07 Şubat 2014, Cuma 10:30:06

İŞTE KOKPİTİN YENİ SAHİPLERİ

Avrupa’nın en büyük uçuş okullarından Hollanda merkezli Stella Aviation Academy, Türkiye pazarındaki faaliyetine resmen başlıyor.
  • 1975 yılından buyana mensubu olduğum Türk Hava Kuvv.nin ilk digital Simülatörü F-4E PHANTOM PEACE DIAMOND -I'de Sınger Link Co.USA ile başlamış olduğum Hava Kuvv.K.lığında Astsb.olarak Simülatör teknisyenliği misyonumu 1996 da HAVELSAN A.Ş.'ye geçerek sürdürmekten ve halen VENDEKA Ltd.Şti.de CN-235 -100M (TK01) CASA Simülatörü uzmanlığı ve yöneticiliği görevi ile sürdürmekteyim,zamanın çok hızlı geçtiği ve teknolojinin hiç durmadan dev adımlarla ilerlediği günümüz TÜRKİYE'sinde özel sectörün havacılık teknolojisi kapsamında SİMÜLASYON sistemlerini ve eğitimlerini karşılamak için gösterdikleri ilgi ve alakadan çok mutlu olmakta ve onur duymaktayım yapılanları gördükçe ,duydukça mutluluğum daha da artmaktadır emeği geçen riskleri göze alarak bu alanda hizmet sunuculara/sağlayıcılara gönülden teşekkür eder başarılarının artarak devam etmesini dilerim,saygılarımla..
  • Bundan Boyle ismimi Değiştireyim, Hilmi elveda, iş bulmak için Yaşasın Yabancı İsim, adım John . benide işe alırlar belki, büyük dedelerim yabancıydı derimmm...
  • yabancıları tecrube kazandırmak için en guzel yol......,, turkiyede uçsunlar, sunexpress hepsini kucaklar
  • Avrupa nin en büyük uçus okulu diyorsunuz halkı kandırıyorsunuz.Bu okulun kendi ülkesinde bile uçuş eğitimi verme yetkisi yok.Sun Express Hava Yollarından yetkili bir yönetici sitenize Avrupa nın değil kendi ülkesi Hollanda nın en kalitesiz uçuş okulu ile böyle bir ilişkiye girdiklerinin mantıklı nedenlerini açıklasınlarda kamuoyu aydınlansın.Ayrıca bu okulun yetki belgesini size göndersinlerde ilgilenen adaylar bir görsün.
  • Haha o alınan lisansla cessna tarzı uçakları uçuramazsınız arkadaşlar;
  • Helal olsun sana arkadasım soylediklerin o kadar doğru ki!!!!
  • Uçuş okullarımızın daha çok havayolu şirketleriyle görüşerek yabancı okullara yetiştirilmek üzere yada bu okulların öğrencilerini ön planda kabul etmesi yerine kendi adaylarımızı ön plana alınması daha iyi olacak.Zaten uçuş okulları aday kabul etmeden önce bazı testlerden gectikten sonra kabul edilicek.Sivil havacılık genel müdürlüğü denetiminde yapıldığında gercekten kaliteli adaylar secilmiş olur.Böylelikle havayolu şirketinin kriterlerindede mezun pilotlar ortaya çıkacaktır!! İlk yorumuma soru yazmış arkadaşa cevabım ise; her nekadar beğenmesende kaliteli eğitim veren birkaç uçuş okulumuz mevcut!isim verip reklam yapmaya gerek yok.Araştıranlar bilir zaten
  • Eh be Serdar Cebeci, mutlu musun şimdi? Herkesi küstürdün şirkete kendi hırsından.
  • Türk sivil havacılığına en büyük zararı vermiş şirkettir. Mevcut Pilotların psikolojisi bozmuş bir şirkettir. Askeri pilotları tecrübesiz sayan bir şirkettir. Sivil Pilotları ezik gören bir şirkettir. Hollanda'lı ortaokul mezununu "ilah" gören bir şirkettir. Türk düşmanı, yabancı yalakası bir şirkettir. Bu senaryoyu yazan ve oynayanda Serdar Cebeci'dir. Herkesin bildiği gerçekleri yazdım. Kimse abidik gubidik demesin,dürüst olun.
  • İlandaki toefl puanlarına aldanmayın bazı düşük puanlılar şuan süreçte artık neye göre seçiyorlarsa.

