28 Eylül 2014, Pazar 08:05:25

İZMİR SEMALARINDA 'YILDIRIM' PANİĞİ

Sunexpress'in Adana ve Antalya’dan gelen iki ayrı uçağına yıldırım düştü.
  • Sadece çok parlak bir ışık aynı anda bir patlama sesi çok yakında havai fişek patlamış gibi ve kıvılcımlar görünüyor cam kenarında oturan yolcuların az bir kısmında göz içindeki damarlarda çatlatma ancak mühim değil kızarıklık damlaya geçiyor
  • Ben bu uçaklarda kabin görevlisi olarak çalışıyorum.Uçağın ve arkasında gövdesinin üzerinde boyalı olmayan iki metalik alan vardır ve paratoner görevi görürler.Aynı faraday kafesi içersinde korundunulduğu gibi bizler de uçağın içerisinde bu sistem sayesinde korunuruz.Uçağın bu kısımlarına isabet eden yıldırım uçağın içerinde sadece tabiri caizse ''güb '' diye tok bir ses çıkarır,o da sadece yıldırımın isabet ettiği ön veya arka tarafta biraz duyulur,ışık kabin içerisinde pek görünmez ama dışarısı aydınlandığı için içeride sanki fotoğraf flaşı patlamış gibi bir anlık bir aydınlık olur.Önden isabet eden yıldırım arka taraftan yine gökyüzüne iletilir veya tam tersi olur,arkadan öne doğru şeklinde.Ama genelde önden isabet alır uçak.Merak etmeyin ,havalar artık elektirik yüklü sık sık olur şu sıralar.Güvenli yolculuklar herkese
  • Ben bir kere yaşadım. Sanırım 1994 veya 95 olacak. Bir akşam 23:00'de İzmir'den İstanbul'a gelirken kalkışta B727'ye çarpmıştı. Uçakta toplam 11 kişiydik. Ben sağ tarafta kanadın hemen arkasında oturuyordum. Bir güm sesiyle birlikte önce pencerelerde parlak bir ışık oldu, sonra kabin içi ışıkları kalkışta karartılmış olduğu için ıslak kanadın üstünde 1saniyelik dolaşan elektrik atlamaları gördüm. Pilotumuzun anonsuyla uçağımıza yıldırım çarptığını, uçakta bir sorun olmadığını öğrendik ve İstanbul'a devam edip sorunsuz iniş yaptık.
  • bir çok kez yıldırıma maruz kalmış biri olarak bu olay sırasında yolcular ciddi bir patlama sesi dışında başka hiç bir şey hissetmezler.uçağın yapısı (faraday kafesi) çok özel bir yapı olduğundan biriken binlerce wattlık enerji statik püsküller aracılığı ile tekrar havaya aktarılır.sadece yıldırımın uçağa ilk temas ettiği ve terk ettiği noktalarda kısmi yanıklar ve küçük erimeler görülebilir.bu esnada bazı elektronik cihazlar kısmen etkilenebilir.benim yaşadığım tüm olaylarda uçağımda teknik tarafından yapılan kontrollarda ciddiye alınabilecek hiç bir hasara rastlanmadı.
  • Yıldırım düşme anını yolcular, yıldırımın sesi dışında hisseder mi? Hissederse nasıl ? Hiç yaşamış, geçirmiş olan var mıdır bizi bilgilendirecek? Selamlar
  • Yapma yaw.

Sunexpress'in İzmir'e sefer yapan iki ayrı Boeing 737-800 tipi uçağına iniş öncesinde yıldırım düştü. Yolcular büyük panik yaşadı. Yüzbinlerce volt elektrikle yüklenen uçaklardan birinde delik meydana geldi. Toplam 333 yolcunun bulunduğu uçakları pilotlar, Adnan Menderes Havalimanı'na başarıyla indirmeyi başardı.

İzmir'de önceki gün başlayan gök gürültülü sağnak yağmur kent genelinde hayatı olumsuz etkilerken gökyüzündeki yıldırımlar da havada korku dolu anlar yaşattı. Sunexpress Havayolları'nın Adana ve Antalya illerinden İzmir'e sefer yapan iki ayrı uçağına yıldırım düştü. 

İlk olay 9207 sefer sayılı Antalya-İzmir seferini yapan Boeing 737-800 uçağında yaşandı. Yeni Asır'da yer alan habere göre; 160 yolcunun bulunduğu uçak, yerden 2 bin 500 metre yüksekteyken Adnan Menderes Havalimanı'na iniş yapmak üzere alçalmaya başladı. Saat 22.05 sırasında inmesi gereken uçağa tam bu sırada yıldırım düştü. Yüzbinlerce volt akım bir anda uçağa yüklenirken özel koruma sistemiyle bu akım, otomatik olarak yine havaya verildi. Ancak o esnada uçaktaki yolcular büyük panik yaşadı. Soğukkanlılığını koruyan pilotlar uçağı indirmeyi başardı.

