10 Mart 2013, Pazar 10:43:46

ONEWORLD BÜYÜRKEN STAR ALLIANCE KÜÇÜLECEK!

Akşam Gazetesi Havacılık Yazarı Tolga Turgut, bu haftaki köşesinde geleceğin savaş uçağı F-35 ve American-US Airways birleşmesini kaleme aldı. Peki, Turgut neler diyor? İşte o yazı...
  • BIR SEYI GOZDEN KACIRMISSINIZ, BU BIRLESMENIN ASIL NEDENI US AIRWAYS IN KOTU DURUMDA OLMASINDAN DEGIL, AMERICAN AIRLINES IN BATMA DURUMUNA GELMESINDEN DOLAYI OLMUSTUR. YANI HER NEKADAR AMERICAN AIRLINES US AIRWAS I ALMIS GIBI GOZUKSEDE, ASLINDA BU BIRLESMEDE EN GUCLU TARAF US AIRWAYSDIR. HIC BELLI OLMAZ BAKARSINIZ YONUNU ONEWORLD YERINE STARALLIANCE A CEVIREBILIRLER. AMERICAN YONETICILERININ YERINE USAIR YONETICILERIN ALACAGINI DUSUNURSENIZ BUNUN HICDE UZAK BIR IHTIMAL OLDUGUNU ZANNETMIYORUM. SELAMLAR
  • Star Alliance Lufthansa nın gücüyle Avrupa da, Singapore un gücüyle güneydoğu asya ve avusturalya pazarında iyi konumda olsa da, en çok büyüyen pazar olan Çin de Skyteam in çok çok gerisinde. Skyteam ChinaSouthern+China Eastern gibi ilk ikideki şirket sayesinde Çinde inanılmaz bir networke sahip. Yakın zamanda Çin de bir atılım yapmassa mevcut yolcu sayısı sıralaması SkyTeam-Star-Oneworld olarak değişecek gibi
  • brezilyali tam (star alli.) ile sili lan (oneoworld) birlesti ve 240 ucaklik filoya sahip latin amerika piyasasina sahip buyuk bir sirket olusturdu ve onlarda one world u secti,. star alliance iyi guzelde thy nin ortaklari, luft. ve swissair hepsi turk vatandaslarindan transit gecislerde vize isteyen ulkelerin sirketleri.thy den kac kisi kullanabiliyor? ayrica benim odul biletlerimde luft. devamli sorun cikariyordu artik iberia ,AF agirlikli ucuyorum... tum birlesmelerde sirketler seceneklerini one world yonunde kullaniyorlar,belkide thy nin tekrar dusunme zamani gelmistir.
  • Us Airways star allinca üyesidir ancak american one world üyesidir. amerikada son 5-6 yılda büyük şirketler küçükleri satın alarak yoluna devam ediyor. american ticaret rekabet kurulu da iflas edeceği kesinleşen şirketlerin başka şirketler tarafından satın alınmasına onay vermek zorunda kalıyor..american airlines son 4 yıldır çok ciddi ekonomik sıkıntı çekiyor ayrıca chapter 11 iflas kanunu maddesi denilen iflas koruma mahkemesine başvurdu ve geçici süre alacaklılardan korundu ama bir yere kadardır.. sonunda tam batarsın ya da burada olduğu gibi seni satın alırlar.. star alliance küçüleceğina inanmıyorum united airlines var, ana , lutfhansa , singapore var, cathay pacific var çok ciddi havayolları bunlar..

JSF kısaltmasıyla bilinen F35’lerin seri üretiminin geç kalması, uçağın diğer alıcı ülkeleri kadar ülkemizi ve milli savunma sanayimizi de etkiliyor. Sözde değil, gerçek bölgesel güç olmak için F35’ler çok önemli.

Joint Strike Fighter, kısa adıyla JSF ya da bir diğer adı ile F35 olarak bilinen savaş uçağının seri üretimiyle ilgili problemler artarak devam ediyor. Bu konu ülkemizi çok yakından ilgilendiriyor, zira Türk Hava Kuvvetleri’nin F35A modelinden 100 adet siparişi var. Ayrıca proje ortağı on ülkeden biri de Türkiye.