Avrupa’nın en büyük uçuş okullarından Hollanda merkezli Stella Aviation Academy, Türkiye pazarındaki faaliyetine resmen başlıyor.

Türkiye’deki eğitimlerini Dalaman’da verecek olan Hollanda merkezli Stella, birlikte çalışacağı ve kokpitine pilot yetiştireceği Sunexpress ile pilotaj eğitimine başlıyor.Türkiye’de ilk kez uygulanacak MPL (Çoklu Pilot Lisansı) ile pilot yetiştirecek olan Stella’nın CEO’su Rene Zwarteveen AirportHaber’in sorularını yanıtladı.

Eğitim sürecinden anlaşma şartlarına, ödeme detaylarından çalışma koşullarına kadar bir çok konuda sorularımızı yanıtlayan Zwarteveen, 16 ay sürecek eğitim süresince pilot adayından ücret alınmayacağını ifade ederek, ‘iş başı yapana kadar para istemiyoruz’ dedi.

Simulatör eğitiminin IFTC’de verileceği ve eğitimin tamamlanmasının ardından Sunexpress’deki iş garantili süreç için çarpıcı açıklamalarda bulunan Zwarteveen; ‘Amaçlarımızdan biri de Türk pilotları istihdam etmek, yabancı pilot artışının önüne geçmek’ diyecek kadar da iddialı.

Sunexpress ile yaptığı anlaşma ile 120 pilot yetiştirecek olan Stella’da hedef; pilotaj eğitimi alacak öğrencilerin en iyi eğitimle Sunexpress’te iş başı yapmasını sağlamak. Bu kapsamda ilk etap, birinci grubun 24 Şubat’taki eğitimiyle başlıyor.

ANLAŞMA NELERİ KAPSIYOR?

MPL eğitiminin sıradan pilot eğitimlerinin dışında bir süreç olduğunu ifade eden Zwarteveen; ‘Biz Sunexpress ile birlikte farklı bir eğitim metodu olan MPL’e (Çoklu Pilot Lisansı) başlamaya karar verdik. Stella olarak zaten EASA çatısı altında Avrupa’da bir çok havayolu şirketiyle bu eğitimi veriyoruz. Bu anlamda yeterli deneyime sahibiz. Sunexpress bizden MPL yöntemi ile 120 pilot yetiştirmemizi istedi. Biz de şu anda aileler ve öğrencilerle bilgilendirme toplantılarına başladık. Bunun tamamlanmasının ardından ilk grup 24 Şubat’ta eğitime başlayacak’ dedi.

‘SUNEXPRESS’İN ONAY VERMEDİĞİ ÖĞRENCİ EĞİTİME BAŞLAYAMIYOR’

Eğitim sürecinin Stella’nın seçimiyle başladığını ancak son sözün Sunexpress’te olduğunu vurgulayan Stella CEO’su Rene Zwarteveen; ‘Bizden geçen adayları Sunexpress’in onayına sunuyoruz. Onlar onay verirse eğitim süreci başlar’ şeklinde konuştu.

İş garantisi imzası atılıyor;

Anlaşmanın 3 maddeden oluştuğunu sözlerine ekleyen Zwarteveen; ‘Birincisi, öğrenci Sunexpress ile iş garantisi kontratı imzalıyor. İkincisi uçuş okuluyla sözleşme imzalıyor. Son olarak da Stella ile Sunexpress arasında MPL yöntemi ile 120 iyi yetişmiş öğrencinin kokpite dahil edileceğinin imzaları atılıyor.

Şu anda verilen pilotaj eğitimi 70 yıllık yaşlanmış bir eğitim. Boeing ve Airbus’ın desteklediği MPL ise aradaki gereksiz safhaları atlayıp direkt havayolu kokpitine öğrenci yetiştiren bir sistem olmasıyla öne çıkıyor. MPL’nin en önemli özelliklerinden biri de başından itibaren bir havayolunun pilot adayına sponsor olması, yani öğrenci 16 ay sürecek eğitimin sonunda şirketin tam olarak istediği özelliklere sahip ve Boeing 737 TYPE eğitimini almış olarak mezun olacak.

