yalova da sonra dikkatim dağıldı sonra rüzgar vardı bla bla bla deyince iyi tamam hadi bir daha olmasın diyip göreve dönecek miydi ? Trabzon da da pilotaj hatası vardı ölen olmadığı için sümen altı oldu sonra yine saw da pistten çıktı yine sümen altı e yeter artık dimi illa birlerinin mi ölmesi gerekiyordu. Pegasus’un da yanlışları eksikleri kesinlikle var oradaki sorumlularda çekmeli cezasını havalimanıyla ilgili sorunlara sebep olanlarda çekmeli ve diğer şirketler havalimanı müdürleride ders çıkartmalı ki daha fazla can kaybı olmasın
Tutuklama şartlarına cvp ~ 4 yıl önce
Bu kadar cahil yorum yapan görmedim hayatımda!! “ kasten uçağı düşürmek isteyipte bir sebebten başarısız olup öyle hapse girmesi mi ADALET olur!!” Böyle saçmalık olabilir mi!!! Bunu nasıl düşünüp yazarsın..zamanında baklava çalıp hapse giren çocuklar olayı değil bu!! Biraz AKIL!!!
Ya kacarsa mi? ~ 4 yıl önce
Arkadasim kacabilecek bir yer yok bunu bil , ikincisi ise Trabzon olayindakiekip bildigim kadariyla sirket ile ilesigi kesildi , gelelim sabiha gokcene kendin soyluyorsun daha ince de pistten cikti illa can kaybi mi olsun? Evet daha once de hydroplanninhlge gire ucagi pistte tutamadilar ve pist hala herhangi bir hydroplanning onleyici temizlik yapilmadan kullanilmaya da devam edildi.. dunya sivil havacilik raporu bu durumu accident olarak degil runway excursion olarak dile getiriliyor. Havacilik kanunlari bu zamana kadar hep kanma yazildi , kan dokulmeden yazilmaya calisilan durumlarda da sesi cikanin kellesi kesildi..bu isi ciddiye alip ikaz edenler susturuldu 9 koyden kovuldu.. yeterki cepler dolsun yeterki onlarin refahlari engellenmesin yeterki onlara birsey olmasin.. buzamana kadar ikazlar itirazlar varken kimse kulak asmiyorken , illa olumlu olay olmasi mi lazimdi ordaki durumun ciddiyetine dikkat cekmeniz icin? Merak ediyorum bu kadar cok kisi pilotu suclu bulurken cezasiniceksin derken kac yolcu onlar icin onca arastirma onaydan gecirilip ozetlenen 'emniyet kart' larina bakma okuma zahmetinde bulundu? Nerde oldugunu bilen bile yok.. hatirliyorum henuz cep telefonlari kalkis inislerde sadece ucak modu degil tamamen kapatin dedigi zamanlari birak ucak modunda tutmayi hala instagram facebook gezinip ikaz edince bagirip cagirinan ben hep ucuyorum birsry olmuyor naralari atan cahil IS ADAMI musvettelerini.. ucus emniyetini yillardir bu kadsr hafife alirken bizler elimizden geleni yapip sizin farkinda olmadiginiz soguk terleri dokuyorduk. Alkisiniz icinmi? Odul icinmi? Hayir isimizi dogru yapmis olmak icin.. simdi de kalkmis taksimde sallandiralim bir daha kaza oluyormu nak dusuncesiyle kafa kesmece yapiyorsunuz HALA AKILLANMIYORSUNUZ ve bunun icin baskalarini suclicak kadar da KIBIRLIsiniz! Sen sokakta sulaleye kufreder gibi korna calarken uyandirdigin ben , onceki gun 18 saat gorev yapip evimden cikip evime donmem 23 saat surmusken o trafik magandalarindan kacarak bir sekilde evimde huzurumu saglamaya gelmisken, ertesi gunu yine arkamda 300 yolcunun emniyetini almak icin zinde olmak icin gorevimidogru yapabilmek amaciyla sorumlulugumu almaya oglen vakti istirahat etmeye calisiyorum. Sen o kornaya basarken birak ben neden umrunda olayim yaslisi hastasi varmi diye bile dusunme zahmetinde bulunmazken bu kadar saygisiz , empatiden uzakta bir memlekette yasarken biz kimizki yaptigimiz aciklamalara empati bekleyelim? Asil kellesinden yorgan altina atin kurtulun dunyanin kalan sorunundan.. bu gune kadar ne ne kadar umrunuzda oldu? Caniniz bugun yandi diye dunu unutmayin!!!
