12 Şubat 2014, Çarşamba 12:19:05

'SOÇİ'YE İNMEK YOLCULARIN HAYATINA MAL OLABİLİRDİ'

Geçtiğimiz Cuma günü kaçırılmak istenen Pegasus uçağının kaptanı İlyas Karagülle kaçırılma olayı ilgili açıklamalarda bulundu. Karagülle; ‘Soçi’ye inmedim çünkü masum insanlar canından olabilirdi’ dedi.
  • Meydan boşya sallayın sallayabildiğiniz kadar.Öyle elde kahve bilgisayar başında uçmaya benzemiyo.Değil 12.000 saat,12 kere yolcu olarak bile uçağa binmiş olsan böyle konuşmazsın.Oku bak hocamla uçanlar,gerçek pilotlar ne diyor.Aman arada oyunuda oynamayı unutmayın...
  • İnmedim? Tek basina ucuyorsun dimi?? Yaninda ki eleman
  • Kaçırılma kodunu oraya yazıp cümle alemlerin paylaşan tiplere ". ZEVZEK " denir
  • Sevgili cpt ve CRM ,eğitiminiz ve donanımınız nedir bilmiyorum ama yaptığınız yorumlara göre sektörden olmadığınız belli.Öyle "krizi F/O yönetsin,anlayışın kıt yok orası meclis değil"filan.O işler öyle olmuyor...Biz pass geçip eli ayağı dolaşan kaptanda gördük,checklist okuyamayan F/O'da gördük.Bakalım dahada neler görücez.Heleki böylesi ,insanın hayatta başına bir kere gelecek bir durumda " yaptım,uçtum,...".Airliner uçağında tek başına uçamazsın.Hocamı biraz önce tekrar seyrettim televizyonda,aynı söyleme devam.Selamlar.
  • Kaptani ve ekibi tebrik ediyorum. En dogru karari vermisler bencede, socuye inseydi ucak, korsanla birlikte en az 10 yolcuyu oldururdu onlar.gecmis olsun
  • Ah benim güzel kardeşim ozaman kaptana neden Commander deniyor, görüşleri ihtiyacı varsa alır, Kokpit meclis değil, iyice saçmalamışsın, adam herşeyi güzel yapmış işte, daha ne yapsın
  • Kaptanım abartıyorsunuz. Tamda Murat Herdemin bu hafta yazdığı yazının üstüne bu açıklama onu doğrular nitelikte olmuş. Evet sizin uçağı Soci yerine S. Gökçene indirmeniz doğru bir karardır. İçinde bulunduğunuz zor koşullara rağmen doğru bir muhakemeyle uçağı S. Gökçene emniyetli bir şekilde indirdiğiniz için de sizi kutluyorum. Ancak bunu başaramayıp uçağı Soci'ye de indirseydiniz sizin endişelerinizin hiç birisi olmayacaktı. Tüm havacılık camiasının da yakinen bildiği gibi Rusya'da aynen bzim gibi Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) kurucu üyesidir ve ICAO kurallarını eksiksiz olarak uygulamak zorundadır. Başta ICAO Annex 17 ve Hava Araçlarına Olabilecek Yasa Dışı Müdahalelere ilişikin tüm Uluslararası Anlaşmalara bakarsanız her ICAO üyesi ülkenin yasa dışı müdaleye maruz kalmış yani kaçırılmış bir uçağa başta o ülkenin herhangi bir hava alanına emniyetli iniş yapması olmak üzere her türlü kolaylığı sağlamak zorunda olduğunu görürüsünüz. Sizin endişelerinize katılmıyorum.
  • Squawklari sefa inan beyefendi de canli yayinda aciklafi, ustune atc'nin bu durumda nasil soracagini da ekledi sagolsun. Kendisini severek takip ederiz ama bunu Ben agzim acik izlemistim
  • Sifir CRM, yuzde yuz dikdatorluk ile halledilmis mesele. Allah CRM gerektiren hadiselerden hepimizi korusun
  • Karagülle Hocama ve tüm ekibe geçmiş olsun dileklerimi iletmek isyerim.Ayrıca bugün yapılan TALPA seçimindede aday olduğu yönetimin yeniden seçilmesi dolayısıyla tebrik ederim.Kendisiyle birçok defalar uçtum,her uçuşumdanda keyifli ayrıldım.Olayla ilgi li açıklamalarını bugün haber bültenlerindede kendi ağzından dinledik,seyrettik.Yaptığı açıklamalarda beni çok rahatsız eden bir durum söz konusu.Açıklamasında defalarca " düşündüm,değerlendirdim,yaptım,uçtum,indim....."dedi.Arkadaşlar "commander" son kararı verir ancak hemen hemen tüm kararlar kokpitte tartışılır-değerlendirilir.Öyle hocamın dediği gibi kaptan kafasına göre uçmaz,uçamaz.Ha ben bu olaydada böyle olmadığına eminim ancak hocamın ifade ediş şekli beni fazlasıyla rahatsız etti.Sevgiler.