Eski sistemlerde olduğu gibi arada kontrol uçuşları yapılmayacak. Yani öğrenci,eğitimlerde başarı ile ilerledikten sonra TYPE eğitimini alıp gerçek bir havayolu pilotu olacak. Bu eğitimin en önemli noktalarından biri de Competency Based (Yeterliliğe dayalı) olması. Eski sistemde size verilen saatleri iyi yada kötü bir şekilde tamamlamak zorundasınız. Ama bu sistemde öğrenci istenilen başarıyı erken yakalarsa bir sonraki bölüme geçebilir, yani tamamlamak zorunda değil’ dedi.

‘ADAYLAR SUNEXPRESS PİLOTU OLACAĞINI HİSSEDİYOR’

İlk günden itibaren öğrencilere Sunexpress pilotu olacağının hissettirildiğini vurgulayan Zwarteveen; ‘Eğitimlerine Sunexpress kıyafetleriyle ve uçuş çantalarıyla başlıyorlar. Yani adaylar, eğitim sonunda Sunexpress kokpitine gireceğini biliyor’ ifadelerini kullandı.

EĞİTİM SADECE TÜRKİYE’DE Mİ VERİLECEK?

Türkiye’deki uçuş eğitimin büyük bir bölümünün Dalaman’da verileceğini belirten CEO Zwarteveen; ‘Simulasyon eğitimi ise IFTC’nin simulatör merkezinde verilecek.

Ancak bunun dışında bütün MPL pilotlarının eğitimlerinin küçük bir bölümü de Avrupa’da verilecek. Adaylara Almanya, Hollanda, Lüksemburg, Belçika ve Fransa gibi ülkelerin merkezinde uçuş eğitimi tecrübesi ve çevrenin getireceği deneyimin yanı sıra lisan gelişimi de sağlanacak. Adayların yurt dışına çıkışlarında Stella sınırsız Schengen vize sağlama hakkına sahip durumda.  Yani Avrupa’ya gidişlerde herhangi bir engel söz konusu değil.

Adaylar kişi başı 100 saatlik bir sümülatör eğitimi geçirecekler. Burada Sunexpress’in uçtuğu destinasyonlar, problemler ve operasyonel farklılıklar her şeyiyle adaya öğretilecek. Sunexpress pilotu neler yaşıyorsa aday da bunu bire bir yaşayarak Sunexpress pilotu olarak kendini hazırlayabilecek’ dedi.

MPL ilgili yanlış fikirlerin oluştuğunu ifade eden  Zwarteveen ; ‘MPL’de asıl amaç havayolu pilotu yetiştirmek üzerine kurulu, yani aday şirketin kokpitine hazır hale getiriliyor. Ama hobi için tek motorlu uçuş yapmak istiyorsa, gerekli işlemleri bir uçuş okuluyla gerçekleştirip tek motorlu uçaklarda da uçuşunu yapabilir.

MPL eğitimini tamamlamış bir Sunexpress pilotu; ATPL frozen lisansında olduğu gibi 1500 saatini tamamlayınca frozen bölümü kalkıyor. Bundan sonra  MPL ile ATPL frozen arasında hiçbir fark kalmıyor. Bunun yanı sıra uçtukları TYPE’den başka bir TYPE’e istedikleri zaman geçme imkanına da sahipler’ şeklinde konuştu.



MPL’NİN AVANTAJLARI NELER?

MPL’in iş garantili olduğunu ifade eden Zwarteveen; ‘En önemli avantajlarından biri iş garantisi, ayrıca eğitime Line ve TYPE eğitimi de dahil. Yüksek kaliteli eğitimin her anında havayolu şirketi kendi pilotunun yanında oluyor.

Eğitimin tamamlanmasının ardından aday, hemen iş başı yapabiliyor. Eğitime başlayan pilot adayı, 18 ay sonra maaş almaya başlıyor. 

Ayrıca ekstra İngilizce eğitimini de bu avantajların içinde sayabiliriz.

Eğitim süreci her şeyin öğrenciye sağlanmasıyla başlıyor. Yani, üniforma, kalacak yer, yeme-içme ve Hollanda-Türkiye arasındaki seyahat masrafları olmak üzere her şeyi bu sistem pilot adayına sağlıyor. Sürprize ve fazladan harcamaya imkan verilmiyor. Fiyat konusunu adaylar ve ailelerle başlangıç aşamasında yaptığımız bilgilendirme toplantısında açıklıyoruz’ dedi.