Insan Faktoru ~ 4 yıl önce
Biz pilotlar hatalar zincirinin son duvariyiz herzaman bizlere kadar ulasan hatalar silsilesini engelleyebilecek son perdeyiz , insan faktoru her zaman hataya aciktir. Son perdeyiz diye sadece bizleri suclu bulmak en buyuk acizliktir. Uzerimizdeki psikolojik baski , evimizdeki huzursuzluklardan tutun ulkenin dis politikasindan kaybakli sinir gecislerindeki baskilardan evimizin sokaginda yolun acilacagina inandigi icin kufreder gibi kornaya basarak gecemizi gunduzumuze katarak gorev yapigimiz arada istirahatimizi bolenlere kadar diz boyu hata bulunur. Bu kadar ince dusunmeye ne gerek var diyeceksiniz sokaktaki adamin ne alakasi var diyeceksiniz ama empati ozelligimizi kaybetmis herseyi bilen kafalarla yasarken gorevimizi bile hakkiyla yapmamiza engel olunuyor. Dogru konusani sirketlerden 9 koyden kovuyor sivil havaciligimizdaki eksiklikleri dile getirsek bile bizi dinleyen olmuyor , havacilik ile alakasi olmayanlari universitelerde havacilik bolum baskanlari yapip doc. Dr. Unvanlari ile beslendiriliyor peki ya sonuc? Kacinilmaz sonuclara kendi kendimizi hazirliyoruz farkinda bile degiliz.. ne kadar aciz oldugumuzu once kabul etmemiz gerekir ki cozum arayisinda dogru adimlari atabilelim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hüseyin ~ 4 yıl önce
Uçagı indirince pilotu alkışla kaza yapıncatutukla hangi pilot kasıtlı yapar bu işi sanki şöför tutukluyorlar şöförün kaza yapmaması için onlarca alması gereken tedbir uyması gereken kural var şöför cogunlukla kendi cıgnedıgı kural yüzünden hata kaza yapar yani kasıt aranabılır oysa hiçbir pilot kasıtlı hata yapmaz pilotların yaptıgı hatalar minimum ve yüzde yüz masumanedir alkol ve benzeri seylerin etkisi ile veya yine yüzde yüz umursuzluk ve ihmal hariç pilotlar cezalandırılmamalı hele hele tutuklamak çok sacma nereye kacacak lan pilot
Human Factor ~ 4 yıl önce
Evet havacılıkta fazlasıyla önemli bir konu insan faktörleri. Doğru birçok şey etkiler performansı ülkenin durumu, ailevi sorunlar, maddi sıkıntılar vs. Fakat şöyle bir gerçekte var bir uçağın kırıma uğramasına etki eden faktörlerin bilincinde olmak ve önlem almaktan başka çaremiz yok. Kısaca bu kazada kimin ya da kimlerin hatası varsa detaylı soruşturma sonucu çıkartılıp ceza ve gerekli düzeltici işlemler yapılmalı. Bir tek pilota yüklenmekte çok yanlış fakat onun da hatası varsa o da cezasını elbette çekmeli yok öyle yağma arkadaş rüzgar vardı pist şöyleydi böyleydi diye kıvırmaca. Pilotun görevi ve sorumlulukları bellidir. Sağda solda özelliklede sosyal medyada ben pilotum havasıyla olmuyor bu işler dimi bilek istiyor. A/P ya da A/T hold da olunca şimdi nasıl uçacağım diye kara kara düşünen pilot sana da sesleniyorum ha bu şekilde uçamam ben diyorsan git kendine RC uçak al takıl kafana göre sonra bide işin maddi boyutu var tabiki maaşlarınızda kimsenin gözü yok merak etmeyin amma o kadar maaş alıp hava atıyorsanız görevinizide layıkıyla yapacaksınız aldığınız sorumluluk ne diyorsa onu da yapacaksınız insanların canları size emanet bunu bilmeden oturacaksanız o koltuğa iki düğmeye basmaktan başka bir işe yaramazsınız. Kendinizi daha geliştirmiş olsaydınız pas geçersem beni işten çıkartırlar sonra nasıl iş bulurum korkusuna kapılmazdınız kendinize güveniniz olurdu demekki başka şirketlerde ya da ülkelerde iş bulabilecek kapasiteyi kendinizde görmüyorsunuz o kadar acizsiniz yani