Geçtiğimiz Cuma günü kaçırılmak istenen Pegasus uçağının kaptanı İlyas Karagülle kaçırılma olayı ilgili açıklamalarda bulundu. Karagülle; ‘Soçi’ye inmedim çünkü masum insanlar canından olabilirdi’ dedi.

Ukraynalı bir hava korsanı tarafından kaçırılmak istenen Pegasus uçağının kaptan pilotu İlyas Karagülle, havada yaşananlarla ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 110 yolculu uçağın Kaptanı Karagülle; ‘Beni yalnız bırakmayan herkese teşekkür ediyorum. Bu olay karar vermesi zor, ancak bütün koşulların değerlendirilerek gerçekleştiği bir vakadır. Uçuştaki arkadaşlarımın da tüm talimatlarıma uyarak sonuçlandırdığımız, kimsenin burnunun dahi kanamadığı bir süreç oldu’ dedi.

‘SOÇİ’YE GİTSEYDİK UÇAĞIMIZ DÜŞÜRÜLEBİLİRDİ’

Korsanın, uçağın inmesini istediği Olimpiyatların başladığı Soçi kenti yerine İstanbul’a inme kararını açıklayan Karagülle; ‘Bu kararı verirken her şeyi değerlendirdim. Olay başladığı sırada Ukrayna hava sahasındaydık. Yardımcı pilot arkadaşımla birlikte durumu değerlendirdik. Korsanın istediği şehirde olimpiyatlar başlamıştı ve rotamızı oraya çevirmek büyük bir risk olacaktı. Çünkü Soçi’ye inerken savaş uçaklarının inmemize izin vermeyeceği ve düşürülebilme tehlikesinin bulundu büyük bir riskti. Bu bomba tehdididen daha ağır bir tehdit olabilirdi, çünkü Ruslar bu konuda çok sert ve taviz vermeyen bir yapıya sahip.

Ayrıca; Soçi’ye insek bile uçağın içine yapılacak bir müdahalede geçmişte de örnekleri olduğu gibi masum insanların, yolcuların hayatı tehlikeye girebilirdi, bunu göze alamazdım. Bu nedenle Sabiha Gökçen’e indim. İzlediğimiz rota itibariyle de korsanın Soçi’ye indiğimizi sanmasını sağladım. Basında yer aldığı gibi uçakta karartma değil aydınlatma yaparak korsanın dışarıyı rahat görememesini sağladım. Bu vesileyle uçak içinde neler olduğunu yolcular da görebilmiş oldu.

İnişimiz sırasında bize eşlik eden savaş uçaklarımız da benim isteğim üzerine arkamızdan geldi, korsana hiçbir şey hissettirmedik’ şeklinde konuştu.

‘KORSANLA İRTİBAT KURMADIM’

Uçakta korsanla hiçbir şekilde irtibat kurmadığını ve korsanın kokpite giremediğini sözlerine ekleyen İlyas Karagülle; ‘Uluslar arası kurallar neyse ben de onları uyguladım. Ekibim de gerekli tüm hassasiyeti göstermiştir. İstanbul’a inişimiz sırasında hem İngilizce hem de Türkçe olarak Soçi’ye indiğimizi anons ettim, korsan da Soçi’ye indiğimize inandı. Sabiha Gökçen Havalimanı'na iniş sırasında Turkish Habom ışıkları görününce 'Eyvah, korsan İstanbul'a indiğimizi anlayacak' dedim ancak görmedi" dedi.

Operasyona ilişkin bilgiler de aktaran deneyimli kaptan Karagülle; ‘Operasyon ekipleri uçağın her kapısında içeri girerek başarılı bir şekilde gerekeni yaptılar. Kimsenin burnu dahi kanamadan bu olayı atlatmış olmamız bizi son derece rahatlattı. Biz zaten gerekli eğitim ve tecrübeye sahibiz, asıl zor anlar yaşayan ailelerimizdi, en çok bizi sevenler sıkıntı yaşadı’ dedi.

©AirportHaber

'SOÇİ'YE İNMEK YOLCULARIN HAYATINA MAL OLABİLİRDİ'

Yorumlar Tüm Yorumlar (34)

cpt'ye ~ 10 yıl önce
Meydan boşya sallayın sallayabildiğiniz kadar.Öyle elde kahve bilgisayar başında uçmaya benzemiyo.Değil 12.000 saat,12 kere yolcu olarak bile uçağa binmiş olsan böyle konuşmazsın.Oku bak hocamla uçanlar,gerçek pilotlar ne diyor.Aman arada oyunuda oynamayı unutmayın...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İnmedim ~ 10 yıl önce
İnmedim? Tek basina ucuyorsun dimi?? Yaninda ki eleman