STELLA TÜRKİYE’DE BAŞKA ŞİRKETLERLE ÇALIŞACAK MI?

MPL’nin büyük ve vizyonu olan şirketlerin tercihi olduğunu sözlerine ekleyen Rene Zwarteveen; ‘Avrupa’da farklı şirketlere bu hizmeti veriyoruz, Türkiye’de ilgilenenlere de MPL lisansı verebiliriz. MPL dünyanın gelecekteki lisansı konumunda. Anacak bunu şu anda sadece ticari ve finansal açıdan sağlıklı ve vizyonu olan havayolu şirketleri yapabilir. Yani MPL’in büyük havayolu şirketlerinin hedefleri arasında olduğunu söylemek daha doğru olur.

Türkiye’de bu anlamda Sunexpress gerekli özelliklere sahip öncü bir şirket. Bu nedenle Sunexpress’in yönetimine teşekkür etmek istiyorum’ ifadelerini kullandı.

STELLA’NIN DİĞER UÇUŞ OKULLARINDAN FARKI NE?

En büyük farkın MPL olduğuna dikkat çeken Zwarteveen; ‘En önemli nedeni geleceğin lisansı MPL’in tercih edilmesi olacaktır. Türkiye’de bu lisansı veren ilk uçuş okulu Stella olacak. Sunexpress ile yaptığımız anlaşma kapsamında en iyi MPL hizmetini vermek için elimizden geleni yapacağız’ dedi.

EĞİTİMİN BEDELİ NASIL TAHSİL EDİLECEK?

Stella olarak eğitime başlayan adaya kredi sağlandığını ve iş başı yaptıktan sonra  ücretin tahsil edileceğinin altını çizen Zwarteveen; ‘Türkiye’deki mevcut sistemde ne yazık ki aileden bir teminat isteniyor. Ancak MPL’in özelliklerinden bir olan bu sistemde herkese şans verebilmek adına gerekli aşamalardan geçen adaya teminat istenmeksizin kredi sağlanıyor. Ödeme de, aday pilot olup şirkette iş başı yaptıktan sonra başlıyor’ şeklinde konuştu.

‘TÜRKİYE’DEKİ YABANCI PİLOT SAYISINI AZALTMAK İSTİYORUZ’

Stella’nın amaçlarından birinin Türk pilot istihdam etmek olduğunu belirten Zwarteveen; ‘Tamamen Türk vatandaşlarına verilen bir hizmetten bahsediyoruz. Bu programa katılmak için en önemli şart Türk vatandaşı olunması, bu yolla amacımız daha çok Türk pilotu istihdam edip, yabancı pilot sayısının artmasının önüne geçmek olacak’ dedi.

Süreç ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz simulatör eğitimlerinin verileceği IFTC Genel Müdürü Cengiz Arbaç ise, Sunexpress ve Stella’nın müşterileri olduğunu ifade ederek; ‘Stella ve Sunexpress yıllardır çalıştığımız müşterilerimiz. Bizim buradaki amacımız MPL eğitiminde simulatör sürecinde iki müşterimiz için de elimizden geleni yapmak olacak. Hayırlı olsun’ ifadelerini kullandı.

SUNEXPRESS'İN STELLA İLE ORTAK YÜRÜTTÜĞÜ EĞİTİM İÇİN ADAYLARDA ARANAN ŞARTLAR İSE ŞÖYLE BELİRLENDİ TIKLAYINIZ...