KORNA ~ 4 yıl önce
O korna çalanlar kendilerini vardiyasız iş ortamında zannedenler.Akşam dokuzda yatıp herkesin dörtte beşte uyandığını zannedenler.Ne bilsinler 8 saatlik vardıya çalışma hayatını.Tam saat 2 de mesleğin gereği uyumuşun.Zaart korna.!!!
Human Factor Bey , ~ 4 yıl önce
Yorumunuzun basini cok sevdim gercekten haklisiniz herkes yaptigi isin hakkini sorumluluklarini iyi bilecek. Ama sonrasini okudum ki anladigim su siz hala olayin ilk yorumlardaki durumdan ibaret oldugunu dusunuyor kaza sonrasi alinan ilk datalarda pilotun piste teker koydugu ana kadar hic bir limit disi durumun olmadigi , piste inisini yaptiktan sonra yavaslama esnasinda biranda ruzgarin arkadan cok siddetlendigini ve ona ragmen ucak kontrol altindayken son taksi icin son yavaslamaua gectigi an(bulundugu nokta pist sonuna 3te1lik mesafede daha dogrusu pistin diger yonunden gelenlerin ilk teker koydugu yani her zaman inis hedeflenen 1000ft lik diye rakamsal hesaplanip genelde de 1500 2000ftlerde inis yapilarak lastik izlerinin olustugu yerde) hydroplanning dedigimiz duruma giren ucagi orda zaptetmesi zaten zordur. Arabanizla girdiginiz su birikintisi gibi dusunmeyin bunu. Ve lutfen ilk cikarilan rapor kayit vb gibi bilgileri takip ederek insanlari yargilayin.(daha kazanin son nihai raporu en az 2 yillik bir arastirma inceleme sonucu cikacaktir) ki o zaman adaletli bir yaklasimla cumlenizi tamamlayin. Ama tekrarliyorum isini hakkiyla yapilmasi konusu sadece havacilik sektoru icin degil her sektor her meslek icin gecerlidir. En onemlisi birbirimize saygi gosterebilmeyi ogrenebilmektir. Bilgi paylasildikca buyur herseyi biliyorum diyen en buyuk yalani soyler cunku bilmedigi seyleri de bildigini etmek gibi bir acizlige dusmustur. Karayollari kanunlari ile havayollari kanunlarini kiyaslamayin. Bizler aldigimiz egitimlerle surekli yasadigimiz denetimler onaylarlarla elimizden geldigince emniyet saglamaya calisiyoruz peki onca emniyet unsurunun arasinda bircok otorite ve arastirma ile onaylarak siz yolcular icin hazirlanan koltugunuzun onunde duran emniyet kartlarini kimler kac defa acip bakti? Okudu? Dolmus seferi yapar gibi ucaga biniliyor.. onune gecilecek sertlik yapildimi calisan kabin memuru sikayet ediliyor o insanlar islerinden ediliyor. Daha empati kurabilmeniz icin baska detaylara inmemi istermisiniz? Uzlasabilmek ve biz havacilari 'dogru' anlayabilmeniz icin ben her sohpete her yazismaya varim. Yeterki emniyetimiz gelecegimiz daha kotulerle degil daha iyi sonuclarla hep birlikte bu canim ulkemizde yasayabilelim.. sevgiler saygilar herkese..