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yankee ~ 10 yıl önce
matematikteki 1
f/o ~ 10 yıl önce
ilyas kaptanla bir iki defa ucma sansim olmustu, kokpitte serttir, sen uctugunu sanirsin ama o kumanda vermemistir, surati dusurme, flap icin daha erken vs vs.. o yuzden kendi inmemistir yani :)
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Kaçırılma kodunu oraya yazıp cümle alemlerin paylaşan tiplere ". ZEVZEK " denir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sevgili cpt ve CRM ,eğitiminiz ve donanımınız nedir bilmiyorum ama yaptığınız yorumlara göre sektörden olmadığınız belli.Öyle "krizi F/O yönetsin,anlayışın kıt yok orası meclis değil"filan.O işler öyle olmuyor...Biz pass geçip eli ayağı dolaşan kaptanda gördük,checklist okuyamayan F/O'da gördük.Bakalım dahada neler görücez.Heleki böylesi ,insanın hayatta başına bir kere gelecek bir durumda " yaptım,uçtum,...".Airliner uçağında tek başına uçamazsın.Hocamı biraz önce tekrar seyrettim televizyonda,aynı söyleme devam.Selamlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cpt. ~ 10 yıl önce
Commander, TRI, 12000 saat toplam uçuşu, yüksek lisans eğitimi olan, çok iyi derecede ingilizce bilen, evli iki çocuk babasıyım. anything else?
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Kaptani ve ekibi tebrik ediyorum. En dogru karari vermisler bencede, socuye inseydi ucak, korsanla birlikte en az 10 yolcuyu oldururdu onlar.gecmis olsun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CRM ~ 10 yıl önce
Ah benim güzel kardeşim ozaman kaptana neden Commander deniyor, görüşleri ihtiyacı varsa alır, Kokpit meclis değil, iyice saçmalamışsın, adam herşeyi güzel yapmış işte, daha ne yapsın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Abartmayalım ~ 10 yıl önce
Kaptanım abartıyorsunuz. Tamda Murat Herdemin bu hafta yazdığı yazının üstüne bu açıklama onu doğrular nitelikte olmuş. Evet sizin uçağı Soci yerine S. Gökçene indirmeniz doğru bir karardır. İçinde bulunduğunuz zor koşullara rağmen doğru bir muhakemeyle uçağı S. Gökçene emniyetli bir şekilde indirdiğiniz için de sizi kutluyorum. Ancak bunu başaramayıp uçağı Soci'ye de indirseydiniz sizin endişelerinizin hiç birisi olmayacaktı. Tüm havacılık camiasının da yakinen bildiği gibi Rusya'da aynen bzim gibi Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün (ICAO) kurucu üyesidir ve ICAO kurallarını eksiksiz olarak uygulamak zorundadır. Başta ICAO Annex 17 ve Hava Araçlarına Olabilecek Yasa Dışı Müdahalelere ilişikin tüm Uluslararası Anlaşmalara bakarsanız her ICAO üyesi ülkenin yasa dışı müdaleye maruz kalmış yani kaçırılmış bir uçağa başta o ülkenin herhangi bir hava alanına emniyetli iniş yapması olmak üzere her türlü kolaylığı sağlamak zorunda olduğunu görürüsünüz. Sizin endişelerinize katılmıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Squawklari sefa inan beyefendi de canli yayinda aciklafi, ustune atc'nin bu durumda nasil soracagini da ekledi sagolsun. Kendisini severek takip ederiz ama bunu Ben agzim acik izlemistim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sifir CRM, yuzde yuz dikdatorluk ile halledilmis mesele. Allah CRM gerektiren hadiselerden hepimizi korusun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Karagülle Hocama ve tüm ekibe geçmiş olsun dileklerimi iletmek isyerim.Ayrıca bugün yapılan TALPA seçimindede aday olduğu yönetimin yeniden seçilmesi dolayısıyla tebrik ederim.Kendisiyle birçok defalar uçtum,her uçuşumdanda keyifli ayrıldım.Olayla ilgi li açıklamalarını bugün haber bültenlerindede kendi ağzından dinledik,seyrettik.Yaptığı açıklamalarda beni çok rahatsız eden bir durum söz konusu.Açıklamasında defalarca " düşündüm,değerlendirdim,yaptım,uçtum,indim....."dedi.Arkadaşlar "commander" son kararı verir ancak hemen hemen tüm kararlar kokpitte tartışılır-değerlendirilir.Öyle hocamın dediği gibi kaptan kafasına göre uçmaz,uçamaz.Ha ben bu olaydada böyle olmadığına eminim ancak hocamın ifade ediş şekli beni fazlasıyla rahatsız etti.Sevgiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cpt ~ 10 yıl önce
yardımcı pilotumla durumu değerlendirdik diyo...anlayışınız kıt mı adam daha ne desin. oldu olacak F/O alsın kumandaları krizi o yönetsin. allah allah...

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000