©AirportHaber

İŞTE KOKPİTİN YENİ SAHİPLERİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (30)

Ali Kemal UYAR ~ 10 yıl önce
1975 yılından buyana mensubu olduğum Türk Hava Kuvv.nin ilk digital Simülatörü F-4E PHANTOM PEACE DIAMOND -I'de Sınger Link Co.USA ile başlamış olduğum Hava Kuvv.K.lığında Astsb.olarak Simülatör teknisyenliği misyonumu 1996 da HAVELSAN A.Ş.'ye geçerek sürdürmekten ve halen VENDEKA Ltd.Şti.de CN-235 -100M (TK01) CASA Simülatörü uzmanlığı ve yöneticiliği görevi ile sürdürmekteyim,zamanın çok hızlı geçtiği ve teknolojinin hiç durmadan dev adımlarla ilerlediği günümüz TÜRKİYE'sinde özel sectörün havacılık teknolojisi kapsamında SİMÜLASYON sistemlerini ve eğitimlerini karşılamak için gösterdikleri ilgi ve alakadan çok mutlu olmakta ve onur duymaktayım yapılanları gördükçe ,duydukça mutluluğum daha da artmaktadır emeği geçen riskleri göze alarak bu alanda hizmet sunuculara/sağlayıcılara gönülden teşekkür eder başarılarının artarak devam etmesini dilerim,saygılarımla..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hil mi ~ 10 yıl önce
Bundan Boyle ismimi Değiştireyim, Hilmi elveda, iş bulmak için Yaşasın Yabancı İsim, adım John . benide işe alırlar belki, büyük dedelerim yabancıydı derimmm...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
hilmi ~ 10 yıl önce
yabancıları tecrube kazandırmak için en guzel yol......,, turkiyede uçsunlar, sunexpress hepsini kucaklar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilinçli Aday ~ 10 yıl önce
Avrupa nin en büyük uçus okulu diyorsunuz halkı kandırıyorsunuz.Bu okulun kendi ülkesinde bile uçuş eğitimi verme yetkisi yok.Sun Express Hava Yollarından yetkili bir yönetici sitenize Avrupa nın değil kendi ülkesi Hollanda nın en kalitesiz uçuş okulu ile böyle bir ilişkiye girdiklerinin mantıklı nedenlerini açıklasınlarda kamuoyu aydınlansın.Ayrıca bu okulun yetki belgesini size göndersinlerde ilgilenen adaylar bir görsün.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Haha o alınan lisansla cessna tarzı uçakları uçuramazsınız arkadaşlar;

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sunexpress !!!!! ~ 10 yıl önce
Helal olsun sana arkadasım soylediklerin o kadar doğru ki!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aviator ~ 10 yıl önce
Uçuş okullarımızın daha çok havayolu şirketleriyle görüşerek yabancı okullara yetiştirilmek üzere yada bu okulların öğrencilerini ön planda kabul etmesi yerine kendi adaylarımızı ön plana alınması daha iyi olacak.Zaten uçuş okulları aday kabul etmeden önce bazı testlerden gectikten sonra kabul edilicek.Sivil havacılık genel müdürlüğü denetiminde yapıldığında gercekten kaliteli adaylar secilmiş olur.Böylelikle havayolu şirketinin kriterlerindede mezun pilotlar ortaya çıkacaktır!! İlk yorumuma soru yazmış arkadaşa cevabım ise; her nekadar beğenmesende kaliteli eğitim veren birkaç uçuş okulumuz mevcut!isim verip reklam yapmaya gerek yok.Araştıranlar bilir zaten

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CEBECİ kaptan'a ~ 10 yıl önce
Eh be Serdar Cebeci, mutlu musun şimdi? Herkesi küstürdün şirkete kendi hırsından.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sunexpress ~ 10 yıl önce
Türk sivil havacılığına en büyük zararı vermiş şirkettir. Mevcut Pilotların psikolojisi bozmuş bir şirkettir. Askeri pilotları tecrübesiz sayan bir şirkettir. Sivil Pilotları ezik gören bir şirkettir. Hollanda'lı ortaokul mezununu "ilah" gören bir şirkettir. Türk düşmanı, yabancı yalakası bir şirkettir. Bu senaryoyu yazan ve oynayanda Serdar Cebeci'dir. Herkesin bildiği gerçekleri yazdım. Kimse abidik gubidik demesin,dürüst olun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
toefl ~ 10 yıl önce
İlandaki toefl puanlarına aldanmayın bazı düşük puanlılar şuan süreçte artık neye göre seçiyorlarsa.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Haci say ~ 10 yıl önce
Check sınavlarında fail olmuş yeğenlerinin işe aldıran Hacı Say denen bir adam var orda. Onun akrabasıdır kesin onlarda. 5000 saatlik 737 cileri işe almamışlardı. :)))

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000