Human Factor’e ~ 4 yıl önce
Senin durumun hakikaten iyi görünmüyor. Bu düşüncelerini periyodik muayenede de böyle dobra dobra Psikoloji Uzmanı ile görüşsen ve sonucu da bizimle paylaşsan çok isteriz. A/P ve A/T ı oraya koyan üreticilerden Airbus’ ın, aynı zamanda otomasyonu da olabildiğince kullanmanı altın kural olarak verdiğini, A/T arızalı uçuş yapılabildiği halde her iki A/P arızalı uçakların MEL gereği uçuşuna müsaade edilemeyeceğini, bütün bunlarında sebebinin başlık attığın Human Factor den kaynaklı hataların bertaraf edilmesi ve kazaları önleme maksatlı tedbir olduğunu, Havayolundaki bir pilottan esas beklenti, pilotun üstün bilek gücünü göstermesi değildir. Uçağa acaip manevralar yaptırabilmek ve süpermenden bile daha iyi uçabilmekte değildir. Bir maymunun bile rahatlıkla yapabildiği astronotlukta değildir. Herşeyi bildiğini sanarak, her şeye laf yetiştiren üstün egolu olmak ise hiç değildir. Anlamakta zorlandığınız, Havacılığın bir Kültürdür işi olduğudur. Bu kültür, senin evriminde yeri olmayan 3 boyutlu bir ortamdaki etkilerin altında iken karar verebilmeni gerektiriyor. Bunu kazanmak için tecrübe gerekir. Hem de nasıl bir tecrübe biliyormusunuz? Şaşıracaksınız ama bedelleri ağır olan hatalarla kazanılan tecrübe gerekir. Havacılıkta Tecrübeler hatalar karşılığı akan kan ile kazanılmıştır. Şimdiki teknolojik imkanlarla kan bedeli ödenmeden simülatörlerle bu tecrübeleri kazanma şansı varken, kafayı senin gibi A/P ve A/T ile bozmuş ve sadece kendini ve egosunu tatmin etme heveslileri yüzünden kaynaklar sürekli heba ediliyor. Ve sanıyorsunuz ki, uçmayı bir tek siz biliyorsunuz. Uçmak için 30 gr. lık bir beyninin küçük bir kısmını kullanabilen kuşun yaptığı işi bu kadar abartmayın. Human Faktör’ ü anlamak için önce insanı, sonra insana dair fizyolojik, psikolojik ve motor programlama özellikleri öğrenin.
Yönetici ~ 4 yıl önce
Hiçmi baskı yapan yöneticilerin suçu yok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ccc ~ 4 yıl önce
Charterler yakittan tutunda herseyin hesabini yapiyor ontime kapi kapattimi kapatmadimi! aylik listede 1.ciyiz !pas gecse bir dert! gecmese ayri bir dert!yonetimler ise biz ekibimize bu insiyatifi veriyoruz diyor! İnsan faktoru onemli kabul ama bilerek ve isteyerek hicbir kokpit uyesinin bu sekilde.davranacagini düşünmüyorum.A D A L E T ...
Kadir ~ 4 yıl önce
inşallah tutuksuz yargılanır sakat arabasıyla tutuklanması ancak bizde olur heralde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uçuş işletme ~ 4 yıl önce
Pas gecmemesini baskıyla sağlayan . Çalışanları parasını veriyorum benim dediğimi yapacaksın diyen yönetim hiç mi suçlu değil. Pilot şuan icerdeyse uçuş işletme baskanıda içerde olmalı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Baskıcı ~ 4 yıl önce
Madem baskı neden sesiniz çıkmadı? KMler greve gitti, siz ne yaptınız? Bıyıkaltından güldünüz. O çocuklar atıldı siz? Gelsin paralar. Sonra duvara toslayınca başla ağlamaya.
