12 Şubat 2013, Salı 17:15:46

BİLAL EKŞİ: "İDARİ YAPTIRIM UYGULUYORUZ"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından organize edilen Safety Management Systems (SMS) Çalıştayı bugün gerçekleştirildi. Çalıştaya yoğun bir katılım olması dikkat çekti.
  • Sayın Bilal Ekşi sektörde aylardır maaş vermeyen firmalara da yaptırım yapmanızı bekliyoruz ; bu durumda çalışanlarlarda ne derece safety den bahsedilebilir.
  • TORPİLLE MÜDÜR,BAŞKAN VS OLANLARA DA YAPTIRIM UYGULUYOR MUSUNUZ??? BAŞTA KENDİNİZE!!!
  • SHGM'ye her konuda bir çalıştay yapma veya çalışma grubu kurma fikrini her kim verdiyse veya SHGM buna nasıl inandıysa bilmiyorum. Ancak, çok acele birisinin de çıkıp bu boş işlerde SHGM'nin çok aceleyle vaz geçmesi gerektiğini, devletin çalıştay yapmak yerine gereğini yapması gerektiğine SHGM'yi ikna etmesi gerekir. çalıştay yapılacaksa havacılıkla ilgili Sivil Toplum Örgütlerinin bunu yapması gerektiği bu konuda başta TÖSHİD, TALPA, UTED, HAVAK, Hava Trafik Kont. Der., Kabin Görevlileri Derneği vb isterlerse çalıştay toplasın SHGM'de bunları desteklesin. Zaten normal zamanda bile yazılara 2-3 ay içerisinde cevap veremeğen SHGM'nin sık sık personelini bu işlerle meşgul etmesi işleri iyice kangrene dönüştürdü. İki gündür SHGM OFF ne oldu SMS Çalıştayı yapıyor. iyi de işleri kim yapıyor.
  • Çalıştay yapsınızda ne olmuş? SMS 10 yıldır Türkiyenin gündeminde THK'nın son 6 ayda 2 eğitim uçağı kaza yaptı. THK'nın SMS'i hakkında bir bilginiz varmı? en son ne zaman denetlediniz? hangi yaptırımı uyguladınız? THK yöneticileri almışlar milletin kurban derisini, fitresini, zekatının arkalarına geçen yıl yangın söndürme ihalesine girip 1.5 milyon Dolar zarar. Şimdi Sağlık Bakanlığının ihalesine girip herkesin verdiği fiyatın yarısını vererek 3-4 Milyon dolar zarar. Uçaklar patır patır dökülüyor. THK Başkanı Türkiyede boş arazi bırakmadı ya fabrika yapıyor ya bakım merkezi SHGM durmadan boş işlerle uğraşıp sempozyum yapıyor. SMS'inizi alında gidip şu THK'nın SMS'ini düzeltin, teknik ve mali yapısını düzeltin orasının arpalık halne geldiğini bilmeyen duymayan yok mali sorunları diz boyu olduğu için emniyeti sağlayamıyor. Sen de toplamışsın milleti SMS çalıştayı yapıyorsun boş işler bunlar boş işler SMS'in olduğu ülkede bir şirketin 6 ayda 2 kazası olmaz.
  • Maalesef, en başta Devletimizin açtığı ihalelerde SMS gözardı edilebiliyor. Örneğin Ambulans uçak ve helikopter ihalelerinin şartnamelerini incelerseniz, ihaleyi alan şirketlerin bu şirketlerde uçan pilotların üzerine uçuş baskısı yaptırmaya sevketmektedir. İki Devlet Kurumu (Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı) birbiriyle koordinasyonu sağlayamadıkları için Uçuş Emniyeti ve devamında SMS kültürü daha yerleşmeden, işin başında yok edilmektedir. Genel Müdürümüzün belirttiği gibi; kazaların oranlarına bakıldığında insan faktörünün ön plana çıktığını görüyoruz.Günümüzde insan faktörünün başında, İDARE (yönetim) gelmektedir.Bunlara engel olabilmek için öncelikle Devletin açtığı havacılık ihalelerinin Ulaştırma Bakanlığının ilgili ünitelerinde incelenmesi ve SMS'e uygun olacak şekilde düzeltilmesi gerekmektedir. "SIFIR KAZA ve HAVA ARACI OLAYI" HEDEFİNE ULAŞMAK İÇİN BU ŞARTTIR.
  • Sn Ekşi, siz bu ülkede boş ağırlığı 240kg ve 10 knot yan rüzgar limiti olan hafif sportif uçaklarla (LSA) PPL pilotaj eğitimine müsade edebiliyorsanız yakında çok daha fazla ciddi kazalarla karşılaşmaya hazırlanıyorsunuz demektir!
  • senin my technic le ne alıp veremedigin var sana özel olarak mytechnic gi kötülemi diyorlar otoplantıya gidemedin diyemi bu kadar saçmasapan şeyleri yazıp duruyorsun... Anladıgım kadarı ile sen boş gezenin boş kalfasısın....sana bunu yazdıranlara söyle kendi işlerine beceriksizlerine basınlar.
  • Bu SMS Çalıştayına kısaca SMS'ini de al git şu THK' nın kazlarını önlede gel derler. Son 6 ayda 2 kaza olacak işmi? SMS'in olsa ne olur olmasa ne olur. Çalıştay yapsan ne olur ona bin kişi katılsa ne olur? Siz çalıştay yapmaya devam edin bizde emniyeti sağlamak için uzaylıların gelmesini beklemeye devam edelim bu iş olsup bitsin.
  • Havacılık sektöründe özelden genele doğru küresel bir emniyet sistemi hedeflenmektedir. Bu hedefin tahakkuku için havacılık işletmeleri SMS’i oluştururken, Kural Koyucu'nun, State Safety Programme (SSP)i gerçekleştirmesi beklenmektedir. Böylece doğmuş ya da doğabilecek tehlikeler, tehditler ve risk unsurları bertaraf edilecektir. Teoride böyle olmakla birlikte, muhtemel tehditleri, daha doğmadan berteraf edebilmek maksadıyla; otorite olan SHGM, acaba havacılıkla ilgili ihalelere, ne kadar müdahil olabiliyor ?
  • Gerçek şu ki, hatta sorun şu ki, siz SMS çalıştayı yapıp ona ne kadar da çok katılımcının olduğuyla övünürken THK'nın Eğitim uaçağı kaza yapıyor ve bir ölü bir ağır yaralı. Sen çalıştay yapsan ne olur? Sen emniyeti veya onun yönetimini konuşsan ne olur? ona binlerce katılımcı katılsa ne olur? Yurt dışından uzmanlar getirtip ingilizce konuştursan ne olur? Ben cevap veriyorum senin havacılığında herşey olur ama emniyet olmaz yani siz buna NO EMNİYET veya NO SAFETY hatta VAR HERŞEY YOK EMNİYT de diyebilirsiniz. Siz ne biliyorsanız onu yapında bari bizim sizin ne yaptığınızı anlamak zorunda olmadığımızı da anlayın.