JSF uçakları, pek çok nedenden ötürü üretim programının 6-7 yıl gerisinde seyrediyor. ABD silahlı kuvvetlerine teslim edilmiş olan 64 adedin uçuşları geçen ay itibariyle Pentagon tarafından durduruldu. Gerekçeyse motorlarda rastlanan çatlak oluşumları. 2007 yılında da benzer sıkıntıların yaşanmasından dolayı üretim programı ciddi gecikmeye uğramıştı. JSF programının gelişiminden sorumlu en üst düzey askeri yetkili olan Korgeneral Christopher Bogdan, ana üretici Lockheed Martin’in alt yüklenicilerinin maliyeti sürekli artırmalarından dolayı çok şikâyetçi.

ABD Başkanı Obama’nın savunma sanayi harcamalarında ciddi bir kısıntıya gidecek olması Pentagon’u JSF projesinin akıbeti hakkında zorlayacak. Bogdan ayrıca uçağın işletme maliyetinin artık F16’lardan daha pahalı olmaya doğru gittiğinin altını çiziyor.

TANESİ 137 MİLYON DOLAR OLACAK

2001 yılında resmi olarak başlatılmış JSF üretim programı çerçevesinde 2 bin 400 adet üretim için öngörülen toplam maliyet 233 milyar dolar iken, bu rakam şu anda 395 milyar doları geçmiş durumda. Bir adet F35’in ortalama maliyeti bugün itibariyle neredeyse iki katı maliyete, 137 milyon dolar bedeline yaklaşmış durumda.

Emekliye ayrılmaya başlayan F4 (Phantom) modellerinin yerine envantere katılması beklenen bu uçaklar ülkemizin savunması için son derece büyük önem arz ediyor. Üretim programının en büyük müşterisi ABD Silahlı Kuvvetleri. JSF’ler mevcut F16 ve A10 modellerinin yerini alacak. Türkiye’nin yanı sıra JSF programının diğer ortakları İtalya, Kanada, Norveç, Hollanda, Danimarka, Avustralya ve İngiltere. İsrail Hava Kuvvetleri de bu modelden geçtiğimiz yıllarda sipariş verdi. ABD’li yetkililerin en büyük endişesi, sipariş veren ülkelerin bu siparişleri ertelemelerinden doğacak ek maliyetler. Yapılan hesaplara göre şayet Türkiye iki adet F35’in alımını ertelerse, uçağın maliyeti herkes için adet başına 1 milyon dolar artabilir. Ayrıca ülkemizde TUSAŞ’ın F35’e ait bazı parçaların üretimini yaptığını da belirtelim.
Her ne kadar program maliyeti beklenenin çok üstüne çıkmış olsa da, ABD’li yetkililer sorunu çözecektir. Eğer Türkiye sadece sözde bölgesel güç olmak istemiyorsa, her zaman kuvvetli ve üst düzey teknolojik donanımlı bir silahlı kuvvetlere sahip olmak zorunda.

AMERICAN-US AIRWAYS BİRLEŞMESİ VE SONRASI

American ve US Airways’in birleşmesini geçtiğimiz haftalardaki yazımızda gündeme almıştık. Bu birleşme sonucu dünyanın gerek ciro, gerekse yolcu sayısı açısından en büyük havayolu oluşuyor. Bu yüzden birleşme sürecini daha yakın takibe almak önem kazanıyor. 2012 rakamlarına göre iki havayolunun toplam cirosu 38,7 milyar dolar...
Yeni oluşacak şirketin CEO koltuğuna şu an US Airways CEO’su olan Doug Parker geçecek ve bundan böyle US Airways markası tarih olacak. Yetkililerin yaptığı açıklamalara göre havayolunun mevcut hub (ana üs) havalimanları Charlotte, Los Angeles, New York JFK, Miami, Dallas Fort Worth, Philadelphia, Phoenix, ve Washington National olmaya devam edecek.

Bunların bir kısmında verimlilik adına kapasite revizyonları kaçınılmaz olacak.