İnsan faktörü ~ 4 yıl önce
Pegasus Havayollarının değerli bir şirket olduğunun farkındayız. Son dönemlerde birbirine benzer kazalar yaşadı. Üzücü durumlar tabiki, fakat kazalar incelendiğinde Kaptan hatası dendi. Peki Kaptan hatası ne demek? Kaptan hatası demek kazanın insan faktörü nedeniyle yaşanmış olması demektir. Bu tarz durumları önlemenin en akılcı yolu, Kaptanlarla ilgili detaylı araştırmalar yapmaktır. Yorgunlar mı, şirket içinde huzurlu değillerimi, görev ve dinlenme süreleri ne kadar doğru planlı, en amatör haliyle bile ”kardeşim sizin dediniz ne” denmeli. Bunun yerine Pegasus havayolları tekrar Kaptanların kafasına binmeyi tercih ediyor. Simulatörlerde kafa kesme, Kaptanların aklının ucunda aman en ufak bir hata yapma işsiz kalırsın kaygısı, FO arkadaşlardaki kaygı “ aman gözlerini yum adam atmaya yer arıyorlar” düşüncesi. Pekala bu kadar insan faktörüne dayalı kazaların yaşandığı bu ortamda insanları kim yatıştıracak, onları ne motive edecek, yaptıkları işin şirkete sunduğu katmadeğerin ne kadar yüksek olduğunu kim hatırlatacak? Yaratılan bu huzursuz ortam yeni kazalara mahal vermeden lütfen şu tüccar mantığıyla havayolu işletmeciliğini bitirin. Tüm camiaya saygılarımla.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HF ~ 4 yıl önce
Evet havacılıkta fazlasıyla önemli bir konu insan faktörleri. Doğru birçok şey etkiler performansı ülkenin durumu, ailevi sorunlar, maddi sıkıntılar vs. Fakat şöyle bir gerçekte var bir uçağın kırıma uğramasına etki eden faktörlerin bilincinde olmak ve önlem almaktan başka çaremiz yok. Kısaca bu kazada kimin ya da kimlerin hatası varsa detaylı soruşturma sonucu çıkartılıp ceza ve gerekli düzeltici işlemler yapılmalı. Bir tek pilota yüklenmekte çok yanlış fakat onun da hatası varsa o da cezasını elbette çekmeli yok öyle yağma arkadaş rüzgar vardı pist şöyleydi böyleydi diye kıvırmaca. Pilotun görevi ve sorumlulukları bellidir. Sağda solda özelliklede sosyal medyada ben pilotum havasıyla olmuyor bu işler dimi bilek istiyor. A/P ya da A/T hold da olunca şimdi nasıl uçacağım diye kara kara düşünen pilot sana da sesleniyorum ha bu şekilde uçamam ben diyorsan git kendine RC uçak al takıl kafana göre sonra bide işin maddi boyutu var tabiki maaşlarınızda kimsenin gözü yok merak etmeyin amma o kadar maaş alıp hava atıyorsanız görevinizide layıkıyla yapacaksınız aldığınız sorumluluk ne diyorsa onu da yapacaksınız insanların canları size emanet bunu bilmeden oturacaksanız o koltuğa iki düğmeye basmaktan başka bir işe yaramazsınız. Kendinizi daha geliştirmiş olsaydınız pas geçersem beni işten çıkartırlar sonra nasıl iş bulurum korkusuna kapılmazdınız kendinize güveniniz olurdu demekki başka şirketlerde ya da ülkelerde iş bulabilecek kapasiteyi kendinizde görmüyorsunuz o kadar acizsiniz yani

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000