Türk Sivil Havacılığı'nın gelişimine katkı sağlamak amacıyla SHGM tarafından organize edilen SMS Çalıştayı bugün WOW Otel'de gerçekleştirildi. Basından yalnızca AirportHaber'in takip ettiği çalıştaya, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün beklentilerinin üzerinde bir katılım olması dikkat çekti.

Sivil Havacılık Genel Müdürülüğü'nün ev sahipliği yaptığı çalıştaya Türk sivil havacılık sektörünün her alanından çok sayıda temsilci katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi, "Yoğun katılım nedeniyle sektörümüzün emniyet konusunda ne kadar iştahlı olduğunu gösteriyor. Tabii bu iki şeyi gösteriyor. Birincisi sektörün bu yönde ciddi bir talebi olduğunu gösteriyor. Bu memnuniyet verici bir durum. İkincisi de Türkiye'nin planlama konusunda zaafı olduğunu gösteriyor. Arkadaşlarımdan aldığım bilgiye göre 200-250 civarında katılım bekliyorduk. Ancak şuan görüyorum ki salona sığmakta zorlanıyoruz. Ben böyle bir çalıştayın organize edilmesinde her ne kadar SHGM olarak bir rol aldıysak da asıl unsur MRO Çalışma Grubu'dur. Dolayısıyla onlara da teşekkür ediyorum. Bildiğiniz üzere biz son 1,5 yıldır sektörle daha çok iç içe çalışmak için çaba gösteriyoruz. Onun için de her alanda çalışma grubu kuruyoruz" dedi.