Yeni oluşacak havayolunun uluslararası uçuşlarda en zayıf olacağı bölgeyse şimdilik Asya. Bilindiği üzere Asya uçuşlarında Delta ve United çok daha kuvvetli olarak konumlanmış durumda. Beklendiği gibi yeni havayolu Oneworld ittifakında üyeliğe devam edecek, US Airways THY’nin de üyesi bulunduğu Star Alliance’dan ayrılmak zorunda kalacak. Bu birleşmenin Oneworld’e çok olumlu katkıları olacağı hesaplanırken Star Alliance’ın olumsuz etkileneceğine dikkat çekiliyor. Zira Oneworld bu birleşme sonrası ölçek olarak genişlerken Star Alliance bir miktar küçülmüş olacak. 

ONEWORLD BÜYÜRKEN STAR ALLIANCE KÜÇÜLECEK!

Yorumlar

us ~ 11 yıl önce
BIR SEYI GOZDEN KACIRMISSINIZ, BU BIRLESMENIN ASIL NEDENI US AIRWAYS IN KOTU DURUMDA OLMASINDAN DEGIL, AMERICAN AIRLINES IN BATMA DURUMUNA GELMESINDEN DOLAYI OLMUSTUR. YANI HER NEKADAR AMERICAN AIRLINES US AIRWAS I ALMIS GIBI GOZUKSEDE, ASLINDA BU BIRLESMEDE EN GUCLU TARAF US AIRWAYSDIR. HIC BELLI OLMAZ BAKARSINIZ YONUNU ONEWORLD YERINE STARALLIANCE A CEVIREBILIRLER. AMERICAN YONETICILERININ YERINE USAIR YONETICILERIN ALACAGINI DUSUNURSENIZ BUNUN HICDE UZAK BIR IHTIMAL OLDUGUNU ZANNETMIYORUM. SELAMLAR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mjjj ~ 11 yıl önce
Star Alliance Lufthansa nın gücüyle Avrupa da, Singapore un gücüyle güneydoğu asya ve avusturalya pazarında iyi konumda olsa da, en çok büyüyen pazar olan Çin de Skyteam in çok çok gerisinde. Skyteam ChinaSouthern+China Eastern gibi ilk ikideki şirket sayesinde Çinde inanılmaz bir networke sahip. Yakın zamanda Çin de bir atılım yapmassa mevcut yolcu sayısı sıralaması SkyTeam-Star-Oneworld olarak değişecek gibi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ziya tarkan kozan ~ 11 yıl önce
brezilyali tam (star alli.) ile sili lan (oneoworld) birlesti ve 240 ucaklik filoya sahip latin amerika piyasasina sahip buyuk bir sirket olusturdu ve onlarda one world u secti,. star alliance iyi guzelde thy nin ortaklari, luft. ve swissair hepsi turk vatandaslarindan transit gecislerde vize isteyen ulkelerin sirketleri.thy den kac kisi kullanabiliyor? ayrica benim odul biletlerimde luft. devamli sorun cikariyordu artik iberia ,AF agirlikli ucuyorum... tum birlesmelerde sirketler seceneklerini one world yonunde kullaniyorlar,belkide thy nin tekrar dusunme zamani gelmistir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
camaroth ~ 11 yıl önce
Us Airways star allinca üyesidir ancak american one world üyesidir. amerikada son 5-6 yılda büyük şirketler küçükleri satın alarak yoluna devam ediyor. american ticaret rekabet kurulu da iflas edeceği kesinleşen şirketlerin başka şirketler tarafından satın alınmasına onay vermek zorunda kalıyor..american airlines son 4 yıldır çok ciddi ekonomik sıkıntı çekiyor ayrıca chapter 11 iflas kanunu maddesi denilen iflas koruma mahkemesine başvurdu ve geçici süre alacaklılardan korundu ama bir yere kadardır.. sonunda tam batarsın ya da burada olduğu gibi seni satın alırlar.. star alliance küçüleceğina inanmıyorum united airlines var, ana , lutfhansa , singapore var, cathay pacific var çok ciddi havayolları bunlar..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000