İkinci yıldırım düşme olayı ise yine aynı havayolu şirketinin saat 23.50'de Adnan Menderes Havalimanı'na inmesi planlanan 9293 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi Adana-İzmir seferini yapan uçağında yaşandı. İzmir semalarında şimşekler çakmaya devam ederken 173 yolcu ve mürettabatın bulunduğu uçak, iniş için alçalmaya başladı. Bu sırada bir yıldırım büyük bir gürültüyle uçağa çarptı. Uçakta çarpmanın etkisiyle delik meydana geldiği öne sürülürken mürettabat yolcuları sakinleştirdi. 

İZMİR SEMALARINDA 'YILDIRIM' PANİĞİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Sadece çok parlak bir ışık aynı anda bir patlama sesi çok yakında havai fişek patlamış gibi ve kıvılcımlar görünüyor cam kenarında oturan yolcuların az bir kısmında göz içindeki damarlarda çatlatma ancak mühim değil kızarıklık damlaya geçiyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Ben bu uçaklarda kabin görevlisi olarak çalışıyorum.Uçağın ve arkasında gövdesinin üzerinde boyalı olmayan iki metalik alan vardır ve paratoner görevi görürler.Aynı faraday kafesi içersinde korundunulduğu gibi bizler de uçağın içerisinde bu sistem sayesinde korunuruz.Uçağın bu kısımlarına isabet eden yıldırım uçağın içerinde sadece tabiri caizse ''güb '' diye tok bir ses çıkarır,o da sadece yıldırımın isabet ettiği ön veya arka tarafta biraz duyulur,ışık kabin içerisinde pek görünmez ama dışarısı aydınlandığı için içeride sanki fotoğraf flaşı patlamış gibi bir anlık bir aydınlık olur.Önden isabet eden yıldırım arka taraftan yine gökyüzüne iletilir veya tam tersi olur,arkadan öne doğru şeklinde.Ama genelde önden isabet alır uçak.Merak etmeyin ,havalar artık elektirik yüklü sık sık olur şu sıralar.Güvenli yolculuklar herkese

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yolcu ~ 10 yıl önce
Ben bir kere yaşadım. Sanırım 1994 veya 95 olacak. Bir akşam 23:00'de İzmir'den İstanbul'a gelirken kalkışta B727'ye çarpmıştı. Uçakta toplam 11 kişiydik. Ben sağ tarafta kanadın hemen arkasında oturuyordum. Bir güm sesiyle birlikte önce pencerelerde parlak bir ışık oldu, sonra kabin içi ışıkları kalkışta karartılmış olduğu için ıslak kanadın üstünde 1saniyelik dolaşan elektrik atlamaları gördüm. Pilotumuzun anonsuyla uçağımıza yıldırım çarptığını, uçakta bir sorun olmadığını öğrendik ve İstanbul'a devam edip sorunsuz iniş yaptık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yav ~ 5 yıl önce
hangi firma bu antika uçağı kullanan? :))
yolcu ~ 10 yıl önce
bir çok kez yıldırıma maruz kalmış biri olarak bu olay sırasında yolcular ciddi bir patlama sesi dışında başka hiç bir şey hissetmezler.uçağın yapısı (faraday kafesi) çok özel bir yapı olduğundan biriken binlerce wattlık enerji statik püsküller aracılığı ile tekrar havaya aktarılır.sadece yıldırımın uçağa ilk temas ettiği ve terk ettiği noktalarda kısmi yanıklar ve küçük erimeler görülebilir.bu esnada bazı elektronik cihazlar kısmen etkilenebilir.benim yaşadığım tüm olaylarda uçağımda teknik tarafından yapılan kontrollarda ciddiye alınabilecek hiç bir hasara rastlanmadı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yıldırım düşme anını yolcular, yıldırımın sesi dışında hisseder mi? Hissederse nasıl ? Hiç yaşamış, geçirmiş olan var mıdır bizi bilgilendirecek? Selamlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ses ve Işık ~ 10 yıl önce
Yıldırım çarpması anında uçağın dışına temas sırasında oluşan anlık ışığı görür (kamera flaş patlaması gibi düşünün) ve elektrik geçişinin verdiği sesi duyarsınız ... Bu durum zihinsel olarak hazırlıklı ya da tecrübeli değilseniz ürkütücü olabilir.
Android Uygulaması ~ 10 yıl önce
Yapma yaw.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000