Emniyet Yönetim Sistemi konusunda da açıklamalarda bulunan Ekşi, "Hepinizin bildiği gibi SMS'in esas çıkışı, eski dönemlerde meydana gelen kazaların çoğu teknolojik sebeplerden oluyordu. Fakat zamanla teknolojinin sebep olduğu kazalar minimize edilmiş durumda. Kazaların oranlarına bakıldığında insan faktörünün ön plana çıktığını görüyoruz. Her ne kadar havacılıkta kaza oranı çok düşük olsa dahi şöyle bir düşünce oluştu. Ama önümüzdeki yıllarda havacılık 2'ye ya da 3'e katlanacak. Dolayısıyla kaza oranlarında artış olacak. Bunu nasıl engelleyebiliriz? Nasıl bu sayıyı düşürebiliriz? Bunun üzerine çalışmamız gerekiyor. Dolayısıyla bizim insan faktörünü göz önünde bulundurduğumuz bir sistem geliştirmeliyiz. Bunu da "Emniyet Yönetim Sistemi" olarak adlandırıyoruz. Bir olay olmadan ya da kaza meydana gelmeden önce "bunu nasıl önleyebiliriz?" diye çalışmalar yapmalıyız. 2014 yılında ICAO tarafından gerçekletirilecek Evrensel Emniyet Gözetim Denetim Programı  (USOAP - Universal Safety Oversight Audit Programme) kapsamında herhangi bir sorun yaşamak istemiyoruz. Biz genel müdürlük olarak 2011 yılında bununla alakalı olarak yönetmelik yayınladık. 2012 yılı sonu itibariyle Emniyet Yönetim Sistemi'nin tamamen uygulanması ve gözetim aşamasına tarafımızdan geçilmiştir. Bununla alakalı sektörde belli bir noktaya gelindi. Geç kalan arkadaşlarımıza da gerekli uyarıları yapıyoruz. Hatta bu uyarılara rağmen geciken arkadaşlarımıza ve şirketlerimize de idari yaptırımlar uyguluyoruz. Havayolu şirketlerinde değil ancak yer hizmetleri konusunda sıkıntılar vardı. Onları da idari yaptırımlarla uygulattık" şeklinde konuştu.

SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi, tüm katılımcılara ilgilerinden dolayı teşekkür etti.

SHGM Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın da katılımdan duydukları memnuniyeti dile getirerek "200-230 civarında katılım olmasını bekliyorduk. Çünkü bize yapılan geri dönüşler bu şekildeydi. Ancak bugün görüyoruz ki salona 300'den fazla temsilci var" dedi.

SHGM tarafından SMS Çalıştayı için davet edilen Sivil Havacılık Güvenlik Yönetimi Uzmanı Simon Roberts da katılımcılara Emniyet Yönetim Sistemi hakkında sunum yaptı.

AirportHaber'e özel açıklamalarda bulunan SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi, "2012 yılında Emniyet Yönetim Sistemi'yle ilgili çalışmaların tamamlanması ve harekete geçmesi gerekiyordu. Buradaki yoğun katılım da şirketlerimizin bu konudaki açlığını gösteriyor. Bu çalışma da farkındalığı artıracak ve amacına ulaşmış olacak. Biz ilgiden dolayı memnunuz. Bu çalıştayın geri kazanımlarının kısa vadede değil uzun vadede olacağını düşünüyoruz" dedi.

SMS Çalıştayı'nı AirportHaber'e değerlendiren Prima Havacılık sahibi Erdal Döker, "Burada farklı bir düşünme yönteminden bahsediyoruz. Bugüne kadar yaptığımızdan farklı olarak; güvenliği "tüm sektör olarak düşünmek" üzerine konuşuyoruz. SMS, bir hayata bakış şekli. Yani, birbirimizi rahatsız etmeden, kaliteyi öne çıkartarak daha basit, yalın bir şekilde öne çıkarmayı hedefliyoruz. Emniyet içinde hayatı kolaytırma ve bunu ucuz bir şekilde yapmak istiyoruz. Hayatı hem kendi için hem de karşısındaki için kolaylaştırmayı, karşısındakini suçlamayan bir yapıyı oluşturmak istiyoruz. Sorumluğu yalnızca 1 kişi üzerine yüklemekle bu iş olmaz. 1 kişi birşey ifade etmez ama 50 kişi 100 kişi olduğu zaman amacına ulaşmış olur. 1 kişi üzerine yüklenirsek o kişi de bu işten bıkar ve 3 gün sonra mücadeleyi bırakır. Bu olay, uçaktaki operasyon ya da kar yolundaki mesele değil. Bu, birbirimizi üzmeden, kırmadan nasıl yaşabilirizi öğrenmemiz lazım. Buradaki katılımcı sayısını değerlendirecek olursak da insanların bu konuya olan merakını gösteriyor. SMS'i hep birlikte hayatın içine sokmamız gerekiyor. Bunu bir yaşam tarzı haline getirmezsek; burada okuruz, öğreniriz ama 6 ay - 1 yıl sonra sıkılıp eskiye döneriz" şeklinde konuştu.



















BİLAL EKŞİ: "İDARİ YAPTIRIM UYGULUYORUZ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (15)

Mağdur ~ 11 yıl önce
Sayın Bilal Ekşi sektörde aylardır maaş vermeyen firmalara da yaptırım yapmanızı bekliyoruz ; bu durumda çalışanlarlarda ne derece safety den bahsedilebilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
??? ~ 11 yıl önce
TORPİLLE MÜDÜR,BAŞKAN VS OLANLARA DA YAPTIRIM UYGULUYOR MUSUNUZ??? BAŞTA KENDİNİZE!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SMS boş SMS ~ 11 yıl önce
SHGM'ye her konuda bir çalıştay yapma veya çalışma grubu kurma fikrini her kim verdiyse veya SHGM buna nasıl inandıysa bilmiyorum. Ancak, çok acele birisinin de çıkıp bu boş işlerde SHGM'nin çok aceleyle vaz geçmesi gerektiğini, devletin çalıştay yapmak yerine gereğini yapması gerektiğine SHGM'yi ikna etmesi gerekir. çalıştay yapılacaksa havacılıkla ilgili Sivil Toplum Örgütlerinin bunu yapması gerektiği bu konuda başta TÖSHİD, TALPA, UTED, HAVAK, Hava Trafik Kont. Der., Kabin Görevlileri Derneği vb isterlerse çalıştay toplasın SHGM'de bunları desteklesin. Zaten normal zamanda bile yazılara 2-3 ay içerisinde cevap veremeğen SHGM'nin sık sık personelini bu işlerle meşgul etmesi işleri iyice kangrene dönüştürdü. İki gündür SHGM OFF ne oldu SMS Çalıştayı yapıyor. iyi de işleri kim yapıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SMS ha SMS ~ 11 yıl önce
Çalıştay yapsınızda ne olmuş? SMS 10 yıldır Türkiyenin gündeminde THK'nın son 6 ayda 2 eğitim uçağı kaza yaptı. THK'nın SMS'i hakkında bir bilginiz varmı? en son ne zaman denetlediniz? hangi yaptırımı uyguladınız? THK yöneticileri almışlar milletin kurban derisini, fitresini, zekatının arkalarına geçen yıl yangın söndürme ihalesine girip 1.5 milyon Dolar zarar. Şimdi Sağlık Bakanlığının ihalesine girip herkesin verdiği fiyatın yarısını vererek 3-4 Milyon dolar zarar. Uçaklar patır patır dökülüyor. THK Başkanı Türkiyede boş arazi bırakmadı ya fabrika yapıyor ya bakım merkezi SHGM durmadan boş işlerle uğraşıp sempozyum yapıyor. SMS'inizi alında gidip şu THK'nın SMS'ini düzeltin, teknik ve mali yapısını düzeltin orasının arpalık halne geldiğini bilmeyen duymayan yok mali sorunları diz boyu olduğu için emniyeti sağlayamıyor. Sen de toplamışsın milleti SMS çalıştayı yapıyorsun boş işler bunlar boş işler SMS'in olduğu ülkede bir şirketin 6 ayda 2 kazası olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SMS VE HAVACILIK ~ 11 yıl önce
Maalesef, en başta Devletimizin açtığı ihalelerde SMS gözardı edilebiliyor. Örneğin Ambulans uçak ve helikopter ihalelerinin şartnamelerini incelerseniz, ihaleyi alan şirketlerin bu şirketlerde uçan pilotların üzerine uçuş baskısı yaptırmaya sevketmektedir. İki Devlet Kurumu (Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı) birbiriyle koordinasyonu sağlayamadıkları için Uçuş Emniyeti ve devamında SMS kültürü daha yerleşmeden, işin başında yok edilmektedir. Genel Müdürümüzün belirttiği gibi; kazaların oranlarına bakıldığında insan faktörünün ön plana çıktığını görüyoruz.Günümüzde insan faktörünün başında, İDARE (yönetim) gelmektedir.Bunlara engel olabilmek için öncelikle Devletin açtığı havacılık ihalelerinin Ulaştırma Bakanlığının ilgili ünitelerinde incelenmesi ve SMS'e uygun olacak şekilde düzeltilmesi gerekmektedir. "SIFIR KAZA ve HAVA ARACI OLAYI" HEDEFİNE ULAŞMAK İÇİN BU ŞARTTIR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LSA ~ 11 yıl önce
Sn Ekşi, siz bu ülkede boş ağırlığı 240kg ve 10 knot yan rüzgar limiti olan hafif sportif uçaklarla (LSA) PPL pilotaj eğitimine müsade edebiliyorsanız yakında çok daha fazla ciddi kazalarla karşılaşmaya hazırlanıyorsunuz demektir!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
arkadaş ~ 11 yıl önce
senin my technic le ne alıp veremedigin var sana özel olarak mytechnic gi kötülemi diyorlar otoplantıya gidemedin diyemi bu kadar saçmasapan şeyleri yazıp duruyorsun... Anladıgım kadarı ile sen boş gezenin boş kalfasısın....sana bunu yazdıranlara söyle kendi işlerine beceriksizlerine basınlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SMS'ini de al ~ 11 yıl önce
Bu SMS Çalıştayına kısaca SMS'ini de al git şu THK' nın kazlarını önlede gel derler. Son 6 ayda 2 kaza olacak işmi? SMS'in olsa ne olur olmasa ne olur. Çalıştay yapsan ne olur ona bin kişi katılsa ne olur? Siz çalıştay yapmaya devam edin bizde emniyeti sağlamak için uzaylıların gelmesini beklemeye devam edelim bu iş olsup bitsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SMS / SSP ~ 11 yıl önce
Havacılık sektöründe özelden genele doğru küresel bir emniyet sistemi hedeflenmektedir. Bu hedefin tahakkuku için havacılık işletmeleri SMS’i oluştururken, Kural Koyucu'nun, State Safety Programme (SSP)i gerçekleştirmesi beklenmektedir. Böylece doğmuş ya da doğabilecek tehlikeler, tehditler ve risk unsurları bertaraf edilecektir. Teoride böyle olmakla birlikte, muhtemel tehditleri, daha doğmadan berteraf edebilmek maksadıyla; otorite olan SHGM, acaba havacılıkla ilgili ihalelere, ne kadar müdahil olabiliyor ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
NO EMNİYET ~ 11 yıl önce
Gerçek şu ki, hatta sorun şu ki, siz SMS çalıştayı yapıp ona ne kadar da çok katılımcının olduğuyla övünürken THK'nın Eğitim uaçağı kaza yapıyor ve bir ölü bir ağır yaralı. Sen çalıştay yapsan ne olur? Sen emniyeti veya onun yönetimini konuşsan ne olur? ona binlerce katılımcı katılsa ne olur? Yurt dışından uzmanlar getirtip ingilizce konuştursan ne olur? Ben cevap veriyorum senin havacılığında herşey olur ama emniyet olmaz yani siz buna NO EMNİYET veya NO SAFETY hatta VAR HERŞEY YOK EMNİYT de diyebilirsiniz. Siz ne biliyorsanız onu yapında bari bizim sizin ne yaptığınızı anlamak zorunda olmadığımızı da anlayın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000